stdClass Object ( [id] => 493761 [title] => Odbojkaška reprezentativka potpisala ugovor života s moćnim turskim Fenerbahčeom: Split je moj dom, ali svijet mi je kuća [alias] => odbojkaska-reprezentativka-potpisala-ugovor-zivota-s-mocnim-turskim-fenerbahceom-split-je-moj-dom-ali-svijet-mi-je-kuca [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splićanka Mia Jerkov potpisala je ugovor života. U novoj će sezoni nositi dres turskog Fenerbahčea. Neovisno o tome što je plavokosa odbojkašica već u zrelim godinama, to nije posebno iznenadilo sportsku javnost. Mia Jerkov je jaka, samouvjerena Dalmatinka.

Već je kao tinejdžerica pristala nositi nekoliko barjaka. Obiteljski, koji je preuzela od oca Željka, legendarnog košarkaša. Odbojkaški, kao megazvijezda sjajne generacije hrvatskih reprezentativki. Splitski, kao nastavak nemalog sazviježđa "najsportskijeg grada na svitu". No, tu je i rjeđe spominjani bodulski barjak. Onaj koji je vraća na Žirje, otok njezinih predaka. Tamo odakle su ne samo Jerkovi, nego i košarkaški reprezentativac Miro Bilan, te pomalo zaboravljena sjajna reprezentativka Marija Jajac.

– Žirje je iznjedrilo mnoge veličine i sjajne ljude. Ne samo Mira, Mariju i mog oca Željka. Osobno, smatram se nešto drugačijom bodulicom, jer sam se rodila u Italiji i većinu života provela sam u inozemstvu. No, u mojem je srcu dovoljno mjesta za otok mojih predaka. I usrdno se nadam da se Žirje nikad neće promijeniti. Da će, kako kaže pjesma, ostati "mora cvit" i predivna otočna oaza prepuna predivnih ljudi. Teško mi pada što već dugi niz godina u svojem ljetnom kalendaru preskačem Žirje. Tko zna što sve nose godine, ali sigurna sam da ću opet provoditi ljeta na svojem otoku, kao i kad sam bila mlađa – govori na početku našeg razgovora Mia Jerkov.

Za razgovor je nismo "uhvatili" na Žirju, nego u Splitu, gdje svako jutro odrađuje svoj uobičajeni individualni trening. Mia je poznata kao velika radoholičarka, koja neprestano radi na sebi, poseže za individualnim treninzima i kad je vrijeme odmora. Nije tu riječ samo o utrci za zaradom, nego i o strastvenoj ljubavi prema odbojci, koja je, očito, jača i od aktualnih turskih priča o terorizmu.

– Odbojka nije moj posao. Ona je moj "vječni" gušt. Odavno prihvaćeni stil života – sažela je Mia u tri kratke rečenice.

Kao u Tijardovićevim operetama, "kad si negdje sama daleko u svitu", i Miji fali rodni Split.

– Split je moj dom, ali svijet mi je kuća! – poručuje Jerkov.

A njezin sportski, gotovo spartanski život ipak uključuje i malo gurmanluka. Posebno je teško izbjeći dobre zalogaje u Turskoj, zemlji poznatoj po dobroj i raznovrsnoj hrani.

– Ne doživljavam svoj život kao spartanski. A dobra je hrana obavezni dio kvalitetnog života svakog sportaša. Nisam, doduše, neki veliki gurmanski "kapacitet", ali znam guštati u hrani – iskreno će sjajna odbojkašica.

Iako joj ni slučajno ne manjka centimetara, Mia nije krenula stopama slavnog oca Željka. Pod košarkaške obruče. Odabrala je odbojku. I, očito, nije pogriješila.

– Odbojka je bila moja sudbina. Kao mlada trenirala sam tenis i plivanje, povremeno sam igrala košarku. No, jedan je poziv sve promijenio. Profesor Branko Draganić zapazio me je u šetnji Splitom i nazvao je moje roditelje. Oprezno me je pozvao na odbojkaški trening. Dvojba je bila košarka ili odbojka, ali nestala je nakon prvih odbojkaških treninga. Odlučila sam se za igru na mreži. Dakako, profesor Draganić tu je ljubav prema odbojci dodatno potencirao – prisjetila se Mia Jerkov.

Plavokosa je Splićanka od prve prihvatila i ulogu sportskog nomada. Gotovo cijelu karijeru odradila je u inozemstvu. Ako slavnog oca Željka nije slijedila u košarci, krenula je njegovim stopama barem po tome što je, baš kao i Žele, prve seniorske sezone odigrala u Puli. Tamo gdje je živjela obitelj njezina djeda.

– Bila bih najsretnija da Hrvatska ima jaku odbojkašku ligu. Da nisam morala ići nikamo. No, vjerojatno bi me, da je i bolja situacija u hrvatskoj ženskoj odbojci, put vodio preko granice. Bez lažne skromnosti, moja bi me kvaliteta i ambicija neizbježno odvele u najjače lige svijeta. Nema mjesta nikakvom žalu. Pula mi je pružila drugi dom i u mojim formativnim godinama bila je odskočna daska za dalje – realna je nekadašnja odbojkašica ruske Uraločke, talijanskih klubova Vicenze i Piacenze, turskog Bursaspora…

Oduvijek je Mia pridavala jednako značenje školi kao i sportu. Bilo je lakše i zbog toga što ju je njezina obitelj uvijek podržavala, razumjela njezine ambicije. Zato nikoga nije iznenadilo kad se Mia iz Pule 2001. godine otisnula "preko bare", odlučila se na veliki iskorak – studiranje na američkom Berkeleyju. Za nju je to bila ne samo sveučilišna, nego i životna škola. A kakav je trag Hrvatica tamo ostavila, govori podatak da su je na kalifornijskom koledžu uvrstili u tamošnju Kuću slavnih.

– University of California Berkeley sam je po sebi institucija, koja otvara sva vrata ovog svijeta. Kao mlada nisam u potpunosti shvaćala priliku koju sam dobila i njezinu važnost. Danas shvaćam kakav je to bio pogodak. Nisam mogla odabrati bolje mjesto za igranje odbojke i ozbiljno studiranje. Odličnim sam igrama zaslužila mjesto u Kući slavnih, a moje je obrazovanje uvelike utjecalo i na životni put – ponosno govori Mia o razdoblju u SAD-u.

Hrvatska je odbojkašica jedna od rijetkih koja je na stolu imala i ponudu iz Brazila. Posebno su intrigantne bile Mijine pečalbe u Japanu i Koreji. Za te zemlje kaže kako su "druga kulturološka galaksija".

– Karijera me je odvela u mnoge zemlje, na različite strane svijeta. Kako se mijenjala dinamika kvalitete svjetskog odbojkaškog poretka, tako sam i ja mijenjala sredine. Na taj sam način upoznala različite stilove igranja odbojke, ali i drugačije kulture. Puno bih propustila da nisam upoznala Japan i Južnu Koreju. Te su zemlje, nije pretjerano reći, svijet za sebe. Kulturološki i odbojkaški. Život i sport tamo su bitno drugačiji. U klubovima može igrati samo jedan stranac. Nije, stoga, potrebno posebno objašnjavati da klubovi itekako paze na to koga će dovesti. Tamo je konkurencija ogromna, a stil igre potpuno različit u odnosu na ostatak svijeta. Oni su odbojku prilagodili sebi, svojoj životnoj filozofiji – otkriva Mia.

Mijinu izuzetnu igračku vrijednost sugerira podatak da sve zemlje u kojima je nastupala nose svjetski odbojkaški barjak. Malo se sportašica, pa i sportaša može pohvaliti time da su igrali u Rusiji i Japanu, u Južnoj Koreji i Italiji, Turskoj… U njima je odbojka poput sportske svetinje. Iznimno cijenjena i jaka.

– Sve su to zemlje koje investiraju ogroman novac u odbojku. Koje žive za smečeve, blokove, servise, ali s različitom dinamikom. U Japanu većina navijača putuje na gostovanja cijelu sezonu, prate svoje ekipe. U Koreji, pak, na utakmice dolaze kompletne kompanije, koje sponzoriraju klubove. U Turskoj je klupska tradicija na prvom mjestu. Navijači mojeg novog kluba Fenerbahčea jednako hrle na košarku i nogomet, a ženska je odbojka na visokom trećem mjestu u tom sportskom društvu – ističe nova "žuta kanarinka", kako u Turskoj zovu članove Fenerbahčea.

Na Dalekom istoku Miji je jedan od većih problema bila "vječna" želja za jutarnjim ritualom, turskom crnom kavom. U Turskoj takvih teškoća, logično, nema. Do nje je u Istanbulu lakše doći nego do dobre, friške ribe u Dalmaciji.

– Crna kava, na moju sreću, nije problem nigdje u svijetu, a najmanje u Turskoj. Već sam se uklopila u tursko, kako kažu Sarajlije, "kafenisanje" – smije se Mia Jerkov.

Ugovor s Fenerbahčeom kruna je Mijine karijere. Nije svakodnevna pojava da neki hrvatski sportaš potpiše ugovor s tako moćnim klubom, posebno ne u tim godinama i u ligi gdje je broj strankinja itekako ograničen. Njezin novi "turski" ugovor trebao bi definitivno potvrditi činjenicu kako vrhunske odbojkašice mogu dobro zaraditi, živjeti na visokoj nozi.

– Ne brojim svoje ugovore, ali znam im važnost. Svatko tko ima svjetsku kvalitetu može odlično živjeti. A veliko je zadovoljstvo dobro živjeti od sporta koji voliš – podcrtala je odbojkašica, koja igra na poziciji vanjske pucačice.

Generacija sjajnih hrvatskih odbojkašica, kojoj pripada i Mia, objektivno je na odlasku. Ostao je dojam da su, s obzirom na potencijal, mogle napraviti i više.

– Istina je da smo imali puno potencijala i odličnih igračica. No, uvijek postoji ono što bi bilo kad bi bilo. Puno je takvih sportskih priča. Činjenica je da nam se neke stvari nisu posložile. No, nema smisla žaliti za prošlosti i propuštenim prilikama. Vrijeme ide dalje, sport ide dalje. Na nama je da se pobrinemo da budućnost ovisi o nama samima. Igranje za reprezentaciju uvijek je užitak i nadam se da će hrvatska odbojka u budućnosti imati više razloga za sreću – na kraju će Mia Jerkov.

Otac je blag kritičar

Mijin otac Željko, novi predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca, nekad košarkaški centar europskog rejtinga, nema naviku da kćeri bude veliki kritičar.

– Otac Željko zaista nije žestoki kritičar mojih nastupa. Dobro zna kako kritike padaju sportašima poslije poraza ili neuvjerljive igre. Imam puno većih kritičara, poput mojeg osobnog trenera s kojim neprestano radim.

O Kaštelima kao fenomenu

Kaštela su oduvijek bila tradicionalno jaka odbojkaška sredina. Zato mi je izuzetno drago da su posljednjih godina vratila taj sjaj. Voljela bih da ožive i ostale odbojkaške sredine. Nisam zaboravila da su odlične odbojkašice imali i Split, i Dubrovnik, i Šibenik! – kazala je Mia.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SMEČIRANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-06-27 18:10:46 [created_by] => 3196 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-06-27 23:30:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-06-27 23:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4814 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/06\/27\/mia_jerkov2-210617.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/06\/27\/Mia_Jerkov_za_Slobodnu_2.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/06\/27\/mia_jerkov3-210617.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/06\/27\/obitelj_jerkov-290607.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["mia_jerkov2-210617","Mia_Jerkov_za_Slobodnu_2","mia_jerkov3-210617","obitelj_jerkov-290607"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x806"},{"size0":"560x840"},{"size0":"567x840"},{"size0":"618x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38783860 Threads: 3 Questions: 7124621541 Slow queries: 3310250 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609037348 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/odbojkaska-reprezentativka-potpisala-ugovor-zivota-s-mocnim-turskim-fenerbahceom-split-je-moj-dom-ali-svijet-mi-je-kuca-493761 [printLink] => /sport/ostalo/odbojkaska-reprezentativka-potpisala-ugovor-zivota-s-mocnim-turskim-fenerbahceom-split-je-moj-dom-ali-svijet-mi-je-kuca-493761?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276052 [name] => odbojka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odbojka [link] => /tag/odbojka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 323186 [name] => Mia Jerkov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mia-jerkov [link] => /tag/mia-jerkov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SMEČIRANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odbojkaška reprezentativka potpisala ugovor života s moćnim turskim Fenerbahčeom: Split je moj dom, ali svijet mi je kuća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3196 [name] => Petar Mikuličin [username] => petar-mikuli-in [email] => petar-mikuli-in@sd.hr [password] => $2y$10$ER7omxdYuBmJJG8fb6.tDuKxGo3hNAbtaM4kNMf9U5ofe0/F2snNW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/petar-mikulicin-3196 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1714 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3bca8fb9dc6a98a6f4cbd68c09e6406f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/27/mia_jerkov2-210617.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => mia_jerkov2-210617 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/27/mia_jerkov2-210617.jpg [title] => mia_jerkov2-210617 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/27/Mia_Jerkov_za_Slobodnu_2.jpg [title] => Mia_Jerkov_za_Slobodnu_2 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/27/mia_jerkov3-210617.jpg [title] => mia_jerkov3-210617 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/06/27/obitelj_jerkov-290607.jpg [title] => obitelj_jerkov-290607 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splićanka Mia Jerkov potpisala je ugovor života. U novoj će sezoni nositi dres turskog Fenerbahčea. Neovisno o tome što je plavokosa odbojkašica već u zrelim godinama, to nije posebno iznenadilo sportsku javnost. Mia Jerkov je jaka, samouvjerena Dalmatinka.

Već je kao tinejdžerica pristala nositi nekoliko barjaka. Obiteljski, koji je preuzela od oca Željka, legendarnog košarkaša. Odbojkaški, kao megazvijezda sjajne generacije hrvatskih reprezentativki. Splitski, kao nastavak nemalog sazviježđa "najsportskijeg grada na svitu". No, tu je i rjeđe spominjani bodulski barjak. Onaj koji je vraća na Žirje, otok njezinih predaka. Tamo odakle su ne samo Jerkovi, nego i košarkaški reprezentativac Miro Bilan, te pomalo zaboravljena sjajna reprezentativka Marija Jajac.

– Žirje je iznjedrilo mnoge veličine i sjajne ljude. Ne samo Mira, Mariju i mog oca Željka. Osobno, smatram se nešto drugačijom bodulicom, jer sam se rodila u Italiji i većinu života provela sam u inozemstvu. No, u mojem je srcu dovoljno mjesta za otok mojih predaka. I usrdno se nadam da se Žirje nikad neće promijeniti. Da će, kako kaže pjesma, ostati "mora cvit" i predivna otočna oaza prepuna predivnih ljudi. Teško mi pada što već dugi niz godina u svojem ljetnom kalendaru preskačem Žirje. Tko zna što sve nose godine, ali sigurna sam da ću opet provoditi ljeta na svojem otoku, kao i kad sam bila mlađa – govori na početku našeg razgovora Mia Jerkov.

Za razgovor je nismo "uhvatili" na Žirju, nego u Splitu, gdje svako jutro odrađuje svoj uobičajeni individualni trening. Mia je poznata kao velika radoholičarka, koja neprestano radi na sebi, poseže za individualnim treninzima i kad je vrijeme odmora. Nije tu riječ samo o utrci za zaradom, nego i o strastvenoj ljubavi prema odbojci, koja je, očito, jača i od aktualnih turskih priča o terorizmu.

– Odbojka nije moj posao. Ona je moj "vječni" gušt. Odavno prihvaćeni stil života – sažela je Mia u tri kratke rečenice.

Kao u Tijardovićevim operetama, "kad si negdje sama daleko u svitu", i Miji fali rodni Split.

– Split je moj dom, ali svijet mi je kuća! – poručuje Jerkov.

A njezin sportski, gotovo spartanski život ipak uključuje i malo gurmanluka. Posebno je teško izbjeći dobre zalogaje u Turskoj, zemlji poznatoj po dobroj i raznovrsnoj hrani.

– Ne doživljavam svoj život kao spartanski. A dobra je hrana obavezni dio kvalitetnog života svakog sportaša. Nisam, doduše, neki veliki gurmanski "kapacitet", ali znam guštati u hrani – iskreno će sjajna odbojkašica.

Iako joj ni slučajno ne manjka centimetara, Mia nije krenula stopama slavnog oca Željka. Pod košarkaške obruče. Odabrala je odbojku. I, očito, nije pogriješila.

– Odbojka je bila moja sudbina. Kao mlada trenirala sam tenis i plivanje, povremeno sam igrala košarku. No, jedan je poziv sve promijenio. Profesor Branko Draganić zapazio me je u šetnji Splitom i nazvao je moje roditelje. Oprezno me je pozvao na odbojkaški trening. Dvojba je bila košarka ili odbojka, ali nestala je nakon prvih odbojkaških treninga. Odlučila sam se za igru na mreži. Dakako, profesor Draganić tu je ljubav prema odbojci dodatno potencirao – prisjetila se Mia Jerkov.

Plavokosa je Splićanka od prve prihvatila i ulogu sportskog nomada. Gotovo cijelu karijeru odradila je u inozemstvu. Ako slavnog oca Željka nije slijedila u košarci, krenula je njegovim stopama barem po tome što je, baš kao i Žele, prve seniorske sezone odigrala u Puli. Tamo gdje je živjela obitelj njezina djeda.

– Bila bih najsretnija da Hrvatska ima jaku odbojkašku ligu. Da nisam morala ići nikamo. No, vjerojatno bi me, da je i bolja situacija u hrvatskoj ženskoj odbojci, put vodio preko granice. Bez lažne skromnosti, moja bi me kvaliteta i ambicija neizbježno odvele u najjače lige svijeta. Nema mjesta nikakvom žalu. Pula mi je pružila drugi dom i u mojim formativnim godinama bila je odskočna daska za dalje – realna je nekadašnja odbojkašica ruske Uraločke, talijanskih klubova Vicenze i Piacenze, turskog Bursaspora…

Oduvijek je Mia pridavala jednako značenje školi kao i sportu. Bilo je lakše i zbog toga što ju je njezina obitelj uvijek podržavala, razumjela njezine ambicije. Zato nikoga nije iznenadilo kad se Mia iz Pule 2001. godine otisnula "preko bare", odlučila se na veliki iskorak – studiranje na američkom Berkeleyju. Za nju je to bila ne samo sveučilišna, nego i životna škola. A kakav je trag Hrvatica tamo ostavila, govori podatak da su je na kalifornijskom koledžu uvrstili u tamošnju Kuću slavnih.

– University of California Berkeley sam je po sebi institucija, koja otvara sva vrata ovog svijeta. Kao mlada nisam u potpunosti shvaćala priliku koju sam dobila i njezinu važnost. Danas shvaćam kakav je to bio pogodak. Nisam mogla odabrati bolje mjesto za igranje odbojke i ozbiljno studiranje. Odličnim sam igrama zaslužila mjesto u Kući slavnih, a moje je obrazovanje uvelike utjecalo i na životni put – ponosno govori Mia o razdoblju u SAD-u.

Hrvatska je odbojkašica jedna od rijetkih koja je na stolu imala i ponudu iz Brazila. Posebno su intrigantne bile Mijine pečalbe u Japanu i Koreji. Za te zemlje kaže kako su "druga kulturološka galaksija".

– Karijera me je odvela u mnoge zemlje, na različite strane svijeta. Kako se mijenjala dinamika kvalitete svjetskog odbojkaškog poretka, tako sam i ja mijenjala sredine. Na taj sam način upoznala različite stilove igranja odbojke, ali i drugačije kulture. Puno bih propustila da nisam upoznala Japan i Južnu Koreju. Te su zemlje, nije pretjerano reći, svijet za sebe. Kulturološki i odbojkaški. Život i sport tamo su bitno drugačiji. U klubovima može igrati samo jedan stranac. Nije, stoga, potrebno posebno objašnjavati da klubovi itekako paze na to koga će dovesti. Tamo je konkurencija ogromna, a stil igre potpuno različit u odnosu na ostatak svijeta. Oni su odbojku prilagodili sebi, svojoj životnoj filozofiji – otkriva Mia.

Mijinu izuzetnu igračku vrijednost sugerira podatak da sve zemlje u kojima je nastupala nose svjetski odbojkaški barjak. Malo se sportašica, pa i sportaša može pohvaliti time da su igrali u Rusiji i Japanu, u Južnoj Koreji i Italiji, Turskoj… U njima je odbojka poput sportske svetinje. Iznimno cijenjena i jaka.

– Sve su to zemlje koje investiraju ogroman novac u odbojku. Koje žive za smečeve, blokove, servise, ali s različitom dinamikom. U Japanu većina navijača putuje na gostovanja cijelu sezonu, prate svoje ekipe. U Koreji, pak, na utakmice dolaze kompletne kompanije, koje sponzoriraju klubove. U Turskoj je klupska tradicija na prvom mjestu. Navijači mojeg novog kluba Fenerbahčea jednako hrle na košarku i nogomet, a ženska je odbojka na visokom trećem mjestu u tom sportskom društvu – ističe nova "žuta kanarinka", kako u Turskoj zovu članove Fenerbahčea.

Na Dalekom istoku Miji je jedan od većih problema bila "vječna" želja za jutarnjim ritualom, turskom crnom kavom. U Turskoj takvih teškoća, logično, nema. Do nje je u Istanbulu lakše doći nego do dobre, friške ribe u Dalmaciji.

– Crna kava, na moju sreću, nije problem nigdje u svijetu, a najmanje u Turskoj. Već sam se uklopila u tursko, kako kažu Sarajlije, "kafenisanje" – smije se Mia Jerkov.

Ugovor s Fenerbahčeom kruna je Mijine karijere. Nije svakodnevna pojava da neki hrvatski sportaš potpiše ugovor s tako moćnim klubom, posebno ne u tim godinama i u ligi gdje je broj strankinja itekako ograničen. Njezin novi "turski" ugovor trebao bi definitivno potvrditi činjenicu kako vrhunske odbojkašice mogu dobro zaraditi, živjeti na visokoj nozi.

– Ne brojim svoje ugovore, ali znam im važnost. Svatko tko ima svjetsku kvalitetu može odlično živjeti. A veliko je zadovoljstvo dobro živjeti od sporta koji voliš – podcrtala je odbojkašica, koja igra na poziciji vanjske pucačice.

Generacija sjajnih hrvatskih odbojkašica, kojoj pripada i Mia, objektivno je na odlasku. Ostao je dojam da su, s obzirom na potencijal, mogle napraviti i više.

– Istina je da smo imali puno potencijala i odličnih igračica. No, uvijek postoji ono što bi bilo kad bi bilo. Puno je takvih sportskih priča. Činjenica je da nam se neke stvari nisu posložile. No, nema smisla žaliti za prošlosti i propuštenim prilikama. Vrijeme ide dalje, sport ide dalje. Na nama je da se pobrinemo da budućnost ovisi o nama samima. Igranje za reprezentaciju uvijek je užitak i nadam se da će hrvatska odbojka u budućnosti imati više razloga za sreću – na kraju će Mia Jerkov.

Otac je blag kritičar

Mijin otac Željko, novi predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca, nekad košarkaški centar europskog rejtinga, nema naviku da kćeri bude veliki kritičar.

– Otac Željko zaista nije žestoki kritičar mojih nastupa. Dobro zna kako kritike padaju sportašima poslije poraza ili neuvjerljive igre. Imam puno većih kritičara, poput mojeg osobnog trenera s kojim neprestano radim.

O Kaštelima kao fenomenu

Kaštela su oduvijek bila tradicionalno jaka odbojkaška sredina. Zato mi je izuzetno drago da su posljednjih godina vratila taj sjaj. Voljela bih da ožive i ostale odbojkaške sredine. Nisam zaboravila da su odlične odbojkašice imali i Split, i Dubrovnik, i Šibenik! – kazala je Mia.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
mia_jerkov2-210617 Mia_Jerkov_za_Slobodnu_2 mia_jerkov3-210617 obitelj_jerkov-290607
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/odbojkaska-reprezentativka-potpisala-ugovor-zivota-s-mocnim-turskim-fenerbahceom-split-je-moj-dom-ali-svijet-mi-je-kuca-493761 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b1f708135787f52bda874ed0c40c33b7c6b56e66 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odbojka%C5%A1ka+reprezentativka+potpisala+ugovor+%C5%BEivota+s+mo%C4%87nim+turskim+Fenerbah%C4%8Deom%3A+Split+je+moj+dom%2C+ali+svijet+mi+je+ku%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fodbojkaska-reprezentativka-potpisala-ugovor-zivota-s-mocnim-turskim-fenerbahceom-split-je-moj-dom-ali-svijet-mi-je-kuca-493761 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fodbojkaska-reprezentativka-potpisala-ugovor-zivota-s-mocnim-turskim-fenerbahceom-split-je-moj-dom-ali-svijet-mi-je-kuca-493761 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SMEČIRANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
OstaloSMEČIRANJE

Odbojkaška reprezentativka potpisala ugovor života s moćnim turskim Fenerbahčeom: Split je moj dom, ali svijet mi je kuća

28. lipnja 2017. - 01:51
mia_jerkov2-210617

Splićanka Mia Jerkov potpisala je ugovor života. U novoj će sezoni nositi dres turskog Fenerbahčea. Neovisno o tome što je plavokosa odbojkašica već u zrelim godinama, to nije posebno iznenadilo sportsku javnost. Mia Jerkov je jaka, samouvjerena Dalmatinka.

Već je kao tinejdžerica pristala nositi nekoliko barjaka. Obiteljski, koji je preuzela od oca Željka, legendarnog košarkaša. Odbojkaški, kao megazvijezda sjajne generacije hrvatskih reprezentativki. Splitski, kao nastavak nemalog sazviježđa "najsportskijeg grada na svitu". No, tu je i rjeđe spominjani bodulski barjak. Onaj koji je vraća na Žirje, otok njezinih predaka. Tamo odakle su ne samo Jerkovi, nego i košarkaški reprezentativac Miro Bilan, te pomalo zaboravljena sjajna reprezentativka Marija Jajac.

– Žirje je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:49