stdClass Object ( [id] => 27732 [title] => OTKRIVAMO: kako je nakon 17 godina Trofej maršala Tita vraćen u Poljud (VIDEO, FOTO) [alias] => otkrivamo-kako-je-nakon-17-godina-trofej-marsala-tita-vracen-u-poljud-video-foto [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Pehar maršala Tita držao sam na sigurnom sve ove godine. Više od 17 godina svi oni koji su trebali znati, znali su gdje se pehar nalazi. Gdje točno? Ne bih o tome ni danas želio govoriti. Kažem, bio je na sigurnom, ovdje u našem kraju – kazao nam je u četvrtak Juko Strinić nekadašnji ekonom Hajduka nakon što je u vitrinama splitskog kluba iznenada osvanuo srebrni pehar maršala Tita.
 
Brižljivo čuvani pehar, zadnji trofej kojeg je Hajduk osvojio u bivšoj Jugoslaviji, opet se pojavio u javnosti, a u Poljud ga je vratio upravo Strinić.

- Želio sam da to bude diskretno, donio sam pehar predsjedniku Skupštine Hajduka Anti Nosiću i predsjedniku kluba Mati Perošu. Najavio sam im da ću to napraviti. Znate da sam odavno želio skinuti tu brigu s leđa, ali nitko iz Hajduka sve ove godine od mene nije službeno zatražio da vratim pehar, iako su svi znali da je na sigurnom i da nema razloga da opet ne osvane u vitrinama Hajduka.
 
- Sazrela su vremena da se ovaj pehar vrati – objasnio je Strinić, danas umirovljenik koji je i dalje jako vezan uz Hajduk.

Strinić nerado govori o pojedinostima te misterije vezane uz skrivanje pehara maršala Tita. Zna se da je s početkom rata u Hrvatskoj pehar sklonjen iz Poljuda i ostao je do današnjeg dana skriven ne nepoznatoj lokaciji, najprije da se sačuva od uništenja, a kasnije je držan u bunkeru iz straha da ga Nogometni savez iz Beograda ne bi zatražio natrag.
 
Govorilo se svašta, od toga da je pehar skivan u krušnoj peći jednog splitskog pekara pa do tvrdnje da ga je na splitskom groblju Lovrinac zakopao upravitelj Petar Lovrić, u to vrijeme jedan od čelnika Hajduka.
 
- Ne, odgovorno tvrdim da pehar nikad nije bio sakriven u grobnici – kazao nam je Lovrić za dokumentarni film “Hajdukov ratni trofej” čije se snimanje upravo ovih dana dovršava.

Podsjetimo se da je Hajduk taj trofej osvojio 8. svibnja 1991. godine na stadionu JNA u Beogradu na utakmici finala Kupa Jugoslavije protiv Crvene zvezde koju je pobijedio s 1-0.
 Juko Strinić (na slici lijevo) godinama je čuvao trofej / Jakov PRKIĆ / CROPIX
Bila je to po mnogočemu posebna i neobična utakmica. Odigrana je nekoliko dana nakon stradanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu, na stadionu JNA pred samo sedam tisuća gledatelja, ali u pravoj neprijateljskoj atmosferi, osjećao se početak rata u Hrvatskoj.
 
- Ta utakmica je odigrana u mučnoj atmosferi kad više nikome nije bilo stalo do nogometa – sjećam se riječi Ivana Buljana koji je i u to vrijeme bio sportski direktor Hajduka.
 
Alen Orlić / EPEHA

Pavić: Ovaj trofej je pobjeda nad agresorom...

Glasnogovornik Hajduka Davor Pavić prenio nam je službenu izjavu Hajduka nakon što je rečeni Kup vraćen u vitrine:

- Ovaj trofej je osvojen u trenucima agresorskog napada jugoslavenske armije na Hrvatsku i u tako teškim trenucima neosporan je dokaz hrabrosti, odvažnosti i dišpeta da Hajduk s hrvatskim grbom na prsima i crnim florom na rukavu, u spomen na poginule naše redarstvenike u Borovom Selu, odigra tu utakmicu i porazi Zvezdu usred Beograda!

S. A.

SLAVEN BILIĆ: TROFEJ DRAŽI OD FRANCUSKE BRONCE

Slaven Biliić je posebno istaknuo:

- Ta pobjeda mi je najdraža u karijeri, draža i od bronce na SP-u u Francuskoj.

Današnji hrvatski selektor dodao je da je prema njegovom sudu to jedan od najvažnijih trofeja u skoro 100-godišnjoj povijesti Hajduka.

- U to vrijeme niste mogli isključiti politički aspekt te pobjede, ali i da računamo samo sa sportskog stajališta to je bila velika pobjeda, jer ne zaboravite da smo mi tada pobijedili Zvezdu koja je nekoliko dana kasnije postala europski, a potom i svjetski prvak.

Alen Bokšić s kojim smo razgovarali prije desetak dana u Splitu podsjetio se kako mu je ta utakmica odredila daljnju karijeru.

- Čelnici Olympiquea iz Marseillea došli su gledati Zvezdu protiv koje su desetak dana kasnije igrali finale Kupa prvaka, a ja sam pred njihovim očima odigrao odličnu utakmicu i zabio taj gol pa su me tog ljeta kupili.

Najdraži gol karijere Bokšić je zabio – slučajno.

- Znam da mi je lopta malo pobjegla pa se nisam ni nadao da će završiti u mreži iz Stojanovića – ispričao nam je duhovito u svom stilu Bokšić.

Jedan od glavnih aktera tog meča bio je Igor Štimac koji je na koncu podigao pobjednički pehar, iako službeno na to nije imao pravo jer je bio isključen nakon incidenta sa Sinišom Mihajlovićem.

- Bio je to znak mog prkosa prema Zvezdinoj moći i svemu što se tada događalo u Hrvatskoj – ispričao nam je Štimac otkrivajući na snimanju intervjua za dokumentarac još niz zanimljivih detalja iz tog vremena.

alen orlić

 

Frfa: Krvarili smo za pobjede...

Pehar Maršala Tita što ga je Hajduk osvajao devet puta ('67., 72., 73., 74., 76., 77., 84., 87., 91.) stavljen je u središte gdje se drže pokali jugo-razdoblja, ispod hrvatskih, a domar Boži Pezelj dobio je zadatak da ga dobro uglanca.

Hajduk nije okupio svitu prilikom tog čina, uradio je to tiho, šutke. Kako je i nestao poput misterije, tako se Jugokup vratio na svoje mjesto.

Činu su nazočili predsjednik Mate Peroš, direktori Fredi Fiorentini i Ivan Buljan.

Tri kralja Skupštine (dr Nosić, Klarić, prof. Bajrović), glasnogovornik Pavić. Spustio se iz svoje skautske kancelarije i Dražen Mužinić.

Na poziv, rado se s pokalom opet uslikao:

- Zašto ne, za njega smo se znojili i krvarili, veselili se kao mala djeca svakoj pobjedi s našim vjernim navijačima. Borili se iz petnih žila, tko će zaboraviti naših pet uzastopnih osvajanja sedamdesetih godina – prisjetio se Frfa trijumfalne zlatne generacije.

s. alfirević

Trofej mogao završiti i u stečajnoj masi Hajduka

Nakon 17 godina Hajduk je danas u svoje vitrine vratio pokal Kupa Jugoslavije, poznatiji kao Kup maršala Tita kojeg je osvojio 1991. u kontroverznom finalu protiv Crvene zvezde.

 Nakon osvojenog finala, ubrzo je trofej nestao i nije se znalo gdje je. Navodno su ga čuvali neki ljudi, a sumnjalo se i da ga je netko rastalio pošto se radi o 17 kilograma srebra.
 
Sada je ponovno vraćen u vitrine kluba, a predsjednik Skupštine Hajduka dr. Ante Nosić nam je rekao:

- Vraćamo ga u vitrine danas kada je minula opasnost od stečaja, jer i ovih 17 kg srebra spada u vrlo vrijednu imovinu Hajduka koja bi stečajnim postupkom došla na bubanj.
 
SLAVEN ALFIREVIĆ

Dovršava se dokumentarac o trofeju iz '91.

Radeći na dokumentarnom filmu koji se bavi upravo tim dijelom Hajdukove povijesti, proteklih mjeseci zajedno s kolegom Blažom Duplančićem i snimateljem Ivanom Plazonjom razgovarao sam s glavnim akterima ove priče.

I zanimljivo je da su svi s kojima smo razgovarali, od nekadašnjih igrača Hajduka, funkcionera, te posebno navijača - a pronašli smo i dvojica “torcidaša” koji su jedini bili na tribinama stadiona JNA - isticali kako je Trofeju maršala Tita mjesto u vitrinama Hajduka.

U filmu kojim želimo otrgnuti od zaborava jedan dijelić Hajdukove povijesti, a koji će biti zgotovljen do konca godine, govore Alen Bokšić, Igor Štimac, Slaven Bilić, Ante Miše, Goran Vučević, Iko Buljan, Josip Skoblar, Petar Lovrić, Zdravko Reić, zatim dvojica “torcidaša”, bivši ekonom Juko Strinić, a svoju priču i sjećanje na tu utakmicu iz Zvezdinog kuta ispričali su nam Robert Prosinečki i Siniša Mihajlović.

 
VIDEO: ALEN ORLIĆ I BLAŽ DUPLANČIĆ - "HAJDUKOV RATNI TROFEJ"


FINALE KUPA JUGOSLAVIJE 1991.

Crvena zvezda - Hajduk 0:1 (0:0)

Stadion JNA u Beogradu

Gledatelja oko 7.000 (plaćenih ulaznica 1.546)

Sudac: Adem Fazlagić iz Čapljine

Strijelac: 0 -1 Alen Bokšić (60. minuta)

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović (Stošić), Marović, Jugović, Belodedić, Najdovski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savičević, Binić. TRENER: Ljupko Petrović

HAJDUK: Mihačić, Mili Hadžiabdić, Kovač (Osibov), Štimac, Setinov, Bilić, Kozniku, Miše (Jeličić), Bokšić, Vučević, Jarni. TRENER: Joško Skoblar

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-11-06 10:22:39 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-11-06 18:51:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-11-06 10:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23544 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2008\/11\/06\/sport\/pehar00.jpg","\/Archive\/Images\/2008\/11\/06\/sport\/Kup\/pehar10.jpg","\/Archive\/Images\/2008\/11\/06\/sport\/Kup\/pehar11.jpg","\/Archive\/Images\/2008\/11\/06\/sport\/Kup\/pehar12.jpg","\/Archive\/Images\/2008\/11\/06\/sport\/Kup\/pehar13.jpg","\/Archive\/Images\/2008\/11\/06\/sport\/Kup\/pehar14.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"350x250"},{"size0":"413x550"},{"size0":"363x550"},{"size0":"424x550"},{"size0":"368x550"},{"size0":"700x468"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15533598 Threads: 4 Questions: 3207496261 Slow queries: 7229374 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236113341 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/otkrivamo-kako-je-nakon-17-godina-trofej-marsala-tita-vracen-u-poljud-video-foto-27732 [printLink] => /sport/hajduk/otkrivamo-kako-je-nakon-17-godina-trofej-marsala-tita-vracen-u-poljud-video-foto-27732?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 120400 [name] => kupmaršalatita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kupmarsalatita [link] => /tag/kupmarsalatita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => OTKRIVAMO: kako je nakon 17 godina Trofej maršala Tita vraćen u Poljud (VIDEO, FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-04-04-13-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/06/sport/pehar00.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/06/sport/pehar00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2008/11/06/sport/Kup/pehar10.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2008/11/06/sport/Kup/pehar11.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2008/11/06/sport/Kup/pehar12.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2008/11/06/sport/Kup/pehar13.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2008/11/06/sport/Kup/pehar14.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Pehar maršala Tita držao sam na sigurnom sve ove godine. Više od 17 godina svi oni koji su trebali znati, znali su gdje se pehar nalazi. Gdje točno? Ne bih o tome ni danas želio govoriti. Kažem, bio je na sigurnom, ovdje u našem kraju – kazao nam je u četvrtak Juko Strinić nekadašnji ekonom Hajduka nakon što je u vitrinama splitskog kluba iznenada osvanuo srebrni pehar maršala Tita.
 
Brižljivo čuvani pehar, zadnji trofej kojeg je Hajduk osvojio u bivšoj Jugoslaviji, opet se pojavio u javnosti, a u Poljud ga je vratio upravo Strinić.

- Želio sam da to bude diskretno, donio sam pehar predsjedniku Skupštine Hajduka Anti Nosiću i predsjedniku kluba Mati Perošu. Najavio sam im da ću to napraviti. Znate da sam odavno želio skinuti tu brigu s leđa, ali nitko iz Hajduka sve ove godine od mene nije službeno zatražio da vratim pehar, iako su svi znali da je na sigurnom i da nema razloga da opet ne osvane u vitrinama Hajduka.
 
- Sazrela su vremena da se ovaj pehar vrati – objasnio je Strinić, danas umirovljenik koji je i dalje jako vezan uz Hajduk.

Strinić nerado govori o pojedinostima te misterije vezane uz skrivanje pehara maršala Tita. Zna se da je s početkom rata u Hrvatskoj pehar sklonjen iz Poljuda i ostao je do današnjeg dana skriven ne nepoznatoj lokaciji, najprije da se sačuva od uništenja, a kasnije je držan u bunkeru iz straha da ga Nogometni savez iz Beograda ne bi zatražio natrag.
 
Govorilo se svašta, od toga da je pehar skivan u krušnoj peći jednog splitskog pekara pa do tvrdnje da ga je na splitskom groblju Lovrinac zakopao upravitelj Petar Lovrić, u to vrijeme jedan od čelnika Hajduka.
 
- Ne, odgovorno tvrdim da pehar nikad nije bio sakriven u grobnici – kazao nam je Lovrić za dokumentarni film “Hajdukov ratni trofej” čije se snimanje upravo ovih dana dovršava.

Podsjetimo se da je Hajduk taj trofej osvojio 8. svibnja 1991. godine na stadionu JNA u Beogradu na utakmici finala Kupa Jugoslavije protiv Crvene zvezde koju je pobijedio s 1-0.
 Juko Strinić (na slici lijevo) godinama je čuvao trofej / Jakov PRKIĆ / CROPIX
Bila je to po mnogočemu posebna i neobična utakmica. Odigrana je nekoliko dana nakon stradanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu, na stadionu JNA pred samo sedam tisuća gledatelja, ali u pravoj neprijateljskoj atmosferi, osjećao se početak rata u Hrvatskoj.
 
- Ta utakmica je odigrana u mučnoj atmosferi kad više nikome nije bilo stalo do nogometa – sjećam se riječi Ivana Buljana koji je i u to vrijeme bio sportski direktor Hajduka.
 
Alen Orlić / EPEHA

Pavić: Ovaj trofej je pobjeda nad agresorom...

Glasnogovornik Hajduka Davor Pavić prenio nam je službenu izjavu Hajduka nakon što je rečeni Kup vraćen u vitrine:

- Ovaj trofej je osvojen u trenucima agresorskog napada jugoslavenske armije na Hrvatsku i u tako teškim trenucima neosporan je dokaz hrabrosti, odvažnosti i dišpeta da Hajduk s hrvatskim grbom na prsima i crnim florom na rukavu, u spomen na poginule naše redarstvenike u Borovom Selu, odigra tu utakmicu i porazi Zvezdu usred Beograda!

S. A.

SLAVEN BILIĆ: TROFEJ DRAŽI OD FRANCUSKE BRONCE

Slaven Biliić je posebno istaknuo:

- Ta pobjeda mi je najdraža u karijeri, draža i od bronce na SP-u u Francuskoj.

Današnji hrvatski selektor dodao je da je prema njegovom sudu to jedan od najvažnijih trofeja u skoro 100-godišnjoj povijesti Hajduka.

- U to vrijeme niste mogli isključiti politički aspekt te pobjede, ali i da računamo samo sa sportskog stajališta to je bila velika pobjeda, jer ne zaboravite da smo mi tada pobijedili Zvezdu koja je nekoliko dana kasnije postala europski, a potom i svjetski prvak.

Alen Bokšić s kojim smo razgovarali prije desetak dana u Splitu podsjetio se kako mu je ta utakmica odredila daljnju karijeru.

- Čelnici Olympiquea iz Marseillea došli su gledati Zvezdu protiv koje su desetak dana kasnije igrali finale Kupa prvaka, a ja sam pred njihovim očima odigrao odličnu utakmicu i zabio taj gol pa su me tog ljeta kupili.

Najdraži gol karijere Bokšić je zabio – slučajno.

- Znam da mi je lopta malo pobjegla pa se nisam ni nadao da će završiti u mreži iz Stojanovića – ispričao nam je duhovito u svom stilu Bokšić.

Jedan od glavnih aktera tog meča bio je Igor Štimac koji je na koncu podigao pobjednički pehar, iako službeno na to nije imao pravo jer je bio isključen nakon incidenta sa Sinišom Mihajlovićem.

- Bio je to znak mog prkosa prema Zvezdinoj moći i svemu što se tada događalo u Hrvatskoj – ispričao nam je Štimac otkrivajući na snimanju intervjua za dokumentarac još niz zanimljivih detalja iz tog vremena.

alen orlić

 

Frfa: Krvarili smo za pobjede...

Pehar Maršala Tita što ga je Hajduk osvajao devet puta ('67., 72., 73., 74., 76., 77., 84., 87., 91.) stavljen je u središte gdje se drže pokali jugo-razdoblja, ispod hrvatskih, a domar Boži Pezelj dobio je zadatak da ga dobro uglanca.

Hajduk nije okupio svitu prilikom tog čina, uradio je to tiho, šutke. Kako je i nestao poput misterije, tako se Jugokup vratio na svoje mjesto.

Činu su nazočili predsjednik Mate Peroš, direktori Fredi Fiorentini i Ivan Buljan.

Tri kralja Skupštine (dr Nosić, Klarić, prof. Bajrović), glasnogovornik Pavić. Spustio se iz svoje skautske kancelarije i Dražen Mužinić.

Na poziv, rado se s pokalom opet uslikao:

- Zašto ne, za njega smo se znojili i krvarili, veselili se kao mala djeca svakoj pobjedi s našim vjernim navijačima. Borili se iz petnih žila, tko će zaboraviti naših pet uzastopnih osvajanja sedamdesetih godina – prisjetio se Frfa trijumfalne zlatne generacije.

s. alfirević

Trofej mogao završiti i u stečajnoj masi Hajduka

Nakon 17 godina Hajduk je danas u svoje vitrine vratio pokal Kupa Jugoslavije, poznatiji kao Kup maršala Tita kojeg je osvojio 1991. u kontroverznom finalu protiv Crvene zvezde.

 Nakon osvojenog finala, ubrzo je trofej nestao i nije se znalo gdje je. Navodno su ga čuvali neki ljudi, a sumnjalo se i da ga je netko rastalio pošto se radi o 17 kilograma srebra.
 
Sada je ponovno vraćen u vitrine kluba, a predsjednik Skupštine Hajduka dr. Ante Nosić nam je rekao:

- Vraćamo ga u vitrine danas kada je minula opasnost od stečaja, jer i ovih 17 kg srebra spada u vrlo vrijednu imovinu Hajduka koja bi stečajnim postupkom došla na bubanj.
 
SLAVEN ALFIREVIĆ

Dovršava se dokumentarac o trofeju iz '91.

Radeći na dokumentarnom filmu koji se bavi upravo tim dijelom Hajdukove povijesti, proteklih mjeseci zajedno s kolegom Blažom Duplančićem i snimateljem Ivanom Plazonjom razgovarao sam s glavnim akterima ove priče.

I zanimljivo je da su svi s kojima smo razgovarali, od nekadašnjih igrača Hajduka, funkcionera, te posebno navijača - a pronašli smo i dvojica “torcidaša” koji su jedini bili na tribinama stadiona JNA - isticali kako je Trofeju maršala Tita mjesto u vitrinama Hajduka.

U filmu kojim želimo otrgnuti od zaborava jedan dijelić Hajdukove povijesti, a koji će biti zgotovljen do konca godine, govore Alen Bokšić, Igor Štimac, Slaven Bilić, Ante Miše, Goran Vučević, Iko Buljan, Josip Skoblar, Petar Lovrić, Zdravko Reić, zatim dvojica “torcidaša”, bivši ekonom Juko Strinić, a svoju priču i sjećanje na tu utakmicu iz Zvezdinog kuta ispričali su nam Robert Prosinečki i Siniša Mihajlović.

 
VIDEO: ALEN ORLIĆ I BLAŽ DUPLANČIĆ - "HAJDUKOV RATNI TROFEJ"


FINALE KUPA JUGOSLAVIJE 1991.

Crvena zvezda - Hajduk 0:1 (0:0)

Stadion JNA u Beogradu

Gledatelja oko 7.000 (plaćenih ulaznica 1.546)

Sudac: Adem Fazlagić iz Čapljine

Strijelac: 0 -1 Alen Bokšić (60. minuta)

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović (Stošić), Marović, Jugović, Belodedić, Najdovski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savičević, Binić. TRENER: Ljupko Petrović

HAJDUK: Mihačić, Mili Hadžiabdić, Kovač (Osibov), Štimac, Setinov, Bilić, Kozniku, Miše (Jeličić), Bokšić, Vučević, Jarni. TRENER: Joško Skoblar

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/otkrivamo-kako-je-nakon-17-godina-trofej-marsala-tita-vracen-u-poljud-video-foto-27732 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fd45c50fb62cc52d6e10d04bbfc832f93f135eba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=OTKRIVAMO%3A+kako+je+nakon+17+godina+Trofej+mar%C5%A1ala+Tita+vra%C4%87en+u+Poljud+%28VIDEO%2C+FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fotkrivamo-kako-je-nakon-17-godina-trofej-marsala-tita-vracen-u-poljud-video-foto-27732 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fotkrivamo-kako-je-nakon-17-godina-trofej-marsala-tita-vracen-u-poljud-video-foto-27732 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

OTKRIVAMO: kako je nakon 17 godina Trofej maršala Tita vraćen u Poljud (VIDEO, FOTO)

Piše PSD.
6. studenog 2008. - 11:19
Pehar maršala Tita držao sam na sigurnom sve ove godine. Više od 17 godina svi oni koji su trebali znati, znali su gdje se pehar nalazi. Gdje točno? Ne bih o tome ni danas želio govoriti. Kažem, bio je na sigurnom, ovdje u našem kraju – kazao nam je u četvrtak Juko Strinić nekadašnji ekonom Hajduka nakon što je u vitrinama splitskog kluba iznenada osvanuo srebrni pehar maršala Tita.
 
Brižljivo čuvani pehar, zadnji trofej kojeg je Hajduk osvojio u bivšoj Jugoslaviji, opet se pojavio u javnosti, a u Poljud ga je vratio upravo Strinić.

- Želio sam da to bude diskretno, donio sam pehar predsjedniku Skupštine Hajduka Anti Nosiću i predsjedniku kluba Mati Perošu. Najavio sam im da ću to napraviti. Znate da sam odavno želio skinuti tu brigu s leđa, ali nitko iz Hajduka sve ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:04