stdClass Object ( [id] => 62783 [title] => Je li došlo vrijeme za Šurjaka i Štimca? [alias] => je-li-doslo-vrijeme-za-surjaka-i-stimca [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ivica Šurjak prvi put se u ulozi funkcionara Hajduka pojavio još 1990. godine, ali je prvi put sportski direktor postao u ožujku 1998.

Tada je Šurjak radio u tandemu s direktorom Ivanom Maršićem, a kad je Maršić smijenjen u studenom 1999. Šurjak se pasivizirao i napustio položaj.

No, vratio se već u lipnju 2000., sada kao član Upravnog odbora Branka Grgića, za trenera je postavljen u kolovozu Zoran Vulić, a kraj sezone u ljeto 2001. bio je trijumfalan:

Hajduk je konačno postao prvak, prvi put nakon 1995., a Šurjak se ponosio svojim rukovođenjem klubom.

Toga ljeta 2001. u klub je ušla i “vatrena četvorka”, pa se dogodio suživot Šurjaka i Štimca u Poljudu na posve sličnim zadacima.

Štimac je postao član uprave, a Šurjaku je nakon osvojene titule ponuđen dvogodišnji ugovor za sportskoga direktora što je Šurjak i potpisao.

Kupovina na domaćem tržištu

Iduće dvije godine bilo je i uspona i padova, Šurjakov izbor za trenera bio je Nenad Gračan kojega je onda zamijenio Slaven Bilić, što se tumačilo Štimčevom prevlasti nad sportskim direktorom.

Onda Bilić nije želio nastaviti s trenerskim poslom, pa je Šurjak od predsjednika Grgića dobio pravo da bira novog trenera te je izabrao Vulića.

U sezoni 2002/03. Hajduk je osvojio Kup, što je posljednji put da je Rabuzinovo Sunce stiglo u vitrine, ali je Šurjak ostao razočaran jer mu tog lipnja 2003. nisu ponudili novi ugovor.

Rečeno je da u klubu već imaju Igora Štimca i da im sportski direktor nije potreban.

No, Šurjak se još jednom vratio u klub i to na čuvenoj Grgićevoj večeri pomirenja u restoranu Boban kada je u proljeće 2007. okupio za stolom Štimca, Bokšića, Bilića, Asanovića, Šurjaka, Ercega...

Planirali su se uhvatiti zajednički za Hajdukov štap ne bi li vratili “bijele” na stazu trofeja. Premda je Hajduk već imao sportskoga direktora u liku Tomislava Ercega, Šurjaku je namijenjena uloga glavnoga menadžera (u dokumentima se vodio kao savjetnik), čemu nikada do kraja nije bilo definirano značenje.

U kolopletu preklapanja ingerencija, Hajduk nije ostvario dobar rezultat, bila je to burna jesen 2007. u kojoj su jedan po jedan odlazili Grgić, pa Erceg, treneri Pudar i Krešić, te naposlijetku trener Jarni i u konačnici i sam Šurjak koji je ustao protiv tročlanoga vodstva (dr. Nosić, Klarić, prof. Bajrović) tražeći da struka vodi stručni dio posla.

Nakon oštrog istupa u novinama zbog toga što mu je omeđen i omalovažavan rad, Šurjaku su ispisali otkaz... Bilo je to lani u svibnju. Značajke u Šurjakovu radu mogu se svesti na dvije komponente: povjerenje u vlastiti pogon i juniore te kupovinu najboljih igrača što ih nudi Hrvatska liga.

Svake godine da najbolji igrač dođe u Hajduk plan je Šurjaka što ga je demonstrirao angažmanom Igora Muse, Mate Baturine, Ivana Bošnjaka, Stanka Bubala...

Bilo je kontroverzi da su ti transferi bili preskupi, posebno u slučaju Baturine, ali su titula prvaka 2001. i osvojen Kup 2003. ostale satisfakcija za način Šurjakova kreiranja momčadi “bijelih”.

Igor Štimac je, prema mišljenju mnogih, jedini čovjek u Hrvatskoj koji se može suprotstaviti Dinamovu alfi i omegi Zdravku Mamiću, sličnim metodama kojima Mamić drži Dinamo na vrhu, ma što god to značilo.

Svi koji se drže takve tvrdnje upiru prstom u dvije uzastopne titule Hajduka, osvojene 2004. i 2005. godine, kad je Hajduk ostvario dominaciju. Ujedno, to su i dvije posljednje titule što su pristigle u poljudske vitrine...

Štimac je osebujan u nastupu, specifičan u pravljenju momčadi (mnogo igrača na lageru, mnoštvo stranaca od Urugvajca Munhoza do Kanađanina Thomsona) s naglaskom da je Dinamu preoteo Niku Kranjčara i doveo ga u Hajduk u siječnju 2005. godine što smatra, s pravom, najvećim postignućem svoje funkcionarske karijere i što ostaje zapisano za sva vremena u analima “bijelih”.

Nezaboravni Shelbourne i Debrecen

Ne zaboravimo, u finišu proljeća 2005. Štimac je čak sjeo na klupu kao trener da bi momčad izvadio iz krize i nakon smjene Blaža Sliškovića sam doplovio i potpisao šampionski naslov koji je - ponavljamo - do danas posljednji u hajdučkom nizu.

Štimac je u Hajduk, kao funkcionar, došao u ljeto 2001. godine zajedno s Aljošom Asanovićem, Slavenom Bilićem i Alenom Bokšićem. Oni su u Hajdukovu blagajnu stavili novac koji se kasnije, nedavno, pretvorio u dionički ulog kluba preoblikovanog u “športsko dioničko društvo”.

Štimac je od prvoga trenutka imao funkcionarske ambicije u smislu obnašanja dužnosti sportskoga direktora, onoga koji kreira stručnu politiku odabirom trenera i biranjem i plasmanom nogometaša na tržištu.

Od 2001. do 2003. preklapao se s ingerencijama Ivice Šurjaka, a od 2003. do rujna 2005. godine bio je samostalni arhitekt nogometa. U tom razdoblju bilježimo dvije uzastopne Hajdukove titule koje su na poseban način specifične. Može se reći da je tih godina Hajduk uspio u lice baciti rukavicu izazova Mamiću i Dinamu te mu preoteti primat.

Najprije je 2004. Hajduk za dva boda bio jači od Dinama (“modri” zaustavljeni u Zadru), a godinu kasnije Hajduk je vodio bitku protiv Intera iz Zaprešića dok je Dinamo potonuo čak u Ligu za ostanak.

Manjkav je bio nastup u Europi, u ta doba titule na domaćoj sceni zalile su se gorčinom iz euro-nastupa. Prve godine Ivan Katalinić, kao Štimčev odabir, nije uspio preko slabašnoga Shelbournea, a da južnoameričku akviziciju Munhoza gotovo nije ni upotrijebio.

U ljeto 2005. Štimac je zaigrao na kartu “trenera svih trenera” Ćire Blaževića, ali je doživio brodolom od Debrecena s 0:3 i 0:5.  Tako je i Štimac obilježio svoju karijeru sportskoga direktora između podviga dovođenja Kranjčara i osvajanja titula u brk Mamiću te velikih i bolnih posrtaja na euro-sceni.

Na večeri pomirenja 2007. njemu je Hajduk namijenio ulogu u Udruzi prvoligaša iz čega se i rodila aktualna Liga 16.

Danas je Štimac slobodan za novi angažman, bilo u reprezentaciji ili pak u klubu, Hajduku.

slaven alfirević

Štimac: Danas ću se sastati s Kerumom i Andabakom

Povratak Igora Štimca u Hajduk danas bi, po svemu se čini, trebao dobiti konačnu potvrdu. Gradonačelnik Splita Željko Kerum i Jako Andabak, veliki dioničar i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hajduka, koji su proteklih dana preko medija međusobno izrekli i nekoliko teških riječi, danas bi se kroz jutro trebali zajednički sastati sa Štimcem te razgovarati o ulozi bivšega reprezentativca i trenera Hajduka o budućem radu kluba.

Obojica bivšeg prvog čovjeka Udruženja prvoligaša žele kao čvrstu ruku vidjeti u klubu.

- O mom dolasku u Hajduk sve sam već rekao, a još nisam s nikim konkretno pregovarao. Obavljeni su tek neki preliminarni razgovori, te nemojmo trčati pred rudo. Nakon sastanka, svi ćemo biti pametniji - rekao nam je Štimac.

Dolaskom Štimca na mjesto prvoga čovjeka struke trebalo bi se riješiti i pitanje prvoga trenera nakon što je Ivicu Kalinića zbog problema sa srcem na klupi zamijenio pomoćnik Joško Španjić.

(FV)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-08-09 23:40:25 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-08-10 08:15:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-08-10 08:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10232 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38292682 Threads: 4 Questions: 7091096102 Slow queries: 3298714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608177404 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/je-li-doslo-vrijeme-za-surjaka-i-stimca-62783 [printLink] => /sport/hajduk/je-li-doslo-vrijeme-za-surjaka-i-stimca-62783?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 227378 [name] => igorštimac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igorstimac [link] => /tag/igorstimac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 208986 [name] => ivicašurjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivicasurjak [link] => /tag/ivicasurjak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li došlo vrijeme za Šurjaka i Štimca? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-16-23-21-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ivica Šurjak prvi put se u ulozi funkcionara Hajduka pojavio još 1990. godine, ali je prvi put sportski direktor postao u ožujku 1998.

Tada je Šurjak radio u tandemu s direktorom Ivanom Maršićem, a kad je Maršić smijenjen u studenom 1999. Šurjak se pasivizirao i napustio položaj.

No, vratio se već u lipnju 2000., sada kao član Upravnog odbora Branka Grgića, za trenera je postavljen u kolovozu Zoran Vulić, a kraj sezone u ljeto 2001. bio je trijumfalan:

Hajduk je konačno postao prvak, prvi put nakon 1995., a Šurjak se ponosio svojim rukovođenjem klubom.

Toga ljeta 2001. u klub je ušla i “vatrena četvorka”, pa se dogodio suživot Šurjaka i Štimca u Poljudu na posve sličnim zadacima.

Štimac je postao član uprave, a Šurjaku je nakon osvojene titule ponuđen dvogodišnji ugovor za sportskoga direktora što je Šurjak i potpisao.

Kupovina na domaćem tržištu

Iduće dvije godine bilo je i uspona i padova, Šurjakov izbor za trenera bio je Nenad Gračan kojega je onda zamijenio Slaven Bilić, što se tumačilo Štimčevom prevlasti nad sportskim direktorom.

Onda Bilić nije želio nastaviti s trenerskim poslom, pa je Šurjak od predsjednika Grgića dobio pravo da bira novog trenera te je izabrao Vulića.

U sezoni 2002/03. Hajduk je osvojio Kup, što je posljednji put da je Rabuzinovo Sunce stiglo u vitrine, ali je Šurjak ostao razočaran jer mu tog lipnja 2003. nisu ponudili novi ugovor.

Rečeno je da u klubu već imaju Igora Štimca i da im sportski direktor nije potreban.

No, Šurjak se još jednom vratio u klub i to na čuvenoj Grgićevoj večeri pomirenja u restoranu Boban kada je u proljeće 2007. okupio za stolom Štimca, Bokšića, Bilića, Asanovića, Šurjaka, Ercega...

Planirali su se uhvatiti zajednički za Hajdukov štap ne bi li vratili “bijele” na stazu trofeja. Premda je Hajduk već imao sportskoga direktora u liku Tomislava Ercega, Šurjaku je namijenjena uloga glavnoga menadžera (u dokumentima se vodio kao savjetnik), čemu nikada do kraja nije bilo definirano značenje.

U kolopletu preklapanja ingerencija, Hajduk nije ostvario dobar rezultat, bila je to burna jesen 2007. u kojoj su jedan po jedan odlazili Grgić, pa Erceg, treneri Pudar i Krešić, te naposlijetku trener Jarni i u konačnici i sam Šurjak koji je ustao protiv tročlanoga vodstva (dr. Nosić, Klarić, prof. Bajrović) tražeći da struka vodi stručni dio posla.

Nakon oštrog istupa u novinama zbog toga što mu je omeđen i omalovažavan rad, Šurjaku su ispisali otkaz... Bilo je to lani u svibnju. Značajke u Šurjakovu radu mogu se svesti na dvije komponente: povjerenje u vlastiti pogon i juniore te kupovinu najboljih igrača što ih nudi Hrvatska liga.

Svake godine da najbolji igrač dođe u Hajduk plan je Šurjaka što ga je demonstrirao angažmanom Igora Muse, Mate Baturine, Ivana Bošnjaka, Stanka Bubala...

Bilo je kontroverzi da su ti transferi bili preskupi, posebno u slučaju Baturine, ali su titula prvaka 2001. i osvojen Kup 2003. ostale satisfakcija za način Šurjakova kreiranja momčadi “bijelih”.

Igor Štimac je, prema mišljenju mnogih, jedini čovjek u Hrvatskoj koji se može suprotstaviti Dinamovu alfi i omegi Zdravku Mamiću, sličnim metodama kojima Mamić drži Dinamo na vrhu, ma što god to značilo.

Svi koji se drže takve tvrdnje upiru prstom u dvije uzastopne titule Hajduka, osvojene 2004. i 2005. godine, kad je Hajduk ostvario dominaciju. Ujedno, to su i dvije posljednje titule što su pristigle u poljudske vitrine...

Štimac je osebujan u nastupu, specifičan u pravljenju momčadi (mnogo igrača na lageru, mnoštvo stranaca od Urugvajca Munhoza do Kanađanina Thomsona) s naglaskom da je Dinamu preoteo Niku Kranjčara i doveo ga u Hajduk u siječnju 2005. godine što smatra, s pravom, najvećim postignućem svoje funkcionarske karijere i što ostaje zapisano za sva vremena u analima “bijelih”.

Nezaboravni Shelbourne i Debrecen

Ne zaboravimo, u finišu proljeća 2005. Štimac je čak sjeo na klupu kao trener da bi momčad izvadio iz krize i nakon smjene Blaža Sliškovića sam doplovio i potpisao šampionski naslov koji je - ponavljamo - do danas posljednji u hajdučkom nizu.

Štimac je u Hajduk, kao funkcionar, došao u ljeto 2001. godine zajedno s Aljošom Asanovićem, Slavenom Bilićem i Alenom Bokšićem. Oni su u Hajdukovu blagajnu stavili novac koji se kasnije, nedavno, pretvorio u dionički ulog kluba preoblikovanog u “športsko dioničko društvo”.

Štimac je od prvoga trenutka imao funkcionarske ambicije u smislu obnašanja dužnosti sportskoga direktora, onoga koji kreira stručnu politiku odabirom trenera i biranjem i plasmanom nogometaša na tržištu.

Od 2001. do 2003. preklapao se s ingerencijama Ivice Šurjaka, a od 2003. do rujna 2005. godine bio je samostalni arhitekt nogometa. U tom razdoblju bilježimo dvije uzastopne Hajdukove titule koje su na poseban način specifične. Može se reći da je tih godina Hajduk uspio u lice baciti rukavicu izazova Mamiću i Dinamu te mu preoteti primat.

Najprije je 2004. Hajduk za dva boda bio jači od Dinama (“modri” zaustavljeni u Zadru), a godinu kasnije Hajduk je vodio bitku protiv Intera iz Zaprešića dok je Dinamo potonuo čak u Ligu za ostanak.

Manjkav je bio nastup u Europi, u ta doba titule na domaćoj sceni zalile su se gorčinom iz euro-nastupa. Prve godine Ivan Katalinić, kao Štimčev odabir, nije uspio preko slabašnoga Shelbournea, a da južnoameričku akviziciju Munhoza gotovo nije ni upotrijebio.

U ljeto 2005. Štimac je zaigrao na kartu “trenera svih trenera” Ćire Blaževića, ali je doživio brodolom od Debrecena s 0:3 i 0:5.  Tako je i Štimac obilježio svoju karijeru sportskoga direktora između podviga dovođenja Kranjčara i osvajanja titula u brk Mamiću te velikih i bolnih posrtaja na euro-sceni.

Na večeri pomirenja 2007. njemu je Hajduk namijenio ulogu u Udruzi prvoligaša iz čega se i rodila aktualna Liga 16.

Danas je Štimac slobodan za novi angažman, bilo u reprezentaciji ili pak u klubu, Hajduku.

slaven alfirević

Štimac: Danas ću se sastati s Kerumom i Andabakom

Povratak Igora Štimca u Hajduk danas bi, po svemu se čini, trebao dobiti konačnu potvrdu. Gradonačelnik Splita Željko Kerum i Jako Andabak, veliki dioničar i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hajduka, koji su proteklih dana preko medija međusobno izrekli i nekoliko teških riječi, danas bi se kroz jutro trebali zajednički sastati sa Štimcem te razgovarati o ulozi bivšega reprezentativca i trenera Hajduka o budućem radu kluba.

Obojica bivšeg prvog čovjeka Udruženja prvoligaša žele kao čvrstu ruku vidjeti u klubu.

- O mom dolasku u Hajduk sve sam već rekao, a još nisam s nikim konkretno pregovarao. Obavljeni su tek neki preliminarni razgovori, te nemojmo trčati pred rudo. Nakon sastanka, svi ćemo biti pametniji - rekao nam je Štimac.

Dolaskom Štimca na mjesto prvoga čovjeka struke trebalo bi se riješiti i pitanje prvoga trenera nakon što je Ivicu Kalinića zbog problema sa srcem na klupi zamijenio pomoćnik Joško Španjić.

(FV)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/je-li-doslo-vrijeme-za-surjaka-i-stimca-62783 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9fb5ab192da3d99db63014c2957d7c43a98daff4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+do%C5%A1lo+vrijeme+za+%C5%A0urjaka+i+%C5%A0timca%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fje-li-doslo-vrijeme-za-surjaka-i-stimca-62783 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fje-li-doslo-vrijeme-za-surjaka-i-stimca-62783 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Je li došlo vrijeme za Šurjaka i Štimca?

Piše PSD.
10. kolovoza 2009. - 10:08

Ivica Šurjak prvi put se u ulozi funkcionara Hajduka pojavio još 1990. godine, ali je prvi put sportski direktor postao u ožujku 1998.

Tada je Šurjak radio u tandemu s direktorom Ivanom Maršićem, a kad je Maršić smijenjen u studenom 1999. Šurjak se pasivizirao i napustio položaj.

No, vratio se već u lipnju 2000., sada kao član Upravnog odbora Branka Grgića, za trenera je postavljen u kolovozu Zoran Vulić, a kraj sezone u ljeto 2001. bio je trijumfalan:

Hajduk je konačno postao prvak, prvi put nakon 1995., a Šurjak se ponosio svojim rukovođenjem klubom.

Toga ljeta 2001. u klub je ušla i “vatrena četvorka”, pa se dogodio suživot Šurjaka i Štimca u Poljudu na posve sličnim zadacima.

Štimac je postao član uprave, a Šurjaku je nakon osvojene titule ponuđen dvogodišnji u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:23