StoryEditorOCM
Strani nogometvrte se novci

Sve se promijenilo: ovo su najplaćeniji nogometaši na svijetu, samo jedan u prvih 10 još uvijek igra ozbiljan nogomet

Piše Goran Čičin MAšansker/SN
18. kolovoza 2023. - 22:12

Velika ulaganja Saudijske Arabije u nogomet promijenila su i popis najbolje plaćenih igrača. Mnogim je profesionalcima bilo teško odoljeti zovu petrodolara, pa makar to značilo da više neće igrati nogomet na najvišoj europskoj razini. Prioriteti se moraju znati...

Francuski Le Parisien objavio je popis desetorice najplaćenijih nogometaša svijeta, a čak osam njih trenutačno su članovi saudijskih klubova, prenose Sportske novosti.

Posljednji je na toj listi Kalidou Koulibaly. Senegalski stoper prešao je iz Chelsea u Al-Hilal te godišnje zarađuje 30 milijuna eura, odnosno 577.000 eura tjedno te je najbolje plaćeni branič u nogometnom svijetu.

Riyad Mahrez nedavno je napustio Manchester City i potpisao ugovor s Al-Ahlijem koji mu jamči 35 milijuna eura godišnje plaće.

Sedmo mjesto dijele bivši kapetan Liverpoola Jordan Henderson i njegov nekadašnji suigrač Sadio Mane. Henderson je napustio Anfield i prešao u Al-Ettifaq kojeg vodi Steven Gerrard, a tamo zarađuje 40 milijuna eura godišnje, odnosno 769.000 eura tjedno. Preko Bayerna je u Al-Nassr stigao senegalski krilni napadač, koji zarađuje isti iznos kao njegov nekadašnji kapetan.

Na šestom je mjestu Lionel Messi, koji je nakon odlaska iz Paris Saint-Germaina sreću potražio u Sjedinjenim Američkim Državama. Argentinac je odbio ponudu iz Saudijske Arabije vrijednu više od milijarde dolara te je potpisao ugovor s Interom iz Miamija u kojem je dogovorio godišnji prihod od 45 milijuna eura. Tjedno mu na račun ‘kapne‘ 865.000 eura.

Jedini igrač koji se nalazi među 10 najbolje plaćenih na svijetu, a igra u Europi, je Kylian Mbappé. Još uvijek je član PSG-a u kojem ima ugovor težak 70 milijuna eura godišnje. Ili 1.346.000 eura tjedno, kako vam je draže. I njega vabe u Arabiju, no zasad odolijeva jer bi radije prešao u Real Madrid...

Treće mjesto po zaradi dijele Neymar i N‘Golo Kante. Brazilac je iz PSG-a prešao u Al-Hilal, dok je Kante Chelsea zamijenio Al-Ittihadom. Obojica godišnje inkasiraju 100 milijuna eura, odnosno nešto manje od dva milijuna tjedno.

Osim što zarađuje više nego u PSG-u, Neymar će u sklopu ugovora na raspolaganju imati i privatni zrakoplov, 80.000 eura bonusa za pobjedu, veliku vilu s osobljem i još pola milijuna eura za svaku Instagram objavu u kojoj promovira Saudijsku Arabiju. Kante je dio svog novca pak uložio u kupnju belgijskog prvoligaša Royal Excelsior Virton.

Najveće plaće u nogometnom svijetu trenutačno imaju dva bivša člana Real Madrida. Francuski napadač Karim Benzema član je Al-Ittihada s kojim je potpisao ugovor vrijedan 200 milijuna eura, koliko zarađuje i Portugalac Cristiano Ronaldo u Al-Nassru. Tjedna plaća njih dvojice iznosi 3.846.000 eura, a tim nevjerojatnim iznosima valja pridodati i marketinške prihode koji također nisu zanemarivi.

Nekim je nogometašima, očito, ‘upala sjekira u med‘...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:50