StoryEditorOCM
Više od sportaoštre sankcije

Rat na Bliskom istoku prelio se na nogometne terene, pljušte otkazi i suspenzije, a jedna se stvar ne oprašta

Piše Ivan Renić
18. listopada 2023. - 14:35

Neću politiku u svoju butigu! Takav je otprilike stav nogometnih klubova po pitanju sukoba Izraela i Palestine. Javno se podrška daje Izraelcima. No, kako dani prolaze, a broj žrtava raste, javljaju se nogometaši koji ne dijele uvriježeno javno mnijenje. Svaka medalja ima dvije strane, a neki od njih javno su putem društvenih mreža iskazali podršku narodu Palestine. I za to bili nemilo kažnjeni!

Što se dogodilo? Posljednji u nizu koji je javno stao na stranu Palestinaca je branič Nice Youcef Atal. On je na svom Instagram profilu podijelio antisemitski video u kojem se poziva na "crni dan za Židove". Nakon par sati objava je nestala, obrisana je, a 27-godišnji Alžirac se ispričao. No, klub mu oprostio nije. Do daljnjega je suspendiran.

Poruku kontra Izraela objavio je i slavni Karim Benzema. Na svom Twitter profilu podržao je palestinski narod u borbi protiv Izraelaca.

- Naše su molitve sa stanovnicima Gaze koji su još jednom žrtve neopravdanog bombardiranja u kojem nisu pošteđene ni žene, ni djeca – napisao je. U Francuskoj su ga već prozvali agentom Hamasa. Po napadaču Al-Ittihada "opleli" su brojni francuski političari.

Dobio otkaz

Međutim, Benzema je prošao "lišo", bez sankcija. Ali zato Anwar El Ghazi nije. Njemački Mainz raskinuo je ugovor s Nizozemcem zbog objave na Instagramu u kojoj je podržao Palestinu.

- Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna – njegova je poruka zbog koje "dobio papire". Mainzu se u rujnu pridružio kao slobodan igrač, a već nakon mjesec dana napustio je klub. Malo bolji poznavatelji nogometnih prilika znaju da nije baš riječ o "nekom tamo" igraču. U karijeri je nastupao za Ajax, Lille, Aston Villu, Everton i PSV.

Još uvijek nije isključeno da bi ista sudbina mogla zadesiti Noussaira Mazraouija. Bayern je svog Marokanca pozvao na razgovor nakon objave podrške Palestini.

- Pomozi Bože potlačenoj braći u Palestini da postignu pobjedu. Neka se Bog smiluje mrtvima, neka Bog izliječi ranjene – napisao je 25-godišnjak uz video podrške Palestincima.

Bavarci su mu uručili poziv na, kako kažu, ozbiljan razgovor.

- Poanta je u tome da se zalažem za mir i pravdu u ovom svijetu. A to znači da ću uvijek biti protiv svih oblika terorizma, mržnje i nasilja – objasnio je kasnije Mazraoui.

Pouka je, dakle, jasna. Sportaši, jezik za zube! Obuzdajte tipkovnice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 03:04