stdClass Object ( [id] => 1126626 [title] => Jedan od najuspješnijih trenera u SAD-u ponosan je na svoje hrvatsko porijeklo, a zbog svog ekscentričnog ponašanja izazvao je mnoge kontroverze [alias] => jedan-od-najuspjesnijih-trenera-u-sad-u-ponosan-je-na-svoje-hrvatsko-porijeklo-a-zbog-svog-ekscentricnog-ponasanja-izazvao-je-mnoge-kontroverze [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatska je mala zemlja, ali sportski vrlo moćna. Naši sportaši redovito postižu sjajne rezultate na najvećim svjetskim pozornicama, a upravo se sport smatra jednom od najboljih reklama za Lijepu Našu. Iseljeničke obitelji koje već desetljećima žive u inozemstvu često s ponosom govore o svom porijeklu, a jedan od njih je i najuspješniji trener u povijesti NFL-a te jedan od najekscentričnijih stručnjaka u svijetu sporta – Bill Belichick.

Njegov djed Ivan Beličić zajedno sa svojom suprugom Marijom Barković doselio se u SAD krajem 19. stoljeća iz Draganića pored Karlovca te se smjestio u gradić Monessen u Pennsylvaniji, pokraj Pittsburgha koji je poznat po velikoj zajednici Hrvata. Ivan nikada nije završio školu, ali je govorio šest jezika. A da bi prehranio Billovog oca, još tri sina i jednu kćer, radio je uglavnom kao vrtlar i mesar.

Billov otac rođen je kao Stjepan Biličić, ali je „amerikanizirao” ime te ga promijenio u Steven Belichick. Kasnije se zajedno s obitelji preselio u Annapolis u Marylandu, gdje je, nakon služenja u 2. svjetskom ratu, 33 godine obnašao dužnost skauta i pomoćnog trenera američkog nogometa na Mornaričkoj akademiji, zaradivši status legende.

Iako Billa dok je bio dijete nisu puno zanimale djedove priče o Hrvatskoj, itekako je bio zainteresiran za američki nogomet. Gledajući što njegov otac i ostatak ekipe rade na treninzima i utakmicama, već je od malih nogu razvio oko za detalje i zavolio najpopularniji sport u SAD-u.

Ipak, u srednjoj školi mu je najdraži sport bio lacrosse, iako je igrao i američki nogomet. Njegova svestranost nastavila se i na Sveučilištu Wesleyan gdje je uz ta dva sporta igrao još i skvoš, a igračku karijeru mu je obilježio nemili incident koji se dogodio na jednom treningu.

Teška ozljeda mu je završila igračku karijeru

Njegov trener odlučio je uvježbavati obrambenu akciju koja je već duže vremena nedozvoljena u američkom nogometu, a koja je i tada bila kontroverzna i u određenoj mjeri nedopuštena. Belichick je igrao na poziciji centra, odnosno igrača koji izvodi loptu s tla, a taj trening segment u suštini je bio koncipiran oko toga da trojica igrača odmah organizirano „pregaze” Belichicka. Nakon nekoliko pokušaja dogodilo se ono neizbježno – Belichick je teško ozlijedio koljeno i sezona je za njega bila završena.

O onome što je uslijedilo postoji nekoliko različitih priča, ali dominira ona da je Belichick šutke prihvatio to što mu se dogodilo, bez da se požalio ikome, čak ni svom ocu. S obzirom na to da na fakultetima nije bio običaj da se treninzi takvog tipa održavaju, pogotovo u punoj snazi, Bill je mogao dobiti kakvu-takvu zadovoljštinu, ali sve što je on učinio bilo je to da je iz inata odlučio propustiti i sljedeću sezonu.

---

image
Belichick i Tom Brady - najuspješniji trenersko-igrački dvojac ikada
AFP
---

Odmah nakon završetka fakulteta ušao je u trenerske vode, a prvi posao mu je bio onaj pomoćnika u Baltimore Coltsima. Nakon toga je imao kratke epizode u Detroit Lionsima i Denver Broncosima, a 1979. je prešao u redove New York Giantsa u kojima je stekao svoje ime. Dolaskom legendarnog Billa Parcellsa u klub 1985., Belichick je promoviran u defenzivnog koordinatora te je momčadi pomogao doći do dva Super Bowl naslova. A ta njegova „pomoć” bila je uistinu ogromna, što je potkrijepljeno činjenicom da je njegova obrambeni plan iz finala 1991. uvršten u Hall of Fame.

Svoj prvi samostalni trenerski posao dobio je nakon tog Super Bowla u Cleveland Brownsima. Tamo je proveo četiri sezone, a jedinu pobjedu u doigravanju ostvario je protiv New England Patriotsa koje je tada vodio njegov bivši mentor Parcells. Otkaz je dobio kada se franšiza preselila u Baltimore i preimenovala u Ravens, iako mu je vlasnik Art Modell bio obećao da i dalje računa na njega.

Jedan od najkontroverznijih poteza u povijesti NFL-a

U pomoć mu je uskočio Parcells koji ga je uzeo za pomoćnika u Patriotsima, a godinu kasnije poveo sa sobom i u njujorške Jetse. Nakon dvije sezone, Parcells je odlučio odstupiti s klupe, ali tek kada je sve dogovorio da Belichick preuzme njegovu poziciju. No, onda je uslijedio jedan od najkontroverznijih trenutaka u povijesti NFL-a.

Jetsi su službeno objavili da je Belichick njihov novi glavni trener 3. siječnja 2000., a sutradan je trebala biti održana i presica na kojoj je on trebao biti predstavljen. Belichick je stao za mikrofon i – objavio da daje ostavku, a zatim je pola sata objašnjavao svoje razloge. Da sve bude „službeno”, ostavku je napisao na papirnatoj salveti.

Nedugo nakon te bizarne scene, Belichick je predstavljen kao novi glavni trener Patriotsa. No, kako je imao važeći ugovor s Jetsima, oni su tražili od Patriotsa kompenzaciju. Vlasnik momčadi s Foxborougha Robert Kraft bio je na korak od odustajanja od cijele priče, no onda ga je nazvao sam Parcells i uvjerio ga da dovede Belichicka pod svaku cijenu. Kako je u pregovorima sudjelovao na strani na kojoj nije trebao, Parcells se u šali predstavio kao „Darth Vader”, a posebno je zanimljivo to što je povukao taj potez iako se osjećao kao da je Belichick izdao, što najbolje govori o tome koliko je cijenio svog dugogodišnjeg štićenika.

Kraft ga je poslušao, a Patriotsi su postali najuspješnija franšiza u povijesti NFL-a i dva su desetljeća slovili za jednu od najdominantnijih sportskih momčadi ikada.

---

image
Ono što je Belichick napravio Jetsima ostat će upamćeno kao jedan od najkontroverznijih trenutaka u povijesti NFL-a
AFP
---

Do your job!

Jedan od glavnih razloga za to je nevjerojatna posvećenost Belichicka poslu i nepristajanje na kompromise. Njegova krilatica „Do your job!” (u prijevodu, „radi svoj posao”) postala je mantra svih igrača koji su prošli „kroz njegove ruke”, a odnosi se na to da Belichick u svakoj situaciji, pod svaku cijenu zahtijeva da svaki igrač radi isključivo ono što je njegov zadatak – ništa više, ništa manje. Također, nikada nije pristajao na financijske ucjene igrača te se svakog nezadovoljnika odmah rješavao, koliko god mu on bio važan. To mu je bilo lakše nego drugim trenerima iz razloga što nikada nije razvijao prijateljske odnose sa svojim igračima, već je uvijek držao hladnu distancu.

Belichick rijetko kada pokazuje emocije, pogotovo one pozitivne, a na presicama pokušava koristiti što je manje riječi moguće i na svaki mogući način dati do znanja da ne želi tu biti. Ponekad čak ignorira pitanja, ponavljajući jednu te istu floskulu, a igrači koji su imali prilike trenirati pod njim kažu da nikada nisu upoznali trenera koji je toliko pažnje pridavao njihovim nastupima u javnosti. Belichick tako često preuzima na sebe i ulogu PR stručnjaka, „trenirajući” svoje igrače što će i na koji način reći u kojoj situaciji.

---

image
Belichicka ćete rijetko vidjeti kako se smije
AFP
---

Trener Patriotsa uglavnom ne mari za društvene norme, a pomalo bizarnu priču ima bivši running back momčadi s Foxborougha, Kevin Faulk. Faulk je prve tri godine u klubu gotovo svako jutro viđao Belichicka u hodniku trening centra kada bi išao na doručak i svaki put bi ga pozdravio. Belichick mu tri godine nije odzdravljao, a onda je jednog jutra podigao pogled i rekao mu: „Dobro jutro, Kevine”.

Faulka je to toliko šokirao da je uhvatio svog trenera, kojeg inače ne smijete ni krivo pogledati, za ruku, a ovaj ga je šokirano upitao što nije u redu.

- Zaželjeli ste mi dobro jutro. Znate li koliko vas dugo pozdravljam na hodniku, bez da mi vi uzvratite? - upitao ga je Faulk, a Belichick mu je mrtav hladan odgovorio: „Joj, Kevine, moja greška” i odšetao dalje.

Nemojte misliti da je Belichick imao nešto osobno protiv Faulka. Julian Edelman rekao je da je u 11 godina koje je proveo u Patriotsima samo osam puta pričao nasamo s legendarnim trenerom. Za one koji ne znaju tko je Edelman, radi se o igraču koji je bio jedna od najvažnijih karika Patriotsa, čovjeku koji je izveo jedno od najnevjerojatnijih hvatanja ikad viđenih i MVP-u Super Bowla 2019. godine, nakon kojeg je postao jedan od samo sedam wide receivera u povijesti koji su osvojili tu nagradu.

No, iako nisu puno razgovarali, Edelman i Belichick jednom su podijelili „intimni” i nadasve neugodan trenutak. Priča ide tako da je Edelman došao u prostoriju u kojoj se nalazila masažna kada kako bi se malo opustio. Kada je vidio da se unutra već brčka njegov trener, instinktivno se okrenuo natrag put izlaza, ali Belichick je to primijetio te se bez riječi ustao kako bi oslobodio svom igraču kadu. Klupsko pravilo bilo je da se u kadi mora biti u kupaćim hlačama, ali Belichick je bio sasvim gol te je, u svom poznatom stilu, bez riječi napustio prostoriju, što je cijelu situaciju učinilo zaista neugodnom.

Belichickovo nepristojno ponašanje može se pripisati njegovoj ekscentričnosti više nego karakteru, jer on se uistinu brine za svoje igrače i poštuje ih, iako nikada s njima ne razvija bliske odnose. Bivši igrač Patriotsa Chris Long tako je otkrio da je, kada se na putovanja išlo komercijalnim letovima, prvi razred bio rezerviran za starije igrače, dok bi Belichick sjedio u ekonomskom.

Špijuniranje protivnika

Belichick je zahvaljujući mnogim kontroverznim potezima zaradio imidž čovjeka koji ne preza ni pred čim da bi došao do uspjeha. Tako je 2007. zaradio najveću novčanu kaznu za jednog trenera u povijesti lige, nakon što je na nedozvoljeni način snimao signale s klupe Jetsa. Kažnjen je s čak pola milijuna dolara, dok su Patriotsi morali platiti 250 tisuća dolara te su izgubili pravo na sudjelovanje u prvoj rundi „drafta”.

---

image
Belichick nakon osvajanja svog šestog Super Bowla 2019.
AFP
---

Za razliku od tog incidenta poznatijeg pod nazivom „spygate”, Belichick je na legalan način pune tri sezone provocirao protivnike i praktički cijeli NFL, stavljajući svaku utakmicu Toma Bradyja na listu ozlijeđenih igrača. Legendarni quarterback u tom je periodu odigrao gotovo svaku utakmicu, a NFL je zatim promijenio uvjete koji se moraju zadovoljiti da bi igrač završio na listi ozlijeđenih, kako se to pravilo više ne bi iskorištavalo. Odnosno, kako ga Belichick ne bi iskorištavao.

Legendarni trener voli kontrolirati sve, ali nije baš spretan kada je tehnologija u pitanju. Tako su ga gledatelji u jednom od njegovih rijetkih pojavljivanja u dokumentarcu mogli vidjeti kako se dva tjedna mučio s pomicanjem sata u automobilu. Zbog toga je scena iz njegovog doma za vrijeme „drafta” 2020. godine, koji je zbog pandemije koronavirusa održan virtualno, posebno zabavila američku javnost. Naime, kamere su za potrebe televizijskog prijenosa bile postavljene u domove svih trenera, a kada je režiser odlučio „posjetiti” Belichicka, gledatelji su mogli vidjeti njegovog aljaškog malamuta kako sjedi na stolici i zainteresirano gleda u laptop, dok je njegov vlasnik bio tko zna gdje.

Voli čitati Harry Pottera i slušati Bon Jovi

Belichick u slobodno vrijeme voli slušati Grateful Dead i Bon Jovi, čiji je frontmen inače veliki navijač Patriotsa i Kraftov prijatelj, te je ogromni ljubitelj knjiga o Harry Potteru. Iako nije praznovjeran, svome brodu mijenja ime sa svakim novim naslovom prvaka koji osvoji pa se tako njegova omiljena igračka sada zove „Šest prstenova”. Belichicka šest osvojenih naslova čini daleko najuspješnijim trenerom u povijesti NFL-a.

---

image
Belichick i njegova supruga Linda Holliday
AFP
---

Svoje znanje prenio je mnogim danas uspješnim trenerima američkog nogometa, a jedan od njih je Nick Saban, vjerojatno najistaknutiji fakultetski stručnjak u SAD-u koji također vuče korijene iz Hrvatske. Njegov djed Stanko Šaban s 13 godina se odselio iz Gospića, a Nick je pod Belichickom radio u Cleveland Brownsima, dok je također učio i od njegovog oca na Mornaričkoj akademiji. Saban je inače poznat kao veliki radoholičar, ali mnogi su posvjedočili da čak ni on nije mogao pratiti Belichickov tempo kada je radio za njega te se često žalio da je na izmaku snaga.

Patriotsi su nakon odlaska Toma Bradyja prošle sezone ostali bez doigravanja po prvi put od 2008., a Belichick se pred početak nove sezone riješio svog prošlogodišnjeg quarterbacka i mjesto povjerio tek izabranom novaku Macu Jonesu, nadajući se da će u njemu dobiti novog Bradyja.

Legendarni trener 2009. je rekao da mu ne pada na pamet biti uz teren nakon što napuni 70 godina, ali već mu je 69 i signali koje šalje posljednje vrijeme navode na zaključak da ćemo njegovo namrgođeno lice još neko vrijeme gledati te da ćemo zasigurno svjedočiti još ponekoj kontroverzi i njegovim „kreativnim” tumačenjima pravila.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Neobična legenda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Neobična legenda 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-09 09:18:23 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-11 20:49:06 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-09-11 20:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 88 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19141526.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19267982.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19267984.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19267986.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19267988.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19267990.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Ono \u0161to je Belichick napravio Jetsima ostat \u0107e upam\u0107eno kao jedan od najkontroverznijih trenutaka u povijesti NFL-a","Belichick i njegova supruga Linda Holliday","Belichick i Tom Brady - najuspje\u0161niji trenersko-igra\u010dki dvojac ikada","Belichicka \u0107ete rijetko vidjeti kako se smije","Belichick nakon osvajanja svog \u0161estog Super Bowla 2019."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_19141526_1920.jpg":"1920x1080","k_19141526_1280.jpg":"1280x1280","k_19141526_1024.jpg":"1024x1024","k_19141526_640.jpg":"640x640","k_19141526_480.jpg":"480x480","k_19141526_340.jpg":"340x340","k_19141526_220.jpg":"220x220","o_19141526_1280.jpg":"1280x854","o_19141526_1024.jpg":"1024x683","o_19141526_640.jpg":"640x427","o_19141526_480.jpg":"480x320","o_19141526_340.jpg":"340x226","o_19141526_220.jpg":"220x146","h_19141526_1280.jpg":"1280x854","h_19141526_1024.jpg":"1024x683","h_19141526_640.jpg":"640x427","h_19141526_480.jpg":"480x320","h_19141526_340.jpg":"340x227","h_19141526_220.jpg":"220x147","pp_19141526_1280.jpg":"1006x1280","pp_19141526_1024.jpg":"805x1024","pp_19141526_640.jpg":"503x640","pp_19141526_480.jpg":"377x480","pp_19141526_340.jpg":"267x340","pp_19141526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"720x1024","hd_19267982_1920.jpg":"1920x1080","k_19267982_1280.jpg":"1280x1280","k_19267982_1024.jpg":"1024x1024","k_19267982_640.jpg":"640x640","k_19267982_480.jpg":"480x480","k_19267982_340.jpg":"340x340","k_19267982_220.jpg":"220x220","o_19267982_1280.jpg":"1280x1820","o_19267982_1024.jpg":"1024x1456","o_19267982_640.jpg":"640x910","o_19267982_480.jpg":"480x682","o_19267982_340.jpg":"340x483","o_19267982_220.jpg":"220x312","h_19267982_1280.jpg":"1280x854","h_19267982_1024.jpg":"1024x683","h_19267982_640.jpg":"640x427","h_19267982_480.jpg":"480x320","h_19267982_340.jpg":"340x227","h_19267982_220.jpg":"220x147","pp_19267982_1280.jpg":"1006x1280","pp_19267982_1024.jpg":"805x1024","pp_19267982_640.jpg":"503x640","pp_19267982_480.jpg":"377x480","pp_19267982_340.jpg":"267x340","pp_19267982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"699x1024","hd_19267984_1920.jpg":"1920x1080","k_19267984_1280.jpg":"1280x1280","k_19267984_1024.jpg":"1024x1024","k_19267984_640.jpg":"640x640","k_19267984_480.jpg":"480x480","k_19267984_340.jpg":"340x340","k_19267984_220.jpg":"220x220","o_19267984_1280.jpg":"1280x1875","o_19267984_1024.jpg":"1024x1500","o_19267984_640.jpg":"640x937","o_19267984_480.jpg":"480x703","o_19267984_340.jpg":"340x498","o_19267984_220.jpg":"220x322","h_19267984_1280.jpg":"1280x854","h_19267984_1024.jpg":"1024x683","h_19267984_640.jpg":"640x427","h_19267984_480.jpg":"480x320","h_19267984_340.jpg":"340x227","h_19267984_220.jpg":"220x147","pp_19267984_1280.jpg":"1006x1280","pp_19267984_1024.jpg":"805x1024","pp_19267984_640.jpg":"503x640","pp_19267984_480.jpg":"377x480","pp_19267984_340.jpg":"267x340","pp_19267984_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x746","hd_19267986_1920.jpg":"1920x1080","k_19267986_1280.jpg":"1280x1280","k_19267986_1024.jpg":"1024x1024","k_19267986_640.jpg":"640x640","k_19267986_480.jpg":"480x480","k_19267986_340.jpg":"340x340","k_19267986_220.jpg":"220x220","o_19267986_1280.jpg":"1280x932","o_19267986_1024.jpg":"1024x746","o_19267986_640.jpg":"640x466","o_19267986_480.jpg":"480x349","o_19267986_340.jpg":"340x247","o_19267986_220.jpg":"220x160","h_19267986_1280.jpg":"1280x854","h_19267986_1024.jpg":"1024x683","h_19267986_640.jpg":"640x427","h_19267986_480.jpg":"480x320","h_19267986_340.jpg":"340x227","h_19267986_220.jpg":"220x147","pp_19267986_1280.jpg":"1006x1280","pp_19267986_1024.jpg":"805x1024","pp_19267986_640.jpg":"503x640","pp_19267986_480.jpg":"377x480","pp_19267986_340.jpg":"267x340","pp_19267986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x718","hd_19267988_1920.jpg":"1920x1080","k_19267988_1280.jpg":"1280x1280","k_19267988_1024.jpg":"1024x1024","k_19267988_640.jpg":"640x640","k_19267988_480.jpg":"480x480","k_19267988_340.jpg":"340x340","k_19267988_220.jpg":"220x220","o_19267988_1280.jpg":"1280x897","o_19267988_1024.jpg":"1024x718","o_19267988_640.jpg":"640x448","o_19267988_480.jpg":"480x336","o_19267988_340.jpg":"340x238","o_19267988_220.jpg":"220x154","h_19267988_1280.jpg":"1280x854","h_19267988_1024.jpg":"1024x683","h_19267988_640.jpg":"640x427","h_19267988_480.jpg":"480x320","h_19267988_340.jpg":"340x227","h_19267988_220.jpg":"220x147","pp_19267988_1280.jpg":"1006x1280","pp_19267988_1024.jpg":"805x1024","pp_19267988_640.jpg":"503x640","pp_19267988_480.jpg":"377x480","pp_19267988_340.jpg":"267x340","pp_19267988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19267990_1920.jpg":"1920x1080","k_19267990_1280.jpg":"1280x1280","k_19267990_1024.jpg":"1024x1024","k_19267990_640.jpg":"640x640","k_19267990_480.jpg":"480x480","k_19267990_340.jpg":"340x340","k_19267990_220.jpg":"220x220","o_19267990_1280.jpg":"1280x852","o_19267990_1024.jpg":"1024x682","o_19267990_640.jpg":"640x426","o_19267990_480.jpg":"480x319","o_19267990_340.jpg":"340x226","o_19267990_220.jpg":"220x146","h_19267990_1280.jpg":"1280x854","h_19267990_1024.jpg":"1024x683","h_19267990_640.jpg":"640x427","h_19267990_480.jpg":"480x320","h_19267990_340.jpg":"340x227","h_19267990_220.jpg":"220x147","pp_19267990_1280.jpg":"1006x1280","pp_19267990_1024.jpg":"805x1024","pp_19267990_640.jpg":"503x640","pp_19267990_480.jpg":"377x480","pp_19267990_340.jpg":"267x340","pp_19267990_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7376478 Threads: 3 Questions: 1593280573 Slow queries: 4726781 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110353686 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/jedan-od-najuspjesnijih-trenera-u-sad-u-ponosan-je-na-svoje-hrvatsko-porijeklo-a-zbog-svog-ekscentricnog-ponasanja-izazvao-je-mnoge-kontroverze-1126626 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/jedan-od-najuspjesnijih-trenera-u-sad-u-ponosan-je-na-svoje-hrvatsko-porijeklo-a-zbog-svog-ekscentricnog-ponasanja-izazvao-je-mnoge-kontroverze-1126626?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289723 [name] => Bill Belichick [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bill-belichick [link] => /tag/bill-belichick ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Neobična legenda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedan od najuspješnijih trenera u SAD-u ponosan je na svoje hrvatsko porijeklo, a zbog svog ekscentričnog ponašanja izazvao je mnoge kontroverze [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19141526.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19141526.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19267982.jpg [title] => Ono što je Belichick napravio Jetsima ostat će upamćeno kao jedan od najkontroverznijih trenutaka u povijesti NFL-a AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19267984.jpg [title] => Belichick i njegova supruga Linda Holliday AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19267986.jpg [title] => Belichick i Tom Brady - najuspješniji trenersko-igrački dvojac ikada AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19267988.jpg [title] => Belichicka ćete rijetko vidjeti kako se smije AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19267990.jpg [title] => Belichick nakon osvajanja svog šestog Super Bowla 2019. AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatska je mala zemlja, ali sportski vrlo moćna. Naši sportaši redovito postižu sjajne rezultate na najvećim svjetskim pozornicama, a upravo se sport smatra jednom od najboljih reklama za Lijepu Našu. Iseljeničke obitelji koje već desetljećima žive u inozemstvu često s ponosom govore o svom porijeklu, a jedan od njih je i najuspješniji trener u povijesti NFL-a te jedan od najekscentričnijih stručnjaka u svijetu sporta – Bill Belichick.

Njegov djed Ivan Beličić zajedno sa svojom suprugom Marijom Barković doselio se u SAD krajem 19. stoljeća iz Draganića pored Karlovca te se smjestio u gradić Monessen u Pennsylvaniji, pokraj Pittsburgha koji je poznat po velikoj zajednici Hrvata. Ivan nikada nije završio školu, ali je govorio šest jezika. A da bi prehranio Billovog oca, još tri sina i jednu kćer, radio je uglavnom kao vrtlar i mesar.

Billov otac rođen je kao Stjepan Biličić, ali je „amerikanizirao” ime te ga promijenio u Steven Belichick. Kasnije se zajedno s obitelji preselio u Annapolis u Marylandu, gdje je, nakon služenja u 2. svjetskom ratu, 33 godine obnašao dužnost skauta i pomoćnog trenera američkog nogometa na Mornaričkoj akademiji, zaradivši status legende.

Iako Billa dok je bio dijete nisu puno zanimale djedove priče o Hrvatskoj, itekako je bio zainteresiran za američki nogomet. Gledajući što njegov otac i ostatak ekipe rade na treninzima i utakmicama, već je od malih nogu razvio oko za detalje i zavolio najpopularniji sport u SAD-u.

Ipak, u srednjoj školi mu je najdraži sport bio lacrosse, iako je igrao i američki nogomet. Njegova svestranost nastavila se i na Sveučilištu Wesleyan gdje je uz ta dva sporta igrao još i skvoš, a igračku karijeru mu je obilježio nemili incident koji se dogodio na jednom treningu.

Teška ozljeda mu je završila igračku karijeru

Njegov trener odlučio je uvježbavati obrambenu akciju koja je već duže vremena nedozvoljena u američkom nogometu, a koja je i tada bila kontroverzna i u određenoj mjeri nedopuštena. Belichick je igrao na poziciji centra, odnosno igrača koji izvodi loptu s tla, a taj trening segment u suštini je bio koncipiran oko toga da trojica igrača odmah organizirano „pregaze” Belichicka. Nakon nekoliko pokušaja dogodilo se ono neizbježno – Belichick je teško ozlijedio koljeno i sezona je za njega bila završena.

O onome što je uslijedilo postoji nekoliko različitih priča, ali dominira ona da je Belichick šutke prihvatio to što mu se dogodilo, bez da se požalio ikome, čak ni svom ocu. S obzirom na to da na fakultetima nije bio običaj da se treninzi takvog tipa održavaju, pogotovo u punoj snazi, Bill je mogao dobiti kakvu-takvu zadovoljštinu, ali sve što je on učinio bilo je to da je iz inata odlučio propustiti i sljedeću sezonu.

---

image
Belichick i Tom Brady - najuspješniji trenersko-igrački dvojac ikada
AFP
---

Odmah nakon završetka fakulteta ušao je u trenerske vode, a prvi posao mu je bio onaj pomoćnika u Baltimore Coltsima. Nakon toga je imao kratke epizode u Detroit Lionsima i Denver Broncosima, a 1979. je prešao u redove New York Giantsa u kojima je stekao svoje ime. Dolaskom legendarnog Billa Parcellsa u klub 1985., Belichick je promoviran u defenzivnog koordinatora te je momčadi pomogao doći do dva Super Bowl naslova. A ta njegova „pomoć” bila je uistinu ogromna, što je potkrijepljeno činjenicom da je njegova obrambeni plan iz finala 1991. uvršten u Hall of Fame.

Svoj prvi samostalni trenerski posao dobio je nakon tog Super Bowla u Cleveland Brownsima. Tamo je proveo četiri sezone, a jedinu pobjedu u doigravanju ostvario je protiv New England Patriotsa koje je tada vodio njegov bivši mentor Parcells. Otkaz je dobio kada se franšiza preselila u Baltimore i preimenovala u Ravens, iako mu je vlasnik Art Modell bio obećao da i dalje računa na njega.

Jedan od najkontroverznijih poteza u povijesti NFL-a

U pomoć mu je uskočio Parcells koji ga je uzeo za pomoćnika u Patriotsima, a godinu kasnije poveo sa sobom i u njujorške Jetse. Nakon dvije sezone, Parcells je odlučio odstupiti s klupe, ali tek kada je sve dogovorio da Belichick preuzme njegovu poziciju. No, onda je uslijedio jedan od najkontroverznijih trenutaka u povijesti NFL-a.

Jetsi su službeno objavili da je Belichick njihov novi glavni trener 3. siječnja 2000., a sutradan je trebala biti održana i presica na kojoj je on trebao biti predstavljen. Belichick je stao za mikrofon i – objavio da daje ostavku, a zatim je pola sata objašnjavao svoje razloge. Da sve bude „službeno”, ostavku je napisao na papirnatoj salveti.

Nedugo nakon te bizarne scene, Belichick je predstavljen kao novi glavni trener Patriotsa. No, kako je imao važeći ugovor s Jetsima, oni su tražili od Patriotsa kompenzaciju. Vlasnik momčadi s Foxborougha Robert Kraft bio je na korak od odustajanja od cijele priče, no onda ga je nazvao sam Parcells i uvjerio ga da dovede Belichicka pod svaku cijenu. Kako je u pregovorima sudjelovao na strani na kojoj nije trebao, Parcells se u šali predstavio kao „Darth Vader”, a posebno je zanimljivo to što je povukao taj potez iako se osjećao kao da je Belichick izdao, što najbolje govori o tome koliko je cijenio svog dugogodišnjeg štićenika.

Kraft ga je poslušao, a Patriotsi su postali najuspješnija franšiza u povijesti NFL-a i dva su desetljeća slovili za jednu od najdominantnijih sportskih momčadi ikada.

---

image
Ono što je Belichick napravio Jetsima ostat će upamćeno kao jedan od najkontroverznijih trenutaka u povijesti NFL-a
AFP
---

Do your job!

Jedan od glavnih razloga za to je nevjerojatna posvećenost Belichicka poslu i nepristajanje na kompromise. Njegova krilatica „Do your job!” (u prijevodu, „radi svoj posao”) postala je mantra svih igrača koji su prošli „kroz njegove ruke”, a odnosi se na to da Belichick u svakoj situaciji, pod svaku cijenu zahtijeva da svaki igrač radi isključivo ono što je njegov zadatak – ništa više, ništa manje. Također, nikada nije pristajao na financijske ucjene igrača te se svakog nezadovoljnika odmah rješavao, koliko god mu on bio važan. To mu je bilo lakše nego drugim trenerima iz razloga što nikada nije razvijao prijateljske odnose sa svojim igračima, već je uvijek držao hladnu distancu.

Belichick rijetko kada pokazuje emocije, pogotovo one pozitivne, a na presicama pokušava koristiti što je manje riječi moguće i na svaki mogući način dati do znanja da ne želi tu biti. Ponekad čak ignorira pitanja, ponavljajući jednu te istu floskulu, a igrači koji su imali prilike trenirati pod njim kažu da nikada nisu upoznali trenera koji je toliko pažnje pridavao njihovim nastupima u javnosti. Belichick tako često preuzima na sebe i ulogu PR stručnjaka, „trenirajući” svoje igrače što će i na koji način reći u kojoj situaciji.

---

image
Belichicka ćete rijetko vidjeti kako se smije
AFP
---

Trener Patriotsa uglavnom ne mari za društvene norme, a pomalo bizarnu priču ima bivši running back momčadi s Foxborougha, Kevin Faulk. Faulk je prve tri godine u klubu gotovo svako jutro viđao Belichicka u hodniku trening centra kada bi išao na doručak i svaki put bi ga pozdravio. Belichick mu tri godine nije odzdravljao, a onda je jednog jutra podigao pogled i rekao mu: „Dobro jutro, Kevine”.

Faulka je to toliko šokirao da je uhvatio svog trenera, kojeg inače ne smijete ni krivo pogledati, za ruku, a ovaj ga je šokirano upitao što nije u redu.

- Zaželjeli ste mi dobro jutro. Znate li koliko vas dugo pozdravljam na hodniku, bez da mi vi uzvratite? - upitao ga je Faulk, a Belichick mu je mrtav hladan odgovorio: „Joj, Kevine, moja greška” i odšetao dalje.

Nemojte misliti da je Belichick imao nešto osobno protiv Faulka. Julian Edelman rekao je da je u 11 godina koje je proveo u Patriotsima samo osam puta pričao nasamo s legendarnim trenerom. Za one koji ne znaju tko je Edelman, radi se o igraču koji je bio jedna od najvažnijih karika Patriotsa, čovjeku koji je izveo jedno od najnevjerojatnijih hvatanja ikad viđenih i MVP-u Super Bowla 2019. godine, nakon kojeg je postao jedan od samo sedam wide receivera u povijesti koji su osvojili tu nagradu.

No, iako nisu puno razgovarali, Edelman i Belichick jednom su podijelili „intimni” i nadasve neugodan trenutak. Priča ide tako da je Edelman došao u prostoriju u kojoj se nalazila masažna kada kako bi se malo opustio. Kada je vidio da se unutra već brčka njegov trener, instinktivno se okrenuo natrag put izlaza, ali Belichick je to primijetio te se bez riječi ustao kako bi oslobodio svom igraču kadu. Klupsko pravilo bilo je da se u kadi mora biti u kupaćim hlačama, ali Belichick je bio sasvim gol te je, u svom poznatom stilu, bez riječi napustio prostoriju, što je cijelu situaciju učinilo zaista neugodnom.

Belichickovo nepristojno ponašanje može se pripisati njegovoj ekscentričnosti više nego karakteru, jer on se uistinu brine za svoje igrače i poštuje ih, iako nikada s njima ne razvija bliske odnose. Bivši igrač Patriotsa Chris Long tako je otkrio da je, kada se na putovanja išlo komercijalnim letovima, prvi razred bio rezerviran za starije igrače, dok bi Belichick sjedio u ekonomskom.

Špijuniranje protivnika

Belichick je zahvaljujući mnogim kontroverznim potezima zaradio imidž čovjeka koji ne preza ni pred čim da bi došao do uspjeha. Tako je 2007. zaradio najveću novčanu kaznu za jednog trenera u povijesti lige, nakon što je na nedozvoljeni način snimao signale s klupe Jetsa. Kažnjen je s čak pola milijuna dolara, dok su Patriotsi morali platiti 250 tisuća dolara te su izgubili pravo na sudjelovanje u prvoj rundi „drafta”.

---

image
Belichick nakon osvajanja svog šestog Super Bowla 2019.
AFP
---

Za razliku od tog incidenta poznatijeg pod nazivom „spygate”, Belichick je na legalan način pune tri sezone provocirao protivnike i praktički cijeli NFL, stavljajući svaku utakmicu Toma Bradyja na listu ozlijeđenih igrača. Legendarni quarterback u tom je periodu odigrao gotovo svaku utakmicu, a NFL je zatim promijenio uvjete koji se moraju zadovoljiti da bi igrač završio na listi ozlijeđenih, kako se to pravilo više ne bi iskorištavalo. Odnosno, kako ga Belichick ne bi iskorištavao.

Legendarni trener voli kontrolirati sve, ali nije baš spretan kada je tehnologija u pitanju. Tako su ga gledatelji u jednom od njegovih rijetkih pojavljivanja u dokumentarcu mogli vidjeti kako se dva tjedna mučio s pomicanjem sata u automobilu. Zbog toga je scena iz njegovog doma za vrijeme „drafta” 2020. godine, koji je zbog pandemije koronavirusa održan virtualno, posebno zabavila američku javnost. Naime, kamere su za potrebe televizijskog prijenosa bile postavljene u domove svih trenera, a kada je režiser odlučio „posjetiti” Belichicka, gledatelji su mogli vidjeti njegovog aljaškog malamuta kako sjedi na stolici i zainteresirano gleda u laptop, dok je njegov vlasnik bio tko zna gdje.

Voli čitati Harry Pottera i slušati Bon Jovi

Belichick u slobodno vrijeme voli slušati Grateful Dead i Bon Jovi, čiji je frontmen inače veliki navijač Patriotsa i Kraftov prijatelj, te je ogromni ljubitelj knjiga o Harry Potteru. Iako nije praznovjeran, svome brodu mijenja ime sa svakim novim naslovom prvaka koji osvoji pa se tako njegova omiljena igračka sada zove „Šest prstenova”. Belichicka šest osvojenih naslova čini daleko najuspješnijim trenerom u povijesti NFL-a.

---

image
Belichick i njegova supruga Linda Holliday
AFP
---

Svoje znanje prenio je mnogim danas uspješnim trenerima američkog nogometa, a jedan od njih je Nick Saban, vjerojatno najistaknutiji fakultetski stručnjak u SAD-u koji također vuče korijene iz Hrvatske. Njegov djed Stanko Šaban s 13 godina se odselio iz Gospića, a Nick je pod Belichickom radio u Cleveland Brownsima, dok je također učio i od njegovog oca na Mornaričkoj akademiji. Saban je inače poznat kao veliki radoholičar, ali mnogi su posvjedočili da čak ni on nije mogao pratiti Belichickov tempo kada je radio za njega te se često žalio da je na izmaku snaga.

Patriotsi su nakon odlaska Toma Bradyja prošle sezone ostali bez doigravanja po prvi put od 2008., a Belichick se pred početak nove sezone riješio svog prošlogodišnjeg quarterbacka i mjesto povjerio tek izabranom novaku Macu Jonesu, nadajući se da će u njemu dobiti novog Bradyja.

Legendarni trener 2009. je rekao da mu ne pada na pamet biti uz teren nakon što napuni 70 godina, ali već mu je 69 i signali koje šalje posljednje vrijeme navode na zaključak da ćemo njegovo namrgođeno lice još neko vrijeme gledati te da ćemo zasigurno svjedočiti još ponekoj kontroverzi i njegovim „kreativnim” tumačenjima pravila.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
Ono što je Belichick napravio Jetsima ostat će upamćeno kao jedan od najkontroverznijih trenutaka u povijesti NFL-a
AFP
Belichick i njegova supruga Linda Holliday
AFP
Belichick i Tom Brady - najuspješniji trenersko-igrački dvojac ikada
AFP
Belichicka ćete rijetko vidjeti kako se smije
AFP
Belichick nakon osvajanja svog šestog Super Bowla 2019.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/jedan-od-najuspjesnijih-trenera-u-sad-u-ponosan-je-na-svoje-hrvatsko-porijeklo-a-zbog-svog-ekscentricnog-ponasanja-izazvao-je-mnoge-kontroverze-1126626 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=391c2df6dbdb4b88ce12bfc95fd07744f3e7adc5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedan+od+najuspje%C5%A1nijih+trenera+u+SAD-u+ponosan+je+na+svoje+hrvatsko+porijeklo%2C+a+zbog+svog+ekscentri%C4%8Dnog+pona%C5%A1anja+izazvao+je+mnoge+kontroverze&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fjedan-od-najuspjesnijih-trenera-u-sad-u-ponosan-je-na-svoje-hrvatsko-porijeklo-a-zbog-svog-ekscentricnog-ponasanja-izazvao-je-mnoge-kontroverze-1126626 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fjedan-od-najuspjesnijih-trenera-u-sad-u-ponosan-je-na-svoje-hrvatsko-porijeklo-a-zbog-svog-ekscentricnog-ponasanja-izazvao-je-mnoge-kontroverze-1126626 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Neobična legenda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaNeobična legenda

Jedan od najuspješnijih trenera u SAD-u ponosan je na svoje hrvatsko porijeklo, a zbog svog ekscentričnog ponašanja izazvao je mnoge kontroverze

11. rujna 2021. - 22:48

Hrvatska je mala zemlja, ali sportski vrlo moćna. Naši sportaši redovito postižu sjajne rezultate na najvećim svjetskim pozornicama, a upravo se sport smatra jednom od najboljih reklama za Lijepu Našu. Iseljeničke obitelji koje već desetljećima žive u inozemstvu često s ponosom govore o svom porijeklu, a jedan od njih je i najuspješniji trener u povijesti NFL-a te jedan od najekscentričnijih stručnjaka u svijetu sporta – Bill Belichick.

Njegov djed Ivan Beličić zajedno sa svojom suprugom Marijom Barković doselio se u SAD krajem 19. stoljeća iz Draganića pored Karlovca te se smjestio u gradić Monessen u Pennsylvaniji, pokraj Pittsburgha koji je poznat po velikoj zajednici Hrvata. Ivan nikada nije završio školu, ali je govorio šest jezika. A da bi prehranio Billovog oca,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:51