Sport Košarka

zadar - cibona 16.30 sati

Dodatna motivacija nije potrebna; Nazor: Igrat ćemo dalmatinski. To se osjeća ili ne osjeća, to je draž juga, temperament, emocija, strast, identifikacija s publikom...

zadar - cibona 16.30 sati

Nakon samo pet dana evo opet Zadra protiv Cibone. Danas, za razliku od tadašnjeg okršaja u ABA ligi u Višnjiku, na donekle neutralnom terenu. I to u borbi za finale Kupa Krešimira Ćosića (16.30 sati). Kažemo „donekle“ jer je jasno da će većina gledatelja biti na strani Zadrana. Ne samo pripadnici Tornada koji će stići u velikom broju (jučer ih je bilo četrdesetak), već i domaći Splićani.

Četvrtfinale protiv Bosca bilo je baš odrađivanje što se Zadra tiče, mada sigurno nije bilo ugodno u posljednju četvrtinu ući sa zaostatkom. Bilo je tu dosta „kemijanja“, kako je i sam trener Ante Nazor priznao, no isto tako je jasno da će današnja utakmica biti posve drukčija. Ako su protiv Bosca neki igrači kalkulirali, to protiv Cibone nipošto neće biti slučaj. Dodatna motivacija nije potrebna.

- Bit će to pravi klasik. Rijetko kad na Gripama igraju Zadar i Cibona. Nadam se da će moja momčad odigrati dalmatinski, što god netko mislio što to znači – rekao je Nazor, pa je ipak morao pojasniti što misli pod pridjevom „dalmatinski“.

- Nisam toliko talentiran da to mogu objasniti. To se osjeća ili ne osjeća, to je draž juga, temperament, emocija, strast, identifikacija s publikom... I u Splitu ima Zadrovih simpatizera, pa se nadam da će nam publika biti vjetar u leđa.

U tom za njega važnom ABA-ligaškom dvoboju u Višnjiku Zadar je slavio 95:91, prethodno je Cibonu u Zagrebu pregazio 31 razlike, ali je na istom mjestu u domaćem prvenstvu izgubio minus 21. Bilo je, dakle, svega. 

Što možemo očekivati danas, u borbi za finale?

- Nema puno nepoznanica. Siguran sam jedino da mojim igračima neće nedostajati motiva, a nadam se da ćemo biti rasterećeniji nego prije pet dana u Zadru.

Nužna kontrola skoka

Što bi moglo odlučiti?

- Prvi je preduvjet kontrola skoka, jer smo s tim imali problema doma protiv Cibone. Moramo ući „glavom“ u parket, nema popravnog. Nužna je i bolja obrana nego u Višnjiku gdje smo primili preko devedeset poena – smatra Nazor čiji je klub posljednji nezagrebački osvajač Kupa, bilo je to sad već davne 2007. godine.

Nazoru se za meč s Cibonom u sastav vraća Luka Žorić koji je jučer odrađivao kaznu, što je svakako plus.

- Da je mogao igrati, bio bi spremniji za Cibonu, ali budući da je na pragu veteranskih godina, možda i nije tako loše što je preskočio Bosco, haha – nasmijao se Nazor, koji razloga za zadovoljstvo vidi i u dobroj formi Marija Littlea.

- To nam daje sigurnost, ali odigrao je i kvalitetnu obranu, što nije bilo jednostavno budući da je čuvao šutera Puljka koji je također imao izuzetnu večer.

Velić: Očekujem egal dvoboj

S druge strane, trener Cibone Ivan Velić bio je dosta kritičan nakon pobjede njegove momčadi nad Škrljevom nazvavši utakmicu „ružnom i gadljivom“. Objasnio je zašto.

- Previše izgubljenih lopti, loš obrambeni skok i bacanje lopti u aut u situacijama tri na dva, dva na jedan... Igrači su olako shvatili ovu utakmicu i danas očekujem bolju reakciju.

Što ste naučili iz prošlotjednog poraza u Zadru?

- Pokušavali smo udvajati Žorića i Dašića, što su oni iskoristili za povratne pasove, pogotovo Božić. Korigirat ćemo neke stvari u obrani. Očekujem egal, a zašto se na kraju ne bi jedna lopta okrenula na našu stranu pa da uđemo u finale – kaže Velić. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka