stdClass Object ( [id] => 478905 [title] => Povratak otpisanih: male Trogiranke se vide u eliti za četiri-pet godina [alias] => povratak-otpisanih-male-trogiranke-se-vide-u-eliti-za-cetiri-pet-godina [catid] => 280 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sljedeće godine u Trogiru će se obilježiti šest desetljeća igranja ženskog rukometa. Taj grad je imao čak dva kluba koji su bili u vrhu nekadašnje jugoslavenske prve lige. Bili su to Ekonomist iz Segeta i ŽRK Trogir. Prvo je ugašen Ekonomist. Kasnije, 2010.godine, zbog financijskih problema sa sportske scene je nastao i „Trogir“, iako je samo sezonu prije igrao četvrt finale European Handball Federationa.

Kada su otišle sve igračice koje su bile dovedene u klub, zaključeno je da nitko nije mislio na omladinski pogon. Zbog toga su oni koji su vodili brigu o ženskom rukometu odmah osnovali novi Klub rukometne mladeži (KRM) „Trogirka“, da bi se počelo na zdravim financijskim temeljima, neopterećeni sudovanjima vjerovnika sa ŽRK „Trogirom“. Tada je „Trogirka“ okupila 17 djevojčica, a danas, sedam godina kasnije, ih ima preko stotinu od 8 do 17 godina - priča Joško Radić koji je predsjednik kluba od ljeta 2014.

Ističe da su njihove najstarije cure, koje su kadetkinje, ujedno i seniorke koje igraju treću ligu.

- Imamo velike šanse dogodine ući u drugu ligu gdje ćemo biti daleko najmlađa ekipa – naglašava Radić.

Nedavno su, predvođenje kapetanicom Andreom Sesar, osvojile šesto mjesto na prvenstvu Hrvatske koje je održano u Umagu.

- Naša budućnost kroz četiri, pet godina je prva liga, jer smo zadnje tri godine pri vrhu na državnim prvenstvima na koja uglavnom dolaze prvoligaši. Tada će to trebati popratiti financijski i zato pozivamo sponzore.

Ističe da te djevojke na vrhunskoj razini prezentiraju sebe, svoje roditelje, klub i grad. Do sada nisu imali sponzora, ali imaju rezultate.

-Sve naše natjecateljske generacije su se drugu godinu izborile za nastup na državnom prvenstvu, a to su prošle godine postigli samo još Lokomotiva, Podravka i Sesvete koje igraju prvu ligu i koje su dugo godina među najboljim hrvatskim klubovima.

- Program rada „Trogiranke“ je na razini prvoligaša i u tome nema velike razlike između nas i Lokomotive, Podravke ili Sesveta. Ako u narednih godinu dana uspijemo realizirati samo 85 posto onoga što smo naumili, to će biti veliki uspjeh.

Treniraju u jednoj dvorani za koju kažu da nije dovoljna za potrebe grada.

- Moramo se izboriti za termine, ali Marin Pavković, predsjednik Udruge sportova i direktor dvorane, to jako dobro organizira, iako mu nije lako.

Ljeti treniraju oko hotela Medena - na trim stazi, igraju vaterpolo, trče po šljunku da bi se djeci razvila stopala i nogice…

Moj sugovornik hvali gradsku vlast koja je prije nekoliko godina poduplala dotacije za sport.

- Svake godine djevojke vodimo na jedan međunarodni turnir. Prije je to bilo Međugorje. Tamo smo prestali ići jer smo ga prerasli. Na zadnjem nastupu prije dvije godine igrali smo sva tri finala i osvojili smo dva prva mjesta i jedno drugo, pa se sve svelo na to hoće li turnir osvojiti Trogir ili Makarska. Zato od prošle godine tri natjecateljske generacije vodimo u Celje u Sloveniji gdje su nam konkurirale ekipe iz Slovenije, Austrije, Poljske i Hrvatske, i ponovo smo od tri finala osvojili dva zlata i jedno srebro. U dvije generacije smo imali i najbolju igračicu, golmanicu i strijelkinju. To su Tija Cvijić, Katarina Katić, Nina Piteša, Krešimira Lukač i Matea Tomić.

Trenerica Mirjana Runtić kaže da na popis potencijala treba dodati Marinu Gašpić, Barbaru Čaleta i Mirelu Lelas.

- One su u mladoj dobi prepoznate da će postati reprezentativke.

No, ponekad klubovi izgube dobre igračice kad dođe vrijeme da krenu na fakultete…

- Imamo dobar odnos i viziju zbog kojih vjerujem da ćemo zadržati cure. U svemu smo im potpora i pomažemo im u učenju, zajedno prolazimo gradivo koje im zapne… Najvažnije nam je da su one zadovoljne i da osmjehom dolaze i odlaze s treninga. Tako i kad dođe vrijeme studiranja, želimo im osigurati stipendije, da bi si mogli platiti vozački ispit i da imaju džeparac, a sve da bi ostale u klubu i studirale na Sveučilištu u Splitu. Ako se te dvije stvari poklope, bio bi to ključ za zadržavanje igračica.

- Svaku djevojku potičemo na studiranje jer se moraju razvijati u svim sferama. Neke žele upisati Kineziološki fakultet koji je u Splitu izvrstan, a druge psihologiju, koja je također vezana za sport, radi čega bi odselile u Rijeku. Treće žele biti učiteljice i profesorice. Svima im je zajedničko da žele imati i rukometnu karijeru – kaže trenerica i dodaje:

- Na kraju nam je najvažnije da uz bavljenje sportom usvoje odgojne i kulturne manire. Na tome radimo jer smatramo da je to budućnost sporta, a ne huliganstvo, varke i novac. Nama novac nije najbitniji i ne želimo da bude najbitniji našim curama. Želimo popularizaciju sporta i odgoja, a da one postanu dame.

Stručni stožer spreman na izazova

Stručni stožer „Trogirki“ čine prof. Ivan Perkušić, Mirjana Runtić koja ima trenersku licencu i uskoro će diplomirati, kineziologinja Lucijana Škrlj koja vodi najmlađe curice, zatim Merica Laura također bivša rukometašica s trenerskom licencom, te Josip Lukić koji ima puno iskustva, bio je reprezentativac i ima inozemnog iskustva, a koji od ove godine radi s golmanicama i mnogo im je pomogao.

- Sve je posloženo. Imamo puno rekvizita za trening i stvarno dobre uvijete, a djeca povratno imaju puno volje – kaže Radić.

Želimo promijniti ime u ŽRK Trogir

Želimo promijeniti ime u ŽNK Trogir, jer mi smo pravi sljednik tog kluba, samo smo zbog okolnosti osnovani kao nova udruga. Nadam se da ćemo to pravno provesti do sljedeće godine kada slavimo 60 godina rukometa u Trogiru, što ćemo obilježiti specijalnom utakmicom – kaže predsjednik KRM „Trogirka“.  

Nogometni sudac u rukometu zbog kćeri

Na čelo kluba Joško Radić je došao 11. srpnja 2014. iz nogometa.

- Nogometni sam sudac. No, kad sam položio za prvu ligu, onda sam prekinuo suditi iz više razloga koji su vezani za sudačke organizacije. Odlučio sam da to više nije za mene i maknuo sam se.

Moja kćerka igra u „Trogirke“ i kao roditelji smo dosta uključeni u rad kluba, pa se dogodilo da tadašnji čelnici kluba, među kojima je bio prvi predsjednik Stipe Barada, na Skupštini odluče da vodstvo preuzme nova garnitura ljudi. Tamo smo sastavili upravu roditelja, jednog iz svake generacije djece. Uz nas, tu je prof. Vilko Stojan, ravnatelj Osnovne škole „Majstora Radovana“ u Trogiru, Branko Matas kao dugogodišnji tajnik... I krenulo je jer u sedmoj godini kluba imamo sto curica.

Razmjena sa Sesvetama

Trogirke su prijatelji sa Sesvetama čija djeca nakon svakog ljeta dolaze u Trogir, a naše cure u Zagreb odlaze nakon Nove godine. Tako se druže dvije ili tri generacije – kaže Radić.

Cure ustaje u šest da bi stigle na trening

Sport je život u malome i ponekad donosi suze. No, mi ulažemo u djevojke da budu sretnije. Nedostatak materijalnih stvari nadoknađujemo u odnosu s njima i zbog toga imamo toliko veliki broj cura u klubu. S kolegom Perkušićem učim ih da razmišljaju svojom glavom i da prema svemu imaju kritički pristup – kaže trenerica Runtić.

Mjesečna članarina u „Trogirkama“ iznosi 120 kuna, odnosno 150.

- Imamo djevojke od Kaštela do Marine. Neke dolaze i na sedam treninga tjedno. Nevjerojatno je kad kažete nekome da se dijete od 12 godine diže ujutro u 6 sati da bi u 7 sati bilo na treningu.

Tija Cvijić najbolji desni vanjski

Na državnim prvenstvima su imale i su imale i pojedinačnih uspjeha – Tija Cvijić (13) je prošle godine izabrana u najbolju sedmorku kao desni vanjski, prije dvije godine je Natali Radić (15) bila najbolji strijelac u godištu 2002./2003. U klubu imaju i Marinu Nuić (17) koja je došla iz Kaštela gdje je prije tri godine bila nabolje desno krilo Hrvatske. Radić napominje da su to su veliki pojedinačni uspjesi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROBUDILE SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-04-05 22:39:45 [created_by] => 3215 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-04-05 22:40:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-04-05 23:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2754 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 280 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz rukometa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, rukomet [secure] => 0 [page_title] => Rukomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir1-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir2-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir3-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir4-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir5-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir6-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir7-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir8-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir9-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir10-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir11-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir12-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir13-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir13-290317 (1).jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir14-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir15-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir16-290317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/04\/05\/rukometasice_trogir17-290317.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["rukometasice_trogir-290317","rukometasice_trogir1-290317","rukometasice_trogir2-290317","rukometasice_trogir3-290317","rukometasice_trogir4-290317","rukometasice_trogir5-290317","rukometasice_trogir6-290317","rukometasice_trogir7-290317","rukometasice_trogir8-290317","rukometasice_trogir9-290317","rukometasice_trogir10-290317","rukometasice_trogir11-290317","rukometasice_trogir12-290317","rukometasice_trogir13-290317","rukometasice_trogir13-290317 (1)","rukometasice_trogir14-290317","rukometasice_trogir15-290317","rukometasice_trogir16-290317","rukometasice_trogir17-290317"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x839"},{"size0":"1226x840"},{"size0":"1280x807"},{"size0":"1279x840"},{"size0":"1280x786"},{"size0":"1270x840"},{"size0":"549x840"},{"size0":"1280x793"},{"size0":"1280x794"},{"size0":"1280x800"},{"size0":"1280x777"},{"size0":"1229x840"},{"size0":"573x840"},{"size0":"1280x817"},{"size0":"1280x817"},{"size0":"638x840"},{"size0":"1191x840"},{"size0":"589x840"},{"size0":"1280x833"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 280 [name] => Rukomet [alias] => rukomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15374614 Threads: 5 Questions: 3187923653 Slow queries: 7158005 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235736783 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/rukomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/rukomet/povratak-otpisanih-male-trogiranke-se-vide-u-eliti-za-cetiri-pet-godina-478905 [printLink] => /sport/rukomet/povratak-otpisanih-male-trogiranke-se-vide-u-eliti-za-cetiri-pet-godina-478905?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 306574 [name] => ŽRK Trogir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zrk-trogir [link] => /tag/zrk-trogir ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROBUDILE SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Povratak otpisanih: male Trogiranke se vide u eliti za četiri-pet godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3215 [name] => Tanja Gattin [username] => tanja-gattin [email] => tanja-gattin-zebi@sd.hr [password] => $2y$10$ylOB0fmJ.YHXer9b47aXY.iHpGT0rsDXvm13AJuBTpq25fgNb5X2q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2020-03-13 11:24:42 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-gattin-3215 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1733 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/09919fcdc36a40d5b94f0b62e3e82463?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir-290317.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => rukometasice_trogir-290317 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir-290317 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir1-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir1-290317 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir2-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir2-290317 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir3-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir3-290317 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir4-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir4-290317 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir5-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir5-290317 ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir6-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir6-290317 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir7-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir7-290317 ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir8-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir8-290317 ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir9-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir9-290317 ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir10-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir10-290317 ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir11-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir11-290317 ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir12-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir12-290317 ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir13-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir13-290317 ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir13-290317 (1).jpg [title] => rukometasice_trogir13-290317 (1) ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir14-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir14-290317 ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir15-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir15-290317 ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir16-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir16-290317 ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/05/rukometasice_trogir17-290317.jpg [title] => rukometasice_trogir17-290317 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sljedeće godine u Trogiru će se obilježiti šest desetljeća igranja ženskog rukometa. Taj grad je imao čak dva kluba koji su bili u vrhu nekadašnje jugoslavenske prve lige. Bili su to Ekonomist iz Segeta i ŽRK Trogir. Prvo je ugašen Ekonomist. Kasnije, 2010.godine, zbog financijskih problema sa sportske scene je nastao i „Trogir“, iako je samo sezonu prije igrao četvrt finale European Handball Federationa.

Kada su otišle sve igračice koje su bile dovedene u klub, zaključeno je da nitko nije mislio na omladinski pogon. Zbog toga su oni koji su vodili brigu o ženskom rukometu odmah osnovali novi Klub rukometne mladeži (KRM) „Trogirka“, da bi se počelo na zdravim financijskim temeljima, neopterećeni sudovanjima vjerovnika sa ŽRK „Trogirom“. Tada je „Trogirka“ okupila 17 djevojčica, a danas, sedam godina kasnije, ih ima preko stotinu od 8 do 17 godina - priča Joško Radić koji je predsjednik kluba od ljeta 2014.

Ističe da su njihove najstarije cure, koje su kadetkinje, ujedno i seniorke koje igraju treću ligu.

- Imamo velike šanse dogodine ući u drugu ligu gdje ćemo biti daleko najmlađa ekipa – naglašava Radić.

Nedavno su, predvođenje kapetanicom Andreom Sesar, osvojile šesto mjesto na prvenstvu Hrvatske koje je održano u Umagu.

- Naša budućnost kroz četiri, pet godina je prva liga, jer smo zadnje tri godine pri vrhu na državnim prvenstvima na koja uglavnom dolaze prvoligaši. Tada će to trebati popratiti financijski i zato pozivamo sponzore.

Ističe da te djevojke na vrhunskoj razini prezentiraju sebe, svoje roditelje, klub i grad. Do sada nisu imali sponzora, ali imaju rezultate.

-Sve naše natjecateljske generacije su se drugu godinu izborile za nastup na državnom prvenstvu, a to su prošle godine postigli samo još Lokomotiva, Podravka i Sesvete koje igraju prvu ligu i koje su dugo godina među najboljim hrvatskim klubovima.

- Program rada „Trogiranke“ je na razini prvoligaša i u tome nema velike razlike između nas i Lokomotive, Podravke ili Sesveta. Ako u narednih godinu dana uspijemo realizirati samo 85 posto onoga što smo naumili, to će biti veliki uspjeh.

Treniraju u jednoj dvorani za koju kažu da nije dovoljna za potrebe grada.

- Moramo se izboriti za termine, ali Marin Pavković, predsjednik Udruge sportova i direktor dvorane, to jako dobro organizira, iako mu nije lako.

Ljeti treniraju oko hotela Medena - na trim stazi, igraju vaterpolo, trče po šljunku da bi se djeci razvila stopala i nogice…

Moj sugovornik hvali gradsku vlast koja je prije nekoliko godina poduplala dotacije za sport.

- Svake godine djevojke vodimo na jedan međunarodni turnir. Prije je to bilo Međugorje. Tamo smo prestali ići jer smo ga prerasli. Na zadnjem nastupu prije dvije godine igrali smo sva tri finala i osvojili smo dva prva mjesta i jedno drugo, pa se sve svelo na to hoće li turnir osvojiti Trogir ili Makarska. Zato od prošle godine tri natjecateljske generacije vodimo u Celje u Sloveniji gdje su nam konkurirale ekipe iz Slovenije, Austrije, Poljske i Hrvatske, i ponovo smo od tri finala osvojili dva zlata i jedno srebro. U dvije generacije smo imali i najbolju igračicu, golmanicu i strijelkinju. To su Tija Cvijić, Katarina Katić, Nina Piteša, Krešimira Lukač i Matea Tomić.

Trenerica Mirjana Runtić kaže da na popis potencijala treba dodati Marinu Gašpić, Barbaru Čaleta i Mirelu Lelas.

- One su u mladoj dobi prepoznate da će postati reprezentativke.

No, ponekad klubovi izgube dobre igračice kad dođe vrijeme da krenu na fakultete…

- Imamo dobar odnos i viziju zbog kojih vjerujem da ćemo zadržati cure. U svemu smo im potpora i pomažemo im u učenju, zajedno prolazimo gradivo koje im zapne… Najvažnije nam je da su one zadovoljne i da osmjehom dolaze i odlaze s treninga. Tako i kad dođe vrijeme studiranja, želimo im osigurati stipendije, da bi si mogli platiti vozački ispit i da imaju džeparac, a sve da bi ostale u klubu i studirale na Sveučilištu u Splitu. Ako se te dvije stvari poklope, bio bi to ključ za zadržavanje igračica.

- Svaku djevojku potičemo na studiranje jer se moraju razvijati u svim sferama. Neke žele upisati Kineziološki fakultet koji je u Splitu izvrstan, a druge psihologiju, koja je također vezana za sport, radi čega bi odselile u Rijeku. Treće žele biti učiteljice i profesorice. Svima im je zajedničko da žele imati i rukometnu karijeru – kaže trenerica i dodaje:

- Na kraju nam je najvažnije da uz bavljenje sportom usvoje odgojne i kulturne manire. Na tome radimo jer smatramo da je to budućnost sporta, a ne huliganstvo, varke i novac. Nama novac nije najbitniji i ne želimo da bude najbitniji našim curama. Želimo popularizaciju sporta i odgoja, a da one postanu dame.

Stručni stožer spreman na izazova

Stručni stožer „Trogirki“ čine prof. Ivan Perkušić, Mirjana Runtić koja ima trenersku licencu i uskoro će diplomirati, kineziologinja Lucijana Škrlj koja vodi najmlađe curice, zatim Merica Laura također bivša rukometašica s trenerskom licencom, te Josip Lukić koji ima puno iskustva, bio je reprezentativac i ima inozemnog iskustva, a koji od ove godine radi s golmanicama i mnogo im je pomogao.

- Sve je posloženo. Imamo puno rekvizita za trening i stvarno dobre uvijete, a djeca povratno imaju puno volje – kaže Radić.

Želimo promijniti ime u ŽRK Trogir

Želimo promijeniti ime u ŽNK Trogir, jer mi smo pravi sljednik tog kluba, samo smo zbog okolnosti osnovani kao nova udruga. Nadam se da ćemo to pravno provesti do sljedeće godine kada slavimo 60 godina rukometa u Trogiru, što ćemo obilježiti specijalnom utakmicom – kaže predsjednik KRM „Trogirka“.  

Nogometni sudac u rukometu zbog kćeri

Na čelo kluba Joško Radić je došao 11. srpnja 2014. iz nogometa.

- Nogometni sam sudac. No, kad sam položio za prvu ligu, onda sam prekinuo suditi iz više razloga koji su vezani za sudačke organizacije. Odlučio sam da to više nije za mene i maknuo sam se.

Moja kćerka igra u „Trogirke“ i kao roditelji smo dosta uključeni u rad kluba, pa se dogodilo da tadašnji čelnici kluba, među kojima je bio prvi predsjednik Stipe Barada, na Skupštini odluče da vodstvo preuzme nova garnitura ljudi. Tamo smo sastavili upravu roditelja, jednog iz svake generacije djece. Uz nas, tu je prof. Vilko Stojan, ravnatelj Osnovne škole „Majstora Radovana“ u Trogiru, Branko Matas kao dugogodišnji tajnik... I krenulo je jer u sedmoj godini kluba imamo sto curica.

Razmjena sa Sesvetama

Trogirke su prijatelji sa Sesvetama čija djeca nakon svakog ljeta dolaze u Trogir, a naše cure u Zagreb odlaze nakon Nove godine. Tako se druže dvije ili tri generacije – kaže Radić.

Cure ustaje u šest da bi stigle na trening

Sport je život u malome i ponekad donosi suze. No, mi ulažemo u djevojke da budu sretnije. Nedostatak materijalnih stvari nadoknađujemo u odnosu s njima i zbog toga imamo toliko veliki broj cura u klubu. S kolegom Perkušićem učim ih da razmišljaju svojom glavom i da prema svemu imaju kritički pristup – kaže trenerica Runtić.

Mjesečna članarina u „Trogirkama“ iznosi 120 kuna, odnosno 150.

- Imamo djevojke od Kaštela do Marine. Neke dolaze i na sedam treninga tjedno. Nevjerojatno je kad kažete nekome da se dijete od 12 godine diže ujutro u 6 sati da bi u 7 sati bilo na treningu.

Tija Cvijić najbolji desni vanjski

Na državnim prvenstvima su imale i su imale i pojedinačnih uspjeha – Tija Cvijić (13) je prošle godine izabrana u najbolju sedmorku kao desni vanjski, prije dvije godine je Natali Radić (15) bila najbolji strijelac u godištu 2002./2003. U klubu imaju i Marinu Nuić (17) koja je došla iz Kaštela gdje je prije tri godine bila nabolje desno krilo Hrvatske. Radić napominje da su to su veliki pojedinačni uspjesi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
rukometasice_trogir-290317 rukometasice_trogir1-290317 rukometasice_trogir2-290317 rukometasice_trogir3-290317 rukometasice_trogir4-290317 rukometasice_trogir5-290317 rukometasice_trogir6-290317 rukometasice_trogir7-290317 rukometasice_trogir8-290317 rukometasice_trogir9-290317 rukometasice_trogir10-290317 rukometasice_trogir11-290317 rukometasice_trogir12-290317 rukometasice_trogir13-290317 rukometasice_trogir13-290317 (1) rukometasice_trogir14-290317 rukometasice_trogir15-290317 rukometasice_trogir16-290317 rukometasice_trogir17-290317
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/rukomet/povratak-otpisanih-male-trogiranke-se-vide-u-eliti-za-cetiri-pet-godina-478905 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8c8b71b8112db5c27073d6267ceb30d24a00a56a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Povratak+otpisanih%3A+male+Trogiranke+se+vide+u+eliti+za+%C4%8Detiri-pet+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Frukomet%2Fpovratak-otpisanih-male-trogiranke-se-vide-u-eliti-za-cetiri-pet-godina-478905 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Frukomet%2Fpovratak-otpisanih-male-trogiranke-se-vide-u-eliti-za-cetiri-pet-godina-478905 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROBUDILE SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
RukometPROBUDILE SE

Povratak otpisanih: male Trogiranke se vide u eliti za četiri-pet godina

6. travnja 2017. - 01:12
rukometasice_trogir-290317

Sljedeće godine u Trogiru će se obilježiti šest desetljeća igranja ženskog rukometa. Taj grad je imao čak dva kluba koji su bili u vrhu nekadašnje jugoslavenske prve lige. Bili su to Ekonomist iz Segeta i ŽRK Trogir. Prvo je ugašen Ekonomist. Kasnije, 2010.godine, zbog financijskih problema sa sportske scene je nastao i „Trogir“, iako je samo sezonu prije igrao četvrt finale European Handball Federationa.

Kada su otišle sve igračice koje su bile dovedene u klub, zaključeno je da nitko nije mislio na omladinski pogon. Zbog toga su oni koji su vodili brigu o ženskom rukometu odmah osnovali novi Klub rukometne mladeži (KRM) „Trogirka“, da bi se počelo na zdravim financijskim temeljima, neopterećeni sudovanjima vjerovnika sa ŽRK „Trogirom“. Tada je „Trogirka“ okupila 17 djevojčica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:54