StoryEditorOCM
Hajdukodlazak legende

Hajduk i Split u tužnom trenutku smrti Beckenbauera sjećaju se Kaisera Franza koji je zaigrao i na Poljudu

Piše Slaven Alfirević
8. siječnja 2024. - 22:45

Umro je Franz Beckenbauer, Kaiser Franz, car njemačkog, europskog i svjetskog nogometa, dvaput Zlatna lopta France Footballa (1972. i 1976.), u doba kad se polemiziralo tko je veći, Johan Cruyff ili on, Beckenabuer.

I koja je bolja momčad, Ajax ili Bayern, jer oba su triput zaredom postali prvaci Europe, bilo je to samo takvo rivalstvo u ona doba početka modernog totalnog baluna, a danas bismo to razdoblje nazvali - romantikom. Cruyff prvak Europe s Ajaxom od 1971. do 1973., uzvratio je Beckenbauer s Bayernom od 1974. do 1976. godine...

Bile su to godine kad je i Hajduk bio najjači i furao se na Ajax (totalni balun i duge kose), mjerkao se koliko je daleko od Ajaxa (došao je Ajax na Stari plac 1974. i bio svladan sa 3:0, doduše bez Cruyffa), ali i Bayerna (taj najjači Bayern nije stigao na ogled, jest nešto kasnije, u drugačijem sastavu i slavio je u Poljudu sa 2:1 u zimu 1980. godine).

U tužnim trenucima kad neumitno odlaze veličine uvijek se spominjemo kakve su imali relacije s Hajdukom, bilo Stari plac ili kasnije Poljud pozornice su na kojima su nastupali mahom najjači nogometaši svih vremena.

Pa je tako i Beckenbauer 1980. godine nastupio u Poljudu s Cosmosom, a u veljači 2004. bio je prezenter Mundijala 2006. u Njemačkoj, u hotelu President u Splitu kao prvi čovjek organizacije SP-a. Bilo je to prilikom gostovanja Njemačke protiv Hrvatske u Poljudu. Slavili su Nijemci sa 2:1 u prijateljskom ogledu, a Beckenbauer je u Splitu i Poljudu bio visoki, uvaženi gost. Dvije i pol godine prije novog Svjetskog prvenstva na njemačkom tlu.

Da se vratimo u 1980., njujorški Cosmos je u sklopu europske turneje gostovao u Splitu protiv Hajduka tog 1. listopada u najjačoj postavi. Pobijedio je Cosmos sa 1:0 pogotkom Talijana Giorgija Chinaglie, a nakon utakmice kao dio spektakla izvodili su se američki penali, s vođenjem lopte od centra prema vrataru.

Evo sastava s te utakmice, bilo je 35.000 ljudi na tribinama, tog dana je bila "europska srijeda", ali se te sezone Hajduk uopće nije plasirao na europsku scenu, pa je popunio rupu u kalendaru, utješio se spektakularnim gostovanjem Cosmosa i Beckenbauera i ostalih zvijezda. Bio je posebno upečatljiv i Brazilac Carlos Alberto, a još i Nizozemac Wim Rijsbergen, pa bivši reprezentativac bivše nam zajedničke države Vladislav Bogićević Bleki, Paragvajci Romero i Cabanas...

Hajduk – Cosmos 0:1

HAJDUK: Pudar (Simović) – V. Ćutuk (Mršić), Zo. Vujović, Primorac, M. Ćutuk – Cukrov, Krstičević, Šalov (Jovanić) – Zl. Vujović, M. Bogdanović, Vulić (Vujčić).

COSMOS: Birkenmeier – Di Bernardo, Durgan, Carlos Alberto, Rijsbergen – Beckenbauer, Bogićević, Romero (Van der Elst) – Seninho, Chinaglia, Cabanas.

Hajduk i grad Split u tužnom trenutku smrti Beckenbauera sjećaju se Kaisera Franza i dodirnih trenutaka s njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:15