StoryEditorOCM
HajdukIdeja na stolu

Može li se prilikom obnove Poljuda vratiti i stajanje na sjevernu tribinu? Englezi i Nijemci već su daleko odmakli

Piše Frane Vulas
5. srpnja 2023. - 22:20

Dok čekamo da se najavljeni planovi na obnovi nekadašnje poljudske ljepotice napokon konkretiziraju, u tijeku su novi u nizu radova na uređenju Anfielda. Legendarni stadion Liverpoola se ponovno jednim dijelom obnavlja. No, ne radi se samo na proširenju Anfield Road Standa, jedne od tribina, a čime bi se ukupan kapacitet stadiona povećao na 61 tisuću gledatelja. Veliki posao radi se i po pitanju povećanja broja mjesta za sigurno stajanje navijača na stadionu.

Još 2021. godine postavljeno je na stadionu 7.800 takvih sjedala, tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru još 2.500, a dodatnih 3.000 se postavlja ovog ljeta. Time će primjerice na Kopu, kultnoj tribini stadiona, biti ukupno 7425 stajaćih mjesta, odnosno 55 posto tribine bit će za namijenjeno za stajanje. Ukupno će na stadionu biti 13.300 stajaćih mjesta, na tribinama Kop i Anfield Road. A Liverpool u budućnosti planira taj broj i povećati.

Riječ je o mjestima za tzv. sigurno stajanje. Nisu to ona uobičajena, klasična stajaća mjesta, već su to tzv. ‘rail seats‘ (rail engleski tračnica). Redovi tih mjesta odvojeni su željeznim ogradama kako bi se izbjegao mogući stampedo, a na njima su montirane sklopive sjedalice. Navijači mogu slobodno skakati na noge kada se postigne pogodak, kod prigoda, prilikom navijanja..., a nema padanja navijača jednih po drugima. Ona se po potrebi mogu pretvoriti u isključivo sjedeća mjesta.

Nakon što već dvije godine ima takve pozicije na stadionu Liverpool će zatražiti licenciranje za iste, a licencu već ima šest članova Premier lige, među kojima su i Manchester City, Manchester United, Chelsea i Tottenham. Nakon tragedije na stadionu Hillsborough 1989. kada je zbog prevelikog broja navijača na tribini na polufinalnom susretu FA kupa između Nottingham Foresta i Liverpoola poginulo čak 97 navijača kluba iz grada Beatlesa, još od 1994. svi stadioni u Engleskoj morali su imati samo sjedeća mjesta. No, vremena se mijenjaju. Chelsea je počeo vraćati stajaća mjesta 2020. godine. A taj trend se nastavlja.

Može li se stajanje vratiti i na Poljud prilikom nadamo se skore obnove stadiona? Neki njemački klubovi također imaju stajaće sektore na svojim tribinama, za domaća natjecanja, a onda se uoči natjecanja pod okriljem UEFA-e koja ne dopušta stajanje ti sektori pretvaraju u sjedeće. U tu skupinu klubova spadaju i Borussia Dortmund, Bayern, Schalke... Kod nekih oblika stajaćih tribina potrebno je uoči utakmica stajanje pretvarati u sjedeće sektore odnosno obrnuto, ali kada su u pitanju spomenuti ‘rail seats‘ sektori sjedalice su već stalno ionako montirane.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:20