stdClass Object ( [id] => 1070794 [title] => Živio je životom celebrityja, pratile su ga kontroverze, a zbog prerane smrti svoje supruge mislio je da više nikada neće biti sretan [alias] => zivio-je-zivotom-celebrityja-pratile-su-ga-kontroverze-a-javnosti-je-priustio-uvid-iz-prve-ruke-u-obiteljsku-tragediju-zbog-koje-mu-se-srusio-svijet [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prijelaz iz 20. u 21. stoljeće označio je dolazak nogometaša u sam centar pop kulture, a to nigdje nije došlo do izražaja jače nego u Engleskoj. David Beckham postao je pop ikona, a nakon što se oženio s Victoriom Adams, tada popularnom pjevačicom i članicom grupe Spice Girls, svijet je dobio celebrity par koji je iz dana u dan punio stranice tabloida.

I dok je bilo razumljivo kako bi tehnički daroviti veznjak jednog od najpopularnijih klubova na svijetu bio okupirao pažnju čak i onog dijela javnosti koji ne prati nogomet, braniči su tada još uvijek bili smatrani igračima drugog reda i prostor u tabloidima su imali samo kada bi imali nekakav ispad gnjeva na terenu ili izvan njega.

No jedan je branič u to vrijeme bio drugačiji, a njegov stil igre predstavljao je ogroman odmak od onoga na što su nogometni fanovi navikli od stopera. On je bio elegantniji, tehnički potkovaniji i agilniji te se osjećao ugodno s loptom u nogama. Stoga nije čudno što je u dva navrata postajao najskuplji branič na svijetu, kao ni to što je isto toliko puta rušio rekord za najskupljeg britanskog nogometaša općenito.

Rio Ferdinand rođen je 1978. u Camberwellu, u južnom dijelu Londona, a djetinjstvo je proveo u obližnjem Peckhamu. Odrastao je u velikoj obitelji, majka mu je imala petero braće i sestara, otac mu je iz Svete Lucije u Englesku stigao s još deset članova svoje obitelji, dok je on imao dva brata i četiri sestre. Ferdinandova majka za život je zarađivala brinući se o djeci, dok mu je otac radio kao krojač. Nikada se nisu vjenčali, a iako se njegov otac odselio kada je Rio imao 14 godina, ostao je blizak s njim te ga je često vozio na trening.

Nogometaš, gimnastičar, glumac i baletan

Ferdinandov talent bio je evidentan već od samih njegovih početaka pa je u najmlađim uzrastima igrao na poziciji ofenzivnog veznog, a trener mu je dao nadimak „Pele”. No nije nogomet bio jedini njegov talent, Rio je podjednako bio uspješan i u gimnastici, glumi i baletu. Za ovu potonju aktivnost pokazivao je toliki talent da je sa 11 godina dobio stipendiju londonskog „Central School of Ballet” te je tijekom naredne četiri godine četiri puta tjedno putovao u centar grada zbog toga.

- Kada sam bio dijete, uvijek sam htio raditi nešto drugačije, jer bi mi stvari brzo dosadile. Čak i kada je u pitanju bio nogomet ili druženje s prijateljima. Stoga sam uživao u čestim putovanjima i upoznavanju novih ljudi – rekao je jednom prilikom Ferdinand. 

Kada je napunio 14 godina, odlučio je prijeći u akademiju West Ham Uniteda, iako su interes za njega pokazali mnogi klubovi diljem Engleske, a do tada se već prebacio na poziciju stopera, ponajviše zbog svoje tjelesne građe.

Ni tamo nije prestajao oduševljavati sve, a u sezoni 1997/98. dobio je nagradu „Čekićar godine” koju dodjeljuju navijači. Dobre igre u dresu momčadi iz južnog Londona osigurale su mu transfer u Leeds United 2000. godine, a 18 milijuna funti koje je momčad iz Yorkshirea dala za njega bili su najveći iznos koji je ikada plaćen za jednog braniča i rekordna odšteta za britanskog igrača općenito.

---

image
AFP
---

U ljeto 2002. Manchester United je Leedsu za Ferdinanda platio nešto manje od 30 milijuna funti, čime su ponovno srušena oba gore navedena rekorda, a zanimljivo je to da je Ferdinand u djetinjstvu bio veliki navijač najvećih rivala Crvenih vragova – Liverpoola.

Kontroverzni doping test

Ferdinand se na Old Traffordu etablirao kao ponajbolji stoper na svijetu, ali veliki udarac na njegovu karijeru zadao je događaj iz rujna 2003. Ferdinand se nakon treninga trebao javiti za napraviti doping test, ali je zaboravio na to. Izašao je iz svlačionice i otišao u trgovinu, a tek se onda sjetio da je imao zakazan test te se vratio u Unitedov trening kompleks u Carringtonu, gdje mu je bilo rečeno da je zakasnio.

Sutradan je napravio test i prošao ga, a da bi odagnao svaku sumnju ponudio je da mu testiraju folikul kose koji bi otkrio je li uzimao nedopuštena sredstva u proteklih šest mjeseci. No disciplinski odbor Engleskog nogometnog saveza odbio je njegovu ponudu te ga je unatoč činjenici što je dan kasnije od zakazanog termina prošao test kaznio s osam mjeseci zabrane igranja.

United se žalio na tu presudu, ali FA nije popustio, dok je čak i tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter stao na stranu FA. Ferdinand je zbog toga bio prisiljen propustiti ostatak klupske sezone, ali i EURO koji se tog ljeta održavao u Portugalu. 

Ferdinand, njegovi suigrači i Sir Alex Ferguson do danas tvrde da je riječ bila o ogromnoj nepravdi kojoj je cilj bio od stopera učiniti primjer i prestrašiti sve one kojima bi u budućnosti moglo pasti na pamet da propuste testiranje, a sam Ferdinand nikada poslije nije imao kontroverzi vezanih za upotrebu bilo kakvih nedopuštenih sredstava.

---

image
Ferdinand na saslušanju disciplinske komisije FA u prosincu 2003., kada je suspendiran na osam mjeseci
AFP
---

Turbulentne tinejdžerske godine

No zato mu nije bilo strano zaviriti u čašicu, pogotovo dok je bio u tinejdžerskim godinama. Nedavno se prisjetio situacije iz 1996. godine kada ga je kao 18-godišnjaka iznenadio poziv trenera prve ekipe West Hama u trenutku dok je on već bio „u programu”.

– Dok sam bio mlad mogao sam zaista mnogo popiti. Popio bih desetak piva, a nakon toga sam pio votku. Uoči utakmice protiv Arsenala pozvali su me u trenutku dok sam ispijao konjak i Coca-Colu. Ja sam se molio da ne uđem u igru, ali sam kasnije ipak dobio šansu - izjavio je Ferdinand.

Godinu dana kasnije također se našao u problemima zbog alkohola. Tada ga je policija zaustavila dok se rano ujutro vraćao iz izlaska te mu je oduzeta vozačka dozvola na godinu dana zbog prekomjerne razine alkohola u krvi. Nakon tog incidenta, tadašnji engleski izbornik Glenn Hoddle izbacio ga je iz momčadi koja je trebala igrati kvalifikacijsku utakmicu za SP protiv Moldavije, a Ferdinand je tako propustio postati najmlađi igrač koji je zaigrao za englesku nacionalnu vrstu.

Rio je s turbulentnim stilom života nastavio i u svojim 20-ima pa je tako 2000. objavljen eksplicitni video iz jednog ciparskog odmarališta čiji su protagonisti bili on, Kieron Dyer i Frank Lampard, dok se 2002. našao u središtu incidenta u jednom noćnom klubu u Leedsu. Ferdinand je tada zajedno sa suigračem Michaelom Duberryjem optužen da je zlostavljao ženu u klubu, dok je njihov poznanik Martin King optužen za pokušaj silovanja. Optužbe protiv Ferdinanda i Duberryja na kraju su odbačene, dok je King osuđen zbog napada i pokušaja silovanja.

---

image
Ferdinand i Beckham na treningu engleske reprezentacije za vrijeme SP-a u Njemačkoj 2006.
AFP
---

S vremenom se Ferdinand malo smirio i skrasio s Rebeccom Ellison, koju je upoznao dok je igrao za West Ham i koja mu je 2006. rodila sina, a kasnije i još dvoje djece. Par se vjenčao 2009., a godinu dana kasnije Sunday Mirror je objavio priču o Ferdinandovoj aferi s Carly Storey, djevojkom koju je poznavao također još iz vremena dok je igrao za West Ham. Dvojac je navodno bio u otvorenoj vezi tri godine te su obnovili kontakt 2002.

Ferdinand je pokušao spriječiti objavljivanje priče, podigavši tužbu, ali bezuspješno. I ne samo to, za vrijeme parnice je imenovano još deset žena s kojima je Ferdinand navodno imao aferu od 2002. pa do tada, ali je Elisson i dalje ostala s njim u vezi, sve do svoje smrti.

'Pio sam gotovo svake večeri nakon što bi djeca otišla u krevet. Bio sam u groznom stanju'

Ferdinandova supruga dobila je rak dojke te je nakon kratkotrajne borbe preminula u svibnju 2015. Iako se terapija na prvu činila uspješnom, rak se nažalost vratio i proširio na njene kosti i Rio je nedugo zatim ostao sam s troje djece. Smrt supruge očekivano je pogodila nogometaša, a utjehu je pronašao u alkoholu.

- Pio sam gotovo svake večeri nakon što bi djeca otišla u krevet. Bio sam u groznom stanju. Znao bih se buditi u dva ujutro, jer bi me svaki out iznova „udario” horor saznanja bez čega su moja djeca ostala i ne bih više mogao zaspati – prisjetio se tih teških trenutaka.

Ferdinand, koji je tada igrao za QPR, tada je otišao u igračku mirovinu, a 2017. je objavio kako ulazi u svijet profesionalnog boksa. Kao razloge pomalo ekstremne promjene smjera u svom životu, naveo je želju za novim izazovima te je boks ujedno predstavio kao jedan od načina da se nosi sa smrću svoje supruge. Njegovu kampanju za dobivanje licence Britanskog boksačkog saveza sponzorirala je i jedna britanska kladionica, ali mu licenca ipak nije odobrena te je Rio odustao od nove karijere prije nego što je odradio ijedan meč.

Prije svoje smrti, Rebecca je pokušavala pričati sa svojim suprugom o njegovom životu nakon što nje više ne bude, ali Rio je bio u stanju poricanja i nije ju htio slušati. Rebecca je zbog toga ostavila poruku svojoj najboljoj prijateljici Lisi i dala joj zadatak da je prenese Riju ako se ona ne izvuče.

Nekoliko mjeseci nakon Rebeccine smrti, Lisa je otkrila Ferdinandu što joj je Rebecca napisala u poruci.

„Ubija me pomisao da Rio ima drugu ženu, naravno da je. Ali znaš što me još više ubija? Pomisao da će biti usamljen. Ako se ne uspijem izvući, Lisa, ne želim da Rio bude jadan. Želim da bude sretan”, stajalo je između ostalog u poruci.

A Rio je svoju suprugu i poslušao.

Pronalazak nove ljubavi i dijeljenje privatnog života s javnosti

- Mislio sam da više nikada neću biti sretan. Mislio sam da nikada neću upoznati drugu ženu i pomirio sam se s tim da ćemo od sada nadalje tu biti samo ja i moja djeca. A onda se nešto dogodilo...

Dogodilo se to da je Ferdinand upoznao Kate Wright u koju se zaljubio i koju su njegova djeca prihvatila. Rio i Kate vjenčali su se 2019., a u prosincu prošle godine dobili su i svoje prvo dijete. Njihov odnos popraćen je u BBC-jevom dokumentarcu Rio And Kate: Becoming A Step Family, što je bio samo još jedan nastavak Ferdinandovih dijeljenja svojih najosobnijih dijelova iz života s javnosti.

---

image
Rio Ferdinand sa svojom drugom suprugom Kate Wright
AFP
---

Englez je do tada već bio napisao tri autobiografije, od kojih je za jednu dobio predujam od milijun funti, čime je postao jedan od rijetkih sportaša koji su dobili tako visok iznos za svoju autobiografiju prije nego što su uopće napisali prvu riječ. Također je i nakon smrti svoje prve supruge u suradnji s britanskom novinarkom i spisateljicom Deccom Aitkenhead objavio memoare iz perioda u kojem se Rebecca borila s rakom, a kako je izgledao njegov život nakon suprugine smrti otkrio je u BBC-jevom dokumentarcu Rio Ferdinand: Being Mum and Dad.

Ferdinand danas radi kao stručni komentator na BT Sportu, a aktivan je i na društvenim mrežama. Smatra ga se jednim od najboljih engleskih igrača ikada te jednim od najboljih stopera u povijesti nogometa. U dresu Manchester Uniteda osvojio je šest naslova prvaka Engleske, dva Liga kupa, jednu Ligu prvaka i FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo, dok je čak šest puta uvršten u najbolju momčad sezone Premier lige. Također je 2016. uvršten u Kuću slavnih engleskog nogometa.

---

image
Slavlje igrača Manchester Uniteda nakon osvajanja Lige prvaka 2008.
AFP
---

Rio Ferdinand ostavio je trag na terenu i izvan njega i jedan je od rijetkih nogometaša koji je s javnosti odlučio dijeliti gotovo cijeli svoj privatni život, čak i one najteže trenutke. U potpunosti je prigrlio život celebrityja i nije bježao od slave, što je inače većinom slučaj s nogometašima, a britanska javnost do danas nije izgubila interes za njegovim životom.

I dok će ga jedni pamtiti kao jednog od najboljih obrambenih igrača u povijesti igre, drugi će njegov život pratiti kao sapunicu, a on će vjerojatno i dalje svojim fanovima redovito servirati nove epizode.

Ostale priče iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedan od najvećih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => jedan od najvećih 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-01-14 11:18:10 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-01-14 20:03:02 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-01-14 20:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/01\/14\/15789732.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/14\/15789782.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/14\/15789722.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/14\/15789724.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/14\/15789726.jpg","\/images\/slike\/2021\/01\/14\/15789728.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija Bo\u0161ko Vesti\u0107","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","Rio Ferdinand sa svojom drugom suprugom Kate Wright","Slavlje igra\u010da Manchester Uniteda nakon osvajanja Lige prvaka 2008.","Ferdinand i Beckham na treningu engleske reprezentacije za vrijeme SP-a u Njema\u010dkoj 2006.","Ferdinand na saslu\u0161anju disciplinske komisije FA u prosincu 2003., kada je suspendiran na osam mjeseci"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1335","k_15789732_1280.jpg":"1280x1280","k_15789732_1024.jpg":"1024x1024","k_15789732_640.jpg":"640x640","k_15789732_480.jpg":"480x480","k_15789732_340.jpg":"340x340","k_15789732_220.jpg":"220x220","o_15789732_1280.jpg":"1280x890","o_15789732_1024.jpg":"1024x712","o_15789732_640.jpg":"640x445","o_15789732_480.jpg":"480x333","o_15789732_340.jpg":"340x236","o_15789732_220.jpg":"220x152","h_15789732_1280.jpg":"1280x854","h_15789732_1024.jpg":"1024x683","h_15789732_640.jpg":"640x427","h_15789732_480.jpg":"480x320","h_15789732_340.jpg":"340x227","h_15789732_220.jpg":"220x147","pp_15789732_1280.jpg":"1006x1280","pp_15789732_1024.jpg":"805x1024","pp_15789732_640.jpg":"503x640","pp_15789732_480.jpg":"377x480","pp_15789732_340.jpg":"267x340","pp_15789732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x799","k_15789782_1280.jpg":"1280x1280","k_15789782_1024.jpg":"1024x1024","k_15789782_640.jpg":"640x640","k_15789782_480.jpg":"480x480","k_15789782_340.jpg":"340x340","k_15789782_220.jpg":"220x220","o_15789782_1280.jpg":"1280x998","o_15789782_1024.jpg":"1024x799","o_15789782_640.jpg":"640x499","o_15789782_480.jpg":"480x374","o_15789782_340.jpg":"340x265","o_15789782_220.jpg":"220x171","h_15789782_1280.jpg":"1280x854","h_15789782_1024.jpg":"1024x683","h_15789782_640.jpg":"640x427","h_15789782_480.jpg":"480x320","h_15789782_340.jpg":"340x227","h_15789782_220.jpg":"220x147","pp_15789782_1280.jpg":"1006x1280","pp_15789782_1024.jpg":"805x1024","pp_15789782_640.jpg":"503x640","pp_15789782_480.jpg":"377x480","pp_15789782_340.jpg":"267x340","pp_15789782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"681x1024","k_15789722_1280.jpg":"1280x1280","k_15789722_1024.jpg":"1024x1024","k_15789722_640.jpg":"640x640","k_15789722_480.jpg":"480x480","k_15789722_340.jpg":"340x340","k_15789722_220.jpg":"220x220","o_15789722_1280.jpg":"1280x1924","o_15789722_1024.jpg":"1024x1539","o_15789722_640.jpg":"640x962","o_15789722_480.jpg":"480x721","o_15789722_340.jpg":"340x511","o_15789722_220.jpg":"220x330","h_15789722_1280.jpg":"1280x854","h_15789722_1024.jpg":"1024x683","h_15789722_640.jpg":"640x427","h_15789722_480.jpg":"480x320","h_15789722_340.jpg":"340x227","h_15789722_220.jpg":"220x147","pp_15789722_1280.jpg":"1006x1280","pp_15789722_1024.jpg":"805x1024","pp_15789722_640.jpg":"503x640","pp_15789722_480.jpg":"377x480","pp_15789722_340.jpg":"267x340","pp_15789722_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x732","k_15789724_1280.jpg":"1280x1280","k_15789724_1024.jpg":"1024x1024","k_15789724_640.jpg":"640x640","k_15789724_480.jpg":"480x480","k_15789724_340.jpg":"340x340","k_15789724_220.jpg":"220x220","o_15789724_1280.jpg":"1280x915","o_15789724_1024.jpg":"1024x732","o_15789724_640.jpg":"640x457","o_15789724_480.jpg":"480x343","o_15789724_340.jpg":"340x243","o_15789724_220.jpg":"220x157","h_15789724_1280.jpg":"1280x854","h_15789724_1024.jpg":"1024x683","h_15789724_640.jpg":"640x427","h_15789724_480.jpg":"480x320","h_15789724_340.jpg":"340x227","h_15789724_220.jpg":"220x147","pp_15789724_1280.jpg":"1006x1280","pp_15789724_1024.jpg":"805x1024","pp_15789724_640.jpg":"503x640","pp_15789724_480.jpg":"377x480","pp_15789724_340.jpg":"267x340","pp_15789724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x813","k_15789726_1280.jpg":"1280x1280","k_15789726_1024.jpg":"1024x1024","k_15789726_640.jpg":"640x640","k_15789726_480.jpg":"480x480","k_15789726_340.jpg":"340x340","k_15789726_220.jpg":"220x220","o_15789726_1280.jpg":"1280x1016","o_15789726_1024.jpg":"1024x813","o_15789726_640.jpg":"640x508","o_15789726_480.jpg":"480x381","o_15789726_340.jpg":"340x269","o_15789726_220.jpg":"220x174","h_15789726_1280.jpg":"1280x854","h_15789726_1024.jpg":"1024x683","h_15789726_640.jpg":"640x427","h_15789726_480.jpg":"480x320","h_15789726_340.jpg":"340x227","h_15789726_220.jpg":"220x147","pp_15789726_1280.jpg":"1006x1280","pp_15789726_1024.jpg":"805x1024","pp_15789726_640.jpg":"503x640","pp_15789726_480.jpg":"377x480","pp_15789726_340.jpg":"267x340","pp_15789726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x714","k_15789728_1280.jpg":"1280x1280","k_15789728_1024.jpg":"1024x1024","k_15789728_640.jpg":"640x640","k_15789728_480.jpg":"480x480","k_15789728_340.jpg":"340x340","k_15789728_220.jpg":"220x220","o_15789728_1280.jpg":"1280x892","o_15789728_1024.jpg":"1024x714","o_15789728_640.jpg":"640x446","o_15789728_480.jpg":"480x334","o_15789728_340.jpg":"340x237","o_15789728_220.jpg":"220x153","h_15789728_1280.jpg":"1280x854","h_15789728_1024.jpg":"1024x683","h_15789728_640.jpg":"640x427","h_15789728_480.jpg":"480x320","h_15789728_340.jpg":"340x227","h_15789728_220.jpg":"220x147","pp_15789728_1280.jpg":"1006x1280","pp_15789728_1024.jpg":"805x1024","pp_15789728_640.jpg":"503x640","pp_15789728_480.jpg":"377x480","pp_15789728_340.jpg":"267x340","pp_15789728_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38220877 Threads: 6 Questions: 7087169425 Slow queries: 3297901 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608078445 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/zivio-je-zivotom-celebrityja-pratile-su-ga-kontroverze-a-javnosti-je-priustio-uvid-iz-prve-ruke-u-obiteljsku-tragediju-zbog-koje-mu-se-srusio-svijet-1070794 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/zivio-je-zivotom-celebrityja-pratile-su-ga-kontroverze-a-javnosti-je-priustio-uvid-iz-prve-ruke-u-obiteljsku-tragediju-zbog-koje-mu-se-srusio-svijet-1070794?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 342537 [name] => rio ferdinand [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rio-ferdinand [link] => /tag/rio-ferdinand ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedan od najvećih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Živio je životom celebrityja, pratile su ga kontroverze, a zbog prerane smrti svoje supruge mislio je da više nikada neće biti sretan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/14/15789732.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija Boško Vestić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/14/15789732.jpg [title] => Ilustracija Boško Vestić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/14/15789782.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/14/15789722.jpg [title] => Rio Ferdinand sa svojom drugom suprugom Kate Wright AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/14/15789724.jpg [title] => Slavlje igrača Manchester Uniteda nakon osvajanja Lige prvaka 2008. AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/14/15789726.jpg [title] => Ferdinand i Beckham na treningu engleske reprezentacije za vrijeme SP-a u Njemačkoj 2006. AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/01/14/15789728.jpg [title] => Ferdinand na saslušanju disciplinske komisije FA u prosincu 2003., kada je suspendiran na osam mjeseci AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prijelaz iz 20. u 21. stoljeće označio je dolazak nogometaša u sam centar pop kulture, a to nigdje nije došlo do izražaja jače nego u Engleskoj. David Beckham postao je pop ikona, a nakon što se oženio s Victoriom Adams, tada popularnom pjevačicom i članicom grupe Spice Girls, svijet je dobio celebrity par koji je iz dana u dan punio stranice tabloida.

I dok je bilo razumljivo kako bi tehnički daroviti veznjak jednog od najpopularnijih klubova na svijetu bio okupirao pažnju čak i onog dijela javnosti koji ne prati nogomet, braniči su tada još uvijek bili smatrani igračima drugog reda i prostor u tabloidima su imali samo kada bi imali nekakav ispad gnjeva na terenu ili izvan njega.

No jedan je branič u to vrijeme bio drugačiji, a njegov stil igre predstavljao je ogroman odmak od onoga na što su nogometni fanovi navikli od stopera. On je bio elegantniji, tehnički potkovaniji i agilniji te se osjećao ugodno s loptom u nogama. Stoga nije čudno što je u dva navrata postajao najskuplji branič na svijetu, kao ni to što je isto toliko puta rušio rekord za najskupljeg britanskog nogometaša općenito.

Rio Ferdinand rođen je 1978. u Camberwellu, u južnom dijelu Londona, a djetinjstvo je proveo u obližnjem Peckhamu. Odrastao je u velikoj obitelji, majka mu je imala petero braće i sestara, otac mu je iz Svete Lucije u Englesku stigao s još deset članova svoje obitelji, dok je on imao dva brata i četiri sestre. Ferdinandova majka za život je zarađivala brinući se o djeci, dok mu je otac radio kao krojač. Nikada se nisu vjenčali, a iako se njegov otac odselio kada je Rio imao 14 godina, ostao je blizak s njim te ga je često vozio na trening.

Nogometaš, gimnastičar, glumac i baletan

Ferdinandov talent bio je evidentan već od samih njegovih početaka pa je u najmlađim uzrastima igrao na poziciji ofenzivnog veznog, a trener mu je dao nadimak „Pele”. No nije nogomet bio jedini njegov talent, Rio je podjednako bio uspješan i u gimnastici, glumi i baletu. Za ovu potonju aktivnost pokazivao je toliki talent da je sa 11 godina dobio stipendiju londonskog „Central School of Ballet” te je tijekom naredne četiri godine četiri puta tjedno putovao u centar grada zbog toga.

- Kada sam bio dijete, uvijek sam htio raditi nešto drugačije, jer bi mi stvari brzo dosadile. Čak i kada je u pitanju bio nogomet ili druženje s prijateljima. Stoga sam uživao u čestim putovanjima i upoznavanju novih ljudi – rekao je jednom prilikom Ferdinand. 

Kada je napunio 14 godina, odlučio je prijeći u akademiju West Ham Uniteda, iako su interes za njega pokazali mnogi klubovi diljem Engleske, a do tada se već prebacio na poziciju stopera, ponajviše zbog svoje tjelesne građe.

Ni tamo nije prestajao oduševljavati sve, a u sezoni 1997/98. dobio je nagradu „Čekićar godine” koju dodjeljuju navijači. Dobre igre u dresu momčadi iz južnog Londona osigurale su mu transfer u Leeds United 2000. godine, a 18 milijuna funti koje je momčad iz Yorkshirea dala za njega bili su najveći iznos koji je ikada plaćen za jednog braniča i rekordna odšteta za britanskog igrača općenito.

---

image
AFP
---

U ljeto 2002. Manchester United je Leedsu za Ferdinanda platio nešto manje od 30 milijuna funti, čime su ponovno srušena oba gore navedena rekorda, a zanimljivo je to da je Ferdinand u djetinjstvu bio veliki navijač najvećih rivala Crvenih vragova – Liverpoola.

Kontroverzni doping test

Ferdinand se na Old Traffordu etablirao kao ponajbolji stoper na svijetu, ali veliki udarac na njegovu karijeru zadao je događaj iz rujna 2003. Ferdinand se nakon treninga trebao javiti za napraviti doping test, ali je zaboravio na to. Izašao je iz svlačionice i otišao u trgovinu, a tek se onda sjetio da je imao zakazan test te se vratio u Unitedov trening kompleks u Carringtonu, gdje mu je bilo rečeno da je zakasnio.

Sutradan je napravio test i prošao ga, a da bi odagnao svaku sumnju ponudio je da mu testiraju folikul kose koji bi otkrio je li uzimao nedopuštena sredstva u proteklih šest mjeseci. No disciplinski odbor Engleskog nogometnog saveza odbio je njegovu ponudu te ga je unatoč činjenici što je dan kasnije od zakazanog termina prošao test kaznio s osam mjeseci zabrane igranja.

United se žalio na tu presudu, ali FA nije popustio, dok je čak i tadašnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter stao na stranu FA. Ferdinand je zbog toga bio prisiljen propustiti ostatak klupske sezone, ali i EURO koji se tog ljeta održavao u Portugalu. 

Ferdinand, njegovi suigrači i Sir Alex Ferguson do danas tvrde da je riječ bila o ogromnoj nepravdi kojoj je cilj bio od stopera učiniti primjer i prestrašiti sve one kojima bi u budućnosti moglo pasti na pamet da propuste testiranje, a sam Ferdinand nikada poslije nije imao kontroverzi vezanih za upotrebu bilo kakvih nedopuštenih sredstava.

---

image
Ferdinand na saslušanju disciplinske komisije FA u prosincu 2003., kada je suspendiran na osam mjeseci
AFP
---

Turbulentne tinejdžerske godine

No zato mu nije bilo strano zaviriti u čašicu, pogotovo dok je bio u tinejdžerskim godinama. Nedavno se prisjetio situacije iz 1996. godine kada ga je kao 18-godišnjaka iznenadio poziv trenera prve ekipe West Hama u trenutku dok je on već bio „u programu”.

– Dok sam bio mlad mogao sam zaista mnogo popiti. Popio bih desetak piva, a nakon toga sam pio votku. Uoči utakmice protiv Arsenala pozvali su me u trenutku dok sam ispijao konjak i Coca-Colu. Ja sam se molio da ne uđem u igru, ali sam kasnije ipak dobio šansu - izjavio je Ferdinand.

Godinu dana kasnije također se našao u problemima zbog alkohola. Tada ga je policija zaustavila dok se rano ujutro vraćao iz izlaska te mu je oduzeta vozačka dozvola na godinu dana zbog prekomjerne razine alkohola u krvi. Nakon tog incidenta, tadašnji engleski izbornik Glenn Hoddle izbacio ga je iz momčadi koja je trebala igrati kvalifikacijsku utakmicu za SP protiv Moldavije, a Ferdinand je tako propustio postati najmlađi igrač koji je zaigrao za englesku nacionalnu vrstu.

Rio je s turbulentnim stilom života nastavio i u svojim 20-ima pa je tako 2000. objavljen eksplicitni video iz jednog ciparskog odmarališta čiji su protagonisti bili on, Kieron Dyer i Frank Lampard, dok se 2002. našao u središtu incidenta u jednom noćnom klubu u Leedsu. Ferdinand je tada zajedno sa suigračem Michaelom Duberryjem optužen da je zlostavljao ženu u klubu, dok je njihov poznanik Martin King optužen za pokušaj silovanja. Optužbe protiv Ferdinanda i Duberryja na kraju su odbačene, dok je King osuđen zbog napada i pokušaja silovanja.

---

image
Ferdinand i Beckham na treningu engleske reprezentacije za vrijeme SP-a u Njemačkoj 2006.
AFP
---

S vremenom se Ferdinand malo smirio i skrasio s Rebeccom Ellison, koju je upoznao dok je igrao za West Ham i koja mu je 2006. rodila sina, a kasnije i još dvoje djece. Par se vjenčao 2009., a godinu dana kasnije Sunday Mirror je objavio priču o Ferdinandovoj aferi s Carly Storey, djevojkom koju je poznavao također još iz vremena dok je igrao za West Ham. Dvojac je navodno bio u otvorenoj vezi tri godine te su obnovili kontakt 2002.

Ferdinand je pokušao spriječiti objavljivanje priče, podigavši tužbu, ali bezuspješno. I ne samo to, za vrijeme parnice je imenovano još deset žena s kojima je Ferdinand navodno imao aferu od 2002. pa do tada, ali je Elisson i dalje ostala s njim u vezi, sve do svoje smrti.

'Pio sam gotovo svake večeri nakon što bi djeca otišla u krevet. Bio sam u groznom stanju'

Ferdinandova supruga dobila je rak dojke te je nakon kratkotrajne borbe preminula u svibnju 2015. Iako se terapija na prvu činila uspješnom, rak se nažalost vratio i proširio na njene kosti i Rio je nedugo zatim ostao sam s troje djece. Smrt supruge očekivano je pogodila nogometaša, a utjehu je pronašao u alkoholu.

- Pio sam gotovo svake večeri nakon što bi djeca otišla u krevet. Bio sam u groznom stanju. Znao bih se buditi u dva ujutro, jer bi me svaki out iznova „udario” horor saznanja bez čega su moja djeca ostala i ne bih više mogao zaspati – prisjetio se tih teških trenutaka.

Ferdinand, koji je tada igrao za QPR, tada je otišao u igračku mirovinu, a 2017. je objavio kako ulazi u svijet profesionalnog boksa. Kao razloge pomalo ekstremne promjene smjera u svom životu, naveo je želju za novim izazovima te je boks ujedno predstavio kao jedan od načina da se nosi sa smrću svoje supruge. Njegovu kampanju za dobivanje licence Britanskog boksačkog saveza sponzorirala je i jedna britanska kladionica, ali mu licenca ipak nije odobrena te je Rio odustao od nove karijere prije nego što je odradio ijedan meč.

Prije svoje smrti, Rebecca je pokušavala pričati sa svojim suprugom o njegovom životu nakon što nje više ne bude, ali Rio je bio u stanju poricanja i nije ju htio slušati. Rebecca je zbog toga ostavila poruku svojoj najboljoj prijateljici Lisi i dala joj zadatak da je prenese Riju ako se ona ne izvuče.

Nekoliko mjeseci nakon Rebeccine smrti, Lisa je otkrila Ferdinandu što joj je Rebecca napisala u poruci.

„Ubija me pomisao da Rio ima drugu ženu, naravno da je. Ali znaš što me još više ubija? Pomisao da će biti usamljen. Ako se ne uspijem izvući, Lisa, ne želim da Rio bude jadan. Želim da bude sretan”, stajalo je između ostalog u poruci.

A Rio je svoju suprugu i poslušao.

Pronalazak nove ljubavi i dijeljenje privatnog života s javnosti

- Mislio sam da više nikada neću biti sretan. Mislio sam da nikada neću upoznati drugu ženu i pomirio sam se s tim da ćemo od sada nadalje tu biti samo ja i moja djeca. A onda se nešto dogodilo...

Dogodilo se to da je Ferdinand upoznao Kate Wright u koju se zaljubio i koju su njegova djeca prihvatila. Rio i Kate vjenčali su se 2019., a u prosincu prošle godine dobili su i svoje prvo dijete. Njihov odnos popraćen je u BBC-jevom dokumentarcu Rio And Kate: Becoming A Step Family, što je bio samo još jedan nastavak Ferdinandovih dijeljenja svojih najosobnijih dijelova iz života s javnosti.

---

image
Rio Ferdinand sa svojom drugom suprugom Kate Wright
AFP
---

Englez je do tada već bio napisao tri autobiografije, od kojih je za jednu dobio predujam od milijun funti, čime je postao jedan od rijetkih sportaša koji su dobili tako visok iznos za svoju autobiografiju prije nego što su uopće napisali prvu riječ. Također je i nakon smrti svoje prve supruge u suradnji s britanskom novinarkom i spisateljicom Deccom Aitkenhead objavio memoare iz perioda u kojem se Rebecca borila s rakom, a kako je izgledao njegov život nakon suprugine smrti otkrio je u BBC-jevom dokumentarcu Rio Ferdinand: Being Mum and Dad.

Ferdinand danas radi kao stručni komentator na BT Sportu, a aktivan je i na društvenim mrežama. Smatra ga se jednim od najboljih engleskih igrača ikada te jednim od najboljih stopera u povijesti nogometa. U dresu Manchester Uniteda osvojio je šest naslova prvaka Engleske, dva Liga kupa, jednu Ligu prvaka i FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo, dok je čak šest puta uvršten u najbolju momčad sezone Premier lige. Također je 2016. uvršten u Kuću slavnih engleskog nogometa.

---

image
Slavlje igrača Manchester Uniteda nakon osvajanja Lige prvaka 2008.
AFP
---

Rio Ferdinand ostavio je trag na terenu i izvan njega i jedan je od rijetkih nogometaša koji je s javnosti odlučio dijeliti gotovo cijeli svoj privatni život, čak i one najteže trenutke. U potpunosti je prigrlio život celebrityja i nije bježao od slave, što je inače većinom slučaj s nogometašima, a britanska javnost do danas nije izgubila interes za njegovim životom.

I dok će ga jedni pamtiti kao jednog od najboljih obrambenih igrača u povijesti igre, drugi će njegov život pratiti kao sapunicu, a on će vjerojatno i dalje svojim fanovima redovito servirati nove epizode.

Ostale priče iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija Boško Vestić AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
Rio Ferdinand sa svojom drugom suprugom Kate Wright
AFP
Slavlje igrača Manchester Uniteda nakon osvajanja Lige prvaka 2008.
AFP
Ferdinand i Beckham na treningu engleske reprezentacije za vrijeme SP-a u Njemačkoj 2006.
AFP
Ferdinand na saslušanju disciplinske komisije FA u prosincu 2003., kada je suspendiran na osam mjeseci
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/zivio-je-zivotom-celebrityja-pratile-su-ga-kontroverze-a-javnosti-je-priustio-uvid-iz-prve-ruke-u-obiteljsku-tragediju-zbog-koje-mu-se-srusio-svijet-1070794 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dffeb0600064d3fad3eca425069098ee4b680640 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDivio+je+%C5%BEivotom+celebrityja%2C+pratile+su+ga+kontroverze%2C+a+zbog+prerane+smrti+svoje+supruge+mislio+je+da+vi%C5%A1e+nikada+ne%C4%87e+biti+sretan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fzivio-je-zivotom-celebrityja-pratile-su-ga-kontroverze-a-javnosti-je-priustio-uvid-iz-prve-ruke-u-obiteljsku-tragediju-zbog-koje-mu-se-srusio-svijet-1070794 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fzivio-je-zivotom-celebrityja-pratile-su-ga-kontroverze-a-javnosti-je-priustio-uvid-iz-prve-ruke-u-obiteljsku-tragediju-zbog-koje-mu-se-srusio-svijet-1070794 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedan od najvećih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Više od sportajedan od najvećih

Živio je životom celebrityja, pratile su ga kontroverze, a zbog prerane smrti svoje supruge mislio je da više nikada neće biti sretan

14. siječnja 2021. - 21:02

Prijelaz iz 20. u 21. stoljeće označio je dolazak nogometaša u sam centar pop kulture, a to nigdje nije došlo do izražaja jače nego u Engleskoj. David Beckham postao je pop ikona, a nakon što se oženio s Victoriom Adams, tada popularnom pjevačicom i članicom grupe Spice Girls, svijet je dobio celebrity par koji je iz dana u dan punio stranice tabloida.

I dok je bilo razumljivo kako bi tehnički daroviti veznjak jednog od najpopularnijih klubova na svijetu bio okupirao pažnju čak i onog dijela javnosti koji ne prati nogomet, braniči su tada još uvijek bili smatrani igračima drugog reda i prostor u tabloidima su imali samo kada bi imali nekakav ispad gnjeva na terenu ili izvan njega.

No jedan je branič u to vrijeme bio drugačiji, a njegov stil igre predstavljao je ogroman ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:26