StoryEditorOCM
Ostalozabranjena tvar

Kinezi optužbe za doping 23 plivača nazivaju pogrešnima: ‘Izvještaji dovode u zabludu i ne navode sve činjenice‘

Piše Hina
22. travnja 2024. - 16:29

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak okarakteriziralo "pogrešnima" optužbe da je 23 kineskih plivača početkom 2021. izbjeglo suspenziju zbog dopinga, iako je u njihovom uzorku pronađena zabranjena tvar trimetazidin.

- Ovi izvještaji dovode u zabludu i ne navode sve činjenice - rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Istraživanje, koje su tri mjeseca prije svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu proveli novinari njemačke javne televizije ARD i New York Timesa. otkrilo je da je 23 kineskih plivača početkom 2021. bilo pozitivno na trimetazidin, a da je za to znala i Svjetska antidopinška agencija (WADA).

Ova tvar, koja se može naći u lijekovima za srčane tegobe, se nalazi na listi zabranjenih stimulativnih sredstava od 2014., s obrazloženjem da poboljšava cirkulaciju krvi.

Od 23 Kineza koji su bili pozitivni, 13 ih je sudjelovalo na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., na kojima je kineska plivačka reprezentacija osvojila šest odličja, od čega su tri bile zlatne medalje.

WADA je u krajem prošlog tjedna potvrdila izvješća o pozitivnim uzorcima 23 kineskih plivača te da je u lipnju 2021. razmatrala nalaze koje je dobila od Kineske antidopinške agencije, a u kojima je bilo navedeno da je "do unosa zabranjene tvari došlo preko kontaminiranih lijekova koje su sportaši koristili, a da toga nisu bili svjesni".

U priopćenju objavljenom u subotu, WADA je otkrila da je provedena opsežna istraga, nakon koje je odlučeno da neće biti pokrenut disciplinski postupak protiv kineskih plivača, jer WADA "nije u mogućnosti opovrgnuti mogućnost kontaminacije kao izvora trimetazidina".

- Mislim da ste također primijetili da je Svjetska antidopinška agencija dala vrlo jasan odgovor. Želio bih naglasiti da kineska vlada ima stav nulte tolerancije prema dopingu - istaknuo je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

- Strogo se pridržavamo globalnih propisa i odlučno štitimo fizičko i mentalno zdravlje sportaša. Branimo pošteno natjecanje na sportskim događajima i aktivno smo pridonijeli globalnoj borbi protiv dopinga - dodao je Wang.

WADA će u ponedjeljak predvečer održati video-konferenciju za medije o ovom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:31