stdClass Object ( [id] => 1297694 [title] => Prije pola godine na susretu Hrvatske nije bilo nikog, a Saudijci nakon Ronalda i Benzeme sad žele ‘kupiti‘ i Mundijal [alias] => prije-pola-godine-na-susretu-hrvatske-nije-bilo-nikog-a-saudijci-nakon-ronalda-i-benzeme-sad-zele-kupiti-i-mundijal [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za predstavljanje Karima Benzeme (35) prodano je nevjerojatnih 60 tisuća ulaznica. Planule su u samo nekoliko sati nakon što je njegov dolazak iz Real Madrida potvrđen, a saudijski prvak Al-Ittihad je od tog događaja na svom stadionu King Abdullah Sports City u Jeddahu kojeg još zovu i ‘Dragulj‘ napravio pravi spektakl. Kako i neće, pa ne dolazi aktualna Zlatna lopta svaki dan u Saudijsku Arabiju. Dragulj je stigao u ‘Dragulj‘.

Prema jednim izvorima zarađivat će Benzema 200 milijuna eura po sezoni. Po drugima zarađivat će navodno 100 milijuna eura po sezoni, plus još bonus od 20 milijuna koje će zaraditi kao ambasador kandidature Saudijske Arabije za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine. Za usporedbu, Francuz je u Real Madridu zarađivao cca 28 milijuna eura od čega bi mu poslije poreza ostala polovina. Dok je u Saudijskoj Arabiji ovaj novac koji će zaraditi još i oslobođen poreznih davanja. S jedne strane bi zaradio godišnje neto 14 milijuna eura, s druge će zaraditi barem 120 ili čak 200, neto 10 ili 14 puta puta više. Uz to je potpisao ugovor na dvije plus jednu sezonu. Dakle, u konačnici bi mogao zaraditi oko 600 milijuna eura. Možda ta odluka ipak i nije bila baš preteška i neočekivana.

---

image

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP
---

Mnogi su se čudili kada je tamo prije pola godine otišao veliki Cristiano Ronaldo, u Al-Nassr. Portugalac je prvi od nogometnih superzvijezda probio led, za 200 milijuna eura po sezoni. Sljedeći kojeg sada zovu petrodolari je N‘golo Kante koji bi mogao zarađivati 100 milijuna po sezoni. Trebao je u Saudijsku Arabiju i vjerojatno najbolji nogometaš svih vremena Lionel Messi. Al Hilal mu je nudio čak 400 milijuna eura po sezoni, a navodna je posljednja ponuda iznosila čak 1,2 milijarde dolara za dvije sezone. No, odlučio se otići u klub Davida Beckhama, u Inter Miami. Argentinac je kako je objasnio odlučio najviše misliti na obitelj, igrati u MLS-u pod manjim pritiskom... Za usporedbu, prethodno je najviše u Europi zarađivao baš Messi u Barceloni, u vrijeme dok je Bog hodao po (katalonskoj) zemlji, a klub s Camp Noua se nije previše zamarao financijskom bilancom. Tada je Messi imao 75 milijuna eura godišnje. Za Saudijske cifre to je – prava sitnica. Osim N‘Kantea sljedeće meta im je navodno i Angel Di Maria (no blizak je prijatelja Messija pa bi mogao i u Inter Miami), bio je i naš Luka Modrić...

---

image

Cristiano Ronaldo u dresu Al-Nassra

AFP
---

Međutim, ono što nam još više upada u oko je drugi detalj. Prije tek nešto više od pola godine, jedinu pravu pripremnu utakmicu za Svjetsko prvenstvo Hrvatska je igrala u Rijadu s domaćinom Saudijskom Arabijom, čemu je svjedočio i potpisnik ovih redaka. A makar je domaćin ugostio aktualnog viceprvaka svijeta i pokazalo se brončane s Mundijala u Kataru, s Modrićem, Kovačićem..., taj je susret bio sasvim sušta suprotnost ovoj ludnici kakva je vladala zbog dolaska Benzeme, Ronalda, koja inače sada vlada kada su tamošnji klubovi u pitanju.

Saudijska Arabija i Hrvatska igrale su u Rijadu, ali stadion Prince Faisal bin Fahd bio je sablasno prazan. Tek par tisuća gledatelja bilo je na stadionu, a osim nekolicine hrvatskih navijača jedini koji su se čuli bila je grupica ‘navijača‘ domaće reprezentacije, smještena točno ispod naših novinarskih mjesta. Međutim, bilo je vidljivo iz aviona kako nije bila u pitanju nekakva normalno organizirana kamoli klasična skupina navijača, već ljudi plaćeni da to popodne navijaju, skandiraju, jednoobrazno odjeveni u iste dresove. Valjda je to orkestrirano da sve to skupa ne ispadne potpuna blamaža. Izvještavajući sa susreta ubacili smo i ovu rečenicu.

---

image

Andrej Kramarić i Luka Modrić na utakmici u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

-Veća lakrdija nego u vrijeme Mamićevih navijača na susretima Dinama.

Poslije je takvih ‘sendvič navijača‘ kako smo ih prozvali bilo i u Kataru, među radnicima imigrantima koje su oblačili u dresove Hrvatske, Argentine... No, znali smo i već tada u Saudijskoj Arabiji što se otprilike sprema i što očekivati. Tih nekoliko dana provedenih u Saudijskoj Arabiji upoznali smo kako diše tamošnji nogomet, ‘navijači‘, kroz razgovor s običnim ljudima, pa prethodno i našim Goranom Vučevićem koji radi baš u Ronaldovom Al-Nassru koji nam je pričao o ulaganjima, insfrastrukturi... Među malobrojnim navijačima oko stadiona u Rijadu naletjeli smo i na jednog Engleza, Ramon Mohameda u dresu Sheffield Uniteda. Dotični koji već pet godina živi u Saudijskoj Arabiji i veliki je nogometni fan nam je objasnio zašto Saudijaca nije bilo na utakmici.

- Saudijce gotovo uopće ne zanima njihova reprezentacija. Ne poštuju je. Oni navijaju za velike klubove, za Real Madrid recimo. Da igra Real došli bi na stadion. Za njihovu reprezentaciju ih baš nije briga.

---

image

Saudijski ‘navijači‘ na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

Donekle se to promijenilo nakon što je Saudijska Arabija šokirala kasnijeg svjetskog prvaka Argentinu na svom prvom susretu na Mundijalu. Grupa saudijskih navijača marširala je pjevajući tog dana centrom Rijada, a nižepotpisani zajedno s njima. Ali bez obzira što su osim naravno domaćina bili zemljopisno najbliži Kataru, nisu baš Saudijci pohrlili u susjednu državu. Ni nakon te senzacije, pokazalo se jedinih osvojenih bodova Saudijske Arabije na turniru.

Da rezimiramo zašto su peterostruki osvajač Zlatne lopte Ronaldo, aktualna Zlatna lopta Benzema završili u Saudijskoj Arabiji, što je tek početak, a skoro je čak i prethodna Zlatna lopta, sedmerostruki pobjednik Messi. Saudijska Arabija ne bira sredstva, da u konačnici dobije SP, po mogućnosti 2030. godine. A novca ima koliko i nafte i plina, dakle obilje. Zašto je Messi u američkom MLS-u? Svaka čast, Inter Miamiju, Beckhamu i Messijevo odluci da stane na balun, ali treba netko promovirati i SP 2026. godine kojem su domaćin SAD, Kanada i Meksiko.

- U Saudijskoj Arabiji mi je jako lijepo. Ako ovdje nastave ovako ulagati, ovo će kroz pet godina biti jedna od pet najjačih liga svijeta – rekao je na kraju sezone Ronaldo. Zvuči apstraktno, ali uz toliki novac ne i nemoguće.

---

image

Publika na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

Saudijci žele domaćinstvo već SP-a 2030. godine, a cifre koje bacaju pred najbolje nogometaše svijeta samo da dođu igrati u njihovu ligu i budu im ambasadori te kandidature najbolje pokazuju koliko novca imaju i koliko to žele. Uostalom, zašto je PSG kaznio Messija? Zato što je bez dopuštenja kluba dva dana proveo u Saudijskoj Arabiji. Kasnije je uz ispriku poručio.

- To je bilo ranije planirano putovanje koje nisam mogao otkazati.

Međutim, treba imati i širu sliku. Saudijska Arabija infrastrukturalno, pa ni na bilo koji drugi način još nije na razini Katara, ali razvija se nevjerojatnom brzinom i samo je pitanje vremena kada će taj nivo dostići. Cijeli Rijad je jedno veliko gradilište. Saudijska Arabija je drugi najveći svjetski proizvođač nafte, najveći njen izvoznik. Ima druge najveće zalihe nafte i četvrte najveće zalihe plina na svijetu. Dakle, novac nije nikakav problem i samo je pitanje vremena kada će preskočiti i po izgledu svega izgrađenog spektakularni Katar.

---

image

Rijad

Tom Dubravec/Cropix
---

Problem bi mogla biti pravila FIFA-e. Ona kažu pošto je SP 2022. godine bilo u Kataru, a ono četiri godine kasnije će biti u SAD-u, Kanadi i Meksiku, domaćinstvo SP-a 2030. godine ne može pripasti Azijskoj konfederaciji ili Sjevernoj Americi (CONCACAF-u). No, i tom su problemu doskočili. Koliko je poznato Saudijci planiraju zajedničku kandidaturu s Grčkom, a prethodno se u toj računici spominjao i Egipat. Tako bi ubacujući i jednadžbu i članicu UEFA-u Grčku izbjegli propise. A novac za stadione i u Grčkoj (Egiptu) bi dali Saudijci!

Već za domaćinstvo Azijskog kupa 2027. godine obnovit će Saudijci svoje stadione, povećati im kapacitete. Recimo stadion Kralja Fahda u Rijadu imat će kapacitet od 92 tisuće gledatelja. Baš ćemo vidjeti kakva će konačna pravila igre ovih dana postaviti FIFA. Izbor domaćina SP-a 2030. planiran je negdje u jesen iduće godine na Kongresu FIFA-e. Za jakog kandidata za domaćinstvo slovi pak kandidatura Urugvaja, Argentine, Čilea i Paragvaja pošto će to biti poseban Mundijal, održavat će se točno 100 godina nakon prvog u Urugvaju. A SP žele i Španjolska, Portugal, ratom pogođena Ukrajina i Maroko koji su također planirali zajedničku interkontinentalnu kandidaturu.

---

image

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP
---

---

image

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP
---

---

image

Marijan Kustić i Stipe Pletikosa na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

Prazne tribine na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

‘Navijači‘ na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ima se, može se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ima se, može se 2 0 8355 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-09 07:53:47 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-12 07:04:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-12 07:04:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 112 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prije pola godine na susretu Hrvatske nije bilo nikog, a sad Saudijci nakon Ronalda, Benzeme žele 'kupiti' i Mundijal [metakey] => Saudijska Arabija, Karim Benzema, svjetsko prvenstvo 2030. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/09\/23802713.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/23802912.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/23802626.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/23802159.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/23802156.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/23802143.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/23802131.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25060492.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25060479.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25060671.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/24985003.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/23802040.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","AFP","AFP","AFP","AFP","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tribine na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu<\/p>","

Andrej Kramari\u0107 i Luka Modri\u0107 na utakmici u Rijadu<\/p>","

Saudijski \u2018navija\u010di\u2018 na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu<\/p>","

Publika na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu<\/p>","

Marijan Kusti\u0107 i Stipe Pletikosa na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu<\/p>","

Prazne tribine na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu<\/p>","

\u2018Navija\u010di\u2018 na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu<\/p>","

Predstavljanje Karima Benzeme<\/p>","

Predstavljanje Karima Benzeme<\/p>","

Predstavljanje Karima Benzeme<\/p>","

Cristiano Ronaldo u dresu Al-Nassra<\/p>","

Rijad<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_23802713_1920.jpg":"1920x1080","k_23802713_1280.jpg":"1280x1280","k_23802713_1024.jpg":"1024x1024","k_23802713_640.jpg":"640x640","k_23802713_480.jpg":"480x480","k_23802713_340.jpg":"340x340","k_23802713_220.jpg":"220x220","o_23802713_1280.jpg":"1280x854","o_23802713_1024.jpg":"1024x683","o_23802713_640.jpg":"640x427","o_23802713_480.jpg":"480x320","o_23802713_340.jpg":"340x227","o_23802713_220.jpg":"220x146","h_23802713_1280.jpg":"1280x854","h_23802713_1024.jpg":"1024x683","h_23802713_640.jpg":"640x427","h_23802713_480.jpg":"480x320","h_23802713_340.jpg":"340x227","h_23802713_220.jpg":"220x147","pp_23802713_1280.jpg":"1280x1628","pp_23802713_1024.jpg":"1024x1303","pp_23802713_640.jpg":"640x814","pp_23802713_480.jpg":"480x611","pp_23802713_340.jpg":"340x432","pp_23802713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23802912_1920.jpg":"1920x1080","k_23802912_1280.jpg":"1280x1280","k_23802912_1024.jpg":"1024x1024","k_23802912_640.jpg":"640x640","k_23802912_480.jpg":"480x480","k_23802912_340.jpg":"340x340","k_23802912_220.jpg":"220x220","o_23802912_1280.jpg":"1280x852","o_23802912_1024.jpg":"1024x682","o_23802912_640.jpg":"640x426","o_23802912_480.jpg":"480x319","o_23802912_340.jpg":"340x226","o_23802912_220.jpg":"220x146","h_23802912_1280.jpg":"1280x854","h_23802912_1024.jpg":"1024x683","h_23802912_640.jpg":"640x427","h_23802912_480.jpg":"480x320","h_23802912_340.jpg":"340x227","h_23802912_220.jpg":"220x147","pp_23802912_1280.jpg":"1280x1628","pp_23802912_1024.jpg":"1024x1303","pp_23802912_640.jpg":"640x814","pp_23802912_480.jpg":"480x611","pp_23802912_340.jpg":"340x432","pp_23802912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_23802626_1920.jpg":"1920x1080","k_23802626_1280.jpg":"1280x1280","k_23802626_1024.jpg":"1024x1024","k_23802626_640.jpg":"640x640","k_23802626_480.jpg":"480x480","k_23802626_340.jpg":"340x340","k_23802626_220.jpg":"220x220","o_23802626_1280.jpg":"1280x850","o_23802626_1024.jpg":"1024x680","o_23802626_640.jpg":"640x425","o_23802626_480.jpg":"480x318","o_23802626_340.jpg":"340x225","o_23802626_220.jpg":"220x146","h_23802626_1280.jpg":"1280x854","h_23802626_1024.jpg":"1024x683","h_23802626_640.jpg":"640x427","h_23802626_480.jpg":"480x320","h_23802626_340.jpg":"340x227","h_23802626_220.jpg":"220x147","pp_23802626_1280.jpg":"1280x1628","pp_23802626_1024.jpg":"1024x1303","pp_23802626_640.jpg":"640x814","pp_23802626_480.jpg":"480x611","pp_23802626_340.jpg":"340x432","pp_23802626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23802159_1920.jpg":"1920x1080","k_23802159_1280.jpg":"1280x1280","k_23802159_1024.jpg":"1024x1024","k_23802159_640.jpg":"640x640","k_23802159_480.jpg":"480x480","k_23802159_340.jpg":"340x340","k_23802159_220.jpg":"220x220","o_23802159_1280.jpg":"1280x854","o_23802159_1024.jpg":"1024x683","o_23802159_640.jpg":"640x427","o_23802159_480.jpg":"480x320","o_23802159_340.jpg":"340x226","o_23802159_220.jpg":"220x146","h_23802159_1280.jpg":"1280x854","h_23802159_1024.jpg":"1024x683","h_23802159_640.jpg":"640x427","h_23802159_480.jpg":"480x320","h_23802159_340.jpg":"340x227","h_23802159_220.jpg":"220x147","pp_23802159_1280.jpg":"1280x1628","pp_23802159_1024.jpg":"1024x1303","pp_23802159_640.jpg":"640x814","pp_23802159_480.jpg":"480x611","pp_23802159_340.jpg":"340x432","pp_23802159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23802156_1920.jpg":"1920x1080","k_23802156_1280.jpg":"1280x1280","k_23802156_1024.jpg":"1024x1024","k_23802156_640.jpg":"640x640","k_23802156_480.jpg":"480x480","k_23802156_340.jpg":"340x340","k_23802156_220.jpg":"220x220","o_23802156_1280.jpg":"1280x853","o_23802156_1024.jpg":"1024x682","o_23802156_640.jpg":"640x426","o_23802156_480.jpg":"480x320","o_23802156_340.jpg":"340x226","o_23802156_220.jpg":"220x146","h_23802156_1280.jpg":"1280x854","h_23802156_1024.jpg":"1024x683","h_23802156_640.jpg":"640x427","h_23802156_480.jpg":"480x320","h_23802156_340.jpg":"340x227","h_23802156_220.jpg":"220x147","pp_23802156_1280.jpg":"1280x1628","pp_23802156_1024.jpg":"1024x1303","pp_23802156_640.jpg":"640x814","pp_23802156_480.jpg":"480x611","pp_23802156_340.jpg":"340x432","pp_23802156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23802143_1920.jpg":"1920x1080","k_23802143_1280.jpg":"1280x1280","k_23802143_1024.jpg":"1024x1024","k_23802143_640.jpg":"640x640","k_23802143_480.jpg":"480x480","k_23802143_340.jpg":"340x340","k_23802143_220.jpg":"220x220","o_23802143_1280.jpg":"1280x854","o_23802143_1024.jpg":"1024x683","o_23802143_640.jpg":"640x427","o_23802143_480.jpg":"480x320","o_23802143_340.jpg":"340x226","o_23802143_220.jpg":"220x146","h_23802143_1280.jpg":"1280x854","h_23802143_1024.jpg":"1024x683","h_23802143_640.jpg":"640x427","h_23802143_480.jpg":"480x320","h_23802143_340.jpg":"340x227","h_23802143_220.jpg":"220x147","pp_23802143_1280.jpg":"1280x1628","pp_23802143_1024.jpg":"1024x1303","pp_23802143_640.jpg":"640x814","pp_23802143_480.jpg":"480x611","pp_23802143_340.jpg":"340x432","pp_23802143_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_23802131_1920.jpg":"1920x1080","k_23802131_1280.jpg":"1280x1280","k_23802131_1024.jpg":"1024x1024","k_23802131_640.jpg":"640x640","k_23802131_480.jpg":"480x480","k_23802131_340.jpg":"340x340","k_23802131_220.jpg":"220x220","o_23802131_1280.jpg":"1280x855","o_23802131_1024.jpg":"1024x684","o_23802131_640.jpg":"640x427","o_23802131_480.jpg":"480x320","o_23802131_340.jpg":"340x227","o_23802131_220.jpg":"220x147","h_23802131_1280.jpg":"1280x854","h_23802131_1024.jpg":"1024x683","h_23802131_640.jpg":"640x427","h_23802131_480.jpg":"480x320","h_23802131_340.jpg":"340x227","h_23802131_220.jpg":"220x147","pp_23802131_1280.jpg":"1280x1628","pp_23802131_1024.jpg":"1024x1303","pp_23802131_640.jpg":"640x814","pp_23802131_480.jpg":"480x611","pp_23802131_340.jpg":"340x432","pp_23802131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1915x1277","hd_25060492_1920.jpg":"1920x1080","k_25060492_1280.jpg":"1280x1280","k_25060492_1024.jpg":"1024x1024","k_25060492_640.jpg":"640x640","k_25060492_480.jpg":"480x480","k_25060492_340.jpg":"340x340","k_25060492_220.jpg":"220x220","o_25060492_1280.jpg":"1280x853","o_25060492_1024.jpg":"1024x682","o_25060492_640.jpg":"640x426","o_25060492_480.jpg":"480x320","o_25060492_340.jpg":"340x226","o_25060492_220.jpg":"220x146","h_25060492_1280.jpg":"1280x854","h_25060492_1024.jpg":"1024x683","h_25060492_640.jpg":"640x427","h_25060492_480.jpg":"480x320","h_25060492_340.jpg":"340x227","h_25060492_220.jpg":"220x147","pp_25060492_1280.jpg":"1280x1628","pp_25060492_1024.jpg":"1024x1303","pp_25060492_640.jpg":"640x814","pp_25060492_480.jpg":"480x611","pp_25060492_340.jpg":"340x432","pp_25060492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1599x1066","hd_25060479_1920.jpg":"1920x1080","k_25060479_1280.jpg":"1280x1280","k_25060479_1024.jpg":"1024x1024","k_25060479_640.jpg":"640x640","k_25060479_480.jpg":"480x480","k_25060479_340.jpg":"340x340","k_25060479_220.jpg":"220x220","o_25060479_1280.jpg":"1280x853","o_25060479_1024.jpg":"1024x682","o_25060479_640.jpg":"640x426","o_25060479_480.jpg":"480x320","o_25060479_340.jpg":"340x226","o_25060479_220.jpg":"220x146","h_25060479_1280.jpg":"1280x854","h_25060479_1024.jpg":"1024x683","h_25060479_640.jpg":"640x427","h_25060479_480.jpg":"480x320","h_25060479_340.jpg":"340x227","h_25060479_220.jpg":"220x147","pp_25060479_1280.jpg":"1280x1628","pp_25060479_1024.jpg":"1024x1303","pp_25060479_640.jpg":"640x814","pp_25060479_480.jpg":"480x611","pp_25060479_340.jpg":"340x432","pp_25060479_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25060671_1920.jpg":"1920x1080","k_25060671_1280.jpg":"1280x1280","k_25060671_1024.jpg":"1024x1024","k_25060671_640.jpg":"640x640","k_25060671_480.jpg":"480x480","k_25060671_340.jpg":"340x340","k_25060671_220.jpg":"220x220","o_25060671_1280.jpg":"1280x853","o_25060671_1024.jpg":"1024x682","o_25060671_640.jpg":"640x426","o_25060671_480.jpg":"480x320","o_25060671_340.jpg":"340x226","o_25060671_220.jpg":"220x146","h_25060671_1280.jpg":"1280x854","h_25060671_1024.jpg":"1024x683","h_25060671_640.jpg":"640x427","h_25060671_480.jpg":"480x320","h_25060671_340.jpg":"340x227","h_25060671_220.jpg":"220x147","pp_25060671_1280.jpg":"1280x1628","pp_25060671_1024.jpg":"1024x1303","pp_25060671_640.jpg":"640x814","pp_25060671_480.jpg":"480x611","pp_25060671_340.jpg":"340x432","pp_25060671_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1661x1107","hd_24985003_1920.jpg":"1920x1080","k_24985003_1280.jpg":"1280x1280","k_24985003_1024.jpg":"1024x1024","k_24985003_640.jpg":"640x640","k_24985003_480.jpg":"480x480","k_24985003_340.jpg":"340x340","k_24985003_220.jpg":"220x220","o_24985003_1280.jpg":"1280x853","o_24985003_1024.jpg":"1024x682","o_24985003_640.jpg":"640x426","o_24985003_480.jpg":"480x319","o_24985003_340.jpg":"340x226","o_24985003_220.jpg":"220x146","h_24985003_1280.jpg":"1280x854","h_24985003_1024.jpg":"1024x683","h_24985003_640.jpg":"640x427","h_24985003_480.jpg":"480x320","h_24985003_340.jpg":"340x227","h_24985003_220.jpg":"220x147","pp_24985003_1280.jpg":"1280x1628","pp_24985003_1024.jpg":"1024x1303","pp_24985003_640.jpg":"640x814","pp_24985003_480.jpg":"480x611","pp_24985003_340.jpg":"340x432","pp_24985003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1220","hd_23802040_1920.jpg":"1920x1080","k_23802040_1280.jpg":"1280x1280","k_23802040_1024.jpg":"1024x1024","k_23802040_640.jpg":"640x640","k_23802040_480.jpg":"480x480","k_23802040_340.jpg":"340x340","k_23802040_220.jpg":"220x220","o_23802040_1280.jpg":"1280x813","o_23802040_1024.jpg":"1024x650","o_23802040_640.jpg":"640x406","o_23802040_480.jpg":"480x305","o_23802040_340.jpg":"340x216","o_23802040_220.jpg":"220x139","h_23802040_1280.jpg":"1280x854","h_23802040_1024.jpg":"1024x683","h_23802040_640.jpg":"640x427","h_23802040_480.jpg":"480x320","h_23802040_340.jpg":"340x227","h_23802040_220.jpg":"220x147","pp_23802040_1280.jpg":"1280x1628","pp_23802040_1024.jpg":"1024x1303","pp_23802040_640.jpg":"640x814","pp_23802040_480.jpg":"480x611","pp_23802040_340.jpg":"340x432","pp_23802040_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4029107 Threads: 2 Questions: 119201660 Slow queries: 52582 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3643660 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/prije-pola-godine-na-susretu-hrvatske-nije-bilo-nikog-a-saudijci-nakon-ronalda-i-benzeme-sad-zele-kupiti-i-mundijal-1297694 [printLink] => /sport/strani-nogomet/prije-pola-godine-na-susretu-hrvatske-nije-bilo-nikog-a-saudijci-nakon-ronalda-i-benzeme-sad-zele-kupiti-i-mundijal-1297694?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251873 [name] => Saudijska Arabija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saudijska-arabija [link] => /tag/saudijska-arabija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 342902 [name] => Karim Benzema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karim-benzema [link] => /tag/karim-benzema ) [2] => stdClass Object ( [id] => 686540 [name] => svjetsko prvenstvo 2030. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-03 10:21:13 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetsko-prvenstvo-2030 [link] => /tag/svjetsko-prvenstvo-2030 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ima se, može se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prije pola godine na susretu Hrvatske nije bilo nikog, a Saudijci nakon Ronalda i Benzeme sad žele ‘kupiti‘ i Mundijal [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/23802713.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Tribine na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/23802713.jpg [title] =>

Tribine na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/23802912.jpg [title] =>

Andrej Kramarić i Luka Modrić na utakmici u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/23802626.jpg [title] =>

Saudijski ‘navijači‘ na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/23802159.jpg [title] =>

Publika na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/23802156.jpg [title] =>

Marijan Kustić i Stipe Pletikosa na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/23802143.jpg [title] =>

Prazne tribine na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/23802131.jpg [title] =>

‘Navijači‘ na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25060492.jpg [title] =>

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25060479.jpg [title] =>

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25060671.jpg [title] =>

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/24985003.jpg [title] =>

Cristiano Ronaldo u dresu Al-Nassra

AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/23802040.jpg [title] =>

Rijad

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za predstavljanje Karima Benzeme (35) prodano je nevjerojatnih 60 tisuća ulaznica. Planule su u samo nekoliko sati nakon što je njegov dolazak iz Real Madrida potvrđen, a saudijski prvak Al-Ittihad je od tog događaja na svom stadionu King Abdullah Sports City u Jeddahu kojeg još zovu i ‘Dragulj‘ napravio pravi spektakl. Kako i neće, pa ne dolazi aktualna Zlatna lopta svaki dan u Saudijsku Arabiju. Dragulj je stigao u ‘Dragulj‘.

Prema jednim izvorima zarađivat će Benzema 200 milijuna eura po sezoni. Po drugima zarađivat će navodno 100 milijuna eura po sezoni, plus još bonus od 20 milijuna koje će zaraditi kao ambasador kandidature Saudijske Arabije za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine. Za usporedbu, Francuz je u Real Madridu zarađivao cca 28 milijuna eura od čega bi mu poslije poreza ostala polovina. Dok je u Saudijskoj Arabiji ovaj novac koji će zaraditi još i oslobođen poreznih davanja. S jedne strane bi zaradio godišnje neto 14 milijuna eura, s druge će zaraditi barem 120 ili čak 200, neto 10 ili 14 puta puta više. Uz to je potpisao ugovor na dvije plus jednu sezonu. Dakle, u konačnici bi mogao zaraditi oko 600 milijuna eura. Možda ta odluka ipak i nije bila baš preteška i neočekivana.

---

image

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP
---

Mnogi su se čudili kada je tamo prije pola godine otišao veliki Cristiano Ronaldo, u Al-Nassr. Portugalac je prvi od nogometnih superzvijezda probio led, za 200 milijuna eura po sezoni. Sljedeći kojeg sada zovu petrodolari je N‘golo Kante koji bi mogao zarađivati 100 milijuna po sezoni. Trebao je u Saudijsku Arabiju i vjerojatno najbolji nogometaš svih vremena Lionel Messi. Al Hilal mu je nudio čak 400 milijuna eura po sezoni, a navodna je posljednja ponuda iznosila čak 1,2 milijarde dolara za dvije sezone. No, odlučio se otići u klub Davida Beckhama, u Inter Miami. Argentinac je kako je objasnio odlučio najviše misliti na obitelj, igrati u MLS-u pod manjim pritiskom... Za usporedbu, prethodno je najviše u Europi zarađivao baš Messi u Barceloni, u vrijeme dok je Bog hodao po (katalonskoj) zemlji, a klub s Camp Noua se nije previše zamarao financijskom bilancom. Tada je Messi imao 75 milijuna eura godišnje. Za Saudijske cifre to je – prava sitnica. Osim N‘Kantea sljedeće meta im je navodno i Angel Di Maria (no blizak je prijatelja Messija pa bi mogao i u Inter Miami), bio je i naš Luka Modrić...

---

image

Cristiano Ronaldo u dresu Al-Nassra

AFP
---

Međutim, ono što nam još više upada u oko je drugi detalj. Prije tek nešto više od pola godine, jedinu pravu pripremnu utakmicu za Svjetsko prvenstvo Hrvatska je igrala u Rijadu s domaćinom Saudijskom Arabijom, čemu je svjedočio i potpisnik ovih redaka. A makar je domaćin ugostio aktualnog viceprvaka svijeta i pokazalo se brončane s Mundijala u Kataru, s Modrićem, Kovačićem..., taj je susret bio sasvim sušta suprotnost ovoj ludnici kakva je vladala zbog dolaska Benzeme, Ronalda, koja inače sada vlada kada su tamošnji klubovi u pitanju.

Saudijska Arabija i Hrvatska igrale su u Rijadu, ali stadion Prince Faisal bin Fahd bio je sablasno prazan. Tek par tisuća gledatelja bilo je na stadionu, a osim nekolicine hrvatskih navijača jedini koji su se čuli bila je grupica ‘navijača‘ domaće reprezentacije, smještena točno ispod naših novinarskih mjesta. Međutim, bilo je vidljivo iz aviona kako nije bila u pitanju nekakva normalno organizirana kamoli klasična skupina navijača, već ljudi plaćeni da to popodne navijaju, skandiraju, jednoobrazno odjeveni u iste dresove. Valjda je to orkestrirano da sve to skupa ne ispadne potpuna blamaža. Izvještavajući sa susreta ubacili smo i ovu rečenicu.

---

image

Andrej Kramarić i Luka Modrić na utakmici u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

-Veća lakrdija nego u vrijeme Mamićevih navijača na susretima Dinama.

Poslije je takvih ‘sendvič navijača‘ kako smo ih prozvali bilo i u Kataru, među radnicima imigrantima koje su oblačili u dresove Hrvatske, Argentine... No, znali smo i već tada u Saudijskoj Arabiji što se otprilike sprema i što očekivati. Tih nekoliko dana provedenih u Saudijskoj Arabiji upoznali smo kako diše tamošnji nogomet, ‘navijači‘, kroz razgovor s običnim ljudima, pa prethodno i našim Goranom Vučevićem koji radi baš u Ronaldovom Al-Nassru koji nam je pričao o ulaganjima, insfrastrukturi... Među malobrojnim navijačima oko stadiona u Rijadu naletjeli smo i na jednog Engleza, Ramon Mohameda u dresu Sheffield Uniteda. Dotični koji već pet godina živi u Saudijskoj Arabiji i veliki je nogometni fan nam je objasnio zašto Saudijaca nije bilo na utakmici.

- Saudijce gotovo uopće ne zanima njihova reprezentacija. Ne poštuju je. Oni navijaju za velike klubove, za Real Madrid recimo. Da igra Real došli bi na stadion. Za njihovu reprezentaciju ih baš nije briga.

---

image

Saudijski ‘navijači‘ na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

Donekle se to promijenilo nakon što je Saudijska Arabija šokirala kasnijeg svjetskog prvaka Argentinu na svom prvom susretu na Mundijalu. Grupa saudijskih navijača marširala je pjevajući tog dana centrom Rijada, a nižepotpisani zajedno s njima. Ali bez obzira što su osim naravno domaćina bili zemljopisno najbliži Kataru, nisu baš Saudijci pohrlili u susjednu državu. Ni nakon te senzacije, pokazalo se jedinih osvojenih bodova Saudijske Arabije na turniru.

Da rezimiramo zašto su peterostruki osvajač Zlatne lopte Ronaldo, aktualna Zlatna lopta Benzema završili u Saudijskoj Arabiji, što je tek početak, a skoro je čak i prethodna Zlatna lopta, sedmerostruki pobjednik Messi. Saudijska Arabija ne bira sredstva, da u konačnici dobije SP, po mogućnosti 2030. godine. A novca ima koliko i nafte i plina, dakle obilje. Zašto je Messi u američkom MLS-u? Svaka čast, Inter Miamiju, Beckhamu i Messijevo odluci da stane na balun, ali treba netko promovirati i SP 2026. godine kojem su domaćin SAD, Kanada i Meksiko.

- U Saudijskoj Arabiji mi je jako lijepo. Ako ovdje nastave ovako ulagati, ovo će kroz pet godina biti jedna od pet najjačih liga svijeta – rekao je na kraju sezone Ronaldo. Zvuči apstraktno, ali uz toliki novac ne i nemoguće.

---

image

Publika na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

Saudijci žele domaćinstvo već SP-a 2030. godine, a cifre koje bacaju pred najbolje nogometaše svijeta samo da dođu igrati u njihovu ligu i budu im ambasadori te kandidature najbolje pokazuju koliko novca imaju i koliko to žele. Uostalom, zašto je PSG kaznio Messija? Zato što je bez dopuštenja kluba dva dana proveo u Saudijskoj Arabiji. Kasnije je uz ispriku poručio.

- To je bilo ranije planirano putovanje koje nisam mogao otkazati.

Međutim, treba imati i širu sliku. Saudijska Arabija infrastrukturalno, pa ni na bilo koji drugi način još nije na razini Katara, ali razvija se nevjerojatnom brzinom i samo je pitanje vremena kada će taj nivo dostići. Cijeli Rijad je jedno veliko gradilište. Saudijska Arabija je drugi najveći svjetski proizvođač nafte, najveći njen izvoznik. Ima druge najveće zalihe nafte i četvrte najveće zalihe plina na svijetu. Dakle, novac nije nikakav problem i samo je pitanje vremena kada će preskočiti i po izgledu svega izgrađenog spektakularni Katar.

---

image

Rijad

Tom Dubravec/Cropix
---

Problem bi mogla biti pravila FIFA-e. Ona kažu pošto je SP 2022. godine bilo u Kataru, a ono četiri godine kasnije će biti u SAD-u, Kanadi i Meksiku, domaćinstvo SP-a 2030. godine ne može pripasti Azijskoj konfederaciji ili Sjevernoj Americi (CONCACAF-u). No, i tom su problemu doskočili. Koliko je poznato Saudijci planiraju zajedničku kandidaturu s Grčkom, a prethodno se u toj računici spominjao i Egipat. Tako bi ubacujući i jednadžbu i članicu UEFA-u Grčku izbjegli propise. A novac za stadione i u Grčkoj (Egiptu) bi dali Saudijci!

Već za domaćinstvo Azijskog kupa 2027. godine obnovit će Saudijci svoje stadione, povećati im kapacitete. Recimo stadion Kralja Fahda u Rijadu imat će kapacitet od 92 tisuće gledatelja. Baš ćemo vidjeti kakva će konačna pravila igre ovih dana postaviti FIFA. Izbor domaćina SP-a 2030. planiran je negdje u jesen iduće godine na Kongresu FIFA-e. Za jakog kandidata za domaćinstvo slovi pak kandidatura Urugvaja, Argentine, Čilea i Paragvaja pošto će to biti poseban Mundijal, održavat će se točno 100 godina nakon prvog u Urugvaju. A SP žele i Španjolska, Portugal, ratom pogođena Ukrajina i Maroko koji su također planirali zajedničku interkontinentalnu kandidaturu.

---

image

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP
---

---

image

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP
---

---

image

Marijan Kustić i Stipe Pletikosa na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

Prazne tribine na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

‘Navijači‘ na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix AFP AFP AFP AFP Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Tribine na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix

Andrej Kramarić i Luka Modrić na utakmici u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix

Saudijski ‘navijači‘ na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix

Publika na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix

Marijan Kustić i Stipe Pletikosa na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix

Prazne tribine na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

Tom Dubravec/Cropix

‘Navijači‘ na utakmici Saudijska Arabija - Hrvatska u Rijadu

AFP

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP

Predstavljanje Karima Benzeme

AFP

Cristiano Ronaldo u dresu Al-Nassra

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/prije-pola-godine-na-susretu-hrvatske-nije-bilo-nikog-a-saudijci-nakon-ronalda-i-benzeme-sad-zele-kupiti-i-mundijal-1297694 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=422f56722f20751024a568f3fbec0a83a4fd4963 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prije+pola+godine+na+susretu+Hrvatske+nije+bilo+nikog%2C+a+Saudijci+nakon+Ronalda+i+Benzeme+sad+%C5%BEele+%E2%80%98kupiti%E2%80%98+i+Mundijal&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fprije-pola-godine-na-susretu-hrvatske-nije-bilo-nikog-a-saudijci-nakon-ronalda-i-benzeme-sad-zele-kupiti-i-mundijal-1297694 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fprije-pola-godine-na-susretu-hrvatske-nije-bilo-nikog-a-saudijci-nakon-ronalda-i-benzeme-sad-zele-kupiti-i-mundijal-1297694 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ima se, može se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometIma se, može se

Prije pola godine na susretu Hrvatske nije bilo nikog, a Saudijci nakon Ronalda i Benzeme sad žele ‘kupiti‘ i Mundijal

12. lipnja 2023. - 09:04

Za predstavljanje Karima Benzeme (35) prodano je nevjerojatnih 60 tisuća ulaznica. Planule su u samo nekoliko sati nakon što je njegov dolazak iz Real Madrida potvrđen, a saudijski prvak Al-Ittihad je od tog događaja na svom stadionu King Abdullah Sports City u Jeddahu kojeg još zovu i ‘Dragulj‘ napravio pravi spektakl. Kako i neće, pa ne dolazi aktualna Zlatna lopta svaki dan u Saudijsku Arabiju. Dragulj je stigao u ‘Dragulj‘.

Prema jednim izvorima zarađivat će Benzema 200 milijuna eura po sezoni. Po drugima zarađivat će navodno 100 milijuna eura po sezoni, plus još bonus od 20 milijuna koje će zaraditi kao ambasador kandidature Saudijske Arabije za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine. Za usporedbu, Francuz je u Real Madridu zarađivao cca 28 milijuna eura od čega ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:39