stdClass Object ( [id] => 538702 [title] => Akcija za spas košarke: 'Formirat ćemo županijske reprezentacije iz kojih će se crpiti talenti' [alias] => akcija-za-spas-kosarke-formirat-cemo-zupanijske-reprezentacije-iz-kojih-ce-se-crpiti-talenti [catid] => 278 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bolni porazi reprezentacije od Nizozemske, Rumunjske u kvalifikacijama za SP razgolitili su valjda do kraja stanje hrvatske košarke u koje tone već desetljećima. Problemi su jako duboki. I svi smo puni kritika, od medija, javnosti, navijača do košarkaških djelatnika. A rješenja nude rijetki. No, ima onih koji su ih odlučili ponuditi i zasukati rukave u svom malom dijelu našeg košarkaškog svijeta.

Košarkaški savez Splitsko-dalmatinske županije dobio je svoju Stručnu komisiju, tijelo koje je formirano prije svega kako bi se pokušao poboljšati rad s mladim igračima i unaprijediti edukacija trenera koji s njima rade. U prvom redu, da se netko ne naljuti, na papiru manjih klubova, sredina. Onih koji nisu stalno na oku, a itekako zavrijeđuju pažnju. U dogovoru s čelnicima Županijskog saveza tri bivša igrača "žutih" Alen Koludrović, Hrvoje Henjak i aktualni pomoćni trener Splita Ante Grgurević su se organizirali kako bi dali ruke u rješavanju jednog od gorućih problema.

- Prije desetak dana smo u Županijskom savezu imali sastanak na kojem su predsjednik Željko Dorić i tajnik Damir Basarić dali podršku osnivanju Stručne komisije. Dogovorili smo se da trenutno u tom tijelu budemo Henjak, Grgurević i ja. A u bližoj budućnosti čekamo i budućeg šefa struke Splita koji bi bio četvrti član. Split je nositelj kvalitete na ovim prostorima, ne možemo ništa postići bez njihove podrške – rekao nam je nekadašnji prvak Jugoslavije s Jugoplastikom Alen Koludrović, trener seniora B-1 ligaša Mislava iz Podstrane, kako sam voli reći jednog od "malih" klubova. Bez povratka u rudnik i posloženog efektivnog sustava rada nema ni izbliza povratka na staro. Jedino se tako hrvatska košarka vratiti barem donekle na pozicije na kojima je nekada bila. A takav rudarski posao počinje od baze.

- Ideja nam je da napravimo županijske reprezentativne selekcije djece, da se najviše baziramo na kadetske i predkadetske selekcije, jer su one te koje imaju još dosta rada dok dođu do seniora. U njima će za početak biti izuzeti igrači Splita, oni su ipak stalno su na oku. Te selekcije s igračima za koje mislimo da su talentirana, da mogu napraviti iskorak, će imati dodatne treninge, igrati sa Splitom, Zadrom, Šibenikom... Izabrat ćemo i trenere selekcija. Zašto netko iz npr. Omiša ili Trilja ne bi dobio priliku da se dodatno profilira kao trener. A na kraju sezone radit ćemo kampove, All star susrete naših županijskih selekcija... – sažeo je osnovne planove rada Stručne komisije Koludrović. Naglasak je na stručnom radu, unaprijeđenju aktualnog sustava. I sve što rade čine – volonterski. I kao jedno, sve odluke donosit će se dogovorno.

- Nadamo se da ćemo uključiti i neke naše eminentne trenere koji će na svojevrsnim radionicama dati savjete našim trenerima na koji način raditi, što ispraviti. Voljeli bismo da u to budu uključeni treneri koju budu mogli doći ili koji su tada slobodni poput Nazora, Jusupa, Grdovića, Repeše... Voljeli bismo da pomognu ovdašnjoj struci. Već smo pokrenuli izradu dresova za selekciju, domaćih i gostujućih, a koji će stajati u KK Splitu. Prve povratne informacije iz klubova su dobre. Drago mi što ćemo s manjim klubovima uspostaviti bolju suradnju, a koji inače nemaju toliko pažnje – referirao je Koludrović.

Kako je sve krenulo?

- Ovo je prvotno bila inicijativa klubova Trogira i Mislava, za sastankom unutar županije. Prvotna tema bili su svi problemi klubova, financijski, stručni... Došao je i stručni tajnik HKS-a Josip Vranković. Bilo je to prije godinu dana. Dogovorili smo se da krenemo sa strukom. Malo je nekako sve od tada stalo, ali sada smo ponovno to pokrenuli zajedno s predsjednikom Županijskog saveza. Sada se treba uhvatiti posla, prijeći s riječi na djela – poručio je Koludrović.

Što će vam biti prvi potezi?

- Prvo ćemo napraviti inicijalni sastanak sa svim klubovima da im prezentiramo što bismo htjeli napraviti. Potom će klubovi sami napraviti popise igrača za koje smatraju da bi trebali za početak participirati, po godištima. Onda ćemo na treninzima napraviti selekcije. Nadam se da ćemo ovom inicijativom potaknuti i druge Županije da pokrenu isto pa da ćemo u ogledima s njima vidjeti tko je bolji. Kada se toj djeci da na važnosti, i na treninzima i na utakmicama, vjerujem da se košarka može dodatno popularizirati. Da recimo u lijepoj novoj dvorani u Omišu napravimo All Star županijskih selekcija, s natjecanjima u tricama... - naveo je neke od ideja Koludrović.

Bit će tu i troškova?

- Što se tiče sudaca i utakmica, suđenje, zapisnički stol, sve će u dogovoru s tajnikom Saveza Basarićem biti gratis. Jedini su troškovi prijevoz, objed... - kazao je Koludrović.

- Za početak je najvažnije da oformimo te grupe mladih momaka. Definirat će se tko će raditi s njima, tko će ih voditi. A kada završi sezona voljeli bismo organizirati pokazne treninge trenerima, na kojima bi im renomirani treneri objašnjavali način rada i treninga u toj dobi, kako omogućiti da npr. najbolji od njih ne davi loptu 40 minuta pa da se drugi "guše". Treba napraviti iskorak prema boljoj selekciji, da tu bude više djece, da se više obrazuju treneri. Ima problema s tim i u većim klubovima, a kamoli u manjim. Ti iskusni treneri trebali bi skratiti vrijeme sazrijevanje mladih trenera. Ako mi povučemo tu djecu, netko s njima odradi te treninge, a onda se opet vrate u svoje sredine i nastave po starom onda nismo napravili pomak – rekao je nekadašnji reprezentativac Henjak.

Trojac bivših "žutih" ističe kako ne žele nikome pametovati, samo podignuti razinu rada.

- Sve ovo radimo samo da bismo pomogli našoj košarci, a sudjelovat će oni koji to žele. Žao mi je što naši ljudi razmišljaju tako da i za jednog Rimca kažu da mu ne valja auto, a čovjek je napravio čuda. Sjećam se kada nam je kao juniorskim reprezentativcima došao trener Željko Pavličević (nap.a. dvostruki prvak Europe s Cibonom i Splitom) i pitao nas znamo li kakva je razlika između igrača od 300 tisuća eura i onog od milijun. Odgovor je bio – detalji – prisjetio se bivši centar kluba s Gripa Henjak.

- Mi smo onda trenirali u jednom sustavu, klub je objektivno tada bio na drugom nivou. Iskustva koja sam imao kao igrač te ona iz rada s djecom vrlo brzo su mi ukazala gdje su problemi. Nije jedan problem, jer bismo svi to vidjeli, već je u pitanju više manjih. Ali može se tome stati na kraj. Mi ćemo tu nešto pokušati napraviti. Kada jedan čovjek pokušava nešto sam teško to ide, kada pokušamo zajedno uvijek smo pametniji – uvjeren je bivši trener u omladinskom pogonu Splita Henjak.

- Neće u ničemu, pa ni u košarci ništa krenuti naprijed, ako svi malo ne zatomimo ega i ne surađujemo. Trebamo se svi zajedno uhvatiti posla. Razgovarat ćemo ponovno onda i s tajnikom Josipom Vrankovićem, predsjednikom Saveza Stojkom Vrankovićem – kazao je Koludrović. Nada se trojac bivših "žutih" da će i Savez dati ruke kada se cijeli projekt zahukta, recimo pri odlasku na međunarodne turnire.

- Na jaki međunarodni turnir s vršnjacima koji jednako ili napornije treniraju djeca odu kao jedni igrači, a vrate se kao posve drugi. Bez toga se ne može postati ozbiljan igrač – dodao je Henjak i dao prijedlog.

- Mi možemo u Hrvatskoj organizirati turnire županijskih selekcija. Igrači imaju malo kvalitetnih utakmica. Igranje druge lige dobro je za mlade igrače, ali na kraju to nije mjerilo jer mladić koji je u naponu snage jer trenira dvaput dnevno igra protiv amaterskih igrača koji treniraju dva-tri puta tjedno i to im na kraju daje lažnu sliku jer mnogo svojih nedostataka nadoknadi na mladost, trku. A onda kada zaigra protiv jednako ili bolje fizički spremnog vršnjaka se pita što se dogodilo.

Potom je kazao poraznu istinu.

- Klubovi imaju stotine djece u pogonima, a ne izađe nijedan pravi seniorski igrač. Kako? Znači da se negdje pogriješilo. Nije sve u tome da se radi s djecom, da je bitno samo da nisu na ulici nego u dvorani ili da netko za to dobije plaću, iako su plaće trenera u nas skromne i poseban problem. Što košarka ima od toga?

Pomoćni trener Splita Ante Grgurević predstavnik je "žutih" u komisiji.

- Alen me pitao mogu li i želim li sudjelovati. Osnovna ideja je da se svatko od nas koji radimo u košarci na svoj način pomogne da se košarka ponovno afirmira, svatko tko ima priliku pomoći da to i napravi. Ja sam slab i na košarku i na svoj Split. Koliko god mogu pomoći tu sam – iskreno će Grgurević. Potom je pomoćnik Ivice Skelina istaknuo.

- Svi mi koji radimo u ovom sportu ne možemo samo sa strane stajati i gledati što se događa. Sve što može našoj košarci dužni smo pokušati napraviti. Ovdje je riječ o suradnji u kojoj nema nikakvih pojedinačnih interesa, radimo za dobrobit svih. Mislim da je ovakav oblik suradnje potreban svima. Radimo ovo i u cilju privlačenja što većeg broja djece u ovaj sport – poručio je Grgurević.

Za kraj je poentirao i Henjak.

- Ovo ne ugrožava nikoga, niti govori da netko nešto pogrešno radi. Želimo samo napraviti nešto što je bolje od dosadašnjeg.

- Ako će nam od svega ovoga košarka biti barem malo bolja isplati se! - zaključio je Koludrović.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žuti tercet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-03-29 20:51:19 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-03-29 20:52:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-04-01 18:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2388 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 278 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz košarke. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, košarka [secure] => 0 [page_title] => Košarka [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/kosarkasi_split1-230318.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/kosarkasi_split2-230318.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/kosarkasi_split3-230318.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/29\/kosarkasi_split4-230318.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["kosarkasi_split1-230318","kosarkasi_split2-230318","kosarkasi_split3-230318","kosarkasi_split4-230318"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1262x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"559x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 278 [name] => Košarka [alias] => kosarka [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8112785 Threads: 2 Questions: 1677887988 Slow queries: 4997097 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112408100 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/kosarka ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/kosarka/akcija-za-spas-kosarke-formirat-cemo-zupanijske-reprezentacije-iz-kojih-ce-se-crpiti-talenti-538702 [printLink] => /sport/kosarka/akcija-za-spas-kosarke-formirat-cemo-zupanijske-reprezentacije-iz-kojih-ce-se-crpiti-talenti-538702?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 378959 [name] => ante grgurević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-grgurevic [link] => /tag/ante-grgurevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 378960 [name] => hrvoje henjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvoje-henjak [link] => /tag/hrvoje-henjak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 378961 [name] => alen kolurdović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-kolurdovic [link] => /tag/alen-kolurdovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žuti tercet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Akcija za spas košarke: 'Formirat ćemo županijske reprezentacije iz kojih će se crpiti talenti' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/kosarkasi_split1-230318.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => kosarkasi_split1-230318 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/kosarkasi_split1-230318.jpg [title] => kosarkasi_split1-230318 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/kosarkasi_split2-230318.jpg [title] => kosarkasi_split2-230318 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/kosarkasi_split3-230318.jpg [title] => kosarkasi_split3-230318 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/29/kosarkasi_split4-230318.jpg [title] => kosarkasi_split4-230318 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bolni porazi reprezentacije od Nizozemske, Rumunjske u kvalifikacijama za SP razgolitili su valjda do kraja stanje hrvatske košarke u koje tone već desetljećima. Problemi su jako duboki. I svi smo puni kritika, od medija, javnosti, navijača do košarkaških djelatnika. A rješenja nude rijetki. No, ima onih koji su ih odlučili ponuditi i zasukati rukave u svom malom dijelu našeg košarkaškog svijeta.

Košarkaški savez Splitsko-dalmatinske županije dobio je svoju Stručnu komisiju, tijelo koje je formirano prije svega kako bi se pokušao poboljšati rad s mladim igračima i unaprijediti edukacija trenera koji s njima rade. U prvom redu, da se netko ne naljuti, na papiru manjih klubova, sredina. Onih koji nisu stalno na oku, a itekako zavrijeđuju pažnju. U dogovoru s čelnicima Županijskog saveza tri bivša igrača "žutih" Alen Koludrović, Hrvoje Henjak i aktualni pomoćni trener Splita Ante Grgurević su se organizirali kako bi dali ruke u rješavanju jednog od gorućih problema.

- Prije desetak dana smo u Županijskom savezu imali sastanak na kojem su predsjednik Željko Dorić i tajnik Damir Basarić dali podršku osnivanju Stručne komisije. Dogovorili smo se da trenutno u tom tijelu budemo Henjak, Grgurević i ja. A u bližoj budućnosti čekamo i budućeg šefa struke Splita koji bi bio četvrti član. Split je nositelj kvalitete na ovim prostorima, ne možemo ništa postići bez njihove podrške – rekao nam je nekadašnji prvak Jugoslavije s Jugoplastikom Alen Koludrović, trener seniora B-1 ligaša Mislava iz Podstrane, kako sam voli reći jednog od "malih" klubova. Bez povratka u rudnik i posloženog efektivnog sustava rada nema ni izbliza povratka na staro. Jedino se tako hrvatska košarka vratiti barem donekle na pozicije na kojima je nekada bila. A takav rudarski posao počinje od baze.

- Ideja nam je da napravimo županijske reprezentativne selekcije djece, da se najviše baziramo na kadetske i predkadetske selekcije, jer su one te koje imaju još dosta rada dok dođu do seniora. U njima će za početak biti izuzeti igrači Splita, oni su ipak stalno su na oku. Te selekcije s igračima za koje mislimo da su talentirana, da mogu napraviti iskorak, će imati dodatne treninge, igrati sa Splitom, Zadrom, Šibenikom... Izabrat ćemo i trenere selekcija. Zašto netko iz npr. Omiša ili Trilja ne bi dobio priliku da se dodatno profilira kao trener. A na kraju sezone radit ćemo kampove, All star susrete naših županijskih selekcija... – sažeo je osnovne planove rada Stručne komisije Koludrović. Naglasak je na stručnom radu, unaprijeđenju aktualnog sustava. I sve što rade čine – volonterski. I kao jedno, sve odluke donosit će se dogovorno.

- Nadamo se da ćemo uključiti i neke naše eminentne trenere koji će na svojevrsnim radionicama dati savjete našim trenerima na koji način raditi, što ispraviti. Voljeli bismo da u to budu uključeni treneri koju budu mogli doći ili koji su tada slobodni poput Nazora, Jusupa, Grdovića, Repeše... Voljeli bismo da pomognu ovdašnjoj struci. Već smo pokrenuli izradu dresova za selekciju, domaćih i gostujućih, a koji će stajati u KK Splitu. Prve povratne informacije iz klubova su dobre. Drago mi što ćemo s manjim klubovima uspostaviti bolju suradnju, a koji inače nemaju toliko pažnje – referirao je Koludrović.

Kako je sve krenulo?

- Ovo je prvotno bila inicijativa klubova Trogira i Mislava, za sastankom unutar županije. Prvotna tema bili su svi problemi klubova, financijski, stručni... Došao je i stručni tajnik HKS-a Josip Vranković. Bilo je to prije godinu dana. Dogovorili smo se da krenemo sa strukom. Malo je nekako sve od tada stalo, ali sada smo ponovno to pokrenuli zajedno s predsjednikom Županijskog saveza. Sada se treba uhvatiti posla, prijeći s riječi na djela – poručio je Koludrović.

Što će vam biti prvi potezi?

- Prvo ćemo napraviti inicijalni sastanak sa svim klubovima da im prezentiramo što bismo htjeli napraviti. Potom će klubovi sami napraviti popise igrača za koje smatraju da bi trebali za početak participirati, po godištima. Onda ćemo na treninzima napraviti selekcije. Nadam se da ćemo ovom inicijativom potaknuti i druge Županije da pokrenu isto pa da ćemo u ogledima s njima vidjeti tko je bolji. Kada se toj djeci da na važnosti, i na treninzima i na utakmicama, vjerujem da se košarka može dodatno popularizirati. Da recimo u lijepoj novoj dvorani u Omišu napravimo All Star županijskih selekcija, s natjecanjima u tricama... - naveo je neke od ideja Koludrović.

Bit će tu i troškova?

- Što se tiče sudaca i utakmica, suđenje, zapisnički stol, sve će u dogovoru s tajnikom Saveza Basarićem biti gratis. Jedini su troškovi prijevoz, objed... - kazao je Koludrović.

- Za početak je najvažnije da oformimo te grupe mladih momaka. Definirat će se tko će raditi s njima, tko će ih voditi. A kada završi sezona voljeli bismo organizirati pokazne treninge trenerima, na kojima bi im renomirani treneri objašnjavali način rada i treninga u toj dobi, kako omogućiti da npr. najbolji od njih ne davi loptu 40 minuta pa da se drugi "guše". Treba napraviti iskorak prema boljoj selekciji, da tu bude više djece, da se više obrazuju treneri. Ima problema s tim i u većim klubovima, a kamoli u manjim. Ti iskusni treneri trebali bi skratiti vrijeme sazrijevanje mladih trenera. Ako mi povučemo tu djecu, netko s njima odradi te treninge, a onda se opet vrate u svoje sredine i nastave po starom onda nismo napravili pomak – rekao je nekadašnji reprezentativac Henjak.

Trojac bivših "žutih" ističe kako ne žele nikome pametovati, samo podignuti razinu rada.

- Sve ovo radimo samo da bismo pomogli našoj košarci, a sudjelovat će oni koji to žele. Žao mi je što naši ljudi razmišljaju tako da i za jednog Rimca kažu da mu ne valja auto, a čovjek je napravio čuda. Sjećam se kada nam je kao juniorskim reprezentativcima došao trener Željko Pavličević (nap.a. dvostruki prvak Europe s Cibonom i Splitom) i pitao nas znamo li kakva je razlika između igrača od 300 tisuća eura i onog od milijun. Odgovor je bio – detalji – prisjetio se bivši centar kluba s Gripa Henjak.

- Mi smo onda trenirali u jednom sustavu, klub je objektivno tada bio na drugom nivou. Iskustva koja sam imao kao igrač te ona iz rada s djecom vrlo brzo su mi ukazala gdje su problemi. Nije jedan problem, jer bismo svi to vidjeli, već je u pitanju više manjih. Ali može se tome stati na kraj. Mi ćemo tu nešto pokušati napraviti. Kada jedan čovjek pokušava nešto sam teško to ide, kada pokušamo zajedno uvijek smo pametniji – uvjeren je bivši trener u omladinskom pogonu Splita Henjak.

- Neće u ničemu, pa ni u košarci ništa krenuti naprijed, ako svi malo ne zatomimo ega i ne surađujemo. Trebamo se svi zajedno uhvatiti posla. Razgovarat ćemo ponovno onda i s tajnikom Josipom Vrankovićem, predsjednikom Saveza Stojkom Vrankovićem – kazao je Koludrović. Nada se trojac bivših "žutih" da će i Savez dati ruke kada se cijeli projekt zahukta, recimo pri odlasku na međunarodne turnire.

- Na jaki međunarodni turnir s vršnjacima koji jednako ili napornije treniraju djeca odu kao jedni igrači, a vrate se kao posve drugi. Bez toga se ne može postati ozbiljan igrač – dodao je Henjak i dao prijedlog.

- Mi možemo u Hrvatskoj organizirati turnire županijskih selekcija. Igrači imaju malo kvalitetnih utakmica. Igranje druge lige dobro je za mlade igrače, ali na kraju to nije mjerilo jer mladić koji je u naponu snage jer trenira dvaput dnevno igra protiv amaterskih igrača koji treniraju dva-tri puta tjedno i to im na kraju daje lažnu sliku jer mnogo svojih nedostataka nadoknadi na mladost, trku. A onda kada zaigra protiv jednako ili bolje fizički spremnog vršnjaka se pita što se dogodilo.

Potom je kazao poraznu istinu.

- Klubovi imaju stotine djece u pogonima, a ne izađe nijedan pravi seniorski igrač. Kako? Znači da se negdje pogriješilo. Nije sve u tome da se radi s djecom, da je bitno samo da nisu na ulici nego u dvorani ili da netko za to dobije plaću, iako su plaće trenera u nas skromne i poseban problem. Što košarka ima od toga?

Pomoćni trener Splita Ante Grgurević predstavnik je "žutih" u komisiji.

- Alen me pitao mogu li i želim li sudjelovati. Osnovna ideja je da se svatko od nas koji radimo u košarci na svoj način pomogne da se košarka ponovno afirmira, svatko tko ima priliku pomoći da to i napravi. Ja sam slab i na košarku i na svoj Split. Koliko god mogu pomoći tu sam – iskreno će Grgurević. Potom je pomoćnik Ivice Skelina istaknuo.

- Svi mi koji radimo u ovom sportu ne možemo samo sa strane stajati i gledati što se događa. Sve što može našoj košarci dužni smo pokušati napraviti. Ovdje je riječ o suradnji u kojoj nema nikakvih pojedinačnih interesa, radimo za dobrobit svih. Mislim da je ovakav oblik suradnje potreban svima. Radimo ovo i u cilju privlačenja što većeg broja djece u ovaj sport – poručio je Grgurević.

Za kraj je poentirao i Henjak.

- Ovo ne ugrožava nikoga, niti govori da netko nešto pogrešno radi. Želimo samo napraviti nešto što je bolje od dosadašnjeg.

- Ako će nam od svega ovoga košarka biti barem malo bolja isplati se! - zaključio je Koludrović.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
kosarkasi_split1-230318 kosarkasi_split2-230318 kosarkasi_split3-230318 kosarkasi_split4-230318
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/kosarka/akcija-za-spas-kosarke-formirat-cemo-zupanijske-reprezentacije-iz-kojih-ce-se-crpiti-talenti-538702 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eafe60e5a36d60b2a6d78c244aac73ccac65c324 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Akcija+za+spas+ko%C5%A1arke%3A+%26%23039%3BFormirat+%C4%87emo+%C5%BEupanijske+reprezentacije+iz+kojih+%C4%87e+se+crpiti+talenti%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Fakcija-za-spas-kosarke-formirat-cemo-zupanijske-reprezentacije-iz-kojih-ce-se-crpiti-talenti-538702 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Fakcija-za-spas-kosarke-formirat-cemo-zupanijske-reprezentacije-iz-kojih-ce-se-crpiti-talenti-538702 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žuti tercet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Košarkažuti tercet

Akcija za spas košarke: 'Formirat ćemo županijske reprezentacije iz kojih će se crpiti talenti'

1. travnja 2018. - 20:47
kosarkasi_split1-230318

Bolni porazi reprezentacije od Nizozemske, Rumunjske u kvalifikacijama za SP razgolitili su valjda do kraja stanje hrvatske košarke u koje tone već desetljećima. Problemi su jako duboki. I svi smo puni kritika, od medija, javnosti, navijača do košarkaških djelatnika. A rješenja nude rijetki. No, ima onih koji su ih odlučili ponuditi i zasukati rukave u svom malom dijelu našeg košarkaškog svijeta.

Košarkaški savez Splitsko-dalmatinske županije dobio je svoju Stručnu komisiju, tijelo koje je formirano prije svega kako bi se pokušao poboljšati rad s mladim igračima i unaprijediti edukacija trenera koji s njima rade. U prvom redu, da se netko ne naljuti, na papiru manjih klubova, sredina. Onih koji nisu stalno na oku, a itekako zavrijeđuju pažnju. U dogovoru s čelnicima Županijsko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:23