Sport Hajduk

adio

U 80. godini života preminuo legendarni trener Hajduka

adio

Hajdučka obitelj jutros je ostala bez još jednog svog člana. U Bugarskoj je jutros preminuo bivši trener Hajduka Ivan Vucov. 

Bio je poznati bugarski internacionalac koji je u Hajduku bio kratko, ali je ipak ostavio trag na Poljudu. 

Ivan Vucov rođen je 14. prosinca 1939. godine u bugarskom Gabrovu, u kojem je nekoliko godina igrao nogomet u jednom nižerazrednom klubu. Nakon završetka vojnog roka dvije godine igrao je za momčad Trakije. Potom, kao vrlo zapažen i perspektivan igrač, odlazi u Sofiju u kojoj je punih deset godina bio jedan od najboljih igrača Levskog. Na kraju svoje igračke karijere bio je godinu dana član Akademika. Kao reprezentativac Bugarske nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine.

Nakon što je objesio kopačke o klin Vucov je jednu godinu bio, kao što je u to vrijeme bio bugarski običaj, predsjednik kluba, a onda se posvetio trenerskom pozivu. U tom zvanju prošao je sve kategorije, vodio pionire i juniore Levskog Spartaka. Po odluci Bugarske nogometne federacije bio je upućen na specijalizaciju pa je po nekoliko mjeseci usavršavao trenersko znanje u SR Njemačkoj, Nizozemskoj, Engleskoj, Sovjetskom Savezu i Čehoslovačkoj. U tim zemljama, sve nogometnim velesilama, Vucov je pratio i izučavao rad najpoznatijih tamošnjih klubova i stručnih stožera nacionalnih selekcija.

Povratkom u Bugarsku dvije godine je trenirao Levskog s kojim je osvojio kup Bugarske, potom je preuzeo Spartak iz Varne kojeg je iz druge uveo u prvu ligu. U stručni stožer nacionalne selekcije prvi put uključen je 1981. godine, a poslije Mundijala u Španjolskoj 1982. Ivan Vucov je imenovan izbornikom najbolje bugarske selekcije koju je s zapaženim uspjehom vodio u četverogodišnjem ciklusu.

Na svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. bugarska reprezentacije bila je najavljivana kao veliko iznenađenje. Međutim, otpala je već u prvoj rundi pa se Vucov, preuzevši odgovornost za neuspjeh, povukao. Prihvatio je treniranje Plevena koji je bio posljednji na tablici, ali je na kraju prvenstva sačuvao svoj prvoligaški status.

Ivan Vucov trenerao je Hajduk većim dijelom prvenstvene sezone 1987./88., odnosno od drugog kola pa sve do četiri kola prije kraja, kada ga je na klupi bijelih zamijenio njegov najbliži suradnik Luka Peruzović.

Prije dolaska u Split Ivan Vucov je prelistavao novine, promatrao video-kazete s Hajdukovih utakmica. Posebno su ga, kako je govorio, Bijeli dojmili na utakmici protiv Trakije u Plovdivu.

Njegov dolazak u Split bio je popraćen raznim pričama. Bilo je naših "stručnjaka" koji su mu osporavali trenerske kvalitete, do onih koji su mu davali punu podršku u radu. Stručnost na nogometnom planu Ivana Vucova nikada nije dolazila u pitanje. Međutim, okolnosti su često puta te koje odrede trenersku sudbinu. Tako je bilo i s njegovim boravkom u Splitu.

Vucov je trener koji je priznavao samo rad i bio je od onih kojima nijedan igrač nije "pretplaćen" na mjesto u prvoj momčadi. Po dolasku u Split bio je prisiljen i na određene kadrovske rezove, što često izazove polemike, čak i čuđenje kada se radi nekoć o državnim reprezentativcima, što je ovdje bio slučaj. Dolaskom u Hajduk u drugom kolu prvenstva, nije mogao stvarati momčad, već prihvatiti zatečeno stanje što je nastojao ispraviti u pauzi prvenstvene sezone. To je išlo vrlo teško. Treba reći pošteno. Dok ga je vodio Ivan Vucov, Hajduku nisu baš "cvjetale ruže".

U svom oproštajnom intervjuu za medije, istakao je da je jedan od osnovnih uzroka slabijim igrama i dostignućima bio kratak spoj na relaciji trener - igrači. Problem koji je nastao i gotovo neprekidno tinjao, po mišljenju Vucova, zbog nametnutog visokog nivoa reda, rada, discipline, odgovornosti… eskalirao je četiri kola prije kraja, kada se ovaj zahvalio. Drugim riječima, sve vrijednosti i mogućnosti igrača i cjelokupnog klupskog pogona u sezoni 1987./88. nisu došle do izražaja, a još manje su u punoj mjeri iskorištene. Sve zauzete pozicije na kraju desetomjesečnog maratona nisu bile adekvatne kvaliteti i vrijednostima glavnih nositelja imena i ugleda Hajduka.

Sve u svemu, Ivan Vucov ostao je zabilježen u Hajdukovoj povijesti kao trener koji u nogometu priznaje samo red, rad i disciplinu.

Po povratku u Bugarsku nastavio je obnašati trenerske dužnosti a jedno vrijeme krajem devedesetih godina prošlog stoljeća Ivan Vucov bio je glavni tajnik Bugarskog nogometnog saveza. 

Sahrana Ivana Vucova bit će u Bugarskoj. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk