stdClass Object ( [id] => 274367 [title] => Zdravko Reić: Evo zašto smo veliki... [alias] => zdravko-reic-evo-zasto-smo-veliki [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Hajduk je na žalost svojih navijača baš na nizbrdici, jer osim teškog poraza u derbiju protiv Dinama, što je upotpunilo gubitničku sliku sezone, naišla su još dva ništa manje važna udarca reputaciji “bijelih“: poraz kadeta u polufinalu kupa, također protiv Dinama (u prvoj utakmici u Zagrebu 1:1, u uzvratu u Splitu 1:3), ali i pionira u finalu kupa, opet od Dinama (0:2 u Zagrebu). Nije lako nositi se s takvim rezultatima…

Navijači Hajduka, ljubitelji i poklonici “bijelih” širom svijeta, imaju dva osjećaja ili može se kazati raspoloženja: jedno vedro u odnosu na slavnu prošlost kluba i drugo tužno zbog aktualnog stanja, po nekima i sumorno u odnosu na budućnost. A to znači da se i danas živi od sjećanja iz prošlosti. Jer, od ovog igračkog kadra ne može se ništa drugo očekivati doli osrednjost, eventualno borbu za gornji dio prvenstvene tablice, a pogotovo je loša perspektiva u odnosu na budućnost, o čemu je zborio i bivši trener Igor Tudor:

- Teški dani tek očekuju Hajduka jer u mlađim uzrastima ne vidim materijala za prvu momčad.

Inzistiranje na sunčanoj strani kluba, onoj financijskoj, to kako je predsjednik Marin Brbić majstorski sredio, svakako je jedan od bitnih elemenata za pravi iskorak, ali jedino u slučaju da se nađu sponzori, donatori, investitori.

Ma ne jašem ja, kako mi predbacuju, podbacuju, podmeću drugi znani i neznani, kolumnisti, komentatori, navijači, da se Hajduka mora prodati, da je neophodan jedan vlasnik i tome slično. Ono o čemu ne dvojim to je pitanje odgovornosti svih koji - po meni - uživaju u utopističkoj ideji o samoodrživosti Hajduka.

Složit ćete se, nadam se, da je legitimno sumnjati, o čemu sam se mnogo puta deklarirao, izjasnio, ali s druge strane kad bi se dogodilo da taj projekt puka Hajduka uspije, onda kreatori, autori, operativci zaslužuju sva priznanja, pa i nagrade, recimo, Grada, čak državna odlikovanja.

Hajduk je velik klub, po mojem uvjerenju, reći ću i relevantnim saznanjima, najveći u Hrvatskoj, pa i bivšoj Jugoslaviji, jednostavno jedan od najvećih na svijetu. Ono što klub čini velikim osim tradicije, to su razna djela, podvizi, doprinosi, tako da jedan klub faktički postane javno dobro.

Osnova svega su ipak rezultati, jer oni privlače, to ne treba tumačiti i gledatelje i sponzore i dobročinitelje i poslovne partnere, posebno su bitni za plasman igrača i to ne po onoj “dajem samo da prodam” nego po isključivoj logici prodaje kad odgovara interesima kluba. I ova uprava može kazati da su prodali zato jer nije bilo drugog izlaza, jer je u pitanju preživljavanje. No, Hajduk nije klub za puko preživljavanje.

Svjedoci smo da je na utakmicama u Poljudu sve manje gledatelja, čak ne dolaze ni svi oni koji su kupili godišnje pretplate. A i te pretplate su davane po povoljnoj cijeni, pa i da su davane ispod cijene ne treba se tome podsmjehivati. Vremena su teška i svaka kuna koja uđe u klupsku blagajnu ima svoju vrijednost, ali za naše klubove u većini, pa čak i za Hajduka, svaka domaća utakmica donosi minus u kasi.

Broj navijača, potpuno je normalno, ovisi više o rezultatima nego od ljubavi prema klubu. U vrijeme predsjednikovanja Joška Svaguše, bez obzira na irealni otpor dijela Torcide, sjetimo se na najmanje sedam/osam utakmica bilo je po dvadeset i ohoho tisuća navijača: na onih šest europskih, pa u derbiju s Dinamo, čak i na prijateljskoj utakmici sjećanja protiv Hamburgera! To su bili pravi inkasi.

Danas ima dosta onih grlatih koje zadovoljava hepening u Varaždinu, to kako su “bijeli” gostovali protiv danas sjene nekad značajnog Varteksa. U redu, ako su to dometi koje određene grupe čine sretnima i zadovoljnima, ali moraju shvatiti da je većina pristalica Hajduka baš frustrirana izvedbama i dosezima njihovih ljubimaca posljednjih sezona.

U povijesti Hajduka mnogo je značajnih datuma, odnosno događaja koji dokazuju veličinu “bijelih”. Međutim, teško mi je prihvatiti da je 22. 11. 2014., dan kad je Hajduk ponovo postao velik klub. Naime, ocjenu značaja tog dana kad “bijeli” nisu istrčali na teren u Maksimiru u derbiju protiv Dinama, može se dati samo s vremenskom distancijom. Možda će se u budućnosti taj događaj drukčije vrednovati…

“Bijeli“ su jednom, prije 61 godinu, izveli taj prkosni čin, kad su predali bez borbe utakmicu Sarajevu u znak prosvjeda za nepravedno kažnjavanje Vladimira Beare i Bernarda Vukasa (sa zakašnjenjem su trebali doći na pripreme reprezentacije u ondašnji Titograd). Ta predaja iz 1954., kao i ova iz 2014. predstavljaju puki revolt prema nogometnim strukturama. Na žalost, bez posebnog učinka, osim gubitka bodova.

Hajduk je naš velik, najveći klub zato, jer je:
- najstariji hrvatski prvoligaš
- jedini koji je od prvog prvenstva kraljevske Jugoslavije 1923. do danas uvijek u prvoj ligi
- jedini (za sada) koji je osvojio prvenstvo države (1950.) bez izgubljene utakmice
- prvi koji je gostovao na svih pet kontinenata
- jedini koji je kompletan igrao u dresu državne reprezentacije (točnije desetorica, jer je vratar Otmar Gazzari bio talijanski državljanin) i to 1924. protiv Čehoslovačke u Zagrebu (0:2)
- odbio igrati u talijanskoj Serie A, ali nije igrao ni u prvenstvima NDH
- jedini koji je gotovo u kompletnom sastavu otišao u partizane i priključio se antifašističkoj borbi
- jedini koji je dobio priznanje kao “Momčad slobodne Francuske”
- jedini koji je u Europi u vrijeme Drugog svjetskog rata igrao pred tridesetak tisuća gledatelja (Bari, 1944.)
- jedini koji je od klubova s područja bivše Jugoslavije pet puta službeno priman kod Tita
- dvaput odbijao poslije Drugog svjetskog rata postati Partizan
- jedini koji je od hrvatskih klubova dvaput primljen kod pape Ivana Pavla Drugog
- jedini koji je imao trenera novatora barba Luku Kaliternu
- jedini čiji je trener Tomislav Ivić najuspješniji stručnjak s ovog područja u Europi
- klub s najstarijom navijačkom obitelji: Torcida je rođena 1950., obnovljena tek kasnije po preseljenju na Poljud
- jedini u Hrvatskoj s dva kontinentalca (Beara i Vukas)
- jedini s pet osvojenih kupova uzastopno u bivšoj Jugoslaviji
- jedini koji ima svoju operu “Kraljicu lopte”, tv serijal “Velo misto”, igrokaz u povodu 100 godina kluba
- prvi koji je izveo preoblikovanje…

Ima još toga, od one fantastične proslave stogodišnjice rođenja kluba u režiji navijača, pa službeno najmanje pedesetak komponiranih pjesama u čast Hajduka, onda, to je i jedini naš klub čiji se barjak vijorio na Everestu zahvaljujući Stipi Božiću, ali možda najvažnije od svega što je odvajkada bio protuteža hegemonijama klubova iz Beograda (znalo ih je biti po četiri u ligi) i Zagreba (po tri).

Kad će se Hajduk vratiti na mjesto koje zaslužuje, a to je vodeća uloga najmanje u Hrvatskoj, teško je prognozirati. I neka u tim nastojanjima voljeni klub ponesu navijači, neka ga vrate na stare pozicije oni koji zagovaraju projekt “Dite puka“, neka se to dogodi, ali ipak ne tko zna kad, to da Hajduk pluta u HNL-u kao posljednjih godina. Ono što se traži to su rezultati na terenu, u nadmetanjima u prvenstvu, a ne neka pusta nadanja da će se jednog dana dogoditi taj povratak, barem sličan danima slavne prošlosti.

Zdravko Reić
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-23 17:47:33 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-24 16:46:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-24 17:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10146 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/23/Spektar/hajdukodbor00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x420" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4244875 Threads: 2 Questions: 130350225 Slow queries: 55937 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3933099 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/zdravko-reic-evo-zasto-smo-veliki-274367 [printLink] => /sport/hajduk/zdravko-reic-evo-zasto-smo-veliki-274367?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228893 [name] => zdravkoreić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkoreic [link] => /tag/zdravkoreic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232252 [name] => glavaubalunu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glavaubalunu [link] => /tag/glavaubalunu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Reić: Evo zašto smo veliki... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-05-35-58-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/23/Spektar/hajdukodbor00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/23/Spektar/hajdukodbor00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Hajduk je na žalost svojih navijača baš na nizbrdici, jer osim teškog poraza u derbiju protiv Dinama, što je upotpunilo gubitničku sliku sezone, naišla su još dva ništa manje važna udarca reputaciji “bijelih“: poraz kadeta u polufinalu kupa, također protiv Dinama (u prvoj utakmici u Zagrebu 1:1, u uzvratu u Splitu 1:3), ali i pionira u finalu kupa, opet od Dinama (0:2 u Zagrebu). Nije lako nositi se s takvim rezultatima…

Navijači Hajduka, ljubitelji i poklonici “bijelih” širom svijeta, imaju dva osjećaja ili može se kazati raspoloženja: jedno vedro u odnosu na slavnu prošlost kluba i drugo tužno zbog aktualnog stanja, po nekima i sumorno u odnosu na budućnost. A to znači da se i danas živi od sjećanja iz prošlosti. Jer, od ovog igračkog kadra ne može se ništa drugo očekivati doli osrednjost, eventualno borbu za gornji dio prvenstvene tablice, a pogotovo je loša perspektiva u odnosu na budućnost, o čemu je zborio i bivši trener Igor Tudor:

- Teški dani tek očekuju Hajduka jer u mlađim uzrastima ne vidim materijala za prvu momčad.

Inzistiranje na sunčanoj strani kluba, onoj financijskoj, to kako je predsjednik Marin Brbić majstorski sredio, svakako je jedan od bitnih elemenata za pravi iskorak, ali jedino u slučaju da se nađu sponzori, donatori, investitori.

Ma ne jašem ja, kako mi predbacuju, podbacuju, podmeću drugi znani i neznani, kolumnisti, komentatori, navijači, da se Hajduka mora prodati, da je neophodan jedan vlasnik i tome slično. Ono o čemu ne dvojim to je pitanje odgovornosti svih koji - po meni - uživaju u utopističkoj ideji o samoodrživosti Hajduka.

Složit ćete se, nadam se, da je legitimno sumnjati, o čemu sam se mnogo puta deklarirao, izjasnio, ali s druge strane kad bi se dogodilo da taj projekt puka Hajduka uspije, onda kreatori, autori, operativci zaslužuju sva priznanja, pa i nagrade, recimo, Grada, čak državna odlikovanja.

Hajduk je velik klub, po mojem uvjerenju, reći ću i relevantnim saznanjima, najveći u Hrvatskoj, pa i bivšoj Jugoslaviji, jednostavno jedan od najvećih na svijetu. Ono što klub čini velikim osim tradicije, to su razna djela, podvizi, doprinosi, tako da jedan klub faktički postane javno dobro.

Osnova svega su ipak rezultati, jer oni privlače, to ne treba tumačiti i gledatelje i sponzore i dobročinitelje i poslovne partnere, posebno su bitni za plasman igrača i to ne po onoj “dajem samo da prodam” nego po isključivoj logici prodaje kad odgovara interesima kluba. I ova uprava može kazati da su prodali zato jer nije bilo drugog izlaza, jer je u pitanju preživljavanje. No, Hajduk nije klub za puko preživljavanje.

Svjedoci smo da je na utakmicama u Poljudu sve manje gledatelja, čak ne dolaze ni svi oni koji su kupili godišnje pretplate. A i te pretplate su davane po povoljnoj cijeni, pa i da su davane ispod cijene ne treba se tome podsmjehivati. Vremena su teška i svaka kuna koja uđe u klupsku blagajnu ima svoju vrijednost, ali za naše klubove u većini, pa čak i za Hajduka, svaka domaća utakmica donosi minus u kasi.

Broj navijača, potpuno je normalno, ovisi više o rezultatima nego od ljubavi prema klubu. U vrijeme predsjednikovanja Joška Svaguše, bez obzira na irealni otpor dijela Torcide, sjetimo se na najmanje sedam/osam utakmica bilo je po dvadeset i ohoho tisuća navijača: na onih šest europskih, pa u derbiju s Dinamo, čak i na prijateljskoj utakmici sjećanja protiv Hamburgera! To su bili pravi inkasi.

Danas ima dosta onih grlatih koje zadovoljava hepening u Varaždinu, to kako su “bijeli” gostovali protiv danas sjene nekad značajnog Varteksa. U redu, ako su to dometi koje određene grupe čine sretnima i zadovoljnima, ali moraju shvatiti da je većina pristalica Hajduka baš frustrirana izvedbama i dosezima njihovih ljubimaca posljednjih sezona.

U povijesti Hajduka mnogo je značajnih datuma, odnosno događaja koji dokazuju veličinu “bijelih”. Međutim, teško mi je prihvatiti da je 22. 11. 2014., dan kad je Hajduk ponovo postao velik klub. Naime, ocjenu značaja tog dana kad “bijeli” nisu istrčali na teren u Maksimiru u derbiju protiv Dinama, može se dati samo s vremenskom distancijom. Možda će se u budućnosti taj događaj drukčije vrednovati…

“Bijeli“ su jednom, prije 61 godinu, izveli taj prkosni čin, kad su predali bez borbe utakmicu Sarajevu u znak prosvjeda za nepravedno kažnjavanje Vladimira Beare i Bernarda Vukasa (sa zakašnjenjem su trebali doći na pripreme reprezentacije u ondašnji Titograd). Ta predaja iz 1954., kao i ova iz 2014. predstavljaju puki revolt prema nogometnim strukturama. Na žalost, bez posebnog učinka, osim gubitka bodova.

Hajduk je naš velik, najveći klub zato, jer je:
- najstariji hrvatski prvoligaš
- jedini koji je od prvog prvenstva kraljevske Jugoslavije 1923. do danas uvijek u prvoj ligi
- jedini (za sada) koji je osvojio prvenstvo države (1950.) bez izgubljene utakmice
- prvi koji je gostovao na svih pet kontinenata
- jedini koji je kompletan igrao u dresu državne reprezentacije (točnije desetorica, jer je vratar Otmar Gazzari bio talijanski državljanin) i to 1924. protiv Čehoslovačke u Zagrebu (0:2)
- odbio igrati u talijanskoj Serie A, ali nije igrao ni u prvenstvima NDH
- jedini koji je gotovo u kompletnom sastavu otišao u partizane i priključio se antifašističkoj borbi
- jedini koji je dobio priznanje kao “Momčad slobodne Francuske”
- jedini koji je u Europi u vrijeme Drugog svjetskog rata igrao pred tridesetak tisuća gledatelja (Bari, 1944.)
- jedini koji je od klubova s područja bivše Jugoslavije pet puta službeno priman kod Tita
- dvaput odbijao poslije Drugog svjetskog rata postati Partizan
- jedini koji je od hrvatskih klubova dvaput primljen kod pape Ivana Pavla Drugog
- jedini koji je imao trenera novatora barba Luku Kaliternu
- jedini čiji je trener Tomislav Ivić najuspješniji stručnjak s ovog područja u Europi
- klub s najstarijom navijačkom obitelji: Torcida je rođena 1950., obnovljena tek kasnije po preseljenju na Poljud
- jedini u Hrvatskoj s dva kontinentalca (Beara i Vukas)
- jedini s pet osvojenih kupova uzastopno u bivšoj Jugoslaviji
- jedini koji ima svoju operu “Kraljicu lopte”, tv serijal “Velo misto”, igrokaz u povodu 100 godina kluba
- prvi koji je izveo preoblikovanje…

Ima još toga, od one fantastične proslave stogodišnjice rođenja kluba u režiji navijača, pa službeno najmanje pedesetak komponiranih pjesama u čast Hajduka, onda, to je i jedini naš klub čiji se barjak vijorio na Everestu zahvaljujući Stipi Božiću, ali možda najvažnije od svega što je odvajkada bio protuteža hegemonijama klubova iz Beograda (znalo ih je biti po četiri u ligi) i Zagreba (po tri).

Kad će se Hajduk vratiti na mjesto koje zaslužuje, a to je vodeća uloga najmanje u Hrvatskoj, teško je prognozirati. I neka u tim nastojanjima voljeni klub ponesu navijači, neka ga vrate na stare pozicije oni koji zagovaraju projekt “Dite puka“, neka se to dogodi, ali ipak ne tko zna kad, to da Hajduk pluta u HNL-u kao posljednjih godina. Ono što se traži to su rezultati na terenu, u nadmetanjima u prvenstvu, a ne neka pusta nadanja da će se jednog dana dogoditi taj povratak, barem sličan danima slavne prošlosti.

Zdravko Reić
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/zdravko-reic-evo-zasto-smo-veliki-274367 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c671318c20a05baa37ff500020c44162d2e38fa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Rei%C4%87%3A+Evo+za%C5%A1to+smo+veliki...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-evo-zasto-smo-veliki-274367 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-evo-zasto-smo-veliki-274367 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukglava u balunu

Zdravko Reić: Evo zašto smo veliki...

Piše PSD.
24. svibnja 2015. - 19:21
Hajduk je na žalost svojih navijača baš na nizbrdici, jer osim teškog poraza u derbiju protiv Dinama, što je upotpunilo gubitničku sliku sezone, naišla su još dva ništa manje važna udarca reputaciji “bijelih“: poraz kadeta u polufinalu kupa, također protiv Dinama (u prvoj utakmici u Zagrebu 1:1, u uzvratu u Splitu 1:3), ali i pionira u finalu kupa, opet od Dinama (0:2 u Zagrebu). Nije lako nositi se s takvim rezultatima…

Navijači Hajduka, ljubitelji i poklonici “bijelih” širom svijeta, imaju dva osjećaja ili može se kazati raspoloženja: jedno vedro u odnosu na slavnu prošlost kluba i drugo tužno zbog aktualnog stanja, po nekima i sumorno u odnosu na budućnost. A to znači da se i danas živi od sjećanja iz prošlosti. Jer, od ovog igračkog kadra ne može se ništa drugo oček...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:35