Stil Gastro

ZNANSTVENA TVRDNJA

Miris pekarskih proizvoda i vas čini sretnima? Evo sjajnog recepta za kruh od heljde i jogurta, jednostavan je i slasan, a laska figuri

ZNANSTVENA TVRDNJA

Dansku se često spominje u kontekstu "najsretnije zemlje na svijetu". Da se osjećaju sretnima Danci su sami odabrali odgovoriti u brojnim istraživanjima, a direktor Instituta za istraživanje sreće u Kopenhagenu (blago zemlji koja ga ima!), Meik Wiking, u svom je svjetskom bestseleru "Hygge" pokušao raščlaniti uzroke tolikog životnog ushita.

I kako to obično biva, pronašao ga u jednostavnim svakodnevnim stvarima u kojima se svi prepoznajemo, a jedan od njih je i "miris svježe pečenog kruha". Ali ne onog koji eventualno zamiriše iz pekare kraj koje prolazite (premda ni taj vjerojatno "nije za bacit") nego onog koji se - peče kod kuće.

Prvi svježiji dani, nakon višemjesečnog ljetnog izbjegavanja i zazivanja "vanjskih gradela", mogu nas motivirati da uključimo pećnicu.

Razlog više za to je odličan recept za heljdin kruh, koji "ne deblja" (ili makar znatno manje od onog iz pekare), a kad se ispeče navečer, ujutro je jednako svjež.

Postupak je jednostavan i ide ovako:

SASTOJCI

1 šalica heljde

3/4 šalice sitnih zobenih pahuljica

2 jaja

3 bjelanjka

2 žlice jogurta

žličica sode bikarbone

žličica soli

2 žlice sezamovih sjemenki

1 žlica suncokretovih sjemenki

2 dcl vode

PRIPREMA

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Sameljite heljdu u brašno i dodajte joj zobene pahuljice, pa žlicu sezamovih sjemenki. Odvojeno zamiješajte jaja, jogurt, sol i sodu. Dodajte im smjesu brašna i pahuljica, te dobro promiješajte dok se ne ujedini. Dodajte vode po potrebi. Namastite kalup ili stavite papir za pečenje. Ulijte smjesu u kalup, pospite sezamovim i suncokretovim sjemenkama, pa pecite 35 minuta. U slast!

 

Naslovnica Gastro