stdClass Object ( [id] => 283181 [title] => Zdravko Reić: Gušti sportskog novinarstva [alias] => zdravko-reic-gusti-sportskog-novinarstva [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Stefan Simić, 20-godišnji igrač Milana, s češkom putovnicom, darovao mi je prošlog ljeta, kad je ljetovao u Supetru (njegov otac Rade, bivši carinik u Zagrebu, veliki je navijač Hajduka), specijalnu ediciju “Gazzette dello sport“, vrhunski grafički opremljenu, sadržajno bogatu u kojoj su u povodu 50.0000. broja prikazane prve stranice tog slavnog sportskog dnevnika od njegova rođenja 3. travnja 1896., pa do 8. rujna 2012. S velikim guštom i pasioniranom pozornošću do u detalje sam pregledao to izdavačko remek-djelo, baš kao što mi se dogodilo i prošle subote kad su Sportske novosti u povodu svojeg 70. rođendana objavile sličnu ediciju. Godio mi je taj izlet u prošlost SN-a, kao strastvenom sportskom novinaru, koji je za “Sportske” pisao punih deset godina (1996. do 2006.).

Odan sam svojoj “Slobodnoj Dalmaciji”. Radi se o tome da “Slobodnoj” dugujem sve profesionalne gušte ovog svijeta, jer biti sportski novinar stvarno je užitak. To sam volio objasniti: pratiš događaje od najšireg društvenog značaja, izvještavaš s velikih sportskih događaja, razgovaraš, komentiraš igre sportskih asova i dobivaš pristojnu plaću, dok drugi iz svog džepa plaćaju da bi svjedočili velikim sportskim predstavama.

Tako sam pratio deset europskih i šest svjetskih nogometnih prvenstava, jedanaest finala Lige prvaka, na stotine utakmica reprezentacije Jugoslavije i Hrvatske, bezbroj nastupa Hajduka, a da o praćenju drugih sportova ne govorim.

“Slobodnu” nikad ne bih ostavio, tretirao sam je baš kao svoju kuću, da se nije dogodila famozna pretvorba u izvedbi notornog Miroslava Kutle, kojom je nasilno srušen kolegij s genijalnim glavnim urednikom Joškom Kulušićem. Glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi sletio je ujesen 1996. u Split, ponudio mi transfer, s takvim uvjetima koji se mogu svrstati u onu kategoriju “nemoralne ponude” (duplo veća osnovna plaća, na raspolaganju brojne pogodnosti, garancija praćenja nogometnih događaja u inozemstvu plus kredit od 30.000 maraka, koji sam lako otplaćivao kroz povećani dohodak).

I sad, kad mi u povodu 70. godišnjice “Sportskih” naviru sjećanja, lako je priznati da su te novine prava biblija sporta premda se ne mogu u cijelosti složiti s eto uvriježenom maksimom da su to jedine “koje ne lažu“. Istina je da se o sportu lakše piše zato jer je to - kako kaže moto “Gazzette dello sport” - „piacere quotidiano“ (dnevno zadovoljstvo), pa se možeš slobodnije izražavati.

Kao suradnik, komentator, urednik u sportskoj rubrici “Slobodne” vodio sam stalnu borbu sa “Sportskim novostima”, objaviti vijest koju nema SN - u prošlosti ona je bila “kraljica novine” - bio je najveći izazov. Ta strast, doći do ekskluzivne informacije, drži me i danas, premda je uzaludno boriti se s modernim tehnološki naprednijim komunikacijskim sredstvima kao što su internetski portali. U prošlim vremenima neki s radija su se hvalili kako su oni prvaci u objavi vijesti, što je bilo i logično zbog tehnologije, nikako zbog spretnosti ili informiranosti novinara.

Sportske su teme, u pravilu, najgledanije, najslušanije i najčitanije zato jer se najšire mase njima bave, o njima se ravnopravno diskutira, raspravlja, dokazuje svoja znanja… Poznata je ona tvrdnja da se u svakom gledatelju, pa makar i onom usputnom, koji nije baš zagrijan za sport, posebno nogomet, krije izbornik, trener ili novinar. Mnogi vjeruju da bi oni znali bolje, što nikako nije logično.

Toliko puta sam čuo izjavu tipa: “Pa, ja idem na utakmice dvadeset godina i znam što je to balun“. Prirodno je da takvi koji stalno posjećuju utakmice i prate događaje kroz medije mnogo toga nauče, zapravo šire svoje spoznaje, ali to ne znači da znaju bolje i više od trenera, drugih stručnih ljudi, pa i od novinara specijalista.

Zanimljiv je taj fenomen da se u sve većem broju kroz komentiranja sportskih događaja, naročito uslijed posljednjih zbivanja u Hajduku, javljaju novinari koji nisu striktno sportski. Takvi izleti su hvale vrijedni i potrebni, jer unose novi duh komentiranja sporta, osim kad se takvi upadi izvode kao neka zajebancija ili zbog samopromocije.

Oduvijek sam se žestio na kolege koji znaju držati lekcije o ponašanjima u sportu, dok u svojim sektorima, društvenim aktivnostima koja prate, nikad nisu tako odlučni i rigorozni. No, Bože sačuvaj da me se pogrešno shvati, apsolutno ne odbijam prava drugima na sportski komentar. To nikako, jer komentiranje, na primjer, utakmica Hajduka ili naše reprezentacije nije ekskluzivno pravo sportskih novinara, to nije njihov dućan pa da ga zatvore, spuste roletne i priječe druge da kažu svoje.

Svojevremeno sam sugerirao Kulušiću da katkad novinar iz druge rubrike intervjuira sportske asove, tako je Momčilo Popadić znao, ono sa svoje strane, na neobičan način predstaviti pojedine igrače Hajduka ili Jugoplastike. Ili je izvještaje utakmica obogaćivao svojim promišljanjima.

Ipak, ono što daje posebnu dimenziju brojnim gostovanjima urednika, kolumnista, uopće novinara koji nisu usko sportski specijalizirani, to su česta nastojanja da se svojim viđenjima događanja nastoje dopasti navijačima. To da pušu u rog navijača. Također je sve više na snazi pojava dodvoravanja “voljenom klubu” ili nekom igraču, treneru, funkcionaru. I to bez zrna kritike ili barem neke distance.

Kao novinar početnik, s početka šezdesetih prošlog stoljeća, pa posljedično kao junior Hajduka, nekako je bilo normalno da služim, budem pravi servis za novosti splitskog kluba kroz najave utakmica i druge vijesti. Tako sam kao blizak klupskom ambijentu bio privilegiran, saznao bih vijesti koje drugi nisu imali… Na primjer, Lenko Grčić, tada trener druge momčadi Hajduka za koju sam prethodnih godina igrao, upozorio me da “večeras dolazi Pero Nadoveza”.

Čekao sam pred starim domom Hajduka do kasnih sati dok se Nadoveza nije pojavio, pa sam odjurio u Slobodnu, u redakciju na dnu današnje Zvonimirove, napisao vijest od desetak redaka, spustio se u štampariju i noćnom uredniku, nezaboravnom šjor Urošu Šakiću, mladenački prepotentno uzviknuo: “Rotacija stop!” Jer, ta vijest doslovno je tresla navijače “bijelih”, o tome hoće li Šibenčanin Nadoveza stvarno otići u Crvenu zvezdu, kako su najavljivale “Sportske novosti” ili će ga privoljeti prijelazu u Hajduka.

I zaista, kad je pročitao vijest o Nadovezi (24.veljače 1963.) i njegovom potpisu četverogodišnjeg ugovora za Hajduka, šjor Šaco je zaustavio rotaciju, odnosno tiskanje novine, udarnu vijest Tanjuga o tome da treba “efikasnije reagirati na negativne pojave u vaterpolu“ s tri stupa uobličio na dva, a na vrhu na jedan stupac postavio ekskluzivu o Nadovezi.

Uglavnom, tijekom vremena sportske rubrike su se širile, ali su Sportske novosti ipak uživale primat premda su zapravo bile i ostale ona druga draga novina. Vrijedilo je u Dalmaciji pravilo kupiti “Slobodnu” i kao dodatak “Sportske novosti”. Sad se novine u pravilu prelistavaju po kafićima ili čitaju na internetskim portalima premda držim da se ti ovlaš pregledi ne mogu usporediti s pravim čitanjem novina.

Raduje me trajanje “Sportskih novosti”, dirnula su me meditiranja o “Enciklopediji hrvatskog sporta” u Jutarnjem listu iz pera Tomislava Židaka, sportskog novinara godine, koji se prisjetio brojnih velikana pera iz redova sportske žurnalistike. Također i objašnjenja Tvrtka Puljića, jednog iz redova mlađih asova novinarstva, o “sportu kao učitelju života“. Zaključit ću, bez obzira što će neki zamjeriti tu konstataciju, sportsko novinarstvo kod nas i u svijetu prava je avangarda žurnalizma.

Zdravko Reić
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-08-15 19:01:49 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-08-16 16:29:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-08-16 16:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4432 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/08/15/Spektar/malocapress00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x453" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14987431 Threads: 7 Questions: 3149346946 Slow queries: 7028095 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234947145 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/zdravko-reic-gusti-sportskog-novinarstva-283181 [printLink] => /sport/ostalo/zdravko-reic-gusti-sportskog-novinarstva-283181?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228893 [name] => zdravkoreić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkoreic [link] => /tag/zdravkoreic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232252 [name] => glavaubalunu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glavaubalunu [link] => /tag/glavaubalunu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Reić: Gušti sportskog novinarstva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-20-21-26-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/15/Spektar/malocapress00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/08/15/Spektar/malocapress00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Stefan Simić, 20-godišnji igrač Milana, s češkom putovnicom, darovao mi je prošlog ljeta, kad je ljetovao u Supetru (njegov otac Rade, bivši carinik u Zagrebu, veliki je navijač Hajduka), specijalnu ediciju “Gazzette dello sport“, vrhunski grafički opremljenu, sadržajno bogatu u kojoj su u povodu 50.0000. broja prikazane prve stranice tog slavnog sportskog dnevnika od njegova rođenja 3. travnja 1896., pa do 8. rujna 2012. S velikim guštom i pasioniranom pozornošću do u detalje sam pregledao to izdavačko remek-djelo, baš kao što mi se dogodilo i prošle subote kad su Sportske novosti u povodu svojeg 70. rođendana objavile sličnu ediciju. Godio mi je taj izlet u prošlost SN-a, kao strastvenom sportskom novinaru, koji je za “Sportske” pisao punih deset godina (1996. do 2006.).

Odan sam svojoj “Slobodnoj Dalmaciji”. Radi se o tome da “Slobodnoj” dugujem sve profesionalne gušte ovog svijeta, jer biti sportski novinar stvarno je užitak. To sam volio objasniti: pratiš događaje od najšireg društvenog značaja, izvještavaš s velikih sportskih događaja, razgovaraš, komentiraš igre sportskih asova i dobivaš pristojnu plaću, dok drugi iz svog džepa plaćaju da bi svjedočili velikim sportskim predstavama.

Tako sam pratio deset europskih i šest svjetskih nogometnih prvenstava, jedanaest finala Lige prvaka, na stotine utakmica reprezentacije Jugoslavije i Hrvatske, bezbroj nastupa Hajduka, a da o praćenju drugih sportova ne govorim.

“Slobodnu” nikad ne bih ostavio, tretirao sam je baš kao svoju kuću, da se nije dogodila famozna pretvorba u izvedbi notornog Miroslava Kutle, kojom je nasilno srušen kolegij s genijalnim glavnim urednikom Joškom Kulušićem. Glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi sletio je ujesen 1996. u Split, ponudio mi transfer, s takvim uvjetima koji se mogu svrstati u onu kategoriju “nemoralne ponude” (duplo veća osnovna plaća, na raspolaganju brojne pogodnosti, garancija praćenja nogometnih događaja u inozemstvu plus kredit od 30.000 maraka, koji sam lako otplaćivao kroz povećani dohodak).

I sad, kad mi u povodu 70. godišnjice “Sportskih” naviru sjećanja, lako je priznati da su te novine prava biblija sporta premda se ne mogu u cijelosti složiti s eto uvriježenom maksimom da su to jedine “koje ne lažu“. Istina je da se o sportu lakše piše zato jer je to - kako kaže moto “Gazzette dello sport” - „piacere quotidiano“ (dnevno zadovoljstvo), pa se možeš slobodnije izražavati.

Kao suradnik, komentator, urednik u sportskoj rubrici “Slobodne” vodio sam stalnu borbu sa “Sportskim novostima”, objaviti vijest koju nema SN - u prošlosti ona je bila “kraljica novine” - bio je najveći izazov. Ta strast, doći do ekskluzivne informacije, drži me i danas, premda je uzaludno boriti se s modernim tehnološki naprednijim komunikacijskim sredstvima kao što su internetski portali. U prošlim vremenima neki s radija su se hvalili kako su oni prvaci u objavi vijesti, što je bilo i logično zbog tehnologije, nikako zbog spretnosti ili informiranosti novinara.

Sportske su teme, u pravilu, najgledanije, najslušanije i najčitanije zato jer se najšire mase njima bave, o njima se ravnopravno diskutira, raspravlja, dokazuje svoja znanja… Poznata je ona tvrdnja da se u svakom gledatelju, pa makar i onom usputnom, koji nije baš zagrijan za sport, posebno nogomet, krije izbornik, trener ili novinar. Mnogi vjeruju da bi oni znali bolje, što nikako nije logično.

Toliko puta sam čuo izjavu tipa: “Pa, ja idem na utakmice dvadeset godina i znam što je to balun“. Prirodno je da takvi koji stalno posjećuju utakmice i prate događaje kroz medije mnogo toga nauče, zapravo šire svoje spoznaje, ali to ne znači da znaju bolje i više od trenera, drugih stručnih ljudi, pa i od novinara specijalista.

Zanimljiv je taj fenomen da se u sve većem broju kroz komentiranja sportskih događaja, naročito uslijed posljednjih zbivanja u Hajduku, javljaju novinari koji nisu striktno sportski. Takvi izleti su hvale vrijedni i potrebni, jer unose novi duh komentiranja sporta, osim kad se takvi upadi izvode kao neka zajebancija ili zbog samopromocije.

Oduvijek sam se žestio na kolege koji znaju držati lekcije o ponašanjima u sportu, dok u svojim sektorima, društvenim aktivnostima koja prate, nikad nisu tako odlučni i rigorozni. No, Bože sačuvaj da me se pogrešno shvati, apsolutno ne odbijam prava drugima na sportski komentar. To nikako, jer komentiranje, na primjer, utakmica Hajduka ili naše reprezentacije nije ekskluzivno pravo sportskih novinara, to nije njihov dućan pa da ga zatvore, spuste roletne i priječe druge da kažu svoje.

Svojevremeno sam sugerirao Kulušiću da katkad novinar iz druge rubrike intervjuira sportske asove, tako je Momčilo Popadić znao, ono sa svoje strane, na neobičan način predstaviti pojedine igrače Hajduka ili Jugoplastike. Ili je izvještaje utakmica obogaćivao svojim promišljanjima.

Ipak, ono što daje posebnu dimenziju brojnim gostovanjima urednika, kolumnista, uopće novinara koji nisu usko sportski specijalizirani, to su česta nastojanja da se svojim viđenjima događanja nastoje dopasti navijačima. To da pušu u rog navijača. Također je sve više na snazi pojava dodvoravanja “voljenom klubu” ili nekom igraču, treneru, funkcionaru. I to bez zrna kritike ili barem neke distance.

Kao novinar početnik, s početka šezdesetih prošlog stoljeća, pa posljedično kao junior Hajduka, nekako je bilo normalno da služim, budem pravi servis za novosti splitskog kluba kroz najave utakmica i druge vijesti. Tako sam kao blizak klupskom ambijentu bio privilegiran, saznao bih vijesti koje drugi nisu imali… Na primjer, Lenko Grčić, tada trener druge momčadi Hajduka za koju sam prethodnih godina igrao, upozorio me da “večeras dolazi Pero Nadoveza”.

Čekao sam pred starim domom Hajduka do kasnih sati dok se Nadoveza nije pojavio, pa sam odjurio u Slobodnu, u redakciju na dnu današnje Zvonimirove, napisao vijest od desetak redaka, spustio se u štampariju i noćnom uredniku, nezaboravnom šjor Urošu Šakiću, mladenački prepotentno uzviknuo: “Rotacija stop!” Jer, ta vijest doslovno je tresla navijače “bijelih”, o tome hoće li Šibenčanin Nadoveza stvarno otići u Crvenu zvezdu, kako su najavljivale “Sportske novosti” ili će ga privoljeti prijelazu u Hajduka.

I zaista, kad je pročitao vijest o Nadovezi (24.veljače 1963.) i njegovom potpisu četverogodišnjeg ugovora za Hajduka, šjor Šaco je zaustavio rotaciju, odnosno tiskanje novine, udarnu vijest Tanjuga o tome da treba “efikasnije reagirati na negativne pojave u vaterpolu“ s tri stupa uobličio na dva, a na vrhu na jedan stupac postavio ekskluzivu o Nadovezi.

Uglavnom, tijekom vremena sportske rubrike su se širile, ali su Sportske novosti ipak uživale primat premda su zapravo bile i ostale ona druga draga novina. Vrijedilo je u Dalmaciji pravilo kupiti “Slobodnu” i kao dodatak “Sportske novosti”. Sad se novine u pravilu prelistavaju po kafićima ili čitaju na internetskim portalima premda držim da se ti ovlaš pregledi ne mogu usporediti s pravim čitanjem novina.

Raduje me trajanje “Sportskih novosti”, dirnula su me meditiranja o “Enciklopediji hrvatskog sporta” u Jutarnjem listu iz pera Tomislava Židaka, sportskog novinara godine, koji se prisjetio brojnih velikana pera iz redova sportske žurnalistike. Također i objašnjenja Tvrtka Puljića, jednog iz redova mlađih asova novinarstva, o “sportu kao učitelju života“. Zaključit ću, bez obzira što će neki zamjeriti tu konstataciju, sportsko novinarstvo kod nas i u svijetu prava je avangarda žurnalizma.

Zdravko Reić
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/zdravko-reic-gusti-sportskog-novinarstva-283181 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=11e28e6a9441864cdfc28609082f1d0d83e59e23 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Rei%C4%87%3A+Gu%C5%A1ti+sportskog+novinarstva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fzdravko-reic-gusti-sportskog-novinarstva-283181 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fzdravko-reic-gusti-sportskog-novinarstva-283181 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => glava u balunu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostaloglava u balunu

Zdravko Reić: Gušti sportskog novinarstva

Piše PSD.
16. kolovoza 2015. - 18:29
Stefan Simić, 20-godišnji igrač Milana, s češkom putovnicom, darovao mi je prošlog ljeta, kad je ljetovao u Supetru (njegov otac Rade, bivši carinik u Zagrebu, veliki je navijač Hajduka), specijalnu ediciju “Gazzette dello sport“, vrhunski grafički opremljenu, sadržajno bogatu u kojoj su u povodu 50.0000. broja prikazane prve stranice tog slavnog sportskog dnevnika od njegova rođenja 3. travnja 1896., pa do 8. rujna 2012. S velikim guštom i pasioniranom pozornošću do u detalje sam pregledao to izdavačko remek-djelo, baš kao što mi se dogodilo i prošle subote kad su Sportske novosti u povodu svojeg 70. rođendana objavile sličnu ediciju. Godio mi je taj izlet u prošlost SN-a, kao strastvenom sportskom novinaru, koji je za “Sportske” pisao punih deset godina (1996. do 2006.)....
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:21