stdClass Object ( [id] => 590163 [title] => Australiju je zamijenila Splitom, obožava Olivera, a da nije nogometašica, mogla bi biti model: upoznajte pojačanje s kojim će ŽNK Split srušiti dominaciju Osječanki [alias] => australiju-je-zamijenila-splitom-obozava-olivera-a-da-nije-nogometasica-mogla-bi-biti-model-upoznajte-pojacanje-s-kojim-ce-znk-split-srusiti-dominaciju-osjecanki [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Evo zašto kažu da je nogomet najljepša igra na svijetu. Pred početak drugog dijela sezone ŽNK Split pojačao se australskom nogometašicom hrvatskog porijekla Laurom Kate Špiranović (27). Dosadašnja napadačica Melborne Victoryja i Geelong Galaxy Uniteda, mlađa sestra australskog reprezentativca Matthewa, odlučila je svoj Geelong pokraj Melbournea zamijeniti gradom pod Marjanom. Split će sa Špiranović pokušati osvojiti povijesni prvi naslov prvakinja Hrvatske, a jedno je već sigurno, zbog Laure će sigurno u nastavku sezone utakmice "crvenih" biti bolje posjećene. Antonija Sandrić (ex Mišura) dobila je jaku konkurenciju u borbi za titulu najljepše hrvatske sportašice.

U razgovoru vođenom pred odlazak ekipe Splita na pripreme u Tursku Špiranović smo prvo zatražili da nam ispriča kako se odlučila baš za dolazak u Split.

- Dugo već igram i tražila sam novi izazov izvan Australije. Razmišljala sam o odlasku u Englesku, SAD, kao i Hrvatsku zbog mojih korijena, kao mjesto gdje bih uz nogomet mogla poboljšati i svoj hrvatski jezik, mnogo naučiti o običajima, kulturi. Proučavala sam hrvatsku ligu, vidjela momčadi iz vrha i kontaktirala sam klub – otkrila nam je Laura da je ona napravila prvi korak.

- Split me privukao, želim pomoći klubu da prekine dugogodišnju dominaciju Osijeka. Privuklo me i to što je moja majka porijeklom s nedalekog otoka Murtera. Otac mi je porijeklom iz Bosanskog Grahova – ispričala nam je nova napadačica jedine neporažene ekipe Prve ženske lige koja je stigla u Split istog dana kao i vratarka Stephanie Bukovec, hrvatska reprezentativka rođena i odrasla u Kanadi. Split se pojačava Hrvaticama sa svih strana svijeta.

Cijelu dosadašnju karijeru provela si u Australiji. Nije se lako bilo odlučiti za selidbu na potpuno drugi dio planete?

- Sa 27 godina procijenila sam da je vrijeme za nešto novo u mojoj karijeri. Izazov je biti toliko udaljen od obitelji, doma, u ekipi koji dotad nisam poznavala, ali samo tako mogu rasti igrački i osobno. U Australiji sam bila i profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, u srednjoj i osnovnoj školi. No, nisam udana, u vezi. Nisam imala obveza zbog kojih se ne bih mogla odlučiti na ovaj izazov. Želja mi je da postanemo prvakinje, a san da zaigramo u Ligi prvakinja. Došla sam ovdje igrački napredovati, ali i da pomognem suigračicama u svemu što mogu. Uživam ovdje.

Je li ti Hrvatska odskočna daska za neku jaču europsku ligu?

- Ovdje treniramo sedam-osam puta tjedno, u Australiji smo trenirali četiri-pet puta, "W-League" je poluprofesionalna liga. Ovo mi je u tom smislu veliki iskorak. Ovdje u Hrvatskoj neću raditi kao u Australiji, posvetit ću se isključivo nogometu. Nije se bilo lako na to odlučiti, iskreno bilo me malo i strah, ali samo tako mogu postati bolja osoba i nogometašica.

Koliko je popularan ženski nogomet u Australiji?

- Situacija se popravlja. Imamo glavnu poluprofesionalnu ligu, nacionalno natjecanje u kojem sam nastupala sedam godina. A svaka država ima svoju "Premier league". Ja sam igrala u ligi države Victorija. Kada jedna liga završi, druga starta. Zimi se igra liga po državama, ljeti nacionalna liga. Igrala sam u zadnje vrijeme za Melbourne Victory i Geelong Galaxy United.

U Melbourne Victoryju si bila kapetanica. Znači li to da si prava liderica ne terenu?

- Trudim se to biti, na terenu i izvan njega.

Znači li to i da si glasna na terenu, da znaš zaviknuti?

- Ha, ha, ha... Više sam liderica primjerom, ne baš verbalno, već pristupom radu i treninzima, pozitivnim stavom, potporom suigračicama. Komunikacija i razumijevanje su u tome ključ.

U Australiji si također bila i trenerica?

- Trenirala sam žensku U16 ekipu, također sam bila i trenerica za individualni rad.

Tvoj brat Matthew (30) član je Perth Gloryja?

- Uživa raditi pod trenerom Tonyjem Popovićem – kaže nam Laura. Popović je podsjetimo nesuđeni trener Hajduka, još 2015. bio je vrlo blizu dolaska na Poljud.

Svojedobno je Matthew navodno svojedobno bio jako blizu toga da zaigra za Hrvatsku?

- Mogao je igrati za Hrvatsku, Englesku (nap.a. po mjesto rođenja oca) i Australiju. Bio je blizu igranja za Hrvatsku, ali razvio se kao igrač u Institutu za sport države Victorija, u tamošnjem nogometnom sustavu, za razliku od mene. Težak je to izbor. Bio bi ponosan da predstavlja Hrvatsku, bila bi za njega privilegija da je igrao za Hrvatsku. Mi smo rođeni u Australiji, druga smo generacija naše obitelji rođena tamo, ali nosimo u sebi hrvatsku krv.

Tvoja sestra Amelia također je igrala nogomet?

- Sada igra futsal, rekreativno, posvetila se poslu u mlađim kategorijama.

Sa sestrom si pokrenula i robnu marku Neutral Ground (NTRL GRND)?

- I dalje se bavimo time, ali teško je jer sam se ja posvetila nogometnoj karijeri, a ona poslu. Prošle sezone opremom smo opskrbili pet klubova. Radi se o sportskoj opremi za ženske klubove posebno prilagođenoj ženskoj figuri, tijelu. Mnogo ženskih klubova nosi dresove predviđene za muškarce, pa mi žene moramo zavrnuti rukave, ugurati dres za pojas. Neudobni su ti dresovi, veliki, a igračice u njima ne djeluju ni sportski ni ženstveno – pojasnila je Laura.

- Teško je igrati kada stalno moraš na sebi popravljati opremu. Zato smo se sestra i ja odlučili pokrenuti taj brand. Nikad se nisam udobnije i bolje osjećala nego u toj opremi. Na to sam ponosna. Triput smo odlazile u Kinu da bismo se dogovarale s dobavljačima, oko detalja. Radimo sportsku odjeću za natjecanja i ostale sportske aktivnosti.

Hoćete li možda posao širiti s Australije na Europu? Hoćete li "odjenuti" Split ili neke druge hrvatske ili europske klubove?

- Opskrbljujemo već klub hrvatskih djevojaka iz North Geelonga. Mnogo je mogućnosti ovdje.

Kako si uspijevala u Australiji igrati nogomet, biti profesorica, trenerica, te lansirati sportsku robnu marku?

- To je vrlo zahtjevan raspored, nije lako sve to uskladiti, pogotovo kada su lokacije i udaljene, ali te stvari su moja strast i uživam u tome. Međutim, sve je to stvar dobre organizacije. Onda čovjek stigne i pročitati dobru knjigu ili pogledati dobar film.

Kakvi su ti prvi dojmovi u Splitu?

- O nama se u klubu jako brinu. Stephanie (nap.a. Bukovec) i ja smo daleko od svojih obitelji, Split je sada naša nova obitelj. U Australiji osjetiš Hrvatsku na okupljanjima u "Hrvatskom domu", a ovdje je takav osjećaj na svakom koraku. Predivno je, od prirodnih ljepota, ljudi, jezika, hrane... Hranu kakvu mi mama priprema ovdje mogu jesti i u restoranima ha, ha, ha.

Kada su se vaši preci, djedovi, bake doselili u Australiju?

- Moj otac je rođen u Engleskoj. Majčine dvije starije sestre rođene su u Hrvatskoj. Moja majka mi je pričala da su njeni roditelji otišli iz Hrvatske u drugoj polovici pedesetih godina prošlog stoljeća, u potrazi za boljim životom, poslom. Očevi roditelji pobjegli su 1948. u izbjeglički kamp u Austriju. Imali su opciju odlaska u SAD, ali izabrali su odlazak u Englesku vjerujući da će se vratiti. Živjeli su 13 godina u Engleskoj prije nego što su se i oni otisnuli u Australiju. Moj otac je rođen u Engleskoj 1956., a došao je u Australiju 1961. godine.

Koliko često si već dolazila u Hrvatsku?

- Ovo mi je treći put. Već sam bila u Splitu s prijateljima, a s obitelji na Murteru. Bila sam s prijateljima 2013. i na krstarenju, posjećivali smo brojna mjesta. Bilo je nevjerojatno, Hrvatska obala je predivna, a naučila sam mnogo i o hrvatskoj povijesti – priča nam Laura na engleskom jeziku.

Pričaš li hrvatski?

- Ponekad kod kuće pričamo, ali malo.

Što nam možeš reći na hrvatskom?

- Dobar dan, daj mi loptu... Znam i neke "bad words". Jako sam ponosna što sam tu – rekla nam je Laura na gotovo savršenom hrvatskom. No, razumljivo više je na domaćem terenu dok priča engleski.

- Nedostaje mi malo samopouzdanja da više pričam – iskreno će Laura.

- U Australiji pričaš hrvatski samo kada si u krugu Hrvata, recimo u "Hrvatskom domu" u Geelongu gdje sam radila, gdje živi dosta Hrvata. Ili ga slušaš u glazbi, slušajući, Severinu, Rozgu, Olivera... Mnogo bolje razumijem hrvatski, nego što ga mogu pričati – skromno će Laura.

Kroz povijest su Hrvati i Hrvatice odlazili u inozemstvo kako bi pokušali ispuniti snove, ti si se vratila. Nisi dosad igrala za reprezentaciju Australije. Ako bi došao poziv iz HNS-a da zaigraš za Hrvatsku...?

- Fokusirana sam na uspjeh Splita. Bila bi mi velika čast ako bi me pozvali da igram za Hrvatsku. To je moj krajnji san, ali trenutno razmišljam samo o tome kako da sa Splitom ostvarimo što bolje rezultate.

Modrić najbolji igrač, uzor Viduka

Najdraži hrvatski nogometaš?

- Luka Modrić. Ne samo zbog toga što je najbolji igrač, već zato što igra za momčad, zabija, asistira, ali i zato što je i skroman. Pravi je vođa.

Nogometni uzori?

- Mark Viduka. Australski kapetan, "devetka", napadač. Dok sam odrastala gledala sam ga kako igra. Učila sam i od brata, upijala poteze i savjete od njega.

Što ti je brat savjetovao prije dolaska u Split?

- Poželio mi je sreću i rekao mi je da budem snažna. I on, kao i sestra, roditelji, govorili su mi isto. Rekao je da je uvjeren da ću uspjeti. Mama mi nije uopće vjerovala da odlazim ha, ha, ha. U Melbourne Victoryju su mi priredili poseban video za oproštaj.

Voljela bih ostati u Splitu

Tvoje jake strane?

- Snažna sam, mogu zadržati loptu. Igram u napadu, ali uživam i igrati u veznoj liniji, asistirati.

Osobni ciljevi u Splitu?

- Postići što više pogodaka, imati što više asistencija.

Kakvi su ti dugoročni planovi?

- Zasad ugovor vrijedi do sredine lipnja uz opciju produžetka. Vidjet ćemo. Bude li sve kako priželjkujem, voljela bih ostati duže.

Voljela bih obići mjesta odakle mi roditelji vuku porijeklo

Hoćeš li boravak u Hrvatskoj iskoristiti da posjetiš Murter i Bosansko Grahovo, mjesta odakle porijeklo vuku tvoji roditelji?

- U Grahovu još nisam bila. Fokusirana sam prvenstveno na nogomet, ali ako bude slobodnog vremena rado bih posjetila ta mjesta, rodbinu. Imam obiteljskih prijatelja u Sukošanu, Splitu, ujaka na Murteru. Moja majka se djevojački prezivala Turčinov.

Navija za Hajduk i obožava Olivera

Pratiš li muški prvoligaški nogomet u Hrvatskoj?

- Ne baš. Znam za rivalstvo Dinama i Hajduka. Navijačica sam Hajduka.

Koja ti je najdraža hrvatska pjesma?

- Oliverova "Trag u beskraju". Ovdje je najdraža pjesma curama u svlačionici "Volin sve bilo".

Što najviše voliš pojesti od ovdašnjih specijaliteta?

- Juhe, ribu, morske plodove. Primjerice volim lignje na žaru, brudet...

Najdraži film?

- "Love & basketball". Taj film uvijek mogu pogledati. Volim i "Australiju", "Gospodara prstenova", "Avatar", "Život je lijep"...

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljepotica u kopačkama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-02-21 14:36:35 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-02-21 21:25:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-02-21 14:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8334 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/02\/21\/Sport\/10764566.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/21\/Sport\/10764574.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/21\/Sport\/10764573.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/21\/Sport\/10764570.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/21\/Sport\/10764569.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/21\/Sport\/10764568.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/21\/Sport\/10764564.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/21\/Sport\/10764565.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/02\/21\/Sport\/10764562.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1321"},{"size0":"1920x1349"},{"size0":"1920x1404"},{"size0":"1920x2869"},{"size0":"1920x1347"},{"size0":"1920x1328"},{"size0":"1920x2836"},{"size0":"1920x2969"},{"size0":"1920x2637"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7926961 Threads: 1 Questions: 1651427388 Slow queries: 4909431 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111802017 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/australiju-je-zamijenila-splitom-obozava-olivera-a-da-nije-nogometasica-mogla-bi-biti-model-upoznajte-pojacanje-s-kojim-ce-znk-split-srusiti-dominaciju-osjecanki-590163 [printLink] => /sport/ostalo/australiju-je-zamijenila-splitom-obozava-olivera-a-da-nije-nogometasica-mogla-bi-biti-model-upoznajte-pojacanje-s-kojim-ce-znk-split-srusiti-dominaciju-osjecanki-590163?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 303933 [name] => ŽNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znk-split [link] => /tag/znk-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 442760 [name] => Laura Kate Špiranović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => laura-kate-spiranovic [link] => /tag/laura-kate-spiranovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljepotica u kopačkama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Australiju je zamijenila Splitom, obožava Olivera, a da nije nogometašica, mogla bi biti model: upoznajte pojačanje s kojim će ŽNK Split srušiti dominaciju Osječanki [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764566.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764566.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764574.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764573.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764570.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764569.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764568.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764564.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764565.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/02/21/Sport/10764562.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Evo zašto kažu da je nogomet najljepša igra na svijetu. Pred početak drugog dijela sezone ŽNK Split pojačao se australskom nogometašicom hrvatskog porijekla Laurom Kate Špiranović (27). Dosadašnja napadačica Melborne Victoryja i Geelong Galaxy Uniteda, mlađa sestra australskog reprezentativca Matthewa, odlučila je svoj Geelong pokraj Melbournea zamijeniti gradom pod Marjanom. Split će sa Špiranović pokušati osvojiti povijesni prvi naslov prvakinja Hrvatske, a jedno je već sigurno, zbog Laure će sigurno u nastavku sezone utakmice "crvenih" biti bolje posjećene. Antonija Sandrić (ex Mišura) dobila je jaku konkurenciju u borbi za titulu najljepše hrvatske sportašice.

U razgovoru vođenom pred odlazak ekipe Splita na pripreme u Tursku Špiranović smo prvo zatražili da nam ispriča kako se odlučila baš za dolazak u Split.

- Dugo već igram i tražila sam novi izazov izvan Australije. Razmišljala sam o odlasku u Englesku, SAD, kao i Hrvatsku zbog mojih korijena, kao mjesto gdje bih uz nogomet mogla poboljšati i svoj hrvatski jezik, mnogo naučiti o običajima, kulturi. Proučavala sam hrvatsku ligu, vidjela momčadi iz vrha i kontaktirala sam klub – otkrila nam je Laura da je ona napravila prvi korak.

- Split me privukao, želim pomoći klubu da prekine dugogodišnju dominaciju Osijeka. Privuklo me i to što je moja majka porijeklom s nedalekog otoka Murtera. Otac mi je porijeklom iz Bosanskog Grahova – ispričala nam je nova napadačica jedine neporažene ekipe Prve ženske lige koja je stigla u Split istog dana kao i vratarka Stephanie Bukovec, hrvatska reprezentativka rođena i odrasla u Kanadi. Split se pojačava Hrvaticama sa svih strana svijeta.

Cijelu dosadašnju karijeru provela si u Australiji. Nije se lako bilo odlučiti za selidbu na potpuno drugi dio planete?

- Sa 27 godina procijenila sam da je vrijeme za nešto novo u mojoj karijeri. Izazov je biti toliko udaljen od obitelji, doma, u ekipi koji dotad nisam poznavala, ali samo tako mogu rasti igrački i osobno. U Australiji sam bila i profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, u srednjoj i osnovnoj školi. No, nisam udana, u vezi. Nisam imala obveza zbog kojih se ne bih mogla odlučiti na ovaj izazov. Želja mi je da postanemo prvakinje, a san da zaigramo u Ligi prvakinja. Došla sam ovdje igrački napredovati, ali i da pomognem suigračicama u svemu što mogu. Uživam ovdje.

Je li ti Hrvatska odskočna daska za neku jaču europsku ligu?

- Ovdje treniramo sedam-osam puta tjedno, u Australiji smo trenirali četiri-pet puta, "W-League" je poluprofesionalna liga. Ovo mi je u tom smislu veliki iskorak. Ovdje u Hrvatskoj neću raditi kao u Australiji, posvetit ću se isključivo nogometu. Nije se bilo lako na to odlučiti, iskreno bilo me malo i strah, ali samo tako mogu postati bolja osoba i nogometašica.

Koliko je popularan ženski nogomet u Australiji?

- Situacija se popravlja. Imamo glavnu poluprofesionalnu ligu, nacionalno natjecanje u kojem sam nastupala sedam godina. A svaka država ima svoju "Premier league". Ja sam igrala u ligi države Victorija. Kada jedna liga završi, druga starta. Zimi se igra liga po državama, ljeti nacionalna liga. Igrala sam u zadnje vrijeme za Melbourne Victory i Geelong Galaxy United.

U Melbourne Victoryju si bila kapetanica. Znači li to da si prava liderica ne terenu?

- Trudim se to biti, na terenu i izvan njega.

Znači li to i da si glasna na terenu, da znaš zaviknuti?

- Ha, ha, ha... Više sam liderica primjerom, ne baš verbalno, već pristupom radu i treninzima, pozitivnim stavom, potporom suigračicama. Komunikacija i razumijevanje su u tome ključ.

U Australiji si također bila i trenerica?

- Trenirala sam žensku U16 ekipu, također sam bila i trenerica za individualni rad.

Tvoj brat Matthew (30) član je Perth Gloryja?

- Uživa raditi pod trenerom Tonyjem Popovićem – kaže nam Laura. Popović je podsjetimo nesuđeni trener Hajduka, još 2015. bio je vrlo blizu dolaska na Poljud.

Svojedobno je Matthew navodno svojedobno bio jako blizu toga da zaigra za Hrvatsku?

- Mogao je igrati za Hrvatsku, Englesku (nap.a. po mjesto rođenja oca) i Australiju. Bio je blizu igranja za Hrvatsku, ali razvio se kao igrač u Institutu za sport države Victorija, u tamošnjem nogometnom sustavu, za razliku od mene. Težak je to izbor. Bio bi ponosan da predstavlja Hrvatsku, bila bi za njega privilegija da je igrao za Hrvatsku. Mi smo rođeni u Australiji, druga smo generacija naše obitelji rođena tamo, ali nosimo u sebi hrvatsku krv.

Tvoja sestra Amelia također je igrala nogomet?

- Sada igra futsal, rekreativno, posvetila se poslu u mlađim kategorijama.

Sa sestrom si pokrenula i robnu marku Neutral Ground (NTRL GRND)?

- I dalje se bavimo time, ali teško je jer sam se ja posvetila nogometnoj karijeri, a ona poslu. Prošle sezone opremom smo opskrbili pet klubova. Radi se o sportskoj opremi za ženske klubove posebno prilagođenoj ženskoj figuri, tijelu. Mnogo ženskih klubova nosi dresove predviđene za muškarce, pa mi žene moramo zavrnuti rukave, ugurati dres za pojas. Neudobni su ti dresovi, veliki, a igračice u njima ne djeluju ni sportski ni ženstveno – pojasnila je Laura.

- Teško je igrati kada stalno moraš na sebi popravljati opremu. Zato smo se sestra i ja odlučili pokrenuti taj brand. Nikad se nisam udobnije i bolje osjećala nego u toj opremi. Na to sam ponosna. Triput smo odlazile u Kinu da bismo se dogovarale s dobavljačima, oko detalja. Radimo sportsku odjeću za natjecanja i ostale sportske aktivnosti.

Hoćete li možda posao širiti s Australije na Europu? Hoćete li "odjenuti" Split ili neke druge hrvatske ili europske klubove?

- Opskrbljujemo već klub hrvatskih djevojaka iz North Geelonga. Mnogo je mogućnosti ovdje.

Kako si uspijevala u Australiji igrati nogomet, biti profesorica, trenerica, te lansirati sportsku robnu marku?

- To je vrlo zahtjevan raspored, nije lako sve to uskladiti, pogotovo kada su lokacije i udaljene, ali te stvari su moja strast i uživam u tome. Međutim, sve je to stvar dobre organizacije. Onda čovjek stigne i pročitati dobru knjigu ili pogledati dobar film.

Kakvi su ti prvi dojmovi u Splitu?

- O nama se u klubu jako brinu. Stephanie (nap.a. Bukovec) i ja smo daleko od svojih obitelji, Split je sada naša nova obitelj. U Australiji osjetiš Hrvatsku na okupljanjima u "Hrvatskom domu", a ovdje je takav osjećaj na svakom koraku. Predivno je, od prirodnih ljepota, ljudi, jezika, hrane... Hranu kakvu mi mama priprema ovdje mogu jesti i u restoranima ha, ha, ha.

Kada su se vaši preci, djedovi, bake doselili u Australiju?

- Moj otac je rođen u Engleskoj. Majčine dvije starije sestre rođene su u Hrvatskoj. Moja majka mi je pričala da su njeni roditelji otišli iz Hrvatske u drugoj polovici pedesetih godina prošlog stoljeća, u potrazi za boljim životom, poslom. Očevi roditelji pobjegli su 1948. u izbjeglički kamp u Austriju. Imali su opciju odlaska u SAD, ali izabrali su odlazak u Englesku vjerujući da će se vratiti. Živjeli su 13 godina u Engleskoj prije nego što su se i oni otisnuli u Australiju. Moj otac je rođen u Engleskoj 1956., a došao je u Australiju 1961. godine.

Koliko često si već dolazila u Hrvatsku?

- Ovo mi je treći put. Već sam bila u Splitu s prijateljima, a s obitelji na Murteru. Bila sam s prijateljima 2013. i na krstarenju, posjećivali smo brojna mjesta. Bilo je nevjerojatno, Hrvatska obala je predivna, a naučila sam mnogo i o hrvatskoj povijesti – priča nam Laura na engleskom jeziku.

Pričaš li hrvatski?

- Ponekad kod kuće pričamo, ali malo.

Što nam možeš reći na hrvatskom?

- Dobar dan, daj mi loptu... Znam i neke "bad words". Jako sam ponosna što sam tu – rekla nam je Laura na gotovo savršenom hrvatskom. No, razumljivo više je na domaćem terenu dok priča engleski.

- Nedostaje mi malo samopouzdanja da više pričam – iskreno će Laura.

- U Australiji pričaš hrvatski samo kada si u krugu Hrvata, recimo u "Hrvatskom domu" u Geelongu gdje sam radila, gdje živi dosta Hrvata. Ili ga slušaš u glazbi, slušajući, Severinu, Rozgu, Olivera... Mnogo bolje razumijem hrvatski, nego što ga mogu pričati – skromno će Laura.

Kroz povijest su Hrvati i Hrvatice odlazili u inozemstvo kako bi pokušali ispuniti snove, ti si se vratila. Nisi dosad igrala za reprezentaciju Australije. Ako bi došao poziv iz HNS-a da zaigraš za Hrvatsku...?

- Fokusirana sam na uspjeh Splita. Bila bi mi velika čast ako bi me pozvali da igram za Hrvatsku. To je moj krajnji san, ali trenutno razmišljam samo o tome kako da sa Splitom ostvarimo što bolje rezultate.

Modrić najbolji igrač, uzor Viduka

Najdraži hrvatski nogometaš?

- Luka Modrić. Ne samo zbog toga što je najbolji igrač, već zato što igra za momčad, zabija, asistira, ali i zato što je i skroman. Pravi je vođa.

Nogometni uzori?

- Mark Viduka. Australski kapetan, "devetka", napadač. Dok sam odrastala gledala sam ga kako igra. Učila sam i od brata, upijala poteze i savjete od njega.

Što ti je brat savjetovao prije dolaska u Split?

- Poželio mi je sreću i rekao mi je da budem snažna. I on, kao i sestra, roditelji, govorili su mi isto. Rekao je da je uvjeren da ću uspjeti. Mama mi nije uopće vjerovala da odlazim ha, ha, ha. U Melbourne Victoryju su mi priredili poseban video za oproštaj.

Voljela bih ostati u Splitu

Tvoje jake strane?

- Snažna sam, mogu zadržati loptu. Igram u napadu, ali uživam i igrati u veznoj liniji, asistirati.

Osobni ciljevi u Splitu?

- Postići što više pogodaka, imati što više asistencija.

Kakvi su ti dugoročni planovi?

- Zasad ugovor vrijedi do sredine lipnja uz opciju produžetka. Vidjet ćemo. Bude li sve kako priželjkujem, voljela bih ostati duže.

Voljela bih obići mjesta odakle mi roditelji vuku porijeklo

Hoćeš li boravak u Hrvatskoj iskoristiti da posjetiš Murter i Bosansko Grahovo, mjesta odakle porijeklo vuku tvoji roditelji?

- U Grahovu još nisam bila. Fokusirana sam prvenstveno na nogomet, ali ako bude slobodnog vremena rado bih posjetila ta mjesta, rodbinu. Imam obiteljskih prijatelja u Sukošanu, Splitu, ujaka na Murteru. Moja majka se djevojački prezivala Turčinov.

Navija za Hajduk i obožava Olivera

Pratiš li muški prvoligaški nogomet u Hrvatskoj?

- Ne baš. Znam za rivalstvo Dinama i Hajduka. Navijačica sam Hajduka.

Koja ti je najdraža hrvatska pjesma?

- Oliverova "Trag u beskraju". Ovdje je najdraža pjesma curama u svlačionici "Volin sve bilo".

Što najviše voliš pojesti od ovdašnjih specijaliteta?

- Juhe, ribu, morske plodove. Primjerice volim lignje na žaru, brudet...

Najdraži film?

- "Love & basketball". Taj film uvijek mogu pogledati. Volim i "Australiju", "Gospodara prstenova", "Avatar", "Život je lijep"...

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>









[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/australiju-je-zamijenila-splitom-obozava-olivera-a-da-nije-nogometasica-mogla-bi-biti-model-upoznajte-pojacanje-s-kojim-ce-znk-split-srusiti-dominaciju-osjecanki-590163 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=56445e6e20cfc6b75e1a94143853bb874519cb13 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Australiju+je+zamijenila+Splitom%2C+obo%C5%BEava+Olivera%2C+a+da+nije+nogometa%C5%A1ica%2C+mogla+bi+biti+model%3A+upoznajte+poja%C4%8Danje+s+kojim+%C4%87e+%C5%BDNK+Split+sru%C5%A1iti+dominaciju+Osje%C4%8Danki&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Faustraliju-je-zamijenila-splitom-obozava-olivera-a-da-nije-nogometasica-mogla-bi-biti-model-upoznajte-pojacanje-s-kojim-ce-znk-split-srusiti-dominaciju-osjecanki-590163 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Faustraliju-je-zamijenila-splitom-obozava-olivera-a-da-nije-nogometasica-mogla-bi-biti-model-upoznajte-pojacanje-s-kojim-ce-znk-split-srusiti-dominaciju-osjecanki-590163 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljepotica u kopačkama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostaloljepotica u kopačkama

Australiju je zamijenila Splitom, obožava Olivera, a da nije nogometašica, mogla bi biti model: upoznajte pojačanje s kojim će ŽNK Split srušiti dominaciju Osječanki

21. veljače 2019. - 15:36

Evo zašto kažu da je nogomet najljepša igra na svijetu. Pred početak drugog dijela sezone ŽNK Split pojačao se australskom nogometašicom hrvatskog porijekla Laurom Kate Špiranović (27). Dosadašnja napadačica Melborne Victoryja i Geelong Galaxy Uniteda, mlađa sestra australskog reprezentativca Matthewa, odlučila je svoj Geelong pokraj Melbournea zamijeniti gradom pod Marjanom. Split će sa Špiranović pokušati osvojiti povijesni prvi naslov prvakinja Hrvatske, a jedno je već sigurno, zbog Laure će sigurno u nastavku sezone utakmice "crvenih" biti bolje posjećene. Antonija Sandrić (ex Mišura) dobila je jaku konkurenciju u borbi za titulu najljepše hrvatske sportašice.

U razgovoru vođenom pred odlazak ekipe Splita na pripreme u Tursku Špiranović smo prvo zatražili da n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 03:46