stdClass Object ( [id] => 136489 [title] => Jurica Pavičić: Da je Ivić trenirao današnjeg Hajduka, dobio bi bejzbol palicom po glavi! [alias] => jurica-pavicic-da-je-ivic-trenirao-danasnjeg-hajduka-dobio-bi-bejzbol-palicom-po-glavi [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Velebnim sprovodom, komemoracijom i paljenjem šterika na prozorima naš se grad u ponedjeljak oprostio od Tomislava Ivića, trenera Hajdukove generacije sedamdesetih, čovjeka kojemu Hajduk duguje najveće uspjehe njegova najtrofejnijeg naraštaja.

Split se ujedno oprostio od čovjeka koji je plijenio posvećenošću poslu, magnetizirao svojim znanjem, ali i voljkošću da se to znanje dijeli.

Oprostili smo se od čovjeka koji je postigao ono što svakom od nas može biti san: iz Splita, tada male, istočnoeuropske industrijske provincije, svojim je znanjem i radom izborio da ga uoče i uposle velikani, Ajax i Anderlecht.

Pripadam generaciji koja je na plac počela ići točno u zalaz prve Ivićeve ere. U to doba, nogomet je u Splitu bio središnja tema, o nogometu se pričalo studiozno i ozbiljno, i da nije bilo tog čudesnog doba, ne vjerujem da bih se za nogomet zakačio tako temeljito i trajno.

U ta doba, Split je bio gorljivo podijeljen na ivićevce i antiivićevce, a ta podjela razdvajala je svaku familiju, klapu i ekipu na žestoke neistomišljeničke frakcije. Antiivićevci su tvrdili da je Ivić naprosto bio sretan čovjek kojem je u ruke pala ludo darovita generacija. Tvrdili su da Ivićev Hajduk igra defenzivan i ružan nogomet, užasavali su se toga da se prvak postaje domaćim pobjedama 1:0, grozili su se što Ivić na klupi ostavlja lepršave vedete, a u momčad redovito stavlja manje talentirane, ali korisne igrače sustava poput Šime Luketina ili Nenada Šalova.

Ivić je, međutim, redovito tjerao po svome, gnjevna tribina redovito je Šalove i Luketina ispraćala salvama zvižduka, a Hajduk je redovito pobjeđivao, baš zato što je na klupi imao tvrdoglavog racionalista kojeg nije zanimalo što misle ni uprava, ni menadžeri ni tribina.

Taj i takav Ivić u to je doba, dakle, bio točka razdora u našem gradu, a taj razdor je, danas to jasno vidim, bio više od samo sportskog razdora. Taj razdor u velikoj je mjeri bio pitanje svjetonazora, a možda i u užem smislu – ideologije. S jedne strane stajao je Ivić za kojeg je pojedinac uvijek morao biti podvrgnut mašineriji kolektiva, kod kojeg je učinkovitost i mjerljiv rezultat bio mjera uspjeha, a nogomet je bio stvar racionalnosti, kalkulacije i znanosti.

S druge strane, bili su antiivićevci koji su žudjeli za predmodernim, improvizatorskim nogometom, nogometom igrom u kojoj se „igra za raju i zanemaruje taktiku“, kako bi pjevalo “Zabranjeno pušenje”.

Taj sraz nije se ticao samo nogometa. Bio je to sraz antimodernista i modernista, tako važan u tadašnjem Splitu 70-ih, gradu koji se opraštao od smojinsko-tijardovićevskog pasatizma i postajao industrijska anglomeracija. Iza ta dva pogleda na nogomet stajala su dva pogleda na zbilju: Villa Riduli protiv dimnjaka i epruvete, tiramoli protiv industrije, soliranje i egoizam protiv podčinjavanja kolektivu, iracionalizam protiv racionalizma, pasatizam protiv modernizma.

Ivićev nogomet, nastao u toj maloj zagađenoj komunističkoj varošici, bio je „state of art“, vrhunac sportskog laboratorijskog znanja, nogometna inačica razbijanja atoma ili genetskog inženjeringa. Split je – zahvaljujući Iviću, ali ne samo Iviću – tada bio moderan grad. Godine su prošle, ja sam sazrijevao, ali Tomislav Ivić ostao je jedan od mojih oblikovnih intelektualnih orijentira, čovjek koji me u životu naučio nešto važno, i s velikim sam mu zadovoljstvom posvetio jednu od priča svoje zbirke „Patrola na cesti“.

Uz Borgesa i Raymonda Carvera, Johna Hustona ili Toma Waitsa on pripada ljudima koji su oblikovali moj svjetonazor i ukus, ne samo u nogometu nego i u umjetnosti, društvu i politici. Od tih vremena kad je Ivić u Splitu stvarao svoj „istočni Ajax“ prošlo je više od trideset godina. Ivić je, eto, umro, na jedan drugi način umro je zapravo i Hajduk, a od svih njih možda je ponajviše umro - taj i takav Split.

Jer, Split odavno više nije moderan grad, nema više industrije, epruveta i menzura, doba kad su inženjeri bili važniji od biskupa odavno su za nama, a cijeli kontekst koji je proizveo Tomislava Ivića danas ne postoji ni u tragovima.

I zato kad se danas Split pompozno, teatralno, a zapravo licemjerno oprašta od „šjor Ivana“, mora sebi iskreno i pred ogledalom postaviti pitanje: bi li danas, kao 70-ih, jedan Tomislav Ivić bio moguć? Što bi se dogodilo da se danas, kao 1972., pojavi jedan mladi nogometni fanatik koji bjesomučno uči i uči, ima svoju viziju i ne stupa u kompromise?

Što bi današnji Split uopće napravio da mu osvane neki mladi trener „profešur“ i stane na tablu kredom crtati svoje zamisli? Odgovor je tako karikaturalno jasan da ga je gotovo suvišno elaborirati. U gradu Keruma i Nevenke Bečić, gdje je službena teza ta da ti “ne treba diploma, kad je danas sve na internetu“ – što bi ikom značili Ivićevi argumenti stručnosti i znanja?

U gradu mucalovštine, gdje je jedino mjerilo u kadrovskoj politici nekompetentna klanovska lojalnost, kad bi netko poput Ivića uopće dobio priliku? A i kad bi dobio priliku, zamislite što bi se dogodilo kad bi prvi put na teren poslao Šalova i Luketina, umjesto štićenika Renea Sinovčića ili nekog sličnog?

I da danas dobije šansu, Ivić bi za dva mjeseca dobio otkaz, nakon prvog domaćeg remija. I da ne dobije otkaz, dobio bi u portunu bejzbolskom palicom po bubrezima. I da preživi „razmjenu mišljenja“ s domaćom loptačkom mafijom, cijeli bi mu stadion zviždao, jer ga ne bi razumio, kao što ga - da se razumijemo - nije razumio ni sedamdesetih. Zato je licemjerno da danas Split za Ivićem tronuto plače.

Licemjerno je jer na sve one vrednote koje je ivićevština utjelovljivala mi smo se u ovom gradu u međuvremenu kolektivno popišali. Odbacili smo industriju, odbacili smo modernost. Preziremo znanje i slavimo neobrazovane skorojeviće. Umjesto ljudi koji nešto znaju uzdižemo barabe, mangupe i sjecikese.

Umjesto društva u kojem se pojedinac podvrgava kolektivu, stvorili smo grad u kojem je egoizam sve, u kojem se javno i zajedničko prezire, a trijumfira bahato soliranje. U današnjem Splitu i Ivić bi bio tek jedan od „intelektualaca koji su se odvojili od naroda“ (Luka Podrug), bio bi tek prezira vrijedni „urbani jugoslaven“ (uostalom, i Tuđman je Ivića prezrivo nazivao „jugoslavenčinom“), neobrazovano nogometaški đikani smijali bi mu se kad bi počeo crtati po tabli, a nogometni kruh vjerojatno bi zarađivao u Gabeli, Troglavu ili Raštanima.

Split je u međuvremenu iz modernosti iskliznuo u predmoderno, od stadiona u čeliku i pleksiglasu „evoluirali“ smo u pseudotradicijske kućerke od plastike, a u tom gradu i tom svijetu svi tomislavi ivići imaju samo jedan izlaz: pobjeći što prije. I zato, Splite, nemoj žalovati za Tomislavom Ivićem.

Na to nemaš pravo. Jer, i Ivić i one vrijednosti koje je on personificirao tebi su zapravo duboko mrske.

JURICA PAVIČIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čovjek kojega je Split odbacio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-06-30 13:11:04 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-07-05 01:52:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-07-02 21:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8092 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/07/02/Sport/hajduk_legende26-140211.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x471" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38746119 Threads: 3 Questions: 7122038843 Slow queries: 3308982 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608976063 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/jurica-pavicic-da-je-ivic-trenirao-danasnjeg-hajduka-dobio-bi-bejzbol-palicom-po-glavi-136489 [printLink] => /sport/hajduk/jurica-pavicic-da-je-ivic-trenirao-danasnjeg-hajduka-dobio-bi-bejzbol-palicom-po-glavi-136489?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 220246 [name] => tomislavivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavivic [link] => /tag/tomislavivic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 225630 [name] => juricapavičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juricapavicic [link] => /tag/juricapavicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čovjek kojega je Split odbacio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jurica Pavičić: Da je Ivić trenirao današnjeg Hajduka, dobio bi bejzbol palicom po glavi! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-22-20-38-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/02/Sport/hajduk_legende26-140211.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/02/Sport/hajduk_legende26-140211.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Velebnim sprovodom, komemoracijom i paljenjem šterika na prozorima naš se grad u ponedjeljak oprostio od Tomislava Ivića, trenera Hajdukove generacije sedamdesetih, čovjeka kojemu Hajduk duguje najveće uspjehe njegova najtrofejnijeg naraštaja.

Split se ujedno oprostio od čovjeka koji je plijenio posvećenošću poslu, magnetizirao svojim znanjem, ali i voljkošću da se to znanje dijeli.

Oprostili smo se od čovjeka koji je postigao ono što svakom od nas može biti san: iz Splita, tada male, istočnoeuropske industrijske provincije, svojim je znanjem i radom izborio da ga uoče i uposle velikani, Ajax i Anderlecht.

Pripadam generaciji koja je na plac počela ići točno u zalaz prve Ivićeve ere. U to doba, nogomet je u Splitu bio središnja tema, o nogometu se pričalo studiozno i ozbiljno, i da nije bilo tog čudesnog doba, ne vjerujem da bih se za nogomet zakačio tako temeljito i trajno.

U ta doba, Split je bio gorljivo podijeljen na ivićevce i antiivićevce, a ta podjela razdvajala je svaku familiju, klapu i ekipu na žestoke neistomišljeničke frakcije. Antiivićevci su tvrdili da je Ivić naprosto bio sretan čovjek kojem je u ruke pala ludo darovita generacija. Tvrdili su da Ivićev Hajduk igra defenzivan i ružan nogomet, užasavali su se toga da se prvak postaje domaćim pobjedama 1:0, grozili su se što Ivić na klupi ostavlja lepršave vedete, a u momčad redovito stavlja manje talentirane, ali korisne igrače sustava poput Šime Luketina ili Nenada Šalova.

Ivić je, međutim, redovito tjerao po svome, gnjevna tribina redovito je Šalove i Luketina ispraćala salvama zvižduka, a Hajduk je redovito pobjeđivao, baš zato što je na klupi imao tvrdoglavog racionalista kojeg nije zanimalo što misle ni uprava, ni menadžeri ni tribina.

Taj i takav Ivić u to je doba, dakle, bio točka razdora u našem gradu, a taj razdor je, danas to jasno vidim, bio više od samo sportskog razdora. Taj razdor u velikoj je mjeri bio pitanje svjetonazora, a možda i u užem smislu – ideologije. S jedne strane stajao je Ivić za kojeg je pojedinac uvijek morao biti podvrgnut mašineriji kolektiva, kod kojeg je učinkovitost i mjerljiv rezultat bio mjera uspjeha, a nogomet je bio stvar racionalnosti, kalkulacije i znanosti.

S druge strane, bili su antiivićevci koji su žudjeli za predmodernim, improvizatorskim nogometom, nogometom igrom u kojoj se „igra za raju i zanemaruje taktiku“, kako bi pjevalo “Zabranjeno pušenje”.

Taj sraz nije se ticao samo nogometa. Bio je to sraz antimodernista i modernista, tako važan u tadašnjem Splitu 70-ih, gradu koji se opraštao od smojinsko-tijardovićevskog pasatizma i postajao industrijska anglomeracija. Iza ta dva pogleda na nogomet stajala su dva pogleda na zbilju: Villa Riduli protiv dimnjaka i epruvete, tiramoli protiv industrije, soliranje i egoizam protiv podčinjavanja kolektivu, iracionalizam protiv racionalizma, pasatizam protiv modernizma.

Ivićev nogomet, nastao u toj maloj zagađenoj komunističkoj varošici, bio je „state of art“, vrhunac sportskog laboratorijskog znanja, nogometna inačica razbijanja atoma ili genetskog inženjeringa. Split je – zahvaljujući Iviću, ali ne samo Iviću – tada bio moderan grad. Godine su prošle, ja sam sazrijevao, ali Tomislav Ivić ostao je jedan od mojih oblikovnih intelektualnih orijentira, čovjek koji me u životu naučio nešto važno, i s velikim sam mu zadovoljstvom posvetio jednu od priča svoje zbirke „Patrola na cesti“.

Uz Borgesa i Raymonda Carvera, Johna Hustona ili Toma Waitsa on pripada ljudima koji su oblikovali moj svjetonazor i ukus, ne samo u nogometu nego i u umjetnosti, društvu i politici. Od tih vremena kad je Ivić u Splitu stvarao svoj „istočni Ajax“ prošlo je više od trideset godina. Ivić je, eto, umro, na jedan drugi način umro je zapravo i Hajduk, a od svih njih možda je ponajviše umro - taj i takav Split.

Jer, Split odavno više nije moderan grad, nema više industrije, epruveta i menzura, doba kad su inženjeri bili važniji od biskupa odavno su za nama, a cijeli kontekst koji je proizveo Tomislava Ivića danas ne postoji ni u tragovima.

I zato kad se danas Split pompozno, teatralno, a zapravo licemjerno oprašta od „šjor Ivana“, mora sebi iskreno i pred ogledalom postaviti pitanje: bi li danas, kao 70-ih, jedan Tomislav Ivić bio moguć? Što bi se dogodilo da se danas, kao 1972., pojavi jedan mladi nogometni fanatik koji bjesomučno uči i uči, ima svoju viziju i ne stupa u kompromise?

Što bi današnji Split uopće napravio da mu osvane neki mladi trener „profešur“ i stane na tablu kredom crtati svoje zamisli? Odgovor je tako karikaturalno jasan da ga je gotovo suvišno elaborirati. U gradu Keruma i Nevenke Bečić, gdje je službena teza ta da ti “ne treba diploma, kad je danas sve na internetu“ – što bi ikom značili Ivićevi argumenti stručnosti i znanja?

U gradu mucalovštine, gdje je jedino mjerilo u kadrovskoj politici nekompetentna klanovska lojalnost, kad bi netko poput Ivića uopće dobio priliku? A i kad bi dobio priliku, zamislite što bi se dogodilo kad bi prvi put na teren poslao Šalova i Luketina, umjesto štićenika Renea Sinovčića ili nekog sličnog?

I da danas dobije šansu, Ivić bi za dva mjeseca dobio otkaz, nakon prvog domaćeg remija. I da ne dobije otkaz, dobio bi u portunu bejzbolskom palicom po bubrezima. I da preživi „razmjenu mišljenja“ s domaćom loptačkom mafijom, cijeli bi mu stadion zviždao, jer ga ne bi razumio, kao što ga - da se razumijemo - nije razumio ni sedamdesetih. Zato je licemjerno da danas Split za Ivićem tronuto plače.

Licemjerno je jer na sve one vrednote koje je ivićevština utjelovljivala mi smo se u ovom gradu u međuvremenu kolektivno popišali. Odbacili smo industriju, odbacili smo modernost. Preziremo znanje i slavimo neobrazovane skorojeviće. Umjesto ljudi koji nešto znaju uzdižemo barabe, mangupe i sjecikese.

Umjesto društva u kojem se pojedinac podvrgava kolektivu, stvorili smo grad u kojem je egoizam sve, u kojem se javno i zajedničko prezire, a trijumfira bahato soliranje. U današnjem Splitu i Ivić bi bio tek jedan od „intelektualaca koji su se odvojili od naroda“ (Luka Podrug), bio bi tek prezira vrijedni „urbani jugoslaven“ (uostalom, i Tuđman je Ivića prezrivo nazivao „jugoslavenčinom“), neobrazovano nogometaški đikani smijali bi mu se kad bi počeo crtati po tabli, a nogometni kruh vjerojatno bi zarađivao u Gabeli, Troglavu ili Raštanima.

Split je u međuvremenu iz modernosti iskliznuo u predmoderno, od stadiona u čeliku i pleksiglasu „evoluirali“ smo u pseudotradicijske kućerke od plastike, a u tom gradu i tom svijetu svi tomislavi ivići imaju samo jedan izlaz: pobjeći što prije. I zato, Splite, nemoj žalovati za Tomislavom Ivićem.

Na to nemaš pravo. Jer, i Ivić i one vrijednosti koje je on personificirao tebi su zapravo duboko mrske.

JURICA PAVIČIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/jurica-pavicic-da-je-ivic-trenirao-danasnjeg-hajduka-dobio-bi-bejzbol-palicom-po-glavi-136489 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cad603b06b46bd4efd71072c09b6c716c05226df [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jurica+Pavi%C4%8Di%C4%87%3A+Da+je+Ivi%C4%87+trenirao+dana%C5%A1njeg+Hajduka%2C+dobio+bi+bejzbol+palicom+po+glavi%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fjurica-pavicic-da-je-ivic-trenirao-danasnjeg-hajduka-dobio-bi-bejzbol-palicom-po-glavi-136489 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fjurica-pavicic-da-je-ivic-trenirao-danasnjeg-hajduka-dobio-bi-bejzbol-palicom-po-glavi-136489 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čovjek kojega je Split odbacio [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukčovjek kojega je Split odbacio

Jurica Pavičić: Da je Ivić trenirao današnjeg Hajduka, dobio bi bejzbol palicom po glavi!

Piše PSD.
2. srpnja 2011. - 23:35

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:20