StoryEditorOCM
Strani nogometaustralski hrvat

Kod Ćire nije dobio priliku: postao je kapetan i heroj svoje ‘druge domovine‘, a sad je trener u Tottenhamu

Piše Goran Čičin-Mašansker/SN
27. lipnja 2023. - 18:57

Bivši nogometaš Varteksa Mile Jedinak postao je pomoćni trener u premierligašu Tottenhamu. Menadžeru Angeu Postecoglouu uz nekadašnjeg australskog reprezentativnog kapetana pomagat će i Chris Davies te Rob Burch, dok će u stručnom stožeru od prošle sezone ostati Ryan Mason i Matt Wells, pišu Sportske novosti.

Jedinak se prije ovog angažmana bavio trenerskim poslovima u Aston Villi, za koju je uz Crystal Palace nastupao u Premier ligi. Pripreme nogometaša Tottenhama počinju 1. srpnja.

– Mile je stigao kao 19-godišnjak i morao se priviknuti na samostalan život. Pamtim ga kao igrača zavidne tehnike i kombinatorike, taktički vrlo dobro potkovanog, no bio je spor – izjavio je svojedobno bivši Varteksov trener Dražen Besek za Regionalni.com.

Dodao je kako se Jedinaka trebalo čekati s obzirom na to da je momčad radila rezultat i imala uigranu veznu liniju. Nakon Beseka je Varaždince preuzeo legendarni Miroslav Ćiro Blažević, no ni on Jedinaku nije dao šansu te se nakon godine i pol vratio u Sydney United.

Nogometni put ga je preko turskih klubova Genclerbirligija i Antalyaspora odveo do Engleske.

– Jedinak je okolnim putem napravio vrlo zavidnu karijeru. Pronašao je ligu, englesku Premier ligu, koja mu po njegovim karakteristikama najviše odgovara. Također riječ je o vrlo karakternom igraču, a u prilog tome ide što je u mnogim klubovima bio kapetan – kazao je Besek.

Jedinak je bio je kapetan Australije na svjetskim prvenstvima 2014. u Brazilu i 2018. u Rusiji, te je u šest utakmica postigao tri pogotka.

Za australsku reprezentaciju postigao je 20 pogodaka u 79 nastupa. Za Crystal Palace je upisao 179 nastupa i 10 pogodaka, a za Aston Villu je zabio dva gola u 80 utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:08