StoryEditorOCM
Vaterpolopovijesna utakmica

Hrvatska otvorila svjetsko prvenstvo u Fukuoki velikom pobjedom: Marinić Kragić zabio koliko i Argentina

Piše Iva Majić
17. srpnja 2023. - 10:18

Hrvatska je otvorila Svjetsko prvenstvo u Fukuoki velikom pobjedom od 24:5 (8:2, 4:1, 7:0, 5:2) protiv Argentine. Očekivano su naši reprezentativci bez imalo problema, svladali protivnika koji je u vaterpolu još uvijek "no-name", za razliku od nekih drugih loptačkih sportova. Argentinci su na ovaj turnir ionako došli “na pozivnicu” nakon što je Brazil odustao zbog financijskih razloga. Odličan protivnik na otvaranju turnira za razbijanje treme, isprobavanja bazena i sudačkog kriterija. S druge strane, ovako lagana utakmica na početku, ne daje odgovor na pitanje u kakvoj je formi hrvatska reprezentacija. Međutim, iako itekako svjesni velike razlike u kvaliteti, vidljivo je bilo kako među Barakudama ima motiva, energije i ozbiljnosti.

Hrvatska je krenula “furiozno”, nakon samo tri minute igre na semaforu je bilo 4:0, a prvi pogodak za našu nacionalnu vrstu na ovom svjetskom prvenstvu zabio je Marino Čagalj. Odmah su europski prvaci dali do znanja kako u ovom susretu neće biti nikakve neizvjesnosti, pa je nakon osam minuta igre bilo 8:2 za naše reprezentativce. Već se tada sedam hrvatskih igrača upisalo u strijelce, a realizacija igrača više i peteraca, bila je stopostotna, (2/2).

Zatim, u prve tri minute druge četvrtine nije bilo pogodaka, a onda je Josip Vrlić u situaciji kad je Hrvatske imala igrača više zabio za 9:2 na asistenciju Zvonimira Butića. Argentina je u ovoj dionici upisala samo jedan pogodak, a Barakude četiri, za 12:3 na polovini susreta, koji je sve više izgledao kao trening za naše reprezentativce.

U trećoj četvrtini Hrvatska je ubacila u još veću brzinu, za razliku od protivnika koji nisu mogli pratiti ovaj ritam. Izabranici Ivice Tucka napravili su seriju 7:0, za velikih 19:3 uoči zadnjih osam minuta. 

Dvadeseti pogodak za Hrvatsku u ovom susretu, zabio je Vrlić. Naši reprezentativci mirno su priveli utakmicu kraju, u kojoj ni u jednoj sekundi nije bilo neizvjesnosti i straha u pobjedu Barakuda. Cijelo vrijeme su vodili, a Argentina nije bila u prilici ni izjednačiti, a kamoli doći u vodstvo. To se vidi i po rezultatu, u kojem broj pogodaka za Hrvatsku više odgovara rukometnim terenima, dok je Argentina ostala tamo gdje joj i bolje ide, na nogometnim travnjacima. Najbolji strijelac u hrvatskim redovima bio je Jerko Marinić Kragić s pet golova, koji je ujedno i proglašen igračem utakmice. Četiri pogotka upisao je Ante Vukičević, dok je Luka Bukić zabio tri.

Međutim, povijesna je bila ova utakmica, jer se ove dvije reprezentacije nikada nisu susrele u bazenu. A ako ste se zapitali, nije ovo ni najveća pobjeda za naše vaterpoliste na SP- ovima. U Rimu, sada već davne 1994. godine, Hrvatska je "potopila" Novi Zeland rezultatom 35:1, nešto što se vjerojatno neće tako lako ponoviti.

Nadodajmo još kako je izbornik Tucak za ovaj susret na tribini ostavio Marka Žuvelu i Filipa Kržića. U Japan je otputovalo 15 reprezentativaca, od kojih 13 može biti u sastavu za utakmice.

Hrvatska se sada okreće sljedećem susretu, derbiju skupine "C". U srijedu u pet ujutro po našem vremenu igramo protiv Mađarske. Repriza je to finala iz Spaladium Arene i prava "poslastica" od utakmice za sve ljubitelje sporta. Dovoljan razlog da se probudite koji sat prije i pogledate dvoboj za prvo mjestu u našoj grupi, uz prijenos ponovno na drugom programu HRT-a.

ARGENTINA - HRVATSKA 5:24, (2:8, 1:4, 0:7, 2:5)

FUKUOKA Plivalište Marine Messe. Gledatelja 600. Suci: Couper (Novi Zeland) i McCall (SAD)

ARGENTINA: Malnero (6 obrana), Veich, Galiberti, Tilati 1. Leona, T. Echenique 1, Martino 1, Bonomo, Camnasio 1, Corsi (1/1), Poggi, Soler, Salas (obrana). IZBORNIK: Juan Pablo Giri.

HRVATSKA: Bijač (5 obrana), Burić 1, Čagalj 2, Krapić, 2 Lazić 2, Bukić 3 (1/1), Vukičević 4 (1/1), Butić 1, Marinić Kragić 5 (1/1), Vrlić 2, Bašić, Harkov 2 (1/1), Popadić (4 obrane). IZBORNIK: Ivica Tucak.

PETERCI: Argentina 1/1, Hrvatska 4/4.

OSOBNE POGREŠKE: Argentina 11, Hrvatska 12. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Bašić

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Argentina 2/10, Hrvatska 5/6

image
Andrea Masini/Deepbluemedia/
image
Andrea Masini/deepbluemedia/
image
Andrea Masini/deepbluemedia/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 14:21