StoryEditorOCM
Više od sportamoderni gladijatori

Ovako nešto hrvatski nogomet ne pamti, spremaju se promjene koje će sve uzdrmati iz temelja, ništa neće biti isto

Piše Pero Smolčić
8. prosinca 2023. - 08:19
Zagreb, 150723. Stadion Maksimir. Utakmica SuperSport Hrvatskog nogometnog Superkupa izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. Na fotografiji: Torcida na juznoj tribini.Goran Mehkek/Cropix

Hrvatska je trenutno prva po rastu BDP-a u Europskoj uniji u trećem kvartalu ove godine. Vijest koja ovako samo po sebi ‘građaninu vulgaris‘ djeluje suho, nezanimljivo. No, kada počnu stizati efekti te vijesti, kada se ona materijalizira u neki prepoznatljivi pojavni oblik, e onda je to druga priča.

A gdje ćeš bolji pojavni oblik od - stadiona. Sportske arene u kojoj se moderni gladijatori bore do krajnjih granica, dok usijana masa kliče. I doista, počeli su stadioni po Hrvatskoj nicati kao gljive poslije kiše. OK, otrcana mi je ova usporedba, ali doista izgleda tako.

Pa imamo redom, najavu u Zadru kako će novi vlasnici investirati u Stanove, ne za stanovanje, da ne bude zabune, nego stadion. Pa imamo i pomalo neočekivanu vijest da će i Slaven Belupo dobiti novi stadion, Podravina je odmah skočila na noge od uzbuđenja. Nije dugo čekao ni gazda Rijeke Damir Mišković da objavi kako su se konačno stvorili svi preduvjeti da se krene s izgradnjom Kantride, dosta im je Rujevice. Tu stalno, ali sve jače, provejava i famozni nacionalni stadion koji je na Skupštini HNS-a opet lansiran u stilu ‘samo što nije‘. 

A onda je tu i splitski Poljud, odnosno Park mladeži. E kad svi grade po jedan, u Splitu ćemo izgraditi jedan sasvim novi i još stariji od Poljuda, a sami Poljud ćemo obnoviti da izgleda novije od ovog kojeg ćemo izgraditi. U tijeku je, pazite sad, držite se za rukohvate, predinvesticijska studija. Ona, valjda, prethodi investicijskoj studiji. Ali, ide se u tom smjeru, živi bili pa vidili.

Oprostite ako sam koji stadion u skoroj izgradnji preskočio. Da ne bude zabune, bilo bi fantastično da se makar i dio ovih obećanja ostvari. Stadioni u Hrvatskoj su trošni, daleko od bilo kakvog komfora za gledatelje, a i sigurnosni je aspekt na mnogima upitan. Bilo bi predivno da se sve najave obistine, ali u državi u kojoj se proteklih godina sportski infrastrukturni zahvati kreću od izgradnje ‘street workout parka‘ do zamjena stolica na tribinama, nekako sve djeluje prigodno.

Neki bi neupućeni heretik pomislio da su dogodine izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 04:13