stdClass Object ( [id] => 28101 [title] => Stipe Mesić je naredio: Osvojite Titov kup! [alias] => stipe-mesic-je-naredio-osvojite-titov-kup [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
S jedne strane bilo je onih koji su srebrni pokal maršala Tita htjeli rastopiti, pa da ga nema, ali još je veća opasnost bila od pripadnika UDBA-e i KOS-a, koji su htjeli pokal vratiti u Beograd

Napokon, Titov pokal je vraćen tamo gdje mu je mjesto: u vitrine trofejnog salona bijelih na stadionu u Poljudu.

Još se ne zna hoće li taj legendarni trofej dobiti posebno, uzvišeno mjesto kakvo zaslužuje, onakvo kakvo ima, na primjer, u muzeju Barcelone na Nou Campu, zlatni kup Francisca El Caudilla Franca.

Taj primjer navodim jer je poznata netrpeljivost Katalonaca u odnosu na Madrid i španjolsku vlast.

Kad bi bilo po domaru Boži Pezelju, brižnom čuvaru imovine splitskog kluba, veliki srebrni pokal osvojen u zaista teškom, baš neprijateljskom ambijentu protiv Crvene zvezde, kluba koji je bio i ostao svojevrsni simbol velikosrpstva, dakle taj nazovimo ratni trofej bijelih dobio bi posebnu vitrinu i reflektore.

Znam, sad će biti onih nogometnih padavičara, koji će mi spočitnuti kako pod krinkom nastojanja da slavni trofej poslije 17 godine „nestanka“ dobije mjesto pod reflektorima, da na taj način zapravo želim na vidjelo izvući Titovo ime.

Naravno, ova i moja ranija ustrajna pisanja da se u trofejnu dvoranu Hajduka vrati najvredniji od svih trofeja u 98. povijesti kluba, nemaju blage veze s Titom i njegovim djelom i likom.

No, nisam kriv da je to Titov pokal i da ga se ne može drukčije nazvati.

Nestao pokal

U Hajduku, u nacionalističkoj euforiji, sasvim bez nekog pravog razloga, dugo nitko nije, osim – ponavljam – ovog novinara, niti želio pitati što je to s pokalom, gdje, zašto ga se skriva..

Uostalom, u to vrijeme su hrvatski čistunci izveli besprimjernu akciju skidanja zvijezde petokrake s dresova Hajduka na slikama iz vremena bivše Jugoslavije. A u to doba, posebno u prvim godinama poslije Drugog rata splitski klub nosio je na grudima pravi „patakun“ od petokrake.

Ali, gledaj slučaja, „reformatori“ povijesti nisu svjesni da tijekom godina na fotografijama malo po malo izlazi na vidjelo proskribirana zvijezda petokraka...

Sad je Titov kup vraćen u vitrine, mnogi su požurili vidjeti ga, neki su se i uslikali s trofejem, bilo ih je koji su bježali od toga.

Inicijator povratka kupa bivši predsjednik Skupštine Hajduka dr. Ante Nosić, koji je ranije obećao da će „sve doći na svoje mjesto“, ponudio je kao razlog 17-godišnjem čuvanju kupa po tajnim skrovištima, činjenicu da je „pretvorba okončlana, izbjegnut stečaj i opasnost da bi stečajni upravitelj ili netko drugi mogao prisvojiti i otuđiti vrijedni trofej“.

Zato hvala „spasitelju“ najvrednijeg trofeja Hajduka Juki Striniću, umirovljenom ekonomu splitskog kluba, koji je zajedno sa svojim sinom Velimirom, inače uposlenikom bijelih, sačuvao pokal...

U ono vrijeme bila je opasnost da pokal ne ostane u Splitu – rekao nam je svojevremeno Juko Strinić.

S jedne strane bilo je onih koji su srebrni pokal htjeli rastopiti, pa da ga nema, ali još je veća opasnost bila od pripadnika UDBA-e i KOS-a, koji su htjeli kup vratiti u Beograd.

Pričalo se svašta, te kako je Juko Strinić u prvo vrijeme, dok je postojala nekakva, makar teoretska, bojazan da će snage srbočetničke armije, da upotrebim taj izraz, upasti u stadion, poharati po trofejnoj sali, najprije pokal skrio na groblju Lovrinac, onda da ga je odveo na sigurno mjesto u Imotsku krajinu, pa da ga je stavio u krušnu peć kod svojeg susjeda pekara, zatim da ga je uzidao...

Čudno je da su u Hajduku trpjeli tu otimačinu, objašnjenje je da su se bojali povlačiti pitanje skrivenog kupa kako ni bi navukli negodovanje, pa i bijes onih koji i kroz taj pokal vide mrsku im osobu maršala Tita.

U to vrijeme Strinići su svoju „patriotsku akciju čuvanja klupskog srebra“ ovako objašnjavali: Kup se mora čuvati, tretirati ga kao nestalog, sve dok ne dođe do razdruživanja imovine bivše države.

Jer, moglo bi se dogoditi da nam ga temeljem kakve makinacije oduzmu i vrate u Beograd, u vitrine Nogometnog saveza Jugoslavije. Ipak, Juko Strinić je imao svoj plan, a to je da pokal preda u ruke predsjednika države Stipe Mesića, koji je 1991. u vrijeme osvajanja kupa bio predsjedatelj Predsjedništva SFRJ.

I to na desetu godišnjicu trijumfa Hajduka u Beogradu, to jest uoči finala Kupa Hrvatske 2001., to jest prvog finalnog susreta između Hajduka i Dinama.

Međutim, ta ideja nije realizirana u prvom redu zbog navodno nezgodnog datuma, jer se prva utakmica igrala 9. svibnja, a to je, kao što se zna, Dan pobjede nad fašizmom, jer je 1945. u berlinskom predgrađu Karlshorst sovjetski maršal Žukov primio potpisanu predaju nacističkih snaga.

Dakle, procjena u Hajduku bila je da bi takav ceremonijal oko povratka Titova pokala u vitrine stadiona u Poljudu izazvao negativne reakcije kod dijela navijača splitskog kluba...

Osim toga, ipak je bilo i neizvjesno hoće li se predsjednik države Mesić uopće mješati u Jukine zamisli.

Prgavi Štimac

Mesić je na svoj način bio involviran u pothvat Hajduka. U vrijeme kad se trebala odigrati finalna utakmica rukovodstvo Hajduka je bilo sklono odbiti nastupa na stadionu JNA, jer pet dana ranije mučki je izmasakrirano 12 hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu.

Tadašnji direktor Bijelih Vedran Rožić zalagao se za odustanak, a predsjednik Skupštine dr. Ivo Petrinović je odlučio posavjetovati se sa Stipom Mesićem. Mesić je bio odlučan: „Morate u Beograd i pobijedite ih.“

Naš predsjednik države se pokazao kao dobar prognozer premda ne vjerujem da se nadao pobjedi Hajduka. No, dogodilo se: Hajduk je doslovno trijumfirao. Objektivno, malobrojni su se nadali pobjedi, pa su u vojnom zrakoplovu „antonovu“, kojim se letjelo do Batajnice, prvotimci bili zabrinuti...

Bilo je govora i o tome da bi se morale igrati dvije utakmice, a tada je Joško Skoblar, baš nepokolobljivi trener Hajduka, rekao: U dvije utakmice nemamo šansi. Mi ih možemo pobijediti samo u jednoj utakmici...

I iznenadio je favoriziranu Zvezdu, Hajduk je zaigrao napadački, otvoreno, agresivno, pa je zasluženo pobijedio.

Tada sam napisao: „Čudo se dogodilo, malobrojni su vjerovali u mogućnost da Hajduk osvoji po deveti put Kup Jugoslavije, po drugi put pod vodstvom Josipa Skoblara. Najbitnije je, međutim, da su u to vjerovali igrači Hajduka, predvođeni svojim hrabrim, premda i prgavim kapetanom Štimcem...“

Neočekivano, srebreni pokal je Strinić vratio bez pompe, on tvrdi kako kroz proteklo vrijeme nitko nije tražio povratak vrijednog trofeja, a to nije istina. Naime, bilo je čak razmišljanja da se podnese kaznena prijava i tako prisili bivšeg ekonoma da pokal stavi na vidjelo.

Uostalom, ako ga je čuvao iz opreza da ga iz FSJ-a ne bi zahtijevali natrag, onda ni danas ta opasnost nije prošla.

Kako bilo da bilo, hvala Juki na čuvanju jedne od relikvija povijesti Hajduka.

Kako su igrali?

Beograd, stadion JNA, gledatelja 7000.

Finale Kupa maršala Tita: Crvena zvezda – Hajduk 0:1.

Sudac Adem Fazlagić iz Sarajeva.

Strijelac: Alen Bokšić u 65. Crveni karton: Siniša Mihajlović i Igor Štimac u 70.

Crvena zvezda: Stojanović , Radinović, Marović, Jugović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savičević, Binić.

HAJDUK: Mihačić, Mili Hadžiabdić, Kovač (Osibov), Štimac, Setinov, Bilić, Kozniku, Miše (Jeličić), Bokšić, Vučević, Jarni.

Susjed i komšija

Pokal je iz ruku Vasila Tupurkovskog, izaslanika Predsjedništva SFRJ, dobio kapetan Hajduka Igor Štimac.

A Štimac je bio isključen, zajedno sa Sinišom Mihajlovićem zbog incidenata u završnici. To je jedinstveni slučaj da je isključeni igrač imao čast preuzeti pokal.

Poslije vodećeg, maestralnog gola Alena Bokšića u 65.minuti, domaćini su zaigrali grubo, prljavo, opasno i u 70. minuti, poslije brutalnog faula Mihajlovića nad Kovačem, došlo je do sveopće tučnjave.

Tada je Ante Miše za kosu počupao Mihajlovića, inače u djetinjstvu svog susjeda u Borovu, ali je sudac pokazao crveni karton i Štimcu.

Kukavni Jeslinek

Čeh Jiri Jeslinek, standarni prvotimac Hajduka, prepao se i odlučio ostati u Splitu.

A trener Skoblar ga je onda otjerao kući u Češku, a umjesto Jeslineka nakon duge pauze zaigrao je Dragi Setinov.


Domar NK Hajduka Božo Pezelj vraca pehar maršala Tita u "trofejne" vitrine NK Hajduka                                                                   Foto : Vladimir Dugandžić / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S jedne strane bilo je onih koji su srebrni pokal maršala Tita htjeli rastopiti, pa da ga nema, ali još je veća opasnost bila od pripadnika UDBA-e i KOS-a, koji su htjeli pokal vratiti u Beograd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-11-08 22:56:33 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-11-09 14:08:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-11-09 11:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9205 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/11/08/spektar/PEHAR_MARSALA_TITA_02-06110.3.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4795323 Threads: 3 Questions: 166496841 Slow queries: 72214 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4893134 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/stipe-mesic-je-naredio-osvojite-titov-kup-28101 [printLink] => /sport/hajduk/stipe-mesic-je-naredio-osvojite-titov-kup-28101?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232252 [name] => glavaubalunu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glavaubalunu [link] => /tag/glavaubalunu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 120400 [name] => kupmaršalatita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kupmarsalatita [link] => /tag/kupmarsalatita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S jedne strane bilo je onih koji su srebrni pokal maršala Tita htjeli rastopiti, pa da ga nema, ali još je veća opasnost bila od pripadnika UDBA-e i KOS-a, koji su htjeli pokal vratiti u Beograd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stipe Mesić je naredio: Osvojite Titov kup! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-14-30-06-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/08/spektar/PEHAR_MARSALA_TITA_02-06110.3.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/11/08/spektar/PEHAR_MARSALA_TITA_02-06110.3.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
S jedne strane bilo je onih koji su srebrni pokal maršala Tita htjeli rastopiti, pa da ga nema, ali još je veća opasnost bila od pripadnika UDBA-e i KOS-a, koji su htjeli pokal vratiti u Beograd

Napokon, Titov pokal je vraćen tamo gdje mu je mjesto: u vitrine trofejnog salona bijelih na stadionu u Poljudu.

Još se ne zna hoće li taj legendarni trofej dobiti posebno, uzvišeno mjesto kakvo zaslužuje, onakvo kakvo ima, na primjer, u muzeju Barcelone na Nou Campu, zlatni kup Francisca El Caudilla Franca.

Taj primjer navodim jer je poznata netrpeljivost Katalonaca u odnosu na Madrid i španjolsku vlast.

Kad bi bilo po domaru Boži Pezelju, brižnom čuvaru imovine splitskog kluba, veliki srebrni pokal osvojen u zaista teškom, baš neprijateljskom ambijentu protiv Crvene zvezde, kluba koji je bio i ostao svojevrsni simbol velikosrpstva, dakle taj nazovimo ratni trofej bijelih dobio bi posebnu vitrinu i reflektore.

Znam, sad će biti onih nogometnih padavičara, koji će mi spočitnuti kako pod krinkom nastojanja da slavni trofej poslije 17 godine „nestanka“ dobije mjesto pod reflektorima, da na taj način zapravo želim na vidjelo izvući Titovo ime.

Naravno, ova i moja ranija ustrajna pisanja da se u trofejnu dvoranu Hajduka vrati najvredniji od svih trofeja u 98. povijesti kluba, nemaju blage veze s Titom i njegovim djelom i likom.

No, nisam kriv da je to Titov pokal i da ga se ne može drukčije nazvati.

Nestao pokal

U Hajduku, u nacionalističkoj euforiji, sasvim bez nekog pravog razloga, dugo nitko nije, osim – ponavljam – ovog novinara, niti želio pitati što je to s pokalom, gdje, zašto ga se skriva..

Uostalom, u to vrijeme su hrvatski čistunci izveli besprimjernu akciju skidanja zvijezde petokrake s dresova Hajduka na slikama iz vremena bivše Jugoslavije. A u to doba, posebno u prvim godinama poslije Drugog rata splitski klub nosio je na grudima pravi „patakun“ od petokrake.

Ali, gledaj slučaja, „reformatori“ povijesti nisu svjesni da tijekom godina na fotografijama malo po malo izlazi na vidjelo proskribirana zvijezda petokraka...

Sad je Titov kup vraćen u vitrine, mnogi su požurili vidjeti ga, neki su se i uslikali s trofejem, bilo ih je koji su bježali od toga.

Inicijator povratka kupa bivši predsjednik Skupštine Hajduka dr. Ante Nosić, koji je ranije obećao da će „sve doći na svoje mjesto“, ponudio je kao razlog 17-godišnjem čuvanju kupa po tajnim skrovištima, činjenicu da je „pretvorba okončlana, izbjegnut stečaj i opasnost da bi stečajni upravitelj ili netko drugi mogao prisvojiti i otuđiti vrijedni trofej“.

Zato hvala „spasitelju“ najvrednijeg trofeja Hajduka Juki Striniću, umirovljenom ekonomu splitskog kluba, koji je zajedno sa svojim sinom Velimirom, inače uposlenikom bijelih, sačuvao pokal...

U ono vrijeme bila je opasnost da pokal ne ostane u Splitu – rekao nam je svojevremeno Juko Strinić.

S jedne strane bilo je onih koji su srebrni pokal htjeli rastopiti, pa da ga nema, ali još je veća opasnost bila od pripadnika UDBA-e i KOS-a, koji su htjeli kup vratiti u Beograd.

Pričalo se svašta, te kako je Juko Strinić u prvo vrijeme, dok je postojala nekakva, makar teoretska, bojazan da će snage srbočetničke armije, da upotrebim taj izraz, upasti u stadion, poharati po trofejnoj sali, najprije pokal skrio na groblju Lovrinac, onda da ga je odveo na sigurno mjesto u Imotsku krajinu, pa da ga je stavio u krušnu peć kod svojeg susjeda pekara, zatim da ga je uzidao...

Čudno je da su u Hajduku trpjeli tu otimačinu, objašnjenje je da su se bojali povlačiti pitanje skrivenog kupa kako ni bi navukli negodovanje, pa i bijes onih koji i kroz taj pokal vide mrsku im osobu maršala Tita.

U to vrijeme Strinići su svoju „patriotsku akciju čuvanja klupskog srebra“ ovako objašnjavali: Kup se mora čuvati, tretirati ga kao nestalog, sve dok ne dođe do razdruživanja imovine bivše države.

Jer, moglo bi se dogoditi da nam ga temeljem kakve makinacije oduzmu i vrate u Beograd, u vitrine Nogometnog saveza Jugoslavije. Ipak, Juko Strinić je imao svoj plan, a to je da pokal preda u ruke predsjednika države Stipe Mesića, koji je 1991. u vrijeme osvajanja kupa bio predsjedatelj Predsjedništva SFRJ.

I to na desetu godišnjicu trijumfa Hajduka u Beogradu, to jest uoči finala Kupa Hrvatske 2001., to jest prvog finalnog susreta između Hajduka i Dinama.

Međutim, ta ideja nije realizirana u prvom redu zbog navodno nezgodnog datuma, jer se prva utakmica igrala 9. svibnja, a to je, kao što se zna, Dan pobjede nad fašizmom, jer je 1945. u berlinskom predgrađu Karlshorst sovjetski maršal Žukov primio potpisanu predaju nacističkih snaga.

Dakle, procjena u Hajduku bila je da bi takav ceremonijal oko povratka Titova pokala u vitrine stadiona u Poljudu izazvao negativne reakcije kod dijela navijača splitskog kluba...

Osim toga, ipak je bilo i neizvjesno hoće li se predsjednik države Mesić uopće mješati u Jukine zamisli.

Prgavi Štimac

Mesić je na svoj način bio involviran u pothvat Hajduka. U vrijeme kad se trebala odigrati finalna utakmica rukovodstvo Hajduka je bilo sklono odbiti nastupa na stadionu JNA, jer pet dana ranije mučki je izmasakrirano 12 hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu.

Tadašnji direktor Bijelih Vedran Rožić zalagao se za odustanak, a predsjednik Skupštine dr. Ivo Petrinović je odlučio posavjetovati se sa Stipom Mesićem. Mesić je bio odlučan: „Morate u Beograd i pobijedite ih.“

Naš predsjednik države se pokazao kao dobar prognozer premda ne vjerujem da se nadao pobjedi Hajduka. No, dogodilo se: Hajduk je doslovno trijumfirao. Objektivno, malobrojni su se nadali pobjedi, pa su u vojnom zrakoplovu „antonovu“, kojim se letjelo do Batajnice, prvotimci bili zabrinuti...

Bilo je govora i o tome da bi se morale igrati dvije utakmice, a tada je Joško Skoblar, baš nepokolobljivi trener Hajduka, rekao: U dvije utakmice nemamo šansi. Mi ih možemo pobijediti samo u jednoj utakmici...

I iznenadio je favoriziranu Zvezdu, Hajduk je zaigrao napadački, otvoreno, agresivno, pa je zasluženo pobijedio.

Tada sam napisao: „Čudo se dogodilo, malobrojni su vjerovali u mogućnost da Hajduk osvoji po deveti put Kup Jugoslavije, po drugi put pod vodstvom Josipa Skoblara. Najbitnije je, međutim, da su u to vjerovali igrači Hajduka, predvođeni svojim hrabrim, premda i prgavim kapetanom Štimcem...“

Neočekivano, srebreni pokal je Strinić vratio bez pompe, on tvrdi kako kroz proteklo vrijeme nitko nije tražio povratak vrijednog trofeja, a to nije istina. Naime, bilo je čak razmišljanja da se podnese kaznena prijava i tako prisili bivšeg ekonoma da pokal stavi na vidjelo.

Uostalom, ako ga je čuvao iz opreza da ga iz FSJ-a ne bi zahtijevali natrag, onda ni danas ta opasnost nije prošla.

Kako bilo da bilo, hvala Juki na čuvanju jedne od relikvija povijesti Hajduka.

Kako su igrali?

Beograd, stadion JNA, gledatelja 7000.

Finale Kupa maršala Tita: Crvena zvezda – Hajduk 0:1.

Sudac Adem Fazlagić iz Sarajeva.

Strijelac: Alen Bokšić u 65. Crveni karton: Siniša Mihajlović i Igor Štimac u 70.

Crvena zvezda: Stojanović , Radinović, Marović, Jugović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savičević, Binić.

HAJDUK: Mihačić, Mili Hadžiabdić, Kovač (Osibov), Štimac, Setinov, Bilić, Kozniku, Miše (Jeličić), Bokšić, Vučević, Jarni.

Susjed i komšija

Pokal je iz ruku Vasila Tupurkovskog, izaslanika Predsjedništva SFRJ, dobio kapetan Hajduka Igor Štimac.

A Štimac je bio isključen, zajedno sa Sinišom Mihajlovićem zbog incidenata u završnici. To je jedinstveni slučaj da je isključeni igrač imao čast preuzeti pokal.

Poslije vodećeg, maestralnog gola Alena Bokšića u 65.minuti, domaćini su zaigrali grubo, prljavo, opasno i u 70. minuti, poslije brutalnog faula Mihajlovića nad Kovačem, došlo je do sveopće tučnjave.

Tada je Ante Miše za kosu počupao Mihajlovića, inače u djetinjstvu svog susjeda u Borovu, ali je sudac pokazao crveni karton i Štimcu.

Kukavni Jeslinek

Čeh Jiri Jeslinek, standarni prvotimac Hajduka, prepao se i odlučio ostati u Splitu.

A trener Skoblar ga je onda otjerao kući u Češku, a umjesto Jeslineka nakon duge pauze zaigrao je Dragi Setinov.


Domar NK Hajduka Božo Pezelj vraca pehar maršala Tita u "trofejne" vitrine NK Hajduka                                                                   Foto : Vladimir Dugandžić / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/stipe-mesic-je-naredio-osvojite-titov-kup-28101 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a2d4e0914e747c5fef8fee7bf4e90845f83355d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stipe+Mesi%C4%87+je+naredio%3A+Osvojite+Titov+kup%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fstipe-mesic-je-naredio-osvojite-titov-kup-28101 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fstipe-mesic-je-naredio-osvojite-titov-kup-28101 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S jedne strane bilo je onih koji su srebrni pokal maršala Tita htjeli rastopiti, pa da ga nema, ali još je veća opasnost bila od pripadnika UDBA-e i KOS-a, koji su htjeli pokal vratiti u Beograd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Stipe Mesić je naredio: Osvojite Titov kup!

Piše PSD.
9. studenog 2008. - 12:44
S jedne strane bilo je onih koji su srebrni pokal maršala Tita htjeli rastopiti, pa da ga nema, ali još je veća opasnost bila od pripadnika UDBA-e i KOS-a, koji su htjeli pokal vratiti u Beograd

Napokon, Titov pokal je vraćen tamo gdje mu je mjesto: u vitrine trofejnog salona bijelih na stadionu u Poljudu.

Još se ne zna hoće li taj legendarni trofej dobiti posebno, uzvišeno mjesto kakvo zaslužuje, onakvo kakvo ima, na primjer, u muzeju Barcelone na Nou Campu, zlatni kup Francisca El Caudilla Franca.

Taj primjer navodim jer je poznata netrpeljivost Katalonaca u odnosu na Madrid i španjolsku vlast.

Kad bi bilo po domaru Boži Pezelju, brižnom čuvaru imovine splitsk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 16:30