stdClass Object ( [id] => 272122 [title] => Zdravko Reić: Hari, dokaži se [alias] => zdravko-reic-hari-dokazi-se [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U HAJDUKU su jedino smjene stalne, kako personalne u rukovodostvu ili igračkom kadru, tako i na terenu - u igrama, pogotovo u rezultatima. Poslije četiri poraza stigla je pobjeda u Koprivnici, što je sličan zaokret kao na startu proljetnog dijela prvenstva kad su “bijeli“ u četiri kola osvojili mršava četiri boda i onda pobijedili u Osijeku.

Jednostavno, navijači Hajduka su osuđeni na šokovite mijene, što su dobro podnosili dugi niz mjeseci, recimo 22 mjeseca koliko je na kormilu bio trener Igor Tudor. Jer, on je prihvaćen s onom formulom “uno di noi“ i to je bilo najbolje što se događalo s navijačkom masom. To da su podržavali “bijele“ i u trenucima kad se gubilo utakmice, čak i kad se igralo slabo.

Ipak strpljenje napušta većinu navijača Hajduka bez obzira što se na sva zvona, uz pomoć angažiranih medijskih glasnogovornika, pumpa optimizam i naglašava nada u budućnost. Radi se o tome da mnogi još uvijek vjeruju kako je projekt Naš Hajduk u stanju izvući klub iz krize, vinuti ga do šampionskih visina.

Bez i najmanje farse, ponovit ću, bilo bi stvarno predivno da osim financijske stabilizacije nadođe i ona rezultatska. Neki sumnjaju u taj sretan rasplet, pa ih žestoki zagovornici projekta dočekuju na nož, tretiraju kao mrske neprijatelje, tako da se stvara ne samo netrpeljivost nego i mržnja.

Trend je na ovim prostorima da navijači žele voditi glavnu riječ i to ne samo s tribina, gdje su pozvani biti onaj važni, dragi dvanaesti igrač. Nezadovoljstvo lako eruptira, dolazi do ispada i nereda, što nije specijalnost samo dijela navijača Hajduka.

Eno u Beogradu se dogodio pravi navijački rat između “delija“ i “grobara“, u Mostaru su “plemići“ napali nedužne planinare (krivo su shvaćene crvene markacijske točke na odijelima planinara “Prenja“, protumačeni su kao navijači “rođenih“). U Zadru su se na rivi potukli pripadnici Tornada i Funcuta… Dio nabusitih navijača Hajduka želio je obračun s “bijelima“ poslije eliminacije u kupu.

Ti incidenti nisu izazvali klubove, čiji su navijači sudjelovali u neredima, na reakciju. Tu i tamo bilo je nekih mlakih priopćenja u stilu “to nisu pravi navijači“. Zavladao je strah, došlo je do toga da se ne smije uputiti ni najblaža primjedba u odnosu na ponašanje navijače, pa ma kako ono bilo siledžijsko.

Poslije dramatičnih prijetnji igračima Hajduka u Parku mladeži dobio sam informaciju od kolege, koji se inače diči svojom provjerenošću i povjerljivim izvorima, kako je jedan igrač Hajduka zamolio zaštitu od uprave. Jer, “dajem sve od sebe, na treningu i utakmici, plaću primam sa zakašnjenjem“…

Reklo bi se jedan normalni, uljuđeni apel rukovodstvu kluba da se utječe na navijače i zatraži korektnije ponašanje. Ajme, čim je izjava objavljena nastala je strka sa svih strana kako od prvotimca Hajduka i njegove obitelji, tako i od funkcionara kluba. Kritička nota na račun pojedinih nasilnika ne smije biti objavljena, jer će doći do obračuna, u najbolju ruku “izbušit će nam gume na autu“.

Na snazi je isključivo dodvoravanje navijačima. Oduvijek im se titralo i tumačilo kako su oni presudna snaga kluba ili reprezentacije, pogotovo oni žestoki, koji stvarno daju snagu svojim ljubimcima, izazivaju ih na još veće napore. Malo po malo, naročito posljednjih godina navijači su od amorfne mase postale organizirani do te mjere da, kad je Hajduk u pitanju, vode glavnu riječ. Bilo izravno kao u slučajevima kad su spriječili angažman nekih igrača i trenera za Hajduka, bilo posredno kad su izražavali svoja negodovanja.

Stalno se provlači osnovna dilema oko statusa Hajduka, to jest može li opstati u današnjem obliku ili ga treba prodati. Točnije, masovna je želja pripadnika splitskog kluba da Hajduk ostane svoj, odnosno njihov, pa se isključuje svaka mogućnost prodaje većinskog paketa dionica nekom poduzetniku ili grupi imućnih ljudi. Ali kako vrijeme odmiče, a Hajduk ima sve nestalniju ulogu u hrvatskim okvirima, tako raste broj onih koji su skloni boljem i bogatijem vlasniku od grada Splita.

Na pragu smo novih izbora za Nadzorni odbor, bit će zanimljivo vidjeti tko će se kandidirati. Vrlo vjerojatno će većina iz aktualnog vodstva odustati od novog mandata. Kad su po novom sustavu glasovanja birana sedmorica od strane članova udruge Naš Hajduk bio je to veliki iskorak, jer se nadzornici nisu određivali po stranačkom ključu nego po svojoj pripadnosti bijeloj boji i ugledu u društvu.

No, kad su stjecajem nesretnih okolnosti iz Nadzornog odbora morala odstupiti dva udarna člana, dr. Josip Paladino i Šime Luketin, ostao je krnji sastav, koji bez obzira na pošteni, časni pristup zadacima ipak nije pokazao potrebnu snagu za vođenje kluba kakav je Hajduk.

Počela su lobiranja, nagovaranja pojedinih uglednika da se jave na natječaj, mnogo je više onih ambicioznih koji s jedne strane vjeruju kako oni znaju bolje, ali među kojima ima i onih sa željom za publicitetom, odnosno za stjecanjem statusa u društvu. Svojevremeno mi je Nadan Vidošević, u trenucima svoje najveće snage i popularnosti, rekao:

- Više mi je značilo biti predsjednik Hajduka nego ministar gospodarstva.

Pa tako je i većina članova Nadzornog odbora “bijelih“ (ne odnosi se na dr. Paladina i Luketina) doživjela važnost, na žalost čak veću društvenu verifikaciju od one koju imaju u privatnom životu kao na primjer nastavnici na fakultetu. I nitko ne može sumnjati u njihovo zalaganje, dobre namjere, čast, poštenje, privrženost bijelom dresu, ali je u pitanju njihova sposobnost da Hajduka vrate na pozicije stare slave.

Kod izbora Nadzornog odbora i članova uprave nije dovoljna demonstracija ljubavi i odanosti, potrebna je sposobnost izgradnje jačeg kluba u čemu je - kako god okrenuli - bitna financijska moć. Dakle, ili treba naći sponzore koji će osigurati igračku kvalitetu i pravog trenera, ili tražiti izlaz u privatnom kapitalu.

Nedavno je Igor Tudor u nastupu na RTL-u, u okviru emisije HNL-a, priznao da je “svim srcem uz projekt navijača, ali je pitanje može li se uspjeti bez pravog vlasnika”. Udruga Naš Hajduk ima mandat nastavka prakse na još četiri godine do kada bi se moralo iskristalizirati i među njezinim članovima saznanje je li to pravi put. Nažalost, u navijačkom korpusu Hajduka ima i nestrpljivih, koji bi željeli što brži povratak “bijelih“ u ravnopravnu borbu s drugima, sad vodećima Dinamom i Rijekom.

Ovoj momčadi Hajduka, pokazalo se, trebaju dodatni stimulansi da bi izborili europske vize. Predsjednik Marin Brbić je kao svoj adut obećao kolektivnu premiju od 100.000 eura, koje bi igrači trebali podijeliti po zaslugama i sudjelovanjima. Objektivno, to i neće biti neki naročit novac, ali je ipak mnogostruko veći od onog kad je Brbić prije tri godine ponudio u Rigi premiju od 500 eura po glavi samo da se prođe Skonto i osigura dvoboj protiv milanskog Intera, koji je donosio zaradu u praznu blagajnu.

I uopće ne treba postavljati pitanje što ovaj Hajduk može u Europi, važno je održavati kontinuitet nastupa. Bitnije je da se osigura pravi trener ili da Hari Vukas u preostalih pet utakmica dokaže sposobnost i uvjeri javnost kako zaslužuje opstanak na kormilu. A još značajnije je da momčad ostane na okupu, što je zapravo, na žalost, znanstvena fantastika.

Zdravko Reić
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-02 18:18:24 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-03 16:53:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-03 16:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4909 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/02/Spektar/vukaskonferencija00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7543971 Threads: 2 Questions: 1610065543 Slow queries: 4778351 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110760196 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/zdravko-reic-hari-dokazi-se-272122 [printLink] => /sport/hajduk/zdravko-reic-hari-dokazi-se-272122?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232252 [name] => glavaubalunu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glavaubalunu [link] => /tag/glavaubalunu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 230336 [name] => ZdravkoReić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkoreic [link] => /tag/zdravkoreic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Reić: Hari, dokaži se [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-15-23-28-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/02/Spektar/vukaskonferencija00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/02/Spektar/vukaskonferencija00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U HAJDUKU su jedino smjene stalne, kako personalne u rukovodostvu ili igračkom kadru, tako i na terenu - u igrama, pogotovo u rezultatima. Poslije četiri poraza stigla je pobjeda u Koprivnici, što je sličan zaokret kao na startu proljetnog dijela prvenstva kad su “bijeli“ u četiri kola osvojili mršava četiri boda i onda pobijedili u Osijeku.

Jednostavno, navijači Hajduka su osuđeni na šokovite mijene, što su dobro podnosili dugi niz mjeseci, recimo 22 mjeseca koliko je na kormilu bio trener Igor Tudor. Jer, on je prihvaćen s onom formulom “uno di noi“ i to je bilo najbolje što se događalo s navijačkom masom. To da su podržavali “bijele“ i u trenucima kad se gubilo utakmice, čak i kad se igralo slabo.

Ipak strpljenje napušta većinu navijača Hajduka bez obzira što se na sva zvona, uz pomoć angažiranih medijskih glasnogovornika, pumpa optimizam i naglašava nada u budućnost. Radi se o tome da mnogi još uvijek vjeruju kako je projekt Naš Hajduk u stanju izvući klub iz krize, vinuti ga do šampionskih visina.

Bez i najmanje farse, ponovit ću, bilo bi stvarno predivno da osim financijske stabilizacije nadođe i ona rezultatska. Neki sumnjaju u taj sretan rasplet, pa ih žestoki zagovornici projekta dočekuju na nož, tretiraju kao mrske neprijatelje, tako da se stvara ne samo netrpeljivost nego i mržnja.

Trend je na ovim prostorima da navijači žele voditi glavnu riječ i to ne samo s tribina, gdje su pozvani biti onaj važni, dragi dvanaesti igrač. Nezadovoljstvo lako eruptira, dolazi do ispada i nereda, što nije specijalnost samo dijela navijača Hajduka.

Eno u Beogradu se dogodio pravi navijački rat između “delija“ i “grobara“, u Mostaru su “plemići“ napali nedužne planinare (krivo su shvaćene crvene markacijske točke na odijelima planinara “Prenja“, protumačeni su kao navijači “rođenih“). U Zadru su se na rivi potukli pripadnici Tornada i Funcuta… Dio nabusitih navijača Hajduka želio je obračun s “bijelima“ poslije eliminacije u kupu.

Ti incidenti nisu izazvali klubove, čiji su navijači sudjelovali u neredima, na reakciju. Tu i tamo bilo je nekih mlakih priopćenja u stilu “to nisu pravi navijači“. Zavladao je strah, došlo je do toga da se ne smije uputiti ni najblaža primjedba u odnosu na ponašanje navijače, pa ma kako ono bilo siledžijsko.

Poslije dramatičnih prijetnji igračima Hajduka u Parku mladeži dobio sam informaciju od kolege, koji se inače diči svojom provjerenošću i povjerljivim izvorima, kako je jedan igrač Hajduka zamolio zaštitu od uprave. Jer, “dajem sve od sebe, na treningu i utakmici, plaću primam sa zakašnjenjem“…

Reklo bi se jedan normalni, uljuđeni apel rukovodstvu kluba da se utječe na navijače i zatraži korektnije ponašanje. Ajme, čim je izjava objavljena nastala je strka sa svih strana kako od prvotimca Hajduka i njegove obitelji, tako i od funkcionara kluba. Kritička nota na račun pojedinih nasilnika ne smije biti objavljena, jer će doći do obračuna, u najbolju ruku “izbušit će nam gume na autu“.

Na snazi je isključivo dodvoravanje navijačima. Oduvijek im se titralo i tumačilo kako su oni presudna snaga kluba ili reprezentacije, pogotovo oni žestoki, koji stvarno daju snagu svojim ljubimcima, izazivaju ih na još veće napore. Malo po malo, naročito posljednjih godina navijači su od amorfne mase postale organizirani do te mjere da, kad je Hajduk u pitanju, vode glavnu riječ. Bilo izravno kao u slučajevima kad su spriječili angažman nekih igrača i trenera za Hajduka, bilo posredno kad su izražavali svoja negodovanja.

Stalno se provlači osnovna dilema oko statusa Hajduka, to jest može li opstati u današnjem obliku ili ga treba prodati. Točnije, masovna je želja pripadnika splitskog kluba da Hajduk ostane svoj, odnosno njihov, pa se isključuje svaka mogućnost prodaje većinskog paketa dionica nekom poduzetniku ili grupi imućnih ljudi. Ali kako vrijeme odmiče, a Hajduk ima sve nestalniju ulogu u hrvatskim okvirima, tako raste broj onih koji su skloni boljem i bogatijem vlasniku od grada Splita.

Na pragu smo novih izbora za Nadzorni odbor, bit će zanimljivo vidjeti tko će se kandidirati. Vrlo vjerojatno će većina iz aktualnog vodstva odustati od novog mandata. Kad su po novom sustavu glasovanja birana sedmorica od strane članova udruge Naš Hajduk bio je to veliki iskorak, jer se nadzornici nisu određivali po stranačkom ključu nego po svojoj pripadnosti bijeloj boji i ugledu u društvu.

No, kad su stjecajem nesretnih okolnosti iz Nadzornog odbora morala odstupiti dva udarna člana, dr. Josip Paladino i Šime Luketin, ostao je krnji sastav, koji bez obzira na pošteni, časni pristup zadacima ipak nije pokazao potrebnu snagu za vođenje kluba kakav je Hajduk.

Počela su lobiranja, nagovaranja pojedinih uglednika da se jave na natječaj, mnogo je više onih ambicioznih koji s jedne strane vjeruju kako oni znaju bolje, ali među kojima ima i onih sa željom za publicitetom, odnosno za stjecanjem statusa u društvu. Svojevremeno mi je Nadan Vidošević, u trenucima svoje najveće snage i popularnosti, rekao:

- Više mi je značilo biti predsjednik Hajduka nego ministar gospodarstva.

Pa tako je i većina članova Nadzornog odbora “bijelih“ (ne odnosi se na dr. Paladina i Luketina) doživjela važnost, na žalost čak veću društvenu verifikaciju od one koju imaju u privatnom životu kao na primjer nastavnici na fakultetu. I nitko ne može sumnjati u njihovo zalaganje, dobre namjere, čast, poštenje, privrženost bijelom dresu, ali je u pitanju njihova sposobnost da Hajduka vrate na pozicije stare slave.

Kod izbora Nadzornog odbora i članova uprave nije dovoljna demonstracija ljubavi i odanosti, potrebna je sposobnost izgradnje jačeg kluba u čemu je - kako god okrenuli - bitna financijska moć. Dakle, ili treba naći sponzore koji će osigurati igračku kvalitetu i pravog trenera, ili tražiti izlaz u privatnom kapitalu.

Nedavno je Igor Tudor u nastupu na RTL-u, u okviru emisije HNL-a, priznao da je “svim srcem uz projekt navijača, ali je pitanje može li se uspjeti bez pravog vlasnika”. Udruga Naš Hajduk ima mandat nastavka prakse na još četiri godine do kada bi se moralo iskristalizirati i među njezinim članovima saznanje je li to pravi put. Nažalost, u navijačkom korpusu Hajduka ima i nestrpljivih, koji bi željeli što brži povratak “bijelih“ u ravnopravnu borbu s drugima, sad vodećima Dinamom i Rijekom.

Ovoj momčadi Hajduka, pokazalo se, trebaju dodatni stimulansi da bi izborili europske vize. Predsjednik Marin Brbić je kao svoj adut obećao kolektivnu premiju od 100.000 eura, koje bi igrači trebali podijeliti po zaslugama i sudjelovanjima. Objektivno, to i neće biti neki naročit novac, ali je ipak mnogostruko veći od onog kad je Brbić prije tri godine ponudio u Rigi premiju od 500 eura po glavi samo da se prođe Skonto i osigura dvoboj protiv milanskog Intera, koji je donosio zaradu u praznu blagajnu.

I uopće ne treba postavljati pitanje što ovaj Hajduk može u Europi, važno je održavati kontinuitet nastupa. Bitnije je da se osigura pravi trener ili da Hari Vukas u preostalih pet utakmica dokaže sposobnost i uvjeri javnost kako zaslužuje opstanak na kormilu. A još značajnije je da momčad ostane na okupu, što je zapravo, na žalost, znanstvena fantastika.

Zdravko Reić
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/zdravko-reic-hari-dokazi-se-272122 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bb1f7d052a413db8f0525271bf977370a6fdb0c9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Rei%C4%87%3A+Hari%2C+doka%C5%BEi+se&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-hari-dokazi-se-272122 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-hari-dokazi-se-272122 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukglava u balunu

Zdravko Reić: Hari, dokaži se

Piše PSD.
3. svibnja 2015. - 18:52
U HAJDUKU su jedino smjene stalne, kako personalne u rukovodostvu ili igračkom kadru, tako i na terenu - u igrama, pogotovo u rezultatima. Poslije četiri poraza stigla je pobjeda u Koprivnici, što je sličan zaokret kao na startu proljetnog dijela prvenstva kad su “bijeli“ u četiri kola osvojili mršava četiri boda i onda pobijedili u Osijeku.

Jednostavno, navijači Hajduka su osuđeni na šokovite mijene, što su dobro podnosili dugi niz mjeseci, recimo 22 mjeseca koliko je na kormilu bio trener Igor Tudor. Jer, on je prihvaćen s onom formulom “uno di noi“ i to je bilo najbolje što se događalo s navijačkom masom. To da su podržavali “bijele“ i u trenucima kad se gubilo utakmice, čak i kad se igralo slabo.

Ipak strpljenje napušta većinu navijača Hajduka bez obzira š...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:23