stdClass Object ( [id] => 1092949 [title] => Ideja o Superligi nije ugašena i nogomet više nikada neće biti isti, ali navijači su ga uspjeli održati na životu i s tim se moramo zadovoljiti [alias] => ideja-o-superligi-nije-ugasena-i-nogomet-vise-nikada-nece-biti-isti-ali-navijaci-su-ga-uspjeli-odrzati-na-zivotu-i-s-tim-se-moramo-zadovoljiti [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ideja Superlige, revolucionarnog novog nogometnog natjecanja rezerviranog za one najmoćnije, raspuknula se u manje od 48 sati.

Iako je Andrea Agnelli, čelni čovjek Juventusa i jedan od glavnih mozgova cijele operacije, u intervjuu za La Repubblicu kojeg je dao netom prije nego što se kula od karata krenula urušavati rekao kako je „Superliga pakt potpisan krvlju 12 osnivača i taj projekt ima 100-postotnu šansu za uspjeh”, nije trebalo dugo čekati da se moćni biznismeni počnu povlačiti jedan po jedan nakon što su naišli na osudu UEFA-e, FIFA-e, navijača, medija, političara... Zapravo svih.

Nesportska ideja o zatvorenom sustavu natjecanja kojem je jedini cilj bio zgrtanje još većeg novca, odnosno grčevito hvatanje za slamku spasa koja bi većinu tih „divova” izvukla iz ogromnog duga, srušila se nakon pobune onih koji su najbliži tim klubovima, iako su možda distancirani Amerikanci i Azijati od kojih neki "žele gledati samo posljednjih 15 minuta utakmice", kako kaže Agnelli, bili razočarani.

Prvi je u javnost jučer istupio Manchester City sa svojim priopćenjem, a isti primjer su u noći s utorka na srijedu slijedili i ostali engleski velikani, dok su se ranije danas Atletico Madrid, Inter i Milan također službeno povukli. Iz Juventusa su se također oglasili, priopćivši kako i dalje vjeruju u ispravnost ideje, ali da shvaćaju da se ona trenutno ne može provesti u djelo.

Jedan od razloga za takvu odluku engleskih klubova bila je i pobuna velikog dijela navijača, kao i trenera i igrača te biviših legendi. Doduše, španjolski mediji navode kako je motiv za odustajanje premierligaša bio i veliki novac koji im je UEFA obećala, no te navode treba uzeti s rezervom.

---

image
AFP
---

Jürgen Klopp rekao je kako klub mora pronaći način za riješiti ovu stvar, Jordan Henderson sazvao je hitan sastanak svih kapetana Premier lige, Pep Guardiola iznenađujuće se obrušio na odluku svojih poslodavaca na presici koju je klupski glasnogovornik onda prijevremeno prekinuo, a jedan od najutjecajnijih nogometaša na Otoku i poznati humanitarac, Marcus Rashford, objavio je indikativnu fotografiju transparenta na Old Traffordu na kojem se navodi citat Matta Busbyja: „Nogomet je ništa bez navijača”.

Za to vrijeme trener Chelseaja Thomas Tuchel bio je suzdržan oko te teme, kao što je to bio i Zinedine Zidane koji je rekao da želi zadržati mišljenje za sebe jer ono ionako ništa neće promijeniti.

Ali navijači nisu zadržali mišljenje za sebe, kao što ni mnogi treneri i igrači nisu zadržali mišljenje za sebe. I uspjeli su promijeniti stvari, Superliga je odbačena. Barem za sada.

Sve je to u drugi plan bacilo UEFA-ine promjene u Ligi prvaka koje će stupiti na snagu u sezoni 2024./25., a koje su napravljene upravo zato da bi se izašlo u susret najmoćnijim klubovima i pretvorilo najelitnije klupsko natjecanje u otvorenu i malo suptilniju verziju Superlige. UEFA je proširila format na 36 ekipa te umjesto grupne faze uvela takozvani „švicarski model” u kojem će sve momčadi biti smještene zajedno u jednu grupu, ali će svaka od njih odigrati samo 10 utakmica, nakon čega će uslijediti klasična knockout faza.

Također će biti osigurana mjesta za one klubove koji se nisu uspjeli kvalificirati standardnim putem, a koji su u povijesti bili uspješni. Jasno je da su apsolutno sve te promjene napravljene isključivo zato da bi se Liga prvaka još više elitizirala i da bi se veliki klubovi zadržali zadovoljnima. Ali ni to im očigledno nije bilo dovoljno, jer kako je i sam Florentino Pérez rekao, klubovi ne mogu toliko dugo čekati na veće prihode.

---

image
AFP
---

U medijskom prostoru proteklih se dana mogao čuti jedan čest argument kojim se opravdavalo pokretanje Superlige, a koji se tiče samog sportskog aspekta. Radi se o tezi da su ovi klubovi postali toliko dominantni u svojim domaćim prvenstvima da su ona postala nezanimljiva, dok se i završnice Lige prvaka uglavnom sastoje od istih klubova.

To vrijedi za njemačku Bundesligu i francusku Ligue 1, čiji dominatori ironično nisu prihvatili inicijalni poziv za sudjelovanje u Superligi, kao i za španjolsku La Ligu u kojoj su se u posljednjih 17 godina na vrhu izmjenjivali samo Real i Barcelona, uz iznimku sezone 2013./14. kada je prvak iznenađujuće postao Atletico Madrid. To je vrijedilo i za Serie A u kojoj je Juventus osvojio posljednjih devet uzastopnih naslova prvaka, ali ove godine torinski klub taj uspjeh najvjerojatnije neće ponoviti.

Naravno, treba naglasiti i to da su u Španjolskoj posljednjih godina u vrhu iste momčadi, kao što je to u velikoj mjeri slučaj i u Njemačkoj, ali Serie A je već malo drugačija priča, kao i Ligue 1. Nije toliko jednostavna situacija ni u Premier ligi, kada se promatra kroz kontekst „velike šestorke”.

Istina je da Manchester City već godinama konstantno u vrhu, ali pozicije ostalih nisu toliko „fiksne” u posljednje vrijeme. Ove sezone se primjerice nakon nepotpunog 32. kola u Top 4 nalaze Manchester City, Manchester United, Leicester i Chelsea koji je bodovno izjednačen s West Hamom, dok je bivši član Superlige Arsenal trenutno na 9. mjestu s devet bodova zaostatka za najnižom pozicijom koja vodi u Ligu prvaka. A ne smijemo zaboraviti ni čudesno osvajanje naslova Leicestera u sezoni 2015./16.

Također, indikativno je da su u dvije večeri u kojima se cijeli nogomet naizgled raspadao, tadašnji „superligaši” Liverpool i Chelsea remizirali s „običnim ligašima” Leedsom i Brightonom.

---

image
AFP
---

Kada pogledamo situaciju u Ligi prvaka proteklih sezona, ona također nije baš „crno-bijela”. Prošle sezone su se u polufinalu našli RB Leipzig i Lyon koji je izbacio prvo Juventus, a onda i Guardiolin City. Godinu prije toga među četiri najbolje ekipe se našao Ajax, koji je umalo izbacio Tottenham i plasirao se u finale. Sezonu prije tamo je bila Roma koja je tijesno ispala od Liverpoola...

To su sve možda iznenađujući rezultati, ali su i dalje stvarni. Nogomet bi trebao pružiti barem teoretsku šansu svim ekipama da nešto osvoje i da postignu uspjeh koji se objektivno možda od njih ne očekuje, a naveli smo samo nekoliko situacija koje nisu hipotetske, već se radi o događajima kojima iz godine u godinu zaista svjedočimo.

Ali dobro, možete reći da su to iznimke i da je razlika u kvaliteti između najboljih ekipa u ligama „petice” i ostatka prevelika, zbog čega prvenstva gube draž, a onda i smisao. Ako zastupate takav stav i smatrate da je Superliga prihvatljiv koncept jer je alternativa sve veći pad kompetitivnosti, a onda i kvalitete domaćih liga, razmislite o sljedećem.

Svi klubovi koji su osnovali Superligu su u dugovima, i to su neki od njih u toliko ogromnim dugovima da se postavlja pitanje kako uopće uspijevaju i dalje funkcionirati. Ekspert za financije u nogometu sa Sveučilišta u Liverpoolu, Kieran Maguier, procijenio je dugove Tottenhama na čak dvije milijarde eura, a odmah iza londonskog kluba smjestio je Barcelonu s 1.2 milijarde eura duga i Real s nešto više od 900 milijuna. Procjene raznih eksperata se razlikuju, ali poanta je u tome da su dugovi dvanaestorice odmetnika jednostavno ogromni, kako god oni bili raspoređeni.

Logično je zaključiti da upravo u tim dugovima leži glavni razlog dominacije tih klubova na domaćoj i europskoj sceni. Odnosno, da su bivši i još uvijek aktualni „superligaši” manje trošili, i njihova bi dominacija bila manje izražena, koliko god to banalno zvučalo. Možemo argumentirati da najveći klubovi privlače najbolje nogometaše, ali svi znamo da je danas ipak najjači zov novca.

---

image
AFP
---

Druga stvar je činjenica da su „superligaši” željeli nastaviti igrati domaća prvenstva, a ako im se to ne bi uspjelo zabraniti, ta prednost koju do sada imaju, a koju mnogi navode kao opravdani razlog za osnivanje Superlige, sad bi bila još nemjerljivo veća. I bi li onda zaista to novo natjecanje „spasilo nogomet”?

Ne bi, jer to nije ni osnovna ideja Superlige. Pérez je rekao kako tržište jednostavno traži više kvalitetnih utakmica između najjačih ekipa na svijetu i kako novije generacije treba privući da prate nogomet kako bi se odmaknuli od „tableta i igrica”, jer valjda se ta Superliga ne bi prikazivala na nikakvim ekranima, niti bi bila dio nekakvih videoigara. Čelnik Reala zatim je bulaznio o skraćivanju trajanja nogometne utakmice, vjerojatno kako bi se moglo naći još više mjesta za reklame...

Stvar nije toliko jednostavna, UEFA nije dobrotvorna udruga i ogroman dio prihoda zadržava za sebe, ali činjenica je da se radi o regulatornom tijelu koje, kakvo god ono bilo, ipak predstavlja nekakvu prepreku na putu do apsolutne anarhije, što Superliga u nogometnom smislu jest. I iako nenamjerno, ona svejedno koliko-toliko štiti integritet sporta i omogućava barem teoretsku šansu malim momčadima da osvoje trofej, bez obzira na to što se svim silama trudi da ona bude što manja.

Ideja Superlige očigledno je bila na klimavim nogama, bez obzira na financiranje JP Morgana i detaljno razrađen ekonomski i pravni plan, jer ako su se u manje od 48 sati šestorica vlasnika povukli kao miševi i onda se još neki od njih odlučili ispričati navijačima, ne možemo govoriti o "revolucionarnom planu koji ne može propasti".

Superliga je i dalje vjerojatno neizbježna etapa u evoluciji nogometa. Ali ne nogometa kao sportske igre, već kao biznisa. I opasnost od novog ovakvog poteza nekolicine čelnika najmoćnijih klubova trajno će ostati nadvijena nad nogometom.

Navijači su ostvarili pobjedu, ali ona je gorko-slatkog okusa, jer ti klubovi koji su se povukli vjerojatno neće pretrpjeti nikakve posljedice te će i dalje držati u šaci UEFA-u i redovito od nje musti još veće privilegije, sve dok se ponovno ne odluče na ovakav potez. Stoga nogomet svejedno nikada više neće biti isti. Uvijek će biti ukaljan ovim događajem, kao što je do sada bio ukaljan raznoraznim stvarima, od kojih su mnoge bile u režiji UEFA-e i FIFA-e.

Ali barem još uvijek nije mrtav. A time se u današnjem svijetu izgubljenih moralnih vrijednosti i pogrešno postavljenih prioriteta, nažalost, moramo zadovoljiti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => komentar 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-21 09:50:53 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-21 18:31:14 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-04-21 18:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1264 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/21\/17573102.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/21\/17573098.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/21\/17568674.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/21\/17568804.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/21\/17564186.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1150","hd_17573102_1920.jpg":"1920x1080","k_17573102_1280.jpg":"1280x1280","k_17573102_1024.jpg":"1024x1024","k_17573102_640.jpg":"640x640","k_17573102_480.jpg":"480x480","k_17573102_340.jpg":"340x340","k_17573102_220.jpg":"220x220","o_17573102_1280.jpg":"1280x766","o_17573102_1024.jpg":"1024x613","o_17573102_640.jpg":"640x383","o_17573102_480.jpg":"480x287","o_17573102_340.jpg":"340x203","o_17573102_220.jpg":"220x131","h_17573102_1280.jpg":"1280x854","h_17573102_1024.jpg":"1024x683","h_17573102_640.jpg":"640x427","h_17573102_480.jpg":"480x320","h_17573102_340.jpg":"340x227","h_17573102_220.jpg":"220x147","pp_17573102_1280.jpg":"1006x1280","pp_17573102_1024.jpg":"805x1024","pp_17573102_640.jpg":"503x640","pp_17573102_480.jpg":"377x480","pp_17573102_340.jpg":"267x340","pp_17573102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17573098_1920.jpg":"1920x1080","k_17573098_1280.jpg":"1280x1280","k_17573098_1024.jpg":"1024x1024","k_17573098_640.jpg":"640x640","k_17573098_480.jpg":"480x480","k_17573098_340.jpg":"340x340","k_17573098_220.jpg":"220x220","o_17573098_1280.jpg":"1280x854","o_17573098_1024.jpg":"1024x683","o_17573098_640.jpg":"640x427","o_17573098_480.jpg":"480x320","o_17573098_340.jpg":"340x226","o_17573098_220.jpg":"220x146","h_17573098_1280.jpg":"1280x854","h_17573098_1024.jpg":"1024x683","h_17573098_640.jpg":"640x427","h_17573098_480.jpg":"480x320","h_17573098_340.jpg":"340x227","h_17573098_220.jpg":"220x147","pp_17573098_1280.jpg":"1006x1280","pp_17573098_1024.jpg":"805x1024","pp_17573098_640.jpg":"503x640","pp_17573098_480.jpg":"377x480","pp_17573098_340.jpg":"267x340","pp_17573098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17568674_1920.jpg":"1920x1080","k_17568674_1280.jpg":"1280x1280","k_17568674_1024.jpg":"1024x1024","k_17568674_640.jpg":"640x640","k_17568674_480.jpg":"480x480","k_17568674_340.jpg":"340x340","k_17568674_220.jpg":"220x220","o_17568674_1280.jpg":"1280x853","o_17568674_1024.jpg":"1024x682","o_17568674_640.jpg":"640x426","o_17568674_480.jpg":"480x320","o_17568674_340.jpg":"340x226","o_17568674_220.jpg":"220x146","h_17568674_1280.jpg":"1280x854","h_17568674_1024.jpg":"1024x683","h_17568674_640.jpg":"640x427","h_17568674_480.jpg":"480x320","h_17568674_340.jpg":"340x227","h_17568674_220.jpg":"220x147","pp_17568674_1280.jpg":"1006x1280","pp_17568674_1024.jpg":"805x1024","pp_17568674_640.jpg":"503x640","pp_17568674_480.jpg":"377x480","pp_17568674_340.jpg":"267x340","pp_17568674_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17568804_1920.jpg":"1920x1080","k_17568804_1280.jpg":"1280x1280","k_17568804_1024.jpg":"1024x1024","k_17568804_640.jpg":"640x640","k_17568804_480.jpg":"480x480","k_17568804_340.jpg":"340x340","k_17568804_220.jpg":"220x220","o_17568804_1280.jpg":"1280x853","o_17568804_1024.jpg":"1024x682","o_17568804_640.jpg":"640x426","o_17568804_480.jpg":"480x320","o_17568804_340.jpg":"340x226","o_17568804_220.jpg":"220x146","h_17568804_1280.jpg":"1280x854","h_17568804_1024.jpg":"1024x683","h_17568804_640.jpg":"640x427","h_17568804_480.jpg":"480x320","h_17568804_340.jpg":"340x227","h_17568804_220.jpg":"220x147","pp_17568804_1280.jpg":"1006x1280","pp_17568804_1024.jpg":"805x1024","pp_17568804_640.jpg":"503x640","pp_17568804_480.jpg":"377x480","pp_17568804_340.jpg":"267x340","pp_17568804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x958","hd_17564186_1920.jpg":"1920x1080","k_17564186_1280.jpg":"1280x1280","k_17564186_1024.jpg":"1024x1024","k_17564186_640.jpg":"640x640","k_17564186_480.jpg":"480x480","k_17564186_340.jpg":"340x340","k_17564186_220.jpg":"220x220","o_17564186_1280.jpg":"1280x638","o_17564186_1024.jpg":"1024x510","o_17564186_640.jpg":"640x319","o_17564186_480.jpg":"480x239","o_17564186_340.jpg":"340x169","o_17564186_220.jpg":"220x109","h_17564186_1280.jpg":"1280x854","h_17564186_1024.jpg":"1024x683","h_17564186_640.jpg":"640x427","h_17564186_480.jpg":"480x320","h_17564186_340.jpg":"340x227","h_17564186_220.jpg":"220x147","pp_17564186_1280.jpg":"1006x1280","pp_17564186_1024.jpg":"805x1024","pp_17564186_640.jpg":"503x640","pp_17564186_480.jpg":"377x480","pp_17564186_340.jpg":"267x340","pp_17564186_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38048073 Threads: 3 Questions: 7077410638 Slow queries: 3296112 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607829006 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/ideja-o-superligi-nije-ugasena-i-nogomet-vise-nikada-nece-biti-isti-ali-navijaci-su-ga-uspjeli-odrzati-na-zivotu-i-s-tim-se-moramo-zadovoljiti-1092949 [printLink] => /sport/strani-nogomet/ideja-o-superligi-nije-ugasena-i-nogomet-vise-nikada-nece-biti-isti-ali-navijaci-su-ga-uspjeli-odrzati-na-zivotu-i-s-tim-se-moramo-zadovoljiti-1092949?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 372970 [name] => Superliga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => superliga [link] => /tag/superliga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 336088 [name] => UEFA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uefa [link] => /tag/uefa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 343803 [name] => Andrea Agnelli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrea-agnelli [link] => /tag/andrea-agnelli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 324063 [name] => Florentino Pérez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => florentino-perez [link] => /tag/florentino-perez ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ideja o Superligi nije ugašena i nogomet više nikada neće biti isti, ali navijači su ga uspjeli održati na životu i s tim se moramo zadovoljiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/21/17573102.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/21/17573102.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/21/17573098.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/21/17568674.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/21/17568804.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/21/17564186.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ideja Superlige, revolucionarnog novog nogometnog natjecanja rezerviranog za one najmoćnije, raspuknula se u manje od 48 sati.

Iako je Andrea Agnelli, čelni čovjek Juventusa i jedan od glavnih mozgova cijele operacije, u intervjuu za La Repubblicu kojeg je dao netom prije nego što se kula od karata krenula urušavati rekao kako je „Superliga pakt potpisan krvlju 12 osnivača i taj projekt ima 100-postotnu šansu za uspjeh”, nije trebalo dugo čekati da se moćni biznismeni počnu povlačiti jedan po jedan nakon što su naišli na osudu UEFA-e, FIFA-e, navijača, medija, političara... Zapravo svih.

Nesportska ideja o zatvorenom sustavu natjecanja kojem je jedini cilj bio zgrtanje još većeg novca, odnosno grčevito hvatanje za slamku spasa koja bi većinu tih „divova” izvukla iz ogromnog duga, srušila se nakon pobune onih koji su najbliži tim klubovima, iako su možda distancirani Amerikanci i Azijati od kojih neki "žele gledati samo posljednjih 15 minuta utakmice", kako kaže Agnelli, bili razočarani.

Prvi je u javnost jučer istupio Manchester City sa svojim priopćenjem, a isti primjer su u noći s utorka na srijedu slijedili i ostali engleski velikani, dok su se ranije danas Atletico Madrid, Inter i Milan također službeno povukli. Iz Juventusa su se također oglasili, priopćivši kako i dalje vjeruju u ispravnost ideje, ali da shvaćaju da se ona trenutno ne može provesti u djelo.

Jedan od razloga za takvu odluku engleskih klubova bila je i pobuna velikog dijela navijača, kao i trenera i igrača te biviših legendi. Doduše, španjolski mediji navode kako je motiv za odustajanje premierligaša bio i veliki novac koji im je UEFA obećala, no te navode treba uzeti s rezervom.

---

image
AFP
---

Jürgen Klopp rekao je kako klub mora pronaći način za riješiti ovu stvar, Jordan Henderson sazvao je hitan sastanak svih kapetana Premier lige, Pep Guardiola iznenađujuće se obrušio na odluku svojih poslodavaca na presici koju je klupski glasnogovornik onda prijevremeno prekinuo, a jedan od najutjecajnijih nogometaša na Otoku i poznati humanitarac, Marcus Rashford, objavio je indikativnu fotografiju transparenta na Old Traffordu na kojem se navodi citat Matta Busbyja: „Nogomet je ništa bez navijača”.

Za to vrijeme trener Chelseaja Thomas Tuchel bio je suzdržan oko te teme, kao što je to bio i Zinedine Zidane koji je rekao da želi zadržati mišljenje za sebe jer ono ionako ništa neće promijeniti.

Ali navijači nisu zadržali mišljenje za sebe, kao što ni mnogi treneri i igrači nisu zadržali mišljenje za sebe. I uspjeli su promijeniti stvari, Superliga je odbačena. Barem za sada.

Sve je to u drugi plan bacilo UEFA-ine promjene u Ligi prvaka koje će stupiti na snagu u sezoni 2024./25., a koje su napravljene upravo zato da bi se izašlo u susret najmoćnijim klubovima i pretvorilo najelitnije klupsko natjecanje u otvorenu i malo suptilniju verziju Superlige. UEFA je proširila format na 36 ekipa te umjesto grupne faze uvela takozvani „švicarski model” u kojem će sve momčadi biti smještene zajedno u jednu grupu, ali će svaka od njih odigrati samo 10 utakmica, nakon čega će uslijediti klasična knockout faza.

Također će biti osigurana mjesta za one klubove koji se nisu uspjeli kvalificirati standardnim putem, a koji su u povijesti bili uspješni. Jasno je da su apsolutno sve te promjene napravljene isključivo zato da bi se Liga prvaka još više elitizirala i da bi se veliki klubovi zadržali zadovoljnima. Ali ni to im očigledno nije bilo dovoljno, jer kako je i sam Florentino Pérez rekao, klubovi ne mogu toliko dugo čekati na veće prihode.

---

image
AFP
---

U medijskom prostoru proteklih se dana mogao čuti jedan čest argument kojim se opravdavalo pokretanje Superlige, a koji se tiče samog sportskog aspekta. Radi se o tezi da su ovi klubovi postali toliko dominantni u svojim domaćim prvenstvima da su ona postala nezanimljiva, dok se i završnice Lige prvaka uglavnom sastoje od istih klubova.

To vrijedi za njemačku Bundesligu i francusku Ligue 1, čiji dominatori ironično nisu prihvatili inicijalni poziv za sudjelovanje u Superligi, kao i za španjolsku La Ligu u kojoj su se u posljednjih 17 godina na vrhu izmjenjivali samo Real i Barcelona, uz iznimku sezone 2013./14. kada je prvak iznenađujuće postao Atletico Madrid. To je vrijedilo i za Serie A u kojoj je Juventus osvojio posljednjih devet uzastopnih naslova prvaka, ali ove godine torinski klub taj uspjeh najvjerojatnije neće ponoviti.

Naravno, treba naglasiti i to da su u Španjolskoj posljednjih godina u vrhu iste momčadi, kao što je to u velikoj mjeri slučaj i u Njemačkoj, ali Serie A je već malo drugačija priča, kao i Ligue 1. Nije toliko jednostavna situacija ni u Premier ligi, kada se promatra kroz kontekst „velike šestorke”.

Istina je da Manchester City već godinama konstantno u vrhu, ali pozicije ostalih nisu toliko „fiksne” u posljednje vrijeme. Ove sezone se primjerice nakon nepotpunog 32. kola u Top 4 nalaze Manchester City, Manchester United, Leicester i Chelsea koji je bodovno izjednačen s West Hamom, dok je bivši član Superlige Arsenal trenutno na 9. mjestu s devet bodova zaostatka za najnižom pozicijom koja vodi u Ligu prvaka. A ne smijemo zaboraviti ni čudesno osvajanje naslova Leicestera u sezoni 2015./16.

Također, indikativno je da su u dvije večeri u kojima se cijeli nogomet naizgled raspadao, tadašnji „superligaši” Liverpool i Chelsea remizirali s „običnim ligašima” Leedsom i Brightonom.

---

image
AFP
---

Kada pogledamo situaciju u Ligi prvaka proteklih sezona, ona također nije baš „crno-bijela”. Prošle sezone su se u polufinalu našli RB Leipzig i Lyon koji je izbacio prvo Juventus, a onda i Guardiolin City. Godinu prije toga među četiri najbolje ekipe se našao Ajax, koji je umalo izbacio Tottenham i plasirao se u finale. Sezonu prije tamo je bila Roma koja je tijesno ispala od Liverpoola...

To su sve možda iznenađujući rezultati, ali su i dalje stvarni. Nogomet bi trebao pružiti barem teoretsku šansu svim ekipama da nešto osvoje i da postignu uspjeh koji se objektivno možda od njih ne očekuje, a naveli smo samo nekoliko situacija koje nisu hipotetske, već se radi o događajima kojima iz godine u godinu zaista svjedočimo.

Ali dobro, možete reći da su to iznimke i da je razlika u kvaliteti između najboljih ekipa u ligama „petice” i ostatka prevelika, zbog čega prvenstva gube draž, a onda i smisao. Ako zastupate takav stav i smatrate da je Superliga prihvatljiv koncept jer je alternativa sve veći pad kompetitivnosti, a onda i kvalitete domaćih liga, razmislite o sljedećem.

Svi klubovi koji su osnovali Superligu su u dugovima, i to su neki od njih u toliko ogromnim dugovima da se postavlja pitanje kako uopće uspijevaju i dalje funkcionirati. Ekspert za financije u nogometu sa Sveučilišta u Liverpoolu, Kieran Maguier, procijenio je dugove Tottenhama na čak dvije milijarde eura, a odmah iza londonskog kluba smjestio je Barcelonu s 1.2 milijarde eura duga i Real s nešto više od 900 milijuna. Procjene raznih eksperata se razlikuju, ali poanta je u tome da su dugovi dvanaestorice odmetnika jednostavno ogromni, kako god oni bili raspoređeni.

Logično je zaključiti da upravo u tim dugovima leži glavni razlog dominacije tih klubova na domaćoj i europskoj sceni. Odnosno, da su bivši i još uvijek aktualni „superligaši” manje trošili, i njihova bi dominacija bila manje izražena, koliko god to banalno zvučalo. Možemo argumentirati da najveći klubovi privlače najbolje nogometaše, ali svi znamo da je danas ipak najjači zov novca.

---

image
AFP
---

Druga stvar je činjenica da su „superligaši” željeli nastaviti igrati domaća prvenstva, a ako im se to ne bi uspjelo zabraniti, ta prednost koju do sada imaju, a koju mnogi navode kao opravdani razlog za osnivanje Superlige, sad bi bila još nemjerljivo veća. I bi li onda zaista to novo natjecanje „spasilo nogomet”?

Ne bi, jer to nije ni osnovna ideja Superlige. Pérez je rekao kako tržište jednostavno traži više kvalitetnih utakmica između najjačih ekipa na svijetu i kako novije generacije treba privući da prate nogomet kako bi se odmaknuli od „tableta i igrica”, jer valjda se ta Superliga ne bi prikazivala na nikakvim ekranima, niti bi bila dio nekakvih videoigara. Čelnik Reala zatim je bulaznio o skraćivanju trajanja nogometne utakmice, vjerojatno kako bi se moglo naći još više mjesta za reklame...

Stvar nije toliko jednostavna, UEFA nije dobrotvorna udruga i ogroman dio prihoda zadržava za sebe, ali činjenica je da se radi o regulatornom tijelu koje, kakvo god ono bilo, ipak predstavlja nekakvu prepreku na putu do apsolutne anarhije, što Superliga u nogometnom smislu jest. I iako nenamjerno, ona svejedno koliko-toliko štiti integritet sporta i omogućava barem teoretsku šansu malim momčadima da osvoje trofej, bez obzira na to što se svim silama trudi da ona bude što manja.

Ideja Superlige očigledno je bila na klimavim nogama, bez obzira na financiranje JP Morgana i detaljno razrađen ekonomski i pravni plan, jer ako su se u manje od 48 sati šestorica vlasnika povukli kao miševi i onda se još neki od njih odlučili ispričati navijačima, ne možemo govoriti o "revolucionarnom planu koji ne može propasti".

Superliga je i dalje vjerojatno neizbježna etapa u evoluciji nogometa. Ali ne nogometa kao sportske igre, već kao biznisa. I opasnost od novog ovakvog poteza nekolicine čelnika najmoćnijih klubova trajno će ostati nadvijena nad nogometom.

Navijači su ostvarili pobjedu, ali ona je gorko-slatkog okusa, jer ti klubovi koji su se povukli vjerojatno neće pretrpjeti nikakve posljedice te će i dalje držati u šaci UEFA-u i redovito od nje musti još veće privilegije, sve dok se ponovno ne odluče na ovakav potez. Stoga nogomet svejedno nikada više neće biti isti. Uvijek će biti ukaljan ovim događajem, kao što je do sada bio ukaljan raznoraznim stvarima, od kojih su mnoge bile u režiji UEFA-e i FIFA-e.

Ali barem još uvijek nije mrtav. A time se u današnjem svijetu izgubljenih moralnih vrijednosti i pogrešno postavljenih prioriteta, nažalost, moramo zadovoljiti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/ideja-o-superligi-nije-ugasena-i-nogomet-vise-nikada-nece-biti-isti-ali-navijaci-su-ga-uspjeli-odrzati-na-zivotu-i-s-tim-se-moramo-zadovoljiti-1092949 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1c15b12a5e928aec03e8ecd6af3b49112b31af97 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ideja+o+Superligi+nije+uga%C5%A1ena+i+nogomet+vi%C5%A1e+nikada+ne%C4%87e+biti+isti%2C+ali+navija%C4%8Di+su+ga+uspjeli+odr%C5%BEati+na+%C5%BEivotu+i+s+tim+se+moramo+zadovoljiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fideja-o-superligi-nije-ugasena-i-nogomet-vise-nikada-nece-biti-isti-ali-navijaci-su-ga-uspjeli-odrzati-na-zivotu-i-s-tim-se-moramo-zadovoljiti-1092949 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fideja-o-superligi-nije-ugasena-i-nogomet-vise-nikada-nece-biti-isti-ali-navijaci-su-ga-uspjeli-odrzati-na-zivotu-i-s-tim-se-moramo-zadovoljiti-1092949 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Ideja o Superligi nije ugašena i nogomet više nikada neće biti isti, ali navijači su ga uspjeli održati na životu i s tim se moramo zadovoljiti

21. travnja 2021. - 20:26

Ideja Superlige, revolucionarnog novog nogometnog natjecanja rezerviranog za one najmoćnije, raspuknula se u manje od 48 sati.

Iako je Andrea Agnelli, čelni čovjek Juventusa i jedan od glavnih mozgova cijele operacije, u intervjuu za La Repubblicu kojeg je dao netom prije nego što se kula od karata krenula urušavati rekao kako je „Superliga pakt potpisan krvlju 12 osnivača i taj projekt ima 100-postotnu šansu za uspjeh”, nije trebalo dugo čekati da se moćni biznismeni počnu povlačiti jedan po jedan nakon što su naišli na osudu UEFA-e, FIFA-e, navijača, medija, političara... Zapravo svih.

Nesportska ideja o zatvorenom sustavu natjecanja kojem je jedini cilj bio zgrtanje još većeg novca, odnosno grčevito hvatanje za slamku spasa koja bi većinu tih „divova” izvukla iz ogro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:26