StoryEditorOCM
OstaloMačevanje

Ukrajinka Harlan diskvalificirana jer se odbila rukovati s Ruskinjom, u Kijevu tvrde da je to ‘apsolutno skandalozno‘

Piše Hina
27. srpnja 2023. - 16:30

Ukrajinska mačevateljica Olga Harlan diskvalificirana je sa Svjetskog prvenstva u mačevanju u Milanu u četvrtak jer se nije rukovala sa svojom protivnicom Ruskinjom Anom Smirnovom.

Kako je objavljeno, diskvalifikacija je uslijedila jer se Harlan, nakon što je pobijedila, odbila rukovati sa svojom protivnicom, tvrdi AFP.

Ukrajinska mačevateljica postala je prva predstavnica svoje zemlje koja se izravno natjecala s jednim ruskim predstavnikom od invazije na Ukrajinu prije gotovo godinu i pol dana zahvaljujući promjeni politike njezine vlade. Odredbom ukrajinskog ministarstva sporta zabranjeno je sportašima te zemlje sudjelovanje u natjecanjima u kojima sudjeluju Rusi i Bjelorusi.

Ta odredba je izmijenjena u srijedu, te sada pokriva samo "sportaše koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Bjelorusiju".Harlan je tako prihvatila ovaj sportski okršaj protiv Smirnove uz suglasnost kijevskih vlasti, što izgleda pokazuje da se odmiču od bojkota Pariških igara u slučaju sudjelovanja Rusa ili Bjelorusa pod neutralnom zastavom.

Ukrajinka je četverostruka svjetska prvakinja u sablji, a u Milanu je glatko dobila Smirnovu (15-7), koja je nastupila kao pojedinac i pod neutralnom zastavom u skladu s preporukama Međunarodnog odbora (MOO).

Harlan se nakon meča zadovoljila ceremonijalnim pozdravom sucu, izbjegavajući pozdraviti protivnicu. Suočena s odbijanjem rukovanja, Ruskinja je bezuspješno protestirala i odbijala je napustiti borilište gotovo sat vremena nakon završetka meča.

- Svaki mačevalac mora se rukovati s protivnikom čim se donese odluka o ishodu meča - preciziraju pravila Međunarodne mačevalačke federacije (FIE) kojom je do izbijanja sukoba predsjedao ruski oligarh Alisher Usmanov.

Osim na ATP i WTA teniskim turnirima gdje igrači nisu dio službene delegacije, već nastupaju kao pojedinci do četvrtka bilo natjecanja između sportaša iz dviju zemalja od ruske invazije na Ukrajinu.

Diskvalifikacija ukrajinske mačevalice Olge Harlan sa Svjetskog prvenstva nakon što se odbila rukovati s ruskom protivnicom je "apsolutno skandalozna" odluka, osudio je u četvrtak bliski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Odluka Međunarodne mačevalačke federacije je manifestacija potpunog nedostatka empatije" i "apsolutno je skandalozna", osudio je na Instagramu Mihajlo Podoljak, prije nego što je zahvalio Olgi Harlan što je "dostojno predstavljala" Ukrajinu na natjecanju.

Podoljak je na društvenim mrežama objavio fotografiju Ane Smirnove uz mladića u vojnoj uniformi, komentirajući: "Kao što vidite, Smirnova se otvoreno divi ruskoj vojsci, koja ubija Ukrajince i uništava naše gradove."

AFP je objavio i nedavnu izjavu Harlan prije početka SP-a u Milanu.

- Stvarno sam ponosna na naše tenisače i zamišljam se na njihovom mjestu, suočena s ljudima čija zemlja bombardira i ubija naše sunarodnjake - rekla je prije nekoliko tjedana Harlan za AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:25