StoryEditorOCM
Ostalonakon istrage

Veleposlanica Pavelić osudila ustaštvo, hrvatski klub se pobunio: ‘To nije u skladu s našim stavovima‘

Piše SPORT SD
1. studenog 2023. - 13:08

Hrvatska veleposlanica u Australiji Betty Pavelić održala je govor na hrvatskom nogometnom turniru prošlog mjeseca kako bi upozorila na reputaciju Hrvatske kao "moderne, progresivne i tolerantne" zemlje koju treba zaštititi i pozvala navijače da zaštite brend nogometne zajednice.

Takvi komentari uslijedili su nakon što je provedena istraga koja je otkrila da su neki australsko-hrvatski sportski klubovi otvoreno isticali fašističke simbole i obilježavali obljetnice povezane s ustaškim režimom iz Drugog svjetskog rata. Nekoliko klubova je s bistama i slikama ustaškog diktatora Ante Pavelića slavilo 10. travnja, godišnjicu stvaranja marionetske države, pišu Sportske novosti.

U svom govoru Pavelić je pozvala zajednicu da slavi buduće generacije australsko/novozelandsko-hrvatskih nogometnih zvijezda "čije bi fotografije trebale biti duž zidova naših klubova".

- Slavimo Hrvatsku i fokusirajmo se na one koji su Hrvatskoj dali slobodu, kao i na one koji nas čine ponosnima na međunarodnoj nogometnoj sceni - rekla je.

- Moramo izbaciti politiku i ideologiju iz igre. Moramo raditi zajedno kako bismo zaštitili ugled naših klubova, naših igrača i naše domovine.

Govor je izazvao snažnu osudu od strane Pave Jusupa, tadašnjeg predsjednika jednog od najvećih hrvatskih nogometnih klubova u zemlji, Melbourne Knightsa, koji je ustvrdio da izjave "promiču ideje koje nisu u skladu sa stavovima same zajednice". Jusup je u međuvremenu ostao bez predsjedničke funkcije.

Istraga, objavljena u lipnju, detaljno je opisala kako neke ključne hrvatske institucije u Australiji obilježavaju spomen na ustaški režim, a poznat je slučaj australsko-hrvatskog kluba u Canberri koji je uklonio fotografiju svoje nogometne momčadi nakon kritika da igrači poziraju ispod portreta Ante Pavelića.

Pavelić je istaknula kako su crveno-bijele šahovnice na nogometnim dresovima igrača širom svijeta prepoznate kao međunarodni brend hrvatskog nogometa.

- Mi koji volimo igru i koji volimo Hrvatsku moramo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo brend i imidž.

Hrvatsku je opisala kao modernu, naprednu i tolerantnu naciju koja ove godine predsjeda Međunarodnom savezom za sjećanje na holokaust, organizacijom koju čini 35 zemalja članica, uključujući i Australiju, a koja potiče obrazovanje, sjećanje i istraživanja o holokaustu i antisemitizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:42