stdClass Object ( [id] => 619931 [title] => Čudne se stvari događaju u crnogorskom nogometu: dvostruki prvak ugašen, Budućnost ostala bez uprave, ali je odlučna vratiti se na vrh [alias] => cudne-se-stvari-dogadaju-u-crnogorskom-nogometu-dvostruki-prvak-ugasen-buducnost-ostala-bez-uprave-ali-je-odlucna-vratiti-se-na-vrh [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko kaže da su Crnogorci lijeni, laže! Dok je u Sjevernoj Makedoniji liga počela prije dva tjedna, na Kosovu prošlog tjedna, crnogorski nogometaši na travnjaku su već četiri tjedna.

Budućnost iz Podgorice je u ta četiri kola osvojila svih dvanaest bodova i njihov trener Branko Brnović (bivši igrač Partizana i Espanyola i izbornik te države) ove godine želi zaustaviti dominaciju Sutjeske iz Nikšića (dvije godine zaredom su prvaci), koja sada malo zaostaje u prvenstvu jer ima sedam bodova, ali i utakmicu manje. Jedan ligaški meč odgođen je zbog Sutjeskine utakmice u trećem kolu Lige Europe protiv sjevernoirskog Linfieleda iz Belfasta, koji im je ugasio sve europske snove.

Najelitnije nogometno natjecanje postoji od nezavisnosti Crne Gore (sezona 2006./2007.), najprije je imalo dvanaest klubova, a sada deset, i njegov je službeni naziv T-Com Prva crnogorska nogometna liga.

Sutjeska je do sada četiri puta bila prvak Crne Gore, Budućnost iz Podgorice tri puta, dok su po dva puta prvaci bili Mogren iz Budve i Rudar iz Pljevalja, a po jedan put Mladost iz Podgorice (bivši OFK Titograd) i Zeta Golubovci, koja je zapravo ušla u povijest kao prvi prvak Crne Gore.

Za Zetu i za Sutjesku iz Nikšića (dakle, prvog i zadnjeg prvaka) baš u vrijeme kad su osvojili titulu igrao je crnogorski internacionalac Marko Ćetković, 33-godišnji ofenzivni vezni koji je, osim u Crnoj Gori, igrao i u Poljskoj, Tajlandu, Albaniji, Srbiji i BiH, da bi se vratio u crnogorski nogomet.

– Ja sam rođeni Podgoričanin, počeo sam u ekipi Crvene stijene pa u OFK-a Titogradu – bivšoj podgoričkoj Mladosti, bio sam kapetan Budućnosti, igrao sam za Zetu, pa za Mogren iz Budve – dakle, za četiri jaka crnogorska kluba. Mislim da sam svugdje dao najviše što mogu. Zadovoljan sam svojom karijerom, a malo me je sputala ozljeda ahilove tetive, koju sam vukao dvije godine do operacije koju je obavio vaš dr. Zoran Janković u Zagrebu, a malo i moja nestrpljivost dok sam čekao šansu u beogradskom Partizanu.

Prije operacije tetive došao sam u Split na injekcije kod doktora Zorana Tocilja, a spavao sam u najljepšem mjestu na svijetu, u Dućama, kod svoga velikog prijatelja Stanka Vidakovića, koji je bio sjajan domaćin. A Maldivi su ništa za te vaše Duće.
Zvao me je Ivica Šurjak, dok je bio sportski direktor, da dođem u Hajduk. Čak sam došao u Split i sjedio u onom njegovom divnom kafiću s čije se terase vidi cijeli grad, ali do realizacije transfera nije došlo. Zadovoljan sam životom, imam divnu suprugu i dva sina, od devet i tri godine, i igrat ću dok god netko ne počne za mnom vikati da se sramotim – govori nam ovaj ljubazni nogometaš kojemu je Predrag Mijatović rođeni ujak.

Zvao nas je Hajduk...

– Moja je majka Zdenka djevojački Mijatović. Peđu svi obožavamo i on nas, ali nismo od njega tražili da pomaže ni u mojoj karijeri ni u karijeri mojeg starijeg brata Đorđija Ćetkovića, koji je igrao kao napadač za njemačke klubove Hansu iz Rostoka i Osnabruck, a sada je trener u mladim uzrastima Partizana.

Čak i kad sam prelazio u Partizan, tu je odluku što ću i kako ću Peđa prepustio meni samome. Zajedničko nam je to što smo i ja i on bili na meti Hajduka, a na kraju nismo u njega došli – kaže Marko, kojemu je ujak, po njegovu mišljenju, najbolji crnogorski nogometaš svih vremena.

– Uz dužno poštovanje i Deji Savićeviću i ostalima, ali ujak je ujak, a i da nije, brate, najbolji je jer je imao najdužu i najbriljantniju karijeru u velikim klubovima – smije se Marko, koji je sa Zetom dogurao puno dalje na europskim natjecanjima nego sada sa Sutjeskom.

– Zeta iz Golubovaca nalazi na deset minuta od centra Podgorice u Golubovcima, na putu prema aerodromu, da se zna. E, taj mali klub dogurao je do play-offa za Ligu Europe, prošli su tri kola i onda ih je izbacio PSV ukupnim rezultatom 14:0, ali trebalo je dogurati do PSV-a, jel’ tako? Nisam sudjelovao u tom povijesnom uspjehu Zete, a ni ove godine, nažalost, sa Sutjeskom nisam dogurao daleko.

Prošli smo prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, gdje smo na penale izbacili Slovan iz Bratislave, a onda nas je u drugom kolu pobijedio APOEL iz Nikozije. Treće kolo Lige Europe protiv Linfielda nismo mogli igrati na svojem stadionu jer ne zadovoljava uvjete UEFA-e, nego smo morali igrati u Podgorici na stadionu Budućnosti, i to sve skupa nije dobro završilo. Izgubili smo s 1:2 u Podgorici i s 3:2 u Belfastu i tu se nema što prigovoriti, ali ostaje onaj uzdah – mogli smo više – govori Ćetković, koji je jedan od najbolje plaćenih crnogorskih nogometaša koji igraju u Crnoj Gori.

Po primanjima prednjači Podgoričanin, 33-godišnji vezist Damir Kojašević, koji je prije Sutjeske igrao za Radnički iz Niša i za mnoge strane klubove, te je odlučio karijeru završiti u Nikšiću, a uz bok mu je i Srbin Miloš Mijić iz Zemuna koji igra za podgoričku Budućnost, u koju je došao iz tuzlanske Slobode.

– Obratite pažnju na 19-godišnjeg stopera i kapetana Budućnosti Stefana Milića. On možda nije najskuplji, ali je sigurno trenutno najtraženiji crnogorski nogometaš. Ovdje su u Podgorici na utakmicama bili i Zoran Mamić iz Dinama i predstavnici Partizana i Vojvodine i svi bi ga htjeli dovesti u svoje redove – govore nam naši podgorički informatori koji sa zanimanjem prate borbu između jednog internacionalca i jednog profesora nogometa.

Oni koji znaju ambiciju Branka Brnovića sigurni su da je on jako teško podnio drugo mjesto na prošlom prvenstvu, iako je kasno došao na kormilo Budućnosti, kad je bodovni zaostatak za Sutjeskom bio prevelik. Ove godine, iako je Budućnost faktički ostala bez cijele uprave, on čini sve da pobjeđuje i da na mjestu ispod sebe ima trenera Sutjeske Nikolu Pecu Rakojevića, profesora nogometa koji je uspješan trener već 25 godina, u crnogorskim okvirima, naravno, govore nam naši izvori. A za Rakojevića je dovoljno vidjeti vremeplov i statistiku.

Prvo Pecino čudo kao trenera Mladosti iz Podgorice bila je eliminacija mađarskog Videotona u lipnju 2013., u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Europe.

Drugo čudo dogodilo se istog ljeta, dva tjedna kasnije. U drugom kolu kvalifikacija za Ligu Europe, Mladost je putovala u Slovačku, a ekipa Senice bila je Rakojevićev “Slovan prije Slovana”. Nakon 2:2 u prvome meču pod Goricom, Podgoričani su u gostima pobijedili s 1:0 golom Bojana Kaljevića u 38. minuti. I ušli su u treće kolo kvalifikacija za Ligu Europe, igrali su nezaboravne mečeve protiv Seville, pobjednika Lige Europe te sezone.

Rakojević je otišao iz Mladosti, ali se uskoro vratio i 2015. je napravio još jedno europsko čudo. U 1. kolu kvalifikacija za Ligu Europe sadašnji OFK Titograd eliminirao je financijski i igrački neusporedivo moćniji Nefči iz Azerbajdžana. Potom se okrenuo uspjesima na domaćoj sceni. U svibnju 2016. osvojio je prvi trofej, postao je prvak Crne Gore s OFK-om Titograd (ekipa se i dalje zvala Mladost).

U ožujku 2017. vratio se u svoju Sutjesku i nakon samo tri mjeseca osvojio je Kup – prvi pehar s klubom u kojem je proveo cijelu igračku karijeru, a započeo i trenersku.

Bio je to uvod u totalnu dominaciju Rakojevićeve Sutjeske na domaćoj sceni, dvije vezane titule, prva s rekordnom prednošću u odnosu na drugoplasiranu Budućnost (22 boda), a druga s također impozantnih plus devet.

Trener koji je u tom razdoblju dva puta biran za najboljeg u Crnoj Gori u anketi FSCG-a napokon je pobjedom nad Slovanom ostvario valjda jedino što mu je nedostajalo – da sa svojom Sutjeskom ostavi europski trag.

Eliminacija Slovana u 1. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka najveći je od svih pothvata Nikole Rakojevića i Brnović će se morati dobro namučiti da ga ove godine prestigne.

Liga - Podgorica i malo mora

Prvu crnogorsku ligu čini pet klubova iz Podgorice i njezine okolice: Budućnost, Titograd, Kom iz Zlatice, Zeta iz Golubovaca i FK Podgorica.

Od morskih klubova tu su Grbalj iz Radanovića (mjesto između Budve i Kotora) i OFK Petrovac (mjesto istočno od Budve) te Rudar Pljevlja, Iskra Danilovgrad i prvak Sutjeska iz Nikšića u kontinentalnom dijelu zemlje.

Iz prve crnogorske lige ispali su Mornar iz Bara i Lovćen iz Cetinja, a u ligu su ušli Kom i Podgorica.

Srbi koji igraju za Crnu Goru

Srpski su igrači koji su postali reprezentativci Crne Gore, dobivši dvojno državljanstvo, Filip Stojković, Mirko Ivanić (obojica su bojkotirala utakmicu protiv Kosova), Marko Simić, Adam Marušić, Nebojša Kosović, Marko Janković i ranije još neki igrači kao što je spomenuti Dejan Damjanović.

'Hrvatska je moja druga domovina'

U Podgorici živi hrvatski reprezentativac koji je rođeni Crnogorac, iz mjesta Tuzi. To je legenda Dinama Dževad Turković.

– Ja uvijek s ponosom kažem da je Hrvatska moja druga domovina i da sam u Hrvatskoj stasao u pravog igrača i čovjeka. Za Hrvatsku sam odigrao sedam utakmica, igrao sam s vrhunskim igračima, Bobanom, Šukerom, Cvitanovićem, da ne nabrajam. Sada s korejskim partnerom imam menadžersku firmu Team sport i budite sigurni da ćemo prodati nekog od hrvatskih igrača u tu zemlju, gdje sam i ja završio karijeru – kaže Turković.

Radošević - prvi Hrvat u crnogorskom nogometu

Prvi hrvatski nogometaš u crnogorskom nogometu bio je vratar Hajduka Božidar Radošević, koji je u kolovozu 2011. potpisao za podgoričku Budućnost, u kojoj se nije dugo zadržao, nego je otišao braniti u Mađarsku jer nije dobio pravu šansu u konkurenciji s Jasminom Agovićem.

Radošević je sada u iranskom prvaku Persepolisu, a Agović je u FK Podgorici – novom crnogorskom prvoligašu.

Saša Balić - jedan od fenomena

U Crnoj Gori postoji svojevrstan fenomen da im ponajbolji igrači nikad nisu igrali u crnogorskoj ligi. Jedan od takvih je i Saša Balić, igrač poljskog prvoligaša Zaglebie Lubina, koji je odigrao 12 utakmica za nacionalnu vrstu.

– Ja sam kao dijete otišao u OFK Beograd i otamo u Inter iz Zaprešića, pa dalje u nogometni svijet. Takav su put imali i Stefan Savić, bivši stoper Manchester Cityja i Atletica iz Madrida, pa Dževad Turković, legenda Dinama, Mirko Vučinić, legenda Rome, i mnogi drugi. Dok je bio izbornik Branko Brnović, uvijek me je zvao u reprezentaciju, a otkada je došao Ljubiša Tumbaković, nisam dobio ni jedan poziv u tri godine njegova mandata, iako sam u poljskoj prvoj ligi odigrao standardno sedamdesetak utakmica.

Na jedne pripreme, i to prve, pod Tumbakovićem nisam mogao doći zbog ozljede i više me nije zvao. On je kao pomladio reprezentaciju Crne Gore i ja nemam ništa protiv toga, ali mislim da s 29 godina nisam ni ja neki stari igrač – govori nam Balić.

On nije protiv igrača drugih nacionalnosti koji po nekoj osnovi dobivaju crnogorsko državljanstvo i igraju odmah za reprezentaciju, ali samo ako imaju istu ulogu kao Dejan Damjanović.

– Čovjek je dobio naše državljanstvo, ali ga je i opravdao. Odigrao je sjajno za reprezentaciju, oženio se mojom Kotorankom, izgradio je hotel u mojem gradu, pokrenuo je još neke investicije. E, uvijek sam za takva pojačanja iz drugih država, ali mislim da se sada poziva više igrača koji postaju Crnogorci nego što je potrebno i koji nisu baš bolji od naših domaćih momaka – završava Balić.

Kako je propao dvostruki prvak

Mogren iz Budve, dvostruki prvak Crne Gore, koji je nekada najbolje plaćao u crnogorskoj ligi, od 2017. više ne postoji. Klub je ostao dužan igračima i stručnom vodstvu preko pet milijuna eura.

Najviše, 4,5 milijuna eura, dugovalo se Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba, koji je na održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje jer je svoj novac ulagao radi uspjeha Mogrena.

Klub je ugašen dvije godine prije proslave svoje stogodišnjice te se rasplinuo kao Budva na pjeni od mora (naziv popularne igrane crnogorske serije).

Atraktivna parcela od 2500 kvadrata na Lugovima, gdje se nalazi stadion propalog kluba Mogren, procijenjena je na 1,87 milijuna eura, te bi se prodajom parcele namirio barem dio dugovanja.

– Iz tog su kluba obavljen veliki transferi, i to Luke Đorđevića u Zenit pa Marka Bakića u Fiorentinu, Marka Ćetkovića u Jagieloniju, Petra Grbića u Olympiakos, i sigurno je da je u klub došao velik novac od tih odšteta.

U javnosti nikada nije detaljno objavljivano koliko bi klub dobio od tog novca i kako su se ti transferi odvijali. Svi su isticali entuzijazam starog funkcionara još iz doba bivše Jugoslavije Bore Lazovića, i onda je odjednom sve puklo, sve nestalo... – govore mi bivši igrači toga kluba.

Propala i Budućnost

Žarko Burić, građevinski magnat i vlasnik Normal Company, prestao je biti predsjednik Budućnosti u lipnju ove godine, i to dvije godine prije isteka petogodišnjeg ugovora.

S njim se povukao i sportski direktor Risto Lakić i od tada je Budućnost bez uprave.

Burić je gradio infrastrukturu kluba, ali ne onu igračku, jer je klub za njegove vladavine osvojio samo dva od šest mogućih trofeja.

Najveći je minus, međutim, lutanje u klupskoj strategiji (prvo forsiranje mladih, zatim oslanjanje na iskusne igrače), ali i u stručnom kadru.

Od rujna 2016., kad je Burić sa svojom ekipom uz pomoć Općine ušetao u Budućnost, “plavi” su imali sedam promjena na klupi u prvoj sezoni (2016./17.), ekipu je vodio Miodrag Miki Vukotić, a onda je nakon titule dobio otkaz.

Naslijedio ga je Dragan Kažić (lipanj 2017. – studeni 2017.), pa tandem Božidar Keca Vuković i Dejan Jelenić (studeni 2017. – prosinac 2017.), da bi se mislilo da će skupi bivši stoper Partizana Vladimir Vermezović (prosinac 2017. – svibanj 2018.) riješiti sve probleme.

Međutim, vrhuška “plavih” još je jednom promašila, sezonu 2017./18. završio je Miodrag Džudović, da bi potpuno neočekivano Zoran Govedarica (lipanj 2018. – rujan 2018.) počeo novu sezonu, a završio ju je aktualni kormilar Branko Brnović.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobična liga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-08-23 20:50:01 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-08-23 21:20:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-08-24 11:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3932 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/08/24/SD Portal/11254990.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1269" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14819188 Threads: 2 Questions: 3133696857 Slow queries: 6978665 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234641278 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/cudne-se-stvari-dogadaju-u-crnogorskom-nogometu-dvostruki-prvak-ugasen-buducnost-ostala-bez-uprave-ali-je-odlucna-vratiti-se-na-vrh-619931 [printLink] => /sport/strani-nogomet/cudne-se-stvari-dogadaju-u-crnogorskom-nogometu-dvostruki-prvak-ugasen-buducnost-ostala-bez-uprave-ali-je-odlucna-vratiti-se-na-vrh-619931?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 491143 [name] => T-Com Prva crnogorska nogometna liga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => t-com-prva-crnogorska-nogometna-liga [link] => /tag/t-com-prva-crnogorska-nogometna-liga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 491144 [name] => Marko Ćetković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-cetkovic [link] => /tag/marko-cetkovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 491145 [name] => Branko Brnović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-brnovic [link] => /tag/branko-brnovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 491146 [name] => Đorđije Ćetković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dordije-cetkovic [link] => /tag/dordije-cetkovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 491147 [name] => Damir Kojašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-kojasevic [link] => /tag/damir-kojasevic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 491148 [name] => Stefan Milić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stefan-milic [link] => /tag/stefan-milic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobična liga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čudne se stvari događaju u crnogorskom nogometu: dvostruki prvak ugašen, Budućnost ostala bez uprave, ali je odlučna vratiti se na vrh [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/24/SD Portal/11254990.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/24/SD Portal/11254990.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tko kaže da su Crnogorci lijeni, laže! Dok je u Sjevernoj Makedoniji liga počela prije dva tjedna, na Kosovu prošlog tjedna, crnogorski nogometaši na travnjaku su već četiri tjedna.

Budućnost iz Podgorice je u ta četiri kola osvojila svih dvanaest bodova i njihov trener Branko Brnović (bivši igrač Partizana i Espanyola i izbornik te države) ove godine želi zaustaviti dominaciju Sutjeske iz Nikšića (dvije godine zaredom su prvaci), koja sada malo zaostaje u prvenstvu jer ima sedam bodova, ali i utakmicu manje. Jedan ligaški meč odgođen je zbog Sutjeskine utakmice u trećem kolu Lige Europe protiv sjevernoirskog Linfieleda iz Belfasta, koji im je ugasio sve europske snove.

Najelitnije nogometno natjecanje postoji od nezavisnosti Crne Gore (sezona 2006./2007.), najprije je imalo dvanaest klubova, a sada deset, i njegov je službeni naziv T-Com Prva crnogorska nogometna liga.

Sutjeska je do sada četiri puta bila prvak Crne Gore, Budućnost iz Podgorice tri puta, dok su po dva puta prvaci bili Mogren iz Budve i Rudar iz Pljevalja, a po jedan put Mladost iz Podgorice (bivši OFK Titograd) i Zeta Golubovci, koja je zapravo ušla u povijest kao prvi prvak Crne Gore.

Za Zetu i za Sutjesku iz Nikšića (dakle, prvog i zadnjeg prvaka) baš u vrijeme kad su osvojili titulu igrao je crnogorski internacionalac Marko Ćetković, 33-godišnji ofenzivni vezni koji je, osim u Crnoj Gori, igrao i u Poljskoj, Tajlandu, Albaniji, Srbiji i BiH, da bi se vratio u crnogorski nogomet.

– Ja sam rođeni Podgoričanin, počeo sam u ekipi Crvene stijene pa u OFK-a Titogradu – bivšoj podgoričkoj Mladosti, bio sam kapetan Budućnosti, igrao sam za Zetu, pa za Mogren iz Budve – dakle, za četiri jaka crnogorska kluba. Mislim da sam svugdje dao najviše što mogu. Zadovoljan sam svojom karijerom, a malo me je sputala ozljeda ahilove tetive, koju sam vukao dvije godine do operacije koju je obavio vaš dr. Zoran Janković u Zagrebu, a malo i moja nestrpljivost dok sam čekao šansu u beogradskom Partizanu.

Prije operacije tetive došao sam u Split na injekcije kod doktora Zorana Tocilja, a spavao sam u najljepšem mjestu na svijetu, u Dućama, kod svoga velikog prijatelja Stanka Vidakovića, koji je bio sjajan domaćin. A Maldivi su ništa za te vaše Duće.
Zvao me je Ivica Šurjak, dok je bio sportski direktor, da dođem u Hajduk. Čak sam došao u Split i sjedio u onom njegovom divnom kafiću s čije se terase vidi cijeli grad, ali do realizacije transfera nije došlo. Zadovoljan sam životom, imam divnu suprugu i dva sina, od devet i tri godine, i igrat ću dok god netko ne počne za mnom vikati da se sramotim – govori nam ovaj ljubazni nogometaš kojemu je Predrag Mijatović rođeni ujak.

Zvao nas je Hajduk...

– Moja je majka Zdenka djevojački Mijatović. Peđu svi obožavamo i on nas, ali nismo od njega tražili da pomaže ni u mojoj karijeri ni u karijeri mojeg starijeg brata Đorđija Ćetkovića, koji je igrao kao napadač za njemačke klubove Hansu iz Rostoka i Osnabruck, a sada je trener u mladim uzrastima Partizana.

Čak i kad sam prelazio u Partizan, tu je odluku što ću i kako ću Peđa prepustio meni samome. Zajedničko nam je to što smo i ja i on bili na meti Hajduka, a na kraju nismo u njega došli – kaže Marko, kojemu je ujak, po njegovu mišljenju, najbolji crnogorski nogometaš svih vremena.

– Uz dužno poštovanje i Deji Savićeviću i ostalima, ali ujak je ujak, a i da nije, brate, najbolji je jer je imao najdužu i najbriljantniju karijeru u velikim klubovima – smije se Marko, koji je sa Zetom dogurao puno dalje na europskim natjecanjima nego sada sa Sutjeskom.

– Zeta iz Golubovaca nalazi na deset minuta od centra Podgorice u Golubovcima, na putu prema aerodromu, da se zna. E, taj mali klub dogurao je do play-offa za Ligu Europe, prošli su tri kola i onda ih je izbacio PSV ukupnim rezultatom 14:0, ali trebalo je dogurati do PSV-a, jel’ tako? Nisam sudjelovao u tom povijesnom uspjehu Zete, a ni ove godine, nažalost, sa Sutjeskom nisam dogurao daleko.

Prošli smo prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, gdje smo na penale izbacili Slovan iz Bratislave, a onda nas je u drugom kolu pobijedio APOEL iz Nikozije. Treće kolo Lige Europe protiv Linfielda nismo mogli igrati na svojem stadionu jer ne zadovoljava uvjete UEFA-e, nego smo morali igrati u Podgorici na stadionu Budućnosti, i to sve skupa nije dobro završilo. Izgubili smo s 1:2 u Podgorici i s 3:2 u Belfastu i tu se nema što prigovoriti, ali ostaje onaj uzdah – mogli smo više – govori Ćetković, koji je jedan od najbolje plaćenih crnogorskih nogometaša koji igraju u Crnoj Gori.

Po primanjima prednjači Podgoričanin, 33-godišnji vezist Damir Kojašević, koji je prije Sutjeske igrao za Radnički iz Niša i za mnoge strane klubove, te je odlučio karijeru završiti u Nikšiću, a uz bok mu je i Srbin Miloš Mijić iz Zemuna koji igra za podgoričku Budućnost, u koju je došao iz tuzlanske Slobode.

– Obratite pažnju na 19-godišnjeg stopera i kapetana Budućnosti Stefana Milića. On možda nije najskuplji, ali je sigurno trenutno najtraženiji crnogorski nogometaš. Ovdje su u Podgorici na utakmicama bili i Zoran Mamić iz Dinama i predstavnici Partizana i Vojvodine i svi bi ga htjeli dovesti u svoje redove – govore nam naši podgorički informatori koji sa zanimanjem prate borbu između jednog internacionalca i jednog profesora nogometa.

Oni koji znaju ambiciju Branka Brnovića sigurni su da je on jako teško podnio drugo mjesto na prošlom prvenstvu, iako je kasno došao na kormilo Budućnosti, kad je bodovni zaostatak za Sutjeskom bio prevelik. Ove godine, iako je Budućnost faktički ostala bez cijele uprave, on čini sve da pobjeđuje i da na mjestu ispod sebe ima trenera Sutjeske Nikolu Pecu Rakojevića, profesora nogometa koji je uspješan trener već 25 godina, u crnogorskim okvirima, naravno, govore nam naši izvori. A za Rakojevića je dovoljno vidjeti vremeplov i statistiku.

Prvo Pecino čudo kao trenera Mladosti iz Podgorice bila je eliminacija mađarskog Videotona u lipnju 2013., u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Europe.

Drugo čudo dogodilo se istog ljeta, dva tjedna kasnije. U drugom kolu kvalifikacija za Ligu Europe, Mladost je putovala u Slovačku, a ekipa Senice bila je Rakojevićev “Slovan prije Slovana”. Nakon 2:2 u prvome meču pod Goricom, Podgoričani su u gostima pobijedili s 1:0 golom Bojana Kaljevića u 38. minuti. I ušli su u treće kolo kvalifikacija za Ligu Europe, igrali su nezaboravne mečeve protiv Seville, pobjednika Lige Europe te sezone.

Rakojević je otišao iz Mladosti, ali se uskoro vratio i 2015. je napravio još jedno europsko čudo. U 1. kolu kvalifikacija za Ligu Europe sadašnji OFK Titograd eliminirao je financijski i igrački neusporedivo moćniji Nefči iz Azerbajdžana. Potom se okrenuo uspjesima na domaćoj sceni. U svibnju 2016. osvojio je prvi trofej, postao je prvak Crne Gore s OFK-om Titograd (ekipa se i dalje zvala Mladost).

U ožujku 2017. vratio se u svoju Sutjesku i nakon samo tri mjeseca osvojio je Kup – prvi pehar s klubom u kojem je proveo cijelu igračku karijeru, a započeo i trenersku.

Bio je to uvod u totalnu dominaciju Rakojevićeve Sutjeske na domaćoj sceni, dvije vezane titule, prva s rekordnom prednošću u odnosu na drugoplasiranu Budućnost (22 boda), a druga s također impozantnih plus devet.

Trener koji je u tom razdoblju dva puta biran za najboljeg u Crnoj Gori u anketi FSCG-a napokon je pobjedom nad Slovanom ostvario valjda jedino što mu je nedostajalo – da sa svojom Sutjeskom ostavi europski trag.

Eliminacija Slovana u 1. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka najveći je od svih pothvata Nikole Rakojevića i Brnović će se morati dobro namučiti da ga ove godine prestigne.

Liga - Podgorica i malo mora

Prvu crnogorsku ligu čini pet klubova iz Podgorice i njezine okolice: Budućnost, Titograd, Kom iz Zlatice, Zeta iz Golubovaca i FK Podgorica.

Od morskih klubova tu su Grbalj iz Radanovića (mjesto između Budve i Kotora) i OFK Petrovac (mjesto istočno od Budve) te Rudar Pljevlja, Iskra Danilovgrad i prvak Sutjeska iz Nikšića u kontinentalnom dijelu zemlje.

Iz prve crnogorske lige ispali su Mornar iz Bara i Lovćen iz Cetinja, a u ligu su ušli Kom i Podgorica.

Srbi koji igraju za Crnu Goru

Srpski su igrači koji su postali reprezentativci Crne Gore, dobivši dvojno državljanstvo, Filip Stojković, Mirko Ivanić (obojica su bojkotirala utakmicu protiv Kosova), Marko Simić, Adam Marušić, Nebojša Kosović, Marko Janković i ranije još neki igrači kao što je spomenuti Dejan Damjanović.

'Hrvatska je moja druga domovina'

U Podgorici živi hrvatski reprezentativac koji je rođeni Crnogorac, iz mjesta Tuzi. To je legenda Dinama Dževad Turković.

– Ja uvijek s ponosom kažem da je Hrvatska moja druga domovina i da sam u Hrvatskoj stasao u pravog igrača i čovjeka. Za Hrvatsku sam odigrao sedam utakmica, igrao sam s vrhunskim igračima, Bobanom, Šukerom, Cvitanovićem, da ne nabrajam. Sada s korejskim partnerom imam menadžersku firmu Team sport i budite sigurni da ćemo prodati nekog od hrvatskih igrača u tu zemlju, gdje sam i ja završio karijeru – kaže Turković.

Radošević - prvi Hrvat u crnogorskom nogometu

Prvi hrvatski nogometaš u crnogorskom nogometu bio je vratar Hajduka Božidar Radošević, koji je u kolovozu 2011. potpisao za podgoričku Budućnost, u kojoj se nije dugo zadržao, nego je otišao braniti u Mađarsku jer nije dobio pravu šansu u konkurenciji s Jasminom Agovićem.

Radošević je sada u iranskom prvaku Persepolisu, a Agović je u FK Podgorici – novom crnogorskom prvoligašu.

Saša Balić - jedan od fenomena

U Crnoj Gori postoji svojevrstan fenomen da im ponajbolji igrači nikad nisu igrali u crnogorskoj ligi. Jedan od takvih je i Saša Balić, igrač poljskog prvoligaša Zaglebie Lubina, koji je odigrao 12 utakmica za nacionalnu vrstu.

– Ja sam kao dijete otišao u OFK Beograd i otamo u Inter iz Zaprešića, pa dalje u nogometni svijet. Takav su put imali i Stefan Savić, bivši stoper Manchester Cityja i Atletica iz Madrida, pa Dževad Turković, legenda Dinama, Mirko Vučinić, legenda Rome, i mnogi drugi. Dok je bio izbornik Branko Brnović, uvijek me je zvao u reprezentaciju, a otkada je došao Ljubiša Tumbaković, nisam dobio ni jedan poziv u tri godine njegova mandata, iako sam u poljskoj prvoj ligi odigrao standardno sedamdesetak utakmica.

Na jedne pripreme, i to prve, pod Tumbakovićem nisam mogao doći zbog ozljede i više me nije zvao. On je kao pomladio reprezentaciju Crne Gore i ja nemam ništa protiv toga, ali mislim da s 29 godina nisam ni ja neki stari igrač – govori nam Balić.

On nije protiv igrača drugih nacionalnosti koji po nekoj osnovi dobivaju crnogorsko državljanstvo i igraju odmah za reprezentaciju, ali samo ako imaju istu ulogu kao Dejan Damjanović.

– Čovjek je dobio naše državljanstvo, ali ga je i opravdao. Odigrao je sjajno za reprezentaciju, oženio se mojom Kotorankom, izgradio je hotel u mojem gradu, pokrenuo je još neke investicije. E, uvijek sam za takva pojačanja iz drugih država, ali mislim da se sada poziva više igrača koji postaju Crnogorci nego što je potrebno i koji nisu baš bolji od naših domaćih momaka – završava Balić.

Kako je propao dvostruki prvak

Mogren iz Budve, dvostruki prvak Crne Gore, koji je nekada najbolje plaćao u crnogorskoj ligi, od 2017. više ne postoji. Klub je ostao dužan igračima i stručnom vodstvu preko pet milijuna eura.

Najviše, 4,5 milijuna eura, dugovalo se Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba, koji je na održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje jer je svoj novac ulagao radi uspjeha Mogrena.

Klub je ugašen dvije godine prije proslave svoje stogodišnjice te se rasplinuo kao Budva na pjeni od mora (naziv popularne igrane crnogorske serije).

Atraktivna parcela od 2500 kvadrata na Lugovima, gdje se nalazi stadion propalog kluba Mogren, procijenjena je na 1,87 milijuna eura, te bi se prodajom parcele namirio barem dio dugovanja.

– Iz tog su kluba obavljen veliki transferi, i to Luke Đorđevića u Zenit pa Marka Bakića u Fiorentinu, Marka Ćetkovića u Jagieloniju, Petra Grbića u Olympiakos, i sigurno je da je u klub došao velik novac od tih odšteta.

U javnosti nikada nije detaljno objavljivano koliko bi klub dobio od tog novca i kako su se ti transferi odvijali. Svi su isticali entuzijazam starog funkcionara još iz doba bivše Jugoslavije Bore Lazovića, i onda je odjednom sve puklo, sve nestalo... – govore mi bivši igrači toga kluba.

Propala i Budućnost

Žarko Burić, građevinski magnat i vlasnik Normal Company, prestao je biti predsjednik Budućnosti u lipnju ove godine, i to dvije godine prije isteka petogodišnjeg ugovora.

S njim se povukao i sportski direktor Risto Lakić i od tada je Budućnost bez uprave.

Burić je gradio infrastrukturu kluba, ali ne onu igračku, jer je klub za njegove vladavine osvojio samo dva od šest mogućih trofeja.

Najveći je minus, međutim, lutanje u klupskoj strategiji (prvo forsiranje mladih, zatim oslanjanje na iskusne igrače), ali i u stručnom kadru.

Od rujna 2016., kad je Burić sa svojom ekipom uz pomoć Općine ušetao u Budućnost, “plavi” su imali sedam promjena na klupi u prvoj sezoni (2016./17.), ekipu je vodio Miodrag Miki Vukotić, a onda je nakon titule dobio otkaz.

Naslijedio ga je Dragan Kažić (lipanj 2017. – studeni 2017.), pa tandem Božidar Keca Vuković i Dejan Jelenić (studeni 2017. – prosinac 2017.), da bi se mislilo da će skupi bivši stoper Partizana Vladimir Vermezović (prosinac 2017. – svibanj 2018.) riješiti sve probleme.

Međutim, vrhuška “plavih” još je jednom promašila, sezonu 2017./18. završio je Miodrag Džudović, da bi potpuno neočekivano Zoran Govedarica (lipanj 2018. – rujan 2018.) počeo novu sezonu, a završio ju je aktualni kormilar Branko Brnović.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/cudne-se-stvari-dogadaju-u-crnogorskom-nogometu-dvostruki-prvak-ugasen-buducnost-ostala-bez-uprave-ali-je-odlucna-vratiti-se-na-vrh-619931 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e71af4abf2ece533d7efcc5633f902f8aa2839e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cudne+se+stvari+doga%C4%91aju+u+crnogorskom+nogometu%3A+dvostruki+prvak+uga%C5%A1en%2C+Budu%C4%87nost+ostala+bez+uprave%2C+ali+je+odlu%C4%8Dna+vratiti+se+na+vrh&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fcudne-se-stvari-dogadaju-u-crnogorskom-nogometu-dvostruki-prvak-ugasen-buducnost-ostala-bez-uprave-ali-je-odlucna-vratiti-se-na-vrh-619931 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fcudne-se-stvari-dogadaju-u-crnogorskom-nogometu-dvostruki-prvak-ugasen-buducnost-ostala-bez-uprave-ali-je-odlucna-vratiti-se-na-vrh-619931 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neobična liga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometneobična liga

Čudne se stvari događaju u crnogorskom nogometu: dvostruki prvak ugašen, Budućnost ostala bez uprave, ali je odlučna vratiti se na vrh

24. kolovoza 2019. - 13:24

Tko kaže da su Crnogorci lijeni, laže! Dok je u Sjevernoj Makedoniji liga počela prije dva tjedna, na Kosovu prošlog tjedna, crnogorski nogometaši na travnjaku su već četiri tjedna.

Budućnost iz Podgorice je u ta četiri kola osvojila svih dvanaest bodova i njihov trener Branko Brnović (bivši igrač Partizana i Espanyola i izbornik te države) ove godine želi zaustaviti dominaciju Sutjeske iz Nikšića (dvije godine zaredom su prvaci), koja sada malo zaostaje u prvenstvu jer ima sedam bodova, ali i utakmicu manje. Jedan ligaški meč odgođen je zbog Sutjeskine utakmice u trećem kolu Lige Europe protiv sjevernoirskog Linfieleda iz Belfasta, koji im je ugasio sve europske snove.

Najelitnije nogometno natjecanje postoji od nezavisnosti Crne Gore (sezona 2006./2007.), najprije je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:37