Stil Gastro

Za sladokusce

Imate hrpu banana koje su već potamnile čekajući da ih se pojede? Bez brige, imamo recept za fini i zdravi kolač koji ćete obožavati!

Za sladokusce

Već do kraja siječnja se prezasitimo jabukama, narančama i bananama, ali kako nemamo drugog izbora i dalje ih kupujemo. Posebno banane jer su vrlo praktične kao užina u parku, kao sladilo za zelene kašaste sokove i smoothieje, pa u konačnici i kao izvor vlakana i vitamina.

No što kada nakupujete previše banana, pa one predugo stoje i poprime one smeđe točkice zbog kojih ih nitko baš ne voli jesti, , piše portal Živim.hr?

Zdravo i ukusno rješenje je jednostavan kruh od banane za koji vam u osnovi trebaju samo četiri vrlo jednostavna sastojka - banane, brašno, ulje i soda bikarbona. Ostalo možete dodavati po želji i ukusu, da bi mu obogatili teksturu i aromu, a Živim.hr donosi vam recept za vegansku verziju koja će oduševiti sladokusce koji ipak žele zdravo jesti.

Veganski kruh od banana

SASTOJCI:

  • 300 g oguljenih, zrelih banana (2 velike)
  • 120 g kokosovog ulja, otopljenog
  • 180 integralnog pirovog brašna
  • 70 g kokosovog šećera *
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • na vrh noža naribane tonke*
  • prstohvat soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • sok ½ limuna

 
Za posipanje: šaka badema, lješnjaka, oraha, sezama*

Priprema:

Banane prebacite u zdjelu i zgnječite ih vilicom u pire. Dodajte otopljeno kokosovo ulje i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, đumbir, tonku, sol i sodu bikarbonu. Dodajte suhe sastojke pireu od banana i sve dobro sjedinite. Na kraju umiješajte i sok pola limuna.

Mali pravokutni lim za kruh obložite papirom za pečenje i u njega rasporedite dobiveno tijesto. Poravnajte ga i posipajte nasjeckanim orašastim plodovima i sjemenkama. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180˚C 30 do 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom. Pečeni kolač malo prohladite pa ga pažljivo izvadite iz kalupa.

Možete poslužiti i toplog i hladnog.

Ostatke čuvajte u hladnjaku omotane prozirnom folijom.
 
Savjet više!

* Kolač možete napraviti i potpuno bez šećera, banane zaslade tijesto dovoljno, no kako sam ja ipak htjela kolač u pravom smislu te riječi dodala sam kokosov šećer. Ako nemate kokosov šećer koristite bilo koji drugi.
* Umjesto tonka zrna možete koristiti začine po želji poput cimeta, muškatnog oraščića ili vanilije.
* Ako želite ispeći ovaj kruh za nekoga tko je alergičan na orašaste plodove jednostavno ga nemojte posipati njima. Zamijenite ih sjemenkama ili suhim voćem. Mogućnosti su beskonačne.

 

 

Naslovnica Gastro