StoryEditorOCM
Strani nogometnogometna europa

Petica" Intera protiv Monze, De Bruyne donio preokret i pobjedu Cityju, Borussija slavila u Darmstadtu

Piše Hina
13. siječnja 2024. - 23:34

 Vodeća momčad talijanske Serie A, milanski Inter, s uvjerljivih je 5-1 slavio na gostovanju u Monzi u posljednjoj subotnjoj utakmici 20. kola.

Po dva pogotka za Inter postigli su Hakan Calhanoglu (12-11m, 60) i Lautaro Martinez (14, 84-11m, a za konačnih 5-1 strijelac je bio Marcus Thuram (88). Jedini pogodak za domaću momčad postigao je Matteo Pessina iz kaznenog udarca u 69. minuti.

Hrvatski napadač Mirko Marić ostao je na klupi za pričuve Monze.

Inter je došao do 51 boda i povećao svoju prednost pred drugoplasiranim Juventusom na pet bodova, ali uz utakmicu više. Monza je s 25 bodova na 11. mjestu.

U dvoboju momčadi sa začelja ljestvice Verona je kao domaćin svladala Empoli s 2-1 i tom pobjedom privremeno izašla iz zone ispadanja. Već u 3. minuti Milan Đurić je doveo Veronu u vodstvo. Cyril Ngonge je u 56. minuti donio domaćoj momčadi dva pogotka prednosti. Poljak Szymon Žurkowski je smanjio na 2-1 u 64. minuti, ali gosti do izjednačenja nisu došli, iako su od 87. minute imali igrača više kad je zbog drugog žutog kartona isključen Ondrej Duda.

Verona je sa 17 bodova privremeno skočila na 16. mjesto, a Empoli je s 13 bodova ostao na predzadnjoj, 19. poziciji.

Nogometaši Napolija prekinuli su niz od tri prvenstvene utakmice bez pobjede svladavši pred svojim navijačima posljednjeplasiranu Salernitanu s 2-1, golom u sučevom dodatku na kraju dvoboja.

Gosti iz obližnjeg Salerna poveli su u 29. minuti golom 36-godišnjeg bivšeg talijanskog reprezentativca Antonija Candreve, a postigao ga je na asistenciju Domagoja Bradarića. Napoli je izjednačio u sučevom dodatku na kraju prvog dijela, kad je Matteo Politano bio precizan izvođač kaznenog udarca. Sve do šeste minute sučevog dodatka na kraju utakmice Salernitana je imala bod u džepu, da bi nekadašnji igrač Splita, Lokomotive i Dinama, kosovski reprezentativac Amir Rrahmani, postigao pogodak vrijedan tri boda.

Bradarić je odigrao cijelu utakmicu za Salernitanu, a pred kraj dvoboja zaradio je i žuti karton.

Napoli je s 31 bodom privremeno skočio na šesto mjesto. Vodeći Inter ima 48 bodova, dva više od Juventusa. Salernitana je na začelju s 12 bodova.

Dvoboj Genoe i Torina završio je bez pogodaka. Bio je to sedmi remi za obje momčadi u ovoj sezoni. Milan Badelj je bio kapetan Genoe do 87. minute, kad je zamijenjen, a Ivan Jurić je u početnu postavu Torina uvrstio Nikolu Vlašića i držao ga u igri do 61. minute.

Torino je s 28 bodova ostao deseti, a Genoa je na 12. poziciji s 22 boda.

Nogometaši Betisa slavili su u 20. kolu Primere u Sevilli nad Granadom s 1-0.

Jedini gol za budućeg protivnika Dinama postigao je Isco u 76.minuti, Betis je sedmi s 31 bodom, a vodi Real s 48.

Ranije je u baskijskom derbiju Athletic Bilbao svladao kod kuće Real Sociedad s 2-1. Berenguer (30, 42) je bio dvostruki strijelac za domaće, a za Real Sociedad zabio je Oiarzabal (88). Bilbao je sadea treći s 41 bodom, a Sociedad šesti s 32.

Aktulani engleski i europski nogometni prvak Manchester City došao je do pobjede 3-2 na gostovanju kod Newcastle Uniteda, a kreator preokreta bio je povratnik u momčad Kevin De Bruyne.  

City je poveo u 26. minuti odličnim pogotkom Bernarda Silve, koji je petom skrenuo loptu u mrežu nakon ubačaja Kylea Walkera. Newcastle je iz dva kontranapada izvedena u razmaku od dvije minute već prije kraja prvog poluvremena preokrenuo rezultat.

U 35. minuti je Alexander Isak pobjegao gostujućoj obrani i s lijeve strane kaznenog prostora pogodio suprotnu malu mrežicu pokraj nemoćnog vratara Ortege koji je već u 8. minuti morao zamijeniti ozlijeđenog Brazilca Edersona.

Samo dvije minute poslije po lijevom boku je pobjegao Anthony Gordon i po Isakovom receptu pogodio isti kut za 2-1.

U 64. minuti Pep Guardiola je u igru ubacio Kevina De Bruynea koji se četiri i pol mjeseca oporavljao od ozljede zadnje lože. Kapetanu belgijske reprezentacije trebala su samo pet dodira s loptom da se upiše u strijelce. Njegov udarac s ruba kaznenog prostora u 74. minuti bio je neobranjiv za domaćeg vratara Dubravku.

Novi trenutak nogometne genijalnosti De Bruyne je imao u prvoj minuti sučevog dodatka, kad je "navođenom" loptom uposlio Oscara Bobba koji je utrčao na rub peterca, sjajno prihvatio loptu, lijevom nogom si ju prebacio na desnu da bi izbjegao istrčalog domaćeg vratara i gurnuo ju u nebranjenu mrežu za konačnih 3-2.

Hrvatski reprezentativci Joško Gvardiol i Mateo Kovačić odigrali su cijelu u utakmicu za pobjedničku momčad.

Manchester City se trećom uzastopnom prvenstvenom pobjedom probio na drugo mjesto s 43 boda, dva manje od vodećeg Liverpoola, a jednim više od trećeplasirane Aston Ville. Sve tri momčadi su odigrale 20 utakmica. Newcastle je s 29 bodova iz 21 nastupa na desetoj poziciji. 

Borussia Dortmund pobijedila je u subotu navečer u gostima "fenjeraša" Darmstadt 3-0 i vratila se na tri boda udaljenosti od četvrtog mjesta koje zauzima Leipzig, a Jadon Sancho je upisao asistenciju u svojoj povratničkoj utakmici za "žuto-crne".

Pobjeda izvojevana u Darmstadtu, predgrađu Frankfurta, u kombinaciji s porazom Leipziga,  omogućuje igračima Edina Terzića da se vrate u utrku za Ligu prvaka. Juliana Brandta idealno je poslužio Jamie Bynoe-Gittens za prvi gol u 24. minuti, Marco Reus je udvostručio vodstvo u 77. na dodavanje Sancha, a Youssoufa Moukoko postigao je treći gol za Dortmund u dodanom vremenu.

Dortmund nije pobijedio niti u jednoj bundesligaškoj utakmici od 25. studenog, otkad je imao četiri utakmice bez pobjede, ubilježivši tri remija i poraz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:50