stdClass Object ( [id] => 561841 [title] => Na tronu su obje juniorske generacije: Gusarevi osmerci vraćaju se na veliku scenu [alias] => na-tronu-su-obje-juniorske-generacije-gusarevi-osmerci-vracaju-se-na-veliku-scenu [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gusarska flota ponovo plovi jadranskom obalom - ovoga puta nije riječ o davno ukinutim morskim pljačkašima već o mladim splitskim veslačima koji su pokorili domaću konkurenciju! Mnogi će se sjetiti lektire o omiškim gusarima koju je napisao živući riječki pisac Alojz Majetić. I dok navedeni roman, pomiješan povijesnim činjenicama i maštom, čitaju osnovnoškolci, nešto stariji momci u stvarnom životu postali su pravi - gusari!

No, ovi gusari razlikuju se od standardnih koje viđamo po holivudskim filmovima. Nemaju mačete, kuburu ni povez oko očiju; samo dva vesla i nevjerojatan kapacitet fizičke i psihičke spreme. S time su splitski veslački klub vratili na pobjedničke staze, napravili povijesan uspjeh i podsjetili na velike dane veslačkog sporta. O čemu je točno riječ progovorio nam je veslački trener Denis Boban zvani 'Tale'.

- U veslanju postoji nekoliko uzrasta, a ove godine dogodilo se da su naši juniori A i juniori B osvojili naslov prvaka Hrvatske u osmercu s kormilarom, dok smo u sveukupnom bili drugi. Osim toga, juniori B osvojili su i zlato u četvercu s kormilarom. Koliko taj uspjeh znači govori podatak da su zadnji put juniori B bili prvaci 2014. godine, a juniori A još davne 1974. godine! No, nikada se nije dogodilo da klub iste godine osvoji i jedno i drugo. Osim toga, poklopilo im se da su juniorke B u dvojcu na pariće također osvojile zlato.

- Ove godine nam se sve poklopilo; klub je želio da oformimo jedan pravi osmerac, mi kao treneri smo surađivali, a ono što je najvažnije jest da imamo veslače - rekao je Boban te pojasnio zašto je teško ostvariti ovakav uspjeh.,

- Znate šta, lako je skupiti jednog-dva veslača, pa, ajde, čak i četvoricu. Ali teško je skupiti osam momaka i onda da to još štima, da budu brzi. Zato je osmerac 'kraljevska disciplina'. To ne može puno klubova, a kad imaš osmerac onda možeš reći da imaš jaki klub.

- Svi znamo da veslanje nije unosan sport. Ali to je i dobro jer nisi opterećen hoćeš li se prodat ili nećeš, koliko ćeš novaca dobiti i slično. To je iskonski sport, on se trenira iz gušta i iz prestiža! To je sport koji privuče društvo, ako jedan iz razreda ili iz društva krene, pa i drugi će za njim i tako to obično ide...

Upravo je na taj način u klub stigao devetnaestogodišnji Karlo Borković, jedan od članova 'kraljevske posade'.

- Kao i svako 'dite', počeo sam s nogometom. Onda sam jednom na televiziji vidio veslanje i svidjelo mi se. Međutim, roditelji su mi rekli da sam još premlad za to, pa sam čekao tri-četiri godine. Kad mi je prijatelj iz razreda počeo trenirati veslanje, tad sam i ja došao do 'ideje' da više nisam mlad za to. Tako sam s dvanaest godina počeo i od tada svaki dan uživam u svakom zaveslaju - rekao je Karlo Borković.

Borković se prošlog tjedna vratio sa Svjetskog prvenstva u Češkoj. U nastupu za reprezentaciju sjedio je u istom čamcu s nedavnim konkurentima, ali kaže kako su inače dobri prijatelji. Osim kad nastupaju jedno protiv drugoga.

- Tada ne pričamo par sati prije utrke, kao da smo neprijatelji - rekao je kroz smijeh od uha do uha.

Motivacije mu ne fali, želi se baviti veslanjem dokle god može. Glavna prepreka je novac jer se od veslanja ne može dobro živjeti. Stoga mnogi pokušavaju uskladiti školu i fakultet s treninzima pa ako uspije - uspije!

- Vidit ćemo do kad će ići. San mi je da dođem do Olimpijskih igara i da čujem svoju himnu. Imam stvarno veliku želju, radije bi veslao nego igrao u Reala za 100 milijuna.

- A kad dođem na trening i kad vidim jednog Igora Borasku koji ima sve žive medalje, pa kad sjedne u čamac i krene 'čupat'. I onda ja ne mogu podnijeti da netko s toliko godina može biti brži od mene, ja moram biti brži - reče Borković i u glasu mu osjetiš da bi odmah sad uletio u čamac.

Iz svega ovoga čovjek doista stekne dojam koliko je veslanje zahtjevan sport koji traži veliko odricanje. Ustajanje oko pet sati ujutro, trening od šest pa do osam sati i tako svaki dan uz nekoliko tisuća zaveslaja. Svega tu ima, a kad ti jedan iskusan veslač prenese čarobnost ovog sporta čovjek prosto poželi reći: 'i ja bi'!

- Da bi bio bio jedan veslač ti moraš imat određenu fizičku predispoziciju. Veslači su najrazvijeniji sportaši, imaju golemi kapacitet. U veslanju rade svi mišići, osobito noge, tako da u treninzima mora raditi cijelo tijelo. A ono ostalo je rad i odricanje. U veslanju nema puno mjesta za pogreške, priča nam Boban.

Svaki segment je bitan, postoje 'cake' i u dužini vesla, poluzi, visini i težini samog veslača. Veslač ima svoju ulogu koju mora savršeno odraditi jer te jedna pogreška od stotinke može koštati pobjede ili medalje. Stoga je cijela filozofija trenera znati koji je veslač za što sposoban.

- Na krmi treba biti onaj koji je za tempo, zatim 'štrokera' koji je za ritam, ali on ne može sam. Zato su bitna dva iza njega koji ga moraju pratiti tako da rade istovremene zaveslaje. Ako oni dobro prenesu ritam, onda ovi iza njega imaju šansu da prenesu energiju. Dva najjača moraju biti u sredini, zato ih zovemo 'baterija'. A imamo i 'koktel-bar', to su vam zadnja dva na provi kojima je kao najlakše. Upravo ta dvojica prva i ulaze u cilj.

Zanimljivo je da je veslanje jedini sport u kojem se u cilj ulazi leđima, a kad nekog prelaziš tada vidiš onoga kojeg si prešao. Još jedan važan lik jest kormilar koji je zadužen da čamac ispravno usmjerava te da diktira utrku. I zamislite - idealna težina kormilara je 55 kilograma!

- Ako teži manje onda mu stavimo uteg!

Nasmijao sam se misleći da je riječ o šali, ali Boban je bio ozbiljan.

Iako je pred veslačkim klubom „Gusar" svjetla budućnost na nacionalnoj razini, ne žele se zadržati na toj razini. Cilj je povratak na međunarodne scene. Međutim, sve više se ističu negativne stvari.

- Upozoravamo Hrvatski veslački savez da je sve manje velikih posada u Hrvatskoj. Moglo bi se lako dogoditi da jednostavno nemamo protiv koga veslat. Savez to mora riješiti! Veći gradovi poput Rijeke, Zagreba, Osijeka i Splita još nekako mogu, ali manji ne. Bila bi velika šteta - zabrinuto će Boban.

Možda će upravo ova priča i ovaj uspjeh potaknuti mnoge da se okušaju u veslanju. Barem njih osmero. Mladi Borković poručio je svima koji bi htjeli veslati da moraju biti spremni na bol i odricanje, ali je poseban gušt kad se taj rad isplati.

- Prije sam bio dosta sramežljiv. Zahvaljujući ovom sportu dobio sam samopouzdanje u svemu u životu - u školi, među prijateljima... Stekao sam disciplinu i radnu naviku, veslanje je jednostavno promijenilo moj život. A baš nam je život ponekad kao veslanje. Veslamo niz struju, uz struju, nekada pustimo da drugi veslaju s nama...

Za momke iz HVK Gusara pravo veslanje tek je pred vratima - borba za medalje i vlastitu egzistenciju.

Bolid

Čamac za osmerac je:
19 metara dug
98 kilograma težak
40 tisuća eura vrijedan
7000 zaveslaja po treningu

Ovo su prvaci

Juniori A: Dominik Bartulović, Mate Kuko, Josip Tonković, Stipe Barišić, Antonio Grubiša, Bruno Majić, Karlo Borković, Fabjan Fabjanac, Luka Balek (kormilar). Trener Denis Boban

Juniori B: Petar Gudić, Blaž Damjan Jurković, Josip Katanić, Luka Pleić, Jere Vrcan, Ivan Vuković, Teo Sirić, Roko Jukić, Roko Perišić (kormilar). Trener Šime Sučić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => između zaveslaja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-08-20 22:22:03 [created_by] => 39435 [created_by_alias] => Darko Rapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-08-20 22:32:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-08-20 22:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3389 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/08\/20\/osmerac_gusar2-140818.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/20\/osmerac_gusar1-140818.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/20\/osmerac_gusar3-140818.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/20\/osmerac_gusar4-140818.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/20\/osmerac_gusar5-140818.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/08\/20\/osmerac_gusar-140818.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["osmerac_gusar2-140818","osmerac_gusar1-140818","osmerac_gusar3-140818","osmerac_gusar4-140818","osmerac_gusar5-140818","osmerac_gusar-140818"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1235x840"},{"size0":"1239x840"},{"size0":"1235x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14958158 Threads: 3 Questions: 3146398368 Slow queries: 7017459 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234886761 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/na-tronu-su-obje-juniorske-generacije-gusarevi-osmerci-vracaju-se-na-veliku-scenu-561841 [printLink] => /sport/ostalo/na-tronu-su-obje-juniorske-generacije-gusarevi-osmerci-vracaju-se-na-veliku-scenu-561841?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 303145 [name] => veslanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veslanje [link] => /tag/veslanje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 217533 [name] => gusar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gusar [link] => /tag/gusar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 269915 [name] => juniori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juniori [link] => /tag/juniori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 322294 [name] => osmerci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osmerci [link] => /tag/osmerci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => između zaveslaja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na tronu su obje juniorske generacije: Gusarevi osmerci vraćaju se na veliku scenu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-12-13-34-39435 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/20/osmerac_gusar2-140818.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => osmerac_gusar2-140818 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/20/osmerac_gusar2-140818.jpg [title] => osmerac_gusar2-140818 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/20/osmerac_gusar1-140818.jpg [title] => osmerac_gusar1-140818 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/20/osmerac_gusar3-140818.jpg [title] => osmerac_gusar3-140818 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/20/osmerac_gusar4-140818.jpg [title] => osmerac_gusar4-140818 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/20/osmerac_gusar5-140818.jpg [title] => osmerac_gusar5-140818 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/20/osmerac_gusar-140818.jpg [title] => osmerac_gusar-140818 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gusarska flota ponovo plovi jadranskom obalom - ovoga puta nije riječ o davno ukinutim morskim pljačkašima već o mladim splitskim veslačima koji su pokorili domaću konkurenciju! Mnogi će se sjetiti lektire o omiškim gusarima koju je napisao živući riječki pisac Alojz Majetić. I dok navedeni roman, pomiješan povijesnim činjenicama i maštom, čitaju osnovnoškolci, nešto stariji momci u stvarnom životu postali su pravi - gusari!

No, ovi gusari razlikuju se od standardnih koje viđamo po holivudskim filmovima. Nemaju mačete, kuburu ni povez oko očiju; samo dva vesla i nevjerojatan kapacitet fizičke i psihičke spreme. S time su splitski veslački klub vratili na pobjedničke staze, napravili povijesan uspjeh i podsjetili na velike dane veslačkog sporta. O čemu je točno riječ progovorio nam je veslački trener Denis Boban zvani 'Tale'.

- U veslanju postoji nekoliko uzrasta, a ove godine dogodilo se da su naši juniori A i juniori B osvojili naslov prvaka Hrvatske u osmercu s kormilarom, dok smo u sveukupnom bili drugi. Osim toga, juniori B osvojili su i zlato u četvercu s kormilarom. Koliko taj uspjeh znači govori podatak da su zadnji put juniori B bili prvaci 2014. godine, a juniori A još davne 1974. godine! No, nikada se nije dogodilo da klub iste godine osvoji i jedno i drugo. Osim toga, poklopilo im se da su juniorke B u dvojcu na pariće također osvojile zlato.

- Ove godine nam se sve poklopilo; klub je želio da oformimo jedan pravi osmerac, mi kao treneri smo surađivali, a ono što je najvažnije jest da imamo veslače - rekao je Boban te pojasnio zašto je teško ostvariti ovakav uspjeh.,

- Znate šta, lako je skupiti jednog-dva veslača, pa, ajde, čak i četvoricu. Ali teško je skupiti osam momaka i onda da to još štima, da budu brzi. Zato je osmerac 'kraljevska disciplina'. To ne može puno klubova, a kad imaš osmerac onda možeš reći da imaš jaki klub.

- Svi znamo da veslanje nije unosan sport. Ali to je i dobro jer nisi opterećen hoćeš li se prodat ili nećeš, koliko ćeš novaca dobiti i slično. To je iskonski sport, on se trenira iz gušta i iz prestiža! To je sport koji privuče društvo, ako jedan iz razreda ili iz društva krene, pa i drugi će za njim i tako to obično ide...

Upravo je na taj način u klub stigao devetnaestogodišnji Karlo Borković, jedan od članova 'kraljevske posade'.

- Kao i svako 'dite', počeo sam s nogometom. Onda sam jednom na televiziji vidio veslanje i svidjelo mi se. Međutim, roditelji su mi rekli da sam još premlad za to, pa sam čekao tri-četiri godine. Kad mi je prijatelj iz razreda počeo trenirati veslanje, tad sam i ja došao do 'ideje' da više nisam mlad za to. Tako sam s dvanaest godina počeo i od tada svaki dan uživam u svakom zaveslaju - rekao je Karlo Borković.

Borković se prošlog tjedna vratio sa Svjetskog prvenstva u Češkoj. U nastupu za reprezentaciju sjedio je u istom čamcu s nedavnim konkurentima, ali kaže kako su inače dobri prijatelji. Osim kad nastupaju jedno protiv drugoga.

- Tada ne pričamo par sati prije utrke, kao da smo neprijatelji - rekao je kroz smijeh od uha do uha.

Motivacije mu ne fali, želi se baviti veslanjem dokle god može. Glavna prepreka je novac jer se od veslanja ne može dobro živjeti. Stoga mnogi pokušavaju uskladiti školu i fakultet s treninzima pa ako uspije - uspije!

- Vidit ćemo do kad će ići. San mi je da dođem do Olimpijskih igara i da čujem svoju himnu. Imam stvarno veliku želju, radije bi veslao nego igrao u Reala za 100 milijuna.

- A kad dođem na trening i kad vidim jednog Igora Borasku koji ima sve žive medalje, pa kad sjedne u čamac i krene 'čupat'. I onda ja ne mogu podnijeti da netko s toliko godina može biti brži od mene, ja moram biti brži - reče Borković i u glasu mu osjetiš da bi odmah sad uletio u čamac.

Iz svega ovoga čovjek doista stekne dojam koliko je veslanje zahtjevan sport koji traži veliko odricanje. Ustajanje oko pet sati ujutro, trening od šest pa do osam sati i tako svaki dan uz nekoliko tisuća zaveslaja. Svega tu ima, a kad ti jedan iskusan veslač prenese čarobnost ovog sporta čovjek prosto poželi reći: 'i ja bi'!

- Da bi bio bio jedan veslač ti moraš imat određenu fizičku predispoziciju. Veslači su najrazvijeniji sportaši, imaju golemi kapacitet. U veslanju rade svi mišići, osobito noge, tako da u treninzima mora raditi cijelo tijelo. A ono ostalo je rad i odricanje. U veslanju nema puno mjesta za pogreške, priča nam Boban.

Svaki segment je bitan, postoje 'cake' i u dužini vesla, poluzi, visini i težini samog veslača. Veslač ima svoju ulogu koju mora savršeno odraditi jer te jedna pogreška od stotinke može koštati pobjede ili medalje. Stoga je cijela filozofija trenera znati koji je veslač za što sposoban.

- Na krmi treba biti onaj koji je za tempo, zatim 'štrokera' koji je za ritam, ali on ne može sam. Zato su bitna dva iza njega koji ga moraju pratiti tako da rade istovremene zaveslaje. Ako oni dobro prenesu ritam, onda ovi iza njega imaju šansu da prenesu energiju. Dva najjača moraju biti u sredini, zato ih zovemo 'baterija'. A imamo i 'koktel-bar', to su vam zadnja dva na provi kojima je kao najlakše. Upravo ta dvojica prva i ulaze u cilj.

Zanimljivo je da je veslanje jedini sport u kojem se u cilj ulazi leđima, a kad nekog prelaziš tada vidiš onoga kojeg si prešao. Još jedan važan lik jest kormilar koji je zadužen da čamac ispravno usmjerava te da diktira utrku. I zamislite - idealna težina kormilara je 55 kilograma!

- Ako teži manje onda mu stavimo uteg!

Nasmijao sam se misleći da je riječ o šali, ali Boban je bio ozbiljan.

Iako je pred veslačkim klubom „Gusar" svjetla budućnost na nacionalnoj razini, ne žele se zadržati na toj razini. Cilj je povratak na međunarodne scene. Međutim, sve više se ističu negativne stvari.

- Upozoravamo Hrvatski veslački savez da je sve manje velikih posada u Hrvatskoj. Moglo bi se lako dogoditi da jednostavno nemamo protiv koga veslat. Savez to mora riješiti! Veći gradovi poput Rijeke, Zagreba, Osijeka i Splita još nekako mogu, ali manji ne. Bila bi velika šteta - zabrinuto će Boban.

Možda će upravo ova priča i ovaj uspjeh potaknuti mnoge da se okušaju u veslanju. Barem njih osmero. Mladi Borković poručio je svima koji bi htjeli veslati da moraju biti spremni na bol i odricanje, ali je poseban gušt kad se taj rad isplati.

- Prije sam bio dosta sramežljiv. Zahvaljujući ovom sportu dobio sam samopouzdanje u svemu u životu - u školi, među prijateljima... Stekao sam disciplinu i radnu naviku, veslanje je jednostavno promijenilo moj život. A baš nam je život ponekad kao veslanje. Veslamo niz struju, uz struju, nekada pustimo da drugi veslaju s nama...

Za momke iz HVK Gusara pravo veslanje tek je pred vratima - borba za medalje i vlastitu egzistenciju.

Bolid

Čamac za osmerac je:
19 metara dug
98 kilograma težak
40 tisuća eura vrijedan
7000 zaveslaja po treningu

Ovo su prvaci

Juniori A: Dominik Bartulović, Mate Kuko, Josip Tonković, Stipe Barišić, Antonio Grubiša, Bruno Majić, Karlo Borković, Fabjan Fabjanac, Luka Balek (kormilar). Trener Denis Boban

Juniori B: Petar Gudić, Blaž Damjan Jurković, Josip Katanić, Luka Pleić, Jere Vrcan, Ivan Vuković, Teo Sirić, Roko Jukić, Roko Perišić (kormilar). Trener Šime Sučić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
osmerac_gusar2-140818 osmerac_gusar1-140818 osmerac_gusar3-140818 osmerac_gusar4-140818 osmerac_gusar5-140818 osmerac_gusar-140818
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/na-tronu-su-obje-juniorske-generacije-gusarevi-osmerci-vracaju-se-na-veliku-scenu-561841 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=878d3eb42f8844fcdfa411a2267f7aae6e483050 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+tronu+su+obje+juniorske+generacije%3A+Gusarevi+osmerci+vra%C4%87aju+se+na+veliku+scenu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fna-tronu-su-obje-juniorske-generacije-gusarevi-osmerci-vracaju-se-na-veliku-scenu-561841 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fna-tronu-su-obje-juniorske-generacije-gusarevi-osmerci-vracaju-se-na-veliku-scenu-561841 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => između zaveslaja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostaloizmeđu zaveslaja

Na tronu su obje juniorske generacije: Gusarevi osmerci vraćaju se na veliku scenu

Piše Darko Rapić
21. kolovoza 2018. - 00:19
osmerac_gusar2-140818

Gusarska flota ponovo plovi jadranskom obalom - ovoga puta nije riječ o davno ukinutim morskim pljačkašima već o mladim splitskim veslačima koji su pokorili domaću konkurenciju! Mnogi će se sjetiti lektire o omiškim gusarima koju je napisao živući riječki pisac Alojz Majetić. I dok navedeni roman, pomiješan povijesnim činjenicama i maštom, čitaju osnovnoškolci, nešto stariji momci u stvarnom životu postali su pravi - gusari!

No, ovi gusari razlikuju se od standardnih koje viđamo po holivudskim filmovima. Nemaju mačete, kuburu ni povez oko očiju; samo dva vesla i nevjerojatan kapacitet fizičke i psihičke spreme. S time su splitski veslački klub vratili na pobjedničke staze, napravili povijesan uspjeh i podsjetili na velike dane veslačkog sporta. O čemu je točno riječ pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:13