Sport Hajduk

glava u balunu

Burić je idealan za ovu generaciju Hajduka: igrački i trenerski odgajan je u Njemačkoj, brzo je sredio igrački kadar i očistio svlačionicu

glava u balunu

Hajduk je pobjedom protiv Dinama, u najvećem derbiju prvenstva Hrvatske (više je to kad se igra u Splitu, nego u Zagrebu), donekle uzdrmao „modre“, bez obzira što zagrebački klub ima jednu utakmicu manje, onu protiv Rijeke na Maksimiru. Indikativno je da se trener prvaka Nenad Bjelica, u analizi poraza na Poljudu, požurio tumačiti kako je „to bila najbolja igra moje momčadi u Splitu otkako sam trener Dinama“. A to je bila treća utakmica „modrih“ pod vodostvom Bjelice, u prošlom prvenstvu najprije je bilo ružnih, ali za Hajduka jako dobrih 0:0 s trenerom Zoranom Vulićem, pa onda u posljednjem kolu Dinamo je pobijedio s 1:0 Hajduk trenera Siniše Oreščanina.

Ta pobjeda Hajduka i barem donekle naviještanje neizvjesnosti u trci za naslovom prvaka, bez obzira što je bjelodano Dinamo i dalje super favorit prvenstva, znak je boljeg zdravlja HNL-a. „Modri“ su u dva derbija protiv Osijeka i Hajduka, istina kao gosti, izgubili ukupno pet bodova što im se ranije nije događalo. Ne bi trebalo sad nanovo padati u euforiju zbog trenutno vodeće pozicije Hajduka, jer se to pokazalo kao štetno poslije starta u ovo prvenstvo, jer je nakon tri startne pobjede došao poraz u Koprivici, onda i onaj u Osijeku. U stvari, uspjeh u derbiju spriječio je kompromitaciju prvenstvene sezone kako se to u pravilu događa posljednjih godina.

Poznato je već da Hajduk odlazi s europske scene prije Velike Gospe (15. kolovoza), što se ovog puta dogodilo znatno ranije, a onda do Male Gospe (8.rujna) „bijeli“ u pravilu zaostaju za vodećima tako da se sve svodi na nastojanje da se ne padne iz eurozone, to jest ispod mjesta na tablici koja garantiraju nastup u Europi. I već tada su počinjale priče, znači pri kraju ljeta, o tome kako treneri Hajduka imaju zadatak pripremati momčad za naredno prvenstvo, u stvari sljedeće ljeto.

U prošlih pet prvenstva zaostajanja za vodećima Dinamom, odnosno Rijekom, neposredno prije svetkovine Male Gospe, bila su u pravilu deprimirajuća:

*2014/15. pod vodstvom Igora Tudora poslije sedam odigranih kola: Dinamo 19, Rijeka 18, Hajduk 10 bodova;

*2015/16. donekle iznimka s Damirom Burićem na klupi, poslije osam kola: Dinamo 16, Rijeka 14, Hajduk 12;

2016/17. trener Marijan Pušnik, osam kola: Rijeka 20, Dinamo 19, Hajduk 13;

2017/18. trener Joan Carrillo, osam kola: Dinamo 22, Rijeka 18, Hajduk 16;

2018/19. nema potrebe za usporedbama, trener Željko Kopić šest kola: Hajduk 4 boda.

Trenutno stanje na tablici, posebno u odnosu na raspoloženje u svlačionici i na tribinama „bijelih“ izgleda optimističnije, takvo raspoloženje je logično pogotovo poslije povratka Filipa Bradarića, koji za razliku od drugih prinova predstavlja pravo pojačanje. On ima dovoljno vremena da se adaptira prije nastupa 15. rujna na Rujevici protiv „svoje“ Rijeke. Jadranski derbi bit će posebno važan (sada padam u problem kalkulacija osvajanja bodova), jer poslije Rujevice Hajduk ima tri relativno lakša zalogaja: Inter i Varaždin kod kuće, te Istru 1961 u Puli.

Međutim, dobro je rekao predsjednik Hajduka Marin Brbić kako na Poljudu „nećemo padati u euforiju zbog jedne pobjede, niti očajavati zbog poraza“, tako će raspoloženje u taboru Hajduka ostati nepromijenjeno u uvjerenju da se gradi stabilna momčad. Evidentno je da je temelj takvog stanja Damir Burić, trener, koji je došao kao naručen za ovu generaciju igrača, uglavnom mladih. Još prigodom prvog angažmana, prije tri godine, Burić je pokazao svoje trenerske kvalitete, on jednostavno zna kako momčad ustrojiti da igra uredan nogomet. Zato je bilo totalno nelogično, baš neprirodno da je doživio onako brutalno tjeranje sa klupe Hajduka u ljeto 2016. od strane ondašnjeg predsjednika Ivana Kosa. Argument tog ipak neiskusnog predsjednika bio je u najmanju ruku smiješan:

- Burić mi nije garantirao da će Hajduk proći do grupnog natjecanja Europa lige i zato ću dovesti trenera, koji će taj zadatak ispuniti.

Na stranu što se niti jedan ozbiljni trener, pogotovo s ondašnjim igračkim kadrom Hajduka, ne bi usudio nuditi takve garancije, osim naravno Marijana Pušnika, pravog bombardera iz Dravograda, koji, zamislite, u svom kurilikulumu nema ni retka objave o svojoj igračkoj karijeri. Kasnije se pokazalo ono što je najavio Brane Oblak, nekadašnji as Hajduka i sigurno izvanredni poznavatelj slovenskog nogometa, a to je da je „Pušnik nema kapacitete za klub kao što je Hajduk“.

Burić je igrački i trenerski odgajan u Njemačkoj, brzo je sredio igrački kadar, faktički je očistio svlačionicu,postavio zahtjeve pred sportskog direktora Sašu Bjelanovića, sve u skladu s odrednicama poslovanja predsjednika. „Bijeli“ su se riješili niza igrača, što otpustom i na posudbu, što uz ridikulozno mala obeštećenja, uz napomenu da Frana Tudora nisu zadržali, dok su s Domagojem Bradarićem (prešao u francuski Lille uz odštetu od 6,5 milijuna eura) napravili kolosalan posao.

Ali tu nije kraj za ovu sezonu, „bijeli“ se moraju još bolje pripremiti za zimski prozor transfera, pa se upustiti u pravo investiranje u igrača, koji će kao i Bradarić biti pojačanje.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk