stdClass Object ( [id] => 263598 [title] => Zdravko Reić: Pišu o Hajduku, a briga im Dinamo [alias] => zdravko-reic-pisu-o-hajduku-a-briga-im-dinamo [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Hajduk kao najstariji hrvatski nogometni klub, jedini koji nije mijenjao ime i čiji poklonici nisu trebali smišljati razne manevre da bi bili stariji od “bijelih” kao nečiji nasljednici, bilo klubova koji su ugašeni, bilo nekih aktivnosti kao što je igranje s krpašem prije nedjeljne mise, slavi 104 godine postojanja.

Ovo je prilika za razmetanja i nadmetanja izrazima za bolju budućnost voljenoga kluba, pa će se, osim standardnog slogana “Hajduk živi vječno”, sigurno osmisliti i poneka nova parola u čast splitskoga kluba.

Ovih dana mi je posebno “dirljivo” kako su iz Zagreba dvojica novinara, jedan mlađe kategorije i drugi već okušani, analizirala stanje u Hajduku. Zanimljivo, u tim analizama ima poprilično točnih činjenica, ali su zaključci sasvim oprečni. No, kad se malo bolje razmisli, ni Miljenko Manjkas, glavni s portala direktno.hr, ni Aleksandar Holiga, honorarac Jutarnjeg lista, nisu zabrinuti za zdravlje splitskoga kluba, već im je Hajduk poslužio da bi indirektno tumačili stanje u Dinamu.

Ružne objede

To je oprobana metoda kad se komentatori, kolumnisti, uopće novinari različitog ranga, ali i oni koji se javljaju u rubrici “Čitatelji i redakcija”, pokušavaju maskirati – pardon, pa ovo i jesu dani od maškara – pa kroz napad ili obranu nekog stanja, ovaj put u Hajduku, zapravo žele, nastoje, pokušavaju govoriti o situaciji u Dinamu i oko njega.

Dakle o čemu, o kojim tekstovima je riječ?

Najprije je Manjkas, notorni navijač Dinama, to se mora naglasiti, objavio komentar pod naslovom “Krah velike hajdučke obmane” na svojem portalu, a onda mu je kao udario kontru Holiga u Jutarnjem s osvrtom “Demokracija ne valja? Dajte onda i državu u ruke jednom Gazdi!”, pod nadnaslovom “Nogomet narodu”. Oba autora pokazuju izuzetnu informiranost o stanju u Hajduku, Manjkas dokazuje kako je projekt “Naš Hajduk” put u propast, Holiga naprotiv kako je to jedinstveni put k uskrsnuću “bijelih”…

Manjkas je zauzeo stajalište po kojem su “mudri prevaranti (odnosi se na “Naš Hajduk”) osmislili fantastični model, bez ulaganja jedne lipe, bez ikakve odgovornosti, bez truda i muke upravljati milijunski vrijednim pogonom u koji su novac uložili stvarni vlasnici”, pa su uslijed aktualne nemoći splitskog kluba, uz pomoć medijske falange, splitske ali i zagrebačke, uz pomoć jednako kriminalne jezgre Bad blue boysa i zagrebačkog pandana “Našeg Hajduka”, skupine nazvane “Zajedno za Dinamo”, planski našli Pedra, i to Zdravka Mamića i HNS. Tako je “dalmatinski narod dobio objekt mržnje”.

Nadalje, autor se poziva na “iskusnog splitskog nogometnog djelatnika”, koji mu je navodno izvor informacija, što je oprobana metoda podzemlja, ono saznali smo “iz pouzdanih izvora”. Tu ima zaista ružnih objeda kao “profesorica Branka Ramljak se uskokodakala”, odnosno “zagrebački zet i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, sumanuti doktor za Torcidu i gubljenje vremena”, dok se kao primjer neustrašivosti uzimaju istupanja gradskog vijećnika Splita Luku Podruga, naravno navijača Dinama.

Znak za uzbunu

No u tekstu se mogu naći i opravdana negodovanja na račun divljačkih napada na Joška Jeličića i Duju Čopa od strane splitskih huligana, što je stvarno za svaku osudu. Istina je i to da “Hajduk nije u stanju niti jedan ozbiljniji posao obaviti u tišini”, pa Manjkas likuje kako je Marcelo Brozović prodan u milanski Inter za osam milijuna eura, a ovi iz Hajduka nisu bili u stanju realizirati prijelaz Tina Sušića za četiri milijuna, što je u medijima prikazivano kao gotov posao.

S druge strane Holiga, u pravom stilu glasnogovornika “Našeg Hajduka”, tumači kako je stanje u splitskom klubu sve bolje. Po njemu, “tretman Hajduka u domaćim medijima: svaki problem, neuspjeh ili incident vezan za klub okidač je za javnu histeriju”. Po suradniku Jutarnjeg, svi koji govore ili pišu kritički ili upozoravaju “u pravilu ne barataju uzrocima, ni ispravnim informacijama, ni relevantnim brojkama”, uz objašnjenje da će “jedan transferčić od tri milijuna eura pokriti tekuće poslovanje za ovu godinu i otplatiti gradu ratu kredita”.

Holiga, to se vidi po brojnim njegovim tekstovima, nalazi opravdanja za promašaje u poslovanju aktualne uprave, pa navodi da je “gradska vlast praktično digla ruke od Hajduka prepustivši udruzi ‘Naš Hajduk’ organizaciju izbora Nadzornog odbora”. Naravno, to nije točno, jer je baš Grad spasio Hajduka da ne ide u stečaj… I onda dolazi argument po kojem je “Zagreb upumpao 250 milijuna kuna u osam godina u Dinamo”.

Završni dio komentara mora se citirati: “Većina komentatora (o stanju Hajduka) kao da se upire reći: ne, demokracija ne valja, trebate Gazdu! Znači li to onda da ni pravo izbora (‘vladavina ulice’) na razini države nije dobra, nego trebamo vratiti apsolutnu monarhiju? Ili možda prodati zemlju jednom Gazdi, jednom Vođi, koji će njome upravljati bolje od nas, jer mi to – ne znamo?”

Komentator proziva “mini-Hegele”, kojima navodno vrvi hrvatski prostor, on zaključuje da svi koji plediraju da se dovrši preoblikovanje i provede faktička privatizacija to rade iz neznanja, nerazumijevanja, čiste zlobe ili proračunatih interesa. Holiga je evidentno pomiješao lončiće, većinski vlasnik Hajduka je Grad Split, koji nije u stanju podržavati klub na razini koju očekuju navijači “bijelih”. I taj odnos nikako se ne može uspoređivati s pravom izbora u državi.

Pozornost i slava

Želim naglasiti da ne postoji neko ekskluzivno pravo na tumačenje i analiziranje ove situacije s Hajdukom. Jednostavno je, svi su pozvani da kažu svoje mišljenje. Ali smeta “falšitad”, kad se komentira s drugim ciljevima…

Ponovit ću: bilo bi divno kad bi navijači Hajduka kroz udrugu “Naš Hajduk” pronašli formulu da Nadzorni odbor i uprava kluba stvore pretpostavke za moćne “bijele”. Štednja, racionalno poslovanje i nastojanje da se Hajduk održi na životu su važni, ali ipak nisu dovoljni.

Svjež kapital je ključni element da se “bijeli” eventualno vrate na dominantni položaj u hrvatskom nogometu, pa sad hoće li taj novac unijeti strani ili domaći investitori, veliki sponzori, uopće nije važno. No, ovako kako sada stvari stoje, tko zna kad će se, odnosno je li uopće moguće nadati se da će Hajduk krenuti nabolje.

Aktualni Nadzorni odbor i uprava donekle su ispunili nadanja premda je dojam da se ušlo u slijepu ulicu. Naprasna ostavka trenera Igora Tudora pravi je znak za uzbunu, dokaz da tu mnogo toga ne štima. To da se ovi iz uprave nisu miješali u rad trenera, kako sad ističu, sasvim je logično ponašanje, ali koliko god su dali doprinos navodnoj financijskoj stabilizaciji kluba, toliko je pitanje jesu li u ovom sastavu kadri pridonijeti razvoju Hajduka.

Nitko ne dovodi u pitanje dobre namjere Branke Ramljak i drugih, premda je objektivno Nadzorni odbor u sastavu s Joškom Paladinom i Šimom Luketinom imao drugu dimenziju, i to što se tiče značaja i utjecaja, ali zbog Luketina i znanja u odnosu na nogomet. Ova ipak žalosna epizoda sa sudskom tužbom Petroslava Sapunara za isplatu od stotinjak tisuća kuna na ime nadoknade za rad u nadzoru stvara ružnu sliku.

Na tu vijest se, na primjer, posebno ražestio bivši trener Stanko Poklepović kojega je, svojedobno, Sapunar nagovorio na otpis klupskih obveza prema Špaci (radilo se o tridesetak tisuća eura). Bilo bi pošteno objaviti koliko je tko i kako radio, koliko je tko u klubu s jedne strane zaradio i je li pridonio jačanju kluba. Nesumnjivo je da su “nadzornici” utkali svoje doprinose u financijsku stabilizaciju kluba, svi su radili iz gušta, bez naknade, premda bi se za većinu moglo konstatirati da su doživjeli medijsku pozornost, čak i slavu kakvu nisu ni sanjati mogli na svojim radnim mjestima.
zdravko reić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-02-14 18:24:04 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-02-14 20:14:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-02-14 20:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15547 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/02/14/Spektar/hajduk_trening11-150115.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15030559 Threads: 2 Questions: 3152930106 Slow queries: 7040239 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235015194 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/zdravko-reic-pisu-o-hajduku-a-briga-im-dinamo-263598 [printLink] => /sport/hajduk/zdravko-reic-pisu-o-hajduku-a-briga-im-dinamo-263598?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228893 [name] => zdravkoreić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkoreic [link] => /tag/zdravkoreic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232252 [name] => glavaubalunu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glavaubalunu [link] => /tag/glavaubalunu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Reić: Pišu o Hajduku, a briga im Dinamo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-08-20-14-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/14/Spektar/hajduk_trening11-150115.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/14/Spektar/hajduk_trening11-150115.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Hajduk kao najstariji hrvatski nogometni klub, jedini koji nije mijenjao ime i čiji poklonici nisu trebali smišljati razne manevre da bi bili stariji od “bijelih” kao nečiji nasljednici, bilo klubova koji su ugašeni, bilo nekih aktivnosti kao što je igranje s krpašem prije nedjeljne mise, slavi 104 godine postojanja.

Ovo je prilika za razmetanja i nadmetanja izrazima za bolju budućnost voljenoga kluba, pa će se, osim standardnog slogana “Hajduk živi vječno”, sigurno osmisliti i poneka nova parola u čast splitskoga kluba.

Ovih dana mi je posebno “dirljivo” kako su iz Zagreba dvojica novinara, jedan mlađe kategorije i drugi već okušani, analizirala stanje u Hajduku. Zanimljivo, u tim analizama ima poprilično točnih činjenica, ali su zaključci sasvim oprečni. No, kad se malo bolje razmisli, ni Miljenko Manjkas, glavni s portala direktno.hr, ni Aleksandar Holiga, honorarac Jutarnjeg lista, nisu zabrinuti za zdravlje splitskoga kluba, već im je Hajduk poslužio da bi indirektno tumačili stanje u Dinamu.

Ružne objede

To je oprobana metoda kad se komentatori, kolumnisti, uopće novinari različitog ranga, ali i oni koji se javljaju u rubrici “Čitatelji i redakcija”, pokušavaju maskirati – pardon, pa ovo i jesu dani od maškara – pa kroz napad ili obranu nekog stanja, ovaj put u Hajduku, zapravo žele, nastoje, pokušavaju govoriti o situaciji u Dinamu i oko njega.

Dakle o čemu, o kojim tekstovima je riječ?

Najprije je Manjkas, notorni navijač Dinama, to se mora naglasiti, objavio komentar pod naslovom “Krah velike hajdučke obmane” na svojem portalu, a onda mu je kao udario kontru Holiga u Jutarnjem s osvrtom “Demokracija ne valja? Dajte onda i državu u ruke jednom Gazdi!”, pod nadnaslovom “Nogomet narodu”. Oba autora pokazuju izuzetnu informiranost o stanju u Hajduku, Manjkas dokazuje kako je projekt “Naš Hajduk” put u propast, Holiga naprotiv kako je to jedinstveni put k uskrsnuću “bijelih”…

Manjkas je zauzeo stajalište po kojem su “mudri prevaranti (odnosi se na “Naš Hajduk”) osmislili fantastični model, bez ulaganja jedne lipe, bez ikakve odgovornosti, bez truda i muke upravljati milijunski vrijednim pogonom u koji su novac uložili stvarni vlasnici”, pa su uslijed aktualne nemoći splitskog kluba, uz pomoć medijske falange, splitske ali i zagrebačke, uz pomoć jednako kriminalne jezgre Bad blue boysa i zagrebačkog pandana “Našeg Hajduka”, skupine nazvane “Zajedno za Dinamo”, planski našli Pedra, i to Zdravka Mamića i HNS. Tako je “dalmatinski narod dobio objekt mržnje”.

Nadalje, autor se poziva na “iskusnog splitskog nogometnog djelatnika”, koji mu je navodno izvor informacija, što je oprobana metoda podzemlja, ono saznali smo “iz pouzdanih izvora”. Tu ima zaista ružnih objeda kao “profesorica Branka Ramljak se uskokodakala”, odnosno “zagrebački zet i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, sumanuti doktor za Torcidu i gubljenje vremena”, dok se kao primjer neustrašivosti uzimaju istupanja gradskog vijećnika Splita Luku Podruga, naravno navijača Dinama.

Znak za uzbunu

No u tekstu se mogu naći i opravdana negodovanja na račun divljačkih napada na Joška Jeličića i Duju Čopa od strane splitskih huligana, što je stvarno za svaku osudu. Istina je i to da “Hajduk nije u stanju niti jedan ozbiljniji posao obaviti u tišini”, pa Manjkas likuje kako je Marcelo Brozović prodan u milanski Inter za osam milijuna eura, a ovi iz Hajduka nisu bili u stanju realizirati prijelaz Tina Sušića za četiri milijuna, što je u medijima prikazivano kao gotov posao.

S druge strane Holiga, u pravom stilu glasnogovornika “Našeg Hajduka”, tumači kako je stanje u splitskom klubu sve bolje. Po njemu, “tretman Hajduka u domaćim medijima: svaki problem, neuspjeh ili incident vezan za klub okidač je za javnu histeriju”. Po suradniku Jutarnjeg, svi koji govore ili pišu kritički ili upozoravaju “u pravilu ne barataju uzrocima, ni ispravnim informacijama, ni relevantnim brojkama”, uz objašnjenje da će “jedan transferčić od tri milijuna eura pokriti tekuće poslovanje za ovu godinu i otplatiti gradu ratu kredita”.

Holiga, to se vidi po brojnim njegovim tekstovima, nalazi opravdanja za promašaje u poslovanju aktualne uprave, pa navodi da je “gradska vlast praktično digla ruke od Hajduka prepustivši udruzi ‘Naš Hajduk’ organizaciju izbora Nadzornog odbora”. Naravno, to nije točno, jer je baš Grad spasio Hajduka da ne ide u stečaj… I onda dolazi argument po kojem je “Zagreb upumpao 250 milijuna kuna u osam godina u Dinamo”.

Završni dio komentara mora se citirati: “Većina komentatora (o stanju Hajduka) kao da se upire reći: ne, demokracija ne valja, trebate Gazdu! Znači li to onda da ni pravo izbora (‘vladavina ulice’) na razini države nije dobra, nego trebamo vratiti apsolutnu monarhiju? Ili možda prodati zemlju jednom Gazdi, jednom Vođi, koji će njome upravljati bolje od nas, jer mi to – ne znamo?”

Komentator proziva “mini-Hegele”, kojima navodno vrvi hrvatski prostor, on zaključuje da svi koji plediraju da se dovrši preoblikovanje i provede faktička privatizacija to rade iz neznanja, nerazumijevanja, čiste zlobe ili proračunatih interesa. Holiga je evidentno pomiješao lončiće, većinski vlasnik Hajduka je Grad Split, koji nije u stanju podržavati klub na razini koju očekuju navijači “bijelih”. I taj odnos nikako se ne može uspoređivati s pravom izbora u državi.

Pozornost i slava

Želim naglasiti da ne postoji neko ekskluzivno pravo na tumačenje i analiziranje ove situacije s Hajdukom. Jednostavno je, svi su pozvani da kažu svoje mišljenje. Ali smeta “falšitad”, kad se komentira s drugim ciljevima…

Ponovit ću: bilo bi divno kad bi navijači Hajduka kroz udrugu “Naš Hajduk” pronašli formulu da Nadzorni odbor i uprava kluba stvore pretpostavke za moćne “bijele”. Štednja, racionalno poslovanje i nastojanje da se Hajduk održi na životu su važni, ali ipak nisu dovoljni.

Svjež kapital je ključni element da se “bijeli” eventualno vrate na dominantni položaj u hrvatskom nogometu, pa sad hoće li taj novac unijeti strani ili domaći investitori, veliki sponzori, uopće nije važno. No, ovako kako sada stvari stoje, tko zna kad će se, odnosno je li uopće moguće nadati se da će Hajduk krenuti nabolje.

Aktualni Nadzorni odbor i uprava donekle su ispunili nadanja premda je dojam da se ušlo u slijepu ulicu. Naprasna ostavka trenera Igora Tudora pravi je znak za uzbunu, dokaz da tu mnogo toga ne štima. To da se ovi iz uprave nisu miješali u rad trenera, kako sad ističu, sasvim je logično ponašanje, ali koliko god su dali doprinos navodnoj financijskoj stabilizaciji kluba, toliko je pitanje jesu li u ovom sastavu kadri pridonijeti razvoju Hajduka.

Nitko ne dovodi u pitanje dobre namjere Branke Ramljak i drugih, premda je objektivno Nadzorni odbor u sastavu s Joškom Paladinom i Šimom Luketinom imao drugu dimenziju, i to što se tiče značaja i utjecaja, ali zbog Luketina i znanja u odnosu na nogomet. Ova ipak žalosna epizoda sa sudskom tužbom Petroslava Sapunara za isplatu od stotinjak tisuća kuna na ime nadoknade za rad u nadzoru stvara ružnu sliku.

Na tu vijest se, na primjer, posebno ražestio bivši trener Stanko Poklepović kojega je, svojedobno, Sapunar nagovorio na otpis klupskih obveza prema Špaci (radilo se o tridesetak tisuća eura). Bilo bi pošteno objaviti koliko je tko i kako radio, koliko je tko u klubu s jedne strane zaradio i je li pridonio jačanju kluba. Nesumnjivo je da su “nadzornici” utkali svoje doprinose u financijsku stabilizaciju kluba, svi su radili iz gušta, bez naknade, premda bi se za većinu moglo konstatirati da su doživjeli medijsku pozornost, čak i slavu kakvu nisu ni sanjati mogli na svojim radnim mjestima.
zdravko reić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/zdravko-reic-pisu-o-hajduku-a-briga-im-dinamo-263598 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=26637e0d15fc97a5049da920ad281f38c056b8d5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Rei%C4%87%3A+Pi%C5%A1u+o+Hajduku%2C+a+briga+im+Dinamo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-pisu-o-hajduku-a-briga-im-dinamo-263598 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fzdravko-reic-pisu-o-hajduku-a-briga-im-dinamo-263598 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukglava u balunu

Zdravko Reić: Pišu o Hajduku, a briga im Dinamo

Piše PSD.
14. veljače 2015. - 21:01
Hajduk kao najstariji hrvatski nogometni klub, jedini koji nije mijenjao ime i čiji poklonici nisu trebali smišljati razne manevre da bi bili stariji od “bijelih” kao nečiji nasljednici, bilo klubova koji su ugašeni, bilo nekih aktivnosti kao što je igranje s krpašem prije nedjeljne mise, slavi 104 godine postojanja.

Ovo je prilika za razmetanja i nadmetanja izrazima za bolju budućnost voljenoga kluba, pa će se, osim standardnog slogana “Hajduk živi vječno”, sigurno osmisliti i poneka nova parola u čast splitskoga kluba.

Ovih dana mi je posebno “dirljivo” kako su iz Zagreba dvojica novinara, jedan mlađe kategorije i drugi već okušani, analizirala stanje u Hajduku. Zanimljivo, u tim analizama ima poprilično točnih činjenica, ali su zaključci sasvim oprečni. No, kad se m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:20