StoryEditorOCM
Hajduklijepe uspomene

Igrao je za PAOK, zna kako dišu: ‘Grci se neće prepasti, znaju što ih čeka na Poljudu, Hajduk mora pobijediti‘

Piše Jurica Radić/SN
6. kolovoza 2023. - 21:18

Marin Leovac dvije i pol godine nosio je dres PAOK-a, od ljeta 2015. do siječnja 2018. stanovao je u Solunu, nosio crno-bijeli dres kluba koji će u četvrtak istrčati na Poljud - pišu Sportske novosti.

- Moram reći, prekrasno razdoblje moje karijere. Uzeli smo Kup Grčke nakon 25 godina, igrali Europu. Kasnije mi je bilo žao što nisam i dulje ostao jer PAOK je potom osvojio i naslov prvaka. Nosim zaista lijepe uspomene na svoj boravak na stadionu Toumba - kazao nam je lijevi bek Lokomotive.

Kakav je bio život u Solunu?

- Ugodan, grad živi za nogomet, ljudi su srdačni i lijepo je, posebno kada se pobjeđuje. S porazima je ipak nešto teže živjeti, malo mirnije, rekao bih. Nema tada euforije, rjeđe se izlazi u grad, ali navikli smo se brzo.

Slično ozračje kao i u Splitu. Usporedba je jasna jer i Split živi za nogomet, što svjedoči i podatak da su Bijeli rasprodali stadion u samo četiri sata prodaje ulaznica.

- Poznato je da je veliki interes u Splitu, da cijeli grad živi za Hajduk i zaista se Solun i Split mogu u tom segmentu usporediti. Ali, bez obzira kakva se atmosfera stvara, igrači PAOK-a neće biti impresionirani na Poljudu. Znaju kako je igrati pred punim stadionom u vatrenom okruženju. U četvrtak atmosfera neće biti presudna, neće se grčki igrači preplašiti. Hajduk će imati vjetar u leđa, ali za Grke će to malo značiti.

Što će biti presudno?

- Spremnost Hajduka da nastavi igrati kako je počeo u HNL-u. Dvije utakmice s Dinamom i Rijekom su sigurno podigle samopouzdanje igračima splitske momčadi. Protiv Dinama su imali i malo sreće, Rijeku su dominantno svladali, ali sa šest bodova u dva susreta podigli su razinu vjere u vlastite sposobnosti. Očito je da puno mogu, ali moraju to potvrditi protiv PAOK-a, što nikako neće biti jednostavno.

Dosta promjena

Kakvu utakmicu očekujete na Poljudu? Kakav PAOK očekujete?

- Ne mogu reći da poznajem kompletnu momčad, dosta se svlačionica promijenila u proteklih pet godina otkad sam otišao iz Soluna. Znam Vierinhu, legendu kluba s kojim sam igrao u PAOK-u, znam Kotarskog, hitro krilo Živkovića. Vidim da su doveli napadača Allyja Samattu i stopera Troost-Ekonga s iskustvom Premiershipa. Ali, ima novih igrača, trebat će im vremena da se uigraju.

image

Marin Leovac u dresu Osijeka

Ante Čizmić/Cropix

Kakav je trener Razvan Lucescu?

- Dok sam bio u PAOK-u, šest mjeseci sam bio s Lucescuom. Inzistirao je uvijek na posjedu, na dominaciji u igri, što se kasnije pokazalo jako vrijednim jer momčad je osvojila naslov prvaka bez izgubljene utakmice. Ali, u Splitu vjerujem da će Grci čekati u defenzivnom bloku i vrebati iz kontri. Ipak će u glavi imati činjenicu da je uzvrat na Toumbi, da će ispred svojih navijača pokušati napraviti završni, presudni korak.

Ali, zato Hajduk treba uzeti više rizika...

- Definitivno, ali nisam ni mislio da će biti drukčije. Pred punim Poljudom, pred Torcidom koja će tražiti pobjedu, Hajduk nema razloga čekati. Na uzvrat Bijeli trebaju otići s bilo kakvom pobjedom. Naime, bez obzira na ozračje koje će ih sačekati u uzvratu, ipak će tada pritisak biti na PAOK-u. Ali, sve to zna i trener Leko, bio je u PAOK-u, zna atmosferu i kompletni klub. Zato bih rekao da je Hajduk favorit, ali moraju Bijeli s pobjedom otići u Solun. U Grčkoj ih čeka još veća vrućina, pakleno ozračje na stadionu, navijači će im doći ispred hotela. Jedna napeta atmosfera u koju treba doći s pozitivnim rezultatom.

Adut Splićana

Je li za Hajduk prednost što PAOK još nije započeo prvenstvo?

- Trebala bi natjecateljska forma biti adut Hajduka, ali i PAOK je odigrao dvije europske utakmice, nisu izvan ritma. Nisam gledao dvoboje sa Beitarom, ali nekako mi nerealno zvuči ovih 1:4 u Izraelu nakon 0:0 u Solunu. Međutim, činjenica da su do visoke pobjede došli s igračem manje govori o snazi PAOK-a. U svakom slučaju, svi navijamo za Hajduk, kao i za sve ostale hrvatske klubove da dosegnu grupnu fazu europskih natjecanja. Da nam svima pomognu podizati HNL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:26