Sport Strani nogomet

inflacija

Financijski stručnjaci TotallyMoneyja analizirali sve transfere u Premiershipu: evo tko je i najskuplji igrač u povijesti, te koliko bi njegov potpis vrijedio danas

inflacija

Premda je Manchester United prije dvije godine platio Juventusu 105 milijuna eura za Paula Pogbu, najskuplji igrač u povijesti Premiershipa je Ukrajinac Andrij Ševčenko koji je 2006. iz Milana preselio u Chelsea.

Njegov transfer je tada iznosio 73 milijuna eura, što bi prema istraživanju portala TotallyMoney danas iznosilo čak 160 milijuna eura.

Financijski stručnjaci TotallyMoneyja su analizirali sve transfere u Premiershipu od 1992. godine i na osnovu niza parametara i čimbenika napravili su "formulu za inflaciju nogometnih igrača". Na osnovu nje su načinili tablicu najvećih transfera.

Na vrhu liste su Andrej Ševčenko, Alan Shearer i Rio Ferdinand. Ševčenkov transfer bi danas iznosio 160 milijuna eura, Shearerov 157 milijuna eura, a Ferdinandov 138 milijuna eura.

Shearer je 1996. preselio iz Blackburna u Newcastle United za 20 milijuna eura, dok je Ferdinand 2002. napustio Leeds United i za 35 milijuna eura preselio u Manchester United.

Aktualni engleski rekorder Paul Pogba, koji je prije dvije godine iz Juventusa stigao u Manchester United za 105 milijuna eura na toj tablici je tek četvrti.

U TOP pet je i Fernando Torres. Španjolski napadač je 2010. preselio iz Liverpoola u Chelsea za 70 milijuna eura, što bi danas bilo oko 130 milijuna eura.

Među 100 najvećih transfera engleskog nogometa nema hrvatskih igrača.

- Mnogi misle da su nogometaši uvijek bili plaćeni puno. Naše istraživanje pokazuje da zbog globalizacija nogometa, njegove sve veće popularnosti na svijetu i TV ponude, najveći nogometni klubovi mogu si priuštiti da se natječu za najbolje igrače, ali i da nogometna inflacija daleko nadmašuje dnevnu inflaciju - kazao je Henry Keegan iz TotallyMoneya.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet