StoryEditorOCM
Više od sportadruštvena svijest

Dani Olmo otvorio dušu i otkrio zašto donira dio plaće: ‘Ono sam doživio u Hrvatskoj natjeralo me na razmišljanje‘

Piše Gradimir Đukarić/SN
8. siječnja 2024. - 10:28

Španjolski reprezentativac i bivši nogometaš Dinama Dani Olmo otvorio je dušu u velikom razgovoru za Marcu. Otkrio je kako mu je Modrić jedan od omiljenih igrača, pričao o onome koliko ga je promijenio život u Hrvatskoj, ambicijama u klubu i reprezentaciji - prenose Sportske novosti.

Naravno, povod razgovoru bio je skorašnja utakmica madridskog Reala i njegova RB Leipziga u osmini finala Lige prvaka. Iako je do utakmice ostalo još mjesec dana u oba tabora se već razmišlja o njoj.

- Real u rosteru ima vrhunske svjetske igrače, poput Kroosa ili Modrića. Luka je jedan od mojih omiljenih igrača. Imaju brze igrače, koji te ubijaju u prostoru, poput Vinija, Rodryga... Morat ćemo se paziti 90 minuta, i kad imamo loptu, a i kad je nemamo.

Olmo je ljetos produžio ugovor s Leipzigom do 2027. uz odštetnu klauzulu od 60 milijuna eura.

- Klub mi je rekao da ima pobjednički projekt. I zato sam potpisao. Želio sam biti dio onoga što trener, Marco Rose, stvara.

Otkrio je kako je u prošlosti gledao kako igraju Andres Iniesta i Luka Modrić, ali da je danas fokusiran na sebe.

- Gledam svoje utakmice i učim, pokušavam ispraviti svoje nedostatke. Uvijek sam volio Iniestu, Modrića... ali sada pokušavam gledati sebe, s loptom i bez nje, poboljšati se u nekoliko stvari: brzini, šutu, driblingu pod pritiskom, kontroli... Jak sam u nekim stvarima, ali uvijek mogu napredovati u svemu.

Olmo nastavlja surađivati ​​u projektu ‘Commol Goal‘ u kojem igrači koji doniraju jedan posto svoje plaće u društvene svrhe. Zašto to radi?

- Obitelj mi je usadila tu društvenu svijest. Ono što sam doživio u Hrvatskoj također me natjeralo na razmišljanje. Također želim u Terrassi, mom gradu, pomoći djeci oboljeloj od raka. Kao nogometaši imamo društvenu odgovornost i s malo toga što radimo puno pomažemo. Pokušavam učiniti svoj dio... Bio sam u Hrvatskoj i kada sam bio igrač i kasnije, surađivao s dečkima i curama kojima smo pomagali. Bio sam s djecom oboljelom od raka. I vidio sam tu sreću, kad se djeca igraju s tobom. To je neprocjenjivo.

image

Dani Olmo u dresu Dinama

Damir Krajač/Cropix

O životu u Hrvatskoj rekao je:

- Kada sam vidio što se tamo dogodilo prije mnogo godina, pomoglo mi je da razmislim o svemu, iako nisu baš voljeli govoriti o ratu. Bio sam tamo pet godina, od svoje 16. godine, i to mi je dalo vremena da naučim i posjetim simbolična mjesta tog sukoba.

Jedan od ciljeva koje je postavio ispred sebe u 2024. je i mjesto u reprezentaciji Španjolske na Euru.

- Jasno, to mi je cilj. Još je dug put do toga, ali to bi bio šlag na torti ove sezone.

Osjeća li povjerenje izbornika Luisa de la Fuentea?

- Da, naravno, već smo puno radili zajedno, od U21 reprezentacije, potom na Olimpijskim igrama u Tokiju, Ligi nacija... Osjećam njegovo povjerenje, ali moram ga opravdati igrama u Leipzigu. Prebrodio sam u prošlosti uzastopne ozljede i to me učinilo jačim, mogao sam bolje upoznati svoje tijelo. Sad sam spremniji.

Vidi li Španjolsku kao favorita za naslov?

- Mislim da smo uvijek favoriti. Iako, ima jako dobrih reprezentacija, poput Francuske, domaćina Njemačke, aktualnog prvaka Italije, Engleske... Ali moramo gledati sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:54