StoryEditorOCM
Hajdukzasucite rukave

Koliko dana moraju raditi i znojiti se navijači Hajduka za godišnju pretplatu? Englezi napravili veliko istraživanje...

Piše Marko Bilić
30. siječnja 2024. - 22:05

Vjerni navijači engleskog Premiershipa bit će frustrirani, pišu tamošnji mediji, jer su svi klubovi, osim četiri, podigli cijene sezonskih ulaznica. Troškovi podrške svojoj omiljenoj momčadi sve su veći, kao i općenito troškovi života.

Shodno tomu, nogometni znalci u Ticketgumu izračunali su koliko dana navijač u Engleskoj mora raditi da bi priuštio sebi godišnju pretplatu za utakmice svog najdražeg kluba.

U ovoj računici dva su ključna parametra: cijena sezonske ulaznice za svaki pojedini klub, kao i visina prosječne plaće u gradu iz kojega je taj klub. Jer, nije isto živite li i zarađujete u Londonu, Manchesteru, ili recimo, Sheffieldu. Čak je bitno i o kojem se kvartu u Londonu radi jer se godišnja plaća jako razlikuje od kvarta do kvarta.

A sve to možete vidjeti na poveznici www.ticketgum.com, puno je zanimljivih brojki.

Studija je otkrila da su najgore prošli navijači Fulhama koji za godišnju pretplatu svog kluba moraju raditi 19 dana. Gotovo četiri tjedna, skoro pa cijeli radni mjesec.

Za njima slijede fanovi još tri londonske momčadi (Tottenham 15 dana, West Ham 13, Arsenal 12), i onda dva kluba iz Manchestera (City 10, United 9 dana).

Najmanje dana za sezonsku ulaznicu, po četiri, moraju raditi navijači Sheffield Uniteda, Brentforda i Burnleyja.

I nije mala razlika, ovih Fulhamovi znoje se 15 dana više od njih za godišnju pretplatu.

 

image

Izračunali u Ticketgumu

Gordana Zerdun/

To je što se tiče Engleza. Naravno, ovo nas je potaklo da izračunamo što je s navijačima Hajduka, koliko oni dana moraju raditi da bi kupili sezonsku ulaznicu za sve utakmice Bijelih.

U račun smo ubacili prosječnu plaću u Splitsko-dalmatinskoj županiji (1.073 eura), taj iznos podijelili s 23 radna dana u mjesecu i dobili prosječnu dnevnicu od 46,65 eura.

Pretplata na Zapad poljudskog stadiona je 200 eura, dakle navijač Hajduka sa Zapada sezonsku ulaznicu odradi za malo više od četiri dana (4,28).

Pretplata za Istok je 160 eura, za nju treba raditi tri i po dana (3,43), dok pretplatu za Sjever (100 eura) odradite za samo dva dana.

E, pa, nije puno. Da je i više!

 

image
Josko Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:31