stdClass Object ( [id] => 1121843 [title] => Nadimak mu je ‘Luđak‘: ljute navijače je rastjerao granatom, našao se u središtu ‘špijunskog‘ skandala, a njegova opsesivnost ne poznaje granice [alias] => nadimak-mu-je-ludak-ljute-navijace-je-rastjerao-granatom-nasao-se-u-sredistu-spijunskog-skandala-a-njegova-opsesivnost-ne-poznaje-granice [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poznata izreka koja kaže da je tanka linija između genijalnosti i ludosti često se pokaže istinitom, a u svijetu nogometa vjerojatno ne postoji bolji primjerak toga od neponovljivog Marcela Bielse – argentinskog trenera kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih genijalaca u povijesti nogometa, a kojem nadimak glasi "El Loco" iliti "Luđak".

Bielsa je svoju trenersku priču započeo već sa 25 godina, kada je odlučio prekinuti igračku karijeru i posvetiti se vođenju momčadi. Prvi posao bio mu je treniranje mlađih uzrasta Newell's Old Boysa, a nakon 10 godina iskustva povjeren mu je zadatak vođenja prve ekipe. Tada još uvijek nepoznati mladi trener zaradio je simpatije igrača, navijača i medija zbog svog pristupa i atraktivnog nogometa, a činjenica da je već u svojoj prvoj sezoni odveo Newell's do trećeg naslova prvaka Argentine u klupskoj povijesti, donijela mu je i respekt nogometnog svijeta.

Nakon još jednog naslova s Newell'som i perioda u Meksiku, vratio se u Argentinu, gdje je prvo s Vélez Sarsfieldom osvojio "Clausuru", a onda 1998. preuzeo i reprezentaciju. Nastup na Copa Américi 1999. nije bio uspješan za Argentince, a najviše će se pamtiti po onom legendarnom porazu od Kolumbije u kojem je Martín Palermo (koji je dijelio nadimak s Bielsom) promašio nevjerojatna tri kaznena udarca. Bielsa je na toj utakmici divljao te je bio isključen, a novinari su očekivali nastavak showa na konferenciji za medije. No Bielsa je samo mirno sjedio s tupim pogledom u tlo i posuo se pepelom, rekavši da je sudac bio u pravu što ga je isključio.

Natjerao je ekipu da pusti gol protivnicima

Argentinac zapravo nikada nije prezao priznati svoju krivnju i pokušati pronaći način kako ispraviti ono što nije valjalo. Tako se nakon jedne sezone u kojoj je njegov Newell's pobijedio u samo tri od 19 utakmica zatvorio u hotelsku sobu na 48 sati kako bi sam sebi do u detalje objasnio kakav nogomet zapravo želi igrati i za čime se treba voditi. Nakon toga je osvojio argentinsku "Clausuru" i stvorio obrise stila nogometa koji će ga obilježiti i koji će poslužiti kao misao vodilja mnogim njegovim kolegama.

---

image
AFP
---

S obzirom na to da ga se može smatrati nogometnim "puristom", njegova sklonost "fair playu" nije toliko čudna, no situacija koja se dogodila 28. travnja 2019. na utakmici Leedsa i Aston Ville svejedno će ostati upamćena kao jedna od bizarnijih u novijoj povijesti.

Leeds se borio za jedno od dva mjesta koja vode direktno u Premier ligu i stigao u vodstvo u 72. minuti preko Mateusza Klicha. No pogotku je prethodila situacija u kojoj je igrač Aston Ville ostao ležati na centru, a njegovi suigrači su stali misleći da će Leedsov Tyler Roberts izbaciti loptu izvan igre. No on ju je dodao Klichu koji se sjurio po lijevoj strani i zabio pogodak. Uslijedio je fizički obračun na terenu i žustra rasprava na klupi, a Bielsa je zatim naredio svojoj momčadi da pusti gol Villi. Svi su ga poslušali osim stopera Pontusa Janssona koji je prvo pokušao spriječiti Adomaha da pošalje loptu u prazan gol, a zatim se posvađao s Bielsom.

Šveđanin je nakon toga samo još jednom zaigrao za Leeds, a po završetku sezone mu je rečeno da trener više ne računa na njega. Što se tiče Leedsa, sezonu su završili na trećem mjestu i nisu uspjeli ostvariti plasman u viši rang kroz doigravanje.

'Špijunski' skandal

Bielsa je sebi već bio napravio medvjeđu uslugu i ranije te godine, kada se našao u središtu "špijunskog" skandala. Pred utakmicu Leedsa s Derby Countyjem koji je tada vodio Frank Lampard, Argentinac je poslao člana svog stručnog stožera da špijunira protivnički trening, a kada su iz Derbyja to primijetili, Leeds je prijavljen vodstvu lige.

---

image
AFP
---

Bielsa optužbe nije negirao, dapače, otkrio je da je to radio svim svojim protivnicima do tada, a onda je otišao i korak dalje te je sazvao konferenciju za medije na kojoj je u sat i pol vremena novinarima do u detalje otkrio kako to špijuniranje izgleda. Okupljenima je održao prezentaciju u PowerPointu u kojoj je pokazao nevjerojatno detaljna izvješća o svakoj ekipi iz lige i istovremeno šokirao i oduševio nogometnu javnost.

No, vlasnik Leedsa Andrea Radrizzani nije bio impresioniran činjenicom da je Bielsa odlučio sazvati presicu na svoju ruku, bez njegova pristanka. Ali kao što je to njegov običaj, Argentinac je odlučio ispraviti cijelu situaciju te je sam platio kaznu koju je klub dobio od lige, a koja je iznosila 200 tisuća funti.

Mogli biste pomisliti da je taj iznos za Bielsu sitnica, pogotovo ako vam kažemo da je odrastao u imućnoj obitelji i da zarađuje milijune, ali nije sve baš tako jednostavno kod "El Loca". Vjerovali ili ne, Bielsa živi u jednosobnom stančiću koji je odlučio iznajmiti tek nakon što je najmodavac odlučio pristati na njegove financijske uvjete, i to poslije nekoliko tjedana cjenkanja.

Gol na stolu

No, nemojte pomisliti da je razlog tome Argentinčeva škrtost, on jednostavno voli raditi stvari na svoj način. Leeds mu je na početku plaćao sobu u hotelu s pet zvjezdica, ali je Bielsa sam zahtijevao da nađe sebi stalni smještaj u kojem će se osjećati ugodnije. Na trening uglavnom ide pješice (treba mu oko 45 minuta) ili javnim prijevozom. Ponekad se odluči i za vožnju biciklom, ali to mu nije najdraža opcija jer se onda ne može u potpunosti koncentrirati na razmišljanje o nogometu. Zbog toga se jednom odlučio oličiti pločnik plavom crtom od svoje kuće sve do trening kompleksa, kako bi sljedeći put mogao samo pratiti liniju i ne razbijati glavu gdje treba ići. Njegovi začuđeni sugrađani koji su to primijetili nazvali su gradsku upravu da bi pitali o čemu se radi, a misterij je riješen tek kada je netko slijedio plavu liniju i došao do Bielsina stana.

Argentinca se često može vidjeti u supermarketu kako kupuje namirnice, dok ponekad zna održati "neformalni" sastanak sa svojim stožerom u kafiću. A gdje god ga ugledali, gotovo je sigurno da će biti odjeven u najobičniju klupsku trenirku.

Njegovi igrači su ga, pak, nekoliko puta imali "privilegiju" vidjeti i bez odjeće. Kada je kao izbornik Čilea izgubio od Ekvadora, povukao se u svoju svlačionicu koja je bila odmah do svlačionice za igrače. Nekoliko igrača greškom je ušlo u tu svlačionicu te su se šokirali kada su ugledali Bielsu kako mirno leži na stolu "kao od majke rođen".

– Bio je potpuno gol. Izgledao je kao da čeka operaciju – prisjetio se Mark González te scene.

I José Pedro Fuenzalida je potvrdio da je nekoliko puta svjedočio sličnim scenama, a najviše mu se urezala u pamćenje situacija nakon poraza od Italije, kada je Bielsa ljutito otišao u svlačionicu i počeo divljački skidati odjeću sa sebe u naletu bijesa.

Krevet u uredu

Ekscentrična ​Bielsina ponašanja su svakodnevica. Tijekom utakmice nikada ne sjedi na klupi, već ili bjesomučno hoda po tehničkom prostoru ili sjedi uz samu aut-liniju na kanti, prijenosnom hladnjaku ili, u novije vrijeme, na posebno dizajniranoj sjedalici osmišljenoj upravo za tu potrebu. Uglavnom izgleda kao da je na korak od moždanog udara, a kada mu kamera zumira lice, nerijetko djeluje kao da ga je već i pretrpio.

---

image
AFP
---

Kada mu se ne sviđa odnos uprave prema njemu, bez puno razmišljanja odlazi iz kluba. Tako je u srpnju 2016. napustio Lazio samo dva dana nakon što je potpisao ugovor, pravdajući svoj potez činjenicom da mu klub nije doveo adekvatna pojačanja. No, ako ispoštujete ono što traži od vas, možete biti sigurni da će dati apsolutno sve od sebe. Kada bi došao u klub, čiji je trening centar malo udaljeniji od njegova smještaja, obavezno bi tražio da mu se instalira krevet u ured, a njegov dugogodišnji pomoćnik jednom je prilikom izjavio da najvećim uspjehom u svojoj karijeri smatra činjenicu da je uz Bielsin tempo rada uspio zadržati suprugu.

Da se ipak radi o genijalcu, a ne o luđaku, možda najbolje govori činjenica da je sam Bielsa svjestan svog ekscentričnog ponašanja. Netom nakon što mu se kći uspješno izborila s teškom bolesti, priznao je da, kada se sve stvari stave u kontekst, nema smisla da se toliko loše osjeća nakon što izgubi običnu nogometnu utakmicu, ali da je to jednostavno jače od njega.

Možda najbolji opis Bielsina karaktera dao je Jonathan Wilson, kolumnist The Guardiana i autor nekoliko iznimno popularnih knjiga o "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu".

– Bielsa ne samo da osjeća, on analizira osjećaje – napisao je Wilson u jednoj svojoj kolumni.

Majstor 'murderballa'

Argentinac je poznat po opsesivnom pristupu čak i najsitnijim taktičkim detaljima, a zbog toga što je još davnih dana sebi objasnio kakav nogomet želi igrati, nikada nije odustao od brutalnih metoda treninga, koje njegovi kritičari smatraju glavnim razlogom zašto je osvojio samo četiri velika trofeja u svojoj karijeri.

– Svaki igrač ima igrača kojeg mora striktno čuvati, a čim lopta iziđe iz igre treneri ubacuju drugu u igru. Tu igru igramo četiri-pet minuta i tako četiri ili pet puta. Pokušaš se mentalno pripremiti za ono što te čeka, ali ne možeš. Ne možete biti spremni za nešto tako zahtijevno samom psihološkom pripremom – rekao je jednom prilikom kapetan Leedsa Liam Cooper.

Ta igra u javnosti je postala popularna pod nazivom "murderball", a upravo je ona jedna od ključnih točaka koje definiraju Bielsin stil. Argentinac od svojih igrača traži ekstremnu razinu fizičke spreme, a treninzi onda moraju sadržavati veliku količinu trke. Zbog toga igrači Leedsa često znaju trčati oko terena, ali ne po običnoj atletskoj stazi, već po uzbrdicama i nizbrdicama koje je posebno dizajnirao sam Argentinac. Mnogi smatraju da upravo zbog toga većina Bielsinih momčadi pred kraj sezone djeluje umorno, a igrači se ozljeđuju, no "El Loco" do danas nije odustao od svog pristupa.

---

image
AFP
---

Ne brinite, nismo zaboravili reći vam odakle mu taj nadimak... Iako povoda za nazvati Bielsu "Luđakom" ima koliko hoćete, taj nadimak je zaradio još dok je bio trener Newell'sa. Nezadovoljni navijači jednog su mu dana došli prijetiti pred kuću, a on je izišao s granatom u ruci i rastjerao ih.

Stvorio 163 trenera

Iako je osvojio samo tri naslova prvaka Argentine (u sistemu u kojem su se igrala dva prvenstva godišnje), Olimpijske igre 2004. s Argentinom i engleski Championship s Leedsom 2020., Bielsa se smatra jednim od najutjecajnijih trenera u povijesti nogometa. Pep Guardiola, Mauricio Pochettino i Diego Simeone samo su neki od stručnjaka koji upravo "El Loca" navode kao svoj glavni uzor, a koliko je Bielsa inspirativna ličnost najbolje govori podatak koji kaže da od 280 umirovljenih igrača koje je Argentinac trenirao, njih čak 163 trenutno rade kao glavni ili pomoćni treneri.

Svijet su kroz povijest često mijenjali ekscentrici, a argentinski "Luđak" jedan je od najvećih koji je nogomet ikada vidio.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekscentrični genije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ekscentrični genije 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-17 20:20:15 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-22 19:30:00 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-08-22 19:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/17\/19076906.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/17\/17620118.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/17\/19076902.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/17\/19076904.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/17\/19039378.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_19076906_1920.jpg":"1920x1080","k_19076906_1280.jpg":"1280x1280","k_19076906_1024.jpg":"1024x1024","k_19076906_640.jpg":"640x640","k_19076906_480.jpg":"480x480","k_19076906_340.jpg":"340x340","k_19076906_220.jpg":"220x220","o_19076906_1280.jpg":"1280x852","o_19076906_1024.jpg":"1024x682","o_19076906_640.jpg":"640x426","o_19076906_480.jpg":"480x319","o_19076906_340.jpg":"340x226","o_19076906_220.jpg":"220x146","h_19076906_1280.jpg":"1280x854","h_19076906_1024.jpg":"1024x683","h_19076906_640.jpg":"640x427","h_19076906_480.jpg":"480x320","h_19076906_340.jpg":"340x227","h_19076906_220.jpg":"220x147","pp_19076906_1280.jpg":"1006x1280","pp_19076906_1024.jpg":"805x1024","pp_19076906_640.jpg":"503x640","pp_19076906_480.jpg":"377x480","pp_19076906_340.jpg":"267x340","pp_19076906_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17620118_1920.jpg":"1920x1080","k_17620118_1280.jpg":"1280x1280","k_17620118_1024.jpg":"1024x1024","k_17620118_640.jpg":"640x640","k_17620118_480.jpg":"480x480","k_17620118_340.jpg":"340x340","k_17620118_220.jpg":"220x220","o_17620118_1280.jpg":"1280x853","o_17620118_1024.jpg":"1024x682","o_17620118_640.jpg":"640x426","o_17620118_480.jpg":"480x320","o_17620118_340.jpg":"340x226","o_17620118_220.jpg":"220x146","h_17620118_1280.jpg":"1280x854","h_17620118_1024.jpg":"1024x683","h_17620118_640.jpg":"640x427","h_17620118_480.jpg":"480x320","h_17620118_340.jpg":"340x227","h_17620118_220.jpg":"220x147","pp_17620118_1280.jpg":"1006x1280","pp_17620118_1024.jpg":"805x1024","pp_17620118_640.jpg":"503x640","pp_17620118_480.jpg":"377x480","pp_17620118_340.jpg":"267x340","pp_17620118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19076902_1920.jpg":"1920x1080","k_19076902_1280.jpg":"1280x1280","k_19076902_1024.jpg":"1024x1024","k_19076902_640.jpg":"640x640","k_19076902_480.jpg":"480x480","k_19076902_340.jpg":"340x340","k_19076902_220.jpg":"220x220","o_19076902_1280.jpg":"1280x852","o_19076902_1024.jpg":"1024x682","o_19076902_640.jpg":"640x426","o_19076902_480.jpg":"480x319","o_19076902_340.jpg":"340x226","o_19076902_220.jpg":"220x146","h_19076902_1280.jpg":"1280x854","h_19076902_1024.jpg":"1024x683","h_19076902_640.jpg":"640x427","h_19076902_480.jpg":"480x320","h_19076902_340.jpg":"340x227","h_19076902_220.jpg":"220x147","pp_19076902_1280.jpg":"1006x1280","pp_19076902_1024.jpg":"805x1024","pp_19076902_640.jpg":"503x640","pp_19076902_480.jpg":"377x480","pp_19076902_340.jpg":"267x340","pp_19076902_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x677","hd_19076904_1920.jpg":"1920x1080","k_19076904_1280.jpg":"1280x1280","k_19076904_1024.jpg":"1024x1024","k_19076904_640.jpg":"640x640","k_19076904_480.jpg":"480x480","k_19076904_340.jpg":"340x340","k_19076904_220.jpg":"220x220","o_19076904_1280.jpg":"1280x846","o_19076904_1024.jpg":"1024x677","o_19076904_640.jpg":"640x423","o_19076904_480.jpg":"480x317","o_19076904_340.jpg":"340x224","o_19076904_220.jpg":"220x145","h_19076904_1280.jpg":"1280x854","h_19076904_1024.jpg":"1024x683","h_19076904_640.jpg":"640x427","h_19076904_480.jpg":"480x320","h_19076904_340.jpg":"340x227","h_19076904_220.jpg":"220x147","pp_19076904_1280.jpg":"1006x1280","pp_19076904_1024.jpg":"805x1024","pp_19076904_640.jpg":"503x640","pp_19076904_480.jpg":"377x480","pp_19076904_340.jpg":"267x340","pp_19076904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19039378_1920.jpg":"1920x1080","k_19039378_1280.jpg":"1280x1280","k_19039378_1024.jpg":"1024x1024","k_19039378_640.jpg":"640x640","k_19039378_480.jpg":"480x480","k_19039378_340.jpg":"340x340","k_19039378_220.jpg":"220x220","o_19039378_1280.jpg":"1280x853","o_19039378_1024.jpg":"1024x682","o_19039378_640.jpg":"640x426","o_19039378_480.jpg":"480x320","o_19039378_340.jpg":"340x226","o_19039378_220.jpg":"220x146","h_19039378_1280.jpg":"1280x854","h_19039378_1024.jpg":"1024x683","h_19039378_640.jpg":"640x427","h_19039378_480.jpg":"480x320","h_19039378_340.jpg":"340x227","h_19039378_220.jpg":"220x147","pp_19039378_1280.jpg":"1006x1280","pp_19039378_1024.jpg":"805x1024","pp_19039378_640.jpg":"503x640","pp_19039378_480.jpg":"377x480","pp_19039378_340.jpg":"267x340","pp_19039378_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4034626 Threads: 4 Questions: 119516615 Slow queries: 52678 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3651597 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/nadimak-mu-je-ludak-ljute-navijace-je-rastjerao-granatom-nasao-se-u-sredistu-spijunskog-skandala-a-njegova-opsesivnost-ne-poznaje-granice-1121843 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/nadimak-mu-je-ludak-ljute-navijace-je-rastjerao-granatom-nasao-se-u-sredistu-spijunskog-skandala-a-njegova-opsesivnost-ne-poznaje-granice-1121843?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 248282 [name] => Marcelo Bielsa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marcelo-bielsa [link] => /tag/marcelo-bielsa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekscentrični genije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nadimak mu je ‘Luđak‘: ljute navijače je rastjerao granatom, našao se u središtu ‘špijunskog‘ skandala, a njegova opsesivnost ne poznaje granice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/17/19076906.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/17/19076906.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/17/17620118.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/17/19076902.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/17/19076904.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/17/19039378.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Poznata izreka koja kaže da je tanka linija između genijalnosti i ludosti često se pokaže istinitom, a u svijetu nogometa vjerojatno ne postoji bolji primjerak toga od neponovljivog Marcela Bielse – argentinskog trenera kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih genijalaca u povijesti nogometa, a kojem nadimak glasi "El Loco" iliti "Luđak".

Bielsa je svoju trenersku priču započeo već sa 25 godina, kada je odlučio prekinuti igračku karijeru i posvetiti se vođenju momčadi. Prvi posao bio mu je treniranje mlađih uzrasta Newell's Old Boysa, a nakon 10 godina iskustva povjeren mu je zadatak vođenja prve ekipe. Tada još uvijek nepoznati mladi trener zaradio je simpatije igrača, navijača i medija zbog svog pristupa i atraktivnog nogometa, a činjenica da je već u svojoj prvoj sezoni odveo Newell's do trećeg naslova prvaka Argentine u klupskoj povijesti, donijela mu je i respekt nogometnog svijeta.

Nakon još jednog naslova s Newell'som i perioda u Meksiku, vratio se u Argentinu, gdje je prvo s Vélez Sarsfieldom osvojio "Clausuru", a onda 1998. preuzeo i reprezentaciju. Nastup na Copa Américi 1999. nije bio uspješan za Argentince, a najviše će se pamtiti po onom legendarnom porazu od Kolumbije u kojem je Martín Palermo (koji je dijelio nadimak s Bielsom) promašio nevjerojatna tri kaznena udarca. Bielsa je na toj utakmici divljao te je bio isključen, a novinari su očekivali nastavak showa na konferenciji za medije. No Bielsa je samo mirno sjedio s tupim pogledom u tlo i posuo se pepelom, rekavši da je sudac bio u pravu što ga je isključio.

Natjerao je ekipu da pusti gol protivnicima

Argentinac zapravo nikada nije prezao priznati svoju krivnju i pokušati pronaći način kako ispraviti ono što nije valjalo. Tako se nakon jedne sezone u kojoj je njegov Newell's pobijedio u samo tri od 19 utakmica zatvorio u hotelsku sobu na 48 sati kako bi sam sebi do u detalje objasnio kakav nogomet zapravo želi igrati i za čime se treba voditi. Nakon toga je osvojio argentinsku "Clausuru" i stvorio obrise stila nogometa koji će ga obilježiti i koji će poslužiti kao misao vodilja mnogim njegovim kolegama.

---

image
AFP
---

S obzirom na to da ga se može smatrati nogometnim "puristom", njegova sklonost "fair playu" nije toliko čudna, no situacija koja se dogodila 28. travnja 2019. na utakmici Leedsa i Aston Ville svejedno će ostati upamćena kao jedna od bizarnijih u novijoj povijesti.

Leeds se borio za jedno od dva mjesta koja vode direktno u Premier ligu i stigao u vodstvo u 72. minuti preko Mateusza Klicha. No pogotku je prethodila situacija u kojoj je igrač Aston Ville ostao ležati na centru, a njegovi suigrači su stali misleći da će Leedsov Tyler Roberts izbaciti loptu izvan igre. No on ju je dodao Klichu koji se sjurio po lijevoj strani i zabio pogodak. Uslijedio je fizički obračun na terenu i žustra rasprava na klupi, a Bielsa je zatim naredio svojoj momčadi da pusti gol Villi. Svi su ga poslušali osim stopera Pontusa Janssona koji je prvo pokušao spriječiti Adomaha da pošalje loptu u prazan gol, a zatim se posvađao s Bielsom.

Šveđanin je nakon toga samo još jednom zaigrao za Leeds, a po završetku sezone mu je rečeno da trener više ne računa na njega. Što se tiče Leedsa, sezonu su završili na trećem mjestu i nisu uspjeli ostvariti plasman u viši rang kroz doigravanje.

'Špijunski' skandal

Bielsa je sebi već bio napravio medvjeđu uslugu i ranije te godine, kada se našao u središtu "špijunskog" skandala. Pred utakmicu Leedsa s Derby Countyjem koji je tada vodio Frank Lampard, Argentinac je poslao člana svog stručnog stožera da špijunira protivnički trening, a kada su iz Derbyja to primijetili, Leeds je prijavljen vodstvu lige.

---

image
AFP
---

Bielsa optužbe nije negirao, dapače, otkrio je da je to radio svim svojim protivnicima do tada, a onda je otišao i korak dalje te je sazvao konferenciju za medije na kojoj je u sat i pol vremena novinarima do u detalje otkrio kako to špijuniranje izgleda. Okupljenima je održao prezentaciju u PowerPointu u kojoj je pokazao nevjerojatno detaljna izvješća o svakoj ekipi iz lige i istovremeno šokirao i oduševio nogometnu javnost.

No, vlasnik Leedsa Andrea Radrizzani nije bio impresioniran činjenicom da je Bielsa odlučio sazvati presicu na svoju ruku, bez njegova pristanka. Ali kao što je to njegov običaj, Argentinac je odlučio ispraviti cijelu situaciju te je sam platio kaznu koju je klub dobio od lige, a koja je iznosila 200 tisuća funti.

Mogli biste pomisliti da je taj iznos za Bielsu sitnica, pogotovo ako vam kažemo da je odrastao u imućnoj obitelji i da zarađuje milijune, ali nije sve baš tako jednostavno kod "El Loca". Vjerovali ili ne, Bielsa živi u jednosobnom stančiću koji je odlučio iznajmiti tek nakon što je najmodavac odlučio pristati na njegove financijske uvjete, i to poslije nekoliko tjedana cjenkanja.

Gol na stolu

No, nemojte pomisliti da je razlog tome Argentinčeva škrtost, on jednostavno voli raditi stvari na svoj način. Leeds mu je na početku plaćao sobu u hotelu s pet zvjezdica, ali je Bielsa sam zahtijevao da nađe sebi stalni smještaj u kojem će se osjećati ugodnije. Na trening uglavnom ide pješice (treba mu oko 45 minuta) ili javnim prijevozom. Ponekad se odluči i za vožnju biciklom, ali to mu nije najdraža opcija jer se onda ne može u potpunosti koncentrirati na razmišljanje o nogometu. Zbog toga se jednom odlučio oličiti pločnik plavom crtom od svoje kuće sve do trening kompleksa, kako bi sljedeći put mogao samo pratiti liniju i ne razbijati glavu gdje treba ići. Njegovi začuđeni sugrađani koji su to primijetili nazvali su gradsku upravu da bi pitali o čemu se radi, a misterij je riješen tek kada je netko slijedio plavu liniju i došao do Bielsina stana.

Argentinca se često može vidjeti u supermarketu kako kupuje namirnice, dok ponekad zna održati "neformalni" sastanak sa svojim stožerom u kafiću. A gdje god ga ugledali, gotovo je sigurno da će biti odjeven u najobičniju klupsku trenirku.

Njegovi igrači su ga, pak, nekoliko puta imali "privilegiju" vidjeti i bez odjeće. Kada je kao izbornik Čilea izgubio od Ekvadora, povukao se u svoju svlačionicu koja je bila odmah do svlačionice za igrače. Nekoliko igrača greškom je ušlo u tu svlačionicu te su se šokirali kada su ugledali Bielsu kako mirno leži na stolu "kao od majke rođen".

– Bio je potpuno gol. Izgledao je kao da čeka operaciju – prisjetio se Mark González te scene.

I José Pedro Fuenzalida je potvrdio da je nekoliko puta svjedočio sličnim scenama, a najviše mu se urezala u pamćenje situacija nakon poraza od Italije, kada je Bielsa ljutito otišao u svlačionicu i počeo divljački skidati odjeću sa sebe u naletu bijesa.

Krevet u uredu

Ekscentrična ​Bielsina ponašanja su svakodnevica. Tijekom utakmice nikada ne sjedi na klupi, već ili bjesomučno hoda po tehničkom prostoru ili sjedi uz samu aut-liniju na kanti, prijenosnom hladnjaku ili, u novije vrijeme, na posebno dizajniranoj sjedalici osmišljenoj upravo za tu potrebu. Uglavnom izgleda kao da je na korak od moždanog udara, a kada mu kamera zumira lice, nerijetko djeluje kao da ga je već i pretrpio.

---

image
AFP
---

Kada mu se ne sviđa odnos uprave prema njemu, bez puno razmišljanja odlazi iz kluba. Tako je u srpnju 2016. napustio Lazio samo dva dana nakon što je potpisao ugovor, pravdajući svoj potez činjenicom da mu klub nije doveo adekvatna pojačanja. No, ako ispoštujete ono što traži od vas, možete biti sigurni da će dati apsolutno sve od sebe. Kada bi došao u klub, čiji je trening centar malo udaljeniji od njegova smještaja, obavezno bi tražio da mu se instalira krevet u ured, a njegov dugogodišnji pomoćnik jednom je prilikom izjavio da najvećim uspjehom u svojoj karijeri smatra činjenicu da je uz Bielsin tempo rada uspio zadržati suprugu.

Da se ipak radi o genijalcu, a ne o luđaku, možda najbolje govori činjenica da je sam Bielsa svjestan svog ekscentričnog ponašanja. Netom nakon što mu se kći uspješno izborila s teškom bolesti, priznao je da, kada se sve stvari stave u kontekst, nema smisla da se toliko loše osjeća nakon što izgubi običnu nogometnu utakmicu, ali da je to jednostavno jače od njega.

Možda najbolji opis Bielsina karaktera dao je Jonathan Wilson, kolumnist The Guardiana i autor nekoliko iznimno popularnih knjiga o "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu".

– Bielsa ne samo da osjeća, on analizira osjećaje – napisao je Wilson u jednoj svojoj kolumni.

Majstor 'murderballa'

Argentinac je poznat po opsesivnom pristupu čak i najsitnijim taktičkim detaljima, a zbog toga što je još davnih dana sebi objasnio kakav nogomet želi igrati, nikada nije odustao od brutalnih metoda treninga, koje njegovi kritičari smatraju glavnim razlogom zašto je osvojio samo četiri velika trofeja u svojoj karijeri.

– Svaki igrač ima igrača kojeg mora striktno čuvati, a čim lopta iziđe iz igre treneri ubacuju drugu u igru. Tu igru igramo četiri-pet minuta i tako četiri ili pet puta. Pokušaš se mentalno pripremiti za ono što te čeka, ali ne možeš. Ne možete biti spremni za nešto tako zahtijevno samom psihološkom pripremom – rekao je jednom prilikom kapetan Leedsa Liam Cooper.

Ta igra u javnosti je postala popularna pod nazivom "murderball", a upravo je ona jedna od ključnih točaka koje definiraju Bielsin stil. Argentinac od svojih igrača traži ekstremnu razinu fizičke spreme, a treninzi onda moraju sadržavati veliku količinu trke. Zbog toga igrači Leedsa često znaju trčati oko terena, ali ne po običnoj atletskoj stazi, već po uzbrdicama i nizbrdicama koje je posebno dizajnirao sam Argentinac. Mnogi smatraju da upravo zbog toga većina Bielsinih momčadi pred kraj sezone djeluje umorno, a igrači se ozljeđuju, no "El Loco" do danas nije odustao od svog pristupa.

---

image
AFP
---

Ne brinite, nismo zaboravili reći vam odakle mu taj nadimak... Iako povoda za nazvati Bielsu "Luđakom" ima koliko hoćete, taj nadimak je zaradio još dok je bio trener Newell'sa. Nezadovoljni navijači jednog su mu dana došli prijetiti pred kuću, a on je izišao s granatom u ruci i rastjerao ih.

Stvorio 163 trenera

Iako je osvojio samo tri naslova prvaka Argentine (u sistemu u kojem su se igrala dva prvenstva godišnje), Olimpijske igre 2004. s Argentinom i engleski Championship s Leedsom 2020., Bielsa se smatra jednim od najutjecajnijih trenera u povijesti nogometa. Pep Guardiola, Mauricio Pochettino i Diego Simeone samo su neki od stručnjaka koji upravo "El Loca" navode kao svoj glavni uzor, a koliko je Bielsa inspirativna ličnost najbolje govori podatak koji kaže da od 280 umirovljenih igrača koje je Argentinac trenirao, njih čak 163 trenutno rade kao glavni ili pomoćni treneri.

Svijet su kroz povijest često mijenjali ekscentrici, a argentinski "Luđak" jedan je od najvećih koji je nogomet ikada vidio.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/nadimak-mu-je-ludak-ljute-navijace-je-rastjerao-granatom-nasao-se-u-sredistu-spijunskog-skandala-a-njegova-opsesivnost-ne-poznaje-granice-1121843 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af6399aba94c9839d25c1f5e30022daa635ebf66 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nadimak+mu+je+%E2%80%98Lu%C4%91ak%E2%80%98%3A+ljute+navija%C4%8De+je+rastjerao+granatom%2C+na%C5%A1ao+se+u+sredi%C5%A1tu+%E2%80%98%C5%A1pijunskog%E2%80%98+skandala%2C+a+njegova+opsesivnost+ne+poznaje+granice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fnadimak-mu-je-ludak-ljute-navijace-je-rastjerao-granatom-nasao-se-u-sredistu-spijunskog-skandala-a-njegova-opsesivnost-ne-poznaje-granice-1121843 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fnadimak-mu-je-ludak-ljute-navijace-je-rastjerao-granatom-nasao-se-u-sredistu-spijunskog-skandala-a-njegova-opsesivnost-ne-poznaje-granice-1121843 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekscentrični genije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaekscentrični genije

Nadimak mu je ‘Luđak‘: ljute navijače je rastjerao granatom, našao se u središtu ‘špijunskog‘ skandala, a njegova opsesivnost ne poznaje granice

22. kolovoza 2021. - 21:30

Poznata izreka koja kaže da je tanka linija između genijalnosti i ludosti često se pokaže istinitom, a u svijetu nogometa vjerojatno ne postoji bolji primjerak toga od neponovljivog Marcela Bielse – argentinskog trenera kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih genijalaca u povijesti nogometa, a kojem nadimak glasi "El Loco" iliti "Luđak".

Bielsa je svoju trenersku priču započeo već sa 25 godina, kada je odlučio prekinuti igračku karijeru i posvetiti se vođenju momčadi. Prvi posao bio mu je treniranje mlađih uzrasta Newell's Old Boysa, a nakon 10 godina iskustva povjeren mu je zadatak vođenja prve ekipe. Tada još uvijek nepoznati mladi trener zaradio je simpatije igrača, navijača i medija zbog svog pristupa i atraktivnog nogometa, a činjenica da je već u svojoj prvoj sezoni odveo N...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:11