stdClass Object ( [id] => 242970 [title] => Marijo Osibov: Mladi će stasavati kroz Hajduk B [alias] => marijo-osibov-mladi-ce-stasavati-kroz-hajduk-b [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Hajduk B kreće u premijernu sezonu. Druga momčad ‘bijelih’ startala je s pripremama, odigrala je i povijesnu prvu prijateljsku utakmicu u Hrvacama protiv istoimenog trećeligaša (2:2, strijelci Ivan Mastelić i Arlind Basha).

Momčad koju vodi prošlosezonski trener juniora Hajduka Marijo Osibov formirana je kako bi se natjecala u Trećoj ligi Jug. Zaživjela je ideja da se raskine suradnja sa stobrečkim Primorcem, umjesto posuđivanja talenata da se okrene slaganju momčadi od vlastitih izlaznih juniora, mladića kojima bi sljedeća stepenica trebala biti prva momčad. A sve pod direktnom paskom struke ‘bijelih’, u neposrednom kontaktu s trenerima prve momčadi.

Nakon što su se zahuktale pripreme razgovarali smo s trenerom Osibovom.

- Na početku smo priprema za sezonu, ali sama priprema ovog projekta trajala je dugo. Naslonjen je na ranije projekte druge momčadi Hajduka u suradnji s GOŠK-om (nap.a. iz Kaštel Gomilice) i Primorcem 1929, ali prvi put će Hajduk imati B momčad koja će nositi naziv kluba i Hajdukov dres - kazao je Osibov.

Svi igrači na oku

Hajduk će sada imati sve mladiće direktno na oku.

- Hajduk će u svakom trenutku imati sve igrače koji su nam interesantni na dispoziciji, bilo za nas ili za prvu momčad. Pod istom kapom. Odabir će biti puno lakši. Bez obzira koliko se trudili pratiti igrače na posudbama nije to uvijek jednostavno - pojasnio je Osibov.

U tijeku sezone tako će igrači moći putovati na liniji između Hajduka i Hajduka B. Igrač koji ne nastupi za prvu momčad može biti upućen u Hajduk B, odnosno ako se netko iskaže kod Osibova, može biti pozvan da se priključi prvoj momčadi. Osibov će pak moći priključiti B momčadi najbolje igrače juniorskog sastava.

- Vidjet ćemo kako će sve to zaživjeti. Do početka prvenstva 23. kolovoza ima još vremena, ali i mnogo otvorenih pitanja koje ćemo do tada pokušati zatvoriti - kazao je Osibov koji je s juniorima na kraju prošle sezone osvojio hrvatski kup, te bio vrlo blizu naslova prvaka.

Cilj projekta je jasan.

- Glavni cilj je stasavanje mladih. Želja nam je bila da se nakon osvojenog juniorskog kupa, kada se pokazalo da imamo potencijala, napravi sve da što veći broj tih momaka ostane na okupu, da se sustavno razvijaju te da za godinu-dvije veliki dio njih čini okosnicu prve momčadi. Cilj nam je bio da pod paskom Hajduka ti momci zajedno stasavaju da bismo ih mogli što je moguće više unaprijediti.

Osibov je s radom startao sa šarenim kadrom, sa 16 nogometaša.

- Od kadra kojeg sam imao u juniorima tu je sada 12-13 momaka. Neki su se još vratili s posudbi, neki su došli na probu. Kadar će ovisiti o prvoj momčadi. Nisam za to da se gomila kadar da se u nekom trenutku mogu priključiti igrači iz prve momčadi. Opet, borim se da nas bude još malo više da lakše možemo koncipirati rad. No ima i problema. Neki igrači koji su pod ugovorima ne žele igrati za B momčad, ili im je ispod časti igrati treću ligu. Na te stvari kao trener ne mogu utjecati.

Problem su neke pozicije, poput ona desnog bočnog zbog ozljede Deanovića.

- Još nam na određenim pozicijama nedostaje igrača. Takav profil igrača imamo u prvoj momčadi, no ne možemo čekati kada će nam doći prvotimac. Moramo većinu kadra organizirati da je stalan. A sve što dođe iz prve momčadi bit će bonus.

Kvalitetni juniori

Za Hajduk B će pravo nastupa imati igrači do 21 godine koji imaju ugovor s klubom, kao i tri igrača do 23 godine. Pravo nastupa ima će i dva stranca. Na pripremama su bili i povratnici s posudbi Krešo Ljubičić (25 mu je godina), Ivan Jakov Džoni...

- Moramo posjedovati kvalitetu da bi se ova djeca uz igru i rezultat mogla razvijati i nositi s izazovima treće lige. Rezultat nije uvijek mjerilo rada, ali nam daje za pravo da smo na dobrom putu, dok igračima pokazuje da imaju kvalitetu za seniorski nogomet.

Najveća opomena Hajduku su projekti Primorac 1929 odnosno GOŠK KG. Od kvalitete formiranih momčadi do time povezanih slabih rezultata.

- Iz tih projekata moramo naučiti neke stvari. Jedno je juniorski nogomet, a drugo seniorski zahtjevniji zbog pritiska, načina igre, publike... Moramo biti jako oprezni. Juniori Hajduka imaju kvalitetu, ali trebamo još jednog-dva igrača i tada ćemo moći kazati da se ne bojimo apsolutno ničega. Ni ovako se kao trener ne bojim ničeg po pitanju naše kvalitete, ali nam kadar mora biti mnogo širi da bi igrači sve što ih čeka lakše savladavali.

Što daje vjeru da će projekt Hajduka B biti uspješniji od projekata suradnje s GOŠK-om KG, Primorcem 1929?

- Razlika je u startu, ne obezvrijeđujući nimalo ni GOŠK KG ni Primorac 1929 da se ne bi naljutili, u tome što će momci nositi Hajdukov dres. Imat će drugačiji mentalni sklop. To je razlika ‘nebo i zemlja’. Ti momci su time svjesniji da nikad nisu bili bliže prvoj momčadi Hajduka nego sada, bliže nego i kada su bili juniori. Kroz dobru prezentaciju na trećeligaškim terenima jako brzo će im se otvoriti vrata prve momčadi. To je i smisao ovog projekta.

A vjeru daju i juniorski rezultati.

- Okosnica momčadi je prošlosezonska juniorska momčad koja se pokazala kvalitetnom i talentiranom.

Hajduk B bit će i pod velikom pažnjom javnosti, navijača. Domaće susrete igrat će na pomoćnom igralištu na Poljudu s umjetnom travom koje se za to posebno uređuje.

- Želimo da igrače i na taj način što prije izložimo pritisku i imperativima igranja za Hajduk. Ti momci, izuzev u finalu kupa ili protiv Dinama, nikad dosad nisu igrali pred 300 ljudi. Sada dolaze i novinski članci, ocjene... Moraju se što prije na sve to naviknuti.

Poseban motiv protivnicima

No, druga momčad ‘bijelih’ bit će i poseban motiv protivnicima.

- Hajduk B će u trećoj ligi biti crvena krpa svima! Svi će protivnici angažman dignuti na 300 posto. Baš to nam treba! Napaljenosti drugih momčadi nam je puna šaka brade. To je izazov i momcima i nama. Momci moraju proći i gostovanja u Unešiću, Hrvacama... Tako ćemo pospješiti razvoj igrača da bude što brži i kvalitetniji, ali i da ih što više izbori mjesto u prvoj momčadi.

A u svakom malom dalmatinskom mjestu bit će velika fešta kad dođe Hajduk.

- Siguran sam u to. A vjerujte mi taj respekt ćemo zaslužiti i igrom i rezultatima.

Ali je Osibov i naglasio.

- Sve to nam ne daje za pravo da mi koji nosimo Hajdukov dres smatramo da smo Bogom dani i da je onaj koji nosi dres drugog trećeligaša manje vrijedan. Svakoga ćemo respektirati. Moramo našoj djeci i tu zabludu ‘ja sam Hajduk i nema nitko kvalitetniji od mene’ da tako kažem ‘porazbijat’! Srezati u korijenu.

Momčad će biti vrlo mlada.

- To će sve biti djeca, osamnaestogodišnjaci, devetnaestogodišnjaci. Možda pokoji stariji. Možda u datom trenutku momčadi budu priključeni i juniori 1997. godišta. Tko god među juniora određene utakmice odigra kvalitetno ja ću ga bez ikakvog problema priključiti našoj momčadi. Također ću ove što misle da su Bogom dani, a po godištu mogu igrati, spuštati u juniore. Mi ćemo njima u ovih godinu dana trenirati glave - najavio je Osibov. To je momcima naglasio i na prvom okupljanju.

- Rekao sam im: ‘Gospodo, ulazite u surovi svijet profesionalizma. Više niste juniori, nego seniori. Za mene ste prva momčad.’

Poput Barcelone i Reala

Hajduk je ustrojio svoju drugu momčad poput Barcelone, Reala, ... To je već dugo standard u svijetu. No kao da kod nas igrači to još doživljavaju kao ‘smak svijeta’. U toj utakmici Hajduk B mora ostvariti prvu pobjedu.

- Tako je. Moramo istrenirati igrače da su spremni na sve. Igranje za juniore, B momčad, prvu momčad. Svi igrači moraju biti na dispoziciji klubu, tu moramo zauzeti čvrsti gard. Kome se u našoj momčadi ne bude dalo igrat za Hajduk B tu ću ‘rizat glave’. Makar igrali s juniorima. Ali ćemo isprofilirati igrače na koje će se klub, kad dođu u prvu momčad, moći osloniti. U Dalmaciji sada imamo samo dva drugoligaša, s tim da je Imotski ipak u suradnji sa Splitom. Ne bih htio da se itko uvrijedi, ali ne smatram da će se ijedan igrač bolje razvijati u Dugopolju nego u Hajduku B.

No radit će ‘sito’.

- Nama je cilj zadržati mlade potentne igrače, za koje se računa da će moći kroz godinu-dvije moći biti priključeni prvoj momčadi. Uz naravno nekoliko iskusnijih da pomognu djeci u tom procesu prilagodbe. Treba te dvije stvari dobro izmiksati.

U slučaju osvajanja prvog mjesta Hajduk B (ili bilo koja druga momčad nekog drugog prvoligaša) može igrati drugu ligu, ali u MAXtv Prvu HNL ne može. Da se ne ponovi opet neka Lokomotiva, koja se poslije formalno ‘odvojila od sise’. U kupu se pak mogu susresti Hajduk i Hajduk B.

- Druga liga je plafon.

Je li bilo govora o Drugoj HNL?

- Nije. O tome nitko nije pričao. Na sebe takav rizik s ovom u hodu stvaranom momčadi ne mogu prihvatiti.

Međutim, nećemo bježati je da je rezultat u Hajduku itekako bitan, no nećemo ni biti robovi rezultata. Hajduk B mora imati prepoznatljivi stil igre, igrati ono što Hajduk pretendira da igra, djeca se moraju razvijati i rezultat mora biti pozitivan.

Ne zanosi se Osibov prvim mjestom.

- Svjesni smo da će kod ove djece biti oscilacija u igri i rezultatu, moj je zadatak da ih bude što manje. Nemamo nikakav imperativ rezultata, ali to ne prihvaćam. Napravit će sve da naša igre bude po stilu što bliža onome što Hajduk želi da igra, ali i da to prati što bolji rezultat. No neću ganjat rezultat pošto-poto. Može to kasnije netko smatrati i mojim neuspjehom, ali ako smo odredili da je prvi cilj projekta stvaranje igrača ne smijemo se bojati da ova momčad bude karikiram deseta. Tu sebi ne dajem nikakav alibi, ali zahtjevat ću od igrača iste stvari kao da je u pitanju prva momčad Hajduka.

Naglasio je da se momke ne treba cijeniti samo po rezultatu.

- Ako rezultat i ne bude najbolji to nije zato što momci nisu dovoljno kvalitetni već zato što ovaj put moraju proći. Za to treba vremena, a mi smo strašno nestrpljivi. Put od euforije do tragedije je jedna utakmica, šansa, dodavanje. Moramo trpjeti, i nauštrb rezultata, da bi nam za koju godinu bilo bolje.

Start je najvažniji

A Druga HNL u budućim sezonama?

- Te stvari još nismo definirali. Moramo biti obazrivi. Nisam lik koji će reći mi smo Hajduk, mi ćemo sve pregaziti. Mi ćemo raditi svoj dio posla, budite uvjereni ni igrom ni rezultatom nećemo razočarati.

Osibov je istaknuo kako je najvažniji start i psihološka priprema.

- Kada krene dobro, mlade momčadi šire krila. No ako krene loše momčad se povuče i nastanu problemi.

Možemo se vrhunski pripremiti, ali kada krene prvenstvo to je druga priča. S jedne strane bit će naš igrač od 18 godina, a s druge neki od 33-34 koji mu može biti otac. To je izazov.

frane vulas
foto: ante čizmić / cropix

Kadar za Treću HNL Jug

Kadar koji je krenuo u pripreme profilira se za start Treće HNL Jug.

- Tu su uz prošlosezonske juniore i igrači koji su se vratili sa posudbi, na probi su neki igrači koji su već prošli treću ligu. Neću o imenima. Ako se procjeni da igrač ima kvalitetu da bi u budućnosti možda bio i za prvu momčad, onda nema prepreke da se dovede u Hajduk.

Naravno druga je stvar koliko će se toga realizirati. Jedno je hoće li igrač zadovoljiti kriterije Hajduka, drugo hoće li se s klubom dogovoriti oko ugovora. Mnogo je još upitnika, ali moramo to što prije riješiti jer smo svi svjesni koliko je teška i zahtjevna treća liga.

Povratak Dalmaciji

Hajduk se na ovaj način i vraća Dalmaciji.

- Igračima prva ideja mora biti dolazak u Hajduk, ne u Dinamo. Taj dio priče mora biti tamo gdje je bio prije dvadesetak godina. Nažalost više nije bitan samo Hajdukov dres nego i novac. Svjesni smo da će dijete iz Solina radije zbog toga u Dinamo nego u Hajduk, ali to moramo promijeniti.

Sustavnim radom u omladinskoj školi, naši treneri moraju znati i htjeti, razvojem djece... Moramo biti prijatelji sa svim klubovima u Dalmaciji, pomagati im kao i kolegama iz tih klubova... Moramo to vratiti. Ako se pojave u tom klubu dva igrača u deset godina da dođu u Hajduk. No taj se proces izgubio.

Stručni stožer

Hajduk B ima i svoj stručni stožer u kojem su uz Osibova i Teo Pirija, kondicijski trener Dujo Poljak, trener vratara Vladimir Balić, te team-manager Daniel Durdov. Liječnik je dr. Miran Bujas, fizioterapeut Dario Juričević, a oružar Ivan Balić.

Sastav u prvoj utakmici

Sastav Hajduka B u povijesnoj prvoj prijateljskoj utakmici protiv Hrvaca (2:2): Tomić, Župan, Lučić, Ilieski, Bosančić, Vuković, Mastelić, Basha, Prskalo, Hairlahović, Džoni (Još su igrali: Grbić, Silić, Ljubičić, Sršen, T. Maloku, Bilać, Tuta). Trener: Marijo Osibov.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAPRID BILI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-08-08 14:00:05 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-08-08 17:05:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-08-09 09:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9090 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/08/08/Sport/osibov.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7989278 Threads: 5 Questions: 1659677806 Slow queries: 4935359 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112000058 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 42 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/marijo-osibov-mladi-ce-stasavati-kroz-hajduk-b-242970 [printLink] => /sport/hajduk/marijo-osibov-mladi-ce-stasavati-kroz-hajduk-b-242970?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213558 [name] => MarijoOsibov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marijoosibov [link] => /tag/marijoosibov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 200080 [name] => HajdukB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajdukb [link] => /tag/hajdukb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAPRID BILI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marijo Osibov: Mladi će stasavati kroz Hajduk B [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-19-05-15-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/08/Sport/osibov.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/08/Sport/osibov.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Hajduk B kreće u premijernu sezonu. Druga momčad ‘bijelih’ startala je s pripremama, odigrala je i povijesnu prvu prijateljsku utakmicu u Hrvacama protiv istoimenog trećeligaša (2:2, strijelci Ivan Mastelić i Arlind Basha).

Momčad koju vodi prošlosezonski trener juniora Hajduka Marijo Osibov formirana je kako bi se natjecala u Trećoj ligi Jug. Zaživjela je ideja da se raskine suradnja sa stobrečkim Primorcem, umjesto posuđivanja talenata da se okrene slaganju momčadi od vlastitih izlaznih juniora, mladića kojima bi sljedeća stepenica trebala biti prva momčad. A sve pod direktnom paskom struke ‘bijelih’, u neposrednom kontaktu s trenerima prve momčadi.

Nakon što su se zahuktale pripreme razgovarali smo s trenerom Osibovom.

- Na početku smo priprema za sezonu, ali sama priprema ovog projekta trajala je dugo. Naslonjen je na ranije projekte druge momčadi Hajduka u suradnji s GOŠK-om (nap.a. iz Kaštel Gomilice) i Primorcem 1929, ali prvi put će Hajduk imati B momčad koja će nositi naziv kluba i Hajdukov dres - kazao je Osibov.

Svi igrači na oku

Hajduk će sada imati sve mladiće direktno na oku.

- Hajduk će u svakom trenutku imati sve igrače koji su nam interesantni na dispoziciji, bilo za nas ili za prvu momčad. Pod istom kapom. Odabir će biti puno lakši. Bez obzira koliko se trudili pratiti igrače na posudbama nije to uvijek jednostavno - pojasnio je Osibov.

U tijeku sezone tako će igrači moći putovati na liniji između Hajduka i Hajduka B. Igrač koji ne nastupi za prvu momčad može biti upućen u Hajduk B, odnosno ako se netko iskaže kod Osibova, može biti pozvan da se priključi prvoj momčadi. Osibov će pak moći priključiti B momčadi najbolje igrače juniorskog sastava.

- Vidjet ćemo kako će sve to zaživjeti. Do početka prvenstva 23. kolovoza ima još vremena, ali i mnogo otvorenih pitanja koje ćemo do tada pokušati zatvoriti - kazao je Osibov koji je s juniorima na kraju prošle sezone osvojio hrvatski kup, te bio vrlo blizu naslova prvaka.

Cilj projekta je jasan.

- Glavni cilj je stasavanje mladih. Želja nam je bila da se nakon osvojenog juniorskog kupa, kada se pokazalo da imamo potencijala, napravi sve da što veći broj tih momaka ostane na okupu, da se sustavno razvijaju te da za godinu-dvije veliki dio njih čini okosnicu prve momčadi. Cilj nam je bio da pod paskom Hajduka ti momci zajedno stasavaju da bismo ih mogli što je moguće više unaprijediti.

Osibov je s radom startao sa šarenim kadrom, sa 16 nogometaša.

- Od kadra kojeg sam imao u juniorima tu je sada 12-13 momaka. Neki su se još vratili s posudbi, neki su došli na probu. Kadar će ovisiti o prvoj momčadi. Nisam za to da se gomila kadar da se u nekom trenutku mogu priključiti igrači iz prve momčadi. Opet, borim se da nas bude još malo više da lakše možemo koncipirati rad. No ima i problema. Neki igrači koji su pod ugovorima ne žele igrati za B momčad, ili im je ispod časti igrati treću ligu. Na te stvari kao trener ne mogu utjecati.

Problem su neke pozicije, poput ona desnog bočnog zbog ozljede Deanovića.

- Još nam na određenim pozicijama nedostaje igrača. Takav profil igrača imamo u prvoj momčadi, no ne možemo čekati kada će nam doći prvotimac. Moramo većinu kadra organizirati da je stalan. A sve što dođe iz prve momčadi bit će bonus.

Kvalitetni juniori

Za Hajduk B će pravo nastupa imati igrači do 21 godine koji imaju ugovor s klubom, kao i tri igrača do 23 godine. Pravo nastupa ima će i dva stranca. Na pripremama su bili i povratnici s posudbi Krešo Ljubičić (25 mu je godina), Ivan Jakov Džoni...

- Moramo posjedovati kvalitetu da bi se ova djeca uz igru i rezultat mogla razvijati i nositi s izazovima treće lige. Rezultat nije uvijek mjerilo rada, ali nam daje za pravo da smo na dobrom putu, dok igračima pokazuje da imaju kvalitetu za seniorski nogomet.

Najveća opomena Hajduku su projekti Primorac 1929 odnosno GOŠK KG. Od kvalitete formiranih momčadi do time povezanih slabih rezultata.

- Iz tih projekata moramo naučiti neke stvari. Jedno je juniorski nogomet, a drugo seniorski zahtjevniji zbog pritiska, načina igre, publike... Moramo biti jako oprezni. Juniori Hajduka imaju kvalitetu, ali trebamo još jednog-dva igrača i tada ćemo moći kazati da se ne bojimo apsolutno ničega. Ni ovako se kao trener ne bojim ničeg po pitanju naše kvalitete, ali nam kadar mora biti mnogo širi da bi igrači sve što ih čeka lakše savladavali.

Što daje vjeru da će projekt Hajduka B biti uspješniji od projekata suradnje s GOŠK-om KG, Primorcem 1929?

- Razlika je u startu, ne obezvrijeđujući nimalo ni GOŠK KG ni Primorac 1929 da se ne bi naljutili, u tome što će momci nositi Hajdukov dres. Imat će drugačiji mentalni sklop. To je razlika ‘nebo i zemlja’. Ti momci su time svjesniji da nikad nisu bili bliže prvoj momčadi Hajduka nego sada, bliže nego i kada su bili juniori. Kroz dobru prezentaciju na trećeligaškim terenima jako brzo će im se otvoriti vrata prve momčadi. To je i smisao ovog projekta.

A vjeru daju i juniorski rezultati.

- Okosnica momčadi je prošlosezonska juniorska momčad koja se pokazala kvalitetnom i talentiranom.

Hajduk B bit će i pod velikom pažnjom javnosti, navijača. Domaće susrete igrat će na pomoćnom igralištu na Poljudu s umjetnom travom koje se za to posebno uređuje.

- Želimo da igrače i na taj način što prije izložimo pritisku i imperativima igranja za Hajduk. Ti momci, izuzev u finalu kupa ili protiv Dinama, nikad dosad nisu igrali pred 300 ljudi. Sada dolaze i novinski članci, ocjene... Moraju se što prije na sve to naviknuti.

Poseban motiv protivnicima

No, druga momčad ‘bijelih’ bit će i poseban motiv protivnicima.

- Hajduk B će u trećoj ligi biti crvena krpa svima! Svi će protivnici angažman dignuti na 300 posto. Baš to nam treba! Napaljenosti drugih momčadi nam je puna šaka brade. To je izazov i momcima i nama. Momci moraju proći i gostovanja u Unešiću, Hrvacama... Tako ćemo pospješiti razvoj igrača da bude što brži i kvalitetniji, ali i da ih što više izbori mjesto u prvoj momčadi.

A u svakom malom dalmatinskom mjestu bit će velika fešta kad dođe Hajduk.

- Siguran sam u to. A vjerujte mi taj respekt ćemo zaslužiti i igrom i rezultatima.

Ali je Osibov i naglasio.

- Sve to nam ne daje za pravo da mi koji nosimo Hajdukov dres smatramo da smo Bogom dani i da je onaj koji nosi dres drugog trećeligaša manje vrijedan. Svakoga ćemo respektirati. Moramo našoj djeci i tu zabludu ‘ja sam Hajduk i nema nitko kvalitetniji od mene’ da tako kažem ‘porazbijat’! Srezati u korijenu.

Momčad će biti vrlo mlada.

- To će sve biti djeca, osamnaestogodišnjaci, devetnaestogodišnjaci. Možda pokoji stariji. Možda u datom trenutku momčadi budu priključeni i juniori 1997. godišta. Tko god među juniora određene utakmice odigra kvalitetno ja ću ga bez ikakvog problema priključiti našoj momčadi. Također ću ove što misle da su Bogom dani, a po godištu mogu igrati, spuštati u juniore. Mi ćemo njima u ovih godinu dana trenirati glave - najavio je Osibov. To je momcima naglasio i na prvom okupljanju.

- Rekao sam im: ‘Gospodo, ulazite u surovi svijet profesionalizma. Više niste juniori, nego seniori. Za mene ste prva momčad.’

Poput Barcelone i Reala

Hajduk je ustrojio svoju drugu momčad poput Barcelone, Reala, ... To je već dugo standard u svijetu. No kao da kod nas igrači to još doživljavaju kao ‘smak svijeta’. U toj utakmici Hajduk B mora ostvariti prvu pobjedu.

- Tako je. Moramo istrenirati igrače da su spremni na sve. Igranje za juniore, B momčad, prvu momčad. Svi igrači moraju biti na dispoziciji klubu, tu moramo zauzeti čvrsti gard. Kome se u našoj momčadi ne bude dalo igrat za Hajduk B tu ću ‘rizat glave’. Makar igrali s juniorima. Ali ćemo isprofilirati igrače na koje će se klub, kad dođu u prvu momčad, moći osloniti. U Dalmaciji sada imamo samo dva drugoligaša, s tim da je Imotski ipak u suradnji sa Splitom. Ne bih htio da se itko uvrijedi, ali ne smatram da će se ijedan igrač bolje razvijati u Dugopolju nego u Hajduku B.

No radit će ‘sito’.

- Nama je cilj zadržati mlade potentne igrače, za koje se računa da će moći kroz godinu-dvije moći biti priključeni prvoj momčadi. Uz naravno nekoliko iskusnijih da pomognu djeci u tom procesu prilagodbe. Treba te dvije stvari dobro izmiksati.

U slučaju osvajanja prvog mjesta Hajduk B (ili bilo koja druga momčad nekog drugog prvoligaša) može igrati drugu ligu, ali u MAXtv Prvu HNL ne može. Da se ne ponovi opet neka Lokomotiva, koja se poslije formalno ‘odvojila od sise’. U kupu se pak mogu susresti Hajduk i Hajduk B.

- Druga liga je plafon.

Je li bilo govora o Drugoj HNL?

- Nije. O tome nitko nije pričao. Na sebe takav rizik s ovom u hodu stvaranom momčadi ne mogu prihvatiti.

Međutim, nećemo bježati je da je rezultat u Hajduku itekako bitan, no nećemo ni biti robovi rezultata. Hajduk B mora imati prepoznatljivi stil igre, igrati ono što Hajduk pretendira da igra, djeca se moraju razvijati i rezultat mora biti pozitivan.

Ne zanosi se Osibov prvim mjestom.

- Svjesni smo da će kod ove djece biti oscilacija u igri i rezultatu, moj je zadatak da ih bude što manje. Nemamo nikakav imperativ rezultata, ali to ne prihvaćam. Napravit će sve da naša igre bude po stilu što bliža onome što Hajduk želi da igra, ali i da to prati što bolji rezultat. No neću ganjat rezultat pošto-poto. Može to kasnije netko smatrati i mojim neuspjehom, ali ako smo odredili da je prvi cilj projekta stvaranje igrača ne smijemo se bojati da ova momčad bude karikiram deseta. Tu sebi ne dajem nikakav alibi, ali zahtjevat ću od igrača iste stvari kao da je u pitanju prva momčad Hajduka.

Naglasio je da se momke ne treba cijeniti samo po rezultatu.

- Ako rezultat i ne bude najbolji to nije zato što momci nisu dovoljno kvalitetni već zato što ovaj put moraju proći. Za to treba vremena, a mi smo strašno nestrpljivi. Put od euforije do tragedije je jedna utakmica, šansa, dodavanje. Moramo trpjeti, i nauštrb rezultata, da bi nam za koju godinu bilo bolje.

Start je najvažniji

A Druga HNL u budućim sezonama?

- Te stvari još nismo definirali. Moramo biti obazrivi. Nisam lik koji će reći mi smo Hajduk, mi ćemo sve pregaziti. Mi ćemo raditi svoj dio posla, budite uvjereni ni igrom ni rezultatom nećemo razočarati.

Osibov je istaknuo kako je najvažniji start i psihološka priprema.

- Kada krene dobro, mlade momčadi šire krila. No ako krene loše momčad se povuče i nastanu problemi.

Možemo se vrhunski pripremiti, ali kada krene prvenstvo to je druga priča. S jedne strane bit će naš igrač od 18 godina, a s druge neki od 33-34 koji mu može biti otac. To je izazov.

frane vulas
foto: ante čizmić / cropix

Kadar za Treću HNL Jug

Kadar koji je krenuo u pripreme profilira se za start Treće HNL Jug.

- Tu su uz prošlosezonske juniore i igrači koji su se vratili sa posudbi, na probi su neki igrači koji su već prošli treću ligu. Neću o imenima. Ako se procjeni da igrač ima kvalitetu da bi u budućnosti možda bio i za prvu momčad, onda nema prepreke da se dovede u Hajduk.

Naravno druga je stvar koliko će se toga realizirati. Jedno je hoće li igrač zadovoljiti kriterije Hajduka, drugo hoće li se s klubom dogovoriti oko ugovora. Mnogo je još upitnika, ali moramo to što prije riješiti jer smo svi svjesni koliko je teška i zahtjevna treća liga.

Povratak Dalmaciji

Hajduk se na ovaj način i vraća Dalmaciji.

- Igračima prva ideja mora biti dolazak u Hajduk, ne u Dinamo. Taj dio priče mora biti tamo gdje je bio prije dvadesetak godina. Nažalost više nije bitan samo Hajdukov dres nego i novac. Svjesni smo da će dijete iz Solina radije zbog toga u Dinamo nego u Hajduk, ali to moramo promijeniti.

Sustavnim radom u omladinskoj školi, naši treneri moraju znati i htjeti, razvojem djece... Moramo biti prijatelji sa svim klubovima u Dalmaciji, pomagati im kao i kolegama iz tih klubova... Moramo to vratiti. Ako se pojave u tom klubu dva igrača u deset godina da dođu u Hajduk. No taj se proces izgubio.

Stručni stožer

Hajduk B ima i svoj stručni stožer u kojem su uz Osibova i Teo Pirija, kondicijski trener Dujo Poljak, trener vratara Vladimir Balić, te team-manager Daniel Durdov. Liječnik je dr. Miran Bujas, fizioterapeut Dario Juričević, a oružar Ivan Balić.

Sastav u prvoj utakmici

Sastav Hajduka B u povijesnoj prvoj prijateljskoj utakmici protiv Hrvaca (2:2): Tomić, Župan, Lučić, Ilieski, Bosančić, Vuković, Mastelić, Basha, Prskalo, Hairlahović, Džoni (Još su igrali: Grbić, Silić, Ljubičić, Sršen, T. Maloku, Bilać, Tuta). Trener: Marijo Osibov.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/marijo-osibov-mladi-ce-stasavati-kroz-hajduk-b-242970 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=12129e2bd15df124bce80d7d86f1b237a7e4376a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marijo+Osibov%3A+Mladi+%C4%87e+stasavati+kroz+Hajduk+B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmarijo-osibov-mladi-ce-stasavati-kroz-hajduk-b-242970 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmarijo-osibov-mladi-ce-stasavati-kroz-hajduk-b-242970 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAPRID BILI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HajdukNAPRID BILI

Marijo Osibov: Mladi će stasavati kroz Hajduk B

Piše PSD.
9. kolovoza 2014. - 11:33
Hajduk B kreće u premijernu sezonu. Druga momčad ‘bijelih’ startala je s pripremama, odigrala je i povijesnu prvu prijateljsku utakmicu u Hrvacama protiv istoimenog trećeligaša (2:2, strijelci Ivan Mastelić i Arlind Basha).

Momčad koju vodi prošlosezonski trener juniora Hajduka Marijo Osibov formirana je kako bi se natjecala u Trećoj ligi Jug. Zaživjela je ideja da se raskine suradnja sa stobrečkim Primorcem, umjesto posuđivanja talenata da se okrene slaganju momčadi od vlastitih izlaznih juniora, mladića kojima bi sljedeća stepenica trebala biti prva momčad. A sve pod direktnom paskom struke ‘bijelih’, u neposrednom kontaktu s trenerima prve momčadi.

Nakon što su se zahuktale pripreme razgovarali smo s trenerom Osibovom.

- Na početku smo priprema za sezonu, ali s...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:05