stdClass Object ( [id] => 1272460 [title] => EKSKLUZIVNO: reporteri Slobodne u kampu Borussije u Dortmundu, tvornici talenata i milijuna eura na 17.000 kvadrata [alias] => ekskluzivno-reporteri-slobodne-u-kampu-borussije-u-dortmundu-tvornici-talenata-i-milijuna-eura-na-17-000-kvadrata [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stani, pa gledaj. Terena dokle ti pogled seže. Pa i još malko preko toga. Onda i nekoliko velikih zgrada, a unutra sva moguća nogometna čudesa. Tako se naša reporterska ekipa informirala ranije. No, jedva smo čekali zaviriti unutra, zagrebati ispod površine, otkriti što se to krije u akademiji Borussije Dortmund.

Slobodna je uoči utakmice Hajdukovih juniora u Dortmundu dobila priliku zaviriti u tvornicu talenata, ponajbolji nogometni "stroj" na svijetu. Reus, Goetze, Pulišić, Dembele, Moukoko, Sancho, Bellingham... Upravo smo vam nabrojali oko pola milijarde eura! Zbog toga biste možda očekivali strogo i hladno ponašanje. Činovničko i profesionalno? Vrijedi li uopće poslati mail, pitati za dolazak? Kad ono...

- Da, naravno, dođite u ponedjeljak. Rado ćemo vas provesti Akademijom. Evo, tu je i naš šef Akademije Lars Ricken, a možete razgovarati i s vašim Hrvatom Marcom Pašalićem – dogovor je pao za tili čas. Ostali smo "paf"... Bez ikakvih natezanja i komplikacija. Bila je to prilika koju nakon dva - tri maila nismo smjeli propustiti. Potpisnik ovih redaka i fotoreporter Vojko Bašić uputili su se tako u Dortmund.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

A tamo, sivo, sivo... Pedeset nijansi sive na nebu. Sunce proviri tu i tamo, onako, za "fintu". No, cijeli grad je ipak žut. Borussijine boje, žuta i crna, na svakom su kantunu. A kako smo se približavali Brackelu, malom mjestu pokraj Dortmunda, koncentracija klupskih obilježja bivala je sve većom...

Taksi nas je ostavio ispred ulaza. Uslijedila je rutinska provjera.

- Tko ste, što ste i zašto dolazite – otprilike je glasilo pitanje ljubazne gospođe na ulazu. Na tečnom engleskom nakon što se uvjerila da nismo Nijemci. Svjetski je to klub.

Brzo su nas propustili i konačno smo ušli. A onda nam je pogled počeo bježati na sve strane. Preciznije, meni pogled, a Vojku objektiv... Velebno je to zdanje, prostire se na 17.000 kvadrata. Na oko se odmah vide tri nogometna igrališta. Otkrili smo kasnije da ih ima još dvaput toliko. No, to je bio samo početak. U "utrobi" Akademije tek se kriju pravi sadržaji, odgovor na pitanje zašto je Borussija jedan od najvećih proizvođača igrača svjetske klase.

Akademija je dom mlađim uzrastima, od U9 do U23. U Brackelu, mjestu od kojih 20.000 stanovnika, se živi, školuje i trenira. Mladi sve imaju na dohvat ruke, skrb u svakom smislu.

Naš vodič u điru Akademijom bio je Jens Volke, glasnogovornik momčadi mlađih uzrasta. Kako biste dobili dojam koliko je to zapravo, okvirnu kvadraturu smo naveli, no Jens nam ja odmah na početku otkrio još jedan zanimljiv detalj.

- Na ovom je mjestu prije 30 godina bila baza britanske vojske.

Napustili su je 1995., iste godine kada je Borussia Dortmund osvojila naslov, prvi u "novoj eri" nakon 1963. E, sad ono što nam je odmah zapelo za oko. Dok smo u razgovoru s našim vodičem điravali po kampu, nismo mogli ne primijetiti jednu stvar. Za vrijeme našeg boravka nije bilo treninga, ali mnogi su prolazili pokraj nas. Zanimljivo, tko god je prošao, zastao je, pozdravio nas i Jensa i tek onda nastavio. Sve do jednog, bilo da je riječ o igraču, treneru, radniku... Nitko nije prošao pognute glave i bez dežurnog "hallo" ili "Guten tag".

- To je u filozofiji kluba. Svi se tako ponašaju. Moramo iskazivati poštovanje jedni drugima. Nije važno tko je tko.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

A naletio je tako i Marco Pašalić, Hrvat iz U23 momčadi. Taman mu je završio trening, žurio je dalje, ali i obećao intervju. Čitat ćete, dakle, i o Pašaliću u Slobodnoj. Naše gore list u Borussiji Dortmund.

Jedna ograda, pa druga. Sve je jasno i precizno ograđeno. Zna se tko smije gdje ići. Izvadio je Jens iz džepa "mac" ključeva kako bi nas proveo dalje.

- Evo, ovdje žive igrači iz naših mladih momčadi – pokazuje rukom na modernu stambenu zgradu. Oni mlađi tu čak žive s roditeljima. Imaju i kućne ljubimce, baš kao pravi dom. Na raspolaganju su im i dva kuhara, tako da ni za to ne moraju brinuti.

Je li tu i škola?

- Ona je tu u blizini, svega kilometar odavde. Sve im je blizu.

"Vojska" ljudi brine se o klubu. A po broju zaposlenih jasno je o koliko se velikoj organizaciji radi.

- Imamo više od 500 zaposlenih, što u sportskom dijelu, što u administraciji.

A igrača?

- Akademija broji njih oko 200.

Već smo ih nazvali pravom "tvornicom talenata". A ti se igrači onda prodaju za desetke milijuna eura u klubove širom Europe. Neki dobace i do "stotke". Razgledavajući dalje, postalo je jasno kud se slijevaju svi ti silni milijuni. Spomenuli smo terene na početku teksta. Šetamo i šetamo, a oni ne prestaju nicati, jedan za drugim.

Koliko ih imate ukupno?

- Jedan, dva, tri... Hmm, pa ova dva manja, tri velika, stadion. Sve zajedno, devet igrališta.

I to precizno podijeljenih. Jedan je za juniore, drugi za kadete i tako redom. Dok smo prolazili pokraj jednog od njih, u akciji je taman bila služba za održavanje. Dobro ga "izboli" i dotjerali. Pazi se na svaki detalj. A ne daj ti Bože da bi koji gost slučajno zakoračio na neki...

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Dolazimo napokon do malog stadiona koji je utakmici Hajduka i Borussije prvotno trebao biti domaćin. Jedna tribina za niti tisuću ljudi. Premalo je to za četvrtfinale Lige prvaka mladih.

- Mislili smo ovdje, da – slegnuo je Jens ramenima.

- Ali premalen je. Čuli smo da puno Hajdukovih navijača želi doći i onda smo tražili drugo rješenje.

A odluka je na koncu pala na Signal Iduna Park. Legendarni Westfalen, kako mu je prije bilo ime, dom je Borussijine prve momčadi. Stadion je to koji je na svakoj utakmici pun kao šipak. Sve je unaprijed rasprodano, a najveći dio mjesta zauzimaju pretplatnici.

Borussijina mladost zaista ima sve preduvjete za vrhunski rad. Na raspolaganju su im i bazeni, topli i hladni, saune, masaže, medicinska skrb. Ali i jedno čudo tehnologije. Footbonaut – tako glasi ime. Priznajemo, istraživali smo malo o tome prije susreta, ali nismo očekivali da će i nama ponuditi da se okušamo.

- Želite probati? Ajmo!

Što je točno Footbonaut? Iz načina na koji nam je Jens pričao o tome, dalo se zaključiti da je nešto jako važno. A kad je važno, onda je i skupo! Otkrio nam je da je koštalo oko milijun eura. Riječ je o prostoriji kvadratnog oblika u kojoj sa svake strane postoji stroj koji izbacuje lopte. Ne možete znati odakle će lopta doletjeti. Pomaže vam tek zvučni signal. Cilj je da je što brže primirite i pošaljete u određeni okvir, onaj koji zasvijetli.

- To igračima omogućuje 5.000 dodatnih dodira s loptom godišnje. Svi su jednom tjedno u Footbonautu. Cilj je da nauče što brže donositi odluke.

Stvar je toliko genijalna da je koriste i seniori, pogotovo kada je riječ o rehabilitaciji nakon ozljede.

- Ovo nemaju svi klubovi. Uz nas ima ga samo njih još nekoliko.

Da, u ovome se čudu okušao i nižepotpisani. Ostat ćemo na tome - okušao. Kako je prošlo? Nije za pohvaliti se...

- Smanjit ću brzinu – obećao je Jens. Ma, i to je bilo prebrzo!

---

image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOK ČEKAJU HAJDUK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DOK ČEKAJU HAJDUK 2 0 7498 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-13 15:50:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ivan Renić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-13 22:11:06 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-03-13 19:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2541 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=EKSKLUZIVNO: reporteri Slobodne u kampu Borussije u Dortmundu, tvornici talenata i milijuna eura na 17.000 kvadrata [metakey] => Borussia Dortmund, kamp [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24504030.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502843.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502857.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502858.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502856.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502853.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502855.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502852.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502838.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502845.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502844.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502840.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502839.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502837.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502835.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502831.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502829.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502823.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502819.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/13\/24502848.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na\u0161 Ivan Reni\u0107 donosi sve detalje iz tvornice talenata<\/p>","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1219","hd_24504030_1920.jpg":"1920x1080","k_24504030_1280.jpg":"1280x1280","k_24504030_1024.jpg":"1024x1024","k_24504030_640.jpg":"640x640","k_24504030_480.jpg":"480x480","k_24504030_340.jpg":"340x340","k_24504030_220.jpg":"220x220","o_24504030_1280.jpg":"1280x812","o_24504030_1024.jpg":"1024x650","o_24504030_640.jpg":"640x406","o_24504030_480.jpg":"480x304","o_24504030_340.jpg":"340x215","o_24504030_220.jpg":"220x139","h_24504030_1280.jpg":"1280x854","h_24504030_1024.jpg":"1024x683","h_24504030_640.jpg":"640x427","h_24504030_480.jpg":"480x320","h_24504030_340.jpg":"340x227","h_24504030_220.jpg":"220x147","pp_24504030_1280.jpg":"1280x1628","pp_24504030_1024.jpg":"1024x1303","pp_24504030_640.jpg":"640x814","pp_24504030_480.jpg":"480x611","pp_24504030_340.jpg":"340x432","pp_24504030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x916","hd_24502843_1920.jpg":"1920x1080","k_24502843_1280.jpg":"1280x1280","k_24502843_1024.jpg":"1024x1024","k_24502843_640.jpg":"640x640","k_24502843_480.jpg":"480x480","k_24502843_340.jpg":"340x340","k_24502843_220.jpg":"220x220","o_24502843_1280.jpg":"1280x610","o_24502843_1024.jpg":"1024x488","o_24502843_640.jpg":"640x305","o_24502843_480.jpg":"480x229","o_24502843_340.jpg":"340x162","o_24502843_220.jpg":"220x104","h_24502843_1280.jpg":"1280x854","h_24502843_1024.jpg":"1024x683","h_24502843_640.jpg":"640x427","h_24502843_480.jpg":"480x320","h_24502843_340.jpg":"340x227","h_24502843_220.jpg":"220x147","pp_24502843_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502843_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502843_640.jpg":"640x814","pp_24502843_480.jpg":"480x611","pp_24502843_340.jpg":"340x432","pp_24502843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1021","hd_24502857_1920.jpg":"1920x1080","k_24502857_1280.jpg":"1280x1280","k_24502857_1024.jpg":"1024x1024","k_24502857_640.jpg":"640x640","k_24502857_480.jpg":"480x480","k_24502857_340.jpg":"340x340","k_24502857_220.jpg":"220x220","o_24502857_1280.jpg":"1280x680","o_24502857_1024.jpg":"1024x544","o_24502857_640.jpg":"640x340","o_24502857_480.jpg":"480x255","o_24502857_340.jpg":"340x180","o_24502857_220.jpg":"220x116","h_24502857_1280.jpg":"1280x854","h_24502857_1024.jpg":"1024x683","h_24502857_640.jpg":"640x427","h_24502857_480.jpg":"480x320","h_24502857_340.jpg":"340x227","h_24502857_220.jpg":"220x147","pp_24502857_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502857_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502857_640.jpg":"640x814","pp_24502857_480.jpg":"480x611","pp_24502857_340.jpg":"340x432","pp_24502857_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24502858_1920.jpg":"1920x1080","k_24502858_1280.jpg":"1280x1280","k_24502858_1024.jpg":"1024x1024","k_24502858_640.jpg":"640x640","k_24502858_480.jpg":"480x480","k_24502858_340.jpg":"340x340","k_24502858_220.jpg":"220x220","o_24502858_1280.jpg":"1280x853","o_24502858_1024.jpg":"1024x682","o_24502858_640.jpg":"640x426","o_24502858_480.jpg":"480x320","o_24502858_340.jpg":"340x226","o_24502858_220.jpg":"220x146","h_24502858_1280.jpg":"1280x854","h_24502858_1024.jpg":"1024x683","h_24502858_640.jpg":"640x427","h_24502858_480.jpg":"480x320","h_24502858_340.jpg":"340x227","h_24502858_220.jpg":"220x147","pp_24502858_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502858_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502858_640.jpg":"640x814","pp_24502858_480.jpg":"480x611","pp_24502858_340.jpg":"340x432","pp_24502858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24502856_1920.jpg":"1920x1080","k_24502856_1280.jpg":"1280x1280","k_24502856_1024.jpg":"1024x1024","k_24502856_640.jpg":"640x640","k_24502856_480.jpg":"480x480","k_24502856_340.jpg":"340x340","k_24502856_220.jpg":"220x220","o_24502856_1280.jpg":"1280x853","o_24502856_1024.jpg":"1024x682","o_24502856_640.jpg":"640x426","o_24502856_480.jpg":"480x320","o_24502856_340.jpg":"340x226","o_24502856_220.jpg":"220x146","h_24502856_1280.jpg":"1280x854","h_24502856_1024.jpg":"1024x683","h_24502856_640.jpg":"640x427","h_24502856_480.jpg":"480x320","h_24502856_340.jpg":"340x227","h_24502856_220.jpg":"220x147","pp_24502856_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502856_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502856_640.jpg":"640x814","pp_24502856_480.jpg":"480x611","pp_24502856_340.jpg":"340x432","pp_24502856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24502853_1920.jpg":"1920x1080","k_24502853_1280.jpg":"1280x1280","k_24502853_1024.jpg":"1024x1024","k_24502853_640.jpg":"640x640","k_24502853_480.jpg":"480x480","k_24502853_340.jpg":"340x340","k_24502853_220.jpg":"220x220","o_24502853_1280.jpg":"1280x853","o_24502853_1024.jpg":"1024x682","o_24502853_640.jpg":"640x426","o_24502853_480.jpg":"480x320","o_24502853_340.jpg":"340x226","o_24502853_220.jpg":"220x146","h_24502853_1280.jpg":"1280x854","h_24502853_1024.jpg":"1024x683","h_24502853_640.jpg":"640x427","h_24502853_480.jpg":"480x320","h_24502853_340.jpg":"340x227","h_24502853_220.jpg":"220x147","pp_24502853_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502853_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502853_640.jpg":"640x814","pp_24502853_480.jpg":"480x611","pp_24502853_340.jpg":"340x432","pp_24502853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24502855_1920.jpg":"1920x1080","k_24502855_1280.jpg":"1280x1280","k_24502855_1024.jpg":"1024x1024","k_24502855_640.jpg":"640x640","k_24502855_480.jpg":"480x480","k_24502855_340.jpg":"340x340","k_24502855_220.jpg":"220x220","o_24502855_1280.jpg":"1280x853","o_24502855_1024.jpg":"1024x682","o_24502855_640.jpg":"640x426","o_24502855_480.jpg":"480x320","o_24502855_340.jpg":"340x226","o_24502855_220.jpg":"220x146","h_24502855_1280.jpg":"1280x854","h_24502855_1024.jpg":"1024x683","h_24502855_640.jpg":"640x427","h_24502855_480.jpg":"480x320","h_24502855_340.jpg":"340x227","h_24502855_220.jpg":"220x147","pp_24502855_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502855_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502855_640.jpg":"640x814","pp_24502855_480.jpg":"480x611","pp_24502855_340.jpg":"340x432","pp_24502855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24502852_1920.jpg":"1920x1080","k_24502852_1280.jpg":"1280x1280","k_24502852_1024.jpg":"1024x1024","k_24502852_640.jpg":"640x640","k_24502852_480.jpg":"480x480","k_24502852_340.jpg":"340x340","k_24502852_220.jpg":"220x220","o_24502852_1280.jpg":"1280x852","o_24502852_1024.jpg":"1024x682","o_24502852_640.jpg":"640x426","o_24502852_480.jpg":"480x319","o_24502852_340.jpg":"340x226","o_24502852_220.jpg":"220x146","h_24502852_1280.jpg":"1280x854","h_24502852_1024.jpg":"1024x683","h_24502852_640.jpg":"640x427","h_24502852_480.jpg":"480x320","h_24502852_340.jpg":"340x227","h_24502852_220.jpg":"220x147","pp_24502852_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502852_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502852_640.jpg":"640x814","pp_24502852_480.jpg":"480x611","pp_24502852_340.jpg":"340x432","pp_24502852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24502838_1920.jpg":"1920x1080","k_24502838_1280.jpg":"1280x1280","k_24502838_1024.jpg":"1024x1024","k_24502838_640.jpg":"640x640","k_24502838_480.jpg":"480x480","k_24502838_340.jpg":"340x340","k_24502838_220.jpg":"220x220","o_24502838_1280.jpg":"1280x853","o_24502838_1024.jpg":"1024x682","o_24502838_640.jpg":"640x426","o_24502838_480.jpg":"480x320","o_24502838_340.jpg":"340x226","o_24502838_220.jpg":"220x146","h_24502838_1280.jpg":"1280x854","h_24502838_1024.jpg":"1024x683","h_24502838_640.jpg":"640x427","h_24502838_480.jpg":"480x320","h_24502838_340.jpg":"340x227","h_24502838_220.jpg":"220x147","pp_24502838_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502838_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502838_640.jpg":"640x814","pp_24502838_480.jpg":"480x611","pp_24502838_340.jpg":"340x432","pp_24502838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1131","hd_24502845_1920.jpg":"1920x1080","k_24502845_1280.jpg":"1280x1280","k_24502845_1024.jpg":"1024x1024","k_24502845_640.jpg":"640x640","k_24502845_480.jpg":"480x480","k_24502845_340.jpg":"340x340","k_24502845_220.jpg":"220x220","o_24502845_1280.jpg":"1280x754","o_24502845_1024.jpg":"1024x603","o_24502845_640.jpg":"640x377","o_24502845_480.jpg":"480x282","o_24502845_340.jpg":"340x200","o_24502845_220.jpg":"220x129","h_24502845_1280.jpg":"1280x854","h_24502845_1024.jpg":"1024x683","h_24502845_640.jpg":"640x427","h_24502845_480.jpg":"480x320","h_24502845_340.jpg":"340x227","h_24502845_220.jpg":"220x147","pp_24502845_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502845_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502845_640.jpg":"640x814","pp_24502845_480.jpg":"480x611","pp_24502845_340.jpg":"340x432","pp_24502845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_24502844_1920.jpg":"1920x1080","k_24502844_1280.jpg":"1280x1280","k_24502844_1024.jpg":"1024x1024","k_24502844_640.jpg":"640x640","k_24502844_480.jpg":"480x480","k_24502844_340.jpg":"340x340","k_24502844_220.jpg":"220x220","o_24502844_1280.jpg":"1280x804","o_24502844_1024.jpg":"1024x643","o_24502844_640.jpg":"640x402","o_24502844_480.jpg":"480x301","o_24502844_340.jpg":"340x213","o_24502844_220.jpg":"220x138","h_24502844_1280.jpg":"1280x854","h_24502844_1024.jpg":"1024x683","h_24502844_640.jpg":"640x427","h_24502844_480.jpg":"480x320","h_24502844_340.jpg":"340x227","h_24502844_220.jpg":"220x147","pp_24502844_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502844_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502844_640.jpg":"640x814","pp_24502844_480.jpg":"480x611","pp_24502844_340.jpg":"340x432","pp_24502844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1146","hd_24502840_1920.jpg":"1920x1080","k_24502840_1280.jpg":"1280x1280","k_24502840_1024.jpg":"1024x1024","k_24502840_640.jpg":"640x640","k_24502840_480.jpg":"480x480","k_24502840_340.jpg":"340x340","k_24502840_220.jpg":"220x220","o_24502840_1280.jpg":"1280x764","o_24502840_1024.jpg":"1024x611","o_24502840_640.jpg":"640x382","o_24502840_480.jpg":"480x286","o_24502840_340.jpg":"340x202","o_24502840_220.jpg":"220x131","h_24502840_1280.jpg":"1280x854","h_24502840_1024.jpg":"1024x683","h_24502840_640.jpg":"640x427","h_24502840_480.jpg":"480x320","h_24502840_340.jpg":"340x227","h_24502840_220.jpg":"220x147","pp_24502840_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502840_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502840_640.jpg":"640x814","pp_24502840_480.jpg":"480x611","pp_24502840_340.jpg":"340x432","pp_24502840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_24502839_1920.jpg":"1920x1080","k_24502839_1280.jpg":"1280x1280","k_24502839_1024.jpg":"1024x1024","k_24502839_640.jpg":"640x640","k_24502839_480.jpg":"480x480","k_24502839_340.jpg":"340x340","k_24502839_220.jpg":"220x220","o_24502839_1280.jpg":"1280x916","o_24502839_1024.jpg":"1024x732","o_24502839_640.jpg":"640x458","o_24502839_480.jpg":"480x343","o_24502839_340.jpg":"340x243","o_24502839_220.jpg":"220x157","h_24502839_1280.jpg":"1280x854","h_24502839_1024.jpg":"1024x683","h_24502839_640.jpg":"640x427","h_24502839_480.jpg":"480x320","h_24502839_340.jpg":"340x227","h_24502839_220.jpg":"220x147","pp_24502839_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502839_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502839_640.jpg":"640x814","pp_24502839_480.jpg":"480x611","pp_24502839_340.jpg":"340x432","pp_24502839_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1004","hd_24502837_1920.jpg":"1920x1080","k_24502837_1280.jpg":"1280x1280","k_24502837_1024.jpg":"1024x1024","k_24502837_640.jpg":"640x640","k_24502837_480.jpg":"480x480","k_24502837_340.jpg":"340x340","k_24502837_220.jpg":"220x220","o_24502837_1280.jpg":"1280x669","o_24502837_1024.jpg":"1024x535","o_24502837_640.jpg":"640x334","o_24502837_480.jpg":"480x251","o_24502837_340.jpg":"340x177","o_24502837_220.jpg":"220x115","h_24502837_1280.jpg":"1280x854","h_24502837_1024.jpg":"1024x683","h_24502837_640.jpg":"640x427","h_24502837_480.jpg":"480x320","h_24502837_340.jpg":"340x227","h_24502837_220.jpg":"220x147","pp_24502837_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502837_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502837_640.jpg":"640x814","pp_24502837_480.jpg":"480x611","pp_24502837_340.jpg":"340x432","pp_24502837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1116","hd_24502835_1920.jpg":"1920x1080","k_24502835_1280.jpg":"1280x1280","k_24502835_1024.jpg":"1024x1024","k_24502835_640.jpg":"640x640","k_24502835_480.jpg":"480x480","k_24502835_340.jpg":"340x340","k_24502835_220.jpg":"220x220","o_24502835_1280.jpg":"1280x744","o_24502835_1024.jpg":"1024x595","o_24502835_640.jpg":"640x372","o_24502835_480.jpg":"480x279","o_24502835_340.jpg":"340x197","o_24502835_220.jpg":"220x127","h_24502835_1280.jpg":"1280x854","h_24502835_1024.jpg":"1024x683","h_24502835_640.jpg":"640x427","h_24502835_480.jpg":"480x320","h_24502835_340.jpg":"340x227","h_24502835_220.jpg":"220x147","pp_24502835_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502835_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502835_640.jpg":"640x814","pp_24502835_480.jpg":"480x611","pp_24502835_340.jpg":"340x432","pp_24502835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24502831_1920.jpg":"1920x1080","k_24502831_1280.jpg":"1280x1280","k_24502831_1024.jpg":"1024x1024","k_24502831_640.jpg":"640x640","k_24502831_480.jpg":"480x480","k_24502831_340.jpg":"340x340","k_24502831_220.jpg":"220x220","o_24502831_1280.jpg":"1280x853","o_24502831_1024.jpg":"1024x682","o_24502831_640.jpg":"640x426","o_24502831_480.jpg":"480x320","o_24502831_340.jpg":"340x226","o_24502831_220.jpg":"220x146","h_24502831_1280.jpg":"1280x854","h_24502831_1024.jpg":"1024x683","h_24502831_640.jpg":"640x427","h_24502831_480.jpg":"480x320","h_24502831_340.jpg":"340x227","h_24502831_220.jpg":"220x147","pp_24502831_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502831_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502831_640.jpg":"640x814","pp_24502831_480.jpg":"480x611","pp_24502831_340.jpg":"340x432","pp_24502831_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24502829_1920.jpg":"1920x1080","k_24502829_1280.jpg":"1280x1280","k_24502829_1024.jpg":"1024x1024","k_24502829_640.jpg":"640x640","k_24502829_480.jpg":"480x480","k_24502829_340.jpg":"340x340","k_24502829_220.jpg":"220x220","o_24502829_1280.jpg":"1280x853","o_24502829_1024.jpg":"1024x682","o_24502829_640.jpg":"640x426","o_24502829_480.jpg":"480x320","o_24502829_340.jpg":"340x226","o_24502829_220.jpg":"220x146","h_24502829_1280.jpg":"1280x854","h_24502829_1024.jpg":"1024x683","h_24502829_640.jpg":"640x427","h_24502829_480.jpg":"480x320","h_24502829_340.jpg":"340x227","h_24502829_220.jpg":"220x147","pp_24502829_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502829_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502829_640.jpg":"640x814","pp_24502829_480.jpg":"480x611","pp_24502829_340.jpg":"340x432","pp_24502829_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_24502823_1920.jpg":"1920x1080","k_24502823_1280.jpg":"1280x1280","k_24502823_1024.jpg":"1024x1024","k_24502823_640.jpg":"640x640","k_24502823_480.jpg":"480x480","k_24502823_340.jpg":"340x340","k_24502823_220.jpg":"220x220","o_24502823_1280.jpg":"1280x850","o_24502823_1024.jpg":"1024x680","o_24502823_640.jpg":"640x425","o_24502823_480.jpg":"480x318","o_24502823_340.jpg":"340x225","o_24502823_220.jpg":"220x146","h_24502823_1280.jpg":"1280x854","h_24502823_1024.jpg":"1024x683","h_24502823_640.jpg":"640x427","h_24502823_480.jpg":"480x320","h_24502823_340.jpg":"340x227","h_24502823_220.jpg":"220x147","pp_24502823_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502823_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502823_640.jpg":"640x814","pp_24502823_480.jpg":"480x611","pp_24502823_340.jpg":"340x432","pp_24502823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_24502819_1920.jpg":"1920x1080","k_24502819_1280.jpg":"1280x1280","k_24502819_1024.jpg":"1024x1024","k_24502819_640.jpg":"640x640","k_24502819_480.jpg":"480x480","k_24502819_340.jpg":"340x340","k_24502819_220.jpg":"220x220","o_24502819_1280.jpg":"1280x898","o_24502819_1024.jpg":"1024x718","o_24502819_640.jpg":"640x449","o_24502819_480.jpg":"480x336","o_24502819_340.jpg":"340x238","o_24502819_220.jpg":"220x154","h_24502819_1280.jpg":"1280x854","h_24502819_1024.jpg":"1024x683","h_24502819_640.jpg":"640x427","h_24502819_480.jpg":"480x320","h_24502819_340.jpg":"340x227","h_24502819_220.jpg":"220x147","pp_24502819_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502819_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502819_640.jpg":"640x814","pp_24502819_480.jpg":"480x611","pp_24502819_340.jpg":"340x432","pp_24502819_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_24502848_1920.jpg":"1920x1080","k_24502848_1280.jpg":"1280x1280","k_24502848_1024.jpg":"1024x1024","k_24502848_640.jpg":"640x640","k_24502848_480.jpg":"480x480","k_24502848_340.jpg":"340x340","k_24502848_220.jpg":"220x220","o_24502848_1280.jpg":"1280x848","o_24502848_1024.jpg":"1024x678","o_24502848_640.jpg":"640x424","o_24502848_480.jpg":"480x318","o_24502848_340.jpg":"340x225","o_24502848_220.jpg":"220x145","h_24502848_1280.jpg":"1280x854","h_24502848_1024.jpg":"1024x683","h_24502848_640.jpg":"640x427","h_24502848_480.jpg":"480x320","h_24502848_340.jpg":"340x227","h_24502848_220.jpg":"220x147","pp_24502848_1280.jpg":"1280x1628","pp_24502848_1024.jpg":"1024x1303","pp_24502848_640.jpg":"640x814","pp_24502848_480.jpg":"480x611","pp_24502848_340.jpg":"340x432","pp_24502848_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7426539 Threads: 1 Questions: 1597877042 Slow queries: 4742831 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110466518 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/ekskluzivno-reporteri-slobodne-u-kampu-borussije-u-dortmundu-tvornici-talenata-i-milijuna-eura-na-17-000-kvadrata-1272460 [printLink] => /sport/strani-nogomet/ekskluzivno-reporteri-slobodne-u-kampu-borussije-u-dortmundu-tvornici-talenata-i-milijuna-eura-na-17-000-kvadrata-1272460?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 274527 [name] => Borussia Dortmund [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => borussia-dortmund [link] => /tag/borussia-dortmund ) [1] => stdClass Object ( [id] => 468923 [name] => kamp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kamp [link] => /tag/kamp ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOK ČEKAJU HAJDUK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => EKSKLUZIVNO: reporteri Slobodne u kampu Borussije u Dortmundu, tvornici talenata i milijuna eura na 17.000 kvadrata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-06-46-16-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24504030.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Naš Ivan Renić donosi sve detalje iz tvornice talenata

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24504030.jpg [title] =>

Naš Ivan Renić donosi sve detalje iz tvornice talenata

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502843.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502857.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502858.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502856.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502853.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502855.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502852.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502838.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502845.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502844.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502840.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502839.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502837.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502835.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502831.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502829.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502823.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502819.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/13/24502848.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stani, pa gledaj. Terena dokle ti pogled seže. Pa i još malko preko toga. Onda i nekoliko velikih zgrada, a unutra sva moguća nogometna čudesa. Tako se naša reporterska ekipa informirala ranije. No, jedva smo čekali zaviriti unutra, zagrebati ispod površine, otkriti što se to krije u akademiji Borussije Dortmund.

Slobodna je uoči utakmice Hajdukovih juniora u Dortmundu dobila priliku zaviriti u tvornicu talenata, ponajbolji nogometni "stroj" na svijetu. Reus, Goetze, Pulišić, Dembele, Moukoko, Sancho, Bellingham... Upravo smo vam nabrojali oko pola milijarde eura! Zbog toga biste možda očekivali strogo i hladno ponašanje. Činovničko i profesionalno? Vrijedi li uopće poslati mail, pitati za dolazak? Kad ono...

- Da, naravno, dođite u ponedjeljak. Rado ćemo vas provesti Akademijom. Evo, tu je i naš šef Akademije Lars Ricken, a možete razgovarati i s vašim Hrvatom Marcom Pašalićem – dogovor je pao za tili čas. Ostali smo "paf"... Bez ikakvih natezanja i komplikacija. Bila je to prilika koju nakon dva - tri maila nismo smjeli propustiti. Potpisnik ovih redaka i fotoreporter Vojko Bašić uputili su se tako u Dortmund.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

A tamo, sivo, sivo... Pedeset nijansi sive na nebu. Sunce proviri tu i tamo, onako, za "fintu". No, cijeli grad je ipak žut. Borussijine boje, žuta i crna, na svakom su kantunu. A kako smo se približavali Brackelu, malom mjestu pokraj Dortmunda, koncentracija klupskih obilježja bivala je sve većom...

Taksi nas je ostavio ispred ulaza. Uslijedila je rutinska provjera.

- Tko ste, što ste i zašto dolazite – otprilike je glasilo pitanje ljubazne gospođe na ulazu. Na tečnom engleskom nakon što se uvjerila da nismo Nijemci. Svjetski je to klub.

Brzo su nas propustili i konačno smo ušli. A onda nam je pogled počeo bježati na sve strane. Preciznije, meni pogled, a Vojku objektiv... Velebno je to zdanje, prostire se na 17.000 kvadrata. Na oko se odmah vide tri nogometna igrališta. Otkrili smo kasnije da ih ima još dvaput toliko. No, to je bio samo početak. U "utrobi" Akademije tek se kriju pravi sadržaji, odgovor na pitanje zašto je Borussija jedan od najvećih proizvođača igrača svjetske klase.

Akademija je dom mlađim uzrastima, od U9 do U23. U Brackelu, mjestu od kojih 20.000 stanovnika, se živi, školuje i trenira. Mladi sve imaju na dohvat ruke, skrb u svakom smislu.

Naš vodič u điru Akademijom bio je Jens Volke, glasnogovornik momčadi mlađih uzrasta. Kako biste dobili dojam koliko je to zapravo, okvirnu kvadraturu smo naveli, no Jens nam ja odmah na početku otkrio još jedan zanimljiv detalj.

- Na ovom je mjestu prije 30 godina bila baza britanske vojske.

Napustili su je 1995., iste godine kada je Borussia Dortmund osvojila naslov, prvi u "novoj eri" nakon 1963. E, sad ono što nam je odmah zapelo za oko. Dok smo u razgovoru s našim vodičem điravali po kampu, nismo mogli ne primijetiti jednu stvar. Za vrijeme našeg boravka nije bilo treninga, ali mnogi su prolazili pokraj nas. Zanimljivo, tko god je prošao, zastao je, pozdravio nas i Jensa i tek onda nastavio. Sve do jednog, bilo da je riječ o igraču, treneru, radniku... Nitko nije prošao pognute glave i bez dežurnog "hallo" ili "Guten tag".

- To je u filozofiji kluba. Svi se tako ponašaju. Moramo iskazivati poštovanje jedni drugima. Nije važno tko je tko.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

A naletio je tako i Marco Pašalić, Hrvat iz U23 momčadi. Taman mu je završio trening, žurio je dalje, ali i obećao intervju. Čitat ćete, dakle, i o Pašaliću u Slobodnoj. Naše gore list u Borussiji Dortmund.

Jedna ograda, pa druga. Sve je jasno i precizno ograđeno. Zna se tko smije gdje ići. Izvadio je Jens iz džepa "mac" ključeva kako bi nas proveo dalje.

- Evo, ovdje žive igrači iz naših mladih momčadi – pokazuje rukom na modernu stambenu zgradu. Oni mlađi tu čak žive s roditeljima. Imaju i kućne ljubimce, baš kao pravi dom. Na raspolaganju su im i dva kuhara, tako da ni za to ne moraju brinuti.

Je li tu i škola?

- Ona je tu u blizini, svega kilometar odavde. Sve im je blizu.

"Vojska" ljudi brine se o klubu. A po broju zaposlenih jasno je o koliko se velikoj organizaciji radi.

- Imamo više od 500 zaposlenih, što u sportskom dijelu, što u administraciji.

A igrača?

- Akademija broji njih oko 200.

Već smo ih nazvali pravom "tvornicom talenata". A ti se igrači onda prodaju za desetke milijuna eura u klubove širom Europe. Neki dobace i do "stotke". Razgledavajući dalje, postalo je jasno kud se slijevaju svi ti silni milijuni. Spomenuli smo terene na početku teksta. Šetamo i šetamo, a oni ne prestaju nicati, jedan za drugim.

Koliko ih imate ukupno?

- Jedan, dva, tri... Hmm, pa ova dva manja, tri velika, stadion. Sve zajedno, devet igrališta.

I to precizno podijeljenih. Jedan je za juniore, drugi za kadete i tako redom. Dok smo prolazili pokraj jednog od njih, u akciji je taman bila služba za održavanje. Dobro ga "izboli" i dotjerali. Pazi se na svaki detalj. A ne daj ti Bože da bi koji gost slučajno zakoračio na neki...

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Dolazimo napokon do malog stadiona koji je utakmici Hajduka i Borussije prvotno trebao biti domaćin. Jedna tribina za niti tisuću ljudi. Premalo je to za četvrtfinale Lige prvaka mladih.

- Mislili smo ovdje, da – slegnuo je Jens ramenima.

- Ali premalen je. Čuli smo da puno Hajdukovih navijača želi doći i onda smo tražili drugo rješenje.

A odluka je na koncu pala na Signal Iduna Park. Legendarni Westfalen, kako mu je prije bilo ime, dom je Borussijine prve momčadi. Stadion je to koji je na svakoj utakmici pun kao šipak. Sve je unaprijed rasprodano, a najveći dio mjesta zauzimaju pretplatnici.

Borussijina mladost zaista ima sve preduvjete za vrhunski rad. Na raspolaganju su im i bazeni, topli i hladni, saune, masaže, medicinska skrb. Ali i jedno čudo tehnologije. Footbonaut – tako glasi ime. Priznajemo, istraživali smo malo o tome prije susreta, ali nismo očekivali da će i nama ponuditi da se okušamo.

- Želite probati? Ajmo!

Što je točno Footbonaut? Iz načina na koji nam je Jens pričao o tome, dalo se zaključiti da je nešto jako važno. A kad je važno, onda je i skupo! Otkrio nam je da je koštalo oko milijun eura. Riječ je o prostoriji kvadratnog oblika u kojoj sa svake strane postoji stroj koji izbacuje lopte. Ne možete znati odakle će lopta doletjeti. Pomaže vam tek zvučni signal. Cilj je da je što brže primirite i pošaljete u određeni okvir, onaj koji zasvijetli.

- To igračima omogućuje 5.000 dodatnih dodira s loptom godišnje. Svi su jednom tjedno u Footbonautu. Cilj je da nauče što brže donositi odluke.

Stvar je toliko genijalna da je koriste i seniori, pogotovo kada je riječ o rehabilitaciji nakon ozljede.

- Ovo nemaju svi klubovi. Uz nas ima ga samo njih još nekoliko.

Da, u ovome se čudu okušao i nižepotpisani. Ostat ćemo na tome - okušao. Kako je prošlo? Nije za pohvaliti se...

- Smanjit ću brzinu – obećao je Jens. Ma, i to je bilo prebrzo!

---

image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Naš Ivan Renić donosi sve detalje iz tvornice talenata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/ekskluzivno-reporteri-slobodne-u-kampu-borussije-u-dortmundu-tvornici-talenata-i-milijuna-eura-na-17-000-kvadrata-1272460 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c22cad281d276fe8b3681e20473a89acfb86866e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=EKSKLUZIVNO%3A+reporteri+Slobodne+u+kampu+Borussije+u+Dortmundu%2C+tvornici+talenata+i+milijuna+eura+na+17.000+kvadrata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fekskluzivno-reporteri-slobodne-u-kampu-borussije-u-dortmundu-tvornici-talenata-i-milijuna-eura-na-17-000-kvadrata-1272460 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fekskluzivno-reporteri-slobodne-u-kampu-borussije-u-dortmundu-tvornici-talenata-i-milijuna-eura-na-17-000-kvadrata-1272460 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOK ČEKAJU HAJDUK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometDOK ČEKAJU HAJDUK

EKSKLUZIVNO: reporteri Slobodne u kampu Borussije u Dortmundu, tvornici talenata i milijuna eura na 17.000 kvadrata

Piše Ivan Renić
13. ožujka 2023. - 20:10

Stani, pa gledaj. Terena dokle ti pogled seže. Pa i još malko preko toga. Onda i nekoliko velikih zgrada, a unutra sva moguća nogometna čudesa. Tako se naša reporterska ekipa informirala ranije. No, jedva smo čekali zaviriti unutra, zagrebati ispod površine, otkriti što se to krije u akademiji Borussije Dortmund.

Slobodna je uoči utakmice Hajdukovih juniora u Dortmundu dobila priliku zaviriti u tvornicu talenata, ponajbolji nogometni "stroj" na svijetu. Reus, Goetze, Pulišić, Dembele, Moukoko, Sancho, Bellingham... Upravo smo vam nabrojali oko pola milijarde eura! Zbog toga biste možda očekivali strogo i hladno ponašanje. Činovničko i profesionalno? Vrijedi li uopće poslati mail, pitati za dolazak? Kad ono...

- Da, naravno, dođite u ponedjeljak. Rado ćemo vas provesti Aka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 08:46