StoryEditorOCM
Vaterpolomarseljeza

Splićanin bogate karijere sad s Francuskom prijeti Tucku i Barakudama, otac mu je poznata sportska faca

Piše P. S.
14. veljače 2024. - 13:07

Naših ljudi ima svugdje, ‘gastarbajtera‘, kako na građevinama, u restoranima, tako i u sportskim kolektivima. Jedan od njih je i Splićanin Duje Živković. Ali ne samo da Duje igra vani, uzeo je i državljanstvo zemlje u kojoj je proveo dio djetinjstva. Francuske.

Duje Živković je potekao u POŠK-u, da bi ime stekao u Mladosti čije je boje branio od 2008. do 2015. zajedno s mlađim bratom, također ljevakom, Ivanom koji je također u Francuskoj (Strasbourg). Duje je u ljeto 2015. otišao iz Mladosti prvo u Marseille, kasnije Montpellier gdje se najviše zadržao, a od 2022. je član Tourcoinga. Ondje mu je koje desetljeće ranije igrao i otac Renato Živković, desetljeće i pol glavni tajnik HVS-a, a od prosinca 2022. je prvi čovjek europskog vaterpola ili LEN direktor za vaterpolo.

image

Perica Bukić i Renato Živković

Ronald Goršić/Cropix

Duje Živković je inače bio i u kadru Barakuda, kraće vrijeme. Od 2013. do 2014., te je osvojio brončanu medalju na FINA kupu u kazahstanskom Almatiju 2014. Bilo mu je ipak vrlo teško se nametnuti u reprezentaciji u kojoj je tada nedodirljivo desnu stranu držao Maro Joković, a onda je još pristigao i Xavi Garcia. Daleko od toga da Duje Živković nema konkurenciju i sada, u francuskoj reprezentaciji. No, svjesni njegove koliko statistike minulih godina u Le Championatu, kao i igara, znanja i potencijala, nametnuo se.

- Rodio sam se u Splitu, ali sam kao beba, mislim 10-ak mjeseci već preselio s roditeljima u Francusku. Tako da sam ja odmah dobio, odnosno relativno brzo, francusko državljanstvo i tamo sam uostalom odrastao i krenuo u školu. Do 10. godine sam bio u Francuskoj, vratio se u Split, tamo bio sedam godina i tad već igrao vaterpolo, da bih došao u Mladost na novih sedam godina, dok sam od 2015. sam u Francuskoj. Prvo u Montpellieru sedam godina, ove sezone u Tourcoingu. Od malih nogu sam ja u biti i Francuz, od pete ili šeste godine sam upisan i u njihov vaterpolski savez - kazao je Živković u jednom razgovoru za Sportske novosti.

U jednom je Francuska, kada je vaterpolo u pitanju, miljama ispred Hrvatske. Brojka bazena u državi se mjeri u tisućama, 5000, 7000... Koliko srce poželi. Plivanje je recimo u nekim sredinama i obvezan školski predmet za djecu.

- To je točno tako. Nikada mi nemamo problema s terminima treninga ili utakmica, priprema. Djeca od malenih nogu idu na bazen. Općenito, Francuzi su dosta osviješteni po pitanju sporta. Jako puno rade na svojoj fizičkoj spremi. Nebitno, jesu li to amateri, građanstvo, profesionalci, svi vježbaju. Baš svi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 22:03