StoryEditorOCM
Vaterpolou fukuoki

Drama u utakmici protiv Mađara: Hrvatska se vratila minutu prije kraja, ali u velikom ‘derbiju‘ ostala bez bodova

Piše Iva Majić
19. srpnja 2023. - 06:13

Hrvatska je izgubila protiv Mađarske 10:12 (1:3, 2:2, 3:3, 4:4), u velikom "okršaju" skupine "C" na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki. Loš je bio ulazak Barakuda u utakmicu, a u napadu smo se mučili za vrijeme cijelog susreta. Probudili smo se tek zadnjih osam minuta, ali u dramatičnom završetku nismo uspjeli osigurati nova tri boda za "jedinicu" u grupi. Hrvatska će tako sigurno igrati osminu finala, s nekim iz skupine "D" u kojoj su Španjolska, Srbija, Crna Gora i JAR.

Nije susret dobro počeo jer Zalánki je ubojitim udarcem iz vanjske linije zabio za 0:1. Već na početku se vidjelo kako će dvoboj biti čvrst, s agresivnim obranama, od kojih je Mađarska odrađivala bolji posao. Međutim, za Hrvatsku je nedostajalo i maštovitosti u napadu. Imali su zatim Barakude i tri prilike s igračem više, ali nisu to iskoristile. Kaznili su to naši susjedi za 0:2 na semaforu uoči kraja prve četvrtine. Tek 30 sekundi do zvuka sirene, zabili smo pogodak, a precizan je bio Žuvela s prve vratnice. Međutim, nisu nam dali Mađari da ostanemo blizu, pa su podigli prednost na 1:3.

Ni druga četvrtina nije otvorena s previše radosti. Nakon četiri minute bez golova, ponovno su prvi zabili Mađari, a na 1:4 povećao je Angyal. Nastavile su se onda muke po hrvatskom napadu, pa ni peti igrač više nije urodio plodom. Izbornik Tucak odmah je reagirao i pozvao minutu odmora, pa rekao: "Ajmo se smiriti dečki, radite sve suprotno od onoga što smo dogovorili". Bilo je grešaka u obrani, što je bilo za očekivati protiv ovakvog suparnika, ali primarno nam je trebalo više odlučnosti u napadu. Protok lopte je bio spor, a šuta s vanjske pozicije gotovo pa da nije bilo. Istina je da su odličan posao na dva metra odrađivali hrvatski centri, ali nismo to znali pretvoriti u našu korist. Drugi pogodak za Hrvatsku na utakmici došao je nakon još jedne duže crne rupe. Minutu i pol prije polovine susreta, ostavljen je sam Kharkov, koji to iskorištava za 2:4 na semaforu. Došli smo onda i na samo gol razlike, kad je iz peterca na 3:4 smanjio Marinić Kragić. Međutim, taman kad smo pomislili kako smo uhvatili priključak, Nagy je vratio Mađare na “plus dva”, tri sekunde prije kraja prvog poluvremena. 

Jansik je otvorio treću dionicu za odlazak na 3:6. Brzo smo odgovorili, i preko Bukića na lijevoj strani smanjili na 4:6. Hrvatska se i dalje mučila u ofenzivi, a realizacija igrača više nije proradila, pa je Varga povećao na 4:7. Vratili smo se na samo "minus jedan", otprilike tri minute prije kraja četvrtine, kada smo vezali dva pogotka. Najprije je Kharkov pri isteku napada nekako uspio ugurati loptu u mrežu, a onda je Kržić na asistenciju Bukića zabio za 6:7 na semaforu. Upisao je zatim Bijač dvije obrane, te omogućio napade za izjednačenje. Međutim, nismo to iskoristili, pa nas je Fekete kaznio i podigao prednost Mađarske na 6:8.

Četvrta dionica krenula je s dva vezana pogotka Mađara koji su pobjegli na velikih 6:10. Hrvatska je nastavila neodlučno u napadu, bez rješenja da zatrese mrežu Vogela. Sve je bilo izglednije kako će protivnici mirno privesti utakmicu kraju, ali onda se probudio Burić i zabio dva vezana pogotka, za 8:10 na semaforu, minutu i pol prije kraja susreta. Barakude su zatim podigle i presing u obrani, ali Zalanki je vratio susjede na "plus tri". Međutim, Hrvatska nije "digla ruke" i dala da Mađari zacementiraju "jedinicu" u skupini prije nego što istekne vrijeme. Najprije je Vukičević smanjio za 9:10, ali odmah su se ekspresno vratili protivnici na 9:11. Onda je krenula "jurnjava" u bazenu, a odlično je u obrani reagirao Bukić koji je i zabio za 10:11, pola minute prije kraja. Međutim, izgleda kako je to samo bilo "ušminkavanje" rezultata. Zalanki je riješio pitanje pobjednika i pogodio za 10:12, čime je njegova momčad upisala nova tri boda.

Hrvatska je imala previše primljenih pogodaka po isteku napada Mađara. Dekoncentracija u obrani i malo rješenja u napadu, svakako su olakšala posao našim protivnicima. Ono što je pozitivno iz ove utakmice je povratak Barakuda u zadnjim sekundama, a takav stav i energija će sigurno koristiti u nastavku turnira.

Ovom pobjedom, Mađarska "uskače" među najboljih osam na ovom turniru. Međutim, nije kraj svijeta, jer utakmica je bila od velike važnosti, ali ni u jednom trenutku je nismo proglasili ključnom. Hrvatska će osminu finala igrati u nedjelju, a vrlo vjerojatno će to biti reprezentacija Srbije ili pak Crne Gore. Naravno, prije toga se mora i završiti posao u skupini, ali mislimo kako europski prvaci neće imati previše problema protiv Japana u petak u podne po hrvatskom vremenu.

Hrvatska - Mađarska 10:12 (1:3, 2:2, 3:3, 4:4)

FUKUOKA - Plivalište Marine Messe. Gledatelja 300. Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Ohme (Njemačka). Opunomoćenik: Dion Willis (Južna Afrika).

HRVATSKA: Bijač (6 obrana), Burić 2, Čagalj, Krapić, Kržić 1, Bukić 2, Vukičević 1, Žuvela 1, Marinić Kragić 1 (1/1), Vrlić, Bašić, Harkov 2, Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

MAĐARSKA: Levai, Angyal 1, Manhercz, Pohl 1, Vamos 2, Nagy 1, Zalanki 3, Fekete 1, Nemet 1, De. Varga 1, Jansik 1, Molnar, Vogel (6 obrana). IZBORNIK: Zsolt Varga.

PETERCI: Hrvatska (1/1), Mađarska (/)

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 11, Mađarska 14

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 3/13 (23%), Mađarska 6/11 (54%).

image

Hrvatska vaterpolska reprezentacija

Andrea Masini/deepbluemedia/
image

Hrvatska vaterpolska reprezentacija

Andrea Masini/deepbluemedia/
image

Marko Bijac

Andrea Masini/deepbluemedia/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 18:05