stdClass Object ( [id] => 629980 [title] => 'I mi se potežemo i čupamo ispod vode. Ima kod nas tuče i više nego kod muškaraca ': 'sirene' zapjenile šibenski bazen, otkrile su nam mogu li cure u Hrvatskoj živjeti od vaterpola [alias] => i-mi-se-potezemo-i-cupamo-ispod-vode-ima-kod-nas-tuce-i-vise-nego-kod-muskaraca-sirene-zapjenile-sibenski-bazen-otkrile-su-nam-mogu-li-cure-u-hrvatskoj-zivjeti-od-vaterpola [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šibenski bazen u Crnici obično se pjeni od plivanja vaterpolista Solarisa.

Ili, od zaveslaja “barakuda” - reprezentativaca Hrvatske - koje u šibenski dom vaterpola i svoj rodni grad nerijetko dovodi čelni dvojac tog trofejnog sporta - Perica Bukić i Ivica Tucak. No, ove subote vodu u Crnici zapjenit će “sirene”, odnosno vaterpolistice reprezentacije Hrvatske. One igraju ključnu utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo u Budimpešti u siječnju 2020. godine protiv Portugala. Podsjetimo, u prvoj utakmici Hrvatska je slavila (14:13) na gostovanju u Portugalu. Da bi se priključile “barakudama”, djevojke moraju obraniti prednost stečenu u prvoj utakmici.

Nije čudno što je reprezentacija za utakmicu koja otključava vrata Budimpešte za domaćina odabrala baš Šibenik. Reprezentacija ima jak šibenski štih. Na izborničkoj klupi je Šibenčanin ili preciznije Biličanin, Marijo Ćaleta, koji je nakon igračke karijere zaplovio trenerskim vodama. Radio je dobar posao u šibenskoj Viktoriji, što nije promaklo čelnicima saveza, pa je Ćaleta lani na izborničkom mjestu ženske reprezentacije zamijenio iskusnog Dragana Matutinovića.

Očito, za izbornika vaterpolske reprezentacije važno je biti Šibenčanin. Jer, Tucak već godinama sjajno vodi muškarce, a sada bi i Ćaleta mogao odvesti žene na jedno veliko natjecanje. Bio bi to lijep uspjeh za “sirene”, koje ruku na srce nisu ni blizu rezultata svojih muških kolega:

- Istina, daleko smo mi još od velikih vaterpolskih zemalja što se ženske konkurencije tiče, ili od Italije, Španjolske, Mađarske, Rusije, Nizozemske, Grčke... Međutim, treba reći da se ženski vaterpolo diže zadnje 3-4 godine. U Hrvatskoj se pojavilo dosta mladih igračica, što je dokaz da se u klubovima dobro radi. Rezultat toga je i prvi plasman na Svjetsko prvenstvo u kategoriji U-15. Inače, sve radimo da se što bolje pripremimo za Europsko prvenstvo koje se 2021. godine igra u Splitu. Žarko bismo željeli da u Splitu budemo među šest najboljih u Europi - govori nam izbornik Ćaleta.

Vjetar u leđa popularizaciji ženskog vaterpola u Hrvatskoj bio bi i plasman na EP u Mađarskoj koje se igra u siječnju iduće godine:

- Svakako, imamo dobru prigodu za to. Očekujem pobjedu protiv Portugala čime bismo izvadili vizu za Budimpeštu. Bit će teško, žao mi je što prvu utakmicu u Portugalu nismo riješili u svoju korist većom razlikom. Ovako imamo plus jedan, što je varljiv rezultat. No, igramo doma, u mom Šibeniku. Očekujem i podršku publike, što bi nam puno značilo na putu do EP-a - veli Ćaleta.

Čovjeka koji je gotovo cijeli život proveo u muškom vaterpolu, pitali smo kako mu je bilo “prešaltati” se među cure:

- Uh, velika je razlika raditi s djevojkama. Tu vam treba jako puno strpljenja, razumijevanja... Morate biti puno nježniji, nego što biste možda bili prema muškarcima. Jednostavno, ne smiješ rastužiti niti jednu djevojku, jer se onda događa da “potone” i ona druga - otkriva izbornik kako je raditi s djevojkama. Očito, tu je puno važnije biti dobar psiholog, a ne samo znati taktičke sheme.

Ćaletu smo zamolili i da povuče paralelu između muškog i ženskog vaterpola:

- Kod žena se igra puno sporije, muškarci su kudikamo eksplozivniji. Međutim, taj način igranja otvara mogućnost da se dosta čistije vide neke vaterpolske finese. Može se tu vidjeti jako lijepih poteza - govori izbornik ženske vaterpolske reprezentacije.

Najpoznatije ime, točnije prezime u našoj reprezentaciji je - Bukić. Riječ je o Petri Bukić, kćerki najtrofejnijega hrvatskog vaterpolista Perice i sestri Luke Bukića, također povremenog reprezentativca i napadača koji trenutačno vrlo dobro igra u zagrebačkoj Mladosti. U njezinu slučaju nije bilo dvojbi oko toga koji će sport izabrati. Njezina ljubav prema vaterpolu traje praktički od kolijevke:

- Ah, tako je nekako, upravo kako vi govorite. Iako, probala sam ja svašta, ali nije to to, vaterpolo je ono pravo - počela je naš razgovor Petra.

Za nju vrijedi i ona da jabuka ne pada daleko od stabla. Jer, Petra je već dvije godine zaredom proglašavana najboljom vaterpolisticom Hrvatske. Zato se izborniku Ćaleti naboralo čelo kada je saznao da Bukić ima zdravstvenih problema:

U srijedu sam odradila zadnju terapiju, a u četvrtak sam se priključila pripremama reprezentacije u Šibeniku. Imam problema s leđima i preponama, valjda je neki živac u pitanju, pa me boli dok igram. Ali, može izbornik biti miran, bit ću spremna za večerašnju utakmicu - otkriva Petra.

Vjerujemo kako je u obiteljskom domu vaterpolo tema broj jedan. Ali, i da otac i brat još uvijek savjetima hrane 20- godišnju Petru iako je najbolja igračica Hrvatske:

- Iskreno, brat i ja uopće ne pričamo o vaterpolu. S tatom je neka druga priča. Njega se uvijek sluša kada je vaterpolo u pitanju, a koga bismo drugoga - uz smijeh nam kazuje Petra.

Sudbina i najboljih vaterpolistica u Hrvatskoj je takva da od njega ne mogu živjeti. Stoga su listom posvećene obrazovanju. Ni Bukić nije iznimka:

- Jasno, puno pažnje posvećujemo obrazovanju. Inače, ja sam trenutačno na drugoj godini sportskog menadžmenta - veli 20-godišnja vaterpolistica.

Kako je uskladiti vrhunski sport i školovanje? Nedvojbeno, to traži dosta odricanja:

- Točno je da nije sve to lako uskladiti. Ali, moguće je kad se ima volje i dobre organizacije. Uostalom, imamo treninge svake večeri, pa se stigne - zaključuje Bukić.

Djevojkama u europskim ženskim vaterpolskim silama (Rusija, Grčka, Italija, Španjolska,...) puno je lakše. Tamo se financijski može solidno proći. Nisu to zarade kao u nogometu ili košarci, ali nije ni za baciti:

- Vani djevojke imaju dobre ugovore, one mogu zaraditi između 25 i 30 tisuća eura po sezoni. Kod nas cure imaju svoje stipendije, koje su vrlo skromne. Istina, gospodin Bukić i aktualno vodstvo HVS-a diglo je to na nešto veći nivo, ali daleko je to od iznosa od kojih bi se moglo živjeti - kaže izbornik Ćaleta.

I zato su i najbolje hrvatske vaterpolistice prisiljene “tući” školu kako bi osigurale egzistenciju. I u tome su nerijetko više nego uspješne. Možda najbolji primjer toj tvrdnji je kapetanica Dina Lordan. Tišnjanka koja je matičnu šibensku Viktoriju prije nekoliko sezona zamijenila zagrebačkom Mladosti. Lordan je diplomirala na ne baš nekom “lijevom” fakultetu, već na teškom PMF-u, matematiku i to smjer financijska i poslovna matematika:

- Završila sam sve u roku, samo sam diplomski rad odužila - govori nam 24-godišnja kapetanica hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Autoru teksta koji je za matematiku “dibidus” zvuči pomalo nestvarno spojiti tako težak faks i vrhunski sport, pa traži recept:

- Sve se to može organizirati. Preko dana je na \’meniju\’ faks, a navečer vaterpolo. Kada treba zapeti i učiti onda to radim noću i vikendima. Uz to, izbacite kave i druženja... i eto vam recepta za uspjeh - otkriva Lordan.

Doznajemo kako vaše kolegice iz nekih europskih zemalja mogu fino živjeti od vaterpola. Razmišljate li vi o “pečalbi”?

- Inozemstvo? A sad ne mislim o odlasku vani. Završila sam faks i mislim nastaviti u tom smjeru. Nažalost, u budućnosti se vidim u struci, a ne u vaterpolu - govori Dina Lordan.

Može li barem kapetanica hrvatske reprezentacije živjeti od vaterpola?

- Prije se nikako nije moglo živjeti od vaterpola u Hrvatskoj. Sada su se stvari počele micati nabolje. Imamo neke stipendije, no nije to još uvijek dovoljno za nešto ozbiljnije. Tko zna, možda se bude moglo i živjeti za par godina - misli Tišnjanka u kapici Hrvatske.

Intrigira i pitanje kako se nježniji spol snalazi u poprilično grubom, “muškom” sportu kao što je vaterpolo?

- Snalazimo se. I kod nas ima tuče kao i kod muškaraca, barem jednako ako ne i još više. I mi se potežemo ispod vode, naši kupaći su još veći od muških mudantina, pa se možda i više čupamo - otkriva Dina Lordan što se događa ispod vode kad žene igraju vaterpolo.

I za kraj, riječ-dvije o kvalifikacijskoj utakmici s Portugalom:

- Očekujem da ćemo igrati bolje nego u prvoj utakmici na gostovanju. Moramo popraviti obranu i onda će sve biti O.K. Vjerujemo u plasman na Europsko prvenstvo - zaključila je kapetanica hrvatske vaterpolske reprezentacije.
Ostaje nam samo da pozovemo publiku na šibenski bazen u Crnici u subotu u 18 sati. Oni koji dođu, neće pogriješiti. Imat će što vidjeti...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dan s reprezentativkama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-10-26 00:19:05 [created_by] => 3152 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-10-26 14:48:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-10-26 14:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1717 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12013734.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12013738.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12013746.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012934.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012932.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012930.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012928.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012926.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012924.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012918.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012912.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012922.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12013738.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12013746.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012934.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012932.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012930.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012928.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012926.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012924.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012918.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012912.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/26\/SD Portal\/12012922.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1193"},{"size0":"1920x1222"},{"size0":"1920x2877"},{"size0":"1920x1099"},{"size0":"1920x1151"},{"size0":"1920x1054"},{"size0":"1920x1055"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1162"},{"size0":"1920x1108"},{"size0":"1920x1222"},{"size0":"1920x2877"},{"size0":"1920x1099"},{"size0":"1920x1151"},{"size0":"1920x1054"},{"size0":"1920x1055"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1162"},{"size0":"1920x1108"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38253897 Threads: 3 Questions: 7088639229 Slow queries: 3298215 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608117168 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/i-mi-se-potezemo-i-cupamo-ispod-vode-ima-kod-nas-tuce-i-vise-nego-kod-muskaraca-sirene-zapjenile-sibenski-bazen-otkrile-su-nam-mogu-li-cure-u-hrvatskoj-zivjeti-od-vaterpola-629980 [printLink] => /sport/ostalo/i-mi-se-potezemo-i-cupamo-ispod-vode-ima-kod-nas-tuce-i-vise-nego-kod-muskaraca-sirene-zapjenile-sibenski-bazen-otkrile-su-nam-mogu-li-cure-u-hrvatskoj-zivjeti-od-vaterpola-629980?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311790 [name] => reprezentacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reprezentacija [link] => /tag/reprezentacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 600704 [name] => vaterpolistice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vaterpolistice [link] => /tag/vaterpolistice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283648 [name] => pripreme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pripreme [link] => /tag/pripreme ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dan s reprezentativkama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'I mi se potežemo i čupamo ispod vode. Ima kod nas tuče i više nego kod muškaraca ': 'sirene' zapjenile šibenski bazen, otkrile su nam mogu li cure u Hrvatskoj živjeti od vaterpola [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3152 [name] => Krešimir Gulin [username] => kre-imir-gulin [email] => kre-imir-gulin@sd.hr [password] => $2y$10$x6XpxIWvnsrkbc0NFGXY6.01GkCFBxCpRwAq1p.k2s6xT8uW03Yka [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/kresimir-gulin-3152 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1670 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/29c35de63f0140ba5eb1ca9b0c4fbadc?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12013734.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12013734.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12013738.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12013746.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012934.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012932.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012930.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012928.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012926.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012924.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012918.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012912.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012922.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12013738.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12013746.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012934.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012932.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012930.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012928.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012926.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012924.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012918.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012912.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/26/SD Portal/12012922.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Šibenski bazen u Crnici obično se pjeni od plivanja vaterpolista Solarisa.

Ili, od zaveslaja “barakuda” - reprezentativaca Hrvatske - koje u šibenski dom vaterpola i svoj rodni grad nerijetko dovodi čelni dvojac tog trofejnog sporta - Perica Bukić i Ivica Tucak. No, ove subote vodu u Crnici zapjenit će “sirene”, odnosno vaterpolistice reprezentacije Hrvatske. One igraju ključnu utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo u Budimpešti u siječnju 2020. godine protiv Portugala. Podsjetimo, u prvoj utakmici Hrvatska je slavila (14:13) na gostovanju u Portugalu. Da bi se priključile “barakudama”, djevojke moraju obraniti prednost stečenu u prvoj utakmici.

Nije čudno što je reprezentacija za utakmicu koja otključava vrata Budimpešte za domaćina odabrala baš Šibenik. Reprezentacija ima jak šibenski štih. Na izborničkoj klupi je Šibenčanin ili preciznije Biličanin, Marijo Ćaleta, koji je nakon igračke karijere zaplovio trenerskim vodama. Radio je dobar posao u šibenskoj Viktoriji, što nije promaklo čelnicima saveza, pa je Ćaleta lani na izborničkom mjestu ženske reprezentacije zamijenio iskusnog Dragana Matutinovića.

Očito, za izbornika vaterpolske reprezentacije važno je biti Šibenčanin. Jer, Tucak već godinama sjajno vodi muškarce, a sada bi i Ćaleta mogao odvesti žene na jedno veliko natjecanje. Bio bi to lijep uspjeh za “sirene”, koje ruku na srce nisu ni blizu rezultata svojih muških kolega:

- Istina, daleko smo mi još od velikih vaterpolskih zemalja što se ženske konkurencije tiče, ili od Italije, Španjolske, Mađarske, Rusije, Nizozemske, Grčke... Međutim, treba reći da se ženski vaterpolo diže zadnje 3-4 godine. U Hrvatskoj se pojavilo dosta mladih igračica, što je dokaz da se u klubovima dobro radi. Rezultat toga je i prvi plasman na Svjetsko prvenstvo u kategoriji U-15. Inače, sve radimo da se što bolje pripremimo za Europsko prvenstvo koje se 2021. godine igra u Splitu. Žarko bismo željeli da u Splitu budemo među šest najboljih u Europi - govori nam izbornik Ćaleta.

Vjetar u leđa popularizaciji ženskog vaterpola u Hrvatskoj bio bi i plasman na EP u Mađarskoj koje se igra u siječnju iduće godine:

- Svakako, imamo dobru prigodu za to. Očekujem pobjedu protiv Portugala čime bismo izvadili vizu za Budimpeštu. Bit će teško, žao mi je što prvu utakmicu u Portugalu nismo riješili u svoju korist većom razlikom. Ovako imamo plus jedan, što je varljiv rezultat. No, igramo doma, u mom Šibeniku. Očekujem i podršku publike, što bi nam puno značilo na putu do EP-a - veli Ćaleta.

Čovjeka koji je gotovo cijeli život proveo u muškom vaterpolu, pitali smo kako mu je bilo “prešaltati” se među cure:

- Uh, velika je razlika raditi s djevojkama. Tu vam treba jako puno strpljenja, razumijevanja... Morate biti puno nježniji, nego što biste možda bili prema muškarcima. Jednostavno, ne smiješ rastužiti niti jednu djevojku, jer se onda događa da “potone” i ona druga - otkriva izbornik kako je raditi s djevojkama. Očito, tu je puno važnije biti dobar psiholog, a ne samo znati taktičke sheme.

Ćaletu smo zamolili i da povuče paralelu između muškog i ženskog vaterpola:

- Kod žena se igra puno sporije, muškarci su kudikamo eksplozivniji. Međutim, taj način igranja otvara mogućnost da se dosta čistije vide neke vaterpolske finese. Može se tu vidjeti jako lijepih poteza - govori izbornik ženske vaterpolske reprezentacije.

Najpoznatije ime, točnije prezime u našoj reprezentaciji je - Bukić. Riječ je o Petri Bukić, kćerki najtrofejnijega hrvatskog vaterpolista Perice i sestri Luke Bukića, također povremenog reprezentativca i napadača koji trenutačno vrlo dobro igra u zagrebačkoj Mladosti. U njezinu slučaju nije bilo dvojbi oko toga koji će sport izabrati. Njezina ljubav prema vaterpolu traje praktički od kolijevke:

- Ah, tako je nekako, upravo kako vi govorite. Iako, probala sam ja svašta, ali nije to to, vaterpolo je ono pravo - počela je naš razgovor Petra.

Za nju vrijedi i ona da jabuka ne pada daleko od stabla. Jer, Petra je već dvije godine zaredom proglašavana najboljom vaterpolisticom Hrvatske. Zato se izborniku Ćaleti naboralo čelo kada je saznao da Bukić ima zdravstvenih problema:

U srijedu sam odradila zadnju terapiju, a u četvrtak sam se priključila pripremama reprezentacije u Šibeniku. Imam problema s leđima i preponama, valjda je neki živac u pitanju, pa me boli dok igram. Ali, može izbornik biti miran, bit ću spremna za večerašnju utakmicu - otkriva Petra.

Vjerujemo kako je u obiteljskom domu vaterpolo tema broj jedan. Ali, i da otac i brat još uvijek savjetima hrane 20- godišnju Petru iako je najbolja igračica Hrvatske:

- Iskreno, brat i ja uopće ne pričamo o vaterpolu. S tatom je neka druga priča. Njega se uvijek sluša kada je vaterpolo u pitanju, a koga bismo drugoga - uz smijeh nam kazuje Petra.

Sudbina i najboljih vaterpolistica u Hrvatskoj je takva da od njega ne mogu živjeti. Stoga su listom posvećene obrazovanju. Ni Bukić nije iznimka:

- Jasno, puno pažnje posvećujemo obrazovanju. Inače, ja sam trenutačno na drugoj godini sportskog menadžmenta - veli 20-godišnja vaterpolistica.

Kako je uskladiti vrhunski sport i školovanje? Nedvojbeno, to traži dosta odricanja:

- Točno je da nije sve to lako uskladiti. Ali, moguće je kad se ima volje i dobre organizacije. Uostalom, imamo treninge svake večeri, pa se stigne - zaključuje Bukić.

Djevojkama u europskim ženskim vaterpolskim silama (Rusija, Grčka, Italija, Španjolska,...) puno je lakše. Tamo se financijski može solidno proći. Nisu to zarade kao u nogometu ili košarci, ali nije ni za baciti:

- Vani djevojke imaju dobre ugovore, one mogu zaraditi između 25 i 30 tisuća eura po sezoni. Kod nas cure imaju svoje stipendije, koje su vrlo skromne. Istina, gospodin Bukić i aktualno vodstvo HVS-a diglo je to na nešto veći nivo, ali daleko je to od iznosa od kojih bi se moglo živjeti - kaže izbornik Ćaleta.

I zato su i najbolje hrvatske vaterpolistice prisiljene “tući” školu kako bi osigurale egzistenciju. I u tome su nerijetko više nego uspješne. Možda najbolji primjer toj tvrdnji je kapetanica Dina Lordan. Tišnjanka koja je matičnu šibensku Viktoriju prije nekoliko sezona zamijenila zagrebačkom Mladosti. Lordan je diplomirala na ne baš nekom “lijevom” fakultetu, već na teškom PMF-u, matematiku i to smjer financijska i poslovna matematika:

- Završila sam sve u roku, samo sam diplomski rad odužila - govori nam 24-godišnja kapetanica hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Autoru teksta koji je za matematiku “dibidus” zvuči pomalo nestvarno spojiti tako težak faks i vrhunski sport, pa traži recept:

- Sve se to može organizirati. Preko dana je na \’meniju\’ faks, a navečer vaterpolo. Kada treba zapeti i učiti onda to radim noću i vikendima. Uz to, izbacite kave i druženja... i eto vam recepta za uspjeh - otkriva Lordan.

Doznajemo kako vaše kolegice iz nekih europskih zemalja mogu fino živjeti od vaterpola. Razmišljate li vi o “pečalbi”?

- Inozemstvo? A sad ne mislim o odlasku vani. Završila sam faks i mislim nastaviti u tom smjeru. Nažalost, u budućnosti se vidim u struci, a ne u vaterpolu - govori Dina Lordan.

Može li barem kapetanica hrvatske reprezentacije živjeti od vaterpola?

- Prije se nikako nije moglo živjeti od vaterpola u Hrvatskoj. Sada su se stvari počele micati nabolje. Imamo neke stipendije, no nije to još uvijek dovoljno za nešto ozbiljnije. Tko zna, možda se bude moglo i živjeti za par godina - misli Tišnjanka u kapici Hrvatske.

Intrigira i pitanje kako se nježniji spol snalazi u poprilično grubom, “muškom” sportu kao što je vaterpolo?

- Snalazimo se. I kod nas ima tuče kao i kod muškaraca, barem jednako ako ne i još više. I mi se potežemo ispod vode, naši kupaći su još veći od muških mudantina, pa se možda i više čupamo - otkriva Dina Lordan što se događa ispod vode kad žene igraju vaterpolo.

I za kraj, riječ-dvije o kvalifikacijskoj utakmici s Portugalom:

- Očekujem da ćemo igrati bolje nego u prvoj utakmici na gostovanju. Moramo popraviti obranu i onda će sve biti O.K. Vjerujemo u plasman na Europsko prvenstvo - zaključila je kapetanica hrvatske vaterpolske reprezentacije.
Ostaje nam samo da pozovemo publiku na šibenski bazen u Crnici u subotu u 18 sati. Oni koji dođu, neće pogriješiti. Imat će što vidjeti...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/i-mi-se-potezemo-i-cupamo-ispod-vode-ima-kod-nas-tuce-i-vise-nego-kod-muskaraca-sirene-zapjenile-sibenski-bazen-otkrile-su-nam-mogu-li-cure-u-hrvatskoj-zivjeti-od-vaterpola-629980 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2e7d0b5e522a2b43134fca5b279928f314c5d5ac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BI+mi+se+pote%C5%BEemo+i+%C4%8Dupamo+ispod+vode.+Ima+kod+nas+tu%C4%8De+i+vi%C5%A1e+nego+kod+mu%C5%A1karaca+%26%23039%3B%3A+%26%23039%3Bsirene%26%23039%3B+zapjenile+%C5%A1ibenski+bazen%2C+otkrile+su+nam+mogu+li+cure+u+Hrvatskoj+%C5%BEivjeti+od+vaterpola&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fi-mi-se-potezemo-i-cupamo-ispod-vode-ima-kod-nas-tuce-i-vise-nego-kod-muskaraca-sirene-zapjenile-sibenski-bazen-otkrile-su-nam-mogu-li-cure-u-hrvatskoj-zivjeti-od-vaterpola-629980 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fi-mi-se-potezemo-i-cupamo-ispod-vode-ima-kod-nas-tuce-i-vise-nego-kod-muskaraca-sirene-zapjenile-sibenski-bazen-otkrile-su-nam-mogu-li-cure-u-hrvatskoj-zivjeti-od-vaterpola-629980 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dan s reprezentativkama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalodan s reprezentativkama

'I mi se potežemo i čupamo ispod vode. Ima kod nas tuče i više nego kod muškaraca ': 'sirene' zapjenile šibenski bazen, otkrile su nam mogu li cure u Hrvatskoj živjeti od vaterpola

26. listopada 2019. - 16:26

Šibenski bazen u Crnici obično se pjeni od plivanja vaterpolista Solarisa.

Ili, od zaveslaja “barakuda” - reprezentativaca Hrvatske - koje u šibenski dom vaterpola i svoj rodni grad nerijetko dovodi čelni dvojac tog trofejnog sporta - Perica Bukić i Ivica Tucak. No, ove subote vodu u Crnici zapjenit će “sirene”, odnosno vaterpolistice reprezentacije Hrvatske. One igraju ključnu utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo u Budimpešti u siječnju 2020. godine protiv Portugala. Podsjetimo, u prvoj utakmici Hrvatska je slavila (14:13) na gostovanju u Portugalu. Da bi se priključile “barakudama”, djevojke moraju obraniti prednost stečenu u prvoj utakmici.

Nije čudno što je reprezentacija za utakmicu koja otključava vrata Budimpešte za domaćina odabrala baš Šibenik. Reprezentacija ima ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:36