stdClass Object ( [id] => 1053678 [title] => Miljuš: Strašno je od koga Hajduk danas gubi, a za biti predsjednik Hajduka važniji je fakultet nego znanje o nogometu [alias] => miljus-strasno-je-od-koga-hajduk-danas-gubi-a-za-biti-predsjednik-hajduka-vazniji-je-fakultet-nego-znanje-o-nogometu [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Napravio mi je Boka (Alen Bokšić), prije nekoliko dana velike probleme, kada je Cukija (Nikica Cukrov) i mene proglasio najboljim bekovima u Europi, u našoj generaciji. Nije mi mobitel prestajao zvoniti dva dana. Zvalo me sa prostora cijele bivše Jugoslavije i čestitalo mi na toj Bokinoj izjavi, kazuje nam Branko Miljuš, proslavljeni bivši nogometaš Hajduka, legendarni lijevi bek, koji je za Hajduka, koji je u to doba nešto značio u europskim nogometnim krugovima odigrao više od 400 utakmica.

Alen Bokšić, koji je nedavno "Slobodnoj Dalmaciji" dao jedan od svojih rijetkih intervjua u jednoj je rečenici rekao "ajde nađite mi danas neku europsku momčad koja ima dva takva beka", misleći na Nikicu Cukrova i Branka Miljuša.

- Naravno da godi svakome čuti takav komentar, a pogotovo kada on dolazi od jednog od najboljih svjetskih napadača uopče. Nije da vraćam Boki kompliment, ali on je bio kompletan igrač. Brz, robustan, tehnički potkovan, iznimno jak u duelu, jednom riječnu zvijer i uz to jeb.n za čuvanje, kazuje Miljuš.

Htjeli smo čuti i Miljuševo mišljenje, o njemu i Cukrovu, kao bekovima.

- Nije u redu da se sam hvalim, ali eto reći ću da smo bili dobri bekovi, koji su svoj posao odrađivali na najbolji mogući način. Cuki je bio čudo od igrača, jak, uporan, neprelazan, kazuje Miljuš.

Bokšić je ispričao anegdotu s treninga kada je kao "golobradi" mladić željan dokazivanja igrao protiv "starije" ekipe, u kojoj je bio Miljuš i koji ga je u jednom trenutku "odnio" s terena, zbog čega je bio suspendiran na mjesec dana.

- Je, imali smo trening i Boka je "ordinirao" na mojoj strani. Brz, nogometno bezobrazan. Ja dva puta uđem malo jače u njega, zaboli mene, zaboli moju majku, ali Boki ništa. On samo ustane, "otrese prašinu" i nastavi kao da ništa nije bilo. E, treći put, sam ušao u njega "ko životinja" i "iznio" sam ga vani sa terena barem pet metara. Odmah sam mu se ispričao rekao da će biti veliki igrač. No, tada sam se nešto zakačio sa trenerom (Krešić) i on me suspendirao na mjesec dana, prisječa se Miljuš.

I trener je trebao imati kuražu suspendirati kapetana i reprezentativca.

- Mogao je on to napraviti, jer je tada Hajduk bio veliki klub. Hijerarhija se morala poštivati i uvijek je trenerova bila zadnja. Trener me trebao suspendirati, jer da to nije uradio "pao" bi u očima ostalih igrača i izgubio bi autoritet, a to je ono što danas u Hajduku ne postoji. Ne postoji autoritet, od kojeg bi igrači strepili, kazuje Miljuš.

Zanimalo nas je, da nam naš sugovornik komparira ondašnju "svoju" momčad Hajduka i ovu današnju i da nam kaže, po njegovom mišljenju, koja bi od te dvije momčadi imala više izgleda u međusobnom susretu.

- Ma ne želim nikoga omalovažavati, ali mislim da današnja momčad Hajduka u srazu sa momčadi moje generacije ne bi imala nikakvu šansu. Ma tko bi od njih uhvatio Bokšića, Zlatka ili Zorana Vujovića, Gudelja, Asanovića... Kako bi zaustavili Sliškovića. Mogli bi ih uhvatiti i čuvati jedino lasom. Stvarno ne bi imali šanse, rezolutan je Miljuš.

U svojoj karijeri čuvao je neke od najboljih igrača tog vremena, počevši od Huga Sancheza, Butragena, Bernda Schustera i niza jugoslavenskih igrača koji su u svoje doba bili klasa. Zanimalo nas je s kime je imao najviše problema?

- Ma nisam umišljen čovjek, ali mogu reći da ni sa kime nisam imao ozbiljnijih problema. Sve sam ih mogao "ukrotiti". Međutim, ako baš inzistirate da vam kažem, koji mi je igrač radio nekakve probleme i bio nezgodan za čuvati, moram reći da je to bio jedan nogometaš Vojvodine, prezivao se Marić. Bio je jak, brz, okretan i bilo ga je teško čuvati. Ali morate znati da je u prvih 10 klubova tadašnje Prve jugoslavenske lige igralo najmanje 20 napadača, koji su mogli, tada igrati za bilo koji klub Europe i svatko od njih bi bio pravo pojačanje. Sjetite se samo Mlinarića, Deverića, Kajtaza, Pašića (Sarajevo), mladog Savičevića, Šestića..., kazuje Miljuš.

U šali Miljuš zna reći kako se samo rodio sa obje noge, ali da sa lijevom ne zna ni hodati, ni u autobus uči.

- Je, ja sam dešnjak, takav sam rođen. No, dolaskom u Hajduk, koji je u to doba, dok sam ja bio mlad igrač, bio jedan od najjačih europskih momčadi, nisam mogao uči u prvi tim, kao dešnjak, jer su sva "desna" mjesta bila zauzeta. Tada mi je Petar Nadoveza rekao "igrati ćeš ti meni lijevog beka, jer imaš brzinu, tehniku i agresivnost". Mislim se ja, gdje će mene staviti na lijevog beka, a s lijevom nogom ne znam ni hodati. I tako sam na nagovor i inzistiranje Petra Nadoveze, godinu dana trenirao i udarao loptu samo lijevom nogom. Bilo mi je na treningu zabranjeno taknuti loptu desnom nogom. Na kraju sam tu lijevu nogu doveo do savršenstva i imao bolji centaršut lijevom, nego "rođenom" desnom nogom, priča Miljuš.

U Miljuševo doba, na svu sreću u Prvoj jugoslavenskoj ligi nije bilo Gorica, Šibenika, Slaven - Belupa, Lokomotiva, odnosno momčadi od koji Hajduk danas redovito gubi.

- Ne želim niti jednu momčad omalovažiti, jer danas svi znaju igrati nogomet. No, od koga Hajduk danas gubi, to je strašno. I nama se znalo zalomiti da izgubimo od nekog autsajdera. Jednom smo na Poljud izgubili od Vardara iako smo bili puno bolji. Poslije utakmice sram, nelagoda. Nismo smjeli pogledati trenera u oči, a kamoli izići u grad. U grad nismo, od srama išli sve do idućeg kola, kada smo pobijedili, pa smo eto isprali gorčinu poraza od Vardara. A, danas? Danas je normalno da Hajduk gubi od autsajdera i nikome ništa. Uprave ostaju, treneri ostaju, isti igrači igraju. Isto kao da je to normalno, a to nije normalno. Mi smo u svoje doba igrali više srcem i to više nego što je trebalo, kazuje Miljuš.

Zanimalo nas je gledali li proslavljeni nogometaš i danas utakmice Hajduka.

- Na TV-u redovito, a odem ponekad i na utakmicu. Moram priznati da je to sve skupa dosta negledljivo. U Hajduka danas može igrati svatko. Dovode sa strane neprovjerene nogometaše. Kupili su "milijun" stopera, a i ne znaju da u Dalmaciji sada imaju 10 stopera, od kojih je svaki bolji, od onih koji igraju u Hajduka. Da klub vodi krivu politiku najbolje se vidi i po tome, što u drugoj momčadi Hajduka, juniorima i kadetima danas postoji 10 top mladih igrača, koji ne mogu ni blizu prvoj momčadi, jer su tu dovedeni neki polunogometaši. To Hajduk ne smije dozvoliti. Ako Hajduk već mora kupovati, onda neka kupuje Sliškoviće, Meškoviće, Đorđeviće, Simoviće, igrače koji će raditi u kvaliteti pozitivnu razliku, mišljenja je Miljuš.

Na Hajdukovoj klupi redaju se treneri, od kojih mnogi nisu ni stekli "ime" u svijetu nogometa i koji moraju još puno raditi ne bi li se dokazali, a već im je u ruke dalo omiljenu "igračku".

- To se ne smije dozvoliti. Hajduk mora imati pravog, iskusnog trenera. Trener je pola ekipe, ali pravi trener koji je ujedno i vrhunski psiholog, koji zna složiti "sve u glavi" mladog igrača. Hajduku treba i pravi skauting. Ne može se dogoditi, što se događa da Dinamo iz Dalmacije i južnog dijela BiH, Hajduku pred nosom odnosi mlade igrače. Kriteriji su totalno pali. Uprava nema viziju. Pa Hajduk mora biti prvak Hrvatske, a ne klub sa petog ili šestog mjesta. Biće Mladinić je govorio "krize igrača i igranja može biti, ali krize Uprave i upravljanja klubom ne smije biti, jer onda će klub nestati". Ej, u Split su nekad dolazili europski giganti i samo je bilo pitanje s koliko će golova u mreži otići iz Splita, a danas u Split po pobjedu dolazi svatko. Trebaju gurati mlade igrače, a ako već žele nekoga kupiti onda moraju kupovati vrhunske igrače, kazuje Miljuš.

Zašto u upravi Hajduka nema starih, proslavljenih igrača?

- Ja to ne znam, ali to mi je u najmanju ruku čudno. Bivši igrači se ne smiju ni približiti klubu, za koji su prolijevali znoj i krv. Znate li zašto je Bayern najbolji klub u Europi i zašto je stalno u vrhu svjetskog nogometa? Pa upravo zato jer ga vode bivši igrači, koji znaju kako klub funkcionira i koji znaju što je nogomet. Danas je za biti predsjednik Hajduka bitno, imaš li završen fakultet, a ne imaš li kontakte u svijetu nogometa i znaš li išta o nogometu, zaključuje Branko Miljuš.

---

‘Od Hajduka bih opet ulinio europski klub‘

Da vam netko sutra ponudi mjesto predsjednika Hajduka, bi li ga prihvatili?

- Bih, zašto ne bih. To bi mi bilo uživanje. Okupio bi oko sebe prave stručnjake, napravio pravu skaut službu i opet od Hajduka učinio europski klub, kazuje Miljuš.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legenda bijelih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => legenda bijelih 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-23 15:58:46 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-27 14:23:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-10-27 14:23:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9627 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/23\/7827098.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/ arhiva Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","k_7827098_1280.jpg":"1280x1280","k_7827098_1024.jpg":"1024x1024","k_7827098_640.jpg":"640x640","k_7827098_480.jpg":"480x480","k_7827098_340.jpg":"340x340","k_7827098_220.jpg":"220x220","o_7827098_1280.jpg":"1280x851","o_7827098_1024.jpg":"1024x681","o_7827098_640.jpg":"640x425","o_7827098_480.jpg":"480x319","o_7827098_340.jpg":"340x226","o_7827098_220.jpg":"220x146","h_7827098_1280.jpg":"1280x854","h_7827098_1024.jpg":"1024x683","h_7827098_640.jpg":"640x427","h_7827098_480.jpg":"480x320","h_7827098_340.jpg":"340x227","h_7827098_220.jpg":"220x147","pp_7827098_1280.jpg":"1006x1280","pp_7827098_1024.jpg":"805x1024","pp_7827098_640.jpg":"503x640","pp_7827098_480.jpg":"377x480","pp_7827098_340.jpg":"267x340","pp_7827098_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15459691 Threads: 3 Questions: 3197760936 Slow queries: 7193702 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235929566 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/miljus-strasno-je-od-koga-hajduk-danas-gubi-a-za-biti-predsjednik-hajduka-vazniji-je-fakultet-nego-znanje-o-nogometu-1053678 [printLink] => /sport/hajduk/miljus-strasno-je-od-koga-hajduk-danas-gubi-a-za-biti-predsjednik-hajduka-vazniji-je-fakultet-nego-znanje-o-nogometu-1053678?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 447103 [name] => Branko Miljuš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-miljus [link] => /tag/branko-miljus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 810 [name] => HAJDUK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legenda bijelih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miljuš: Strašno je od koga Hajduk danas gubi, a za biti predsjednik Hajduka važniji je fakultet nego znanje o nogometu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/23/7827098.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/ arhiva Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/23/7827098.jpg [title] => Nikola Vilić/ arhiva Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Napravio mi je Boka (Alen Bokšić), prije nekoliko dana velike probleme, kada je Cukija (Nikica Cukrov) i mene proglasio najboljim bekovima u Europi, u našoj generaciji. Nije mi mobitel prestajao zvoniti dva dana. Zvalo me sa prostora cijele bivše Jugoslavije i čestitalo mi na toj Bokinoj izjavi, kazuje nam Branko Miljuš, proslavljeni bivši nogometaš Hajduka, legendarni lijevi bek, koji je za Hajduka, koji je u to doba nešto značio u europskim nogometnim krugovima odigrao više od 400 utakmica.

Alen Bokšić, koji je nedavno "Slobodnoj Dalmaciji" dao jedan od svojih rijetkih intervjua u jednoj je rečenici rekao "ajde nađite mi danas neku europsku momčad koja ima dva takva beka", misleći na Nikicu Cukrova i Branka Miljuša.

- Naravno da godi svakome čuti takav komentar, a pogotovo kada on dolazi od jednog od najboljih svjetskih napadača uopče. Nije da vraćam Boki kompliment, ali on je bio kompletan igrač. Brz, robustan, tehnički potkovan, iznimno jak u duelu, jednom riječnu zvijer i uz to jeb.n za čuvanje, kazuje Miljuš.

Htjeli smo čuti i Miljuševo mišljenje, o njemu i Cukrovu, kao bekovima.

- Nije u redu da se sam hvalim, ali eto reći ću da smo bili dobri bekovi, koji su svoj posao odrađivali na najbolji mogući način. Cuki je bio čudo od igrača, jak, uporan, neprelazan, kazuje Miljuš.

Bokšić je ispričao anegdotu s treninga kada je kao "golobradi" mladić željan dokazivanja igrao protiv "starije" ekipe, u kojoj je bio Miljuš i koji ga je u jednom trenutku "odnio" s terena, zbog čega je bio suspendiran na mjesec dana.

- Je, imali smo trening i Boka je "ordinirao" na mojoj strani. Brz, nogometno bezobrazan. Ja dva puta uđem malo jače u njega, zaboli mene, zaboli moju majku, ali Boki ništa. On samo ustane, "otrese prašinu" i nastavi kao da ništa nije bilo. E, treći put, sam ušao u njega "ko životinja" i "iznio" sam ga vani sa terena barem pet metara. Odmah sam mu se ispričao rekao da će biti veliki igrač. No, tada sam se nešto zakačio sa trenerom (Krešić) i on me suspendirao na mjesec dana, prisječa se Miljuš.

I trener je trebao imati kuražu suspendirati kapetana i reprezentativca.

- Mogao je on to napraviti, jer je tada Hajduk bio veliki klub. Hijerarhija se morala poštivati i uvijek je trenerova bila zadnja. Trener me trebao suspendirati, jer da to nije uradio "pao" bi u očima ostalih igrača i izgubio bi autoritet, a to je ono što danas u Hajduku ne postoji. Ne postoji autoritet, od kojeg bi igrači strepili, kazuje Miljuš.

Zanimalo nas je, da nam naš sugovornik komparira ondašnju "svoju" momčad Hajduka i ovu današnju i da nam kaže, po njegovom mišljenju, koja bi od te dvije momčadi imala više izgleda u međusobnom susretu.

- Ma ne želim nikoga omalovažavati, ali mislim da današnja momčad Hajduka u srazu sa momčadi moje generacije ne bi imala nikakvu šansu. Ma tko bi od njih uhvatio Bokšića, Zlatka ili Zorana Vujovića, Gudelja, Asanovića... Kako bi zaustavili Sliškovića. Mogli bi ih uhvatiti i čuvati jedino lasom. Stvarno ne bi imali šanse, rezolutan je Miljuš.

U svojoj karijeri čuvao je neke od najboljih igrača tog vremena, počevši od Huga Sancheza, Butragena, Bernda Schustera i niza jugoslavenskih igrača koji su u svoje doba bili klasa. Zanimalo nas je s kime je imao najviše problema?

- Ma nisam umišljen čovjek, ali mogu reći da ni sa kime nisam imao ozbiljnijih problema. Sve sam ih mogao "ukrotiti". Međutim, ako baš inzistirate da vam kažem, koji mi je igrač radio nekakve probleme i bio nezgodan za čuvati, moram reći da je to bio jedan nogometaš Vojvodine, prezivao se Marić. Bio je jak, brz, okretan i bilo ga je teško čuvati. Ali morate znati da je u prvih 10 klubova tadašnje Prve jugoslavenske lige igralo najmanje 20 napadača, koji su mogli, tada igrati za bilo koji klub Europe i svatko od njih bi bio pravo pojačanje. Sjetite se samo Mlinarića, Deverića, Kajtaza, Pašića (Sarajevo), mladog Savičevića, Šestića..., kazuje Miljuš.

U šali Miljuš zna reći kako se samo rodio sa obje noge, ali da sa lijevom ne zna ni hodati, ni u autobus uči.

- Je, ja sam dešnjak, takav sam rođen. No, dolaskom u Hajduk, koji je u to doba, dok sam ja bio mlad igrač, bio jedan od najjačih europskih momčadi, nisam mogao uči u prvi tim, kao dešnjak, jer su sva "desna" mjesta bila zauzeta. Tada mi je Petar Nadoveza rekao "igrati ćeš ti meni lijevog beka, jer imaš brzinu, tehniku i agresivnost". Mislim se ja, gdje će mene staviti na lijevog beka, a s lijevom nogom ne znam ni hodati. I tako sam na nagovor i inzistiranje Petra Nadoveze, godinu dana trenirao i udarao loptu samo lijevom nogom. Bilo mi je na treningu zabranjeno taknuti loptu desnom nogom. Na kraju sam tu lijevu nogu doveo do savršenstva i imao bolji centaršut lijevom, nego "rođenom" desnom nogom, priča Miljuš.

U Miljuševo doba, na svu sreću u Prvoj jugoslavenskoj ligi nije bilo Gorica, Šibenika, Slaven - Belupa, Lokomotiva, odnosno momčadi od koji Hajduk danas redovito gubi.

- Ne želim niti jednu momčad omalovažiti, jer danas svi znaju igrati nogomet. No, od koga Hajduk danas gubi, to je strašno. I nama se znalo zalomiti da izgubimo od nekog autsajdera. Jednom smo na Poljud izgubili od Vardara iako smo bili puno bolji. Poslije utakmice sram, nelagoda. Nismo smjeli pogledati trenera u oči, a kamoli izići u grad. U grad nismo, od srama išli sve do idućeg kola, kada smo pobijedili, pa smo eto isprali gorčinu poraza od Vardara. A, danas? Danas je normalno da Hajduk gubi od autsajdera i nikome ništa. Uprave ostaju, treneri ostaju, isti igrači igraju. Isto kao da je to normalno, a to nije normalno. Mi smo u svoje doba igrali više srcem i to više nego što je trebalo, kazuje Miljuš.

Zanimalo nas je gledali li proslavljeni nogometaš i danas utakmice Hajduka.

- Na TV-u redovito, a odem ponekad i na utakmicu. Moram priznati da je to sve skupa dosta negledljivo. U Hajduka danas može igrati svatko. Dovode sa strane neprovjerene nogometaše. Kupili su "milijun" stopera, a i ne znaju da u Dalmaciji sada imaju 10 stopera, od kojih je svaki bolji, od onih koji igraju u Hajduka. Da klub vodi krivu politiku najbolje se vidi i po tome, što u drugoj momčadi Hajduka, juniorima i kadetima danas postoji 10 top mladih igrača, koji ne mogu ni blizu prvoj momčadi, jer su tu dovedeni neki polunogometaši. To Hajduk ne smije dozvoliti. Ako Hajduk već mora kupovati, onda neka kupuje Sliškoviće, Meškoviće, Đorđeviće, Simoviće, igrače koji će raditi u kvaliteti pozitivnu razliku, mišljenja je Miljuš.

Na Hajdukovoj klupi redaju se treneri, od kojih mnogi nisu ni stekli "ime" u svijetu nogometa i koji moraju još puno raditi ne bi li se dokazali, a već im je u ruke dalo omiljenu "igračku".

- To se ne smije dozvoliti. Hajduk mora imati pravog, iskusnog trenera. Trener je pola ekipe, ali pravi trener koji je ujedno i vrhunski psiholog, koji zna složiti "sve u glavi" mladog igrača. Hajduku treba i pravi skauting. Ne može se dogoditi, što se događa da Dinamo iz Dalmacije i južnog dijela BiH, Hajduku pred nosom odnosi mlade igrače. Kriteriji su totalno pali. Uprava nema viziju. Pa Hajduk mora biti prvak Hrvatske, a ne klub sa petog ili šestog mjesta. Biće Mladinić je govorio "krize igrača i igranja može biti, ali krize Uprave i upravljanja klubom ne smije biti, jer onda će klub nestati". Ej, u Split su nekad dolazili europski giganti i samo je bilo pitanje s koliko će golova u mreži otići iz Splita, a danas u Split po pobjedu dolazi svatko. Trebaju gurati mlade igrače, a ako već žele nekoga kupiti onda moraju kupovati vrhunske igrače, kazuje Miljuš.

Zašto u upravi Hajduka nema starih, proslavljenih igrača?

- Ja to ne znam, ali to mi je u najmanju ruku čudno. Bivši igrači se ne smiju ni približiti klubu, za koji su prolijevali znoj i krv. Znate li zašto je Bayern najbolji klub u Europi i zašto je stalno u vrhu svjetskog nogometa? Pa upravo zato jer ga vode bivši igrači, koji znaju kako klub funkcionira i koji znaju što je nogomet. Danas je za biti predsjednik Hajduka bitno, imaš li završen fakultet, a ne imaš li kontakte u svijetu nogometa i znaš li išta o nogometu, zaključuje Branko Miljuš.

---

‘Od Hajduka bih opet ulinio europski klub‘

Da vam netko sutra ponudi mjesto predsjednika Hajduka, bi li ga prihvatili?

- Bih, zašto ne bih. To bi mi bilo uživanje. Okupio bi oko sebe prave stručnjake, napravio pravu skaut službu i opet od Hajduka učinio europski klub, kazuje Miljuš.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/ arhiva Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/miljus-strasno-je-od-koga-hajduk-danas-gubi-a-za-biti-predsjednik-hajduka-vazniji-je-fakultet-nego-znanje-o-nogometu-1053678 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=27391d7eae9b5390633b706bc20310646a615a25 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milju%C5%A1%3A+Stra%C5%A1no+je+od+koga+Hajduk+danas+gubi%2C+a+za+biti+predsjednik+Hajduka+va%C5%BEniji+je+fakultet+nego+znanje+o+nogometu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmiljus-strasno-je-od-koga-hajduk-danas-gubi-a-za-biti-predsjednik-hajduka-vazniji-je-fakultet-nego-znanje-o-nogometu-1053678 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmiljus-strasno-je-od-koga-hajduk-danas-gubi-a-za-biti-predsjednik-hajduka-vazniji-je-fakultet-nego-znanje-o-nogometu-1053678 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legenda bijelih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Hajduklegenda bijelih

Miljuš: Strašno je od koga Hajduk danas gubi, a za biti predsjednik Hajduka važniji je fakultet nego znanje o nogometu

Piše Ivica Marković
27. listopada 2020. - 15:23

- Napravio mi je Boka (Alen Bokšić), prije nekoliko dana velike probleme, kada je Cukija (Nikica Cukrov) i mene proglasio najboljim bekovima u Europi, u našoj generaciji. Nije mi mobitel prestajao zvoniti dva dana. Zvalo me sa prostora cijele bivše Jugoslavije i čestitalo mi na toj Bokinoj izjavi, kazuje nam Branko Miljuš, proslavljeni bivši nogometaš Hajduka, legendarni lijevi bek, koji je za Hajduka, koji je u to doba nešto značio u europskim nogometnim krugovima odigrao više od 400 utakmica.

Alen Bokšić, koji je nedavno "Slobodnoj Dalmaciji" dao jedan od svojih rijetkih intervjua u jednoj je rečenici rekao "ajde nađite mi danas neku europsku momčad koja ima dva takva beka", misleći na Nikicu Cukrova i Branka Miljuša.

- Naravno da godi svakome čuti takav komentar, a po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:32