stdClass Object ( [id] => 617664 [title] => Amerikanci okupirali oazu hrvatskog vaterpola: vaterpolski kamp američkog i hrvatskog olimpijca dovodi u Dubrovnik, na Korčulu i Šipan srednjoškolce iz SAD-a [alias] => amerikanci-okupirali-oazu-hrvatskog-vaterpola-vaterpolski-kamp-americkog-i-hrvatskog-olimpijca-dovodi-u-dubrovnik-na-korculu-i-sipan-srednjoskolce-iz-sad-a [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Okružili su američki srednjoškolci, polaznici škole vaterpola, Veselina Đuha na dubrovačkom kupalištu Bellevue prije neki dan. Nema tko se s njim nije želio slikati. Dobiti autogram. Njihov trener Tony Azevedo im je samo ukratko nabrojio što je sve ostvario legendarni dubrovački vaterpolist u svojoj igračkoj karijeri i to je bilo dovoljno da se Vesko nije mogao pomaknuti sa svoga mjesta.

Istina, 59-godišnjem Dubrovčaninu nije bilo krivo zbog toga. Odgovorio je pozitivno na svaku zamolbu američkih srednjoškolaca, koji sanjaju da oni jednog dana budu olimpijski pobjednici i(li) svjetski prvaci, a što je dostignuće kojim se može pohvaliti Đuho.

- Kad smo u Los Angelesu nakon osvajanja olimpijskog zlata izašli ispred olimpijskog sela tko god je bio u tom trenutku tu krenuo je prema nama. Svi su se htjeli slikati s nama. Svi su htjeli autogram. Nisu skrivali oduševljenje. Za njih je to bilo nešto sveto. Morali smo na kraju sakriti medalju. U nas, kad bih to napravio, izvadio olimpijsku medalju, okrenuli bi se, pogledali te, rekli bravo i otišli. To je tako. Naši su ljudi takvi. Ne zamjeram nikome. Samo kažem kako u svijetu gledaju na činjenicu da si olimpijski pobjednik – rekao je jednom prilikom Đuho, najuspješniji dubrovački sportaš prošlog stoljeća, koji je bio dvostruki olimpijski pobjednik te jednom svjetski prvak. Osvojio je još puno, puno toga, i sa svojim Jugom, ali ta tri zlata s reprezentacijom bivše države su vrh vrhova.

Sjećanja naviru kad je riječ o vaterpolu, uspjesima naših velikana, te Amerikancima, koji su u na hrvatski jug stigli i ovog ljeta učiti o vaterpolu, ali i uživati u ljepotama Lijepe naše. Dakle, kad je riječ o Amerikancima sjetili smo se kako nam je Milivoj Bebić, još jedna naša vaterpolska legenda (i Splićanin je bio olimpijski pobjednik u Los Angelesu 1984.), prisjećajući se tog svog najvećeg uspjeha (Bebić je bio olimpijski doprvak 1980. u Moskvi, a zbog ozljede je potom propustio 1986. SP-u u Madridu. Potom je karijeru nastavio u Italiji, a u to vrijeme u reprezentaciji su igrali samo oni koji su nastupali u domaćoj ligi) ispričao kako je te 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Angelesu Ronald Regan, tadašnji američki predsjednik, krenuo kako bi stigao na svečanost dodjele medalja vaterpolistima. Očekivao je kako će Amerikanci slaviti, a njegovi su sredinom zadnje utakmice turnira vodili s 5:2 protiv reprezentacije bivše Jugoslavije za koju je igrao Bebić (i Đuho), ali kako se na kraju 40. američki predsjednik vratio u svoj dom jer su do kraja utakmice njegovi primili tri pogotka, a nisu postigli više niti jedan.

- Nama je igrao neodlučan rezultat i tako smo mi uzeli zlato, a ne domaćin. Da, sve je bilo spremno za festu Amerikanaca. Ha, što ćeš. To je sport – razvukao je osmijeh Bebić kad bi se prisjetio te utakmice odigrane prije 35 godina.

Četiri godine poslije Olimpijskih igara u Los Angelesu vaterpolisti nisu igrali turnirski, a u velikom finalu u južnokorejskom Seoulu opet su bivša Jugoslavija i reprezentacija SAD-a odlučivale o zlatu. Đuho je te 1988. bio kapetan reprezentacije. Pogodio je u produžetku finala. Poslije je reprezentacija bivše države postigla još jedan pogodak te potvrdila uspjeh. Do sva tri svoja najveća uspjeha stigao je pod vodstvom legendarnog vaterpolskog brka, najtrofejnijeg vaterpolskog trenera svijeta svih vremena, Ratka Rudića, koji je četiri godine početkom ovog stoljeća (tisućljeća) proveo na klupi reprezentacije SAD-a.

Sjeća se Đuho anegdote uoči finala Olimpijskih igara 1988. godine. Još jedan filmski velikan, a koji je poslije bio guverner Kalifornije (kao i Regan samo što na kraju nije postao i američki predsjednik) - Arnold Schwarzenegger okupio reprezentaciju SAD-a oko sebe te im poželio sreću.

- Ha, da, sjećam se. I gledam ja to i kažem u sebi: 'E, neće ti moj Schwarzenegger pomoći ništa'. I tako se i dogodilo. Imali su Amerikanci, istina, prednost. Bolje su otvorili finale, ali na kraju smo zasluženo pobijedili. Produžetke finala odlično pamtim. Imali smo pogodak prednosti. Bilo je nekoliko sekundi do kraja napada. Šutirao sa 7,8 metara i pogodio. Taj pogodak je odlučio. Više se Amerikanci nisu uspjeli vratiti. Taj pogodak se i danas vrti na televiziji kad se govori o vaterpolu na Olimpijskim igrama. Bio sam presretan u tom trenutku. Najsretniji čovjek na svijetu – sjetio se Đuho, koji je uokvirio obje zlatne olimpijske medalje. Ni danas se ne zna odlučiti koja mu je draža. Kaže jednom: 'Ova iz LA-a jer je prva'. Drugi put kaže: 'Ova iz Seoulu jer sam je osvojio kao kapetan'. Uvijek doda: 'Ne znam, ne bih se znao odlučiti… Ha, možda prva. Ajde, možda prva kad već inzistiraš da se odlučim'.

Đuho ih je nakon poziva Azeveda, ali i Nikše Dobuda, koji je partner legendarnom američkom vaterpolisti u organizaciji kampa u Hrvatskoj, prije neki dan opet skinuo sa zida iz svog doma te donio na kupalište Bellevue gdje su američki vaterpolisti sveučilištarci igrali utakmice protiv mlađih uzrasta Juga, Bellevuea te Dubrovačkih veterana.

Azevedo je u Pekingu 2008. osvojio olimpijsko srebro (olimpijska medalja se ne može s ničim mjeriti – kaže Azevedo, koji je u karijeri nosio i kapicu dubrovačkog Juga. Njega je u reprezentaciji SAD-a trenirao Rudić). Dobud je pak olimpijski pobjednik iz Londona 2012. godine (ha, i njega je Rudić odveo s Hrvatskom do zlata).

- Nije prvi put kako smo organizirali vaterpolsku školu u nas. Dakle, Azevedo je poznati američki olimpijac. Upoznali smo se dok smo skupa igrali u Juga. Ostali smo u dobrim odnosima. On je i nakon završetka igračke karijere ostao u vaterpolu. Kampovi, koje organizira, vrlo su popularni u diljem SAD-a. Azevedo je vaterpolska ikona, a kako je Dubrovnik turistički biser, te vaterpolska oaza, došli na ideju da radimo kampove s američkim srednjim školama i tijekom ljeta u Dubrovniku. Projekt se zove Dubrovnik Waterpolo Island. Naša baza je otok Šipan, jedan od otoka nedaleko od Dubrovnika, a gostujemo i na ostalim terenima. Tako smo bili ovog ljeta u Korčuli gdje smo igrali protiv KPK te u Dubrovniku. Spojili smo u projekt dvije možda i najprepoznatlivije grane hrvatskog juga, turizam i vaterpolo. Amerikanci su oduševljeni. I mi sami interesom Amerikanaca te sam uvjeren kako će se ovaj projekt nastaviti – istaknuo je Dobud.

Sa svakim sudionikom kampa, dok su na Šipanu, Dobud i Azevedo su radili ponaosob.

- Ne stojimo sa zviždaljkom uz rub terena, te vičemo, već skačemo u more te im pokazujemo što i kako treba raditi, što je bolje, a što nije dobro. Naravno, ja najviše radim s centrima. Azevedo pak s igračima koji igraju na vanjskim pozicijama. Pomagao nam je ovo ljeto u radu s vratarima Jugov vratar Toni Popadić. U projekt je uključen i Marko Bijač, naš reprezentativni vratar s kojim sam igrao u Jugu, a s kojim sad skupa igram u PRO Recca. Na Korčuli nam je pomogao još jedan velikan svjetskog vaterpola, Felipe Perrone, španjolski reprezentativac, koji je na SP-u u Gwangju osvojio srebro. Perrone, koji je korčulanski zet, odazvao se našem pozivu te također pokazivao mladim Amerikancima što i kako treba raditi. Na Bellevue su potom bili naši reprezentativci, koji su se prije neki dan vratili s broncom sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji – nabraja jedan od najboljih svjetskih centara.

Na Bellevue je bio Maro Joković, koji je izabran u najbolju momčad Svjetskog prvenstva, naš super junak u utakmici za broncu protiv Mađara (šest njegovih pogodaka). Zatim došao je i ponajbolji svjetski vratar. Marko Bijač je također donio svoje medalje, kao i Joković, te Đuho. Donio je i Nikša Dobud svoju zlatnu olimpijsku medalju iz Londona, koju ima i Joković.

- Druženje i učenje od igrača koji su ostvarili velike uspjehe puno znači svakom sudioniku kampa. Nakon tih individualnih treninga su igrali utakmice te imali priliku napraviti ono što smo im pokazali na treningu. Nakon utakmice nisu skrivali oduševljenje kako je to bolje, te su bili ponosni da su napredovali, nešto novo naučili – oduševljen je svime i sam Dobud.

Oduševljen je i Azevedo, koji obožava, kaže, Dubrovnik. Zna što znači vaterpolo na jugu Hrvatske. Azevedo ne radi samo kampove u Kaliforniji, već i u Texasu, New Yorku, Oregonu.

- Radeći te klinike radi i na promociji Dubrovnika, Korčule, Šipana i Hrvatske - ističe Dobud, povratnik prošle godine u bazene.

Dobud je sa Šipana. Zbog toga je i u mirnoj uvali na najvećem otoku Elafita, njegovom Šipanu, 'niknuo' vaterpolski teren.

U PRO Recca je Dobudu trener Ratko Rudić. Dakle, imao je prije u reprezentaciji, a sad u klubu ima još uvijek priliku učiti od najuspješnijeg, te i to što nauči, prenijeti drugima.

- Znate, polaznici kampa su ostali nakon kampa sa svojim roditeljima te ostalim članovima obitelji u Dubrovniku, produžili boravak. Svi najmanje po sedan dana. I za vrijeme kampa, vrijeme kad nismo trenirali, imali smo izlete. Razgledali smo s njima Dubrovnik, Korčulu, napravili đir po otocima.... Osim Amerikanaca, ponavljam, riječ je o sveučilištarcima, uglavnom o dječacima između 14 i 17 godina, bila su ovo ljeto s nama i dva dječaka iz Južnoafričke Republike. Projekt je uistinu oduševio sve. Interes je velik. Što reći nego: vidimo se i dogodine – rekao je Dobud, koji je također, kao i Đuho, Bijač, Perrone, Joković, napravio 'milijun' slika i podijelio isto toliko autog*rama američkim srednjoškolcima.

- Poželjeli smo im da nastave ovako dobro i marljivo radititi te vjerujem kako će netko od njih biti jednog dana sudionik najvećih svjetskih natjecanja, a možda i osvajač medalja na tim najvećim natjecanjima - dodao je legendarni Veselin Đuho.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sportsko-turistički projekt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-08-08 20:16:26 [created_by] => 3219 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-08-08 23:13:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-08-08 23:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3910 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/08\/08\/VATERPOLO_AMERIKANCI.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/08\/turnir_Azevedo_Waterpolo_010819__3_.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/08\/VATERPOLO_DJUHOVE_ZLATNE_MEDALJE_SU_BILE_PRICA_ZA_SEBE.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/08\/VATERPOLO_MARO_JOKOVIC_SA_ZLATNOM_MEDALJOM_SA_SP-A_2007.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/08\/VATERPOLO_NIKSA_DOBUD_VESELIN_DJUHO_MARKO_BIJAC_I_TONY_AZEVEDO.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/08\/VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_-_DOM_KAMPA.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/08\/VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_1_-_DOM_KAMPA.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/08\/VATERPOLO_TONI_POPADIC_NIKSA_DOBUD_I_TONY_AZEVEDO_S_MLADIM_AMERIKANCIMA.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/08\/08\/VATERPOLO_TONY_AZEVEDO.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["VATERPOLO_AMERIKANCI","turnir_Azevedo_Waterpolo_010819__3_","VATERPOLO_DJUHOVE_ZLATNE_MEDALJE_SU_BILE_PRICA_ZA_SEBE","VATERPOLO_MARO_JOKOVIC_SA_ZLATNOM_MEDALJOM_SA_SP-A_2007","VATERPOLO_NIKSA_DOBUD_VESELIN_DJUHO_MARKO_BIJAC_I_TONY_AZEVEDO","VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_-_DOM_KAMPA","VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_1_-_DOM_KAMPA","VATERPOLO_TONI_POPADIC_NIKSA_DOBUD_I_TONY_AZEVEDO_S_MLADIM_AMERIKANCIMA","VATERPOLO_TONY_AZEVEDO"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x748"},{"size0":"1280x793"},{"size0":"1249x840"},{"size0":"634x840"},{"size0":"1280x817"},{"size0":"1280x801"},{"size0":"1280x728"},{"size0":"1280x832"},{"size0":"1280x819"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4754219 Threads: 4 Questions: 162994101 Slow queries: 70719 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4808272 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/amerikanci-okupirali-oazu-hrvatskog-vaterpola-vaterpolski-kamp-americkog-i-hrvatskog-olimpijca-dovodi-u-dubrovnik-na-korculu-i-sipan-srednjoskolce-iz-sad-a-617664 [printLink] => /sport/ostalo/amerikanci-okupirali-oazu-hrvatskog-vaterpola-vaterpolski-kamp-americkog-i-hrvatskog-olimpijca-dovodi-u-dubrovnik-na-korculu-i-sipan-srednjoskolce-iz-sad-a-617664?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233197 [name] => dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 411932 [name] => Nikša Dobud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => niksa-dobud [link] => /tag/niksa-dobud ) [2] => stdClass Object ( [id] => 486544 [name] => vaterpolo kamp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vaterpolo-kamp [link] => /tag/vaterpolo-kamp ) [3] => stdClass Object ( [id] => 486545 [name] => tony azevedo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tony-azevedo [link] => /tag/tony-azevedo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sportsko-turistički projekt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Amerikanci okupirali oazu hrvatskog vaterpola: vaterpolski kamp američkog i hrvatskog olimpijca dovodi u Dubrovnik, na Korčulu i Šipan srednjoškolce iz SAD-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3219 [name] => Tonči Vlašić [username] => ton-i-vla-i [email] => ton-i-vla-i@sd.hr [password] => $2y$10$r2nyeBJRVK2nwuDlUByGFuSwtf6oWSVrPEJM6S0JbldCchAQCUtrO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tonci-vlasic-3219 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1737 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/cec9af730e333a4506ea2e35e9dedce2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/VATERPOLO_AMERIKANCI.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => VATERPOLO_AMERIKANCI [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/VATERPOLO_AMERIKANCI.jpg [title] => VATERPOLO_AMERIKANCI ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/turnir_Azevedo_Waterpolo_010819__3_.jpg [title] => turnir_Azevedo_Waterpolo_010819__3_ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/VATERPOLO_DJUHOVE_ZLATNE_MEDALJE_SU_BILE_PRICA_ZA_SEBE.jpg [title] => VATERPOLO_DJUHOVE_ZLATNE_MEDALJE_SU_BILE_PRICA_ZA_SEBE ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/VATERPOLO_MARO_JOKOVIC_SA_ZLATNOM_MEDALJOM_SA_SP-A_2007.jpg [title] => VATERPOLO_MARO_JOKOVIC_SA_ZLATNOM_MEDALJOM_SA_SP-A_2007 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/VATERPOLO_NIKSA_DOBUD_VESELIN_DJUHO_MARKO_BIJAC_I_TONY_AZEVEDO.jpg [title] => VATERPOLO_NIKSA_DOBUD_VESELIN_DJUHO_MARKO_BIJAC_I_TONY_AZEVEDO ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_-_DOM_KAMPA.jpg [title] => VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_-_DOM_KAMPA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_1_-_DOM_KAMPA.jpg [title] => VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_1_-_DOM_KAMPA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/VATERPOLO_TONI_POPADIC_NIKSA_DOBUD_I_TONY_AZEVEDO_S_MLADIM_AMERIKANCIMA.jpg [title] => VATERPOLO_TONI_POPADIC_NIKSA_DOBUD_I_TONY_AZEVEDO_S_MLADIM_AMERIKANCIMA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/08/VATERPOLO_TONY_AZEVEDO.jpg [title] => VATERPOLO_TONY_AZEVEDO ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Okružili su američki srednjoškolci, polaznici škole vaterpola, Veselina Đuha na dubrovačkom kupalištu Bellevue prije neki dan. Nema tko se s njim nije želio slikati. Dobiti autogram. Njihov trener Tony Azevedo im je samo ukratko nabrojio što je sve ostvario legendarni dubrovački vaterpolist u svojoj igračkoj karijeri i to je bilo dovoljno da se Vesko nije mogao pomaknuti sa svoga mjesta.

Istina, 59-godišnjem Dubrovčaninu nije bilo krivo zbog toga. Odgovorio je pozitivno na svaku zamolbu američkih srednjoškolaca, koji sanjaju da oni jednog dana budu olimpijski pobjednici i(li) svjetski prvaci, a što je dostignuće kojim se može pohvaliti Đuho.

- Kad smo u Los Angelesu nakon osvajanja olimpijskog zlata izašli ispred olimpijskog sela tko god je bio u tom trenutku tu krenuo je prema nama. Svi su se htjeli slikati s nama. Svi su htjeli autogram. Nisu skrivali oduševljenje. Za njih je to bilo nešto sveto. Morali smo na kraju sakriti medalju. U nas, kad bih to napravio, izvadio olimpijsku medalju, okrenuli bi se, pogledali te, rekli bravo i otišli. To je tako. Naši su ljudi takvi. Ne zamjeram nikome. Samo kažem kako u svijetu gledaju na činjenicu da si olimpijski pobjednik – rekao je jednom prilikom Đuho, najuspješniji dubrovački sportaš prošlog stoljeća, koji je bio dvostruki olimpijski pobjednik te jednom svjetski prvak. Osvojio je još puno, puno toga, i sa svojim Jugom, ali ta tri zlata s reprezentacijom bivše države su vrh vrhova.

Sjećanja naviru kad je riječ o vaterpolu, uspjesima naših velikana, te Amerikancima, koji su u na hrvatski jug stigli i ovog ljeta učiti o vaterpolu, ali i uživati u ljepotama Lijepe naše. Dakle, kad je riječ o Amerikancima sjetili smo se kako nam je Milivoj Bebić, još jedna naša vaterpolska legenda (i Splićanin je bio olimpijski pobjednik u Los Angelesu 1984.), prisjećajući se tog svog najvećeg uspjeha (Bebić je bio olimpijski doprvak 1980. u Moskvi, a zbog ozljede je potom propustio 1986. SP-u u Madridu. Potom je karijeru nastavio u Italiji, a u to vrijeme u reprezentaciji su igrali samo oni koji su nastupali u domaćoj ligi) ispričao kako je te 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Angelesu Ronald Regan, tadašnji američki predsjednik, krenuo kako bi stigao na svečanost dodjele medalja vaterpolistima. Očekivao je kako će Amerikanci slaviti, a njegovi su sredinom zadnje utakmice turnira vodili s 5:2 protiv reprezentacije bivše Jugoslavije za koju je igrao Bebić (i Đuho), ali kako se na kraju 40. američki predsjednik vratio u svoj dom jer su do kraja utakmice njegovi primili tri pogotka, a nisu postigli više niti jedan.

- Nama je igrao neodlučan rezultat i tako smo mi uzeli zlato, a ne domaćin. Da, sve je bilo spremno za festu Amerikanaca. Ha, što ćeš. To je sport – razvukao je osmijeh Bebić kad bi se prisjetio te utakmice odigrane prije 35 godina.

Četiri godine poslije Olimpijskih igara u Los Angelesu vaterpolisti nisu igrali turnirski, a u velikom finalu u južnokorejskom Seoulu opet su bivša Jugoslavija i reprezentacija SAD-a odlučivale o zlatu. Đuho je te 1988. bio kapetan reprezentacije. Pogodio je u produžetku finala. Poslije je reprezentacija bivše države postigla još jedan pogodak te potvrdila uspjeh. Do sva tri svoja najveća uspjeha stigao je pod vodstvom legendarnog vaterpolskog brka, najtrofejnijeg vaterpolskog trenera svijeta svih vremena, Ratka Rudića, koji je četiri godine početkom ovog stoljeća (tisućljeća) proveo na klupi reprezentacije SAD-a.

Sjeća se Đuho anegdote uoči finala Olimpijskih igara 1988. godine. Još jedan filmski velikan, a koji je poslije bio guverner Kalifornije (kao i Regan samo što na kraju nije postao i američki predsjednik) - Arnold Schwarzenegger okupio reprezentaciju SAD-a oko sebe te im poželio sreću.

- Ha, da, sjećam se. I gledam ja to i kažem u sebi: 'E, neće ti moj Schwarzenegger pomoći ništa'. I tako se i dogodilo. Imali su Amerikanci, istina, prednost. Bolje su otvorili finale, ali na kraju smo zasluženo pobijedili. Produžetke finala odlično pamtim. Imali smo pogodak prednosti. Bilo je nekoliko sekundi do kraja napada. Šutirao sa 7,8 metara i pogodio. Taj pogodak je odlučio. Više se Amerikanci nisu uspjeli vratiti. Taj pogodak se i danas vrti na televiziji kad se govori o vaterpolu na Olimpijskim igrama. Bio sam presretan u tom trenutku. Najsretniji čovjek na svijetu – sjetio se Đuho, koji je uokvirio obje zlatne olimpijske medalje. Ni danas se ne zna odlučiti koja mu je draža. Kaže jednom: 'Ova iz LA-a jer je prva'. Drugi put kaže: 'Ova iz Seoulu jer sam je osvojio kao kapetan'. Uvijek doda: 'Ne znam, ne bih se znao odlučiti… Ha, možda prva. Ajde, možda prva kad već inzistiraš da se odlučim'.

Đuho ih je nakon poziva Azeveda, ali i Nikše Dobuda, koji je partner legendarnom američkom vaterpolisti u organizaciji kampa u Hrvatskoj, prije neki dan opet skinuo sa zida iz svog doma te donio na kupalište Bellevue gdje su američki vaterpolisti sveučilištarci igrali utakmice protiv mlađih uzrasta Juga, Bellevuea te Dubrovačkih veterana.

Azevedo je u Pekingu 2008. osvojio olimpijsko srebro (olimpijska medalja se ne može s ničim mjeriti – kaže Azevedo, koji je u karijeri nosio i kapicu dubrovačkog Juga. Njega je u reprezentaciji SAD-a trenirao Rudić). Dobud je pak olimpijski pobjednik iz Londona 2012. godine (ha, i njega je Rudić odveo s Hrvatskom do zlata).

- Nije prvi put kako smo organizirali vaterpolsku školu u nas. Dakle, Azevedo je poznati američki olimpijac. Upoznali smo se dok smo skupa igrali u Juga. Ostali smo u dobrim odnosima. On je i nakon završetka igračke karijere ostao u vaterpolu. Kampovi, koje organizira, vrlo su popularni u diljem SAD-a. Azevedo je vaterpolska ikona, a kako je Dubrovnik turistički biser, te vaterpolska oaza, došli na ideju da radimo kampove s američkim srednjim školama i tijekom ljeta u Dubrovniku. Projekt se zove Dubrovnik Waterpolo Island. Naša baza je otok Šipan, jedan od otoka nedaleko od Dubrovnika, a gostujemo i na ostalim terenima. Tako smo bili ovog ljeta u Korčuli gdje smo igrali protiv KPK te u Dubrovniku. Spojili smo u projekt dvije možda i najprepoznatlivije grane hrvatskog juga, turizam i vaterpolo. Amerikanci su oduševljeni. I mi sami interesom Amerikanaca te sam uvjeren kako će se ovaj projekt nastaviti – istaknuo je Dobud.

Sa svakim sudionikom kampa, dok su na Šipanu, Dobud i Azevedo su radili ponaosob.

- Ne stojimo sa zviždaljkom uz rub terena, te vičemo, već skačemo u more te im pokazujemo što i kako treba raditi, što je bolje, a što nije dobro. Naravno, ja najviše radim s centrima. Azevedo pak s igračima koji igraju na vanjskim pozicijama. Pomagao nam je ovo ljeto u radu s vratarima Jugov vratar Toni Popadić. U projekt je uključen i Marko Bijač, naš reprezentativni vratar s kojim sam igrao u Jugu, a s kojim sad skupa igram u PRO Recca. Na Korčuli nam je pomogao još jedan velikan svjetskog vaterpola, Felipe Perrone, španjolski reprezentativac, koji je na SP-u u Gwangju osvojio srebro. Perrone, koji je korčulanski zet, odazvao se našem pozivu te također pokazivao mladim Amerikancima što i kako treba raditi. Na Bellevue su potom bili naši reprezentativci, koji su se prije neki dan vratili s broncom sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji – nabraja jedan od najboljih svjetskih centara.

Na Bellevue je bio Maro Joković, koji je izabran u najbolju momčad Svjetskog prvenstva, naš super junak u utakmici za broncu protiv Mađara (šest njegovih pogodaka). Zatim došao je i ponajbolji svjetski vratar. Marko Bijač je također donio svoje medalje, kao i Joković, te Đuho. Donio je i Nikša Dobud svoju zlatnu olimpijsku medalju iz Londona, koju ima i Joković.

- Druženje i učenje od igrača koji su ostvarili velike uspjehe puno znači svakom sudioniku kampa. Nakon tih individualnih treninga su igrali utakmice te imali priliku napraviti ono što smo im pokazali na treningu. Nakon utakmice nisu skrivali oduševljenje kako je to bolje, te su bili ponosni da su napredovali, nešto novo naučili – oduševljen je svime i sam Dobud.

Oduševljen je i Azevedo, koji obožava, kaže, Dubrovnik. Zna što znači vaterpolo na jugu Hrvatske. Azevedo ne radi samo kampove u Kaliforniji, već i u Texasu, New Yorku, Oregonu.

- Radeći te klinike radi i na promociji Dubrovnika, Korčule, Šipana i Hrvatske - ističe Dobud, povratnik prošle godine u bazene.

Dobud je sa Šipana. Zbog toga je i u mirnoj uvali na najvećem otoku Elafita, njegovom Šipanu, 'niknuo' vaterpolski teren.

U PRO Recca je Dobudu trener Ratko Rudić. Dakle, imao je prije u reprezentaciji, a sad u klubu ima još uvijek priliku učiti od najuspješnijeg, te i to što nauči, prenijeti drugima.

- Znate, polaznici kampa su ostali nakon kampa sa svojim roditeljima te ostalim članovima obitelji u Dubrovniku, produžili boravak. Svi najmanje po sedan dana. I za vrijeme kampa, vrijeme kad nismo trenirali, imali smo izlete. Razgledali smo s njima Dubrovnik, Korčulu, napravili đir po otocima.... Osim Amerikanaca, ponavljam, riječ je o sveučilištarcima, uglavnom o dječacima između 14 i 17 godina, bila su ovo ljeto s nama i dva dječaka iz Južnoafričke Republike. Projekt je uistinu oduševio sve. Interes je velik. Što reći nego: vidimo se i dogodine – rekao je Dobud, koji je također, kao i Đuho, Bijač, Perrone, Joković, napravio 'milijun' slika i podijelio isto toliko autog*rama američkim srednjoškolcima.

- Poželjeli smo im da nastave ovako dobro i marljivo radititi te vjerujem kako će netko od njih biti jednog dana sudionik najvećih svjetskih natjecanja, a možda i osvajač medalja na tim najvećim natjecanjima - dodao je legendarni Veselin Đuho.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
VATERPOLO_AMERIKANCI turnir_Azevedo_Waterpolo_010819__3_ VATERPOLO_DJUHOVE_ZLATNE_MEDALJE_SU_BILE_PRICA_ZA_SEBE VATERPOLO_MARO_JOKOVIC_SA_ZLATNOM_MEDALJOM_SA_SP-A_2007 VATERPOLO_NIKSA_DOBUD_VESELIN_DJUHO_MARKO_BIJAC_I_TONY_AZEVEDO VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_-_DOM_KAMPA VATERPOLO_TEREN_U_UVALI_NA_OTOKU_SIPANU_1_-_DOM_KAMPA VATERPOLO_TONI_POPADIC_NIKSA_DOBUD_I_TONY_AZEVEDO_S_MLADIM_AMERIKANCIMA VATERPOLO_TONY_AZEVEDO
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/amerikanci-okupirali-oazu-hrvatskog-vaterpola-vaterpolski-kamp-americkog-i-hrvatskog-olimpijca-dovodi-u-dubrovnik-na-korculu-i-sipan-srednjoskolce-iz-sad-a-617664 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b76978fe75020b4228462cee5b4532605b7d122c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Amerikanci+okupirali+oazu+hrvatskog+vaterpola%3A+vaterpolski+kamp+ameri%C4%8Dkog+i+hrvatskog+olimpijca+dovodi+u+Dubrovnik%2C+na+Kor%C4%8Dulu+i+%C5%A0ipan+srednjo%C5%A1kolce+iz+SAD-a+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Famerikanci-okupirali-oazu-hrvatskog-vaterpola-vaterpolski-kamp-americkog-i-hrvatskog-olimpijca-dovodi-u-dubrovnik-na-korculu-i-sipan-srednjoskolce-iz-sad-a-617664 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Famerikanci-okupirali-oazu-hrvatskog-vaterpola-vaterpolski-kamp-americkog-i-hrvatskog-olimpijca-dovodi-u-dubrovnik-na-korculu-i-sipan-srednjoskolce-iz-sad-a-617664 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sportsko-turistički projekt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalosportsko-turistički projekt

Amerikanci okupirali oazu hrvatskog vaterpola: vaterpolski kamp američkog i hrvatskog olimpijca dovodi u Dubrovnik, na Korčulu i Šipan srednjoškolce iz SAD-a

9. kolovoza 2019. - 01:53
VATERPOLO_AMERIKANCI

Okružili su američki srednjoškolci, polaznici škole vaterpola, Veselina Đuha na dubrovačkom kupalištu Bellevue prije neki dan. Nema tko se s njim nije želio slikati. Dobiti autogram. Njihov trener Tony Azevedo im je samo ukratko nabrojio što je sve ostvario legendarni dubrovački vaterpolist u svojoj igračkoj karijeri i to je bilo dovoljno da se Vesko nije mogao pomaknuti sa svoga mjesta.

Istina, 59-godišnjem Dubrovčaninu nije bilo krivo zbog toga. Odgovorio je pozitivno na svaku zamolbu američkih srednjoškolaca, koji sanjaju da oni jednog dana budu olimpijski pobjednici i(li) svjetski prvaci, a što je dostignuće kojim se može pohvaliti Đuho.

- Kad smo u Los Angelesu nakon osvajanja olimpijskog zlata izašli ispred olimpijskog sela tko god je bio u tom trenutku tu krenuo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:05