StoryEditorOCM
VaterpoloSP u Fukuoki

Hrvatska je pobijedila Japan pred punim tribinama, a za četvrtfinale nas očekuje težak dvoboj sa starim znalcima

Piše Iva Majić
21. srpnja 2023. - 13:10

Hrvatska je pobjedom protiv Japana 17:12 na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki zatvorila priču prvog djela turnira i potvrdila drugo mjesto u skupini. U osmini finala, koje je na rasporedu za dva dana, Barakude očekuje reprezentacija Crne Gore.  

Današnji okršaj pred punim tribinama, Hrvatska je prelomila krajem treće četvrtine u kojoj je vezala pet pogodaka. Barakudama je to omogućilo da mirno privedu susret kraju, u kojem je kao i u najavi bilo puno "jurnjave" po bazenu. Japan je držao "ludi" ritam u prvom djelu utakmice, s puno kontri i presinga u obrani, ali zatim je pred kraj očekivano "pao". 

Krenuli su izabranici Ivice Tucka jako i energično odmah od početka. Nakon nekoliko minuta na semaforu je bilo 2:0 za Hrvatsku, a mrežu su tresli Vrlić i Bukić. Međutim, kako smo i pisali, nije Japan više neka egzotična pojava u vaterpolu, a to su i dali do znanja. Domaćini su serijom od tri pogotka došli u vodstvo, na veliko oduševljenje punih tribina. Ali ipak smo se uspjeli vratiti i golovima Burića i Butića, s “plus jedan” otišli na predah.  

Vodila je Hrvatska cijelo vrijeme u drugoj četvrtini. Japanci su se uspjeli tek približiti na gol zaostatka, u nekoliko navrata u ovoj dionici. Na početku su čak imali i priliku za izjednačenje, ali je glavom to “skinuo” Bijač. Pozitivno za nas je bilo to što je proradio igrač više, bar u odnosu na onu utakmicu protiv Mađara, jer sva tri pokušaja do tada smo iskoristili. Na polovini susreta rezultat je bio 7:6 za Barakude. 

Promijenili su domaćini i vratara u trećoj četvrtini, ali nije im previše pomoglo, jer brzo smo povećali prednost na dva pogotka razlike. Međutim, nismo se uspjeli više odlijepiti, i stalno nam je Japan puhao za vratom. “Plus dva”, pa “plus jedan”, zatim i prilika za izjednačenje domaćina i tako u krug, nekih pet minuta ove četvrtine. Onda je pala igra Japanaca koji nisu više imali snage držati tako visoki ritam, ili su pak zaboravili da se igra 32 minute, a ne 20... No, šalu na stranu, iskoristila je to Hrvatska pa se raspucala naša vanjska linija i napravila najveću seriju u ovoj utakmici. Vezali smo pet golova s pet različitih strijelaca (Marinić Kragić, Bukić, Butić, Lazić i Harkov) za velikih 15:9 na semaforu uoči zadnji osam minuta. 

Prednost s kojom smo krenuli u četvrtu dionicu dala nam je malo “lufta”, pa smo prvi pogodak upisali tek u zadnje dvije minute ovog susreta. Ali, nije bilo potrebe loviti rezultat i golove, već bodove, u utakmici koja je bila "tvrda", ali ne toliko neizvjesna. Međutim, Barakude su pokazale razliku u kvaliteti, a Japan nije mogao držati jaki tempo cijelu utakmicu.

Inače, ovo je bio četvrti susret Hrvatske i Japana u trećem kolu na Svjetskim prvenstvima, a ukupno osmi “okršaj”. Naša reprezentacija je ovom pobjedom zadržala stopostotnu statistiku protiv reprezentacije iz zemlje izlazećeg sunca. No, nema mjesta euforiji jer čeka nas težak susret za ulazak u četvrtfinale. U eliminacijsku fazu izabranici Ivice Tucka kreću protiv Crne Gore, a utakmica je na rasporedu u nedjelju u 10 sati po hrvatskom vremenu.

JAPAN - HRVATSKA 12:17 (4:3, 2:2, 8:3, 2:3)

FUKUOKA - Plivalište Marine Messe. Gledatelja 4.500. Suci: Stavridis (Grčka) i Zwart (Nizozemska). Brochero (Argentina).

HRVATSKA: Bijač (12 obrana), Burić 2, Kržić, Krapić 1, Lazić 1, Bukić 3, Vukičević 1, Žuvela, Marinić Kragić 2 (1/1), Vrlić 1, Butić 2, Harkov 3, Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

JAPAN: Tanamura (3 obrane), Adachi 4 (1/1), Watanabe 2 (1/1), Ogihara, Nitta, Suzuki 1, Date, Takata, Arai, Inaba 2 (1/1), Okawa 1, Araki 2, Nishimura (6 obrana). IZBORNIK: Yoshinori Shiota.

PETERCI: Hrvatska 1/1, Japan 3/3.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 10, Japan 10. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Takata (29).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 5/9, Japan 2/7

image

Hrvatska - Japan, vaterpolo

Giorgio Scala/deepbluemedia/
image

Hrvatska - Japan, vaterpolo

Giorgio Scala/deepbluemedia/
image

Hrvatska - Japan, vaterpolo

Giorgio Scala/deepbluemedia/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 04:01