stdClass Object ( [id] => 255998 [title] => Zdravko Reić: Navijači najveća snaga Hajduka [alias] => zdravko-reic-navijaci-najveca-snaga-hajduka [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Navijači Hajduka, u prvom redu Torcida, pokrenuli su lavinu zahtjeva za promjenama u hrvatskom nogometu, pa su „bijeli“ sa svojim traženjima za ravnopravnije odnose dospjeli i do Sabora.

Napokon, jer je zaista odavno došlo, zapravo je već prošlo vrijeme da se pristupi sređivanju, premda onako generalno nogomet u Hrvatskoj ni iz bliza nije tako loš kako ga žele prikazati i to u prvom redu od strane navijača, koji se osjećaju frustrirano iz raznih razloga.

Hajduk je jedno vrijeme, može se kazati do ljeta 2005., bio ravnopravan svojem vječnom rivalu Dinamu, što se dade zaključiti po osvojenim trofejima („bijeli“ šest prvenstava i četiri kupa, „modri“ po sedam prvenstava i kupova), ali i po svojem utjecaju u forumima, posebno po broju reprezentativaca koji su imali svoje korijene u Poljudu.

Međutim, od tada je Dinamo zavladao hrvatskom scenom što se očituje u devet uzastopnih naslova prvaka i pet kupova (Hajduk i Rijeka osvojili su po dva kupa), „modri“ su u posljednjem desetljeću zaista superiorni, tako da su – kako je izračunao ugledni kolega Ozren Podnar, naravno i drčni navijač Dinama – osvojili čak 195 bodova više od splitskih „bijelih“. Taj podatak neumoljivo govori o aktualnoj razlici između dva najveća kluba.

Protežirani Dinamo

Dinamo je, opet ću ponoviti, nekima biti i dosadan, dakle pisao sam, već od starta u pravilu poslije pet, šest kola ostvarivao veliku prednost, rekao bih nedostižnu. U tih startnim utakmicama u pravilu je Hajduk bio zaustavljan, zakočen, stopiran nekim sudačkim odlukama.

No, to nije bila novost, Dinamo je otkako je Hrvatske bio protežiran od strane sudaca, tako da sam početkom devedesetih izradio analizu dosuđenih kaznenih udaraca, pa je lako bilo ustanoviti da su suci svirali jedanaesterce za „modre“ u pravilu kod knap-omjera, ono 0:0 ili 1:1, znači kad se lomio rezultat.

U premijernom prvenstvu Hrvatske, sjećam se dobro, ipak sam prekontrolirao u arhivi, Hajduk je od starta odmakao Dinamu, poslije sedam kola „bijeli“ 13 bodova (uz pobjedu u Maksimiru s 2:1), „modri“ osam i onda se dogodila pobjeda Inkera u Poljudu s 2:0. Ma imao je Inker dobru momčad, te sezone su čak osvojili kup, ali je „malog diva iz Zaprešića“ pogurao sudac Božo Mamić. Napisao sam tada komentar „E moj Mamiću bjelovarski“, dapače ustvrdio sam da ispod sudačke uniforme sigurno nosi dres Dinama.

Najstrašnije je bilo na derbiju u Zagrebu Croatia-Hajduk 1:1, u finišu prvenstva 1998/99., tada sam baš bezobrazno skakao po novinarskoj tribini i vikao zagrebačkim kolegama „je li to sramota kako sudi Ivan Novak iz Varaždina?“

Odmah u početku faul Dražena Ladića nad Matom Baturinom, to je bio školski kazneni udarac i crveni karton, naravno nedosuđen, onda je bilo ofsajda kao u priči, Josip Šimić je dao vodeći gol iz vrlo sumnjive pozicije, isključen je vratar Hajduka Tonći Gabrić, ušao Stipe Pletikosa, branio fantastično (dobio „desetku“), izjednačio Hrvoje Vuković.
Moram vas podsjetiti, prvi dio tog prvenstva: Croatia 53, Rijeka 52, Hajduk 42, u Ligu za prvaka ušlo se s prepolovljenim bodovima: Croatia 27, Rijeka 26, Hajduk 21. Poslije sedam kola doigravanja: Hajduk 38, Croatia 38, Rijeka 37, pa taj derbi koji „bijeli“ nisu smjeli dobiti. Bilo je katastrofalno u toj situaciji da su pojedini članovi uprave Hajduka zbog svojeg ulizivanja predsjedniku države Franji Tuđmanu željeli pobjedu Dinama (svjedoči i danas trener Ivan Katalinić).

A predsjednik splitskog kluba Željko Kovačević, koji je sjedio uz dr. Tuđmana u znak prosvjeda u drugom dijelu je otišao iz svečane lože Maksimira, završnicu utakmice je dočekao na jugu, među torcidašima.

Buna s juga, to jest sa sjevera Poljuda krenula je posljednjih godina, s razlogom, što se pokazalo i s neviđenim skandalom, ono kad je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš junački dokazao da su Željko Širić i Stjepan Djedović kupola sudačke mafije.

Tada je bilo različitih komentara: od onih zadivljenih do onih koji su tvrdili kako će Hajduk tek sada vidjeti što znači dirnuti se u suce, automatski delegate i kontrolore. Pa i u taboru Hajduka bilo je onih koji nisu odobravali Maleševu akciju, ali je činjenica da je i dalje tretman splitskog kluba od strane sudaca skandalozan. Ma sudili su tu i tamo suci i u korist „bijelih“, ali je to bilo isključivo u trenucima kad je sve bilo gotovo: Dinamo odmaglio, Hajduk zaostao.

Ova uprava, kao i one prethodne su se bunile, prosvjedovale, može se kazati mlakim načinom. A morali su i energičnije intervenirati, pa i tražiti političku zaštitu premda se svi stalno busaju „nećemo politiku u našu butigu“. Rukovodstva Hajduka, ova i prošla, mogli su zatražiti prijam kod ministra sporta, inzistirati na političkim akcijama za promjenu zakona i propisa.

Torcida ih je nagnala svojim „tsunamijem“. Branka Ramljak i drugi iz vodstva jednostavno su prisiljeni na akciju predaje derbija što je ipak, po općim ocjenama, bilo nedopustivo. Mogu se gospoda iz Hajduka pravdati koliko hoće: utakmica se morala igrati.

Sad kako je sve krenulo, napokon će doći do raščišćavanja. Iz Ministarstva unutarnjih poslova su ostali pri stajalištu da osim ona 33 huligana sa sudskim zabranama, na utakmicu nije smjelo ići ni onih 59 navijača Hajduka sa liste „C“. Pitanje je, po mnogima krucijalno, jesu li ti sa „C“ liste znali da su na njoj.

Naravno, kažu u policiji, jer su prekršajno kažnjeni i da su, na primjer, pokušali kupiti ulaznicu „on-line“ vidjeli bi da su na inkriminiranoj listi na kojoj su odreda recidivisti (ima ih koji su čak 11 puta prekršajno gonjeni).

Ministar Ranko Ostojić me upozorio da u Statutu Kluba navijača Hajduka Torcide u članku 8., gdje se nabrajaju djelatnosti kluba u trećoj alineji stoji: borba protiv navijačkog nasilja na stadionima.

- Dobro je da su se na sastanku u Saboru – rekao je Ostojić – svi složili u faktu da policiji ne odriču prava sastavljanja lista prekršitelja. Sad imamo savršenu priliku da se utvrde takozvane crne liste, ali se treba dogovoriti o tome kako i kome se oni s liste mogu žaliti u drugom stupnju. To će se riješiti, predložit ću da to bude Vijeće za građanski nadzor policijskog postupanja.

Navijači će ubuduće biti prisiljeni na personalizaciju ulaznica, to je zahtjev Europske komisije i UEFA, što u Hrvatskoj provode jedino HNS i Dinamo. Zanimljivo, tu vrstu „ticketinga“ ima i Hajduk, ali s tim procesom u Poljudu nešto ne štima. U stvari, problem je da se navijači u Hrvatskoj protive personalizaciji, što u neku ruku dovodi u sumnju da su svi složni u provođenju akcija protiv nasilja na stadionima.

Dugi proces

A što se tiče zaokreta u načinu izbora foruma – onih po županijama, pa skupštine HNS-a, to će biti dugi proces. Tu neće biti depolitizacije, jer je ogromna većina kako u sportu, pogotovo u nogometu stranački obojena i do položaja u klubovima ili županijama dolaze na krilima politike.

Ono što će biti učinkovito, to je napuštanje sustava „jedan klub – jedan glas“ (jednako kao što je nakaradno pravilo u sportskim savezima „jedan sport-jedan glas“), tako da će najjači klubovi, pa i Hajduk dobiti veći utjecaj. Premda se može dogoditi tzv. nelojalna koalicija, pa da klupski delegati nadjačaju Hajduka.

I za kraj poruka mojem dušobrižniku s portala Indexa: što mogu kad mi tepaju da sam doajen sportskog novinarstva u nas. Priznajem da sam u svojih pedeset i kusur godina novinarskog rada imao svoje favorite, neke sam i zagovarao (najbolji primjer je Tomislav Ivić), za pojedince drukao, ali što se tiče Igora Štimca nisam dao ruke u njegovoj prethodnoj borbi za raščišćavanje odnosa u nogometu, kao što nisam navijao za njegovo postavljenje na mjesto izbornika. Kajem se, trebao sam, koliko sam mogao, s nekim svojim utjecajem žestoko lobirati za Štimca.

Jednostavno, Štimac je rođeni lider nogometa, on ima sve kvalitete za ulogu vodećeg funkcionara, izbornika ili trenera.
E da, baš Štimac u našem razgovoru iznio je aktualnu veliku zabludu kod Hajduka: u velikim vremenima navijači su pljeskali igračkim zvijezdama, sad igrači s terena aplaudiraju navijačkim liderima.

ZDRAVKO REIĆ


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Duje Klarić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iz priloga spektar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-12-07 15:57:36 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-08 11:50:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-07 15:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5498 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/12/06/AAA/split_prosvjed10-291114_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x466" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15086530 Threads: 3 Questions: 3159114377 Slow queries: 7064198 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235131686 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/zdravko-reic-navijaci-najveca-snaga-hajduka-255998 [printLink] => /sport/hajduk/zdravko-reic-navijaci-najveca-snaga-hajduka-255998?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228893 [name] => zdravkoreić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkoreic [link] => /tag/zdravkoreic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232252 [name] => glavaubalunu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glavaubalunu [link] => /tag/glavaubalunu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Duje Klarić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iz priloga spektar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Reić: Navijači najveća snaga Hajduka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-23-53-05-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/06/AAA/split_prosvjed10-291114_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/06/AAA/split_prosvjed10-291114_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Navijači Hajduka, u prvom redu Torcida, pokrenuli su lavinu zahtjeva za promjenama u hrvatskom nogometu, pa su „bijeli“ sa svojim traženjima za ravnopravnije odnose dospjeli i do Sabora.

Napokon, jer je zaista odavno došlo, zapravo je već prošlo vrijeme da se pristupi sređivanju, premda onako generalno nogomet u Hrvatskoj ni iz bliza nije tako loš kako ga žele prikazati i to u prvom redu od strane navijača, koji se osjećaju frustrirano iz raznih razloga.

Hajduk je jedno vrijeme, može se kazati do ljeta 2005., bio ravnopravan svojem vječnom rivalu Dinamu, što se dade zaključiti po osvojenim trofejima („bijeli“ šest prvenstava i četiri kupa, „modri“ po sedam prvenstava i kupova), ali i po svojem utjecaju u forumima, posebno po broju reprezentativaca koji su imali svoje korijene u Poljudu.

Međutim, od tada je Dinamo zavladao hrvatskom scenom što se očituje u devet uzastopnih naslova prvaka i pet kupova (Hajduk i Rijeka osvojili su po dva kupa), „modri“ su u posljednjem desetljeću zaista superiorni, tako da su – kako je izračunao ugledni kolega Ozren Podnar, naravno i drčni navijač Dinama – osvojili čak 195 bodova više od splitskih „bijelih“. Taj podatak neumoljivo govori o aktualnoj razlici između dva najveća kluba.

Protežirani Dinamo

Dinamo je, opet ću ponoviti, nekima biti i dosadan, dakle pisao sam, već od starta u pravilu poslije pet, šest kola ostvarivao veliku prednost, rekao bih nedostižnu. U tih startnim utakmicama u pravilu je Hajduk bio zaustavljan, zakočen, stopiran nekim sudačkim odlukama.

No, to nije bila novost, Dinamo je otkako je Hrvatske bio protežiran od strane sudaca, tako da sam početkom devedesetih izradio analizu dosuđenih kaznenih udaraca, pa je lako bilo ustanoviti da su suci svirali jedanaesterce za „modre“ u pravilu kod knap-omjera, ono 0:0 ili 1:1, znači kad se lomio rezultat.

U premijernom prvenstvu Hrvatske, sjećam se dobro, ipak sam prekontrolirao u arhivi, Hajduk je od starta odmakao Dinamu, poslije sedam kola „bijeli“ 13 bodova (uz pobjedu u Maksimiru s 2:1), „modri“ osam i onda se dogodila pobjeda Inkera u Poljudu s 2:0. Ma imao je Inker dobru momčad, te sezone su čak osvojili kup, ali je „malog diva iz Zaprešića“ pogurao sudac Božo Mamić. Napisao sam tada komentar „E moj Mamiću bjelovarski“, dapače ustvrdio sam da ispod sudačke uniforme sigurno nosi dres Dinama.

Najstrašnije je bilo na derbiju u Zagrebu Croatia-Hajduk 1:1, u finišu prvenstva 1998/99., tada sam baš bezobrazno skakao po novinarskoj tribini i vikao zagrebačkim kolegama „je li to sramota kako sudi Ivan Novak iz Varaždina?“

Odmah u početku faul Dražena Ladića nad Matom Baturinom, to je bio školski kazneni udarac i crveni karton, naravno nedosuđen, onda je bilo ofsajda kao u priči, Josip Šimić je dao vodeći gol iz vrlo sumnjive pozicije, isključen je vratar Hajduka Tonći Gabrić, ušao Stipe Pletikosa, branio fantastično (dobio „desetku“), izjednačio Hrvoje Vuković.
Moram vas podsjetiti, prvi dio tog prvenstva: Croatia 53, Rijeka 52, Hajduk 42, u Ligu za prvaka ušlo se s prepolovljenim bodovima: Croatia 27, Rijeka 26, Hajduk 21. Poslije sedam kola doigravanja: Hajduk 38, Croatia 38, Rijeka 37, pa taj derbi koji „bijeli“ nisu smjeli dobiti. Bilo je katastrofalno u toj situaciji da su pojedini članovi uprave Hajduka zbog svojeg ulizivanja predsjedniku države Franji Tuđmanu željeli pobjedu Dinama (svjedoči i danas trener Ivan Katalinić).

A predsjednik splitskog kluba Željko Kovačević, koji je sjedio uz dr. Tuđmana u znak prosvjeda u drugom dijelu je otišao iz svečane lože Maksimira, završnicu utakmice je dočekao na jugu, među torcidašima.

Buna s juga, to jest sa sjevera Poljuda krenula je posljednjih godina, s razlogom, što se pokazalo i s neviđenim skandalom, ono kad je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš junački dokazao da su Željko Širić i Stjepan Djedović kupola sudačke mafije.

Tada je bilo različitih komentara: od onih zadivljenih do onih koji su tvrdili kako će Hajduk tek sada vidjeti što znači dirnuti se u suce, automatski delegate i kontrolore. Pa i u taboru Hajduka bilo je onih koji nisu odobravali Maleševu akciju, ali je činjenica da je i dalje tretman splitskog kluba od strane sudaca skandalozan. Ma sudili su tu i tamo suci i u korist „bijelih“, ali je to bilo isključivo u trenucima kad je sve bilo gotovo: Dinamo odmaglio, Hajduk zaostao.

Ova uprava, kao i one prethodne su se bunile, prosvjedovale, može se kazati mlakim načinom. A morali su i energičnije intervenirati, pa i tražiti političku zaštitu premda se svi stalno busaju „nećemo politiku u našu butigu“. Rukovodstva Hajduka, ova i prošla, mogli su zatražiti prijam kod ministra sporta, inzistirati na političkim akcijama za promjenu zakona i propisa.

Torcida ih je nagnala svojim „tsunamijem“. Branka Ramljak i drugi iz vodstva jednostavno su prisiljeni na akciju predaje derbija što je ipak, po općim ocjenama, bilo nedopustivo. Mogu se gospoda iz Hajduka pravdati koliko hoće: utakmica se morala igrati.

Sad kako je sve krenulo, napokon će doći do raščišćavanja. Iz Ministarstva unutarnjih poslova su ostali pri stajalištu da osim ona 33 huligana sa sudskim zabranama, na utakmicu nije smjelo ići ni onih 59 navijača Hajduka sa liste „C“. Pitanje je, po mnogima krucijalno, jesu li ti sa „C“ liste znali da su na njoj.

Naravno, kažu u policiji, jer su prekršajno kažnjeni i da su, na primjer, pokušali kupiti ulaznicu „on-line“ vidjeli bi da su na inkriminiranoj listi na kojoj su odreda recidivisti (ima ih koji su čak 11 puta prekršajno gonjeni).

Ministar Ranko Ostojić me upozorio da u Statutu Kluba navijača Hajduka Torcide u članku 8., gdje se nabrajaju djelatnosti kluba u trećoj alineji stoji: borba protiv navijačkog nasilja na stadionima.

- Dobro je da su se na sastanku u Saboru – rekao je Ostojić – svi složili u faktu da policiji ne odriču prava sastavljanja lista prekršitelja. Sad imamo savršenu priliku da se utvrde takozvane crne liste, ali se treba dogovoriti o tome kako i kome se oni s liste mogu žaliti u drugom stupnju. To će se riješiti, predložit ću da to bude Vijeće za građanski nadzor policijskog postupanja.

Navijači će ubuduće biti prisiljeni na personalizaciju ulaznica, to je zahtjev Europske komisije i UEFA, što u Hrvatskoj provode jedino HNS i Dinamo. Zanimljivo, tu vrstu „ticketinga“ ima i Hajduk, ali s tim procesom u Poljudu nešto ne štima. U stvari, problem je da se navijači u Hrvatskoj protive personalizaciji, što u neku ruku dovodi u sumnju da su svi složni u provođenju akcija protiv nasilja na stadionima.

Dugi proces

A što se tiče zaokreta u načinu izbora foruma – onih po županijama, pa skupštine HNS-a, to će biti dugi proces. Tu neće biti depolitizacije, jer je ogromna većina kako u sportu, pogotovo u nogometu stranački obojena i do položaja u klubovima ili županijama dolaze na krilima politike.

Ono što će biti učinkovito, to je napuštanje sustava „jedan klub – jedan glas“ (jednako kao što je nakaradno pravilo u sportskim savezima „jedan sport-jedan glas“), tako da će najjači klubovi, pa i Hajduk dobiti veći utjecaj. Premda se može dogoditi tzv. nelojalna koalicija, pa da klupski delegati nadjačaju Hajduka.

I za kraj poruka mojem dušobrižniku s portala Indexa: što mogu kad mi tepaju da sam doajen sportskog novinarstva u nas. Priznajem da sam u svojih pedeset i kusur godina novinarskog rada imao svoje favorite, neke sam i zagovarao (najbolji primjer je Tomislav Ivić), za pojedince drukao, ali što se tiče Igora Štimca nisam dao ruke u njegovoj prethodnoj borbi za raščišćavanje odnosa u nogometu, kao što nisam navijao za njegovo postavljenje na mjesto izbornika. Kajem se, trebao sam, koliko sam mogao, s nekim svojim utjecajem žestoko lobirati za Štimca.

Jednostavno, Štimac je rođeni lider nogometa, on ima sve kvalitete za ulogu vodećeg funkcionara, izbornika ili trenera.
E da, baš Štimac u našem razgovoru iznio je aktualnu veliku zabludu kod Hajduka: u velikim vremenima navijači su pljeskali igračkim zvijezdama, sad igrači s terena aplaudiraju navijačkim liderima.

ZDRAVKO REIĆ


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/zdravko-reic-navijaci-najveca-snaga-hajduka-255998 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ba3a47cf2e8e3c69cd4cfc6602ea673af427025 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Rei%C4%87%3A+Navija%C4%8Di+najve%C4%87a+snaga+Hajduka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-navijaci-najveca-snaga-hajduka-255998 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-navijaci-najveca-snaga-hajduka-255998 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Foto: Duje Klarić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iz priloga spektar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukiz priloga spektar

Zdravko Reić: Navijači najveća snaga Hajduka

Piše PSD.
7. prosinca 2014. - 16:57

ZDRAVKO REIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:53