stdClass Object ( [id] => 1237555 [title] => Priča o Aleksandru Radoviću (17) ledi krv u žilama, s utakmice je otišao ravno u - mrtvačnicu. Njegov slučaj je opomena za navijače koji se međusobno mlate po Splitu i Zagrebu [alias] => prica-o-aleksandru-radovicu-17-ledi-krv-u-zilama-s-utakmice-je-otisao-ravno-u-mrtvacnicu-njegova-prica-je-opomena-za-navijace-koji-se-medusobno-mlate-po-splitu-i-zagrebu [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedjeljni veliki sukoba pripadnika Torcide i Bad Blue Boysa, uz onaj tjedan dana prije s Torcidom i Interventnom policijom, posljednjih dana s razlogom su top-tema hrvatskih medija. Pri tome se najčešće spominju teme nogometnog huliganizma i brutalnosti policije, kao i prije pola godine u sukobu Torcide s policjom u Desincu. Još se ne ide na šire zaključke o stanju u cijelom društvu, ali moralo bi uskoro i to doći na tapet.

Ako je suditi po ova tri događaja u nepune pola godine, a posljednja dva u tjedan dana, navijačko nasilje je u eskalaciji. U tom smislu može biti poučno navijačko nasilje iz Srbije, koja odavno bilježi mrtve u takvim sukobima.

Srpski BBC donio je priču o tragično stradalome 17-godišnjaku Aleksandru Radoviću, navijaču Crvene zvezde, koji je ubijen prije 23 godine, 30. listopada 1999. na derbiju Partizana i Crvene zvezde.

 ---

image

Aleksandar Radović

Privatni album, BBC
---

Brodska signalna raketa poletjela je s južne tribine stadiona prema sjeveru i pogodila u vrat sedamnaestogodišnjaka iz Opova kod Pančeva koji je vrlo brzo preminuo. On je jedini navijač koji je poginuo na stadionu.

– Rekao sam mu nemoj ići na derbi, idi na svoju utakmicu. Odgovorio mi je – a moram, derbi je. Tada sam ga zadnji put vidio. Molili su ga i trener i predsjednik kluba da ne ide, ali ga nisu uspjeli uvjeriti. Otišao je s pet-šest prijatelja. Liječnici su mi rekli da mu nema spasa. Pogođena je glavna arterija. Momak koji ga je izveo s tribine na stazu rekao je da je Aca odmah mrtav", priča njegov otac Tomislav Radović, koji je i sam navijač koji je putovao na utakmice, piše srpski BBC.

 ---

image

Akcija interventne policije 24. listopada u Splitu koja je uznemirila javnost

Screenshot Slobodna Dalmacija
---

Na 131. vječnom derbiju bio je i Marko Lovrić, Radovićev srednjoškolski prijatelj i navijač Partizana, i to na južnoj tribini, odakle je ispaljena raketa koja je usmrtila njegovog prijatelja.

"Preko puta, na sjeveru, vidjeli smo veliku rupu među navijačima i mislili smo da su se potukli. Ubrzo se pročulo da je netko ubijen. Zabrinuo sam se na trenutak, znajući da su tu i neki moji prijatelji, ali pošto smo mislili da se to dogodilo u svađi, moja briga je odmah nestala, Aca nije bio dio te priče" kaže trideset šestogodišnji Lovrić koji je po dolasku kući saznao je da mu je prijatelj ubijen.

 Premale kazne za divljanje

Nakon Radovićeva ubojstva privedene su i ispitane 154 osobe. Istragom je utvrđeno da su navijači Partizana krstareće rakete kupili u Grčkoj i prokrijumčarili ih u Srbiju. Na utakmicu su dovezene klupskim autobusom, u torbama prvotimaca, a navijačima su dostavljene kroz prozor svlačionice Partizana. Vlasti su tada utvrdile da je 12 navijača u rukama imalo rakete. No, u sudskom postupku nije točno utvrđeno tko je ispalio raketu koja je pogodila Radovića, a navijači su na kraju optuženi za izazivanje opće opasnosti, a ne za ubojstvo.

Među optuženima je bio i Partizanov ekonom koji je odgovarao za suučesništvo, a na kraju je osam osoba osuđeno na zatvorske kazne od osam do 23 mjeseca.

---

image

‘Dekor‘ vječnog derbija u Beogradu, ‘delije‘ i ‘grobari‘ u bliskom susretu

Peđa Milosavljević/Cropix
---

"Očito je da kazneno djelo nije pravilno kvalificirano. S obzirom na to da se očito radi o ubojstvu koje nije zastarjelo, smatram da bi se slučaj još danas mogao obnoviti. Izrečene su mizerne kazne. Nisam siguran da su uopće odslužili ono što su dobili", rekao je Radović za srpski BBC.

---

Ubojstvo do ubojstva... 

U srpskom nogometu, bilo je mnogo slučajeva nasilja koji nemaju veze s onim što se događa na terenu. Ovo su neki od slučajeva koji su izazvali najveću pozornost javnosti i medija, piše BBC.

- 2005. - Bojan Majić, navijač Voždovca, ubijen je kada su navijači Rada upali u vlak na železničkoj stanici u beogradskom naselju Rakovica. Navijač Rada Bojan Hrvatin tada je osuđen na 30 godina zatvora, ali je Žalbeni sud tu kaznu 2012. prepolovio.

- 2007. - Uroš Mišić, navijač Crvene zvezde, na utakmici protiv Hajduka iz Kule napao je žandara Nebojšu Trajkovića. Osuđen je na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva. Žalbeni sud mu je kaznu prepolovio.

- 2008. - Dejan Dimitrijević Lonac, navijač Vojvodine, ubijen je u Novom Sadu u obračunu s navijačima Partizana. Stevan Stanković iz Novog Sada tada je osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na deset godina i osam mjeseci.

- 2009. - U centru Beograda navijači Partizana napali su navijače francuskog Toulousea. Tada je teško stradao Francuz Brice Tatton, koji je nekoliko dana kasnije podlegao ozljedama. Visoki sud je prvotno osudio optuženike na ukupno 240 godina zatvora, ali im je 2012. Žalbeni sud prepolovio kaznu. Četrnaestorica napadača na Tattona pravomoćno su dobili ukupno 123 godine zatvora

- 2011. - Dvadesetogodišnji Ivan Perović ubijen je na Novom Beogradu u obračunu navijača Partizana. Viši sud u Beogradu je 2014. oslobodio glavne osumnjičene zbog "nedostatka dokaza".

- 2014. - Marko Ivković, navijač Crvene zvezde, ubijen je u Istanbulu kada su navijači turskog kluba Galatasaray napali grupu navijača beogradskog kluba koji nisu ušli u dvoranu "Abdi Ipekci" kako bi prisustvovali utakmici Eurolige.

- 2016. - Aleksandar Jaćimović, dvadeset dvogodišnji navijač Crvene zvezde, ubijen je u tučnjavi na Gradskom trgu u Čačku. Viši sud u Čačku osudio je Dušana Babića na 18 godina zatvora

- 2017. - U sukobu navijačkih skupina Partizana i Crvene zvezde u Beogradu iz vatrenog oružja ubijen je osamnaestogodišnji Demir Jukić. Jukić je teško ranjen i nakon dva mjeseca borbe za život podlegao je ozljedama. U ovom slučaju još nije podignuta optužnica

- 2019. - Aleksandar Pantić, navijač Partizana iz Bijeljine, ubijen je u sukobu s navijačima Crvene zvezde iz istog grada. Optužnica je podignuta protiv dvije osobe.

Uz sve to bilo je bezbroj sukoba na stadionu ili oko njega, no Koković ističe da ne treba sve navijače zbrajati. Četiri su kategorije - prvo su oni koji samo vole gledati nogomet, zatim navijači koji navijaju za Zvezdu ili Partizan, zatim huligani i na kraju kriminalci, ističe Koković. O nasilju u sportu, kaže, priča godinama i da više ne može. "Država mora reći da može riješiti to pitanje", kratko je dodao.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2016. da država trenutno nema snage boriti se protiv huligana. Koković upozorava i na političku instrumentalizaciju navijača. "Mogli ste vidjeti da je skupina navijača Partizana bila u sinagogi tijekom sukoba unutar židovske zajednice. Odakle su došli? Manipulacije navijača, uprave kluba i politike su obostrane – uvijek se mogu iskoristiti i zloupotrijebiti, a vidjelo se u cijeloj regiji da je kratak put od stadiona do rova", kaže Koković. Situacija se može promijeniti, dodaje, ali samo uz poboljšanje kvalitete života, piše BBC.

---

Aleksandar Radović sahranjen je u Opovu, a na sahrani su bili prvotimci i uprava Zvezde.

 Trauma od utakmica

"Sljedećih deset godina svakog 30. listopada odlazio sam na stadion JNA, palio svijeće i nosio cvijeće na mjesto gdje je Aca ubijen", kaže otac.,. Memorijalni nogometni turnir Aca Radović održavao se u Opovu sljedećih 17 godina - koliko je Radoviću bilo kad je ubijen. Među timovima koji su sudjelovali bila je i skupina njegovih školskih kolega.

"Nakon tog događaja više nismo bili isti... Prevelika je to stvar da bi se time bavio sa 17 godina", rekao je za BBC Dragan Ćeriman, Radovićev školski kolega, nije išao na vječiti derbi, iako je do tada bio redovan.

 ---

image

Bad Blue Boysi, Torcidini rivali

Damir Krajač/Cropix
---

Prošla je 21 godina od Radovićevog ubojstva. Njegov otac kaže da i dalje prati Zvezdu, ali samo preko televizije.

"Prije dvije godine vodio sam unuke na derbi na Zvezdin stadion. Bio sam jednom na utakmici Superlige, došao je Borac iz Čačka... Bio sam možda desetak minuta i izašao sam sa stadiona. Nisam više mogao", kaže Aleksandrov otac.

Ćeriman smatra da je suđenjem za ubojstvo Ace Radovića propuštena prilika da se "stvar već tada dovede do kraja, zbog budućih generacija. Ne mogu zamisliti osjećaj gubitka djeteta, a onda tko god je odgovoran bude kažnjen kao da je prošao kroz crveno. Svaki put kad prođem tom kaldrmom pored stadiona Partizana".

 Odvjetnici štite nasilnike

Viđenje cijeloga slučaja i širu sliku ponudio je sociolog sporta Dragan Koković.

- Nasilje u sportu samo je segment nasilja u društvu. Jednostavno rečeno, nakalemilo se na probleme društvenog nasilja, s tim što je tu dobilo vidljiviji oblik. Počelo je raspadom sustava vrijednosti, ali samo time se ne može objasniti nasilje na stadionu. Postoji nekoliko modela zašto dolazi do nasilja – jedan su "profesionalni navijači" koji to izaberu kao profesiju i umjesto radne etike prepuštaju se samo navijačkim strastima, zatim pitanje katarze koju doživljavaju na stadionu, pa "profesionalni navijači" model dosadne egzistencije rješavaju nasiljem...

 ---

image

Delije imaju sklonost opasnim zastavama

Dragan Matić/Cropix
---

Jedan od problema svakako je što je Zakon o suzbijanju nasilja na sportskim natjecanjima samo mrtvo slovo na papiru, a kada navijači nešto poduzmu, njihovi odvjetnici dolaze odmah, prije svih drugih... Država mora riješiti to pitanje, rekao je Koković za BBC.

Slučaj smrtnog stradavanja jednoga mirnog mladića i vremenska distanca koja je prošla od njegove smrti dobro pokazuje dokle može dovesti navijačko nasilje. U Srbiji je znatno više smrtnih slučajeva od navijačkoga nasilja, kao i ubojstava šefova navijačkih skupina, kao što je vođa "Grobara" Saleta Mutavog ili kriminalne aktivnosti Velje Nevolje iz istoga miljea.

Pisanje i razgovor o ovakvim temama može dobro doći kao prevencija takvog scenarija, koji je povezan i sa stanjem u društvu.

---

image

Huligani često umjesto na stadionu završe u marici

Marko Todorov/Cropix
---

---

Najveći okršaji Torcide i Bad Blue Boysa

Kronologiju navijačkih sukoba Torcide i Bad Blue Boysa lani je donio Net.hr. Iako ima opasnih okršaja i kod drugih navijačkih skupina većih i manjih klubova, na dva najveća kluba otpada ipak najviše. Odabrali smo sukobe koji su bili najveći po broju ozlijeđenih ili privedenih. Osim nekoliko okršaja Torcide i BBB-a iz 1987. i iz 1990./91., nakon ozljeđivanja Marijana Šimića, prvi veći zabilježeni sukob je iz 1996. godine, dakle po okončanju rata, do kada su obje skupine imale istog, vanjskog neprijatelja.

HAJDUK - DINAMO (1990.)

Kao vjerni BBB-ovac Marijan Šimić je tog 18. ožujka 1990. stigao iz Đakova u Split na derbi Hajduka i Dinama koji se pamti po ujedinjenim nacionalnim stavovima BBB-a i Torcide..

Nakon utakmice krenuo je Šimić s prijateljima iz grupe prema kolodvoru, gdje je izbio sukob BBB-a i Torcide. Iz mase mu je doletio betonski blok u glavu, pao je na pod i u nesvijesti je prevezen na Neurokirurgiju KBO-a Firule, gdje je idući dan operiran. Bio je u teškom stanju dugo poslije.

DINAMO - HAJDUK 1996.

Stariji torcidaši kažu za tu utakmicu kako je to bio konačni završetak lagodnijeg dolaženja u Zagreb na derbi. Zagreb je tada i službeno postao neprijateljski teritorij za Torcidu. Bilo je to vrijeme vrijeme rasta supkulturnih skupina, skinsa, punkera, techno scene, a Boysi su bujali. Mnoštvo navijača Hajduka taj dan bilo je napadnuto u Zagrebu, a obje grupe navijača na stadionu su razmjenjivale uvrede.

HRVATSKA - DANSKA Split, 1997.

Reći će neki kako se tada prestalo vjerovati u bilo kakvu "pomirdbu" Sjevera i Juga. Tada se navijačko nasilje bilo rasplamsalo do te mjere da je eskaliralo na reprezentaciji, gdje je do jučer bilo nezamislivo. Do tučnjave je došlo i na samoj tribini na Poljudu, kao i na Rivi prije utakmice. Prije Danske u Splitu dogodila i Grčka u Zagrebu (10.11.1996.), na kojoj je bilo napada na Torcidu, piše Net.hr.

DINAMO - HAJDUK 1999.

Borba za povratak imena Dinamo bila je u punom zamahu i BBB-i su bojkotirali derbi i na više lokacija sukobili se s policijom. Danima se pisalo o incidentima i događanjima na ulicama grada.

HAJDUK - DINAMO 2000.

Finale kupa Hrvatske prekinuto je zbog suzavca. Torcidi je prekipjelo kad su Boysi počeli bacati baklje po navijačima na Zapadu. U 86. ograda između navijača je pala, Torcida je krenula prema jugu, a policija je bacila suzavca. Utvrđeno je da su tri osobe s istoka vodile akciju. Neredi su se proširili i na ulice.

DINAMO - HAJDUK 2001.

Torcida pamti derbi po oduzimanju većega broja transparenata, pa i udarnog White Boys. U sukobima je jedan torcidaš ostao bez oka.

DINAMO - HAJDUK 2000.

BBB su brutalno i agresivno slavili povratak imena Dinamo. Na stadionu su prema Torcidi bacali baklje, a Torcida prema njima stolice. U tramvaju su noževima izbodena tri Hajdukova navijača, Ante M., Toni K. i Jurica R.

DINAMO - HAJDUK 2003.

I ovaj derbi obilježili su brojni incidenti, a pamti se po možda najgorem navijačkom govoru mržnje, zastavi "Tovarske svinje, danas je kolinje".

HAJDUK - DINAMO Dugopolje 2003.

Poslije derbija u Dugopolju se dogodio incident u kojem je skupina torcidaša presrela automobil s navijačima Dinama, među kojima je bio i jedan invalid, te ih skoro zapalila. Brutalnost događaja zaprepastila je javnost iako je on navodno bio reakcija na zaustavljanje jednog Torcidina kombija u Lučkom u kojem su putnici pretučeni i opljačkani, a kombi zapaljen.

DINAMO - HAJDUK Široki Brijeg 2004.

Jedan od najgorih sukoba BBB-a i Torcide dogodio se na Memorijalnom turniru Gojko Šušak. Na teren je pao i nož, zbog čega su igrači napustili teren. U sukobima je bilo više od 20 ozlijeđenih osoba i 60-ak uhićenih s obje strane, a policija je koristila i vatreno oružje.

HRVATSKA - ENGLESKA Zagreb 2006.

Nabrijani na očekivane engleske navijače, koji su došli u malom broju, grupe BBB-a i Torcide dvaput su se potukli međusobno.

BJELOPOLJE 2007.

Bila je to svojevrsna osveta BBB-ovaca za Dugopolje. Kod Korenice su Boysi sačekali Torcidu, a tučnjavu je okončala policija koja je pratila torcidaše, uhitivši stotinjak navijača. Pet je navijača lakše ozlijeđeno, a jedan teže pa je bio na liječenju u gospićkoj bolnici.

Ako se ne računa Dugopolje i Lučko, bio je to prvi veći sukob Torcide i BBB-a na autocesti. Idućih godina bit će ih još.

HAJDUK - DINAMO Bačvice 2007.

Mlađa ekipa Boysa u Split je došla noćnim vlakom i počela razbijati automobile na Bačvicama. Zanimljivo je da su kod njih tada pronađene i palice za golf. Prekršajni sudac izrekao im je jednogodišnju zabranu prisustvovanja nogometnim utakmicama. Policija je tada privela i sprovela u Zagreb pedesetak Boysa.

BRINJE 2009.

Na odmorištu autoceste u Brinju torcidaši su vidjeli četrdesetak Boysa te ih napali kamenjem. Sukob je potrajao desetak minuta. Malobrojna policija za uspostavu reda posegnula je za vatrenim oružjem. Jedan navijač iz Zagreba od kamena je zadobio frakturu lubanje te je morao na operaciju.

HRVATSKA - GRUZIJA Split 2011.

Na Pjaci je Torcida napala skupinu Boysa koji su pjevali Dinamove pjesme. Nekoliko lokala je demolirano, bilo je topovskih udara, letjele su boce. Bilo je uhićenih i privedenih, neki su završili i u bolnici.

HRVATSKA - ŠVICARSKA 2012.

Desetak Splićana koji nisu Torcida napalo je pedesetak Boysa kod OŠ "Marjan". Od privedenih pedesetak Boysa čak 33 bili su evidentirani zbog incidenata na utakmicama, a u jednom fiatu sisačke registracije pronađeno je čak 36 drvenih palica spremljenih za tučnjavu. Navodi se da je ovo posljednja utakmica reprezentacije na kojoj su sukobili BBB i Torcida, piše Net.hr.

Nakon svega pročitanoga možemo reći da je pravo čudo što, unatoč nekoliko teških ozljeda, kako je rekao sociolog Dražen Lalić, nitko do sada u navijačkom nasilju u Hrvatskoj nije izgubio život. Možda je sada zadnji trenutak da se krene u preveniranje toga nemilog scenarija.

---

---

Tri aktualna hrvatska slučaja navijačkog nasilja

Najsvježiji slučaj navijačkog nasilja u Hrvatskoj je je dogovorena tučnjava Bad Blue Boysa i Torcide u Zagrebu, za koju je iskorištena nedjeljna utakmica s Lokomotivom. U tučnjavi su se koristile teleskopske palice, metalne cijevi, drvene drške za sjekire i drvene palice ozlijeđeno je 13 pripadnika Torcide i dva pripadnika Boysa. Teško je ozlijeđen 21-godišnjak iz Podstrane i jedan Sinjanin, a ukupno su privedena 64 navijača.

Kako je izvijestila Slobodna Dalmacija istražni sudac za njih 15 odredio je jednomjesečni pritvor, a ostali pripadnici obiju skupina mogu se braniti sa slobode.

 Ta tučnjava vremenski se gotovo naslonila na incidente koji su se dogodili 22. listopada 2022. navečer ispred Kluba navijača HNK Hajduk nakon derbija s Dinamom.

Prema Općinskom državnom odvjetništvu, nekolicina od skupine od najmanje 50-ak osoba, kojima je nekoliko policajaca naredilo da se raziđu, krenula je prema policajcima i gađalo ih kamenjem, staklenim bocama, dijelovima betonskih blokova i drugim predmetima, od čega je četvorica policijskih službenika zadobila tjelesne ozljede. Jedan je policajac nakon toga ispalio hitac upozorenja u zrak. Zbog toga su pred istražnim sucem završili 29-godišnji student iz Koprivnice, 21-godišnji student iz Korčule te 22-godišnji nautičar iz Splita, koji su se branili da su se slučajno zatekli na tome mjestu. Istražni sudac nije im odredio jednomjesčni pritvor, već ih je pustio da se brane sa slobode, kako piše Slobodna Dalmacija.

 

Drugi dio te dramatične večeri bio je napad interventnih policajaca na navijače pri čemu je, prema pisanju Slobodne, pretučen mladi kuhar koji uopće nije sudjelovao u neredima, a videosnimka prekomjerne upotrebe sile policajaca nad jednim svladanim navijačem s razlogom je uznemirila javnost i dovela do suspenzije jednog intereventnog policajca, što još i još čeka svoj pravodsudni postupak.

 

Oba nemila događaja prizivaju u sjećanje nemile scene s autoceste iz svibnja kada su se kod odmorišta Desinec sukobili pripadnici Torcide i policije. Torcidaši su zaustavili promet na autocesti

Prema policijskom izvještaju, nakon što je oko 1600 navijača Hajduka prvo blokiralo vozilima autocestu Zagreb-Karlovac, njih nekoliko stotina krenulo je u organizirani napad na malobrojnije pripadnike policije koji su bili u njihovoj pratnji. Većina policajaca bili su pripadnici Ekipe za posebne zadaće koji su opremljeni i obučeni za sukobe, no u tom trenutku bilo ih je premalo da pruže žešći otpor navijačima.

Kada je više stotina navijača krenulo na njih u očitoj namjeri da ih ozlijede policija je krenula s ispaljivanjem dimnih bombi što, prema svemu sudeći, nije bilo dovoljno da zaustavi razjarene navijače. Policajci su tada upotrijebili vatreno oružje. Epilog svega je da je dvojica navijača teže, a više desetaka lakše ozlijeđeno, kao i dvadeset policajaca, a autocesta je bila zatvorena duže od 12 sati, kako je izvijestila Slobodna Dalmacija.

 

I tada su se vodile javne polemike je li policija trebala pucati u ljude pa je jednom navijaču propuvcano koljeno, a drugoga je metak okrznuo u predjelu rebara. Postavilo se i pitanje jesu li navijači trebali ostati toliko u pritvoru te jesu li privedene i osobe koje to nisu trebale biti, poput novinara Mate Prlića.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPOMENA ZA SVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OPOMENA ZA SVE 2 0 6225 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-02 10:51:00 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => S.K. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-03 13:11:20 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-11-02 17:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 81 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o Aleksandru Radoviću (17) ledi krv u žilama, s utakmice je otišao ravno u - mrtvačnicu. Njegova priča je opomena za navijače koji se međusobno mlate po Splitu i Zagrebu [metakey] => navijačko nasilje, huligani, Torcida, BBB, policija, interventna policija, aleksandar radović, navijači srbija, partizan, Crvena Zvezda [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23715079.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23517873.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23715080.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23696106.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23695972.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23660057.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23659933.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23643423.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23638846.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23639090.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23637843.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23222164.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23181024.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23181026.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23523407.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23714709.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23714710.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23714711.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/23714713.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/02\/22112288.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album, BBC","\u017deljko Puhovski\/Cropix ","Privatni album, BBC","Marko Todorov\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Screenshot Slobodna Dalmacija ","Screenshot Slobodna Dalmacija ","Jakov Prki\u0107\/Cropix ","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Ivana Nobilo i Damir Zurub\/Cropix ","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix","Dragan Mati\u0107\/Cropix ","Aleksanda Dimitrijevi\u0107\/Cropix ","Pe\u0111a Milosavljevi\u0107\/Cropix ","Pe\u0111a Milosavljevi\u0107\/Cropix ","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Aleksandar Radovi\u0107<\/p>","

Jedan od nemilih prizora oko stadiona, huligani i interventna policija<\/p>","

Aleksandar Radovi\u0107<\/p>","

Navija\u010di u Zagrebu uo\u010di privo\u0111enja u nedjelju<\/p>","

Huligani \u010desto umjesto na stadionu zavr\u0161e u marici<\/p>","

Akcija interventne policije 24. listopada u Splitu koja je uznemirila javnost<\/p>","

Pretu\u010deni kuhar, nevina \u017ertva nedavnoga sukoba Torcide i policije u Splitu<\/p>","

Interventna policija najsna\u017enija je brana protiv huligana (ilustracija)<\/p>","

Koliko impresionira koreografijom, Torcida razo\u010dara nasiljem<\/p>","

Na derbijima i vatrogasci imaju posla<\/p>","

Nogometno navijanje u naj\u010di\u0161\u0107em obliku<\/p>","

Sukobi navija\u010da znaju zatvoriti i autocestu<\/p>","

I Bad Blue Boysi \u010desti su gosti crnih kronika<\/p>","

Bad Blue Boysi, Torcidini rivali<\/p>","

Boysi u Salzburgu<\/p>","

Delije imaju sklonost opasnim zastavama<\/p>","

Me\u0111u navija\u010dima Crvene zvezde bio je i tragi\u010dno stradali 17-godi\u0161nji Aleksandar Radovi\u0107<\/p>","

\u2018Dekor\u2018 vje\u010dnog derbija u Beogradu, \u2018delije\u2018 i \u2018grobari\u2018 u bliskom susretu<\/p>","

Grobari, navija\u010di ko\u0161arka\u0161kog kluba Partizan<\/p>","

Odmori\u0161te Desinec, popri\u0161te svibanjskog sukoba Torcide s policijom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"634x354","hd_23715079_1920.jpg":"1920x1080","k_23715079_1280.jpg":"1280x1280","k_23715079_1024.jpg":"1024x1024","k_23715079_640.jpg":"640x640","k_23715079_480.jpg":"480x480","k_23715079_340.jpg":"340x340","k_23715079_220.jpg":"220x220","o_23715079_1280.jpg":"1280x714","o_23715079_1024.jpg":"1024x571","o_23715079_640.jpg":"640x357","o_23715079_480.jpg":"480x268","o_23715079_340.jpg":"340x189","o_23715079_220.jpg":"220x122","h_23715079_1280.jpg":"1280x854","h_23715079_1024.jpg":"1024x683","h_23715079_640.jpg":"640x427","h_23715079_480.jpg":"480x320","h_23715079_340.jpg":"340x227","h_23715079_220.jpg":"220x147","pp_23715079_1280.jpg":"1280x1628","pp_23715079_1024.jpg":"1024x1303","pp_23715079_640.jpg":"640x814","pp_23715079_480.jpg":"480x611","pp_23715079_340.jpg":"340x432","pp_23715079_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1303x1111","hd_23517873_1920.jpg":"1920x1080","k_23517873_1280.jpg":"1280x1280","k_23517873_1024.jpg":"1024x1024","k_23517873_640.jpg":"640x640","k_23517873_480.jpg":"480x480","k_23517873_340.jpg":"340x340","k_23517873_220.jpg":"220x220","o_23517873_1280.jpg":"1280x1091","o_23517873_1024.jpg":"1024x873","o_23517873_640.jpg":"640x545","o_23517873_480.jpg":"480x409","o_23517873_340.jpg":"340x289","o_23517873_220.jpg":"220x187","h_23517873_1280.jpg":"1280x854","h_23517873_1024.jpg":"1024x683","h_23517873_640.jpg":"640x427","h_23517873_480.jpg":"480x320","h_23517873_340.jpg":"340x227","h_23517873_220.jpg":"220x147","pp_23517873_1280.jpg":"1280x1628","pp_23517873_1024.jpg":"1024x1303","pp_23517873_640.jpg":"640x814","pp_23517873_480.jpg":"480x611","pp_23517873_340.jpg":"340x432","pp_23517873_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x357","hd_23715080_1920.jpg":"1920x1080","k_23715080_1280.jpg":"1280x1280","k_23715080_1024.jpg":"1024x1024","k_23715080_640.jpg":"640x640","k_23715080_480.jpg":"480x480","k_23715080_340.jpg":"340x340","k_23715080_220.jpg":"220x220","o_23715080_1280.jpg":"1280x714","o_23715080_1024.jpg":"1024x571","o_23715080_640.jpg":"640x357","o_23715080_480.jpg":"480x267","o_23715080_340.jpg":"340x189","o_23715080_220.jpg":"220x122","h_23715080_1280.jpg":"1280x854","h_23715080_1024.jpg":"1024x683","h_23715080_640.jpg":"640x427","h_23715080_480.jpg":"480x320","h_23715080_340.jpg":"340x227","h_23715080_220.jpg":"220x147","pp_23715080_1280.jpg":"1280x1628","pp_23715080_1024.jpg":"1024x1303","pp_23715080_640.jpg":"640x814","pp_23715080_480.jpg":"480x611","pp_23715080_340.jpg":"340x432","pp_23715080_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23696106_1920.jpg":"1920x1080","k_23696106_1280.jpg":"1280x1280","k_23696106_1024.jpg":"1024x1024","k_23696106_640.jpg":"640x640","k_23696106_480.jpg":"480x480","k_23696106_340.jpg":"340x340","k_23696106_220.jpg":"220x220","o_23696106_1280.jpg":"1280x853","o_23696106_1024.jpg":"1024x682","o_23696106_640.jpg":"640x426","o_23696106_480.jpg":"480x320","o_23696106_340.jpg":"340x226","o_23696106_220.jpg":"220x146","h_23696106_1280.jpg":"1280x854","h_23696106_1024.jpg":"1024x683","h_23696106_640.jpg":"640x427","h_23696106_480.jpg":"480x320","h_23696106_340.jpg":"340x227","h_23696106_220.jpg":"220x147","pp_23696106_1280.jpg":"1280x1628","pp_23696106_1024.jpg":"1024x1303","pp_23696106_640.jpg":"640x814","pp_23696106_480.jpg":"480x611","pp_23696106_340.jpg":"340x432","pp_23696106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23695972_1920.jpg":"1920x1080","k_23695972_1280.jpg":"1280x1280","k_23695972_1024.jpg":"1024x1024","k_23695972_640.jpg":"640x640","k_23695972_480.jpg":"480x480","k_23695972_340.jpg":"340x340","k_23695972_220.jpg":"220x220","o_23695972_1280.jpg":"1280x853","o_23695972_1024.jpg":"1024x682","o_23695972_640.jpg":"640x426","o_23695972_480.jpg":"480x320","o_23695972_340.jpg":"340x226","o_23695972_220.jpg":"220x146","h_23695972_1280.jpg":"1280x854","h_23695972_1024.jpg":"1024x683","h_23695972_640.jpg":"640x427","h_23695972_480.jpg":"480x320","h_23695972_340.jpg":"340x227","h_23695972_220.jpg":"220x147","pp_23695972_1280.jpg":"1280x1628","pp_23695972_1024.jpg":"1024x1303","pp_23695972_640.jpg":"640x814","pp_23695972_480.jpg":"480x611","pp_23695972_340.jpg":"340x432","pp_23695972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"495x462","hd_23660057_1920.jpg":"1920x1080","k_23660057_1280.jpg":"1280x1280","k_23660057_1024.jpg":"1024x1024","k_23660057_640.jpg":"640x640","k_23660057_480.jpg":"480x480","k_23660057_340.jpg":"340x340","k_23660057_220.jpg":"220x220","o_23660057_1280.jpg":"1280x1194","o_23660057_1024.jpg":"1024x955","o_23660057_640.jpg":"640x597","o_23660057_480.jpg":"480x448","o_23660057_340.jpg":"340x317","o_23660057_220.jpg":"220x205","h_23660057_1280.jpg":"1280x854","h_23660057_1024.jpg":"1024x683","h_23660057_640.jpg":"640x427","h_23660057_480.jpg":"480x320","h_23660057_340.jpg":"340x227","h_23660057_220.jpg":"220x147","pp_23660057_1280.jpg":"1280x1628","pp_23660057_1024.jpg":"1024x1303","pp_23660057_640.jpg":"640x814","pp_23660057_480.jpg":"480x611","pp_23660057_340.jpg":"340x432","pp_23660057_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x1024","hd_23659933_1920.jpg":"1920x1080","k_23659933_1280.jpg":"1280x1280","k_23659933_1024.jpg":"1024x1024","k_23659933_640.jpg":"640x640","k_23659933_480.jpg":"480x480","k_23659933_340.jpg":"340x340","k_23659933_220.jpg":"220x220","o_23659933_1280.jpg":"1280x1706","o_23659933_1024.jpg":"1024x1365","o_23659933_640.jpg":"640x853","o_23659933_480.jpg":"480x640","o_23659933_340.jpg":"340x453","o_23659933_220.jpg":"220x293","h_23659933_1280.jpg":"1280x854","h_23659933_1024.jpg":"1024x683","h_23659933_640.jpg":"640x427","h_23659933_480.jpg":"480x320","h_23659933_340.jpg":"340x227","h_23659933_220.jpg":"220x147","pp_23659933_1280.jpg":"1280x1628","pp_23659933_1024.jpg":"1024x1303","pp_23659933_640.jpg":"640x814","pp_23659933_480.jpg":"480x611","pp_23659933_340.jpg":"340x432","pp_23659933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_23643423_1920.jpg":"1920x1080","k_23643423_1280.jpg":"1280x1280","k_23643423_1024.jpg":"1024x1024","k_23643423_640.jpg":"640x640","k_23643423_480.jpg":"480x480","k_23643423_340.jpg":"340x340","k_23643423_220.jpg":"220x220","o_23643423_1280.jpg":"1280x843","o_23643423_1024.jpg":"1024x674","o_23643423_640.jpg":"640x421","o_23643423_480.jpg":"480x316","o_23643423_340.jpg":"340x224","o_23643423_220.jpg":"220x144","h_23643423_1280.jpg":"1280x854","h_23643423_1024.jpg":"1024x683","h_23643423_640.jpg":"640x427","h_23643423_480.jpg":"480x320","h_23643423_340.jpg":"340x227","h_23643423_220.jpg":"220x147","pp_23643423_1280.jpg":"1280x1628","pp_23643423_1024.jpg":"1024x1303","pp_23643423_640.jpg":"640x814","pp_23643423_480.jpg":"480x611","pp_23643423_340.jpg":"340x432","pp_23643423_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_23638846_1920.jpg":"1920x1080","k_23638846_1280.jpg":"1280x1280","k_23638846_1024.jpg":"1024x1024","k_23638846_640.jpg":"640x640","k_23638846_480.jpg":"480x480","k_23638846_340.jpg":"340x340","k_23638846_220.jpg":"220x220","o_23638846_1280.jpg":"1280x720","o_23638846_1024.jpg":"1024x576","o_23638846_640.jpg":"640x360","o_23638846_480.jpg":"480x270","o_23638846_340.jpg":"340x191","o_23638846_220.jpg":"220x123","h_23638846_1280.jpg":"1280x854","h_23638846_1024.jpg":"1024x683","h_23638846_640.jpg":"640x427","h_23638846_480.jpg":"480x320","h_23638846_340.jpg":"340x227","h_23638846_220.jpg":"220x147","pp_23638846_1280.jpg":"1280x1628","pp_23638846_1024.jpg":"1024x1303","pp_23638846_640.jpg":"640x814","pp_23638846_480.jpg":"480x611","pp_23638846_340.jpg":"340x432","pp_23638846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1081","hd_23639090_1920.jpg":"1920x1080","k_23639090_1280.jpg":"1280x1280","k_23639090_1024.jpg":"1024x1024","k_23639090_640.jpg":"640x640","k_23639090_480.jpg":"480x480","k_23639090_340.jpg":"340x340","k_23639090_220.jpg":"220x220","o_23639090_1280.jpg":"1280x720","o_23639090_1024.jpg":"1024x576","o_23639090_640.jpg":"640x360","o_23639090_480.jpg":"480x270","o_23639090_340.jpg":"340x191","o_23639090_220.jpg":"220x123","h_23639090_1280.jpg":"1280x854","h_23639090_1024.jpg":"1024x683","h_23639090_640.jpg":"640x427","h_23639090_480.jpg":"480x320","h_23639090_340.jpg":"340x227","h_23639090_220.jpg":"220x147","pp_23639090_1280.jpg":"1280x1628","pp_23639090_1024.jpg":"1024x1303","pp_23639090_640.jpg":"640x814","pp_23639090_480.jpg":"480x611","pp_23639090_340.jpg":"340x432","pp_23639090_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1341","hd_23637843_1920.jpg":"1920x1080","k_23637843_1280.jpg":"1280x1280","k_23637843_1024.jpg":"1024x1024","k_23637843_640.jpg":"640x640","k_23637843_480.jpg":"480x480","k_23637843_340.jpg":"340x340","k_23637843_220.jpg":"220x220","o_23637843_1280.jpg":"1280x894","o_23637843_1024.jpg":"1024x715","o_23637843_640.jpg":"640x447","o_23637843_480.jpg":"480x335","o_23637843_340.jpg":"340x237","o_23637843_220.jpg":"220x153","h_23637843_1280.jpg":"1280x854","h_23637843_1024.jpg":"1024x683","h_23637843_640.jpg":"640x427","h_23637843_480.jpg":"480x320","h_23637843_340.jpg":"340x227","h_23637843_220.jpg":"220x147","pp_23637843_1280.jpg":"1280x1628","pp_23637843_1024.jpg":"1024x1303","pp_23637843_640.jpg":"640x814","pp_23637843_480.jpg":"480x611","pp_23637843_340.jpg":"340x432","pp_23637843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23222164_1920.jpg":"1920x1080","k_23222164_1280.jpg":"1280x1280","k_23222164_1024.jpg":"1024x1024","k_23222164_640.jpg":"640x640","k_23222164_480.jpg":"480x480","k_23222164_340.jpg":"340x340","k_23222164_220.jpg":"220x220","o_23222164_1280.jpg":"1280x853","o_23222164_1024.jpg":"1024x682","o_23222164_640.jpg":"640x426","o_23222164_480.jpg":"480x320","o_23222164_340.jpg":"340x226","o_23222164_220.jpg":"220x146","h_23222164_1280.jpg":"1280x854","h_23222164_1024.jpg":"1024x683","h_23222164_640.jpg":"640x427","h_23222164_480.jpg":"480x320","h_23222164_340.jpg":"340x227","h_23222164_220.jpg":"220x147","pp_23222164_1280.jpg":"1280x1628","pp_23222164_1024.jpg":"1024x1303","pp_23222164_640.jpg":"640x814","pp_23222164_480.jpg":"480x611","pp_23222164_340.jpg":"340x432","pp_23222164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23181024_1920.jpg":"1920x1080","k_23181024_1280.jpg":"1280x1280","k_23181024_1024.jpg":"1024x1024","k_23181024_640.jpg":"640x640","k_23181024_480.jpg":"480x480","k_23181024_340.jpg":"340x340","k_23181024_220.jpg":"220x220","o_23181024_1280.jpg":"1280x853","o_23181024_1024.jpg":"1024x682","o_23181024_640.jpg":"640x426","o_23181024_480.jpg":"480x320","o_23181024_340.jpg":"340x226","o_23181024_220.jpg":"220x146","h_23181024_1280.jpg":"1280x854","h_23181024_1024.jpg":"1024x683","h_23181024_640.jpg":"640x427","h_23181024_480.jpg":"480x320","h_23181024_340.jpg":"340x227","h_23181024_220.jpg":"220x147","pp_23181024_1280.jpg":"1280x1628","pp_23181024_1024.jpg":"1024x1303","pp_23181024_640.jpg":"640x814","pp_23181024_480.jpg":"480x611","pp_23181024_340.jpg":"340x432","pp_23181024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23181026_1920.jpg":"1920x1080","k_23181026_1280.jpg":"1280x1280","k_23181026_1024.jpg":"1024x1024","k_23181026_640.jpg":"640x640","k_23181026_480.jpg":"480x480","k_23181026_340.jpg":"340x340","k_23181026_220.jpg":"220x220","o_23181026_1280.jpg":"1280x853","o_23181026_1024.jpg":"1024x682","o_23181026_640.jpg":"640x426","o_23181026_480.jpg":"480x320","o_23181026_340.jpg":"340x226","o_23181026_220.jpg":"220x146","h_23181026_1280.jpg":"1280x854","h_23181026_1024.jpg":"1024x683","h_23181026_640.jpg":"640x427","h_23181026_480.jpg":"480x320","h_23181026_340.jpg":"340x227","h_23181026_220.jpg":"220x147","pp_23181026_1280.jpg":"1280x1628","pp_23181026_1024.jpg":"1024x1303","pp_23181026_640.jpg":"640x814","pp_23181026_480.jpg":"480x611","pp_23181026_340.jpg":"340x432","pp_23181026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1268","hd_23523407_1920.jpg":"1920x1080","k_23523407_1280.jpg":"1280x1280","k_23523407_1024.jpg":"1024x1024","k_23523407_640.jpg":"640x640","k_23523407_480.jpg":"480x480","k_23523407_340.jpg":"340x340","k_23523407_220.jpg":"220x220","o_23523407_1280.jpg":"1280x845","o_23523407_1024.jpg":"1024x676","o_23523407_640.jpg":"640x422","o_23523407_480.jpg":"480x317","o_23523407_340.jpg":"340x224","o_23523407_220.jpg":"220x145","h_23523407_1280.jpg":"1280x854","h_23523407_1024.jpg":"1024x683","h_23523407_640.jpg":"640x427","h_23523407_480.jpg":"480x320","h_23523407_340.jpg":"340x227","h_23523407_220.jpg":"220x147","pp_23523407_1280.jpg":"1280x1628","pp_23523407_1024.jpg":"1024x1303","pp_23523407_640.jpg":"640x814","pp_23523407_480.jpg":"480x611","pp_23523407_340.jpg":"340x432","pp_23523407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1575x1012","hd_23714709_1920.jpg":"1920x1080","k_23714709_1280.jpg":"1280x1280","k_23714709_1024.jpg":"1024x1024","k_23714709_640.jpg":"640x640","k_23714709_480.jpg":"480x480","k_23714709_340.jpg":"340x340","k_23714709_220.jpg":"220x220","o_23714709_1280.jpg":"1280x822","o_23714709_1024.jpg":"1024x657","o_23714709_640.jpg":"640x411","o_23714709_480.jpg":"480x308","o_23714709_340.jpg":"340x218","o_23714709_220.jpg":"220x141","h_23714709_1280.jpg":"1280x854","h_23714709_1024.jpg":"1024x683","h_23714709_640.jpg":"640x427","h_23714709_480.jpg":"480x320","h_23714709_340.jpg":"340x227","h_23714709_220.jpg":"220x147","pp_23714709_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714709_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714709_640.jpg":"640x814","pp_23714709_480.jpg":"480x611","pp_23714709_340.jpg":"340x432","pp_23714709_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1190","hd_23714710_1920.jpg":"1920x1080","k_23714710_1280.jpg":"1280x1280","k_23714710_1024.jpg":"1024x1024","k_23714710_640.jpg":"640x640","k_23714710_480.jpg":"480x480","k_23714710_340.jpg":"340x340","k_23714710_220.jpg":"220x220","o_23714710_1280.jpg":"1280x793","o_23714710_1024.jpg":"1024x634","o_23714710_640.jpg":"640x396","o_23714710_480.jpg":"480x297","o_23714710_340.jpg":"340x210","o_23714710_220.jpg":"220x136","h_23714710_1280.jpg":"1280x854","h_23714710_1024.jpg":"1024x683","h_23714710_640.jpg":"640x427","h_23714710_480.jpg":"480x320","h_23714710_340.jpg":"340x227","h_23714710_220.jpg":"220x147","pp_23714710_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714710_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714710_640.jpg":"640x814","pp_23714710_480.jpg":"480x611","pp_23714710_340.jpg":"340x432","pp_23714710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_23714711_1920.jpg":"1920x1080","k_23714711_1280.jpg":"1280x1280","k_23714711_1024.jpg":"1024x1024","k_23714711_640.jpg":"640x640","k_23714711_480.jpg":"480x480","k_23714711_340.jpg":"340x340","k_23714711_220.jpg":"220x220","o_23714711_1280.jpg":"1280x783","o_23714711_1024.jpg":"1024x626","o_23714711_640.jpg":"640x391","o_23714711_480.jpg":"480x293","o_23714711_340.jpg":"340x208","o_23714711_220.jpg":"220x134","h_23714711_1280.jpg":"1280x854","h_23714711_1024.jpg":"1024x683","h_23714711_640.jpg":"640x427","h_23714711_480.jpg":"480x320","h_23714711_340.jpg":"340x227","h_23714711_220.jpg":"220x147","pp_23714711_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714711_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714711_640.jpg":"640x814","pp_23714711_480.jpg":"480x611","pp_23714711_340.jpg":"340x432","pp_23714711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_23714713_1920.jpg":"1920x1080","k_23714713_1280.jpg":"1280x1280","k_23714713_1024.jpg":"1024x1024","k_23714713_640.jpg":"640x640","k_23714713_480.jpg":"480x480","k_23714713_340.jpg":"340x340","k_23714713_220.jpg":"220x220","o_23714713_1280.jpg":"1280x806","o_23714713_1024.jpg":"1024x645","o_23714713_640.jpg":"640x403","o_23714713_480.jpg":"480x302","o_23714713_340.jpg":"340x214","o_23714713_220.jpg":"220x138","h_23714713_1280.jpg":"1280x854","h_23714713_1024.jpg":"1024x683","h_23714713_640.jpg":"640x427","h_23714713_480.jpg":"480x320","h_23714713_340.jpg":"340x227","h_23714713_220.jpg":"220x147","pp_23714713_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714713_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714713_640.jpg":"640x814","pp_23714713_480.jpg":"480x611","pp_23714713_340.jpg":"340x432","pp_23714713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22112288_1920.jpg":"1920x1080","k_22112288_1280.jpg":"1280x1280","k_22112288_1024.jpg":"1024x1024","k_22112288_640.jpg":"640x640","k_22112288_480.jpg":"480x480","k_22112288_340.jpg":"340x340","k_22112288_220.jpg":"220x220","o_22112288_1280.jpg":"1280x853","o_22112288_1024.jpg":"1024x682","o_22112288_640.jpg":"640x426","o_22112288_480.jpg":"480x320","o_22112288_340.jpg":"340x226","o_22112288_220.jpg":"220x146","h_22112288_1280.jpg":"1280x854","h_22112288_1024.jpg":"1024x683","h_22112288_640.jpg":"640x427","h_22112288_480.jpg":"480x320","h_22112288_340.jpg":"340x227","h_22112288_220.jpg":"220x147","pp_22112288_1280.jpg":"1280x1628","pp_22112288_1024.jpg":"1024x1303","pp_22112288_640.jpg":"640x814","pp_22112288_480.jpg":"480x611","pp_22112288_340.jpg":"340x432","pp_22112288_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7844364 Threads: 3 Questions: 1642483949 Slow queries: 4883387 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111559849 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/prica-o-aleksandru-radovicu-17-ledi-krv-u-zilama-s-utakmice-je-otisao-ravno-u-mrtvacnicu-njegova-prica-je-opomena-za-navijace-koji-se-medusobno-mlate-po-splitu-i-zagrebu-1237555 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/prica-o-aleksandru-radovicu-17-ledi-krv-u-zilama-s-utakmice-je-otisao-ravno-u-mrtvacnicu-njegova-prica-je-opomena-za-navijace-koji-se-medusobno-mlate-po-splitu-i-zagrebu-1237555?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 311176 [name] => navijačko nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijacko-nasilje [link] => /tag/navijacko-nasilje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 440286 [name] => huligani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => huligani [link] => /tag/huligani ) [2] => stdClass Object ( [id] => 350109 [name] => Torcida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => torcida [link] => /tag/torcida ) [3] => stdClass Object ( [id] => 413438 [name] => BBB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bbb [link] => /tag/bbb ) [4] => stdClass Object ( [id] => 278599 [name] => Policija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => policija [link] => /tag/policija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 344224 [name] => interventna policija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => interventna-policija [link] => /tag/interventna-policija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 695912 [name] => aleksandar radović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-02 18:26:30 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-radovic [link] => /tag/aleksandar-radovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 695913 [name] => navijači srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-02 18:26:30 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci-srbija [link] => /tag/navijaci-srbija ) [8] => stdClass Object ( [id] => 295073 [name] => partizan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => partizan [link] => /tag/partizan ) [9] => stdClass Object ( [id] => 440285 [name] => Crvena Zvezda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crvena-zvezda [link] => /tag/crvena-zvezda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPOMENA ZA SVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o Aleksandru Radoviću (17) ledi krv u žilama, s utakmice je otišao ravno u - mrtvačnicu. Njegov slučaj je opomena za navijače koji se međusobno mlate po Splitu i Zagrebu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23715079.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album, BBC [mainImageDesc] =>

Aleksandar Radović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23715079.jpg [title] =>

Aleksandar Radović

Privatni album, BBC ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23517873.jpg [title] =>

Jedan od nemilih prizora oko stadiona, huligani i interventna policija

Željko Puhovski/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23715080.jpg [title] =>

Aleksandar Radović

Privatni album, BBC ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23696106.jpg [title] =>

Navijači u Zagrebu uoči privođenja u nedjelju

Marko Todorov/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23695972.jpg [title] =>

Huligani često umjesto na stadionu završe u marici

Marko Todorov/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23660057.jpg [title] =>

Akcija interventne policije 24. listopada u Splitu koja je uznemirila javnost

Screenshot Slobodna Dalmacija ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23659933.jpg [title] =>

Pretučeni kuhar, nevina žrtva nedavnoga sukoba Torcide i policije u Splitu

Screenshot Slobodna Dalmacija ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23643423.jpg [title] =>

Interventna policija najsnažnija je brana protiv huligana (ilustracija)

Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23638846.jpg [title] =>

Koliko impresionira koreografijom, Torcida razočara nasiljem

Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23639090.jpg [title] =>

Na derbijima i vatrogasci imaju posla

Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23637843.jpg [title] =>

Nogometno navijanje u najčišćem obliku

Duje Klarić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23222164.jpg [title] =>

Sukobi navijača znaju zatvoriti i autocestu

Ivana Nobilo i Damir Zurub/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23181024.jpg [title] =>

I Bad Blue Boysi česti su gosti crnih kronika

Damir Krajač/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23181026.jpg [title] =>

Bad Blue Boysi, Torcidini rivali

Damir Krajač/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23523407.jpg [title] =>

Boysi u Salzburgu

Matija Djanješić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23714709.jpg [title] =>

Delije imaju sklonost opasnim zastavama

Dragan Matić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23714710.jpg [title] =>

Među navijačima Crvene zvezde bio je i tragično stradali 17-godišnji Aleksandar Radović

Aleksanda Dimitrijević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23714711.jpg [title] =>

‘Dekor‘ vječnog derbija u Beogradu, ‘delije‘ i ‘grobari‘ u bliskom susretu

Peđa Milosavljević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/23714713.jpg [title] =>

Grobari, navijači košarkaškog kluba Partizan

Peđa Milosavljević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/02/22112288.jpg [title] =>

Odmorište Desinec, poprište svibanjskog sukoba Torcide s policijom

Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nedjeljni veliki sukoba pripadnika Torcide i Bad Blue Boysa, uz onaj tjedan dana prije s Torcidom i Interventnom policijom, posljednjih dana s razlogom su top-tema hrvatskih medija. Pri tome se najčešće spominju teme nogometnog huliganizma i brutalnosti policije, kao i prije pola godine u sukobu Torcide s policjom u Desincu. Još se ne ide na šire zaključke o stanju u cijelom društvu, ali moralo bi uskoro i to doći na tapet.

Ako je suditi po ova tri događaja u nepune pola godine, a posljednja dva u tjedan dana, navijačko nasilje je u eskalaciji. U tom smislu može biti poučno navijačko nasilje iz Srbije, koja odavno bilježi mrtve u takvim sukobima.

Srpski BBC donio je priču o tragično stradalome 17-godišnjaku Aleksandru Radoviću, navijaču Crvene zvezde, koji je ubijen prije 23 godine, 30. listopada 1999. na derbiju Partizana i Crvene zvezde.

 ---

image

Aleksandar Radović

Privatni album, BBC
---

Brodska signalna raketa poletjela je s južne tribine stadiona prema sjeveru i pogodila u vrat sedamnaestogodišnjaka iz Opova kod Pančeva koji je vrlo brzo preminuo. On je jedini navijač koji je poginuo na stadionu.

– Rekao sam mu nemoj ići na derbi, idi na svoju utakmicu. Odgovorio mi je – a moram, derbi je. Tada sam ga zadnji put vidio. Molili su ga i trener i predsjednik kluba da ne ide, ali ga nisu uspjeli uvjeriti. Otišao je s pet-šest prijatelja. Liječnici su mi rekli da mu nema spasa. Pogođena je glavna arterija. Momak koji ga je izveo s tribine na stazu rekao je da je Aca odmah mrtav", priča njegov otac Tomislav Radović, koji je i sam navijač koji je putovao na utakmice, piše srpski BBC.

 ---

image

Akcija interventne policije 24. listopada u Splitu koja je uznemirila javnost

Screenshot Slobodna Dalmacija
---

Na 131. vječnom derbiju bio je i Marko Lovrić, Radovićev srednjoškolski prijatelj i navijač Partizana, i to na južnoj tribini, odakle je ispaljena raketa koja je usmrtila njegovog prijatelja.

"Preko puta, na sjeveru, vidjeli smo veliku rupu među navijačima i mislili smo da su se potukli. Ubrzo se pročulo da je netko ubijen. Zabrinuo sam se na trenutak, znajući da su tu i neki moji prijatelji, ali pošto smo mislili da se to dogodilo u svađi, moja briga je odmah nestala, Aca nije bio dio te priče" kaže trideset šestogodišnji Lovrić koji je po dolasku kući saznao je da mu je prijatelj ubijen.

 Premale kazne za divljanje

Nakon Radovićeva ubojstva privedene su i ispitane 154 osobe. Istragom je utvrđeno da su navijači Partizana krstareće rakete kupili u Grčkoj i prokrijumčarili ih u Srbiju. Na utakmicu su dovezene klupskim autobusom, u torbama prvotimaca, a navijačima su dostavljene kroz prozor svlačionice Partizana. Vlasti su tada utvrdile da je 12 navijača u rukama imalo rakete. No, u sudskom postupku nije točno utvrđeno tko je ispalio raketu koja je pogodila Radovića, a navijači su na kraju optuženi za izazivanje opće opasnosti, a ne za ubojstvo.

Među optuženima je bio i Partizanov ekonom koji je odgovarao za suučesništvo, a na kraju je osam osoba osuđeno na zatvorske kazne od osam do 23 mjeseca.

---

image

‘Dekor‘ vječnog derbija u Beogradu, ‘delije‘ i ‘grobari‘ u bliskom susretu

Peđa Milosavljević/Cropix
---

"Očito je da kazneno djelo nije pravilno kvalificirano. S obzirom na to da se očito radi o ubojstvu koje nije zastarjelo, smatram da bi se slučaj još danas mogao obnoviti. Izrečene su mizerne kazne. Nisam siguran da su uopće odslužili ono što su dobili", rekao je Radović za srpski BBC.

---

Ubojstvo do ubojstva... 

U srpskom nogometu, bilo je mnogo slučajeva nasilja koji nemaju veze s onim što se događa na terenu. Ovo su neki od slučajeva koji su izazvali najveću pozornost javnosti i medija, piše BBC.

- 2005. - Bojan Majić, navijač Voždovca, ubijen je kada su navijači Rada upali u vlak na železničkoj stanici u beogradskom naselju Rakovica. Navijač Rada Bojan Hrvatin tada je osuđen na 30 godina zatvora, ali je Žalbeni sud tu kaznu 2012. prepolovio.

- 2007. - Uroš Mišić, navijač Crvene zvezde, na utakmici protiv Hajduka iz Kule napao je žandara Nebojšu Trajkovića. Osuđen je na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva. Žalbeni sud mu je kaznu prepolovio.

- 2008. - Dejan Dimitrijević Lonac, navijač Vojvodine, ubijen je u Novom Sadu u obračunu s navijačima Partizana. Stevan Stanković iz Novog Sada tada je osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na deset godina i osam mjeseci.

- 2009. - U centru Beograda navijači Partizana napali su navijače francuskog Toulousea. Tada je teško stradao Francuz Brice Tatton, koji je nekoliko dana kasnije podlegao ozljedama. Visoki sud je prvotno osudio optuženike na ukupno 240 godina zatvora, ali im je 2012. Žalbeni sud prepolovio kaznu. Četrnaestorica napadača na Tattona pravomoćno su dobili ukupno 123 godine zatvora

- 2011. - Dvadesetogodišnji Ivan Perović ubijen je na Novom Beogradu u obračunu navijača Partizana. Viši sud u Beogradu je 2014. oslobodio glavne osumnjičene zbog "nedostatka dokaza".

- 2014. - Marko Ivković, navijač Crvene zvezde, ubijen je u Istanbulu kada su navijači turskog kluba Galatasaray napali grupu navijača beogradskog kluba koji nisu ušli u dvoranu "Abdi Ipekci" kako bi prisustvovali utakmici Eurolige.

- 2016. - Aleksandar Jaćimović, dvadeset dvogodišnji navijač Crvene zvezde, ubijen je u tučnjavi na Gradskom trgu u Čačku. Viši sud u Čačku osudio je Dušana Babića na 18 godina zatvora

- 2017. - U sukobu navijačkih skupina Partizana i Crvene zvezde u Beogradu iz vatrenog oružja ubijen je osamnaestogodišnji Demir Jukić. Jukić je teško ranjen i nakon dva mjeseca borbe za život podlegao je ozljedama. U ovom slučaju još nije podignuta optužnica

- 2019. - Aleksandar Pantić, navijač Partizana iz Bijeljine, ubijen je u sukobu s navijačima Crvene zvezde iz istog grada. Optužnica je podignuta protiv dvije osobe.

Uz sve to bilo je bezbroj sukoba na stadionu ili oko njega, no Koković ističe da ne treba sve navijače zbrajati. Četiri su kategorije - prvo su oni koji samo vole gledati nogomet, zatim navijači koji navijaju za Zvezdu ili Partizan, zatim huligani i na kraju kriminalci, ističe Koković. O nasilju u sportu, kaže, priča godinama i da više ne može. "Država mora reći da može riješiti to pitanje", kratko je dodao.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2016. da država trenutno nema snage boriti se protiv huligana. Koković upozorava i na političku instrumentalizaciju navijača. "Mogli ste vidjeti da je skupina navijača Partizana bila u sinagogi tijekom sukoba unutar židovske zajednice. Odakle su došli? Manipulacije navijača, uprave kluba i politike su obostrane – uvijek se mogu iskoristiti i zloupotrijebiti, a vidjelo se u cijeloj regiji da je kratak put od stadiona do rova", kaže Koković. Situacija se može promijeniti, dodaje, ali samo uz poboljšanje kvalitete života, piše BBC.

---

Aleksandar Radović sahranjen je u Opovu, a na sahrani su bili prvotimci i uprava Zvezde.

 Trauma od utakmica

"Sljedećih deset godina svakog 30. listopada odlazio sam na stadion JNA, palio svijeće i nosio cvijeće na mjesto gdje je Aca ubijen", kaže otac.,. Memorijalni nogometni turnir Aca Radović održavao se u Opovu sljedećih 17 godina - koliko je Radoviću bilo kad je ubijen. Među timovima koji su sudjelovali bila je i skupina njegovih školskih kolega.

"Nakon tog događaja više nismo bili isti... Prevelika je to stvar da bi se time bavio sa 17 godina", rekao je za BBC Dragan Ćeriman, Radovićev školski kolega, nije išao na vječiti derbi, iako je do tada bio redovan.

 ---

image

Bad Blue Boysi, Torcidini rivali

Damir Krajač/Cropix
---

Prošla je 21 godina od Radovićevog ubojstva. Njegov otac kaže da i dalje prati Zvezdu, ali samo preko televizije.

"Prije dvije godine vodio sam unuke na derbi na Zvezdin stadion. Bio sam jednom na utakmici Superlige, došao je Borac iz Čačka... Bio sam možda desetak minuta i izašao sam sa stadiona. Nisam više mogao", kaže Aleksandrov otac.

Ćeriman smatra da je suđenjem za ubojstvo Ace Radovića propuštena prilika da se "stvar već tada dovede do kraja, zbog budućih generacija. Ne mogu zamisliti osjećaj gubitka djeteta, a onda tko god je odgovoran bude kažnjen kao da je prošao kroz crveno. Svaki put kad prođem tom kaldrmom pored stadiona Partizana".

 Odvjetnici štite nasilnike

Viđenje cijeloga slučaja i širu sliku ponudio je sociolog sporta Dragan Koković.

- Nasilje u sportu samo je segment nasilja u društvu. Jednostavno rečeno, nakalemilo se na probleme društvenog nasilja, s tim što je tu dobilo vidljiviji oblik. Počelo je raspadom sustava vrijednosti, ali samo time se ne može objasniti nasilje na stadionu. Postoji nekoliko modela zašto dolazi do nasilja – jedan su "profesionalni navijači" koji to izaberu kao profesiju i umjesto radne etike prepuštaju se samo navijačkim strastima, zatim pitanje katarze koju doživljavaju na stadionu, pa "profesionalni navijači" model dosadne egzistencije rješavaju nasiljem...

 ---

image

Delije imaju sklonost opasnim zastavama

Dragan Matić/Cropix
---

Jedan od problema svakako je što je Zakon o suzbijanju nasilja na sportskim natjecanjima samo mrtvo slovo na papiru, a kada navijači nešto poduzmu, njihovi odvjetnici dolaze odmah, prije svih drugih... Država mora riješiti to pitanje, rekao je Koković za BBC.

Slučaj smrtnog stradavanja jednoga mirnog mladića i vremenska distanca koja je prošla od njegove smrti dobro pokazuje dokle može dovesti navijačko nasilje. U Srbiji je znatno više smrtnih slučajeva od navijačkoga nasilja, kao i ubojstava šefova navijačkih skupina, kao što je vođa "Grobara" Saleta Mutavog ili kriminalne aktivnosti Velje Nevolje iz istoga miljea.

Pisanje i razgovor o ovakvim temama može dobro doći kao prevencija takvog scenarija, koji je povezan i sa stanjem u društvu.

---

image

Huligani često umjesto na stadionu završe u marici

Marko Todorov/Cropix
---

---

Najveći okršaji Torcide i Bad Blue Boysa

Kronologiju navijačkih sukoba Torcide i Bad Blue Boysa lani je donio Net.hr. Iako ima opasnih okršaja i kod drugih navijačkih skupina većih i manjih klubova, na dva najveća kluba otpada ipak najviše. Odabrali smo sukobe koji su bili najveći po broju ozlijeđenih ili privedenih. Osim nekoliko okršaja Torcide i BBB-a iz 1987. i iz 1990./91., nakon ozljeđivanja Marijana Šimića, prvi veći zabilježeni sukob je iz 1996. godine, dakle po okončanju rata, do kada su obje skupine imale istog, vanjskog neprijatelja.

HAJDUK - DINAMO (1990.)

Kao vjerni BBB-ovac Marijan Šimić je tog 18. ožujka 1990. stigao iz Đakova u Split na derbi Hajduka i Dinama koji se pamti po ujedinjenim nacionalnim stavovima BBB-a i Torcide..

Nakon utakmice krenuo je Šimić s prijateljima iz grupe prema kolodvoru, gdje je izbio sukob BBB-a i Torcide. Iz mase mu je doletio betonski blok u glavu, pao je na pod i u nesvijesti je prevezen na Neurokirurgiju KBO-a Firule, gdje je idući dan operiran. Bio je u teškom stanju dugo poslije.

DINAMO - HAJDUK 1996.

Stariji torcidaši kažu za tu utakmicu kako je to bio konačni završetak lagodnijeg dolaženja u Zagreb na derbi. Zagreb je tada i službeno postao neprijateljski teritorij za Torcidu. Bilo je to vrijeme vrijeme rasta supkulturnih skupina, skinsa, punkera, techno scene, a Boysi su bujali. Mnoštvo navijača Hajduka taj dan bilo je napadnuto u Zagrebu, a obje grupe navijača na stadionu su razmjenjivale uvrede.

HRVATSKA - DANSKA Split, 1997.

Reći će neki kako se tada prestalo vjerovati u bilo kakvu "pomirdbu" Sjevera i Juga. Tada se navijačko nasilje bilo rasplamsalo do te mjere da je eskaliralo na reprezentaciji, gdje je do jučer bilo nezamislivo. Do tučnjave je došlo i na samoj tribini na Poljudu, kao i na Rivi prije utakmice. Prije Danske u Splitu dogodila i Grčka u Zagrebu (10.11.1996.), na kojoj je bilo napada na Torcidu, piše Net.hr.

DINAMO - HAJDUK 1999.

Borba za povratak imena Dinamo bila je u punom zamahu i BBB-i su bojkotirali derbi i na više lokacija sukobili se s policijom. Danima se pisalo o incidentima i događanjima na ulicama grada.

HAJDUK - DINAMO 2000.

Finale kupa Hrvatske prekinuto je zbog suzavca. Torcidi je prekipjelo kad su Boysi počeli bacati baklje po navijačima na Zapadu. U 86. ograda između navijača je pala, Torcida je krenula prema jugu, a policija je bacila suzavca. Utvrđeno je da su tri osobe s istoka vodile akciju. Neredi su se proširili i na ulice.

DINAMO - HAJDUK 2001.

Torcida pamti derbi po oduzimanju većega broja transparenata, pa i udarnog White Boys. U sukobima je jedan torcidaš ostao bez oka.

DINAMO - HAJDUK 2000.

BBB su brutalno i agresivno slavili povratak imena Dinamo. Na stadionu su prema Torcidi bacali baklje, a Torcida prema njima stolice. U tramvaju su noževima izbodena tri Hajdukova navijača, Ante M., Toni K. i Jurica R.

DINAMO - HAJDUK 2003.

I ovaj derbi obilježili su brojni incidenti, a pamti se po možda najgorem navijačkom govoru mržnje, zastavi "Tovarske svinje, danas je kolinje".

HAJDUK - DINAMO Dugopolje 2003.

Poslije derbija u Dugopolju se dogodio incident u kojem je skupina torcidaša presrela automobil s navijačima Dinama, među kojima je bio i jedan invalid, te ih skoro zapalila. Brutalnost događaja zaprepastila je javnost iako je on navodno bio reakcija na zaustavljanje jednog Torcidina kombija u Lučkom u kojem su putnici pretučeni i opljačkani, a kombi zapaljen.

DINAMO - HAJDUK Široki Brijeg 2004.

Jedan od najgorih sukoba BBB-a i Torcide dogodio se na Memorijalnom turniru Gojko Šušak. Na teren je pao i nož, zbog čega su igrači napustili teren. U sukobima je bilo više od 20 ozlijeđenih osoba i 60-ak uhićenih s obje strane, a policija je koristila i vatreno oružje.

HRVATSKA - ENGLESKA Zagreb 2006.

Nabrijani na očekivane engleske navijače, koji su došli u malom broju, grupe BBB-a i Torcide dvaput su se potukli međusobno.

BJELOPOLJE 2007.

Bila je to svojevrsna osveta BBB-ovaca za Dugopolje. Kod Korenice su Boysi sačekali Torcidu, a tučnjavu je okončala policija koja je pratila torcidaše, uhitivši stotinjak navijača. Pet je navijača lakše ozlijeđeno, a jedan teže pa je bio na liječenju u gospićkoj bolnici.

Ako se ne računa Dugopolje i Lučko, bio je to prvi veći sukob Torcide i BBB-a na autocesti. Idućih godina bit će ih još.

HAJDUK - DINAMO Bačvice 2007.

Mlađa ekipa Boysa u Split je došla noćnim vlakom i počela razbijati automobile na Bačvicama. Zanimljivo je da su kod njih tada pronađene i palice za golf. Prekršajni sudac izrekao im je jednogodišnju zabranu prisustvovanja nogometnim utakmicama. Policija je tada privela i sprovela u Zagreb pedesetak Boysa.

BRINJE 2009.

Na odmorištu autoceste u Brinju torcidaši su vidjeli četrdesetak Boysa te ih napali kamenjem. Sukob je potrajao desetak minuta. Malobrojna policija za uspostavu reda posegnula je za vatrenim oružjem. Jedan navijač iz Zagreba od kamena je zadobio frakturu lubanje te je morao na operaciju.

HRVATSKA - GRUZIJA Split 2011.

Na Pjaci je Torcida napala skupinu Boysa koji su pjevali Dinamove pjesme. Nekoliko lokala je demolirano, bilo je topovskih udara, letjele su boce. Bilo je uhićenih i privedenih, neki su završili i u bolnici.

HRVATSKA - ŠVICARSKA 2012.

Desetak Splićana koji nisu Torcida napalo je pedesetak Boysa kod OŠ "Marjan". Od privedenih pedesetak Boysa čak 33 bili su evidentirani zbog incidenata na utakmicama, a u jednom fiatu sisačke registracije pronađeno je čak 36 drvenih palica spremljenih za tučnjavu. Navodi se da je ovo posljednja utakmica reprezentacije na kojoj su sukobili BBB i Torcida, piše Net.hr.

Nakon svega pročitanoga možemo reći da je pravo čudo što, unatoč nekoliko teških ozljeda, kako je rekao sociolog Dražen Lalić, nitko do sada u navijačkom nasilju u Hrvatskoj nije izgubio život. Možda je sada zadnji trenutak da se krene u preveniranje toga nemilog scenarija.

---

---

Tri aktualna hrvatska slučaja navijačkog nasilja

Najsvježiji slučaj navijačkog nasilja u Hrvatskoj je je dogovorena tučnjava Bad Blue Boysa i Torcide u Zagrebu, za koju je iskorištena nedjeljna utakmica s Lokomotivom. U tučnjavi su se koristile teleskopske palice, metalne cijevi, drvene drške za sjekire i drvene palice ozlijeđeno je 13 pripadnika Torcide i dva pripadnika Boysa. Teško je ozlijeđen 21-godišnjak iz Podstrane i jedan Sinjanin, a ukupno su privedena 64 navijača.

Kako je izvijestila Slobodna Dalmacija istražni sudac za njih 15 odredio je jednomjesečni pritvor, a ostali pripadnici obiju skupina mogu se braniti sa slobode.

 Ta tučnjava vremenski se gotovo naslonila na incidente koji su se dogodili 22. listopada 2022. navečer ispred Kluba navijača HNK Hajduk nakon derbija s Dinamom.

Prema Općinskom državnom odvjetništvu, nekolicina od skupine od najmanje 50-ak osoba, kojima je nekoliko policajaca naredilo da se raziđu, krenula je prema policajcima i gađalo ih kamenjem, staklenim bocama, dijelovima betonskih blokova i drugim predmetima, od čega je četvorica policijskih službenika zadobila tjelesne ozljede. Jedan je policajac nakon toga ispalio hitac upozorenja u zrak. Zbog toga su pred istražnim sucem završili 29-godišnji student iz Koprivnice, 21-godišnji student iz Korčule te 22-godišnji nautičar iz Splita, koji su se branili da su se slučajno zatekli na tome mjestu. Istražni sudac nije im odredio jednomjesčni pritvor, već ih je pustio da se brane sa slobode, kako piše Slobodna Dalmacija.

 

Drugi dio te dramatične večeri bio je napad interventnih policajaca na navijače pri čemu je, prema pisanju Slobodne, pretučen mladi kuhar koji uopće nije sudjelovao u neredima, a videosnimka prekomjerne upotrebe sile policajaca nad jednim svladanim navijačem s razlogom je uznemirila javnost i dovela do suspenzije jednog intereventnog policajca, što još i još čeka svoj pravodsudni postupak.

 

Oba nemila događaja prizivaju u sjećanje nemile scene s autoceste iz svibnja kada su se kod odmorišta Desinec sukobili pripadnici Torcide i policije. Torcidaši su zaustavili promet na autocesti

Prema policijskom izvještaju, nakon što je oko 1600 navijača Hajduka prvo blokiralo vozilima autocestu Zagreb-Karlovac, njih nekoliko stotina krenulo je u organizirani napad na malobrojnije pripadnike policije koji su bili u njihovoj pratnji. Većina policajaca bili su pripadnici Ekipe za posebne zadaće koji su opremljeni i obučeni za sukobe, no u tom trenutku bilo ih je premalo da pruže žešći otpor navijačima.

Kada je više stotina navijača krenulo na njih u očitoj namjeri da ih ozlijede policija je krenula s ispaljivanjem dimnih bombi što, prema svemu sudeći, nije bilo dovoljno da zaustavi razjarene navijače. Policajci su tada upotrijebili vatreno oružje. Epilog svega je da je dvojica navijača teže, a više desetaka lakše ozlijeđeno, kao i dvadeset policajaca, a autocesta je bila zatvorena duže od 12 sati, kako je izvijestila Slobodna Dalmacija.

 

I tada su se vodile javne polemike je li policija trebala pucati u ljude pa je jednom navijaču propuvcano koljeno, a drugoga je metak okrznuo u predjelu rebara. Postavilo se i pitanje jesu li navijači trebali ostati toliko u pritvoru te jesu li privedene i osobe koje to nisu trebale biti, poput novinara Mate Prlića.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album, BBC Željko Puhovski/Cropix Privatni album, BBC Marko Todorov/Cropix Marko Todorov/Cropix Screenshot Slobodna Dalmacija Screenshot Slobodna Dalmacija Jakov Prkić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Duje Klarić/Cropix Ivana Nobilo i Damir Zurub/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Matija Djanješić/Cropix Dragan Matić/Cropix Aleksanda Dimitrijević/Cropix Peđa Milosavljević/Cropix Peđa Milosavljević/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Privatni album, BBC

Aleksandar Radović

Željko Puhovski/Cropix

Jedan od nemilih prizora oko stadiona, huligani i interventna policija

Privatni album, BBC

Aleksandar Radović

Marko Todorov/Cropix

Navijači u Zagrebu uoči privođenja u nedjelju

Marko Todorov/Cropix

Huligani često umjesto na stadionu završe u marici

Screenshot Slobodna Dalmacija

Akcija interventne policije 24. listopada u Splitu koja je uznemirila javnost

Screenshot Slobodna Dalmacija

Pretučeni kuhar, nevina žrtva nedavnoga sukoba Torcide i policije u Splitu

Jakov Prkić/Cropix

Interventna policija najsnažnija je brana protiv huligana (ilustracija)

Ante Čizmić/Cropix

Koliko impresionira koreografijom, Torcida razočara nasiljem

Ante Čizmić/Cropix

Na derbijima i vatrogasci imaju posla

Duje Klarić/Cropix

Nogometno navijanje u najčišćem obliku

Ivana Nobilo i Damir Zurub/Cropix

Sukobi navijača znaju zatvoriti i autocestu

Damir Krajač/Cropix

I Bad Blue Boysi česti su gosti crnih kronika

Damir Krajač/Cropix

Bad Blue Boysi, Torcidini rivali

Matija Djanješić/Cropix

Boysi u Salzburgu

Dragan Matić/Cropix

Delije imaju sklonost opasnim zastavama

Aleksanda Dimitrijević/Cropix

Među navijačima Crvene zvezde bio je i tragično stradali 17-godišnji Aleksandar Radović

Peđa Milosavljević/Cropix

‘Dekor‘ vječnog derbija u Beogradu, ‘delije‘ i ‘grobari‘ u bliskom susretu

Peđa Milosavljević/Cropix

Grobari, navijači košarkaškog kluba Partizan

Ranko Šuvar/Cropix

Odmorište Desinec, poprište svibanjskog sukoba Torcide s policijom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/prica-o-aleksandru-radovicu-17-ledi-krv-u-zilama-s-utakmice-je-otisao-ravno-u-mrtvacnicu-njegova-prica-je-opomena-za-navijace-koji-se-medusobno-mlate-po-splitu-i-zagrebu-1237555 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6dd10e7375ad66e1024db8bcc927a80a3f52f0e2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+Aleksandru+Radovi%C4%87u+%2817%29+ledi+krv+u+%C5%BEilama%2C+s+utakmice+je+oti%C5%A1ao+ravno+u+-+mrtva%C4%8Dnicu.+Njegov+slu%C4%8Daj+je+opomena+za+navija%C4%8De+koji+se+me%C4%91usobno+mlate+po+Splitu+i+Zagrebu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fprica-o-aleksandru-radovicu-17-ledi-krv-u-zilama-s-utakmice-je-otisao-ravno-u-mrtvacnicu-njegova-prica-je-opomena-za-navijace-koji-se-medusobno-mlate-po-splitu-i-zagrebu-1237555 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fprica-o-aleksandru-radovicu-17-ledi-krv-u-zilama-s-utakmice-je-otisao-ravno-u-mrtvacnicu-njegova-prica-je-opomena-za-navijace-koji-se-medusobno-mlate-po-splitu-i-zagrebu-1237555 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPOMENA ZA SVE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaOPOMENA ZA SVE

Priča o Aleksandru Radoviću (17) ledi krv u žilama, s utakmice je otišao ravno u - mrtvačnicu. Njegov slučaj je opomena za navijače koji se međusobno mlate po Splitu i Zagrebu

Piše S.K.
2. studenog 2022. - 18:25

Nedjeljni veliki sukoba pripadnika Torcide i Bad Blue Boysa, uz onaj tjedan dana prije s Torcidom i Interventnom policijom, posljednjih dana s razlogom su top-tema hrvatskih medija. Pri tome se najčešće spominju teme nogometnog huliganizma i brutalnosti policije, kao i prije pola godine u sukobu Torcide s policjom u Desincu. Još se ne ide na šire zaključke o stanju u cijelom društvu, ali moralo bi uskoro i to doći na tapet.

Ako je suditi po ova tri događaja u nepune pola godine, a posljednja dva u tjedan dana, navijačko nasilje je u eskalaciji. U tom smislu može biti poučno navijačko nasilje iz Srbije, koja odavno bilježi mrtve u takvim sukobima.

Srpski BBC donio je priču o tragično stradalome 17-godišnjaku Aleksandru Radoviću, navijaču Crvene zvezde, koji je ubijen prij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:50