stdClass Object ( [id] => 163880 [title] => Mario Garber: I ja bi kredit od Grada, dovest ću Balakova i ekipu [alias] => mario-garber-i-ja-bi-kredit-od-grada-dovest-cu-balakova-i-ekipu [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Točno u sekundu  pred rađanje vijesti da Balakov definitivno odlazi, nazvao me - ne smin reć ko – i javio vijest:
- Morao sam ti to javit! – reče prijatelj, dobro upoznat s nizom mojih kolumni kontra Balakova.

Iako, nije to bilo toliko kontra Balakova, koliko kontra loše navike učestalog i neargumentiranog mijenjanja trenera u Poljudu. Nema važnije stvari u vođenju nekog kazališta. Pa tako i ovog Hajdukova nogometnog. Šef scene je trener. Na primjer Guardiola. Pravi predsjednik zapravo je sluga treneru. Do određene mjere. Do neke granice gdje svu odgovornost na kraju ipak preuzima predsjednik.

Klub koji nije tako profiliran, u biti i nije klub. Nekidan sam sreo Gorana Vučevića pa sam mu dobacio:
- Ajde ti opet u Barcelonu… kad ne mo’š u Hajduka!

Jer Vučević je i kao mladi daroviti nogometaš odmaglio u Barcelonu kod Johana Cruyffa tražeći više i bolje, slijedeći visoke kriterije. Imao je dosta i nesretnih okolnosti u karijeri, ali je ipak nesumnjivo dokazao da je igračina, i prije odlaska iz Hajduka, a jednako i u povratku nastupajući u zapravo najuspješnijem Hajduku svih vremena – igrajući kontra Benfice, Anderlechta, Steaue i Ajaxa u Euro-ligi u doba Nadana Vidoševića i Vedrana Rožića na čelu Hajduka oko Papine 1995. Da bi zatim Tuđman s Croatijom preuzeo hrvatski nogomet…

Zadnjih se godina nabrojalo na tone Hajdukovih propusta u selekciji, još od Josipa Skoblara, Slavena Zambate… Pa do Zvone Bobana, Luke Modrića itd… sve do najnovije i ovog Dinamova Kovačića. Najkraće bi bilo reći da Hajduku fali pameti. I onda kad je ima, kad mu pameti ne fali, ta pamet doživi pomrčinu zbog tipične splitske prepotencije i ignorancije, bahatosti bez ikakva pokrića. Pa čak je i Miljenko Smoje pogriješio u procjeni reagirajući površnim splitskim ponižavajućim gegom na vijest da će Tomislav Ivić 1976. godine u Ajax. Toliko je nepravedno pogriješio da je osjećao obavezu korigirati se odmah u sljedećem komentaru svog “Malog Marinka”.

A šta’š kad je to Split. Znamo mi sa svim tim manama uživat i u stanovitoj prednosti. Pa koliko puta i nezasluženoj, budimo pošteni. A sve zato što nam objektivno fali pameti. Autoritet građen na sprdanju sa svim i svačim doveo nas je do ridikuloznog statusa u samoveličanju tipa “Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu”, ali istodobno se klanjamo i Vucovu i Balakovu…

Nasuprot našemu pogledu s visoka, ponašamo se doslovno provincijski i baš u fureštu prepoznajemo boga počevši od Vukasa, preko Holcera, Oblaka itd… Da more doteć pameti – di bi nam bija kraj. Sigurno ne bi potcjenjivali Luku Kaliternu, Slavka Lušticu, Biću Mladinića, Tomislava Ivića, Stanka Poklepovića, Petra Nadovezu, Sergija Krešića, Ivana Katalinića, Zorana Vulića….

I dovodili pokorno Branka Zebeca. Pa nakon Ivića čak i Miću Duvančića iz Tuzle, zatim Vlatka Markovića iz Zagreba, Mirka Jozića iz Južne Amerike, čak i vječno odbijanog Miroslava Ćiru Blaževića. Ali, lako za Zebeca. Zebra ili Bezec kako su ga zvali, ipak je legenda od trenera. A klub koji je on vodio samo jedno prvenstvo 1973. – izručit ćemo 40 godina poslije čak i Balakovu koji se učio na Hajduku umjesto da se uči neki naš trener.

Nedavno sam u intervjuu s Lukom Peruzovićem podsjetio na činjenice da su još od Bićine škole baluna mnogi europski klubovi dolazili u Split kako bi naša “znanstvena otkrića” presadili na klubove u Europi. A tko vam kaže da tako malo pomalo nismo cilu Europu naučili igrati balun. Možda je i totalni nogomet Ajaxa brao ideje po nogometnim kolonijama kakva je i splitska, a danas je priča evoluirala i evo Barcelona igra u biti ono što se smatralo staromodnim u igri Crvene zvezde s jakom veznom linijom dok je Ivić drmao modernim Hajdukom na presing i kontre.

Dok se sve to odvijalo kroz desetljeća i kroz nekoliko država, kroz različite sustave i režime, nitko nije uspio stvoriti neki fenomen poput sintagme “škola zagrebačkog crtanog filma”. Nitko od suvremenika, trenera, novinara, igrača, menadžera, nitko da sve to stavi na hrpu i artikulira projekt od kojega se na ovim prostorima moglo generirati satelit projekte za svašta, kao i za turizam, pa skoro da bi se na tim temeljima moglo podići cijelu jednu tako malu državu kakva je naša.

Ali ne more doteć pameti pa ljudi skromnih profila ugrabe priliku za svoj prosperitet i potroše glavnicu, plemenitu ideju pretvore u papar. Kako reče jedan moj prijatelj: “Netko od kamena stvori skulpturu, a netko kamen marljivo pretvori u žalo.” Eto šta su od jednog obeliska zvanog “Hajduk” učinili svi ovi zadnjih godina. Dovoljno vam je skupit snage za bacit oko na popis Hajdukovih trenera otkako je Hrvatske.

Nogometna Sorbona Luke Kaliterne kao po inerciji kotrljala se i dalje u prvim godinama Hrvatske, ali ozbiljna urušavanja počela su neuspješnim pokušajem nastavljanja Ivićeve škole. Naime, njegovi prirodni sljedbenici Poklepović, Krešić itd, zaustavljani su svim sredstvima tako da se ta nesuđena škola rastočila i jedino se bilježe individualni pokušaji trenera koji su nekog traga morali ostaviti samim time što su – živi. Ali od sustava ništa.

Zato se već u godinama potkraj Jugoslavije primjećuje niz improvizacija jer se trenere smjenjuje usred prvenstva: Kovačić – Vucov – Peruzović, pa Nadoveza – Peruzović, a 1990. Peruzović, Skoblar, Poklepović. Jedno prvenstvo skrasio se Poklepović, a onda Poklepović – Katalinić, pa se za vrijeme spomenute uspješne Euro-Lige prvaka čak dva prvenstva skrasio Katalinić, da bi uslijedila sezona Katalinić – Buljan – Jozić, pa godina Buljana, i onda Ivić – Bonačić – Vulić, opet cijelo prvenstvo Katalinić, zatim Katalinić – Matković – Nadoveza, onda Nadoveza – Vulić, pa Gračan – Bilić, prvenstvo Vulić, pa Vulić – Nadoveza, Katalinić – Slišković – Štimac, Ćiro – Gudelj – Bonačić, Vulić – Pudar, Pudar – Čutuk – Krešić – Jarni, Vučević – Miše, Miše – Kalinić – Reja – Poklepović, Poklepović – Vučević – Miše, Balakov – Krstičević.

Koji su to predsjednici Hajduka? Koga brige? Ne treba ih ni spominjati ako su vodili taj kupus od kluba. Što može klub koji ima pripreme pod osobom A, u sedmom kolu dolazi za trenera osoba B, a na proljeće trenira već osoba C, pa ponekad čak i osoba D, četiri trenera u prvenstvu!? Ili, smijeni se izuzetno uspješnog trenera u kojega su uložene i utakmice i novac (dvije godine Euro-Lige prvaka – Katalinić) pa postavi usred prvenstva Buljana koji nikad prije nije trenirao, a na kraju dovede Mirka Jozića s drugog kontinenta.

Iz svega se vidi da uprave Hajduka u najuspješnijim razdobljima zadnja dva hrvatska desetljeća nisu uspjele prepoznati klupsku trenersku kvalitetu i konstantu u Poklepoviću, Kataliniću i Vuliću. Ta trojica trenera Hajduku su bila dovoljna za razdoblje od 1990. do danas. Tri umjesto trideset! Provjerite! A za trenerski poker moglo se priključit i Peruzovića koji je taj niz otpočeo. Sad zamislite da je ta dva desetljeća sportskim direktorom bio još jedan trener iz tog razdoblja – Josip Skoblar!

Da Hajduk ima menadžment, ovaj profil sigurno bi bio prepoznat. U toj rečenici sva je priča oko normalnog kluba, i novac, i znanje, i kontinuitet, rezultati i publika, sponzori, dakle moć. Ali – nije moglo doteć pameti! I sad ista stvar najvjerojatnije prijeti i Miši Krstičeviću. Da bi se spriječila šteta preventivno je sjetiti se što je Hajdukova pamet učinila s Goranom Vučevićem.

Potaracali su sve šta je čovik učinija i sve šta je planirao učinit gradeći sustave i gledajući dugoročno. Pa da je totalna budala isplatilo se od njega uzet tu energiju, dobru volju i ajmo reć “selekciju i arhivu” koju je uobličio radeći na više mjesta. Vodio je školu, budućnost. Pa su ga stavili za trenera, stvorio je štab iz kojega su se u dva navrata koristili njegovim “suigračem” na mjestu trenera – Antom Mišom. Onda su ga ponovno gurali za trenera i nije htio prihvatiti da ne bi propao planirani projekt sa školom. Odbijao je koliko je izdržao, a onda su ga nagovorili. Kratko je bio trener prve momčadi, makli su ga i stavili njegova Mišu, da bi onda doveli Balakova.

Je li to bilo planski? Naravno da nije. Inače ne bi sad bio trener Mišo Krstičević koji je nastavio Vučevićev posao u Hajdukovoj školi. Pa su i Krstičevića, kao i Vučevića, doveli do prve momčadi, a školu u biti ne vodi nitko jer su makli i Matkovića i Krstičević za prvu sad koristi igrače iz škole, iako su za ovo prvenstvo kupljeni pusti stranci. Sad pročitajte ovaj posljednji odlomak nekoliko puta.

To ne bi doveo u red ni lektor, a kamo li predsjednik ili nadzorni odbor. Takvu gomilu proturječnosti i kontraproduktivnih poteza, samoubilačke gluposti i zamršene nerješive štete pričinjene klubu – to ne bi operirao ni kirurg na Paladinovoj razini.

MARIO GARBER

Dokle Krstičević?

Mišo Krstičević pripada zlatnoj generaciji Hajduka koju sam pratio u najvažnijem dijelu moje novinarske karijere koja se odnosi usko-specijalno na dnevno sportsko novinarstvo, između 1969. i 1981. Među Hajdukovim golijatima Krstičević se pojavio kao više radni igrač nego umjetnik. Bio je to zapravo najnoviji Ivićev hit tipa Luketin. Krstičević je u pokrivanju terena imao i nešto od Oblakove «disperzije» a s ocjenom vrlodobar mogao je podjednako odigrati i zadatak i kreativu, s dezertom u šutu s odstojanja.

Imao je i neku svoju osobnost. Stanovao je blizu Starog placa i došao sam napravit intervju. Malo sam uranio za pojmove mladića pa mu je trebalo dok se razbudi, nikako da nađe pepeljaru. Bila je u – frižideru. Mogu mislit kako je skrivao svaki dim cigarete pred jednim Ivićem. A možda nije pušio on. Nego cura… Onda sam Krstičevića sretao i po Širokome, i Pločama, kao trener je svakako zanesenjak. Međutim, ne vjerujem da će dugo u ovakvom Hajduku. Gotovo svi ovi reci upravo su posloženi u znak preventive. Ja mislim da ga već mijenjaju. Jer u pitanju su posvuda klanovi, lobiji.

A nažalost, ovo je sad najvažnije – niti Krstičević nije plod klupske politike. Jer toga nema. Krstičevića su izgurali – kako se tvrdi – novinar Zdravko Reić, Igor Štimac, Dražen Mužinić i još neki. Vidi se odmah da će ta Krstičevićeva pozadina imati posla s onima iz druge busije. Šteta, jer bez obzira na motive bilo koga od spomenutih, Krstičević je trener poštenoga i kreativnog kova. Da postoji Hajduk kao artikulirani moćni klub od nekada, pa da takva sila stane iza Krstičevića, sigurno bi od toga bilo nešto. Kao što bi bilo i od Vučevića. Ali…

Milijuni eura

Evo se nudim Hajduku. Čujem da neće bit druge nego da Grad digne kredit i spasi Hajduk. Jer osim svih gubitaka koje se spominje, tu su glede ove moje teme o pameti – još i gubici na krivo dovedene strance. Balakov je mjesečno trošio 27.000 eura bruto, a njegovi pomoćnici 8.000 plus 4.000. Igrači: James 6.000, Inoha 26.000, Lima 6.000, Vuković 15.000, Sarić 10.000, Miličević 10.000.

Ukupno 112.000 eura mjesečno bačene love na strance. Tercet Balakov ode, Inoha i Sarić također, Miličević je na sudu, Crnogorac Vuković ne igra… Godišnje milijun i nešto eura na strance. A di su tek naši. Ima jedno jednostavno pitanje: Tko je doveo sve te ljude? Zatim, tko to plaća? I zato se nudim Gradu ako bi mi dao jedan takav kredit. I ja ću postupit isto, dovest ću Balakova i ekipu, samo da mi odobre kredit.

Račun Torcidi

Torcido, generacijo! Ispostavit ću ti račun! Plati te bakljade. Nisam ih ja bacao. Torcida ima svoju adresu, ima formu, što bi se reklo OIB. Da ja bacim baklju nekome na balkon, sigurno bi taj zvao policiju. Ako mu šta zapalim, moram snosit trošak.

Zašto je postalo zakonito da idem na stadion jer jedino tamo nekažnjeno mogu bacat baklje? Siguran sam da u Torcidi ne podupiru ove na koje se sumnja da podmeću požare. Može li, dakle, taj Naš Hajduk, kao udruga neke pameti, urazumit Torcidu ili joj zbilja poslat račun.

Malešov bumerang

Opet smjenjuju Maleša. Zapravo, smjenjuju predsjednika, ako ne smjenjuju trenera. Kad je Maleš provalio naš nogomet, bio sam spreman postavit ga za vječnog počasnog predsjednika Hajduka. Ali sam odmah upozorio da u sustavu kakav imamo, to za Hajduk može bit bumerang. Neki su to zlonamjerno krivo i istodobno generalićevski shvatili, osuđujući taj govor o bumerangu. Jer kao fol poštenje je iznad svega. Ali ne radi se o tome, jer nije u pitanju samo Hajduk nego ukupni hrvatski nogomet koji je Maleš napao, slijedi reakcija i šteta je ako reakcija pobijedi Maleša. A izgleda da hoće.

Naime, Maleš je ozvučen. Nitko s njim ne želi kontaktirati, a i on sam je obavezan nekim specifičnim ponašanjem. Ne daje intervjue, rekao mi je. Zamislite da ste sponzor. Pa tko bi s njim sjeo za stol? Ugovarao posao dok je ozvučen?! Priča se okreće kontra Hajduka. Njegova i Malešova moć slabi, izvedeni su na čistinu, zna se šta je osveta mafije. Jedini tko može bit sudac i zaštitit dobru namjeru je ministar Jovanović. Ali i njemu se njegovi udarci vraćaju. Bumerang je fraza «neka se ubije iz svog oružja».

Jovanović mora izdržati suzdržavajući se od pljucanja u zrcalo, a za takve istupe mora zadužiti nekog drugog. Ista stvar vrijedi i za Maleša. I on je morao svoju ulogu s Uskokom predati drugom. Iz jednostavnog razloga – nepraktično i kontraproduktivno je kad to radi predsjednik. Hajduk je sad Uskokov zatočenik više od onih koji su to zaslužili.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mišo Krstičević [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA POLJUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-04-14 19:49:18 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-04-19 21:28:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-04-19 21:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9074 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/04/14/PSD/krs00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7837273 Threads: 5 Questions: 1575860236 Slow queries: 4808649 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111897172 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/mario-garber-i-ja-bi-kredit-od-grada-dovest-cu-balakova-i-ekipu-163880 [printLink] => /sport/hajduk/mario-garber-i-ja-bi-kredit-od-grada-dovest-cu-balakova-i-ekipu-163880?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 164134 [name] => mariogarber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mariogarber [link] => /tag/mariogarber ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mišo Krstičević [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA POLJUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mario Garber: I ja bi kredit od Grada, dovest ću Balakova i ekipu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-00-16-47-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/14/PSD/krs00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/14/PSD/krs00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Točno u sekundu  pred rađanje vijesti da Balakov definitivno odlazi, nazvao me - ne smin reć ko – i javio vijest:
- Morao sam ti to javit! – reče prijatelj, dobro upoznat s nizom mojih kolumni kontra Balakova.

Iako, nije to bilo toliko kontra Balakova, koliko kontra loše navike učestalog i neargumentiranog mijenjanja trenera u Poljudu. Nema važnije stvari u vođenju nekog kazališta. Pa tako i ovog Hajdukova nogometnog. Šef scene je trener. Na primjer Guardiola. Pravi predsjednik zapravo je sluga treneru. Do određene mjere. Do neke granice gdje svu odgovornost na kraju ipak preuzima predsjednik.

Klub koji nije tako profiliran, u biti i nije klub. Nekidan sam sreo Gorana Vučevića pa sam mu dobacio:
- Ajde ti opet u Barcelonu… kad ne mo’š u Hajduka!

Jer Vučević je i kao mladi daroviti nogometaš odmaglio u Barcelonu kod Johana Cruyffa tražeći više i bolje, slijedeći visoke kriterije. Imao je dosta i nesretnih okolnosti u karijeri, ali je ipak nesumnjivo dokazao da je igračina, i prije odlaska iz Hajduka, a jednako i u povratku nastupajući u zapravo najuspješnijem Hajduku svih vremena – igrajući kontra Benfice, Anderlechta, Steaue i Ajaxa u Euro-ligi u doba Nadana Vidoševića i Vedrana Rožića na čelu Hajduka oko Papine 1995. Da bi zatim Tuđman s Croatijom preuzeo hrvatski nogomet…

Zadnjih se godina nabrojalo na tone Hajdukovih propusta u selekciji, još od Josipa Skoblara, Slavena Zambate… Pa do Zvone Bobana, Luke Modrića itd… sve do najnovije i ovog Dinamova Kovačića. Najkraće bi bilo reći da Hajduku fali pameti. I onda kad je ima, kad mu pameti ne fali, ta pamet doživi pomrčinu zbog tipične splitske prepotencije i ignorancije, bahatosti bez ikakva pokrića. Pa čak je i Miljenko Smoje pogriješio u procjeni reagirajući površnim splitskim ponižavajućim gegom na vijest da će Tomislav Ivić 1976. godine u Ajax. Toliko je nepravedno pogriješio da je osjećao obavezu korigirati se odmah u sljedećem komentaru svog “Malog Marinka”.

A šta’š kad je to Split. Znamo mi sa svim tim manama uživat i u stanovitoj prednosti. Pa koliko puta i nezasluženoj, budimo pošteni. A sve zato što nam objektivno fali pameti. Autoritet građen na sprdanju sa svim i svačim doveo nas je do ridikuloznog statusa u samoveličanju tipa “Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu”, ali istodobno se klanjamo i Vucovu i Balakovu…

Nasuprot našemu pogledu s visoka, ponašamo se doslovno provincijski i baš u fureštu prepoznajemo boga počevši od Vukasa, preko Holcera, Oblaka itd… Da more doteć pameti – di bi nam bija kraj. Sigurno ne bi potcjenjivali Luku Kaliternu, Slavka Lušticu, Biću Mladinića, Tomislava Ivića, Stanka Poklepovića, Petra Nadovezu, Sergija Krešića, Ivana Katalinića, Zorana Vulića….

I dovodili pokorno Branka Zebeca. Pa nakon Ivića čak i Miću Duvančića iz Tuzle, zatim Vlatka Markovića iz Zagreba, Mirka Jozića iz Južne Amerike, čak i vječno odbijanog Miroslava Ćiru Blaževića. Ali, lako za Zebeca. Zebra ili Bezec kako su ga zvali, ipak je legenda od trenera. A klub koji je on vodio samo jedno prvenstvo 1973. – izručit ćemo 40 godina poslije čak i Balakovu koji se učio na Hajduku umjesto da se uči neki naš trener.

Nedavno sam u intervjuu s Lukom Peruzovićem podsjetio na činjenice da su još od Bićine škole baluna mnogi europski klubovi dolazili u Split kako bi naša “znanstvena otkrića” presadili na klubove u Europi. A tko vam kaže da tako malo pomalo nismo cilu Europu naučili igrati balun. Možda je i totalni nogomet Ajaxa brao ideje po nogometnim kolonijama kakva je i splitska, a danas je priča evoluirala i evo Barcelona igra u biti ono što se smatralo staromodnim u igri Crvene zvezde s jakom veznom linijom dok je Ivić drmao modernim Hajdukom na presing i kontre.

Dok se sve to odvijalo kroz desetljeća i kroz nekoliko država, kroz različite sustave i režime, nitko nije uspio stvoriti neki fenomen poput sintagme “škola zagrebačkog crtanog filma”. Nitko od suvremenika, trenera, novinara, igrača, menadžera, nitko da sve to stavi na hrpu i artikulira projekt od kojega se na ovim prostorima moglo generirati satelit projekte za svašta, kao i za turizam, pa skoro da bi se na tim temeljima moglo podići cijelu jednu tako malu državu kakva je naša.

Ali ne more doteć pameti pa ljudi skromnih profila ugrabe priliku za svoj prosperitet i potroše glavnicu, plemenitu ideju pretvore u papar. Kako reče jedan moj prijatelj: “Netko od kamena stvori skulpturu, a netko kamen marljivo pretvori u žalo.” Eto šta su od jednog obeliska zvanog “Hajduk” učinili svi ovi zadnjih godina. Dovoljno vam je skupit snage za bacit oko na popis Hajdukovih trenera otkako je Hrvatske.

Nogometna Sorbona Luke Kaliterne kao po inerciji kotrljala se i dalje u prvim godinama Hrvatske, ali ozbiljna urušavanja počela su neuspješnim pokušajem nastavljanja Ivićeve škole. Naime, njegovi prirodni sljedbenici Poklepović, Krešić itd, zaustavljani su svim sredstvima tako da se ta nesuđena škola rastočila i jedino se bilježe individualni pokušaji trenera koji su nekog traga morali ostaviti samim time što su – živi. Ali od sustava ništa.

Zato se već u godinama potkraj Jugoslavije primjećuje niz improvizacija jer se trenere smjenjuje usred prvenstva: Kovačić – Vucov – Peruzović, pa Nadoveza – Peruzović, a 1990. Peruzović, Skoblar, Poklepović. Jedno prvenstvo skrasio se Poklepović, a onda Poklepović – Katalinić, pa se za vrijeme spomenute uspješne Euro-Lige prvaka čak dva prvenstva skrasio Katalinić, da bi uslijedila sezona Katalinić – Buljan – Jozić, pa godina Buljana, i onda Ivić – Bonačić – Vulić, opet cijelo prvenstvo Katalinić, zatim Katalinić – Matković – Nadoveza, onda Nadoveza – Vulić, pa Gračan – Bilić, prvenstvo Vulić, pa Vulić – Nadoveza, Katalinić – Slišković – Štimac, Ćiro – Gudelj – Bonačić, Vulić – Pudar, Pudar – Čutuk – Krešić – Jarni, Vučević – Miše, Miše – Kalinić – Reja – Poklepović, Poklepović – Vučević – Miše, Balakov – Krstičević.

Koji su to predsjednici Hajduka? Koga brige? Ne treba ih ni spominjati ako su vodili taj kupus od kluba. Što može klub koji ima pripreme pod osobom A, u sedmom kolu dolazi za trenera osoba B, a na proljeće trenira već osoba C, pa ponekad čak i osoba D, četiri trenera u prvenstvu!? Ili, smijeni se izuzetno uspješnog trenera u kojega su uložene i utakmice i novac (dvije godine Euro-Lige prvaka – Katalinić) pa postavi usred prvenstva Buljana koji nikad prije nije trenirao, a na kraju dovede Mirka Jozića s drugog kontinenta.

Iz svega se vidi da uprave Hajduka u najuspješnijim razdobljima zadnja dva hrvatska desetljeća nisu uspjele prepoznati klupsku trenersku kvalitetu i konstantu u Poklepoviću, Kataliniću i Vuliću. Ta trojica trenera Hajduku su bila dovoljna za razdoblje od 1990. do danas. Tri umjesto trideset! Provjerite! A za trenerski poker moglo se priključit i Peruzovića koji je taj niz otpočeo. Sad zamislite da je ta dva desetljeća sportskim direktorom bio još jedan trener iz tog razdoblja – Josip Skoblar!

Da Hajduk ima menadžment, ovaj profil sigurno bi bio prepoznat. U toj rečenici sva je priča oko normalnog kluba, i novac, i znanje, i kontinuitet, rezultati i publika, sponzori, dakle moć. Ali – nije moglo doteć pameti! I sad ista stvar najvjerojatnije prijeti i Miši Krstičeviću. Da bi se spriječila šteta preventivno je sjetiti se što je Hajdukova pamet učinila s Goranom Vučevićem.

Potaracali su sve šta je čovik učinija i sve šta je planirao učinit gradeći sustave i gledajući dugoročno. Pa da je totalna budala isplatilo se od njega uzet tu energiju, dobru volju i ajmo reć “selekciju i arhivu” koju je uobličio radeći na više mjesta. Vodio je školu, budućnost. Pa su ga stavili za trenera, stvorio je štab iz kojega su se u dva navrata koristili njegovim “suigračem” na mjestu trenera – Antom Mišom. Onda su ga ponovno gurali za trenera i nije htio prihvatiti da ne bi propao planirani projekt sa školom. Odbijao je koliko je izdržao, a onda su ga nagovorili. Kratko je bio trener prve momčadi, makli su ga i stavili njegova Mišu, da bi onda doveli Balakova.

Je li to bilo planski? Naravno da nije. Inače ne bi sad bio trener Mišo Krstičević koji je nastavio Vučevićev posao u Hajdukovoj školi. Pa su i Krstičevića, kao i Vučevića, doveli do prve momčadi, a školu u biti ne vodi nitko jer su makli i Matkovića i Krstičević za prvu sad koristi igrače iz škole, iako su za ovo prvenstvo kupljeni pusti stranci. Sad pročitajte ovaj posljednji odlomak nekoliko puta.

To ne bi doveo u red ni lektor, a kamo li predsjednik ili nadzorni odbor. Takvu gomilu proturječnosti i kontraproduktivnih poteza, samoubilačke gluposti i zamršene nerješive štete pričinjene klubu – to ne bi operirao ni kirurg na Paladinovoj razini.

MARIO GARBER

Dokle Krstičević?

Mišo Krstičević pripada zlatnoj generaciji Hajduka koju sam pratio u najvažnijem dijelu moje novinarske karijere koja se odnosi usko-specijalno na dnevno sportsko novinarstvo, između 1969. i 1981. Među Hajdukovim golijatima Krstičević se pojavio kao više radni igrač nego umjetnik. Bio je to zapravo najnoviji Ivićev hit tipa Luketin. Krstičević je u pokrivanju terena imao i nešto od Oblakove «disperzije» a s ocjenom vrlodobar mogao je podjednako odigrati i zadatak i kreativu, s dezertom u šutu s odstojanja.

Imao je i neku svoju osobnost. Stanovao je blizu Starog placa i došao sam napravit intervju. Malo sam uranio za pojmove mladića pa mu je trebalo dok se razbudi, nikako da nađe pepeljaru. Bila je u – frižideru. Mogu mislit kako je skrivao svaki dim cigarete pred jednim Ivićem. A možda nije pušio on. Nego cura… Onda sam Krstičevića sretao i po Širokome, i Pločama, kao trener je svakako zanesenjak. Međutim, ne vjerujem da će dugo u ovakvom Hajduku. Gotovo svi ovi reci upravo su posloženi u znak preventive. Ja mislim da ga već mijenjaju. Jer u pitanju su posvuda klanovi, lobiji.

A nažalost, ovo je sad najvažnije – niti Krstičević nije plod klupske politike. Jer toga nema. Krstičevića su izgurali – kako se tvrdi – novinar Zdravko Reić, Igor Štimac, Dražen Mužinić i još neki. Vidi se odmah da će ta Krstičevićeva pozadina imati posla s onima iz druge busije. Šteta, jer bez obzira na motive bilo koga od spomenutih, Krstičević je trener poštenoga i kreativnog kova. Da postoji Hajduk kao artikulirani moćni klub od nekada, pa da takva sila stane iza Krstičevića, sigurno bi od toga bilo nešto. Kao što bi bilo i od Vučevića. Ali…

Milijuni eura

Evo se nudim Hajduku. Čujem da neće bit druge nego da Grad digne kredit i spasi Hajduk. Jer osim svih gubitaka koje se spominje, tu su glede ove moje teme o pameti – još i gubici na krivo dovedene strance. Balakov je mjesečno trošio 27.000 eura bruto, a njegovi pomoćnici 8.000 plus 4.000. Igrači: James 6.000, Inoha 26.000, Lima 6.000, Vuković 15.000, Sarić 10.000, Miličević 10.000.

Ukupno 112.000 eura mjesečno bačene love na strance. Tercet Balakov ode, Inoha i Sarić također, Miličević je na sudu, Crnogorac Vuković ne igra… Godišnje milijun i nešto eura na strance. A di su tek naši. Ima jedno jednostavno pitanje: Tko je doveo sve te ljude? Zatim, tko to plaća? I zato se nudim Gradu ako bi mi dao jedan takav kredit. I ja ću postupit isto, dovest ću Balakova i ekipu, samo da mi odobre kredit.

Račun Torcidi

Torcido, generacijo! Ispostavit ću ti račun! Plati te bakljade. Nisam ih ja bacao. Torcida ima svoju adresu, ima formu, što bi se reklo OIB. Da ja bacim baklju nekome na balkon, sigurno bi taj zvao policiju. Ako mu šta zapalim, moram snosit trošak.

Zašto je postalo zakonito da idem na stadion jer jedino tamo nekažnjeno mogu bacat baklje? Siguran sam da u Torcidi ne podupiru ove na koje se sumnja da podmeću požare. Može li, dakle, taj Naš Hajduk, kao udruga neke pameti, urazumit Torcidu ili joj zbilja poslat račun.

Malešov bumerang

Opet smjenjuju Maleša. Zapravo, smjenjuju predsjednika, ako ne smjenjuju trenera. Kad je Maleš provalio naš nogomet, bio sam spreman postavit ga za vječnog počasnog predsjednika Hajduka. Ali sam odmah upozorio da u sustavu kakav imamo, to za Hajduk može bit bumerang. Neki su to zlonamjerno krivo i istodobno generalićevski shvatili, osuđujući taj govor o bumerangu. Jer kao fol poštenje je iznad svega. Ali ne radi se o tome, jer nije u pitanju samo Hajduk nego ukupni hrvatski nogomet koji je Maleš napao, slijedi reakcija i šteta je ako reakcija pobijedi Maleša. A izgleda da hoće.

Naime, Maleš je ozvučen. Nitko s njim ne želi kontaktirati, a i on sam je obavezan nekim specifičnim ponašanjem. Ne daje intervjue, rekao mi je. Zamislite da ste sponzor. Pa tko bi s njim sjeo za stol? Ugovarao posao dok je ozvučen?! Priča se okreće kontra Hajduka. Njegova i Malešova moć slabi, izvedeni su na čistinu, zna se šta je osveta mafije. Jedini tko može bit sudac i zaštitit dobru namjeru je ministar Jovanović. Ali i njemu se njegovi udarci vraćaju. Bumerang je fraza «neka se ubije iz svog oružja».

Jovanović mora izdržati suzdržavajući se od pljucanja u zrcalo, a za takve istupe mora zadužiti nekog drugog. Ista stvar vrijedi i za Maleša. I on je morao svoju ulogu s Uskokom predati drugom. Iz jednostavnog razloga – nepraktično i kontraproduktivno je kad to radi predsjednik. Hajduk je sad Uskokov zatočenik više od onih koji su to zaslužili.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/mario-garber-i-ja-bi-kredit-od-grada-dovest-cu-balakova-i-ekipu-163880 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38d42e9e6cf433dc6a2e1f57f20703da5c0cfd2b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mario+Garber%3A+I+ja+bi+kredit+od+Grada%2C+dovest+%C4%87u+Balakova+i+ekipu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmario-garber-i-ja-bi-kredit-od-grada-dovest-cu-balakova-i-ekipu-163880 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmario-garber-i-ja-bi-kredit-od-grada-dovest-cu-balakova-i-ekipu-163880 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mišo Krstičević [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANALIZA POLJUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HajdukANALIZA POLJUDA

Mario Garber: I ja bi kredit od Grada, dovest ću Balakova i ekipu

Piše PSD.
19. travnja 2012. - 23:59
Točno u sekundu  pred rađanje vijesti da Balakov definitivno odlazi, nazvao me - ne smin reć ko – i javio vijest:
- Morao sam ti to javit! – reče prijatelj, dobro upoznat s nizom mojih kolumni kontra Balakova.

Iako, nije to bilo toliko kontra Balakova, koliko kontra loše navike učestalog i neargumentiranog mijenjanja trenera u Poljudu. Nema važnije stvari u vođenju nekog kazališta. Pa tako i ovog Hajdukova nogometnog. Šef scene je trener. Na primjer Guardiola. Pravi predsjednik zapravo je sluga treneru. Do određene mjere. Do neke granice gdje svu odgovornost na kraju ipak preuzima predsjednik.

Klub koji nije tako profiliran, u biti i nije klub. Nekidan sam sreo Gorana Vučevića pa sam mu dobacio:
- Ajde ti opet u Barcelonu… kad ne mo’š u Hajduka!

Jer Vučević je i kao m...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 02:16